فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1395)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی نظر صیدی، امیر گندمکار صفحات 7-21
    در این تحقیق به بررسی عدم قطعیت مدل های اقلیمی و هیدرولوژی بر پارمترهای دمای سالانه دمای حداکثر و دمای حداقل در ایستگاه های حوضه کرخه پرداخته شده است.. در این رابطه دوره آماری 41 ساله (1390 -1350)، 11 ایستگاه حوضه کرخه مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا با استفاده از مدل های پارامتری و ناپارامتری اقلیمی، آشکارسازی روند تغییرات اقلیمی متغیرهای سالانه دما، دمای حداکثر، دمای حداقل ایستگاه ها انجام گرفته است. نتایج آشکارسازی مدل های پارامتری و ناپارامتری میانگین سالانه دما نشان می دهد که روند تغییرات اکثر ایستگاه ها 82 درصد آن ها افزایشی بوده است. در این میان ایستگاه های جنوبی (پایین دست) حوضه در سطح یک درصد روند صعودی بیشتری به نسبت بخش های دیگر کرخه دارد. روند مثبت معنی داری دمای حداکثر برخلاف روند میانگین دما در بخش های شمالی حوضه گستردگی بیشتری از بخش جنوبی داشته است. شدیدترین روند افزایشی معنی داری دمای حداقل حوضه کرخه در ایستگاه اهواز با مدل های من کندال، سن، اسپیرمن و رگرسیون خطی در سطح یک درصد وتست PW در سطح 10 درصد بوده است. این روند افزایشی و کاهشی معنی داری در برخی از متغیر های دما، در ایستگاه ها با مدل های بکار گرفته شده متفاوت می باشد. در مجموع کارآیی آزمون های فوق در تغییر متغیرهای دما تطابق نداشته که خود نشان دهنده وجود عدم قطعیت در خروجی های این مدل هاست.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدل های پارامتریک و ناپارامتریک، آشکار سازی، عدم قطعیت، متغیرهای دما، حوضه کرخه
  • فرهاد حمزه، مجید کریم پور، سعید رحیم بصیری صفحات 23-31
    در سال های اخیر تعریف و نگرش به مفهوم توسعه نسبت به دهه های گذشته تغییر بنیادین داشته است. توسعه پایدار مفهومی است که امروزه مورد قبول بیشتر محافل علمی و دانشگاهیست. بسیاری از برنامه ریزان و سیاستگذاران توسعه، از گردشگری بعنوان یکی از رکن های اصلی توسعه پایدار یاد می کنند. بهره برداری از صنعت گردشگری و اکوتوریسم پایدار نیازمند ایجاد شرایط مساعدی اس ت که در قالب برنامه ریزی جامع و فراگیر قابل تحصیل است. هدف اصلی این تحقیق، تدوین راهبردهای مناسب برای توسعه اکوتوریسم پایدار شهر تهران بویژه حد فاصل درکه تا قله توچال، بر اساس چارچوب نظری توسعه پایدار گردشگری و اکوتوریسم است. در ابتدا به تشخیص ظرفیت های توسعه گردشگری و اکوتوریسم پایدار شهر تهران بویژه حد فاصل روستای درکه تا قله توچال پرداخته و سپس برای کاربردی کردن تحقیق راهبردهای بهینه با در نظر گرفتن تاثیرگذاری تمام عوامل درون زا و برون زا ارایه می گردد. لذا این سوال مطرح می شود که اصلی ترین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها برای منطقه مورد مطالعه کدامند و مناسب ترین راهبرد توسعه گردشگری بویژه اکوتوریسم پایدار منطقه چیست.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توسعه پایدار، توسعه پایدارگردشگری، برنامه ریزی استراتژیک گردشگری، شهر تهران، روستای درکه، قله توچال
  • رضا برنا، هدایت الله امیری صفحات 33-54
    شناخت اقلیم و پارامترهای مورد نیاز محصول گندم از مهم ترین عوامل موثر در تولید این محصول به شمار می رود. با بررسی های اقلیم شناسی کشاورزی می توان امکانات بالقوه و همچنین مشکلات و نقاط ضعف محیطی در مناطق مختلف را مشخص و کارآیی و بهره برداری از امکانات و محیط را به حداکثر رساند. با توجه به استعداد و ظرفیت های تولید گندم در شرق استان خوزستان، بررسی جامعی بر اساس آمار 15 ساله عناصر اقلیمی و شناسایی عوامل محیطی در 5 شهرستان ایذه، امیدیه، باغ ملک، بهبهان و رامهرمز(شرق استان خوزستان) انجام گرفت و با استفاده از توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی (G. I. S) در تلفیق لایه های مختلف اطلاعاتی، در قالب مدل های مختلف، به پهنه بندی کشت گندم (آبی و دیم) در این محیط پرداختیم، سپس براساس رابطه بین هر یک از پارامترهای محیطی و اقلیمی موثر در کشت گندم و عملکرد محصول به تفکیک آبی و دیم به طبقه بندی نقشه های حاصل بر اساس قابلیت کشت این محصول پرداخته شد. آنگاه براساس مدل سلسله مراتبی(A. H. P) به تخصیص ارزش و تلفیق نقشه های حاصله در محیط G. I. S پرداخته شد و با استفاده از نرم افزارهای Excel و Spss به تحلیل آماری داده ها پرداختیم. در نهایت، نواحی مستعد کشت گندم آبی و دیم در شرق خوزستان شناسایی شدند و نتایج حاکی از آن است که شهرستان های بهبهان و رامهرمز از لحاظ کشت گندم آبی و شهرستان ایذه از لحاظ کشت گندم دیم شرایط و استعداد مساعدتری دارند و شهرستان امیدیه جهت کشت گندم دیم توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: شرق خوزستان، کشت گندم آبی و دیم، اقلیم، تکنیک GIS، مدل AHP
  • محمدحسین رنجبر، مهدی باقری، انسیه خداوردیان صفحات 55-72
    فعالیت های گردشگری و جذب توریست یکی از مهمترین، شناخته شده ترین و متنوع ترین فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بشر محسوب می شود که می تواند علاوه بر مزیت های تبادل فرهنگی و مشارکت های اجتماعی، درآمدهای اقتصادی قابل توجهی نیز برای جوامع میزبان ایجاد نماید. با توجه به اهمیت موضوع، تحقیق حاضر به منظور تدوین راهبردهای گردشگری در شهر همدان، به عنوان یکی از شهرهای مهم گردشگری کشور و با استفاده از مدل SWOT طراحی و اجرا گردید. جامعه آماری مورد مطالعه گردشگران و کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری منطقه بوده است که با استفاده از دو نمونه پرسشنامه و انجام مصاحبه داده های مورد نظر جمع آوری شد. به منظور تحقق اهداف تحقیق، ابتدا نقاط قوت و ضعف توسعه گردشگری بوسیله ماتریس IFE و نقاط قوت و ضعف بوسیله ماتریس EFE تعیین گردید. سپس تجزیه و تحلیل عوامل استراتژیک بوسیله ماتریس SFAS و تدوین راهبردهای توسعه گردشگری به وسیله ماتریس SWOT انجام شد. نتایج تحقیق منجر به ارائه راهبردهایی در ابعاد مختلف گردید که بطور خلاصه بر حفظ شایستگی ها، بکارگیری استراتژی های مناسبرسوخ در بازار، توسعه بازار، توسعه خدمات گردشگری و ایجاد تنوع همگون تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل راهبردی، استراتژی، توسعه ی گردشگری، SWOT، همدان
  • علیرضا عبدالله زاده فرد، مجتبی شادمانی صفحات 73-89
    محله ها و بافت های تاریخی هویت بخش و هویت سازند. این کالبد تاریخی کهن با وجود قابلیت های بالقوه و سرمایه های گرانقدر، با چالش های بسیاری روبروست که عدم پیش بینی تمهیدات لازم، موجب آسیب های جبران ناپذیر و اتلاف سرمایه های فرهنگی منحصر به فرد می شود. محله همیشه و در هر شرایط در ارتباط پویا با اطراف خود بوده، این روند در حال حاضر کم رنگ شده است و ارزش های درونی محله، که همان ارتباطات انسانی ناشی از تعاملات فضایی و انسانی در یک مکان خاص بودند، به سمت زوال ونابودی پیش می روند. در این پژوهش سعی بر آن شده است که با مطالعات کتابخانه ای و میدانی و روش مصاحبه و مشاهده و استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و با استفاده از مدل استراتژیک swot به شناخت مفهوم مرکز محله پرداخته شود تا با تجزیه و تحلیل وضعیت موجود و شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات و با واکاوی کارکرد نقش مرکز محله در شهرها، راهبردهای طراحی یک مرکز محله فعال و سرزنده را در یک نمونه دارای ارزش های تاریخی- فرهنگی ارائه شود. این مقاله به طرح موضوع مرکز محله در محله سنگ سیاه شیراز پرداخته است. دستاورد این تحقیق راهبردهای است که به طور عمده متوجه ارتقا کیفیت های بصری، خوانایی، ایمنی و امنیت و مشارکت گروه های خلاق، پویایی و سرزندگی محله عرضه می شود.
    کلیدواژگان: محله، مرکز محله، ویژگی های اجتماعی، محله سنگ سیاه، مدل swot
  • فرشاد سلیمانی ساردو، الهام رفعیی ساردویی صفحات 91-100
    خشکسالی به عنوان یکی ازپدیده های طبیعی که در هنگام وقوع خسارات جبران ناپذیری به اکوسیستم های طبیعی وارد می کند، مطرح است. تداوم، شدت، زمان آغاز و پایان خشکسالی از ویژیگی های خاص این پدیده می باشد. از مهمترین انواع آن، خشکسالی هواشناسی است. این واقعه به صورت کمبود بارش نسبت به شرایط متوسط با استفاده از نمایه های مبتنی بر بارش بررسی می شود. این مطالعه بر روی حوزه آبریز هلیل رود جیرفت انجام شده است. در این تحقیق از دو شاخص SPI[1]وSIAP[2] در پایه زمانی سالانه به منظور بررسی تحلیل گستره دوره های خشکسالی و تر سالی در منطقه مورد نظر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد گستره دوره های خشکسالی بیشتر به سمت غرب حوزه هلیل رود می باشد و گستره دوره های ترسالی بیشتر از جنوب به سمت شمال غرب منطقه بوده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، تر سالی، SPI، SIAP، هلیل رود جیرفت
  • نصرالله فلاح تبار صفحات 101-111
    ایلات و عشایر میهن اسلامی در گذر زمان در ییلاق و قشلاق و ایل راه های عرصه ی کوچ، در گیر و دار مسایل و معضلات بسیاری بوده و می باشند. جامعه ی عشایری ایران به عنوان یکی از جوامع سه گانه ی کشور، در کنار جامعه ی شهری و روستایی، همواره نقش بارز و تعیین کننده ای در سرنوشت سیاسی و حیات اقتصادی کشور داشته اند. بر اساس آخرین سرشماری عشایر کوچنده ی کشور در تیرماه 1387، جمعیت عشایری ایران، یک میلیون و 186هزار و 398 نفر در قالب 212772 خانوار، 104 ایل و 552 طایفه مستقل و 19840 کوچکترین رده ی ایلی بوده است. از جمعیت عشایری استان سیستان و بلوچستان نیز در سرشماری سال 1387، تعداد 95298 نفر در ییلاق و 102245 نفر در قشلاق استقرار داشته اند. در سال 1390 نیز جمعیت عشایر استان برابر102000 نفر اعلام شده که نشان از حضور و علاقه ی عشایر به امر کوچ نشینی در عرصه ی سرزمین خود دارد. مسوولین بر این امر مهم واقف اند که عشایر و مرزنشینان در طول اعصار مختلف در صورت ضرورت، در کنار برادران نظامی و انتظامی، پیشگامان مبارزه با حمله ی بیگانگان و چپاولگران بوده و حافظان مرز و بوم میهن خود و مال و ناموس هموطنان به شمار می روند و در این راه فداکاری ها و رشادتها نموده و شهدای گرانقدری را تقدیم اسلام و میهن اسلامی نموده اند، به نحوی که حضرت امام(ره)عشایر را ذخایر انقلاب می نامند. لذا باید به جد تلاش شود تا ضمن ساماندهی قابلیتها و توانمندی های آنان، در مورد رفع محرومیت و افزایش سطح رفاه و زندگی آنان در عرصه ی ییلاق و قشلاق، ایل راه ها و روستاهای مسیر عشایر اقدام و امکانات لازم نیز مهیا گردد تا روحیه ی سلحشوریشان به ویژه در عرصه ی امنیت پایدار حفظ شود. این مقاله به اختصار به آن می پردازد.
    کلیدواژگان: عشایر، قابلیت ها و توانمندی ها، امنیت پایدار، سیستان و بلوچستان، طایفه، تیره
  • مجید تیربند، اسلام نجاتیان، سحر بهمنیاری صفحات 113-121
    پارک های کودک به عنوان یکی از پارک های شهری دارای اثرات مختلف اجتماعی، اقتصادی و اکولوژکی می باشند. از اثرات اجتماعی آن ها می توان به افزایش تعاملات اجتماعی، ایجاد زمینه های کاری، اجتماعی شدن افراد و انتشار عقاید و افکار ارزشی اشاره کرد. از این رو پژوهش حاضر به بررسی نقش پارک کودک محله راهنمایی شهر یاسوج در هویت یابی مکانی اهالی این محله می پردازد. بدین منظور برای جمع آوری اطلاعات از روش میدانی در قالب پرسشنامه استفاده شده است. ابتدا براساس جمعیت محله12207، حجم نمونه براساس روش کوکران 373 در نظر گرفته شد. سپس پایایی سوالات براساس روش آلفای کرونباخ 8/0 محاسبه گردید و روایی با توجه به نظر کارشناسان ارزیابی شد. در ادامه از آزمون تی تک نموته ای و آزمون فریدمن برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد. نتایج نشان داد که تاسیس پارک پیامدهای اجتماعی مثبت داشته(23/4) و زمینه را برای تعاملات بیشتر فراهم کرده است. با افزایش تعاملات ابعاد سرمایه اجتماعی(22/4) مانند همدردی، مشارکت پذیری و روحیه جمع گرایی افزایش یافته است. همچنین نتایج نشان داد که هویت مکانی اهالی افزایش یافته(4) و حس تعلق آنان به محله بیشتر شده است. در نهایت نتایج آزمون فریدمن نشان داد که تاسیس پارک نقش بیشتری در افزایش سرمایه های اجتماعی(65/1) نسبت به هویت یابی مکانی(35/1) داشته است.
    کلیدواژگان: هویت بخشی اجتماعی، پارک کودک، فضاهای سبز و شهر یاسوج
  • مجتبی شمس نژاد، محمد تقی امینی صفحات 123-145
    امروزه توسعه و تاثیر روز افزون مباحث مدیریتی، بویژه اثربخشی برخورداری از انواع هوشمندی در سازمان ها، منجر به تحولات بنیادین در برنامه های استراتژیک سازمان ها شده است. در این پژوهش تلاش بر آن است که به بررسی میزان برخورداری از هوشمندی رقابتی در فروش بلیط شرکت های هواپیمایی (مطالعه موردی هواپیمایی ماهان) و اثربخشی آن در فروش بلیط پرداخته شود. این پژوهش جز پژوهشهای توصیفی، پیمایشی بوده و پرسشنامه پژوهشگر ساخته بوده و الفای کرانباخ برای دو بخش پرسشنامه 0. 880 و 0. 784 به دست آمده است. در این پژوهش با بهره گرفتن از آزمونهایی از جمله، آزمون تک نمونه ای t، فریدمن، تحلیل عاملی و ضریب همبستگی پیرسون به آزمون فرضیه ها پرداخته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ارتباطی مثبت بین بهره مندی از هوشمندی رقابتی و افزایش فروش بلیط شرکت هواپیمایی ماهان وجود دارد. همچنین با توجه به نتایج حاصل از آزمون های انجام شده، مشتری مداری، بکارگیری فناوری های روز دنیا و مقولات اجتماعی(بخشی از هوشمندی استراتژیک و اجتماعی) بیشترین تاثیر را در افزایش فروش بلیط دارند. در عین حال، عوامل منابع انسانی و انجام فعالیت های تحقیق و توسعه کم اهمیت ترین عوامل اثر گذاری بر فروش بلیط در شرکت هواپیمایی ماهان هستند.
    کلیدواژگان: هوشمندی رقابتی، جهت گیری استراتژیک بازاریابی، مزیت رقابتی، هزینه گرایی
  • فاطمه درگاهیان، غلامحسین رضایی صفحات 147-160
    از آن جایی که دمای اعلام شده توسط ایستگاه های هواشناسی تنها قرائت دمای داخل جعبه اسکرین، بدون توجه به سایر پارامترهای جوی و از جمله رطوبت است، بنابراین نمی تواند بیان کننده احساس واقعی ما از دمای هوا باشد، زیرا هوای گرم در صورت وجود رطوبت بالا، گرمتر احساس می شود به طوری که وقتی دما 35 درجه سانتیگراد باشد در صورت وجود رطوبت نسبی 55% در حدود 43 درجه سانتیگراد احساس می شود. در این مقاله به منظور محاسبه دمای واقعی احساسی، در ماه های گرم سال؛ ژوئیه، ژوئن و آگوست برای یک دوره آماری 10 ساله در 40 ایستگاه سینوپتیک در نیمه جنوبی کشور از روش محاسبه شاخص گرما استفاده و نتایج در محیط نرم افزار ArcGIS به صورت نقشه های همدمای واقعی احساسی پهنه بندی شد و با نقشه های همدمای معمولی مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که در فصل گرم با وجودی که مناطق ساحلی جنوبی کشور دمای کمتری را نشان می دهند اما دمای واقعی احساسی بالاتری دارند که این دمای واقعی احساسی با فاصله گرفتن از ساحل و کم شدن میزان رطوبت کمتر می شود. در مناطق ساحلی جنوبی کشور بالا بودن دمای واقعی احساسی بویژه هنگامی که امواج گرما رخ دهد مشکلاتی را برای مردم ایجاد می کند. با توجه به آستانه های دمای واقعی احساسی، فراوانی مشکلات در 4 طبقه دسته بندی شد که هر طبقه شرایط ویژه ای را بوجود می آورد. شرایط سینوپتیکی یک موج گرما که منجر به بالا رفتن دمای احساسی واقعی شده و قرار گرفتن ایستگاه های ساحلی در شرایط فوق العاده خطر ناک بررسی شد. نتایج نشان می دهد که پیش بینی و صدور هشدار به موقع امواج گرما بر اساس این شاخص از طرف سازمان هواشناسی برای مناطق گرم و مرطوب کشور می تواند منجر به کاهش تلفات ناشی از این بلیه باشد.
    کلیدواژگان: شاخص گرما، الگوی سینوپتیکی، ایستگاه های ساحلی، دما و رطوبت، بیماری و مرگ و میر
  • جلال عظیمی آملی، پروین قنبری صفحات 161-183
    شهرهای ساحلی به دلیل دارا بودن پتانسیل در زمینه جذب گردشگر و به عنوان یکی از قطب های گردشگری، از آسیب ها و تبعات منفی گردشگری رنج می برند که بررسی و ارائه راهکار و تبدیل تهدیدها به فرصت ها از ضروریات مهم در زمینه گردشگری ساحلی می باشد. این تحقیق با هدف شناسایی آسیب های موجود در زمینه توسعه گردشگری با رویکرد آمایش سرزمین در شهر ساحلی سرخرود انجام شده است. نوع روش این تحقیق، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش 379 نفر از مردم بومی شهر ساحلی سرخرود می باشند. در تحقیق حاضر از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده و برای تحلیل داده های تحقیق از آزمون T تک نمونه ای و آزمون اسپیرمن استفاده شده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که توسعهگردشگری در شهر ساحلی سرخرود موجب پدید آمدن نگرانی ها و بیم هایی از تهدید و تخریب هویت، محیط زیست و میراث طبیعی، تاریخی و فرهنگی، افزایش قیمت زمین و نابسامانی در رابطه با دسترسی ها و ترافیک برای ساکنان محلی گردیده است، به طوری که مقابله با اثرات ناشی از رشد گردشگری کنترل نشده وبی برنامه، نیازمند روش ها و شیوه های صحیح برنامه ریزی، طراحی و مدیریت درست این مکان هاست.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی گردشگری، گردشگری ساحلی، رویکردآمایش سرزمین، سرخرود
  • اکرم حسین زاده، داوود حسن آبادی، علیرضا استعلاجی صفحات 185-192
    امروزه گردشگران به منظور بدست آوردن اطلاعات و آسان سازی آن جهت تصمیم گیری سفرشان نیازمند اطلاعات سازمان یافته ای توسط آژانس های مسافرتی می باشند. این تحقیق با هدف روشن ساختن اهمیت نقش آژانس های مسافرتی در توسعه گردشگری شهر اصفهان صورت پذیرفت. به این منظور از شاخص توسعه گردشگری به عنوان معیار ترکیبی، برای مقایسه ویژگی های گردشگری دفاتر خدمات مسافرتی استفاده گردید. روش تحقیق در این پژوهش بر حسب هدف کاربردی و براساس شیوه گردآوری اطلاعات و داده های توصیفی از نوع همبستگی بوده و طبق نتایج بدست آمده رابطه معنا داری بین فعالیت آژانس های مسافرتی در زمینه بازاریابی و توسعه بازار گردشگری شهر اصفهان و همچنین بین میزان رضایت و مشتری مداری آژانس های مسافرتی و توسعه گردشگری شهر اصفهان وجود دارد.
    کلیدواژگان: آژانس های مسافرتی، توسعه گردشگری، گردشگری، اصفهان
|
  • Ali Nazar Seidi, Amir Gandomkar Pages 7-21
    Uncertainties discussed in our country in recent years in the study of climate change, particularly temperature and precipitation are considered. In this study, the uncertainty of climate models and hydrological parameters annual temperature maximum temperature and minimum temperature in the station area has been Karkhe. In this regard, the 41-year period (1970 -2010), 11 stations Karkhe basin is studied. In this study the detection of climate change, annual variations in temperature, maximum temperature, minimum temperature stations using climate models Parametric (Mann-Kendall (MK), Kendal Mann rank, test San (Q), regression (LR), Spearman rank correlation coefficient (SRC), testing Pre-whitening, standard deviation analysis (StD), test (t test) and model TFPW. Parametric modeling results show that the mean annual temperature change of station (9 stations) was 82 percent. This significant increase in the average temperature in most parts of the basin there. Stations in the south (downstream) basin at a rate greater than the other trend are Karkhe. T model results in a significant increase in the percentage of stations in Ahwaz, Kermanshah, Hamidieh and Hamadan, Dezful show and at 5% for the four bridges is positive. Contrary to the trend at a maximum average temperature in the northern parts of the southern part of the basin is more extensive. So that the model used, the northern and central stations Hamadan, four bridges, canals and Khorramabad Varynh significant positive trend at different levels are high. The minimum temperature varies significantly increased severe Karkhe station area Ahvaz Parametric models (I Kendal, age, Spearman linear regression) at a percentage of 10% is PW. Parametric and nonparametric models to detect significant trends stations have the same share. A total of 8 stations Karkhe (73%), a positive trend has been recorded minimum temperature climate models. In 37 percent of the basin's 4 stations from eleven stations Parametric test procedure was not seen. . This increase and decrease in some variable rainfall, in some stations are different models used. Overall performance in the test not matches the temperature variables that indicate the uncertainty in the model's output.
    Keywords: Climate change, parametric, nonparametric models, detection, Uncertainty, variable temperature, Karkhe basin
  • Farhad Hamzeh, Majid Karimpoor, Saeed Rahim Basiri Pages 23-31
    The concept and attitude toward the development has dramatically changed for the last couple of years. Sustainable development is a concept approved by many faculties and universities. Most of development programmers and policy makers, consider tourism as one of the most fundamental basis of sustainable development. Utilizing sustainable tourism and ecotourism industry need to provide beneficial conditions which are supposed to be obtained via comprehensive planning. Main objective of this research is to make appropriate strategies to develop sustainable ecotourism to the summit in Tehran, especially between Darakeh Village Resort to Tochal Peak, based on the theoretical framework of sustainable tourism development and ecotourism. First we try to recognize the potential of tourism development and sustainable ecotourism in Tehran, especially between Darakeh village Resort and Tochal Peak and then to make the research more practical Optimization strategies taking into account the influence of endogenous and exogenous factors will be presented. So the question arises that what the main strengths, weaknesses, opportunities and threats to the region are and what the most appropriate strategy for tourism development, especially sustainable tourism is the region are.
    Keywords: Ecotourism, sustainable development, sustainable tourism development, tourism planning, Tehran, Darakeh village, Tochal Peak
  • Reza Borna, Hedayat Allah Amiri Pages 33-54
    One of the most important factor to produce the crops is realization of continent and required parameters of agricultral products.studying agricultral meteorology can determine potential facilities ,problems and weak points of envirement in different regions and maximize efficiency and exploit of facility and environment.A general Study is conducted on a 15 years statistic of continental elements and identifying enviromental factors(topography,potential,and lands application access to the water ) in 5 cities such as Izeh,Omidieh,Baghmalek,Behbahan and Ramhormoz respect to potantial and capacity of wheat production in east khuzestan. and performing broading wheat planting (Irrigate and non- Irrigate)in this environmant in different pattern model using ability geographical information system( G.I.S) in combination different data layers. Then , plans are classified on the relashionship between all enviromental and positive parameter to plant wheat and crop yeild . These plans separate into Irrigate and non- Irrigate on resulted ability to planting this crop. Then value and resulted plan combinations has specified to geographical data system(G.I.S) envirment on hierachy pattern(AHP).and analyzed data using exel and spss software. phylumFinally,region where have the capacity of l wheat Irrigate and non- Irrigate planting in east khuzestan have been recognized and results show that cities like Ramhormoz and Behbahan have good capicity and envirment to plant wheat Irrigate and Izeh has good capicity and envirment to plant non- Irrigate And Omidieh is not recomonded to planting non- Irrigate we determined the best date of plantin g wheat Irrigate and non- Irrigate all studied cities.
    Keywords: East Khuzestan, Irrigate, non-Irrigate, wheat planting continent, GIS, AHP
  • Mohammad Hosein Ranjbar, Mehdi Bagheri, Ensiyeh Khodaverdiyan Pages 55-72
    Tourism activities and tourism is one of the most recognized and most diverse social activities, economic and cultural human being in addition to the advantages of cultural exchange and social participation, substantial economic income to the host communities them. Given the importance of this issue, this study was designed to develop tourism strategies in Hamadan city, as one of the major tourist cities in the Iran using the SWOT model. The population of this study is tourists and experts from the field of tourism have been using two questionnaires and interviews. In order to achieve the objectives of the study, the strengths and weaknesses of tourism development by IFE matrix and strengths and weaknesses were determined by matrix EFE. The analysis by matrix SFAS strategic factors and develop strategies for tourism development was carried out by the SWOT matrix. The results led to guidelines that are outlined in various aspects of maintaining competencies, applying appropriate market penetration strategies, market development, tourism development and diversification of same emphasis.
    Keywords: Tourism Development, Hamesan, SWOT model
  • Alireza Abdollahzade Fard, Mojtaba Shadmani Pages 73-89
    Historic neighborhoods and tissue identity and their identity .This body of ancient history with great potential and capital, with the many challenges facing the lack of foresight necessary measures, Causing irreparable damage and loss of cultural capital is unique. Always and in every circumstance in connection with the neighborhood around its own dynamic, this process has already faded and values within the neighborhood that the human communication and human-induced spatial interaction in a specific location, Goes into decline and destruction. In this study, it was found that Library and field studies and interviews and view and the use of descriptive, analytical and strategic model swot be paid to the concept of neighborhood center To analyze the situation and identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats And by analyzing the performance of central urban neighborhoods, strategies, designing an active and lively neighborhood center An example is presented in the historical-cultural values. This article deals with the issue of neighborhood center in the neighborhood of Black Rock Shiraz. . The results of this study are mainly found strategies that improve the quality of visual legibility, safety and security and participation of the creative, dynamism and vitality of the neighborhood will be offered.
    Keywords: Neighborhood, neighborhood center, community features, local black stone, SWOT
  • Farshad Solaimani Sardou, Elham Rafiei Sardooi Pages 91-100
    Drought is as one of the natural phenomena, that causes irreparable damages on natural ecosystems. Severity, duration, start time and end time of drought are special characteristic of this phenomenon. Meteorological drought is the most important type of that. This event is evaluated as shortage of rainfall compared to average conditions using indices based on rainfall. This study has performed in Halil river basin of Jiroft. In this study, two indices of SPI and SIAP were used in annual time step in order to study and analyze drought and wet periods range in study area. Results show that drought periods range is more toward West of Halil river basin and wet periods range is more from south toward North-West of area.
    Keywords: Drought, Wet period, SIAP, SPI, Halil river basin of Jiroft
  • Nasrollah Fallhtabar Pages 101-111
    Islamic homeland of nomadic tribes and clans in winter and summer time in the field of migration routes, in the throes of problems, which are many. Iranian nomadic community as one of the three communities of the country, in the rural and urban population, is always prominent and decisive role in the fate of political and economic life of their country. The authorities and is always setteld by ststes and triebs through their spontaneous form of a sentence. Tribal of sistan andBaluchistan province in the socio.economic conditions of the country is segnificant nomads, that number of the population of nomads to 1387 in Iran 1186398 and 212772 family and 104 tribe and 554 clan and 1984 race have been. Sistan and Baluchistan in 1387 census, people in the summer96298, and people in the winter of 102245 people have been. In 1390 the population of nomads to 102000people declared that the interest of the nomadic triebs is and in this way and the sacrifices and courage of the martyrs of Islam and Islamic homeland have offered valuable. Therefore, we must work seriously to organize their competences and capabilities, on poverty elimination and increasing prosperity and life in the winter and summer, Il roads, villages and towns of the tribes, provide the necessary facilities to ensure their warrior spirit especially in the field of sustainable security is maintained. This article briefly deals with it.
    Keywords: organize, Nomads, Competences, capabilities, Sustainable security, Sistan, Baluchestan, tribe, clan
  • Majid Tirband, Eslam Nejatian, Sahar Bahmanyari Pages 113-121
    Children's parks play a vital role as an urban park with the social, economic and ecological impacts. Their social impacts included increased social interactions, creating business, social, people's values and opinions and thoughts share. The research examined the role of neighborhood children's park in the city of Yasouj in identity manifestation of neighborhood's residents. In order to collect data from a questionnaire survey method was used. Based on the neighborhood population 12207, the sample size was 373 based on Cochran. The reliability of the questions was calculated by Cronbach's alpha 8.0 and validity were assessed according to experts. Then one t-test and Friedman test was used to analyze the results. The results showed that the establishment of the park have a positive social impact (4.23) and has provided the groundwork for further cooperation. By increasing the dimensions of social capital (4.22) such as empathy, cooperation and spirit of pluralism is enhanced. The results showed that residents have increased spatial identity (4) and their sense of belonging to the neighborhood more. Finally, Friedman test results showed that the park has more significant role in increasing social capital (1.65) and spatial identification (1.35).
    Keywords: social identity, children's parks, green spaces, Yasouj
  • Mojtaba Shamshnezhad, Mohammad Taghi Amini Pages 123-145
    The growing impact of the development and management issues, especially the effectiveness of the intelligence agencies, resulting in fundamental changes in the organization's strategic plans. In this study, the attempt is made to check the rate of Competitive Intelligence in the sale of airline tickets (Case Study Mahan Air) and its effectiveness in ticket sales to be addressed. This research but descriptive research, survey and questionnaire. The Cronbach's alpha for the two sections of the questionnaire obtained 0.880 and 0.784. In this study, the use of tests such as single-sample test t, Friedman, factor analysis and Pearson correlation coefficient to test the hypotheses to be explored. The results show a positive relationship between the enjoyment of competitive intelligence and increase ticket sales there Mahan. Also according to the results of tests carried out, the customer, using modern technology and social issues (part of strategic intelligence and social) have the greatest impact on ticket sales. At the same time, human resources and research and development of the least important factors affecting ticket sales are on Mahan.
    Keywords: competitive intelligence, Airline tickets, Mahan
  • Fatemeh Dargahian, Gholam Hossein Rezaei Pages 147-160
    Since the reported temperature by weather station only reading of temperature inside Box Screen Regardless of other atmospheric parameters and including it is humidity so it cannot be represented our real feeling from the weather temperature because hot weather whereas the humidity is high it will be hotter in a way that when the temperature is 35°C with presence of relative humidity 55%the temperature will be about 43°C. In this paper, using of the heat index the actual temperature feeling the in warm months, July, June and August for a period of 10 years at 40 synoptic stations in the southern half of the country are calculated and Zoning Isotherm maps real sense in ArcGIS and Were compared with Typical isotherms Maps. The results showed that although the warm southern coastal areas at lower temperature show But actual temperatures have a higher sense of emotional distance from the beach and the actual temperature less humidity is low. Thresholds at each frequency due to real emotional problems were classified in four classes; each class creates a special situation. Synoptic conditions that result in high-temperature heat wave and get a real feel extremely dangerous in terms of coastal stations were investigated. Timely forecasts and warnings for the organization of heat waves on a hot, humid weather in the areas one of these organizations is to reduce the losses due to these ills.
    Keywords: Heat index, synoptic pattern, Coastal stations, Temperature, humidity, disease
  • Jalal Azimi Amoli, Parvin Ghanbari Pages 161-183
    Coastal cities because Having Potential in attracting tourists as one of the tourism hubs, Suffer from patology and negative effects of tourism, that reviews and solutions and making threats to opportunities Is one of the essential principles in the field of tourism.This research was done with the purpose of identify existing patology in the field of tourism development With the approach of land use planning In the coastal city of Sorkrood. Method of this research is Descriptive and analytical. In this research sample includs 379 persons that were selected randomly from indigenouse people of the coastal city of Sorkhrood, Furthermore, for Data analysis was done by One- sample T-Test and Spearman test.The result of this study shows tourism development cause of creation Concerns and fears of the threat and the destruction of identity, Environment and Natural heritage, history and culture Local residents beaches. So that for combat the effects of uncontrolled tourism development, needs to methods and the correct way of planning, design and management this places. According to the one-sample T-test Mean of current situation was more than average at a rate of 19/69, and the obtained SIG has been lower than the Alpha level 0/05. So H0 hypothesis is rejected and the H1 hypothesis is accepted, and according to the items that were discussed, the arrival of tourists to the coastal city of Sorkhrood causes environmental - physical, social - cultural and economic patologies.
    Keywords: Tourism Pathology, Coastal Developmen Tourism, Land Use Planning Approach, Sorkhrood
  • Akram Hoseinzadeh, Davood Hasan Abadi, Ali Reza Estelaji Pages 185-192
    Nowadays, tourists need to obtain information to make decision on their journey. So in order to obtain the required information organized travel agencies are needed. Therefore travel and tourism agencies act as mediator between the main suppliers of services such as hotels tour operators or transport companies and tourists who want to travel. Actually they are located in front of the line of tourism industry and are faced with the travel applicants. Success or failure of these mediators is highly effective on the success or failure of tourism programs and tourism service providers. This study was conducted to elucidate the role of travel agencies in tourism development in Isfahan. Therefore, the tourism development index was applied as combined benchmark for comparing the coupled tourism and travel agencies properties.