فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال ششم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1395)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال ششم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا برنا، الناز حسن زاده شاه رضایی صفحات 7-18

    در سال های اخیر بررسی رویدادهای حدی آب و هوایی که منجر به خسارت های اقتصادی و اجتماعی در جوامع انسانی می شوند، مورد توجه محققین قرار گرفته است، در پژوهش حاضر با هدف بررسی رویدادهای حدی آب و هوایی (با تاکید بر عناصر بارش و دما) در استان خوزستان، ابتدا مقادیر حدی دمایی و سپس مقادیر حدی بارش در ایستگاه های اهواز، آبادان، بهبهان، ایذه و دزفول محاسبه و استخراج شد. برای سه ایستگاه شاخص، یعنی ایستگاه های اهواز، آبادان و دزفول دوره آماری 50 ساله (2010-1961) و برای دو ایستگاه بهبهان و ایذه به دلیل جدید بودن ایستگاه ها، دوره آماری 18 ساله (2010-1993) استفاده گردید. در ادامه روند صعودی و نزولی تغییرات مقادیر حدی مذکور با استفاده از روش من- کندال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تعداد روزهای بالای 30 درجه سانتی گراد در همه ایستگاه ها روندی افزایشی دارد. روزهای با حداقل دمای 21 درجه سانتی گراد در مناطق جنوبی استان روند افزایشی دارد، اما بخش شمالی بدون روند و بخش شرقی دارای روندی منفی است. میانگین دمای سالانه در جنوب و شرق استان روند افزایشی دارد، اما در شمال استان بدون روند می باشد. تعداد روزهای مرطوب، میانگین بارش سالانه و روزهای با بارش بیش از 10میلیمتر در مناطق شمالی و جنوبی استان بدون روند است و در شرق استان روندی نزولی و منفی دارد.

    کلیدواژگان: رویدادهای حدی، منکندال، روند، استان خوزستان، اقلیم
  • عبدالله خوشرو، امیر گندمکار*، علیرضا حاجیان صفحات 19-34

    هدف از این تحقیق، بررسی روند تغییرات دمای حداکثر در مناطق مرکزی ایران وتغییرات احتمالی آن از حالت نرمال با استفاده از آزمون ناپارامتری من-کندال ورابطه آن با پیوند از راه دور می باشد. مقطع زمانی مورد مطالعه در این بررسی یک دوره 46 ساله می باشد که از سال های 1965 تا 2010 را در بر می گیرد وبخشی از ایستگاه های مرکزی ایران شامل استان های اصفهان، یزد، سمنان، کرمان و اراک را به عنوان نمایندگان ایران مرکزی شامل می شود. روش مورد بررسی، توصیفی تحلیلی همراه با مطالعات کاربردی و ژرفانگر می باشد. ابتدا سعی شده است با استفاده از روش رتبه ای من- کندال تغییرات داده ها شناسایی شوند و سپس نوع و زمان آن مشخص گردد و سپس رابطه این تغییرات با نوسان های اقیانوس اطلس شمالی وجنوبی مشخص گردد. اکثر تغییرات در در دودهه 1960 و1970 رخ داده است. تمام تغییرات در تمام ایستگاه ها از نوع جهش و ناگهانی و از هیچ روندی تبعیت نمی کند وتغییرات اکثر ایستگاه ها در رابطه با نوسان های اطلس شمالی وجنوبی بوده است.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، دمای حداکثر، آزمون من - کندال، پیوند از راه دور، ایران مرکزی
  • حسین غضنفرپور، مسلم قاسمی صفحات 35-51

    علی رغم اینکه صنایع دستی جایگاه بااهمیتی در ساختار اقتصادی کشور می تواند داشته باشد، اما، درمقابل صنایع ماشینی و کارخانه ای رو به نابودی است. هدف تحقیق نشان دادن پتانسیل ها و توانمندی های استان کرمان درصنایع دستی بوده و اینکه کدام یک از صنایع پتانسیل بیشتری برای توسعه دارد می باشد. روش تحقیق، تحلیلی – توصیفی بوده و داده های تحقیق با روش اسنادی و میدانی به دست آمده و با استفاده از تکنیک TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج تحقیق نشان می دهد، استان کرمان پتانسیل های زیادی برای صنایع دستی دارد و شهرستان های مختلف استان در صنایع مختلف مزیت دارند که باعث تنوع صنایع دستی دراستان شده است و صنایع دستی 10 درصد از اشتغال استان را به خود اختصاص داده است و باپتانسیل های زیادی که وجود دارد می تواند بیش از 20 درصد اشتغال را تامین کند. نتایج تحقیق نشان می دهد شهرستان های کرمان، سیرجان، رفسنجان و بافت رتبه های اول تا چهارم را در صنایع دستی به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: صنایع دستی، اولویت بندی، تکنیک TOPSIS، استان کرمان
  • الهام رفیعی ساردویی، فرشاد سلیمانی ساردو، علی آذره صفحات 53-62

    مدیریت موثر منابع آبی در یک رودخانه نیازمند شناخت صحیح و کامل از فرآیندهایی است که در آن رخ می دهد. روش های هوش مصنوعی می توانند کارایی بالایی جهت شبیه سازی جریان رودخانه در مقیاس های مختلف زمانی و مکانی داشته باشند. در این مطالعه از روش شبکه عصبی مصنوعی و مدل نمودار درختی M5 جهت شبیه سازی ماهانه جریان رودخانه در ایستگاه استور استفاده گردید. جهت شبیه سازی داده های دبی جریان ماهانه در این ایستگاه، از داده های دبی ثبت شده در چهار ایستگاه هیدرومتری بالادست و یک ایستگاه اقلیمی استفاده گردید. جهت مقایسه نتایج دو روش شبکه عصبی مصنوعی و مدل M5، از دو معیار مجذور میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین استفاده گردید. نتایج نشان داد شبکه عصبی مصنوعی با ساختار یک لایه مخفی با چهار نرون کارایی بیشتری نسبت به مدل M5 دارد. خطای مدل شبکه عصبی مصنوعی 40/25 با ضریب همبستگی 93/0 و خطای مدل M5 18/28 با ضریب همبستگی 92/0 به دست آمد. با افزایش نرون های محاسباتی در لایه مخفی کارایی شبکه عصبی مصنوعی کاهش یافت.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، مدل M5، جریان ماهانه، استور
  • سید رامین حسینی نژاد، سید جمال الدین دریاباری* صفحات 55-63

    امروزه بازار گردشگری سلامت به عنوان یکی از صنایع درآمدزا و رقابتی در دنیا مطرح می‌باشد. از دهه 1990 عوامل متعددی باعث شد تا گردشگری سلامت در کشورهای آسیایی رونق بیشتری بیابد.. کارآفرینی، بازاریابی و تبلیغات گسترده این کشورها مبنی بر ارایه خدمات پزشکی در کنار گردشگری، جذابیت این مقاصد را برای جذب گردشگران خارجی به منظور درمان افزایش داد.. کشور ایران علی رغم داشتن چشمه‌های آب گرم ومعدنی فراوان، تاکنون نتوانسته است با برنامه ریزی مناسب نسبت به توسعه زیرساخت‌های گردشگری اقدام وسهم قابل قبولی در توسعه گردشگری سلامت داشته باشد. درآمد ناشی از گردشگری سلامت می‌تواند برای کشور ما که به حرکت در روند توسعه سودآور باشد. پژوهش حاضر با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه‌ای سعی دارد ضمن بیان اهمیت صنعت گردشگری سلامت در استان اردبیل به شناسایی عوامل پیش برنده و بازدارنده موثر بر ارتقاء گردشگری سلامت و تاثیر آن بر توسعه پایدار منطقه‌ای کشور بپردازد و با استفاده از مدل swot عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت‌ها و تهدیدها) صنعت گردشگری سلامت در استان اردبیل مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصل از پژوهش نشان می‌دهد استان اردبیل باتوجه به پیشرفتهای قابل توجه در عرصه‌ی پزشکی وسلامت در جایگاه قابل توجهی در صنعت گردشگری سلامت و توسعه پایدار منطقه‌ای قرار دارد و اطلاع رسانی در مورد جاذبه‌های گردشگری سلامت استان اردبیل در سطح بین المللی (مانند آسیا و خاورمیانه) و ملی (ایران) به میزان کافی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، توریسم درمانی، استان اردبیل
  • علی شمس الدینی، غریب فاضل نیا، کیومرث دهقانی صفحات 63-76

    کیفیت مکان به عنوان یک مفهوم چند بعدی متاثر از عوامل مختلفی است که هر یک از آن ها نقش تعیین کننده ای در پیشرفت و تعالی جوامع انسانی اعم از سکونتگاه های شهری، روستایی و عشایری دارد. به گونه ای که عدم توجه به آن می تواند نتایج نامناسبی در فرآیند توسعه پایدار این دسته از جوامع داشته باشد. آنچه که در این راستا مهم می باشد؛ نقش و جایگاه مدیریت در زمینه سازی به منظور بهبود وضعیت کیفیت مکان در اینگونه مراکز جمعیتی است. پژوهش حاضر بر آن است با رویکردی کاربردی به مطالعه و تحلیل جایگاه نهاد مدیریتی دهیاری ها در افزایش و بهبود کیفیت مکانی سکونتگاه های روستایی بخش دشمن زیاری از توابع شهرستان ممسنی بپردازد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و جمع آوری داده ها به صورت بررسی های میدانی با تاکید بر تهیه پرسشنامه می باشد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفته است. حجم نمونه برابر با 220 خانوار روستایی می باشد. نتایج حاصل از آزمون T تک نمونه ای نشان می دهد که بین روستاهای دارای دهیاری و فاقد دهیاری از لحاظ مولفه های کیفیت مکانی تفاوت معناداری وجود دارد. بطوری که روستاهای دارای دهیاری با 8/30 و نقاط روستایی فاقد دهیاری با 59/10- درصد به ترتیب در مرتبه اول و دوم از اهمیت نظر کیفیت مکان زندگی قرار گرفته اند. به عبارتی روستاهای دارای نهاد مدیریت دهیاری از نظر مکان زیست نسبتا توسعه یافته تر بوده اند.

    کلیدواژگان: کیفیت مکان، روستا، دهیاری، شهرستان ممسنی
  • شهریار نصرتی، محمد اخباری، رحیم سرور صفحات 77-92
    در قرن بیست و یکم، یکی از ملزومات ورود کشورها به جریان جهانی شدن و برقراری صلح پایدار منطقه ای و جهانی، همگرایی است. با توجه به برخی موانع موجود در رابطه با همگرایی ایران با کشورهای پیرامونی، لزوم امکان سنجی و طراحی استراتژی های مناسب در خصوص ایجاد زمینه های همگرایی، بادرنظر گرفتن واقعیات زمانی، ضروری به نظر می رسد. بنابراین، تحقیق حاضر، با روش ترکیبی (توصیفی-تحلیلی و پیمایشی) و روش حل مسائل از نوع تصمیم گیری چند معیاره در پی پاسخ به این سوال است که با توجه به شرایط منطقه ای و بین المللی در قرن بیست و یکم، مناسب ترین استراتژی ها بر حسب اولویت جهت افزایش نقش ایران در ایجاد همگرایی باکشورهای پیرامونی کدامند؟ در این راستا با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و میدانی و استفاده از تکنیک SWOT، 4 نقطه ی قوت، 4 نقطه ی ضعف، 5 فرصت و 3 تهدیدعمده در خصوص همگرایی ایران باکلیه ی کشورهای پیرامونی شناسایی و 8 استراتژی کاربردی تدوین گردیده و در نهایت، این استراتژی ها با استفاده از روش MCDM از طریق پرسشنامه و مصاحبه، الویت بندی شدند. نتایج حاصله از پرسشنامه مقایسات زوجی نشان می دهد که استراتژی «ایجاد پیوندهای ژئواکونومیک» در رتبه ی اول و سایر استراتژی ها در رتبه های بعدی قرار گرفتند .
    کلیدواژگان: همگرایی، استراتژی، ایران، SWOT، MCDM
  • وکیل حیدری ساربان، علی مجنونی توتاخانه، صغری نیرومند شیشوان صفحات 93-112
    امروزه نقش گردشگری در توسعه ی روستاها به عنوان یک چارچوب و روش اصلی برای نشان دادن میزان پایداری در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی توسعه محسوب می شود؛ ولی بایستی توجه نمود که فرآیند سنجش میزان پایداری در روستاهای گردشگرپذیر مستلزم انتخاب متغیرها و مدل هایی است که از توانایی لازم برای نشان دادن شرایط واقعی روستاها و همچنین پایداری آن ها در مراحل مختلف توسعه برخوردار باشند. محور توریستی قلعه چایی در شهرستان عجب شیر نیز دارای نه روستای گردشگرپذیر بوده که در اثر ورود گردشگران دچار تغییراتی شده و نیازمند بررسی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با هدف ارزیابی پایداری در روستاهای محور قلعه چایی، و همچنین نمایش موقعیت روستاها درمراحل مختلف مدل چرخه حیات گردشگری و در نهایت بررسی ارتباط میان سطح پایداری با مراحل مدل چرخه حیات صورت گرفته است. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و به شیوه ی پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را ساکنان نه روستای و همچنین گردشگران وارد شده به این منطقه تشکیل داده است. برای جمع آوری داده ها با استفاده از فرمول کوکران200 نفر از جامعه محلی و 200 نفر نیز از بین گردشگران به روش تصادفی ساده به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. روایی محتوایی پرسشنامه ها از دید کارشناسان و اساتید بسیار خوب و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 92/0 برای جامعه محلی و 90/0 برای گردشگران محاسبه شده است. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از مدل بارومتر پایداری، مدل چرخه حیات گردشگری و آزمون کندال تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج حاصل از پیاده سازی مدل بارومتر نشان داد که تمامی روستاها در سطح پایداری متوسط و پایداری بالقوه قرار دارند؛ همچنین نتایج حاصل از مدل چرخه ی حیات نیز نشان می دهد که روستاهای قوزولجه با 550/0 و ینگجه با 523/0 در مرحله توسعه و بقیه ی روستاها در مرحله درگیری هستند. همچنین بر اساس نتایج آزمون کندال بین سطوح مختلف پایداری و موقعیت قرارگیری روستاها همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد که بیشتر در بعد پایداری اقتصادی و مرحله درگیری است؛ بنابراین در راستای استفاده از ظرفیت های گردشگری برای دست یابی به توسعه ی پایدار روستاها بایستی اقداماتی در جهت تامین امکانات و زیرساخت های مورد نیاز برای جذب حداکثری گردشگران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، سنجش و ارزیابی، پایداری، بارومتر، چرخه حیات، قلعه چایی
  • علیرضا استعلاجی صفحات 113-124

    اصطلاح جغرافیای پزشکی عمری کمتر از یک قرن دارد و این شاخه از جغرافیا جزء یکی از رشته های جدید و کاربردی محسوب می گردد. گیاهان دارویی یکی از مفاهیم کاربردی در مطالعات و برنامه ریزی جغرافیای پزشکی محسوب می گردد. بررسی ساختار وضع موجود نشان می دهد که در نواحی مختلف روستایی قابلیت های زیادی از نظر امکان رشد و تولید گیاهان دارویی دارا می باشیم ولی متاسفانه از این قابلیت ها استفاده بهینه بعمل نیامده است و در زمینه خواص گیاهان دارویی نیز اطلاع رسانی علمی انجام نشده است؛ با این دیدگاه در این مقاله محل رویش، قابلیت تولید و خواص برخی از گیاهان دارویی ایران از دیدگاه جغرافیای پزشکی تشریح شده است. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد و در آخر نیز راهبردهای پیشنهادی برای برنامه ریزی توسعه با تاکید بر گیاهان دارویی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گیاهان دارویی، تنوع اکولوژیکی، جغرافیای پزشکی
  • کرامت الله زیاری، طیبه قائمی راد صفحات 125-136
    امروزه به دلیل افزایش میل به شهرنشینی و توسعه روزافزون شهرها و وسعت یافتن سطوح کاربری های شهری، باید مکان های مناسب از لحاظ دارا بودن توان جغرافیای اکولوژیکی مناسب برای تخصیص به این کاربری ها تعیین گردد تا از آسیب رسانی به مناطق جلوگیری و در حفظ محیط زیست منطقه تلاش شود. شهر رشت به عنوان مرکز استان گیلان بدلیل دارا بودن آب و هوای معتدل و وجود زمین های حاصلخیز دارای فشرده ترین نسبت جمعیت به وسعت در میان شهر های ایران است و در معرض توسعه روزافزون فیزیکی قرار دارد. هدف این تحقیق تعیین مناطق دارای توان جغرافیای اکولوژیکی مناسب جهت توسعه فیزیکی شهر رشت با استفاده از روش تحلیل سلسه مراتبی است. روش تحقیق بر مبنای روش ترکیبی، توصیفی-تحلیلی و مدل تحلیل سلسله مراتبی AHPاست. کلیه داده ها و نقشه های مورد نیاز با استفاده از داده های آماری سازمان هواشناسی و نقشه های پایه 1:25000سازمان منابع طبیعی و اداره کل محیط زیست استان گیلان تهیه گردید. نتایج نشان میدهد که با توجه به ارجحیت معیارها در توسعه فیزیکی شهر رشت 42/1024 هکتار دارای توان مناسب، 20925 هکتار دارای توان متوسط و 82/13 هکتار دارای توان نامناسب برای توسعه فیزیکی شهر رشت است.
    کلیدواژگان: توان جغرافیای اکولوژیکی، مدل تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر رشت
  • کورش رضایی مقدم، غلامحسین کرمی صفحات 137-159

    توسعه اقتصادی و اجتماعی معمولا از طریق اجرای سیاست ها، برنامه ها و طرح های توسعه محقق می شود. این طرح ها، مداخله توسعه ای نهادهای عمومی و خصوصی و ابزاری برنامه ریزی شده برای بهبود وضعیت جوامع هستند و قصد دارند رفاه مادی و معنوی انسان ها را ارتقاء بخشند. با این وجود نمی توان نسبت به اثرات ناخواسته و احتمالا نامطلوب آن ها بی توجه بود. در این پژوهش که به روش کیفی و توصیفی انجام و داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعه اسناد، متون و منابع مرتبط تهیه شده، موضوعاتی مانند مفهوم اثر و تغییر، اثرات پروژه، سطوح تاثیر، ارزیابی اثرات، شاخص ها و موانع ارزیابی اثرات بررسی شده است. در پایان نیز به ارزیابی اثرات زیست محیطی و سابقه آن در برنامه های توسعه ایران پرداخته است. قطعا توانا شدن نظام مدیریت و برنامه ریزی کشور در حوزه ارزیابی اثرات زیست محیطی و اجتماعی، عامل مهمی در رسیدن به توسعه پایدار است.

    کلیدواژگان: اثرات پروژه، ارزیابی اثرات، اثرات زیست محیطی، توسعه پایدار
|
  • Reza Borna, Elnaz Hasanzade Shahrezai Pages 7-18

    In recent years the study of climatic extreme events that lead to economic and social damage in human societies, they have been considered by researchers. In the present study aimed to investigate the meteorological boundary conditions (temperature and precipitation) in khuzestan province, the temperature of limit values and extreme precipitation amounts contains for five selected stations in ahvaz, abadan, behbahn, izeh and dezful were calculated. For old stations and indices province of ahwaz, abadan and dezful period of 50 years (2010-1961) and for behbahan stations and izeh due to being a new 20 year period (2010-1993) were usedthe upside and downside variations of the limit values were analyzed using the mann-kendall. The results showed that the number of days above 30 degrees increasing trend in all stations. Days with a minimum temperature of 21 ° c in the southern regions was increased, but the northern part of the eastern part of the process without trend and was negative. The mean annual temperature in the south and east provinces was increased, but in the north of the province was without a trend. The number of wet days, and days with precipitation average annual rainfall of over 10 mm in the northern and southern no negative trend and downtrend in the east province.

    Keywords: Extreme Events, Mann-Kendall, Ttrend, Khuzestan Province, Climate
  • Abdullah Khoshrou, Amir Gandomkar *, Alireza Hajian Pages 19-34

    The purpose of this study was to evaluate the maximum temperature in the central region of the potential changes from normal mode using non-parametric mann-kendall distance relationship is the link. Point in this study is a 46-year period from 1965 to 2010 cover stations central part of Iran's isfahan, yazd, semnan, tehran and arak as representatives of central iran are included. The case study is a descriptive and applied studies and depth. I have tried using ratings - kendall changes identified and then type the appropriate time then the relationship between these changes and the north atlantic oscillation and south specified. Many changes have occurred in the two decades of the 1960s and 1970s. All changes in all sites of mutation and suddenly does not follow any trend changes in most of the stations on the nao's south.

    Keywords: Climate change, maximum temperature, mann – kendall, remote connection, central Iran
  • Hossein Ghazanfarpour, Moslem Ghasemi Pages 35-51

    Contrarily handy craft station importance in structure economy country can leave, but , to inverse car industry And factory is fox inexistence. The aim research show potentials and strength province Kerman in handycraft and next what industry potentials more have for development. Metod research is analytical- descriptive and data research with metod attributive and free is harvest. And with technique topsis is analysis and show result research, province kerman have potentials numerous for handy craft And townships various province in industry various have preference that causing variety handy craft in province ,and handy craft 10% Engagement province to itself speciality is given and to potentials numerous that existent the can numerous 20% engagement security. show result research Townships kerman ,sirjan ,rafsanjan and baft ranking one- four to handycraft to itself speciality is given.

    Keywords: handy craft, priority, technique TOPSIS, province Kerman
  • Elham Rafiei Sardouei, Farshad Soleimani Sardou, Ali Azareh Pages 53-62

    Effective management of water resources in a river requires accurate and complete understanding of the processes that happens. Artificial intelligent techniques can be effectively used to model river flows in varous temporal and spatial scales. In this study we used artificial neural networks and M5 tree model to investigate monthly river flows in Ostoor hydrological station. To simulate the river flow in this station, the data of 4 upstream hydrological and one climatological stations were employed. The comparison between the ANNs and M5 tree model was conducted based on the root mean square error (RMSE) and coefficient of determination (R2). Results showed that ANNs, with hidden layer and 4 computational neurons is preferred to the M5 tree model. Prediction error (RMSE) of the ANNS was 25.40 with coefficient of determination (R2=0.93) and prediction error of the M5 tree model was 28.18 with coefficient of determination (R2=0.92). Increasing the neurons in the hidden layer, the accuracy of the model decreased.

    Keywords: Artificial neural networks (ANNs), M5 model, Monthly river flow, Ostoor
  • Seyed Ramin Husseininezhad, seyed jamalodin daryabari* Pages 55-63

    Nowadays health tourism market as a profitable and competitive industry in the world is raised. Since the 1990s, several factors led to a boom in health tourism in Asian countries finds more Entrepreneurship, marketing and advertising these countries to provide extensive medical services in the tourism, The attractiveness of these objectives in order to attract foreign tourists increased treatment. Iran, despite having abundant hot springs mine, so far has failed With proper planning to develop tourism infrastructure in the development of health tourism is an acceptable act of participation Income from health tourism could be profitable for our country to move in the development process. This study using a library of trying The importance of health tourism industry in the province of Ardabil The factors driving and inhibiting the effective promotion of health tourism And its impact on the country's sustainable development And using the model swot internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) Health tourism industry in the province are analyzed The results of the study show Ardebil province due to significant improvements in the field of medicine and health In a significant position in the regional tourism industry, health and sustainable development And information about health tourism attractions of Ardabil Province At the international level (such as Asia and the Middle East) and national (Iran) has been adequate.

    Keywords: health tourism, Medical tourism, Ardabil
  • Ali Shamsoddini, Gharib Fazelniya, Kioumars Dehgani Pages 63-76

    The quality of place is a multidimensional concept by several factors, each of which plays a decisive role in the progress and excellence of human societies, whether urban, rural and nomadic there. Due to the lack of results so that it can be inappropriate in sustainable development of these communities. What is important in this context, the role of management in the field of population centers is to improve the quality of places like this. The present study is an applied approach to studying and analyzing the role of managerial institution in the rural settlements spatial quality improvement of city functions mamasani pay Doshmanziare. The research method is analytical and data collection for field studies with an emphasis on preparing the questionnaire. The data collected was analyzed using SPSS software. The sample size is 220 rural households. Single-sample T-test results show that between VA and non-VA villages have a place where there are significant differences in terms of quality components. So that the villages and rural areas, lack of va va with 30/8 to -10/59 respectively in the first and second order of importance in terms of quality of life have taken place. In other words, the managerial terms of location friendly village has been relatively more developed.

    Keywords: The quality of place, Rural settlement, Mamasany County
  • Shahryar Nosrati, Mohammad Akhbari, Rahim Sarvar Pages 77-92
    In the 21st century, convergence is one of the requirements of the countrie's globalization and establishment of global and regional lasting peace. Due to some barriers related to the convergence of Iran with Central Asian Countries and the Caucasus, including periphery countries, it is necessary to study and design suitable strategies about the establishment of convergence. Therefore, using the mixed method (descriptive-analytical and survey methods) and multiple criteria decision making technique, the purpose of the present research is to answer the question that which strategies are the best strategies to improve Iran's role in its convergence with periphery countries according to the regional and international conditions in the 21st century. For this purpose and for presenting an applied strategic model using library and field studies and SWOT technique, 4 strengths, 4 weaknesses, 5 opportunities and 3 threats of Iran's convergence with periphery countries were identified and 8 applied strategies were formulated and the strategies finally were prioritized using MCDM technique through questionnaire and interviews. The results of the questionnaire of the pairwise comparisons show that the strategy "establishment of geo-economic links" has the first rank, followed by other strategies.
    Keywords: Convergence, Strategy, Iran, SWOT, MCDM
  • Vakil Heidari Sareban, Ali Majnoony Tutakhaneh, Soghra Niroumand Shishavan Pages 93-112
    Today the role of tourism in developing villges is considered as a main method for releaving the levels of sustainability in different aspects of social, economic and environmental; but it is noticable that the process of assesment of levels of sustainability in touristic villages entails selection of variables and models that are capable to reveal real conditions of villages and their sustainalbility in different stages of development. Ghale Chayee touristic axis in Ajabshir County include 9 touristic villages that changed due to the enterence of tourists and should be studied. This research is applied research that has been done with the aim of evaluating sustainability in Ghale Chayee touristic axis villiges, showing the location of villages in different phases using Tourist life cycle model and finally investigating the relationship of sustainablility with phases of life cycle model. This research has been done with the approach of descriptive- analytical and method of surveying. The population include residents of 9 villages and tourists entering to this area. For collecting data 200 people from local society and 200 people from tourists has been selected randomly as a sample size and by using Cochran formula. Content validity of questionnaires from viewpoint of experts and professors calculated well and stability of questionnaire calculated 92% for local society and 90% for tourists using Cronbach's alpha formula. Data after collecting, has been analyzed using Barometer Sustainability Model, Tourist life cycle model and Kendall test. The results of implementation of Barometer Model showed that all villages are in average and potential level of sustainablility. Also the results of life cycle model revealed that village Gozlujeh with 55% and Yengjeh with 523% are in development stage and the rest of the villages are in involvement phase. Also based on the results of Kendall test, there is a significant positive correlation between different levels of sustainability and rural location. It is more in economic sustainablity and involvement phase. Therefore, in order to utilize the capacity of tourism to achieve sustainable development of rural areas to provide required facilities and infrastructure to attract maximum tourists.
    Keywords: Tourism, rural tourism, Assessment, Evaluation, Barometer, life cycle, Ghale Chayee
  • Alireza Estelaji Pages 113-124

    The term medical geography lifetime is less than a century. And this branch of geography is considered as one of the new fields and applications.Medicinal plants are one of the studies and planning application concepts in medical geography is considered. Investigation of the current situation shows that in rural areas Great potential in terms of growth and Medicinal plants are capable of producing. but unfortunately; Has been taken advantage of this functionality and Scientific information about the properties of medicinal plants has also been carried out; With a view in this article habitat The production and properties of medicinal plants in Iran Medical geography is followed. Research Perspective is an applied research and The method is analytical and descriptive nature. Finally, the proposed strategies for planning and development with an emphasis on medicinal plants is provided.

    Keywords: sustainable development, ecological diversity, Medical geography- medical plants
  • Keramatollah Ziari, Tayebeh Ghaemi Rad Pages 125-136
    Today, because of increasing tendency for urbanization and urban development and also developing urban land use levels, suitable sites according to geo-ecological potential should be determined in order to allocating these land uses and consequently prevention of destroying districts and maintaining environment. City of Rasht, the capital of Gilan province, has the most density of population due to its mild climate and fertile lands among cities in Iran and it is increasingly at the risk of physical development. The aim of this study is to determine the areas with suitable geo-ecological potential in order to develop city of Rasht physically using Analytical Hierarchy Process (AHP). The method of study is based on Hybrid, descriptive, analytical method and AHP. The whole needed data and maps for the study has been provided using statistical data of Meteorological organization and basic maps of 1/25000 of department of natural resources and department of environment of Gilan. The results show that, due to the criteria priority in physical development of Rasht, 1024.42 ha have suitable potential, 20925 ha have average potential and 13.82 ha have unsuitable potential for physical development of Rasht.
    Keywords: Geo-Ecological potential, analytical hierarchy process, Geographic Information System, City of Rasht
  • K. Rezaei-Moghaddam, Gh. Karami Pages 137-159

    Socioeconomic development is implemented through policies, programs and plans of development usually. These plans are developmental intervention from public and private institutions and a planned tool for improve the situation of societies and intend to promote humans’ material and spiritual well-being. But, we can’t be oblivious about its unwanted and undesirable effects. In this qualitative-descriptive reasearch that required information prepared from study of document, resource and literature, the issues such as impact and change, impacts of project, the levels of impact, impact assessment, and indicators and barriers of impact assessment have been investigated. Also environmental impact assessment and its history in Iran’s development programs are studied in the end. Empowement of all levels of management and plannig system of country in environmental and social impact assessment area, is important factor for achieving to sustainable development certainly.

    Keywords: Impacts of Project, Impact Assessment, Environmental Impact, sustainable development