فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 12 (بهار و تابستان 1396)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهین حاجی زاده*، راضیه رفیعی، محمد پاشایی صفحات 1-22
    از اواخر قرن نوزده و اوایل قرن بیستم به دنبال انقلاب 1919م در مصر، بحث زنان و حقوق و آزادی آنها مطرح شد. در بین تمامی اموری که به جامعه و انسان مربوط می شود، مساله ی زن که از لحاظ عواطف زیباترین و لطیف ترین عنصر جامعه است، همواره با پیچیدگی و غموض بیش تری همراه بوده و به آثار ادبی جذابیت خاصی بخشیده است. یوسف ادریس داستان نویس بزرگ مصری است که دنیای داستانی وی در بیش تر نوشته هایش، در قالب سه عنصر خدا، جنسیت و سلطه تجلی می یابد. حضور زن در داستان های وی به واقعیت نزدیک است و تصویری به نسبت واقع بینانه از چهره ی وی می نمایاند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر نقد جامعه شناختی در صدد است تا تصویر و جایگاه زن را در (4) داستان یوسف ادریس بررسی و تحلیل نماید. این پژوهش بر این نکته تاکید می کند که زن در ابداع داستانی یوسف ادریس حضوری چشم گیر دارد؛ اما اغلب با چهره ای منفی؛ به گونه ای که در این داستان ها از وی چهره ای شیطانی، بی وفا و شرور، بی رحم و سنگدل، حقیر و خوار و یا قابل ترحم به تصویر کشیده شده است. اما با موشکافی این داستان ها درمی یابیم که ادریس این مشکلات را ناشی از شرایط نابسامان جامعه ی مصر می داند و از آن جا که ادریس در داستان های خود مانند یک پزشک به بیماری های جامعه ی خود می پردازد به تصویر این دسته از زنان پرداخته است و قطعا در جامعه آن زمان زنانی فاضل و بافرهنگ نیز وجود داشته اند.
    کلیدواژگان: مصر، داستان کوتاه، یوسف ادریس، زن، نقد جامعه شناختی
  • عزت ملا ابراهیمی*، محمد سالمی صفحات 23-42
    اسطوره ها به علت شخصیت های نمادین خود، بهترین دستمایه ی شاعران معاصر قرار گرفته اند تا بوسیله آنها پرده از اندیشه های خود بردارند. در این میان، اسطوره ی تموز بیش از دیگر اساطیر مورد توجه شاعران قرار گرفته که دلیل آن را نیز باید در وضعیت نابسامان جامعه عربی جستجو کرد. از جمله ی این شاعران، خلیل حاوی وعبدالوهاب بیاتی می باشند که با وجود بکارگیری اسطوره ی تموز در همان راستای انگیزش امت عربی با هم اختلافاتی نیز داشتند. نگارندگان در این جستار، ضمن بررسی اسطوره ی تموز در اشعار این دو شاعر، با روشی تطبیقی- تحلیلی به مقایسه نحوه به کارگیری و هدف از فراخوانی این اسطوره توسط آن دو پرداخته اند. از یافته های این تحقیق برمی آید که تموز در شعر بیاتی، پربسامدتر از حاوی مورد استفاده قرارگرفته و همچنین شیوه هایی که بیاتی برای این شخصیت بکار می گیرد، متنوع تر از حاوی است. از سوی دیگر، فضایی که هردو شاعر برای این شخصیت می آفرینند، تفاوت ملموسی با هم دارد؛ بدین ترتیب که خلیل حاوی فضایی مایوسانه و یک سطحی را بر شعرش حاکم می سازد، حال آنکه شعر بیاتی با جدال میان یاس و امید متمایز می شود.
    کلیدواژگان: خلیل حاوی، عبدالوهاب بیاتی، اسطوره، تموز
  • پیمان صالحی *، سمیره مرادزاده صفحات 43-66
    شیوه روایتی رمان «اللص والکلاب» اثر نجیب محفوظ، به گونه ای است که می توان آن را با الگوی ساختاری کلود برمون، زبان شناس و روایت شناس ساختارگرای فرانسوی ارزیابی نمود. برمون پیشنهاد کرد به جای آن که کارکرد در معنای مورد نظر پراپ را به عنوان کوچک ترین واحد روایت در نظر بگیریم، توالی منطقی چند کارکرد را به عنوان واحد اساسی مد نظر قرار دهیم؛ به این ترتیب، امکان ارزیابی داستان هایی را که در الگوهای ساختاری پراپ نتیجه ی مطلوب نمی دهند، میسر نمود. پژوهش حاضر با روشی توصیفی- تحلیلی، نشان می دهد که بسیاری از شگردهای داستان پردازی نجیب محفوظ در رمان مذکور، بر اساس الگوی ساختاری کلود برمون قابل تطبیق است؛ زیرا رمان مذکور به دلیل برخی ویژگی های خاص روایی و ساختاری، از جمله ناکامی شخصیت اصلی یعنی «سعید مهران» در پایان داستان، در قالب الگوهای دیگر به ابهاماتی برمی خورد که در قالب الگویی ساختاری برمون، حل شده و بلکه حوادث آن معنادار و قابل توجیه هم می شوند؛ چرا که از نقاط قوت نظریه ی برمون، انشعاب دوگانه ی کارکردهاست که امکان انتخاب قهرمان در هر کارکرد را در نظر گرفته است؛ لذا احتمال شکست یا پیروزی برای او وجود دارد و به این وسیله، تحلیل داستان هایی از این دست را فراهم می نماید. این رمان، سه کارکرد: امکان (استعداد)، فرآیند و پیامد را در خود دارد. روایت آن دارای توالی های مرتبط و معناداری است و انواع توالی های ساده- مرکب و زنجیره ای- انضمامی- پیوندی از آن قابل استخراج هستند که این مساله، حاکی از ذوق سرشار و توان آفرینندگی نویسنده آن است.
    کلیدواژگان: نجیب محفوظ، اللص والکلاب، الگوی کلود برمون، ساختار روایت، توالی
  • هومن ناظمیان *، فاطمه پرچگانی، میلاد درویشی صفحات 67-88
    در قرن بیستم دیدگاه های فلسفی نسبت به زندگی و وضعیت بشر، جایگاه خاصی در ادبیات و آثار ادبی یافته است. رویکرد اگزیستانسیالیسم، گواه این مدعاست. با انتشار همین مکتب در نقاط مختلف جهان، نویسندگان بسیاری به آن روی آوردند که یکی از آنان، ژرژ سالم، نویسنده و ادیب معاصر سوری است. در این مقاله با به کارگیری روش تحلیلی توصیفی از منظر فلسفه وجودگرایی، به بررسی رابطه ی اگزیستانسیالیسم با ادبیات، تحلیل وجودگرایانه ی رمان فی المنفی و آشکار ساختن مفاهیم اگزیستانسیالیستی در آن پرداخته ایم. از جمله نتایج تحقیق این است که رمان مذکور با پرداختن به مضامینی همچون غربت انسان، خرد شدن آزادی او در جامعه، محکومیت به زوال، گرایش اکثر مردم به فراموشی و فرار از آگاهی و مسوولیت و همچنین شیء شدگی انسان، در شمار آثار وجودگرایانه قرار می گیرد. نویسنده رمان با به تصویر کشیدن جامعه ای با این ویژگی ها به معایب آن، اعتراض و خواننده را به تفکر وا می دارد. از سوی دیگر، پیرنگ، درون مایه و نمادها، کاملا رنگی وجودگرایانه یافته اند؛ همچنین شخصیت های این داستان، شباهت زیادی به شخصیت های آثار اگزیستانسیالیستی دارد.
    کلیدواژگان: فلسفه، اگزیستانسیالیسم، ژرژ سالم، رمان فی المنفی
  • رضا رضایی *، فرشته دیبایی صفحات 89-104
    آیرونی به عنوان یک صنعت ادبی و بلاغی از ابزار ایجاد تنش در متن است. این مقاله، با بررسی آیرونی و انواع آن به تحلیل قصیده، «تنویمهالجیاع» جواهری که محتوایی طنزآمیز دارد، پرداخته است. شاعر در این قصیده، با بهره گیری از تلفیق متناقض و متضاد وضعیت موجود و آرمان و اندیشه متعهد خود، هنر آیرونی را به کار گرفته است و زیرکانه با ایجاد رابطه ای قوی و تاثیرگذار یعنی «اسلوب خطابی» خواننده را با متن اشعار خود درگیر کرده است. این پژوهش با روش توصیف و تحلیل متن در صدد است تا پاسخی، برای علت رویکرد جواهری به شیوه آیرونیک، شگردهای شاعر در زبان طنز، وهدف وی از بیان آیرونیک، بیابد. یافته های پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی نشان می دهد که جواهری درقصیده «تنویمهالجیاع» به قصد طرح تضادها و نابسامانی های جامعه به شیوه آیرونی متوسل شده است تا مخاطب تفاوت وضعیت موجود را با حقیقت از لابه لای تضادها کشف کند. رویکرد ساختاری، تناسب وزن، توجه به موسیقی درونی و اسلوب خطابی، مبین انتخاب آگاهانه و لحن انتقادی شاعر است.
    کلیدواژگان: جواهری، طنز، آیرونی، تنویمه الجیاع
  • سیمین غلامی*، جواد اصغری صفحات 105-125
    یکی از تکنیک های رمان نویسی، رمان های چند آوایی نام دارد. رمان چند آوایی حلقه اتصال رمان های کلاسیک و رئالیستی به شمار می آید. ریشه این شیوه از داستان نویسی را می توان در ادبیات اروپایی و آمریکایی جست و جو کرد. در ادبیات داستانی معاصر عرب نیز رمان های چند آوایی متعددی ظهور پیدا کردند. این سبک از داستان نویسی در رمان های عبدالکریم ناصیف، نویسنده واقع گرای معاصر سوری، نمود برجسته ای دارد. او یکی از نویسندگانی است که از این سبک داستان نویسی در داستان هایش بهره برده است.در این پژوهش سعی داریم دو «رمان مواجع الشتات» و «وجهان لعنقاء واحده» این نویسنده را با تکیه بر ویژگی های ساختاری رمان های چند آوایی (عدم انسجام، گفتگو و تکثر زبانی) مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم. نتیجه نشان می دهد که این دو رمان چه شکل هایی از رمان چند آوایی را به کار برده اند و چگونه نویسنده با بکارگیری این تکنیک روایی توانسته، حوادث کنونی خاورمیانه (جنگ و اشغال) را از دیدگاه افراد مختلف به تصویر بکشد. می توان گفت روش نویسندگان در این مقاله توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: رمان چند آوایی، رمان مواجع الشتات، رمان وجهان لعنقاء واحده
  • قاسم مختاری *، مطهره فرجی، مصطفی آدینه صفحات 127-147
    معنادرمانی یا لوگوتراپی یا همان «درمان از رهگذر معنا» یا «شفابخشی از رهگذر معنا» یا «روان درمانی متمرکز بر معنا»، مکتبی روان شناسی است که به نام ویکتور فرانکل، متخصص اعصاب و استاد روانپزشکی و فلسفه دانشگاه وین به ثبت رسیده است.این مقاله که با رویکرد اثبات گرایی و به شیوه توصیفی-تحلیلی نگاشته شده است، در نظر دارد به تطبیق مبانی اصلی معنادرمانی با دیدگاه های شاعر پرآوازه و نام آشنای عرب، بدر شاکر السیاب در قصیده «سفر ایوب» بپردازد. قصیده مذکور، یکی از ماندگارترین اشعار سیاب است که وی آن را هنگامه وداع با زندگی و در غربت و دوری از وطن و خانواده سروده است. او در این قصیده در قالب شخصیت ایوب (ع)، به توصیف و ترسیم حال خود می پردازد. بررسی ها نشان می دهد که اغتنام فرصت، اصل معنابخشی مشترک در نظر سیاب و فرانکل است. باور و ایمان به خدا نیز نکته مشترک اندیشه آن ها می باشد. ایمان مطلق، رضایتمندی شاعر از بیماری و شرایط ناگوار جسمانی، صبر و شکیبایی در مقابل حوادث و ناملایمات روزگار و تسلیم در برابر اراده الهی، از مظاهر معنادرمانی و روان شناسی مثبت در قصیده سیاب است که بسیاری از این دیدگاه ها، الگوهای امروزه روانشاختی برای معنا یابی زندگی را پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، شعر معاصر عربی، مکتب معنادرمانی، قصیده سفر ایوب
  • مرضیه زالی *، حسین ناظری، علی نوروزی، بلاسم محسنی صفحات 149-171
    طی 42 سال حکومت معمر قذافی بر لیبی،به دلیل عوامل سیاسی و اجتماعی و استبداد و سانسور شدید حاکم بر فضای جامعه ی لیبی، شاعران لیبی برای بیان عواطف و اندیشه های درونی شان به نماد گرایش پیدا کردند. علیالفزانی شاعر نمادپرداز لیبیایی تلاش می کند تا نقطه-نظرات خود را در قبال موضوعات سیاسی اجتماعی در قالبی نمادین بیان کند. مقاله ی حاضر تلاش دارد تا با روش توصیفی تحلیلی به بررسی انواع نمادهای به کار رفته در دیوان شعر وی بپردازد. نمادهای شاعر به چهار دسته دینی «حضرت مسیح (ع) و یوسف (ع) و قابیل»، سنتی «سندباد و شهرزاد قصه گو»، اسطوره ای «سیزیف»، جنگی «چه گوارا» تقسیم می شود. در شعر او حضرت مسیح (ع) نماد درد و رنج انسانی و از خودگذشتگی، حضرت یوسف (ع) مظهری از مقاومت برای حفظ پاکدامنی، قابیل نماد طغیان، سیزیف مظهر رنج بشر و نمادی از ناتوانی انسان ها در برابر اراده حاکم شده بر آن ها، شهرزاد نماد دانایی و عشق، سندباد نماد بلندپروازی و جهانگردی، «چه گوارا» نماد مبارز انقلابی است. بررسی زبان نمادین علی الفزانی نشان می دهد که میل او در به کار بردن نمادهای مثبت که معانی امیدوارانه را در ذهن متبادر می کند بسیار کم است، بلکه اغلب حاکمیت با عناصر زبانی است که بار معنایی منفی دارند و گاهی شاعر در نمادها تصرف کرده و وجه مشهور آن ها را بکار نبرده است بلکه به انزیاح و آشنایی زدایی روی آورده است.
    کلیدواژگان: لیبی، شعر معاصر، علی الفزانی، نمادپردازی
  • آرمانشهر و ضد آرمانشهر در آثار علمی- تخیلی توفیق الحکیم (نمایشنامه «رحله إلی الغد» و داستان کوتاه «فی سنه ملیون»)
    زهره ناعمی*، فرهنگ مفاخری صفحات 173-194
    آرمانشهر و ضد آرمانشهر به عنوان یکی از اصلی ترین موضوعات ادبیات علمی- تخیلی،نوعی مصالحه میان علم و ادبیات است که در آن نویسنده در قالبی ادبی، علم و موضوعات علمی را به چالش می کشد. هدف اصلی مقاله حاضر پرداختن به این موضوع در نمایشنامه «رحله إلی الغد» و داستان کوتاه «فی سنه الملیون» اثر توفیق الحکیم می باشد. این مقاله سعی دارد با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی نمودهایی از توصیفات آرماشهر و ضدآرمانشهری را در این دو اثر بررسی کند و در نهایت به نتایج قابل توجهی متناسب با سوال و هدف اصلی مقاله دست یافته و مشخص شده است که توفیق در هر کدام از این دو اثر خود ضمن معرفی جنبه های آرمانشهری دنیای صنعتی آینده، جنبه-های ضد آرمانشهری آن را نیز بیان می دارد و با تکیه بر اکتشافات علمی زمان خود، آینده علمی بشر را تخمین می زند، گویی نمی تواند آینده ای درخشان را برای پیشرفت های علمی انسان در نظر بگیرد. تمامی عناصر داستان در اینگونه آثار توفیق الحکیم در خدمت ایده اصلی و اندیشه به چالش کشیدن آرمانشهری است که بشریت بدان چشم دوخته و امید دارد تا توسط علم و تکنولوژی بدان دست یابد.
    کلیدواژگان: ادبیات علمی- تخیلی، آرمانشهر و ضد آرمانشهر، توفیق الحکیم، رحله إلی الغد، فی سنه ملیون
  • علی نجفی ایوکی *، سید رضا میر احمدی، سمیه خداوردی صفحات 195-218
    سروده اوراس از جمله سروده های مهم و ماندگار شعر معاصر عربی، اثر «احمد عبد المعطی حجازی» است که ضمن تمرکز شاعر بر شکست پی در پی عرب ها و ترسیم سیر قهقرایی آن امت، می کوشد از انقلاب الجزائر الهام گیرد تا نسل امروز را به رستاخیز و قیام وادارد. حجازی در این سروده مروری دردمندانه از سرگذشت امت عربی به مخاطب ارائه می دهد؛ اینکه چگونه از آن عزت و عظمت نخستین دور ماندند و به تباهی کشیده شدند، شایسته است کشورهای مشرق زمین از انقلاب مردم الجزائر الگوبرداری کنند و به دفاع از حقوق خود پردازند و سرزمینشان را از دشمن خون آشام بازستانند. در پرتو اهمیت و جایگاه سروده، این پژوهش برآن است تا به تحلیل و نقد سبک شناسانه سروده یادشده در سه سطح فکری، ادبی و زبانی بپردازد و زیبایی های متن را از منظر ترکیب، بافت، موسیقی، چیدمان حروف، ترفندهای بیانی و... مورد ارزیابی قرار دهد و آن را فرادید مخاطب بنهد. نتیجه آن که برجستگی سطح فکری تمرکز بر عزت از دست رفته و سرافکندگی و خوارشدگی عاطفی آنان است که انقلاب الجزایر را نمونه ای برای تمسک به آن جهت برون رفت از بحران معرفی می کند و این مفهوم را با استفاده از سازه های مهم ادبی چون ناسازوارگی، نمادپردازی، حس آمیزی، آشنایی زدایی و بینامتنی –که به ادبیت متن انجامیده است- و نیز سازه های زبانی که در انسجام تنگاتنگی با آن مفهوم هستند، بیان داشته است.
    کلیدواژگان: عبد المعطی حجازی، اوراس، سبک شناسی، شکست، اتحاد
|
  • Mahin Hajizadeh *, Razieh Rafiei, Mohammad Pashaee Pages 1-22
    Discussion of women and their rights was started in the late nineteenth and the early twentieth centuries, following the 1919 Revolution. The issue of women, who are emotionally the most beautiful and the most subtle element of the society, among all other matters relating to human and society, has always been associated with increasing complexity and has given a certain charm to literature. Youssef Idris is a great Egyptian novelist. Much of his writing is done in a fictional world with the three elements of God, sex and domination. The concept of “Woman” is close to reality in his novels, and it reveals a relatively realistic picture of her face. This study aims to analyze the picture and place of women in Yusuf Idris’s story by an analytical-descriptive method. The study focuses on the fact that the women are useful for Yusuf Idris innovation and, in most cases; they are accused or make mistakes in the stories. In other words, their face is quite negatively projected. Sometimes, they are portrayed by the face of the devil, which is unfaithful and villainous, atrocious and cruel, petty or contemptible or pitiable. However, by scrutinizing some of the stories, we find Idris believed that the cause of chaotic situations was the problems of the Egyptian society. This group of women is imaged by Idris as a doctor for community diseases. Certainly, there are learned and cultured women in Egyptian society as well.
    Keywords: Egypt, Short story, Youssef Idris, Woman, Social criticism
  • Izzat Molla Ibrahimi *, Mohammad Salemi Pages 23-42
    Due to their symbolic characters, myths have been used by poets as the best tool to unravel their thoughts. Herein, the myth of Tamuz has been the focus of attention more than other myths by contemporary poets. The reason for this should be investigated in the chaotic situation of Arab societies which were entangled in the whirlpool of retardation and despotism. Among the poets in this field, one can refer to Khalil Havi and Abdolvahab Bayati who, in spite of application of Tamuz in line with stimulating Arabic nations, had some differences from each other. In this study, in addition to investigating the Tamuz myth in poems of these two poets through a comparative-analytic method the authors compare the ways of application and the aim of invoking this myth by these poets. The results of the survey demonstrate that Tamuz has been used in Bayaty’s poetry more frequently than in HAVI’S. Also, the ways that Bayaty uses this character are more varied than those by Havi. On the other hand, the atmospheres in which the two poets create this character are tangibly different from each other. The difference is that Khalil Havi makes a disappointing and one-dimensional ambience dominant on his poetry while the poetry of Bayaty is distinct by the dialectic of desperation and hope.
    Keywords: Khalil havi, Abd al-Wahhab Al-Bayati, Myth, Tammuz
  • Payman Salehi *, Samireh Mouradzadeh Pages 43-66
    The novel (the Thief and the Dogs), the literary work of Najib Mahfouz, similar to his other works, is one of the best world’s contemporary literary works. Its structure and narrative style can be compared to the structural framework of the French prominent structural linguist and narratologist, Claude Bremond. He suggested we should take a look at the logical sequence of several functions as a basic unit instead of taking functions in Prop's meaning as minimal narration units. Therefore, the stories which cannot be evaluated in Prop's structural pattern can be evaluated easier. The current research, using a descriptive-analytic method, reveals that many of Najib Mahfouz’ current story telling methods in the mentioned novel is in harmony with Claude Bremond’s structural framework. The novel including specific structural and analytic characteristics such as the failure of the main character, namely, Saeed Mehran, at the end of the story, faces some ambiguities which not only get solved through Bremond’s structural framework but also become meaningful and justifiable. It is due to the fact that Bremond’s theory considers the duality of functions which makes it possible for the story champion to be put in any of the two functions. Thus, there exists the possibility of both success and failure for the champion, and this lets one analyze such stories. This novel includes three functions: possibility, process, and consequence. Narratively, the novel includes coherent and meaningful sequences, and a variety of simple, mixed, and chain sequences can be extracted from the novel. This issue indicates the author’s outstanding talent and his great creativity.
    Keywords: Naguib Mahfooz, The Thief, the Dogs, Claude Bremond's framework, Narrative structure, Sequence
  • Houman Nazemyan *, Fatemeh Parchagani, Milad Darvishi Pages 67-88
    In the twentieth century, philosophic views on life and human conditions found a special place in literature and literary works. This has been proved through the existentialist approach. Many writers around the world started to advocate the existentialism school as it was introduced. One of them was George Salem, contemporary Syrian writer and liberator. In this study, we have discussed the formation of existentialism and its relation to literature and analyzed the existentialist nature of the novel Fi-Almanfa. One of the results of this research is that this novel is an existential work because one can see existential themes like human's loneliness, crushing of his freedom in the society, being doomed to extinction, flinching from responsibility and awareness, and becoming an object. The author tries to depict a society with such traits as well as protests against its defects to set the readers in thinking. Also, the plot, theme and symbols are existential. The characters in this novel are very similar to those in other existential novels.
    Keywords: Philosophy, Existentialism approach, George Salem, Fi-Almanfa novel
  • Reza Rezaei *, Fereshte Dibaei Pages 89-104
    This paper discusses Ironies as used in the ode ‘Tanvimatul jeya’. Irony, as a literary figure and a rhetorical device, is used as a device of creating tension in a text. Generally, it is a figure that a writer or a poet considers with a meaning in contradiction with the apparent meaning of the expression. Irony is used in a variety of literary works. In this study, Irony has been presented in the form of satire. Satire is a style of encountering human and society, including grin, and aims to correct the community and make it aware. Javahery, as one of the most influential poets in Iraq, based on a sociological approach, completely understands the corruption and injustice in his community and takes steps to correct it. With His reverse statements in ‘Tanvimatul jeya’ ode, he portrays the chaotic situation in his society and sleepy nation, hoping to create thought liberation. Also, with his expressive statements and artful interpretations, he seeks to reach his social ideals.
    Keywords: Javahery, Satire, Irony, Tanvimatul jeya
  • Simin Gholami *, Javad Asghari Pages 105-125
    One of the techniques in writing novels is multi-voice technique, which is considered as a connection between classical and realistic novels. The origin of this technique of novel writing can be traced in American and European literature. In contemporary Arabic literature‚ many multi-voice novels have emerged. This story writing style has a considerable impact on the contemporary Syrian realistic writer‚ Nassif. He is one of the authors who has used this narrative style in his novels. In this research, we intend to review two of Nassif’s novels focusing on the structural features of those multi-voice novels (i.e. lack of consistency of discourse ‚ conversation, and language variety). In the course of this review ‚ we will explain the content and the theme of the stories. The results show what multi-voice form characterizes these two novels and how the writer depicts the current phenomenal events in the Middle East by using this narrative technique from the viewpoints of different people. So, it can be said that the method of the study is descriptive-analytical.
    Keywords: Multi-voice‚ Mavajeo alshatat novel‚ Vajhan leangha vahedah novel
  • Qasem Mokhtari *, Motahhareh Faraji, Mostafa Adineh Pages 127-147
    Logotherapy is defined as therapy in terms of meaning, healing in terms of meaning, or psychotherapy focused on meaning. It is a psychological school named after Victor Frankel, a Vienna university nerves specialist and philosophy and psychiatry professor.
    This study, conducted in terms of positivism and using a descriptive-analytical method, aims to compare the foundations of logotherapy regarding the famous Arab poet Badr Shaker Al-Sayab in his ode “Sefr-e-Ayyoob”. This ode is one of the most beautiful and memorable poems of Sayab which was written at the time of saying goodbye to the life and going away from his home. He describes his mood, taking Saint Ayyoob`s (pbuh) personality. The studies indicate that seizing the time is a significant principle shared by both Sayab and Frankel. Faith and trust in God is also a common ground of their thinking. Absolute faith, remaining happy in the face of illnesses and physical difficulties, patience to life accidents and trials and submission to God`s will are the indications of logotherapy and positivist psychology in Sayab`s ode, many of which include today’s psychological paradigms for meaningfulness of life.
    Keywords: Criticism, Contemporary Arabic poetry, Logotherapy, Sefr-e-Ayyoob
  • Marziyeh Zali *, Hosein Nazeri, Ali Nourozi, Belasem Mohseni Pages 149-171
    During the 42-year rule of Muammar Gaddafi of Libya, due to political and social factors as well as the tyranny and censorship prevailing in the Libyan society, Libyan poets turned to icons to express their emotions and ideas. Ali Al-Fazani, a Libyan iconist poet, used symbols and icons to show his viewpoints and ideas regarding social and political issues. These symbols are categorized in five different groups including religious (Jesus Christ, Joseph, and Cain), traditional (Sindbad, and Shahrzad, the story teller), mythical (Sizief), heroic (Che Guara), and natural. In Al-Fazani’s poems, Jesus Christ is the symbol of pain and self-sacrifice, Joseph is the sign of resistance and self persistence towards chastity, Cain is the symbol of insolence and insurrection, Sizief is the icon of human pain and inability to opposed power, Shahrzad is the sign of knowledge and love, Sindbad is the icon of travel and ambition, and Che Guara is the icon of revolutionary warrior. The study of this symbolic language shows Al-Fazani’s low desire to apply positive symbols which are associated with hope. Instead, the dominance often belongs to linguistic elements that have negative connotations. The renowned symbolic meanings are sometimes avoided, and the poet resorts to de-familiarization of symbols. In this study, we have analyzed all the signs and symbols in Al-Fazani’s collection of poems according to a descriptive-analytical approach.
    Keywords: Libya, Contemporary poetry, Ali Al-Fazani, Symbolism
  • Utopia and Dystopia in Science Fictions of Tawfiq al-Hakim: A Case Study of the Play Journey to Tomorrow and the Story in the Year Million
    Zohreh Naemi *, Farhang Mafakheri Pages 173-194
    Science fiction is one of the literary genres that was raised in the field of prose literature. This genre challenges science and scientific progress and encourages speculation about the future and fate of humanity by making predictions. One of the main issues of the genre is Utopia and dystopia. The idea of creating a utopia has attracted the attention of scholars dating back to Plato about two thousand five hundred years ago. He was the one who founded the idea of utopia, and, for centuries, it was believed that scientific advances would push people closer to utopia. However, after the world wars, some scholars suspected the future of homosapiens. Aldous Huxley was the first to pay attention to the ridiculed scientific utopia and science in his book ‘Utopia’. According to the science, cities are not Utopian. Although they have access to knowledge and scientific progress, achieving knowledge would be a misfortune for humanity because human beings kill each other. Tawfiq al-Hakim was the first author who started to write in this area. Among his works in this genre, one can mention If only youth knew, Journey to Tomorrow, and In the Year Million. While trying to investigate Utopia and Dystopia in some of Tawfigh’s science-fictional works, the researchers used a descriptive-analytical approach. It is finally found that Tawfiq al-Hakim does not see any bright future for scientific progress.
    Keywords: Science- fiction, Utopia, Dystopia, Tawfiq al-Hakim, Journey to Tomorrow, In the Year Million
  • Ali Najafi Ivaki *, Ayyed Reza Mirahmadi, Somayyh Skhodaverdy Pages 195-218
    Uras”, one of the important and everlasting contemporary Arabic poems written by Ahmed Abdel Muti Hijazi, focuses on the successive failure of Arabs and portrays their infinite regression. It is also felt to be inspired by the Algerian Revolution when making today’s generation resurrect and revolt. In the poem, the poet offers the audience a compassionate overview of what has happened to Arab nations, how they got far from their primary glory and grandeur, and how these were wrecked. According to the poet, it is worthwhile for Eastern countries to take a pattern from the revolution of Algerian people to defend their rights get their countries back from blood suckers. In the light of the importance and high place of the poem, this study is to analyze and criticize it stylistically at three levels: intellectual, literary and linguistic. Using a descriptive-analytical method, the paper evaluates the beauties of the text in terms of composition, texture, rhythm, arrangement of letters, verbal tricks, and so on. As a result, the intellectual prominence of people may lead to their focus on their submission and lost esteem and submission so as to take the Algerian revolution as an example of how to get out crises. The poet has expressed these concepts by using important literary devices such as oxymoron, symbolism, synesthesia, defamiliarization, and intertextuality as well as some linguistic structures that are in close integration with the concepts.
    Keywords: Abdel Muti Hijazi, Uras, Stylistics, Failure, Unity