فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال سوم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا خوشبویی، محمد حسینی، محمد علی ابوترابی* صفحات 9-33

    مداخله ‏های دولت می تواند نقش بسیار با اهمیتی در روند تولیدات بازار داشته باشد. از آن جایی که دیدگاه های متفاوتی نسبت به مداخله‏ های دولت در بازار وجود دارد، این مقاله با استفاده از روش تحلیل آمارهای توصیفی به بررسی انواع این دیدگاه ها و بررسی وضعیت کنونی مداخله ‏های دولت در بازار تولید تئاتر ایران می پردازد. به منظور تبیین آثار مداخله ‏های دولت در بازار تئاتر از داده های مربوط به تولیدات تئاتر در طی سال‏های 1389 تا 1394 استفاده شده است. نتایج این مقاله گویای آن است، دولت از طریق توسعه زیرساختارها، مقررات زایی، انحرافات قیمتی و برخی سیاست‏های صلاح دیدی تلاش نموده تا بازار را کنترل نماید، اما این مداخله‏ ها اثربخشی مورد انتظار را نداشته است. همچنین این مقاله، دلالت های سیاستی تجربه ایران از مداخله دولت در بازار تولید تئاتر را مورد بحث قرار می دهد. این دلالت‏ها پیشنهاد می کند که دولت، سیاست‏های مداخله‏ گرایانه خود را به گونه‏ای تنظیم کند که به توسعه بیشتر زیرساختارها، عدم تجاوز مقررات‏ زایی از حد بهینه، حداقل پیچیدگی قوانین و فرآیندها و نیز حداقل انحراف در قیمت نهاده ها و ستاده تئاتر منجر شود و علاوه بر این‏ها، از هر گونه مداخله صلاحدیدی پرهیز نماید.

    کلیدواژگان: عملکرد دولت، هنرهای نمایشی، سیاست عمومی، مداخله دولت
  • حبیب رودساز، محمدرضا زرگر، حسین اصلی پور صفحات 35-60
    پژوهش کیفی حاضر به دنبال کشف الگوی نوآوری در خدمات شهروندی دولت الکترونیک در ایران با بهره گیری از رویکرد استراوس و کوربین در نظریه داده بنیاد است. در این راستا با توجه به فقدان الگوی مدون در زمینه نوآوری در خدمات شهروندی دولت الکترونیک مبتنی بر مطالعات و تجربیات داخلی، به منظور پاسخ گویی به مسئله تحقیق، 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته تخصصی با خبرگان علمی و اجرایی صورت گرفته است. تحلیل داده ها در فرآیند کدگذاری باز، منجر به ظهور 145 مفهوم انتزاعی در قالب 19 مقوله اصلی گردید. سپس این مقولات در فرآیند کدگذاری محوری به یکدیگر مرتبط شدند. در نهایت، 5 قضیه در نتیجه کدگذاری انتخابی به دست آمد. تحلیل داده ها بر اساس نظریه داده بنیاد، مبین آن است که انتظارات برآورده نشده و جدید شهروندان و امکانات فناورانه به منزله شرایط علی از طریق راهبردهای کنش و کنش متقابل نیازسنجی خدمت، طراحی خدمت، اجرای خدمت و بازتکرار مستمر فرآیند نوآوری در خدمت، موجب تبدیل فرصت نوآوری به پیامدهای سه گانه خدمات شهروندی نوآورانه، تجربه خدمت و بهره وری خدمات دولتی می شوند.
    کلیدواژگان: نوآوری، دولت الکترونیک، خدمات الکترونیکی، خدمات شهروندی
  • وجه الله قربانی زاده، فتاح شریف زاده، داوود حسین پور، محمود مروج صفحات 61-78
    خط مشی گذاری در سازمان های دولتی ایران برای تحقق اهداف بخشی، سازمانی، فرا بخشی و ملی بسیار مهم و تعیین کننده است. به طوری که این مسئله در سازمان های فرهنگی از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چرا که مقوله فرهنگ و به دنبال آن سیاست فرهنگی دارای ابعاد و زوایای پنهان و آشکار فراوانی است که بدون خط مشی گذاری شایسته تحقق این اهداف ممکن و میسر نیست. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی می کوشد تا فرایند خط مشی گذاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را با بهره گیری ازاستراتژی داده بنیاد مورد بررسی و مطالعه قرار دهد. داده های تحقیق طی مصاحبه با 23 نفر از خبرگان فرهنگی شامل مدیران، کارشناسان، مربیان و اساتید دانشگاه فراهم آمده است و تحلیل این داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی نشان می دهد که اثربخشی تولیدات و خدمات فرهنگی به عنوان مقوله یا پدیده محوری در مدل تحقیق، به همراه مقوله های زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها، الگوی خط مشی گذاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را تبیین می کند. نتایج پژوهش حاضر علاوه بر ترسیم الگوی خط مشی گذاری در سازمان مورد اشاره، فرایند خط مشی گذاری در سازمان های فرهنگی ایران را نیز واکاوی و تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: خط مشی فرهنگی، خط مشی گذاری، سازمان فرهنگی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
  • علی گل محمدی صفحات 79-101
    حاکمان عصر پیشامدرن ژاپن با هدف رویارویی تاکتیکی و راهبردی با بحران های پیش رو و پیشگیری از فروپاشی نظام حاکم، دست به انجام یک رشته اصلاحات زدند. مجاز شمردن فرودستان به طرح مستقیم عرایض (شکایت، انتقاد و پیشنهاد) به فرادستان از طریق نصب صندوق عرایض با هدف ریشه کن ساختن فساد مقامات و آگاهی از درون جامعه از جمله این اقدامات اصلاحی بود. رخوت و رکود حاکم بر عرصه مهم سیاستگذاری و حوزه دیوانی که به طور موروثی در انحصار طبقه سامورایی بود، چاره کار را در فراهم ساختن زمینه مشارکت مردمی و بهره گیری از خرد جمعی با دریافت انتقادها و پیشنهادهای مناسب از راه صندوق دانست. نرخ بالای باسوادی و آگاهی عمومی، طرح ایده های ناب و ارتقاء افراد مستعد در نظام اداری و اتخاذ تدابیر مناسب تر در عرصه سیاستگذاری را در پی داشت. همچنین، پیوستگی تاریخی زمینه ساز انتقال روح و جوهره ایده صندوق عرایض در مرحله گذار به عصر جدید و تسهیل زمینه برای اقتباس نهادهای مدرن همسو و سازگاری با آنها شد.
    کلیدواژگان: ژاپن، صندوق عرایض، سیاستگذاری، میاسوباکو
  • رحمت الله قلی پور، حامد رستگار صفحات 103-121
    سیاست های اتخاذ شده برای معافیت و یا پرداخت جریمه دوران غیبت، همواره مناقشات زیادی را برانگیخته است. هدف از پژوهش انجام گرفته، تحلیل سیاستی شکل گیری قانون مربوط به فروش خدمت سربازی یا همان جریمه معافیت می باشد. مدل معرفی شده توسط ویلیام دان یک ابزار مناسب برای تحلیل سیاستی است. تحلیل سیاستی شامل دو فرایند صورت بندی مشکل و حل مشکل می باشد. در این متن، تاکید بر صورت بندی مشکل مربوط به خدمت سربازی است. در این جستار، شکل گیری بند مزبور در بودجه به صورت معکوس تحلیل می شود؛ بدین صورت که بدیلهای سیاستی دیگری در کنار آن مطرح می شوند و سپس برای هر یک جداگانه ذینفعان و مفروضات ترسیم شده و چرایی تصویب آن بررسی می گردد. در نهایت پایش آن انجام گرفته و ارزیابی مقدماتی ارائه می گردد. در انتها ملاحظه خواهد شد که این قانون مبتنی بر مفروضاتی در میان ذینفعان مختلف است که به صورت بندی نامناسب آن انجامیده و مشکل اساسی مرتبط با خدمت وظیفه عمومی را حل نکرده است.
    کلیدواژگان: تحلیل خط مشی، صورت بندی مشکل، پایش، ارزیابی، جریمه مشمولین غایب
  • زهرا طیه صفحات 123-135
    نوشته حاضر بر آن است تا با مطالعه چارچوب قانونی و تاریخی سازمان های دموکراسی مشارکتی در تشکیلات سیاستگذاری شهری در فرانسه و ایران و از طریق بررسی تحول ساختار غیرمتمرکز این تشکیلات بتواند به بررسی چگونگی ایجاد راهکارهای تضمین کننده تقسیم قدرت و حداکثرسازی مشارکت در این حوزه و دلایل تاخیر آن در ایران بپردازد. فرضیه این نوشته بر این نقطه استوار است که مفهوم دموکراسی و مشارکت به نحوی که در آتن و بعد از آن در اسلام متولد شد با مدل دموکراسی نمایندگی که ما امروزه در حوزه آمایش سرزمین شاهدش هستیم فاصله گرفته و مفهوم شهروندی فعال نیازمند تمرین بیشتر است و این وظیفه حکمرانان محلی و شهری است که ابزارهای قانونی و تشکیلاتی مورد نیاز آن را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، دموکراسی مشارکتی، آمایش سرزمین، سیاستگذاری شهری، ایران، فرانسه
  • عباس عباس پور، کیوان مرادی صفحات 137-160
    سیاست آموزشی موضوعی پیچیده، ذاتا سیاسی و درآمیخته با ارزش های متعدد است. مسائل قابل طرح در سیاست آموزشی، برساخته هایی اجتماعی هستند که درک هر کدام از این مسائل علاوه بر قابلیت تخصصی رشته ای ، مستلزم بهره مندی از ظرفیت زبان شناختی و جامعه شناختی مبتنی بر شرایط بومی، منطقه ای و جهانی است . زبان، نقش محوری در ایجاد و انتشار این برساخته ها ایفا می کند. لذا، تحلیل عمیق این نوع مسائل و تلاش در جهت حل موضوعات و مناقشات سیاستی مستلزم اتخاذ رویکردی است که بتواند ساخت اجتماعی سیاست آموزشی را در ابعاد و زوایای چندگانه آن مدنظر قرار دهد. تحلیل انتقادی سیاست آموزشی از جمله سنت های نظری-روش شناسی است که بر اهمیت بررسی سیاست آموزشی درون بافت تاریخی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی تاکید دارد. تحلیل انتقادی سیاست آموزشی توانایی آشکار کردن ارزش های مفقوده و صداهای شنیده نشده را دارد. تحلیل انتقادی سیاست آموزشی، ریشه در آن سنت های نظری دارد که اپل، ژیرو، ازگا و بال شاخص ترین چهره های آن هستند. بسط تحلیل انتقادی سیاست در آموزش پاسخی به شرایط گذشته و نشانه ای از تغییری بنیادین در این حوزه است. با این وجود، هنوز توجه کمی به سرمایه گذاری برای درک ماهیت این تغییر و مهم تر از آن، مفصل بندی تحلیل انتقادی سیاست آموزشی شده است. لذا، هدف اصلی این نوشتار پرکردن شکاف مورد نظر است.
    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی سیاست، تئوری انتقادی، سیاست آموزشی، رهبری آموزشی
  • داوود غرایاق زندی صفحات 161-177
    سیاست نامه یکی از ابزارهای کمک به فرایند تصمیم گیری در هر کشور است. طرح چارچوبی برای شیوه نگارش سیاست نامه زمینه را برای انتقال مناسب راه ‏حل ها برای مسئله سیاسی و راهبردی در چرخه سیاستگذاری فراهم می‏سازد. برای این کار مقاله حاضر نخست به جایگاه علم سیاستگذاری به عنوان علم در عمل برای کمک به مراکز راهبردی مثل دولت در علوم سیاسی می‏پردازد. پس از آن در فرایند سیاستگذاری توجه به چرخه سیاستگذاری به عنوان مبنای تصمیم گیری منطقی مطرح می‏شود. با شناخت فرایند سیاستگذاری، امکان تمایزگذاری بین دو نوع نوشتار راهبردی -مطالعه سیاستگذاری و سیاست نامه امکان پذیر می‏گردد. در نهایت مقاله به شیوه نگارش سیاست نامه از معیارهایی که برای توصیف مسئله، تحلیل مسئله و در مرحله سوم سناریوسازی و ارائه راه‏حل اشاره دارد. لازم به ذکر است که این شیوه ها به عنوان مبنای راهنما مطرح است و روش تجویزی محسوب نمی‏شود. لذا یکی از راه های پیشنهادی یا یک الگو و راهنمای ارتباطی بین مراکز راهبردی و مشاوره‏ دهی و مقامات تصمیم گیر در سطح کلان جامعه محسوب می‏شود.
    کلیدواژگان: سیاست نامه، مراکز راهبردی، مراکز مشاوره دهی، تصمیم گیری، فرایند سیاستگذاری
  • حمیدرضا ملک محمدی صفحات 179-186
    پس از وقوع بحران مالی سال 2008 میلادی، دولت های غربی که عمدتا از کاهش بودجه و درآمدهای خود در تنگناهایی فراوان و چندوجهی قرار گرفته بودند، رویکرد خود را به سمت سیاست هایی ریاضتی معطوف نمودند. این رویکرد جدید که اساس آن را کاهش یا قطع هزینه کردهای عمومی تشکیل می داد و سیاست های اجتماعی در بخش آموزش، مسکن و سلامت را به شدت از خود متاثر می ساخت، خیلی زود این مسئله را آشکار ساخت که در شرایط جدید اقتصادی و با توجه به روندهای گذشته، چه سیاست هایی را باید مورد توجه قرار داد. نوشته حاضر با دستمایه قراردادن کتاب ارزشمند جرم و سیاست اجتماعی، اثر هزل کشمال، از انتشارات بلک ول در سال 2013 که در فصل هفت گانه خود به بررسی رابطه میان جرم و سیاست اجتماعی می پردازد، نقاط کمتر مشهود در این پدیده را به بحث می نشیند.
    کلیدواژگان: جرم، سیاست اجتماعی
  • محمد جواد رضایی صفحات 187-200
    «مالیه عمومی و سیاستگذاری عمومی: مسئولیت‏ها و محدودیت‏های دولت» تلاش دارد با بهره‏‏‏گیری از دستاوردهای علم اقتصاد، به تحلیل ابعاد سیاستگذاری عمومی بپردازد. این کتاب با تمرکز بر اصول نظری حاکم بر رفتار عوامل اقتصادی، شامل مدل‏های مبتنی بر نظریه انتخاب عمومی و بدون درگیرشدن با جزئیات کاربردی، ارائه دهنده بینشی نسبت به فرایندهای تصمیم‏گیری عمومی است. از جمله مشخصات این اثر، اتکای آن به برخی موضوعات و مدل‏های نظریه بازی ها، اقتصاد اطلاعات، اقتصاد رفتاری، عدالت اجتماعی و فلسفه سیاسی است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، نظریه انتخاب عمومی، شکست بازار، شکست دولت، کالای عمومی
|
  • Zahra Khoshbooi, Mohammad Hosseini, Mohammad Ali Aboutorabi Pages 9-33

    Government interventions can play an important role in the production process. Since there are different views on government intervention in the market, this paper discusses these views and explains the current situation of government intervention in Iran's theater production. In order to explain the effects of government intervention on theater market, theater productions data during the period 1389 to 1394 were used. The results indicate that government tries to manage the market through infrastructure development, regulations, price distortions and some discretionary policies, but the effectiveness is not as expected. The paper discusses policy implications of Iranian experience of government intervention in theater productions. These implications suggest that the interventionist government should set its policies base on more development of infrastructures, not regulating more than optimum, least complexity of the rules and procedures and minimum distortions in prices of inputs and outputs, and in addition, strictly avoids any discretionary intervention.
    Government interventions can play an important role in the production process. Since there are different views on government intervention in the market, this paper discusses these views and explains the current situation of government intervention in Iran's theater production. In order to explain the effects of government intervention on theater market, theater productions data during the period 1389 to 1394 were used. The results indicate that government tries to manage the market through infrastructure development, regulations, price distortions and some discretionary policies, but the effectiveness is not as expected. The paper discusses policy implications of Iranian experience of government intervention in theater productions. These implications suggest that the interventionist government should set its policies base on more development of infrastructures, not regulating more than optimum, least complexity of the rules and procedures and minimum distortions in prices of inputs and outputs, and in addition, strictly avoids any discretionary intervention.

    Keywords: Government performance, Performing arts, Public Policy, Government intervention, Iran
  • Habib Roodsaz, Mohammad Reza Zargar, Hosien Aslipour Pages 35-60
    This qualitative research seeks to model the innovation process of e-government citizen services in Iran using Strauss and Corbin's approach to the Grounded Theory. In this regard, due to the lack of a codified model in the field of innovation in e-government citizen services, based on national studies and experiences, 15 specialized semi-structured interviews with scientific and executive experts have been conducted to answer the research question. Analysis of data in the open coding process led to emergence of 145 abstract concepts in the form of 19 main categories. Then these categories were linked together in the pivotal coding process. Finally, five theorems were obtained as a result of selective coding. Data analysis, based on Grounded Theory, suggests that "Unfulfilled Expectations of Citizens" and "New Expectations of Citizens" and "Technological Possibilities" are considered as the causal conditions, through the strategies of interaction of "Need to Service Discovery", "Service Design", "Provision of the Service" and "Re-continuation of the Innovation Process in Service" transform the "Innovation Opportunity" into the triple effects of "Innovative Citizen Services", "Service Experience" and "Public Services Productivity".
    Keywords: Innovation, E-Government, E-Services, Citizen Services, Iran
  • Vajhollah Ghorbanizadeh*, Fattah Sharifzadeh, Davood Hosseinpour, Mahmoud Moravvej Pages 61-78
    Policy Making in Iranian Government Organizations To achieve organizational goals is very important and determinative. The present study tries to achieve a qualitative approach Process the policy process institute for the intellectual development of children and young adult with Using the grounded theory Strategy, Research data In three steps, "open coding", "axial coding" and "selective coding", indicates that The Effectiveness of Productions and Cultural Services As the axial category research model is. The results of this study are in addition to drawing a policy pattern In the organization referred The process of policy-making in cultural organizations in Iran is also explored and explained.
    Keywords: Cultural Policy, Policy Making, Cultural Organization, Institute for the Intellectual Development of Children, Young Adult
  • Ali Golmohammadi Pages 79-101
    Faced with the crises Tokugawa rulers in Japan instituted a chain of reforms tactically and strategically to prevent the collapse of shogunate system. Guaranteeing the direct appeals (complaint, criticism and suggestion) by the inferiors to the superiors via the “petition box” in order to eradicate the official’s corruption and garnering information from society were amongst these reforms. The prevailing inertia of the government policy and bureaucracy which was a monopoly of samurai class made the rulers resort for public participation and the wisdom of the crowd by receiving useful criticisms and suggestions via the box. High rate of literacy and public awareness resulted in offering fine ideas and promotion of brilliant talents in bureaucratic system and adoption of proper policies. The spirit and essence of the box was also transferred in transition of Japanese society to modern era due to historical continuation and paved the way for the adoption of modern institutions such as parliament.
    Keywords: Japan, Petition Box, meyasubako, Policy
  • Rahmatollh Gholipour, Hamed Rastegar* Pages 103-121
    Policies for exemption or charging absence period, are disputed. The aim of this research is analyzing exemption fee law in military service. Dunn coins a proper model to policy analysis. This includes problem structuring and problem solving. Here, we focus on structuring military service law as a problem. It’s analyzed adversely how this section is made in the budget and different alternatives, stakeholders and assumptions are posed separately. It’s also showed why it’s enacted and finally monitoring and primary evaluation is done. At last, we can see that it is based on some assumptions of stakeholders, makes it ill-structured and the substantive problem of military service is still unsolved.
    Keywords: Policy analysis, Problem structuring, Monitoring, Evaluation, Iran
  • Zahra Taieh Pages 123-135
    The present paper seeks to investigate the legal and historical framework of the top down movements of deliberative democracy urban public policy in France and Iran, through studying the evolution of the decentralization of power to examine the establishment of a mechanism for ensuring the power-sharing and maximizing the participation in urban management. This paper hypothesizes that the concept of democracy and participation, born in Athens and later in Islam, is separated from the model of democracy that we are experiencing today and the concept of active citizenship requires more attention from public policy decision makers. Local and urban political and social entities must provide the legal and organizational tools to assume the maximum of consultation during all decisional procedures to its implementation.
    Keywords: Public Policy, Civile Society, Participation, Governance, Urban Management
  • Abbas Abbaspour, Keyvan Moradi Pages 137-160
    Educational policy is understood as complex, inherently political and infused with values and educational policy problems, like the social world, are social constructions. Language as playing a central role in creating and disseminating these constructions. In the conclusion, deep analysis and solution of policy problems requires as approach that takes the reality construction of educational policy into consideration. Critical educational policy analysis is among theoretical-methodological traditions that emphasizes the importance of examining policy within its historical, social, economic, cultural and political contexts. Critical educational policy analysis can uncover meaningful missing values. Critical educational policy analysis has its roots in the theoretical tradition which is predominately represented by Appel, Giroux, Ozga and Ball. Development in critical educational policy analysis both are a response to conditions in education and signal an important shift in the field. Yet limited attention has been invested in understanding the nature of this shift and, more importantly, in articulating what counts as critical educational policy analysis.
    Keywords: Critical Policy Analysis, Critical Theories, Educational Policy, Educational Leadership
  • Davoud Gharayagh-Zandi* Pages 161-177
    Writing a policy paper as a main instrument nowadays in decision making in any country needs to know how to write it methodologically for better transmitting the policy alternatives or options in the policy cycle. In doing so the paper at first examines the standing of public policy in the strategic studies as a science in praxis and then introducing the policy cycle process as the base of logical decision-making. In addition it needs to differentiate between the two style methods in the policy process namely policy study and the policy paper. In the last section the paper does investigate the policy paper by divide it up into the problem agenda, problem analysis, scenario-making and bringing the proper solutions. Let to note what applied here it is just a guide booklet to writing the policy paper not as a prescription it.
    Keywords: Policy Paper, Strategic Center, Think Tank, Decision-Making, Policy-Making
  • Hamidreza Malekmohammadi Pages 179-186
    Hazel Kemshall in his prominent work focused on crime and socialpolicy in western societies presents an analysis for a situation inwhich governmental spending on both crime management and social policywas significantly reduced in most western countries as a response toglobal financial crisis. In this book , we can find the analyticalviews about the relationship between crime and social policy within aclimate of severe global economic challenge.
    Keywords: Crime, Criminal Activity, Criminal Policy, Social Citizenship
  • Mohammad Javad Rezaei* Pages 187-200
    Public Finance and Public Policy: Responsibilities and Limitations of Government” attempts to analyze the dimensions of public policy by using the findings of economics. The book by focusing on theoretical principles governing the behavior of economic agents, including models based on public choice theory, and without engaging in practical details, providing insight into public decision-making processes. The feature of this book is its reliance on some of the themes and models of “game theory”, “information economics”, “behavioral economics”, “social justice” and “political philosophy”.
    Keywords: Public Policy, Public Choice Theory, Market Failure, Government Failure, Public Goods