فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1396)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علمی - پژوهشی
  • معظمه قاسم پور، مهرداد نیکوی*، رامین نقدی صفحات 541-552
    اهداف پژوهش پیش رو مقایسه انواع افت چوب مشاهده شده به صورت شکستگی، جداشدن ورقه ای، ترک و ارتفاع بلند کنده و بررسی اجزای قطع شامل ارتفاع و عمق بن زنی، دهانه بن زنی، ارتفاع و عمق بن بری و عرض حاشیه برش بین گروه های کاری روزمزد و کارمزد بود. در پارسل های شماره 138 و 139 در سری یک ناو اسالم، به صورت تصادفی 150 اصله درخت قطع شده توسط گروه های کاری روزمزد و کارمزد انتخاب شدند.
    مقایسه میانگین افت کنده بین روش پرداخت دستمزد با آزمون t مستقل و مقایسه میانگین اندازه هر یک از اجزای قطع با قطع متداول با آزمون t جفتی انجام شد. به جز عمق بن بری در گروه دوم (33/41 سانتی متر) و عرض حاشیه برش در گروه اول (6/78 سانتی متر) بین مقادیر دیگر قطع در گروه های مختلف با مقادیر استاندارد، تفاوت معنی داری وجود داشت.
    میانگین افت کنده برای گروه های چهارگانه به ترتیب 0/0350، 0/0355، 0/0498 و 0/0438 متر مکعب بود و گروه های کاری روزمزد به طور معنی داری افت کنده کمتری در مقایسه با گروه های کاری کارمزد داشتند. میانگین افت به ازای هر درخت قطع شده بین چهار گروه کاری به ترتیب 0/2915، 0/2286، 0/3775 و 0/4637 متر مکعب بود و مقدار آن در گروه های کاری کارمزد به طور معنی داری بیشتر از گروه های کاری روزمزد بود. حجم بیشتری از افت چوب در تمام گروه های کاری به صورت شکستگی و خرد شدن بود. با توجه به قیمت محصولات مختلف تولیدی از چوب آلات مقطوعه، نتایج نشان داد که گروه های کاری کارمزد بیشترین مقدار کاهش ارزش پولی را داشتند.
    کلیدواژگان: اسالم، شکستگی، شیوه پرداخت دستمزد، کارگران قطع، کنده درخت
  • نیلوفر نوریزدان، مقداد جورغلامی*، باریس مجنونیان صفحات 553-562
    امروزه با توجه به اعمال شیوه جنگل شناسی نزدیک به طبیعت برای مدیریت جنگل های هیرکانی و پراکندگی برداشت در این شیوه، کاهش صدمات به توده باقی مانده اهمیت زیادی پیدا کرده است. هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه بلندمدت مقاومت گونه ها و قطرهای مختلف درختان در مقابل زخم های ایجاد شده با اندازه ، شدت و محل های متفاوت و چگونگی تغییرات در محل زخم (التیام و بسته شدن زخم) بود. این پژوهش در بخش پاتم و نم خانه جنگل خیرود با اندازه گیری صدمه به درختان باقیمانده در فاصله پنج متر از دو طرف محور مرکز مسیرهای چوبکشی به صورت پیمایش زمینی و آماربرداری صددرصد از درختان صدمه دیده انجام شد. نتایج نشان داد که بین نوع گونه و مقدار التیام اختلاف معنی‏داری وجود داشت و راش مقاوم ترین گونه در مقابل صدمه مکانیکی بود. با افزایش قطر و با افزایش اندازه زخم (مساحت اولیه زخم)، نسبت التیام به طور معنی داری کاهش می یافت. با افزایش ارتفاع محل زخم، درصد التیام زخم تغییر معنی داری نداشت و با افزایش شدت زخم، درصد التیام به طور معنی داری کاهش می یافت. همچنین، سن زخم اثر معنی داری بر نسبت التیام زخم و موقعیت درختان در مسیر چوبکشی تاثیر معنی داری بر مقدار صدمات به درختان باقی مانده داشت. با توجه به این نکته که بیشتر زخم ها در ارتفاع تا یک متری درخت ایجاد می شوند و این قسمت از درخت با ارزش ترین قسمت چوب است، بنابراین تلاش برای کاهش آثار صدمات به توده باقی مانده هنگام عملیات چوب کشی زمینی ضروری است.
    کلیدواژگان: اندازه زخم، بهره برداری جنگل، پاتم، سن زخم، مسیر چوبکشی، نم خانه
  • ملیحه عرفانی *، افشین دانه کار، عبدالرسول سلمان ماهینی، وحید اعتماد صفحات 563-573
    اثر آشفتگی های انسانی از قبیل چرای دام، بهره برداری از جنگل و استفاده افراد محلی و ویژگی های مکانی (شیب، جهت، ارتفاع و خاک) بر تجدید حیات گونه های درختی و در نتیجه سلامت جنگل اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش، اثر آشفتگی ها و ویژگی های مکانی بر تجدید حیات گونه های درختی در جنگل خیرود نوشهر بررسی شد. برخی از نمایه های نهال، خال و درخت در 100 قطعه نمونه 10 متر مربعی اندازه گیری شد و به همراه نمایه هایی از مجموعه هایی معروف به «سازه» شامل سازه آشفتگی و سازه ویژگی های محیطی در قالب معادلات ساختاری- حداقل مربعات جزئی (SEM-PLS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نتیجه این بررسی مشخص شد که نقش سازه آشفتگی بر سازه نهال در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار بود. همچنین، سازه نهال بر سازه خال، سازه خال بر سازه درخت و سازه درخت بر سازه نهال در سطح اطمینان 99 درصد اثرگذار بود. تاثیر تعدیل گری سازه ویژگی های مکانی بر مسیر آشفتگی به نهال (در سطح اطمینان 99 درصد) و مسیر آشفتگی به خال (در سطح اطمینان 95 درصد) معنی دار بود. بنابراین، آشفتگی ها و ویژگی های مکانی منطقه مورد مطالعه، بیشترین تاثیر را به ترتیب بر نهال و سپس خال گذاشته و از این مسیرها به طور غیرمستقیم بر سازه درخت اثرگذار بودند.
    کلیدواژگان: خال، سازه آشفتگی، سازه ویژگی های محیطی، سلامت جنگل، نهال
  • آزیتا علیپور، سیدیوسف عرفانی فرد* صفحات 574-584
    توپوگرافی به عنوان یکی از عامل های موثر در شکل گیری الگوی پراکنش مکانی درختانی که روی دامنه های شیب دار پراکنش دارند، شناخته شده است. توپوگرافی با تغییر در مقدار دسترسی به نور، رطوبت خاک و ایجاد خرداقلیم، نحوه پراکنش درختان در یک محدوده را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش پیش رو با هدف تحلیل الگوی پراکنش مکانی درختان کیکم (Acer monspessulanum L.) مستقر روی دامنه های شیب دار در ناحیه رویشی زاگرس انجام شد. برای این منظور، قطعه نمونه ای با ابعاد 200 × 200 متر با حداقل و حداکثر ارتفاع 1470 و 1540 متر از سطح دریا در بخشی از رویشگاه کیکم نزدیک شهر فیروزآباد در استان فارس انتخاب شد. موقعیت مکانی 288 درخت کیکم با قطر برابر سینه بیشتر از پنج سانتی متر با استفاده از دوربین نقشه برداری لایکا TS06 ثبت شد. سپس، الگوی پراکنش مکانی درختان با استفاده آماره های اختصاری با ساختار متفاوت (تابع همبستگی جفتی، تابع توزیع نزدیک ترین همسایه، تابع توزیع تماس کروی) بررسی شد. تحلیل الگوی پراکنش مکانی درختان بدون درنظر گرفتن شیب، منجر به ارائه نتایج اریب شد، در حالی که الگوی پراکنش مکانی درختان کیکم در قطعه نمونه مورد مطالعه با شیب 35 درصد تا فاصله 29 متر به طور معنی داری کپه ای و بیشترین فاصله تا نزدیک ترین همسایه 16/3 متر بود. همچنین، بیشینه فضای خالی بین درختان کیکم در مقیاس مکانی، 40/8 متر بود. به طور کلی، نتیجه گیری شد که تحلیل الگوی پراکنش مکانی درختان کیکم روی دامنه های شیب دار باید با استفاده از آماره های اختصاری انجام شود که فاصله بین درختان روی شیب را به جای فاصله آن ها روی یک سطح مسطح درنظر می گیرند.
    کلیدواژگان: آماره اختصاری، تابع همبستگی جفتی، توپوگرافی، کپه ای
  • یحیی کوچ *، کتایون حق وردی صفحات 585-597
    روشنه های تاجی نقش مهمی در پویایی جنگل های نواحی معتدله بر عهده دارند. پژوهش پیش رو با هدف بررسی سطوح مختلف روشنه های تاجی بر فعالیت های بیوشیمی خاک در منطقه خانیکان نوشهر انجام شد. سی و دو روشنه با سطوح کوچک (205- 195 متر مربع)، متوسط (406- 397 متر مربع)، بزرگ (604-593 متر مربع) و خیلی بزرگ (807-792 متر مربع) با هشت تکرار از هر سطح حفره تاجی درنظر گرفته شد. در داخل هر حفره، نمونه های ترکیبی خاک برای تجزیه مشخصه های فیزیکی و شیمیایی، بیولوژی و بیوشیمی برداشت شد. نتایج حاکی از اثر معنی دار سطوح مختلف روشنه های تاجی بر مشخصه های فیزیکی و شیمیایی (به جز محتوی سیلت) و بیولوژی خاک بود. همچنین، بیشترین فعالیت اوره آز در روشنه های متوسط و کوچک (μg NH4+–N g−1 2 h−1 54/22 و 97/22) مشاهده شد. اسید فسفاتاز (μg PNP g−1 h−1 75/633)، آریل سولفاتاز (μg PNP g−1 h−1 38/153) و اینورتاز (μg Glucose g−1 3 h−1 25/273) خاک دارای بیشینه مقدار خود در روشنه های متوسط بودند. روشنه های تاجی با سطح خیلی بزرگ بیشترین مقادیر کربن آلی محلول (73/94 میلی گرم بر کیلوگرم) را به خود اختصاص دادند، در حالی که بیشترین نیتروژن آلی محلول (66/34 میلی گرم بر کیلوگرم) در روشنه های تاجی متوسط مشاهده شد. حضور روشنه های تاجی خیلی بزرگ منجر به تجمع اسیدهای آلی فولویک و هیومیک (به ترتیب 62/454 و 88/888 میلی گرم در 100 گرم خاک خشک) در خاک جنگل مورد مطالعه شده بود. درمجموع، برای مدیریت پایدار جنگل پیشنهاد می شود از ایجاد روشنه های بزرگ یا خیلی بزرگ اجتناب شود.
    کلیدواژگان: جنگل پهن برگ، سطح حفره تاجی، نور نسبی، بیوشیمی خاک، نوشهر
  • محمدرضا کردی، جهانگیر محمدی*، محمدهادی معیری، جهانبخش صادقیان صفحات 598-608
     راش (Fagus orientalis Lipsky) یکی از ارزشمندترین گونه های تجاری جنگل های هیرکانی است که 17/6 درصد سطح و 30 درصد حجم سرپای این جنگل ها را تشکیل می دهد. پژوهش پیش رو با هدف تعیین و به روز کردن ضریب شکل درختان راش در استان گلستان و اصلاح جدول حجم این گونه انجام شد. پس از جنگل گردشی، مطابق با لیست نشانه گذاری سال 1394-1393 اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان، 150 اصله راش در طبقات قطری مختلف (30 تا 135 سانتی متر) در محدوده پنج طرح جنگل داری لیوان، وطنا، کردکوی، شموشک و دکتر بهرام نیا به روش تصادفی انتخاب شدند. از هر درخت اطلاعات قطر برابر سینه (سانتی متر)، قطر در 0/1، 0/3، 0/5، 0/7 و 0/9 ارتفاع درخت و قطر ابتدا و انتهای قطعات 2 متری تا قطر 7/5 سانتی متری اندازه گیری و حجم دقیق و ضریب شکل های واقعی، مصنوعی، طبیعی و هوهنادل برای کلیه درختان محاسبه شدند. نتایج نشان داد که ضریب شکل راش با استفاده از فرمول های هوهنادل، طبیعی، مصنوعی و واقعی به ترتیب 0/502، 0/464، 0/407 و 0/454 بود. از نظر آماری تفاوت معنی داری در سطح اطمینان 95 درصد بین ضریب شکل واقعی، مصنوعی و طبیعی با هوهنادل وجود داشت، اما بین ضریب شکل طبیعی و واقعی تفاوت معنی داری وجود نداشت. همچنین، بین حجم واقعی و حجم به دست آمده از جدول تاریف در سطح اطمینان 95 درصد تفاوت معنی داری وجود داشت و بیشترین تفاوت بین حجم واقعی و حجم به دست آمده از جدول تاریف در طبقات قطری بالا بود. با توجه به نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گیری کرد که برای تعیین ضریب شکل راش، ضریب شکل طبیعی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاریف، حجم واقعی، ضریب شکل واقعی، ضریب شکل طبیعی، ضریب شکل مصنوعی، ضریب شکل هوهنادل
  • الله وردی محمدزاده*، رضا بصیری، علی اصغر تراهی صفحات 609-621
    هدف این پژوهش، طبقه بندی اکوسیستمی منطقه ارسباران و تعیین مهم ترین ویژگی های محیطی موثر در تفکیک واحدهای مذکور بود. با استفاده از شبکه آماربرداری منظم- تصادفی با ابعاد 300×300 متر، 130 قطعه نمونه دایره ای شکل به مساحت 314 متر مربع مورد بررسی قرار گرفت. گونه های درختی و درختچه ای در قطعه نمونه اصلی اندازه گیری شدند. گونه، درصد تاج پوشش و تعداد پایه به عنوان معیارهای اندازه گیری پوشش گیاهی درنظر گرفته شدند. نوع گونه های علفی و درصد پوشش آن ها در ریزقطعه نمونه هایی به مساحت 3/14 مترمربع اندازه گیری شدند. در طبقه بندی واحدها از روش طبقه بندی پوشش گیاهی با به کارگیری تحلیل دوطرفه گونه های شاخص (TWINSPAN) و تحلیل تطبیقی (RA)، شش واحد تفکیک شد. تجزیه و تحلیل واحدها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل تشخیص و بر اساس ویژگی های توپوگرافیک رویشگاه و شاخص های تنوع زیستی گیاهی انجام شد. بر اساس نتایج تحلیل تشخیص، دو متغیر توپوگرافی ارتفاع از سطح دریا و شیب- جهت و شاخص غنای گونه ای مارگالف و شاخص های یکنواختی اسمیث - ویلسون، شلدون و سیمپسون و شاخص های ناهمگنی (تنوع) سیمپسون، هیل (N1) و شانون- وینر به ترتیب اهمیت در توابع پنج گانه تشخیص قرار گرفتند که در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار بودند. توابع به دست آمده، صحت طبقه بندی واحدهای اکوسیستمی را 83/8% نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که ویژگی های توپوگرافی نسبت به شاخص های تنوع زیستی از اهمیت بیشتری در الگوی پراکنش جوامع گیاهی منطقه برخوردار بودند. طبقه بندی اکوسیستمی هرچند که بر اساس تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی تعیین می شود، اما می تواند پیش بینی قابل قبولی از ویژگی های محیطی ارائه کند.
    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، تحلیل تشخیص، توپوگرافی، شاخص غنای گونه ای، شاخص یکنواختی، واحد اکوسیستمی
  • محمدحسین صادق زاده حلاج*، هاشم کنشلو، مصطفی خوشنویس، مجید حسنی، پژمان پرهیزکار صفحات 622-633
    به منظور شناخت موثرین روش کاشت نهال ارس (Juniperus excelsa M. B.) به عنوان یکی از گونه های مهم جنگلی کشور، این پژوهش در ایستگاه تحقیقات سیراچال وابسته به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام شد. نهال های سه ساله ارس با مبدا ایستگاه سیراچال به ارتفاعات این ایستگاه منتقل و در قالب آزمایش کرت های خرد شده با پایه بلوک های کامل تصادفی با عامل ذخیره رطوبت (در پنج سطح استفاده از کاه و کلش در کف گوده، استفاده از پلاستیک در کف تشتک، استفاده از مواد سوپرجاذب در خاک گوده، هلالی آبگیر و شاهد) به عنوان عامل اصلی و سایبان (در دو سطح سایبان طبیعی با استفاده از سرشاخه درختان و شاهد) در سه تکرار و 16 نهال در هر کرت کاشته شدند. متغیرهای اندازه گیری شده در پایان فصل رویش سال های 1394 و 1395 شامل زنده مانی، قطر یقه، ارتفاع نهال، سطح تاج و شادابی بودند. نتایج نشان داد که اثر عامل ذخیره رطوبت بر زنده مانی نهال های ارس در سال های 1394 و 1395 و رویش جاری قطر یقه معنی دار بود. بیشترین مقدار مشخصه های مذکور در تیمار پلاستیک مشاهده شد، اگرچه بیشترین کاهش زنده مانی در گذر از سال 1394 به 1395 نیز به این تیمار اختصاص داشت. سایبان و برهمکنش آن با عامل ذخیره رطوبت هیچ اثر معنی داری بر ارتفاع، سطح تاج، شادابی و تغییرات آنها در سال های مورد مطالعه نداشتند. به طور کلی، نتایج حاکی از موفقیت نهال کاری دیم ارس در ارتفاعات فوقانی البرز جنوبی بود. در این راستا، استفاده از پلاستیک در کف تشتک های کاشت به عنوان شیوه مناسب ذخیره رطوبت پیشنهاد می شود، اما استفاده از سایبان توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع، البرز جنوبی، زنده مانی، سایبان، سیراچال، قطر یقه
  • غلامرضا گودرزی *، فاطمه احمدلو صفحات 634-645
    هدف از اجرای این پژوهش، انتخاب گونه سازگار دارای رشد و تولید چوب مناسب، مقاوم به سرما، قابلیت مناسب برای کاشت در فضای سبز شهری و اراضی کم بازده ساوه بود. کشت نهال های یک ساله گونه ها و پروونانس هایEucalyptus suggrandis ssp. suggrandis، E. microcarpa، E. suggrandis ssp. alipe، E. camaldulensis 41-sh، E. camaldulensis var. camaldulensis، E. rubida 166-sh، E. viminalis 168-sh، E. sargentii و E. camaldulensis 41-ch در اواخر اسفند 1389 در فواصل 3 × 3 متری در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و هر تکرار 25 اصله نهال اجرا شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین ارتفاع کل و قطر تاج و بهترین کیفیت درختان متعلق به E. camaldulensis 41-sh بود. آرایه E. viminalis 168-sh از قطر برابر سینه و E. camaldulensis 41-ch از حجم درخت سرپا و میانگین رویش حجمی بیشتر و کیفیت تنه بهتری نسبت به سایر گونه ها برخوردار بود. مقاوم ترین آرایه ها نسبت به سرمازدگی، E. suggrandis ssp. suggrandis، E. camaldulensis 41-sh و E. microcarpa بودند. بیشترین زنده مانی به E. sargentii و کمترین آن به E. rubida 166-sh تعلق داشت. مشخصه ارتفاع کل در تبیین واریانس داده ها مهم ترین عامل شناخته شد. در نهایت، E. camaldulensis برای تولید چوب و E. sargentii برای حفظ خاک و آب در اراضی کم بازده ساوه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع، خاک، زنده مانی، قطر، کیفیت، مقاومت به سرمازدگی
  • حمید حسنقلی پور *، امیر اسلام بنیاد، جواد ترکمن، بیت الله امان زاده صفحات 646-655
    هدف این پژوهش برآورد زی توده کاج تدا (Pinus taeda L.) در پارسل 11 طرح جنگل کاری چوبر شفت به مساحت 61 هکتار با استفاده از رابطه های آلومتریک بود. در منطقه مورد مطالعه 30 قطعه نمونه 5 آری دایره ای شکل برداشت شد و در هر قطعه نمونه، قطر کنده، قطر تنه در ارتفاع برابر سینه، عرض تاج و ارتفاع کل درختان اندازه گیری شد. دوازده اصله درخت از طبقه های قطری مختلف انتخاب و از ارتفاع 10 سانتی متر قطع شدند. وزن تر بخش های مختلف اندازه گیری شد. از هر بخش نمونه هایی به آزمایشگاه منتقل شد و نمونه ها تا زمان رسیدن به وزن پایدار درون آون قرار گرفتند. سپس درصد وزن خشک برای هر بخش محاسبه شد. با استفاده از تحلیل رگرسیون غیرخطی، زی توده اندام های مختلف در مقابل متغیرهای مستقل مدل سازی شد. نرمال بودن توزیع داده ها با آزمون کولموگروف- سمیرنوف بررسی شد. برای مدل سازی، با استفاده از تحلیل رگرسیون توانی، از بین مدل های مختلف رگرسیونی با توجه به سطح معنی داری، همبستگی و خطا، بهترین نوع رابطه توانی انتخاب شد. نتایج نشان داد که برای برآورد زی توده کل درخت، بیشترین ضریب تبیین (0/952) مربوط به متغیر مستقل مجذور قطر در ارتفاع (D2H) بود. همچنین، بهترین رابطه برای برآورد زی توده کل 864/0D2H 045/0 = E(YT) به دست آمد.نتایج این پژوهش، ارزشمندی رابطه های آلومتریک در برآورد زی توده درختان را تایید کرد.
    کلیدواژگان: ارتفاع، رگرسیون توانی، مجذور قطر، مدل سازی
  • صبورا ره انجام*، محمدرضا مروی مهاجر، محمود زبیری، کیومرث سفیدی صفحات 656-666
    اهمیت اکولوژیک خشک دارها موجب شده است تا جمع آوری اطلاعات مربوط به آن ها به طور روزافزون گسترش یابد و در طرح های مدیریتی مورد توجه قرار گیرند. با توجه به نقش کلیدی خشک دارها در اکوسیستم جنگل، مطالعه کمی و کیفی خشک دارها و تشریح چگونگی وضعیت آن ها پیش از هرگونه دخالتی حائز اهمیت است. در این پژوهش، برای مطالعه کمی و کیفی خشک دارها و تعیین نسبت حجمی آن ها به حجم توده زنده سرپا، پارسل 307 واقع در شیب جنوبی راشستان های سری گرازبن جنگل خیرود انتخاب شد که تا تاریخ اجرای پژوهش، در آن بهره برداری انجام نشده بود. برای جمع آوری داده های مربوط به خشک دارها (قطر میانه ≥10 سانتی متر) و توده زنده سرپا (قطر برابر سینه ≥ 7/5 سانتی متر) آماربرداری صددرصد انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، متوسط تعداد در هکتار درختان زنده سرپا 357، خشک دارهای سرپا 8 و خشک دارهای افتاده 26 تکه محاسبه شد. همچنین، حجم در هکتار برای توده زنده سرپا 445/64 و برای خشک دارها 15/19 متر مکعب محاسبه شد. ممرز بیشترین سهم گونه ای را هم در توده زنده سرپا و هم در خشک دارها داشت. حدود یک پنجم از کل حجم خشک دارها از نوع خشک دارهای ایستاده بود و به طور تقریب نیمی از خشک دارها در مراحل ابتدایی پوسیدگی (درجه 1 و 2) قرار داشتند. در مجموع، نسبت حجمی خشک دارها به درختان زنده سرپا 3/4 % محاسبه شد. این مقدار کمتر از مقدار مطلوب خشک دارهاست که برای جنگل های معتدله طبیعی درنظر گرفته می شود و می تواند تصمیم گیری های مدیریتی در منطقه مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: آماربرداری صددرصد، توده زنده سرپا، خشک دار سرپا، درجه پوسیدگی، ممرز
  • سیدمصطفی مسلمی سیدمحله *، سیدمحسن حسینی، سیدغلامعلی جلالی، حمید جلیلوند، حامد اسدی صفحات 667-674
    لایه گذاری سرد به شکل گسترده ای برای شکست خواب بذر ون (Fraxinus excelsior L.) استفاده می شود. در این پژوهش اثر دو تیمار از نونهال های تولید شده با بذرهای ون یک ساله و دوساله در ماسه مرطوب (جهت حفظ رطوبت مورد نیاز بذر برای جوانه زنی) با سه تکرار در قالب طرح کامل تصادفی در نمونه هایی به ابعاد یک متر مربع در هر کرت انجام شد. برخی از صفات کمی و ظاهری نونهال ها (ابعاد برگ، ساقه، ریشه، تاج و زی توده) و مشخصات شیمیایی برگ (کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و نسبت کربن به نیتروژن) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تراکم نهال مربوط به تیمار بذرهای ون دوساله (میانگین 67/157 اصله در متر مربع) به طور معنی داری بیشتر از نونهال های با تیمار یک ساله (میانگین 61/67 اصله در متر مربع) بود. همچنین، بین دو تیمار مدت زمان لایه گذاری از نظر صفات رویشی قطر یقه، قطر تاج، ارتفاع تاج، ارتفاع کل، طول ریشه، وزن خشک برگ و سطح مخصوص برگ گیاه اختلاف معنی داری وجود داشت و مقدار آن در تیمار لایه گذاری دوساله بیشتر بود. بین مشخصه های کربن آلی، پتاسیم، فسفر و نسبت کربن به نیتروژن، فقط پتاسیم اختلاف معنی داری بین دو تیمار لایه گذاری نشان داد و در تیمار لایه گذاری دوساله بیشتر بود. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که تولید نونهال با تیمار بذر ون در بستر ماسه مرطوب به مدت دوسال مناسب تر است، بنابراین پیشنهاد می شود برای تولید موفق تر نهال ون در نهالستان ها، روش تیمار بذر ون در بستر ماسه مرطوب به مدت دو سال انجام شود.
    کلیدواژگان: تیمار بذر، جنگل کاری، جوانه زنی، ماسه مرطوب
  • بهناز یوسف شاهی، مسعود بازگیر * صفحات 675-686
    همزیستی مایکوریزایی باعث افزایش جذب عناصر غذایی پرمصرف به ویژه فسفر و همچنین عناصر کم مصرف می شود. نوعی از این همزیستی مایکوریزایی، همزیستی اکتومایکوریزایی نام دارد که در شرایط طبیعی بین ریشه برخی درختان جنگلی و قارچ های اکتومایکوریزا برقرار است. در این زندگی، انرژی از گیاه به قارچ و عناصر غذایی از قارچ به سمت گیاه حرکت می کند. در این پژوهش، به منظور بررسی مقدار جذب فسفر در برگ ها از طریق همزیستی قارچ اکتومایکوریزا با ریشه نهال های بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) به ترتیب اقدام به کشت نهال های یک ساله بلوط در سیستم کشت هیدروپونیک مایع (محلول کامل جانسون) و مایه زنی این نهال ها با قارچ های اکتومایکوریزایی (.Bull) Inocybe rimosa، Singer (Quél.) Amanita crocea،Boletus comptus Simonini و Tricholoma sp. شد. بر اساس نتایج، پس از همزیستی، ساختار و شکل ریشه های همزیست به صورت کوتاه، ضخیم و در شکل های متفاوتی مشاهده شد. همچنین، اثر مایه زنی قارچ اکتومایکوریزا بر جذب فسفر توسط نهال های بلوط در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار شد. مقایسه میانگین در تیمارهای مایه زنی شده با قارچ های اکتومایکوریزا نسبت به تیمار شاهد نشان داد که جذب فسفر بین 2/5 تا 4/4 برابر افزایش یافته بود. به طور کلی، استفاده از قارچ های اکتومایکوریزا (کود زیستی) با کمک به ریشه درختان در افزایش جذب آب و عناصر غذایی می توانند زنده مانی نهال های بلوط را در عرصه های جنگلی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: جذب فسفر، جنگل های زاگرس، همزیستی مایکوریزایی
  • زهره خلیلی اردلی، کامران عادلی *، حامد نقوی، مریم اصغری صفحات 687-696
    امروزه نگرانی از تخریب محیط زیست و حفاظت از آن به عنوان یک الویت مطرح است. در این زمینه تاثیر تجارت بر محیط زیست یک مسئله مهم و روبه رشد در سیاست های تجاری است. تجارت بین الملل با توجه به سه اثر مقیاس، ترکیب و فناوری کیفیت محیط زیست را تحت تاثیر قرار می دهد. در این راستا از شاخص انتشار دی اکسید کربن برای نشان دادن کیفیت محیط زیست استفاده می شود. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات ناشی از آزادسازی تجاری صنعت چوب بر کیفیت محیط زیست ایران در ارتباط با 16 شریک اصلی تجاری چوب آن طی دوره زمانی 2015- 1995 بود. در این پژوهش از روش پانل دیتا و نرم افزار Stata برای تخمین مدل استفاده شد. نتایج تصریح مدل نشان داد که اثر مقیاس به مقدار 0/08 واحد و اثر ترکیب به مقدار 0/427 واحد بر اثر فنی غلبه داشتند. همچنین، نتایج نشان داد که بر اثر آزادسازی تجاری صنعت چوب ایران در ارتباط با شرکای چوبی خود، برآیند سه اثر مذکور به مقدار 0/424 واحد منجر به کاهش کیفیت محیط زیست می شود.
    کلیدواژگان: اثر مقیاس، ایران، پانل دیتا، کیفیت محیط زیست
  • سمیرا بیرانوند، رامین رحمانی*، هاشم حبشی صفحات 697-706
    جمعیت کرم خاکی به عنوان یک عامل زیستی بر سلامت و تولید بوم سازگان جنگل تاثیر دارد. تراکم و زی وزن کرم خاکی نمایان گر فعالیت زیستی و کیفیت خاک است. به کارگیری ویژگی ها و قابلیت های اکولوژیک کرم خاکی در مدیریت جنگل های زاگرس مستلزم شناخت وضعیت فعلی فعالیت زیستی این جاندار و عامل های محیطی موثر بر آن است. این پژوهش با هدف تعیین تراکم و زی وزن کرم خاکی و شناخت ارتباط آن ها با عامل های محیطی شامل تغییرات فصل، عمق خاک و تاج پوشش درختان در جنگل دانه زاد بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در سامان عرفی داربر خرم آباد، استان لرستان انجام شد. پس از انتخاب 32 درخت، تراکم و زی وزن کرم خاکی در فصل های بهار و پائیز در زیر و خارج از تاج پوشش درختان با حفر گوده خاک به عمق 50 سانتی متر در سه لایه شامل صفر تا 10، 10 تا 30 و 30 تا 50 سانتی متر اندازه گیری شد. مقایسه میانگین های تراکم و زی وزن کرم خاکی با استفاده از تجزیه واریانس و آزمون t مستقل در سطح اطمینان 95 درصد انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که تغییرات فصل، عمق لایه های خاک و تاج پوشش درختان بر تراکم و زی وزن کرم خاکی تاثیر معنی دار داشت. همچنین، تراکم و زی وزن کرم خاکی در فصل پائیز و نیز در عرصه های خارج از تاج پوشش درختان کاهش یافت. در طرح های مدیریت منابع جنگلی زاگرس، کاهش عامل های مخرب در لایه های سطحی خاک و افزایش انبوهی تاج پوشش می تواند با فراهم کردن شرایط مطلوب برای فعالیت زیستی کرم خاکی، موجب بهبود کیفیت خاک و ارتقاء سلامت بوم سازگان شود.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، لایه های خاک، لرستان
  • حمزه جعفری سرابی، بابک پیله ور*، کامبیز ابراری واجاری، سید محمد واعظ موسوی صفحات 707-719
    رج بندی و طبقه بندی پوشش گیاهی بر مبنای گونه های محافظه کار می تواند از کارایی بهتری برای تحلیل روابط اکولوژیکی بین پوشش گیاهی و عامل های محیطی برخوردار باشد. پژوهش پیش رو با توجه به رویکرد فوق، به تغییرات اشکوب علفی تیپ های جنگلی بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.)، دارمازو (Q. infectoria Oliv.) و گلابی وحشی (Pyrus glabra Boiss.) در ارتباط با برخی متغیر های محیطی می پردازد. اشکوب درختی با استفاده از 24 قطعه نمونه 500 مترمربعی تصادفی و اشکوب علفی هر قطعه نمونه با استقرار تصادفی سه ریزقطعه نمونه چهار مترمربعی برداشت شد. در قطعات نمونه، تاج پوشش، ویژگی های فیزیوگرافی و برخی متغیرهای ادافیکی اندازه گیری شد. در ریزقطعات نمونه، غنای گونه ا ی و درصد حضور گونه های گیاهی به عنوان معیاری از وفور ثبت شد. پس از تعیین گونه های محافظه کار، پویایی اشکوب علفی با متغیرهای محیطی از طریق رج بندی (CCA، PCA وDCA) و طبقه بندی (TWINSPAN) بررسی شد. طبق نتایج رج بندی و طبقه بندی اشکوب علفی، تیپ بلوط ایرانی از نظر ترکیب گونه ای، ویژگی های ادافیکی و فیزیوگرافی اختصاصی تر و متفاوت از اشکوب علفی تیپ های بلوط دارمازو و گلابی وحشی بود. به عبارتی، جامعه علفی همراه با تیپ بلوط ایرانی با سطوح زیاد عناصر غذایی همبستگی مثبت نشان داد و مولفه های اصلی تاثیرگذار بر آن متغیرهای کربن آلی، نیتروژن، پتاسیم، ماسه، ارتفاع و رطوبت اشباع خاک در عمق سطحی بود. تیپ های جنگلی گلابی وحشی و دارمازو نیز در خاک های آهکی و سنگین مناطق کم ارتفاع با سطوح کم از نظر عناصر غذایی دیده می شد. به نظر می رسد جامعه علفی و خاک تیپ بلوط ایرانی پیرو اشکوب فوقانی کلیماکس، از نظر توالی تحول یافته تر باشد.
    کلیدواژگان: اشکوب علفی، تجزیه و تحلیل دوطرفه گونه های شاخص، تیپ های جنگلی زاگرس، رج بندی، ضریب محافظه کاری
|
  • Moazzameh Ghasempour, Mehrdad Nikooy *, Ramin Naghdi Pages 541-552
    The objectives of study were to compare different types of wood loss including breakage, split, slab, and high stump and also to investigate cut components such as, height and depth of undercut and back cut, notch, and width of hinge wood between the two groups of workers. Parcels no. 138 and 139 in Asalem Nav series 1 were chosen as the study area. 150 felled trees by workers paid by piece and day work method were selected randomly. The mean stump loss between the two groups was compared by Independent- Sample T- test and the comparison between the size of each components of felling and the standard felling was made by Paired Sample T-test. There was a significant difference between felling values in different groups compared with standard values except the depth of back cut in the second group (33.41 cm) and the width of hinge wood in the first group (6.78 cm). The average high stump loss for the four groups was 0.035, 0.0355, 0.0498, and 0.0438 m3, respectively. The average loss per felled tree among the four groups was 0.2915, 0.2286, 0.3775 and 0.4637 m3, respectively. There was a significant difference between mean value losses of wood in the four groups; the day work paid group had fewer losses compared the piece work paid group. The largest volume of loss in all groups belonged to breakage damage. Regarding the price of different products fabricated from the wood cut, results showed that the greatest decrease in price belonged to the groups paid by piece work contract.
    Keywords: Asalem, breakage, felling labor, payment contract method, tree stump, wood loose
  • Niloufar Nouryazdan, Meghdad Jourgholami *, Baris Majnounian Pages 553-562
    Now a day, due to applying the close to nature forestry method to manage the Hyrcanian forests and harvest distribution in this method, reducing damage to the residual stand gains more important. The aim of this study was to determine and compare the resistance of the various diameters of tree species against scars or created during logging operation considering to the size, intensity and different locations as well as to study the change in the wound (healing and wound closure) in the species over time. The research was carried out in the Patom and Namkhaneh district in the Kheyrud Forest. The results showed that there were significant differences among scar healing in the tree species. By increasing the diameter of the trees, the healing rate was significantly reduced, while by increasing the size of the wound (the primary area of the wound), scar healing rate was significantly decreased. Also, by increasing the scar height along the bole, the rate of wound healing has been changed significantly. By the increasing severity of the wound, healing rate was significantly reduced. The results showed that scar age has significant effect on the healing rate, but traffic intensity hasn’t significant effect on wound healing rate. Tree position along the skid trail has positive effects on the amount of residual damage trees. Due to the fact that wounds are made in one meter height of the trunk, which is the most valuable part of the tree, trying to control the damage of trees is essential in the ground skidding operations.
    Keywords: Forest harvesting, Kheyrud forest, scar age, scar size, skid trail
  • Malihe Erfani *, Afshin Danehkar, Abdolrasoul Salmanmahiny, Vahid Etemad Pages 563-573
    Effects of anthropogenic disturbances through livestock grazing, wood harvesting, and direct utilization by local people plus spatial heterogeneity on the regeneration of forest tree species and forest health have been recognized worldwide. In this research, effects of disturbances and site features (Aspect, slope percent, altitude, and soil) were investigated on tree species regeneration in Khyrud forest-Nowshahr, north of Iran. Indicators pertaining to saplings, large sapling and trees were measured in 100 plots, 10 m2 each, for disturbance and spatial constructs of Structural Equation Modeling- Partial Least Squares method. Results showed disturbance has a significant (α = 0.01) effect on regeneration. Effects of sapling on large sapling and large sapling on tree constructs were significant (α = 0.01), too. The moderating effect of spatial construct on disturbance to sapling path (α = 0.01) and disturbance to large sapling path (α = 0.05) was significant. We conclude that disturbance and spatial attributes have high influence on sapling and large sapling in the study area, respectively which affect trees indirectly.
    Keywords: Disturbance construct, forest health, large sapling, sapling, spatial construct
  • Azita Alipour, Seyyed Yousef Erfanifard * Pages 574-584
    Topography is recognized as one of the effective drivers in spatial pattern of trees scattered on steep slopes. Topography influences spatial distribution of trees by changes in light availability, soil moisture and microclimate. This study was aimed to analyze spatial pattern of Montpellier maple (Acer monspessulanum L.) located on steep slopes in Zagros vegetation zone. For this purpose, a 200 m × 200 m plot was selected in Montpellier maple site close to Firoozabad, Fars province, with the minimum and maximum altitude of 1470 and 1540 meter above sea level, respectively. The spatial location of 288 maple trees with dbh ≥ 5 cm were registered by Leica TS06. Spatial pattern of trees was then investigated by structurally different summary statistics (pair correlation function, nearest neighbour distribution function, spherical contact distribution function). Spatial pattern analysis of the trees regardless of slope caused biased results. While the spatial pattern of maple trees in the study plot with slope of 35% was significantly clumped up to 29 m distance and the largest distance to nearest neighbour was 16.3 m. The largest empty space among the trees was observed at 40.8 m spatial scale. In general, it was concluded that spatial pattern analysis of Montpellier maples scattered on steep slopes should be investigated by summary statistics that consider distances among trees on slope instead of their distances on plain surface.
    Keywords: Clump, pair correlation function, summary statistics, topography
  • Yahya Kooch *, Katayoun Haghverdi Pages 585-597
    Canopy gaps play an important role in the dynamics of temperate forests. The present study aimed to evaluate the effect of canopy gaps area on soil biochemical activities in Khanikan region of Nowshahr. In this study, 32 canopy gaps with small (195-205 m2), medium (397-406 m2), large (593-604 m2) and very large (792-807 m2) areas, 8 replications for each, were considered. Five points were selected within each canopy gap; soil samples were taken and mixed due to transferring to laboratory for analysis of physico-chemical, biological and biochemical properties. According to findings, whole of soil physico-chemical (except for silt content) and biological properties were significantly affected by different canopy gaps areas. The highest urease activity was found under medium and small (22.97 and 22.54 µg NH4–N g−1 2 h−1) canopy gap areas, respectively. Medium gaps showed the most values of acid phosphatase (633.75 µg PNP g−1 h−1), arylsulfatase (153.38 µg PNP g−1 h−1) and invertase (273.25 µg Glucose g−1 3 h−1). Greater amounts of dissolved organic carbon (94.73 mg/kg) and dissolved organic nitrogen (34.66 mg/kg) were found under very large and medium canopy gap areas, respectively. Creation of very large canopy gaps was due to increasing of fulvic (454.62 mg/100g) and humic (888.88 mg/100g) acids in the studied forest ecosystem. As a general conclusion, based on forest sustainable management, it is proposed to avoiding of large and very large canopy gaps creation.
    Keywords: Broad-leaved forest, canopy gap area, Nowshahr, relative light, soil biochemical
  • Mohammad Reza Kordi, Jahangir Mohammadi *, Mohammad Hadi Moayyeri, Jahanbakhsh Sadeghian Pages 598-608
    Oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) is one of the most valuable tree species that covers 17.6% of the area and make up 30% of the stand volume in the Hyrcanian forests. This study aimed to update the form factor and to improve the volume table of this species. For this purpose, we applied random sampling method to collect field data from 150 beech trees in different diameter at breast height (D.B.H) classes (30-135 cm) based on inventory and marking list of 2015-2016. The sample trees were distributed in five forest management plan area including Livan, Vatana, Kordkuy, Shamushak, and Dr. Bahramnia. In each tree, D.B.H and diameter at 0.1, 0.3, 0.5, 0.7 and 0.9 of tree height, as well as diameter at two tops of 2 m long logs were measured. Finally the tree volume, true, natural, artificial and Hohnadl form factor for each tree was computed. The results showed that true, natural, artificial, and Hohnadl form factor value were 0.503, 0.464, 0.407 and 0.454, respectively. There were significant statistical differences between the true, artificial and natural with Hohnadl form factor (α = 0.05). The difference between true and natural form factor was not significant. Also, the results showed that there was significant difference between the computed volume and the volume driven from volume table (tariff); the greatest differences between the mentioned volumes estimated was mainly in the large D.B.H classes. According to the results, we can conclude that the natural form factor can be applied to determine the beech form factor.
    Keywords: Artificial form factor, Hohnadl form factor, natural form factor, tariff, true form factor, true volume
  • Allahverdi Mohammadzadeh *, Reza Basiri, Ali Asghar Torahi Pages 609-621
    The aim of this study was identification of ecosystem units in Arasbaran forests and determination of effective environmental factors and biodiversity indices on their distribution. For this purpose, 130 circular plots with an area of ​​314 m2 were examined in a random - systematic design with 300 × 300 m dimensions. Tree and shrub species in the original sample plots were measured. Species, canopy cover and vegetation cover were considered as basic measurement criteria. Herbaceous species were studied in micro sample plots, each 3.14 m2. Six ecological groups were classified using two-way analysis of indicator species (TWINSPAN) and comparative analysis (RA) methods. Analysis of groups was performed by applying analysis of variance and discriminant analysis based on topographic and biodiversity index. The discriminative analysis showed that altitude and gradient-direction as two topography variable, and the Margalef richness index, evenness indices of Smith - Wilson, Sheldon and Simpson, and heterogeneity (diversity) indices of Simpson, Hill (N1) and Shannon-Wiener were the five important indices which were significant (α = 0.01) which confirmed the accuracy of the classification at 83.8%. Therefore, it was concluded that topographical characteristics had more influence on the formation of ecosystem units than plant biodiversity indices. We also concluded that the ecological classification system can present a suitable prediction of environmental characteristics.
    Keywords: Discriminant analysis, ecosystem unit, evenness index, species richness index, topography
  • Mohammad Hossein Sadeghzadeh Hallaj *, Hashem Keneshloo, Mostafa Khoshnevis, Majid Hassani, Pejman Parhizkar Pages 622-633
    This research was carried out in Sirachal Research Station in order to identify the best method for Greek juniper (Juniperus excelsa M. B.) afforestation as one of the most important forest species in Iran. Three year-old juniper saplings were transported to Sirachal and were planted in a Split-Plot Randomized Block Design with water harvesting (in 5 treatments including using organs of native plants and shrubs at the bottom of pits, using 1×1 m plastic film at the surface of pits, using Aquasorb polymers mixed with the pits soil, semi-circular bonds and control) as main factor and shading (in 2 level of using tree sprouts as artificial shading and control) as secondary factor in 3 replication and 16 saplings per replication. Measured variables were survival, collar diameter, height, and crown area and sapling vitality at the end of growing season of 2015 and 2016. Results showed that rainwater harvesting had significant effect on survival juniper saplings for both 2014 and 2015 years and current annual increment of collar diameter. The highest value of these parameters was noticed for plastic film treatment though the highest decrease of survival from 2014 to 2015 was noticed for this treatment too. Both rainwater harvesting and shading had no significant effect on height, crown area, vitality and their changes during the studied years. Overall, results confirmed the possibility of rainfed afforestation of Greek juniper in high altitude of Southern Alborz Mountain. To achieve this goal, usage of nylon at the surface of plantation pits is recommended. There is no need to use artificial shading for planted saplings.
    Keywords: Collar diameter, Height, shading, southern Alborz Mountain, survival
  • Gholam Reza Goodarzi *, Fatemeh Ahmadloo Pages 634-645
    The aim of the present study was selection of adaptable species with proper growth and wood production and resistant to cold with the aim of wood production and cultivation in the urban green space and infertile lands of Saveh. Seedlings of Eucalyptus suggrandis ssp. Suggrandis, E. microcarpa, E. suggrandis ssp. Alipe, E. camaldulensis 41-sh, E. camaldulensis var. camaldulensis, E. rubida 166-sh, E. viminalis 168-sh, E. sargentii and E. camaldulensis 41-ch were planted in 3×3m spacing on late March 2010 in three replications with 25 seedlings based on Randomized Complete Block design (RCB). Also, some physic-chemical properties of soilwere examined. Results of the data analysis showed that the maximum total height, crown diameter and trees quality were observed in E. camaldulensis 41-sh. While E. viminalis 168-sh showed maximum diameter at breast height and E. camaldulensis 41-ch the heigheststanding stock volume, volume increment and quality in compare to other species. Eucalyptus suggrandis ssp. Suggrandis, E. camaldulensis 41-sh and E. microcarpa were most resistant to cold. The maximum rate of survival was measured in E. sargentii and the lowest in E. rubida 166-sh. Total height was found to be the most important factor in extraction data variance. E. camaldulensis is recommended for wood production and E. sargentii is suggested for soil and water conservation in infertile lands of Saveh.
    Keywords: Diameter, Height, quality, resistance to cold, soil, survival
  • Hamid Hassangholipour *, Amir Eslam Bonyad, Javad Torkman, Beitollah Amanzadeh Pages 646-655
    The aim of this study was to estimate the biomas of loblolly pine (Pinus taeda L.) using allometry method in compartment 10 of Chobar-Shaft plantation with an area of 61 ha. For this purpose, 30 circular sample plots, each 500 m2 were established. In each sample plot, the diameter of the stump, diameter at breast height (D.B.H), crown width and height of all trees were measured. Totally, 12 trees in different diameter classes were selected and cut about 10 cm above the ground. Fresh weight of different sections of trees was measured. Samples of each section were transferred to the laboratory and get dried in oven and percentage of dry weight was calculated. Modeling of biomass and independent variables was performed using non-linear regression. Normal distribution of data was assessed by Kolmogorov-Smirnov test. For accessing the best result, several models were tested. The results showed that the model of E(YT) = 0/045D2 H0/864 was the best model for estimation of total tree biomass (R2 = 0.952). Results of our research confirmed the value of allometric equations for estimating of stand biomass.
    Keywords: Height, modeling, power regression, square diameter
  • Saboura Rahanjam *, Mohammad Reza Marvi Mohadjer, Mahmoud Zobeiri, Kiomars Sefidi Pages 656-666
    The conservation value of Coarse Woody Debris (CWD), as critical microhabitat component, in forest ecosystems led to increasingly expand interests in researches about it. The scientific CWD information had gradually considered by decision-makers for implementing forestry planning. In this study, due to evaluate qualitative and quantitative characters of CWD and its proportion to live standing trees, full callipering method was applied. Data were collected from an unmanaged parcel (parcel no. 37, Gorazbon district, Kheyrud forest) situated in southern slopes of Caspian beech forests. The study site has never been under wood exploitation. The data of CWD (middle diameter ≥ 10 cm) and stand (D.B.H ≥ 7.5 cm) were measured using full calipering method. The results of this study illustrated the average number of live standing trees, snags, and fallen trees were 357, 8, and 26 per ha, respectively. Between all species, hornbeam had the highest volume proportion both in live standing trees and CWD. One fifth of total CWD volume was accounted to sangs and stumps and about half of the total volume was exposure in low degree of decomposition. CWD volume amounted 3.5% of total yield of site study. In summary, total CWD volume is lower than optimal value considered for CWD in temperate forests which sets alarms that any removal of CWD could bring irrecoverable consequences in site study.
    Keywords: Decomposition rate, full calipering method, hornbeam, live standing trees, snag
  • Seyyed Mostafa Moslemi *, Seyyed Mohsen Hosseini, Seyyed Gholam Ali Jalali, Hamid Jalilvand, Hamed Asadi Pages 667-674
    Cold stratification is widely used to break dormancy of ash (Fraxinus excelsior L.) seeds. In this study, two groups of seedlings produced by two treatments of ash seeds, one and two-years cold stratification of seeds were investigated with three replications in a completely randomized design in samples of one m2 per plot. Some quantitative characteristics of seedlings including collar diameter, leaf area, stem length, root length, crown height and its biomass and leaves chemical characteristics including organic carbon, nitrogen, phosphorus, potassium and relationship between carbon to nitrogen are examined. The results showed that seedlings density from the two-years old seeds (average of 157.67 seedlings per m2) was significantly higher than that of one-year treatment seeds (average of 61.67 seedlings per m2). Also significant difference between two stratification treatments was recognized for collar diameter, crown diameter, crown height, total height, root length and leaf area index; which were higher values in two years’ cold stratification treatment. Among the chemical characteristics of leaves, only potassium content showed significant difference which was higher in the two years’ cold stratification treatment. In general, we conclude that cold stratification on seed of ash for two years ensure the successful production of ash seedlings in nurseries.
    Keywords: Afforestation, germination, seed treatment, wet sand
  • Behnaz Yousefshahi, Masoud Bazgir * Pages 675-686
    Mycorrhizal symbiosis increases micro and macronutrients especially phosphorous. Ectomycorrhizal symbiosis is kind of mycorrhizal symbiosis, which occur between the roots of some forest trees and ectomycorrhiza fungi. In this symbiosis, energy transfers from plant to fungus and nutrient elements from fungus to plant. In order to study the amount of phosphorous uptake in leaves through the symbiosis of ectomycorrhizal fungi with Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) seedling roots, we plant one year oak seedling in hydroponic culture system (Johnson complete solution) and then inoculate these seedlings with ectomycorrhizal fungi of Inocybe rimosa (Bull.), Amanita crocea (Quél.) Singer, Boletus comptus Simonini, Tricholoma sp.According to the results, after symbiosis the structure and shape of the symbiotic roots changed into the short, thick and different shapes. Inoculum of these fungi affected significantly (α = 0.01) on phosphorous uptake by oak seedlings. Mean comparison showed that phosphorus uptake has increased 2.5 and 4.4 times in inoculum treatments than control treatment. Application of ectomycorrhizal fungi (biological fertilizer) can help tree roots by increasing water and nutrient elements uptake resulting from increasing oak seedlings survival in forest ecosystem.
    Keywords: Ectomycorrhizal fungi, phosphorous uptake, Zagros forests
  • Zohreh Khalili Ardali, Kamran Adeli *, Hamed Naghavi, Maryam Asghari Pages 687-696
    Today, concern about environmental degradation and conservation is a priority. In this regard, the impact of trade on the environment is an important and growing issue in current politics. International trade affects the quality of the environment with respect to the three dimensions of scale, composition and technology. The carbon dioxide emission index is used to demonstrate environmental quality. The purpose of this study was to investigate the effects of the liberalization of the wood industry on Iran's environmental quality in relation to the 16 main wood trade partners within 1995-2015. In this study, the data panel method and the Stata software were used to estimate the model. The results of the model showed that the effect of the scale of 0.08 units and the effect of the combination of 0.427 units were overcome by the technical effect. Also, the results showed that due to the liberalization of the wood industry of Iran in relation to its wood partners, the combination of the three mentioned factors amounting to 0.424 units would reduce the quality of the environment.
    Keywords: Environmental quality, Iran, panel data, scale impact
  • Samira Beiranvand, Ramin Rahmani *, Hashem Habashi Pages 697-706
    Earthworm population, as a biotic factor, affects health and productivity of forest ecosystems. Earthworm density and biomass indicates biological activities and quality of soils. In order to get the benefit of earthworm ecological potential in Zagros forest management, the current biological activities as well as environmental factors impacting of this invertebrate have to be understood. This study aims at determining the density and biomass of earthworm and investigating their relationships to environmental factors including seasonal variability, soil depth and the tree canopy in Brant’s oak (Quercus brantii Lindl.) high forest of Darber area (Khoram Abad, Lorestan). Thirty two single-stem trees of Brant’s oak were sampled. Earthworm’s density and biomass were measured in spring and autumn, under and away from the canopy, using soil profile. Soil profiles were 50 cm deep and samples were taken from layers at 0-10, 10-30, and 30-50 cm depth. Means of earthworm’s density and biomass were compared using one way ANOVA and independent t-test at the 95% probability level. The results of this study showed that seasonal variation, soil layers depth and tree canopy had significant impacts on earthworm’s density and biomass. Earthworm’s density and biomass were decreased in autumn and also in spots away from tree canopy. Minimizing topsoil disturbance and expanding canopy coverage in managing Zagros forest resources could optimize the environmental conditions for earthworm biological activity, which would improve soil quality and ecosystem health.
    Keywords: Lorestan, soil layers, Zagros forests
  • Hamzeh Jafari Sarabi, Babak Pilevar *, Kambiz Abrari, Seyyed Mohammad Vaez-Mousavi Pages 707-719
    The vegetation ordination and classification based on conservatism species can be better able to analyze the ecological relationships between vegetation and environmental factors. This study aimed to investigate changes in herb layer vegetation of Quercus brantii, Q infectoria, and Pyrus glabra forest types based on conservatism species, at different environmental factors. Tree and herb layer was surveyed using 24 main plots (500m2) and 3 sub-plots (4m2) randomly distributed in each main plots, respectively. Crown canopy, physiographic features, and some edaphic factors were measured in each main plot. Species richness and species frequency were recorded in sub-plots as an abundance index. The relation between environmental factors and herb layer dynamic were investigated by ordination (CCA, PCA & DCA) and classification (TWINSPAN) methods after determining conservatism species. Based on the results of ordination and classification, herbaceous layer in Q. brantii type was significantly different in species composition and physiographic and edaphic factors from Q. infectoria and P. glabra types. Herbaceous layer in Q. brantii type showed a positive correlation with high levels of nutrients and the effective main components were OC, N, K, sand, altitude, and saturated humidity in top soil. The Q. infectoria and P. glabra types were observed in calcareous and heavy soils low elevation with nutrients deficiency. The herbaceous layer and soil in Q. brantii type seems to be more evolved due to climax tree layer.
    Keywords: Conservatism coefficient, herbaceous layer, ordination, TWINSPAN, Zagros forest types