فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بهادری * صفحات 1-19
    معروف است که یکی از اقدامات مثبت و عملی شاهان هخامنشی در مواجهه با فرهنگ سرسخت قبیله ای منطقه جنوب غرب ایران از یک سو و نیاز به جلب حمایت قبایل و وحشت از شورش آنان از سوی دیگر برقراری پیوندهای خانوادگی به شکل ازدواج های سیاسی با مهم ترین رهبران قبایل بود. ارتباط سیاسی و خویشاوندی داریوش اول (486522 ق. م) با گبریاس یکی از همدستانش در سرنگونی گئوماته/ بردیا و رهبر قبیله پاتیشوری، یکی از قبایل قدرتمند منطقه یادآور رابطه داریوش سوم (330335 ق. م) واپسین شاه هخامنشی با ماداتس رهبر اوکسی ها یکی از قبایل سرکش همین منطقه است. مقاله حاضر با مطالعه تطبیقی دو مورد فوق سعی می کند نشان دهد که دستگاه سیاسی هخامنشی چگونه با ایجاد اتحادیه های قبیله ای تحت رهبری معتمدین شاه به تقویت قدرت خود و تداوم آن در طول بیش از دو قرن برمی آمد. مطالعه پیوندهای قبیله ای شاهان هخامنشی به این پیشنهاد ختم می شود که داریوش سوم احتمالا تباری اوکسی داشته است.
    کلیدواژگان: قبیله، دولت، اوکسی، پاتیشوری، گل نبشته های تخت جمشید
  • علیرضا روحی*، سپیده سیدی نوقابی صفحات 21-37
    صلاح الدین ایوبی به عنوان تاثیرگذارترین شخصیت دولت ایوبی، علاوه بر مبارزه سیاسی، با نوع خاصی از مبارزه فرهنگی به مقابله با فاطمیان برخواست. او که خود را مدافع اهل سنت می دانست، درجهت حمایت از اهل سنت و برخورد بااسماعیلیان بسیار تلاش کرد. از تاثیرگذارترین و کارآمدترین روش هایی که می توانست بدون درگیری شدید نظامی و بدون ایجاد حساسیت در بین اسماعیلیان او را به اهداف خود برساند، استفاده از مدارس متعدد نوبنیاد ویژه ی اهل سنت بود. مدارسی که قالب بندی حکومتی با ضوابط مشخص فقهی و آموزشی را دارا بود. تجربه های سلجوقیان و زنگیان در این راه مورد استفاده قرار گرفت. مسئله اصلی مقاله ی پیش رو، بررسی روش های مختلف مبارزه فرهنگی صلاح الدین با اندیشه های اسماعیلیان و تعالیم فاطمیان؛ و نیز کارکردها، ویژگی ها و تاریخچه مدارس اهل سنت در دوره صلاح الدین است.
    کلیدواژگان: ایوبیان، صلاح الدین ایوبی، مصر، مدارس، مذهب شافعی
  • روزبه زرین کوب *، کیومرث علی زاده صفحات 39-58
    از قرن 19 م. تا به امروز بحث های زیادی درخصوص مکان یابی نام جای های پرسوا، پرسواش، پرسمش و پرسومش در منابع آشوری، اورارتویی و بابلی انجام شده است. پژوهشگران، نواحی مختلفی ازجمله جنوب دریاچه ی ارومیه، زاگرس مرکزی و پارس را پیشنهاد کرده اند. اغلب این گونه تصور می شود که این اسامی از قرن 9 پ.م تا دوره ی سارگن دوم را می توان در زاگرس مرکزی مکان یابی نمود؛ اما با روی کار آمدن سنخریب تغییری در مکان یابی این نام جای ها رخ می دهد و بررسی منابع نشان می دهد که این نام جای ها دیگر اشاره به زاگرس مرکزی نداشته و می بایست آن ها را در پارس مکان یابی کرد. هرچند مکان یابی پرسوا و پرسواش در زاگرس مرکزی منطقی می نماید، به نظر می رسد که بررسی منابع آشوری به ویژه دوره ی سارگن دوم و آشوربانی پال و مقایسه ی آن ها با سایر منابع بسیاری از این نظریات را با تردید جدی مواجه می کند.
    کلیدواژگان: پرسوا، پرسواش، پرسمش، پرسومش، پارس، ارومیه، زاگرس مرکزی
  • شهرام غلامی * صفحات 59-79
    پنبه یکی از محصولات مهم کشاورزی است که نقش به سزایی در اقتصاد کشاورزی و صنایع نساجی دارد. در نیمه دوم قرن نوزدهم به علت گسترش تجارت خارجی و ورود ایران به بازارهای اقتصاد جهانی اهمیت پنبه در اقتصاد کشور افزایش یافت و صادرات آن تحت تاثیر افت و خیز صنایع نساجی سنتی و نوین قرارگرفت. در این پژوهش با رویکرد به نظریه ی نظام اقتصاد جهانی والرشتاین، نقش پنبه در اقتصاد ایران از نیمه دوم قرن نوزدهم تا جنگ دوم جهانی و نیز واکنش های دولت به ویژه در دوره ی پهلوی اول، در برابر این مسئله مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین افزایش صادرات پنبه ایران و افزایش واردات منسوجات رابطه معکوسی وجود داشته که متاثر از نظام سرمایه داری بین المللی بوده است. به همین ترتیب، واکنش برخی از تجار در اواخر دوره ی قرن نوزدهم به این مسئله و تلاش دولت ایران در دوره ی رضاشاه برای ایجاد صنایع مدرن، نتیجه ی بازتاب تحولات بیرونی نظام اقتصاد جهانی بود که صنایع نساجی را پیشتاز برنامه ی صنعتی سازی ایران در دوره ی رضا شاه قرار می داد.
    کلیدواژگان: پنبه، اقتصاد جهانی، صنایع نساجی، صنعتی سازی، اقتصاد ایران
  • حسن کریمیان*، مریم رحیم نژاد صفحات 81-102
    ساوه یکی از شهرهای مشهور منطقه جبال در دوران اسلامی است که به دلیل قرارگیری در مسیر ارتباطی دارالخلافه بغداد به شمال شرق به عنوان منزلگاهی مهم ایفای نقش نموده است. موقعیت ویژه این شهر در پیوندگاه مهم ترین راه های کاروانی و نیز شرایط مساعد طبیعی موجب شده تا بتواند از تحولات تاریخی گذر نموده و در کانون توجه جغرافی نویسان و مورخان قرار گیرد. از آنجایی که بقایای شهر کهن ساوه و بافت تاریخی آن به دلیل توسعه شهر جدید دچار تغییر شده، بررسی این تغییرات ضرورتی اجتناب ناپذیر می نماید. در نوشتار حاضر، تلاش شده است تا با اتکا به منابع مکتوب تاریخی و همچنین گزارش سیاحانی که این شهر را مورد بازدید قرار داده اند، تحولات تاریخی آن مورد بحث قرار گیرد. بدیهی است یافته های پژوهش می تواند در بازیابی سازمان فضایی شهر و حفاظت از محدوده های تاریخی آن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شهرهای جبال، بافت تاریخی ساوه، شهرهای اسلامی، شهرهای ایران، سازمان فضایی شهر ساوه
  • نفیسه واعظ(شهرستانی) * صفحات 103-122
    تامل و تحلیل انگیزه و بازخوردهای سفر زیارتی از اهداف این پژوهش به شمار می رود. این نوشتار به روش توصیفی و تحلیلی این پرسش را طرح نموده که مهم ترین انگیزه ها و پیامدهای سفر زیارتی رجال سیاسی ایران در دوره قاجاریه، اماکن مقدسه زیارتی در عراق عرب و حجاز چه بوده است؟ فرضیه پژوهش بر این مبناست که مقام های عالی رتبه سیاسی قاجار با انگیزه و اهداف متنوعی همچون؛ معنویت گرایی، انجام ماموریت مذهبی، گذراندن دوره تبعید، گشت وگذار و مشاهده عینی اوضاع ایران و اصلاحات کشورهای همسایه به سفر زیارتی می رفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که پاره ای از مهم ترین پیامدها عبارت بوده اند از: تاثیر آشتی جویانه و خشونت گریزانه سفرهای زیارتی بر روابط ایران و عثمانی و فراهم شدن تمهیداتی برای گفت وگو های غیررسمی، افزایش آگاهی های عینی سیاست گذار پیکانه قاجار، درک ضرورت و مزایای اصلاحات با اثرپذیری از جریان نوخواهی در روسیه و عثمانی، غنای تاریخ نگاری با رشد سفرنامه های زیارتی رجال سیاسی و نمایش و القا قدرت سیاسی – فرهنگی ایران در اماکن زیارتی.
    کلیدواژگان: سفر زیارتی، حج، عتبات، رجال سیاسی، قاجار، امپراتوری عثمانی
  • محمدباقر وثوقی*، مهران رضایی صفحات 123-141
    زبان فارسی در آموزش دینی مسلمانان چین که به نام «آموزش مسجدی» شناخته می شود، از جایگاه ویژه ای برخودار است. قوم «هوی هوی» یکی از اقوام مسلمان چین و در حال حاضر از مهم ترین اقلیت های قومی آن کشور محسوب می شوند. از قرن دهم هجری به بعد به دلیل شرایط خاص حاکم بر منطقه، اقلیت مسلمان «هوی هوی» در چین ارتباط تاریخی و فرهنگی خود را با سرزمین های اسلامی از دست دادند و از این رو ناگزیر شدند به عنوان یک جامعه ی اقلیت دینی، مواد آموزشی دینی خود را تولید نموده تا بتوانند سنت های اسلامی را به فرزندان خود منتقل نمایند. از این دوره به بعد مساجد چین به مراکز آموزش دینی تبدیل شد و متون آموزشی اسلامی توسط علمای مسلمان چینی به دو زبان عربی و فارسی تولید و در اختیار طلاب علوم دینی قرار گرفت. این نوع از آموزش دینی در جامعه «هوی هوی» مشهور به «آموزش مسجدی» است. آموزش مسجدی از نیمه ی اول قرن دهم هجری تاکنون ادامه یافته است. هم اکنون نسخه های خطی بی شماری در مساجد و مراکز آرشیوی چین موجود است که حاصل چند قرن آموزش دینی در این کشور است. سبک نوشتاری و آرایه ای این نسخه های خطی به تدریج تحت تاثیر سنت های نوشتاری چینی قرار گرفت؛ تا آنجا که از لحاظ شکل، کاربرد، خط و آرایه دارای ویژگی های منحصر به فردی شد. تعدد نسخه های خطی فارسی کتابت شده در چین و در مساجد اسلامی آن و اختصاصات آرایه ای و خط و کتابت آن ها به گونه ای است که می توان از آن به عنوان «کانون نسخه پردازی متون آموزشی فارسی در چین» یاد کرد.
    کلیدواژگان: قوم هویهوی، چین، مسلمانان چین، زبان فارسی، آموزش مسجدی، کانون نسخه پردازی متون آموزشی فارسی در چین
|
  • Ali Bahadori * Pages 1-19
    The region of southwest Iran where many Persian and non-Persian tribes lived during the Achaemenid period was crucial for the Achaemenid state especially in that almost all roads connecting the two imperial capitals of the empire run through this region. The policy used by the Achaemenid state for controlling this tribal region with its communication roads was to establish tribal confederations headed by a close relative of the king. Madates and Gobryas were among two leaders of these tribal confederations: Uxian and Patischorian (OP: Pātišuvariš). The Great Kings tried to reinforce these state-created tribal confederations by political marriages even until the end of the Persian Empire. Sisygambis the mother of Darius III called by the Greeks authors as a non-Achaemenid king was an Uxian woman married by Arsanes an Achaemenid prince. This is why she negotiated Alexander to free the Uxians under Madates a relative of Darius. Gobryas the head of Patischorian tribe was one of the seven who rebelled against Bardiya/Gaumāta. Based on the Persepolis Fortification texts, the region between modern Bāsht and Ardakān called Fahliyān or Shulestān (Šullaggi) was the territory occupied by this tribe. The Gobryas family and their agents possessed lands and estates in this region. Irdabama the daughter of Gobryas born from his marriage with daughter of a local dynast was married by Darius I in order to controlthisregion.She,like Sisygambisof Uxiana, owned economic interests in the form of estates and storehouses at Šullaggi granted by the king. The seven is derived from tribal structure of Achaemenid state and society.
    Keywords: Tribe, government, ocsi, patishouri, Persepolis flowers
  • Alireza Roohi *, Sepideh Seyedi Noghany Pages 21-37
    Salahuddin Ayoubi, as the most influential person in the Ayubi government, in addition to the political struggle, with a particular kind of cultural struggle to confront the Fatimids. He considered himself an advocate of the Sunni, made many efforts to protect Sunni people and deal with the Ismailis. The most effective and effective methods that could help him achieve his goals without serious military conflict and without sensitivity among the Ismailis was the use of several new schools of the Sunni Foundation. Schools that formulated government with specific jurisprudential and educational standards. The Seljuk and Zangyan experiences were used in this way. The main issue of this paper is the study of the various methods of Salah al-Din's cultural struggle with the ideas of the Ismaili and the teachings of the Fatimids, as well as the functions, features and history of Sunni schools during the Salah al-Din period.
    Keywords: Ayyubyan, Salahuddin Ayyubi, Egypt, schools Shafii, religion
  • Roozbeh Zarrinkoob *, Kiumars Alizadeh Pages 39-58
    There exist many discussions about the localization of Parsua/Parsuaš and Parsamaš / Parsumaš in Assyrian, Urartian, Babylonian and Elamite sources. In this case several areas, including south lake Urmia, the central Zagros and Pars region have been suggested. There is a consensus among scholars for localization of all of these toponym in central Zagros from the 9th century BC to the reign of Sargon II. But following the reign of Sennacherib, they should be localized in southern Zagros, Pars region not in central Zagros. It seems that the central Zagros is quite accord only for Parsua/Parsuaš, but examination of the sources, especially Sargon II and Ashurbanipal’s and comparing them with Babylonian and Elamite sources challenge many of these theories.
    Keywords: Parsua, Parsua? Parsuma? central ZagrosParsua, Parsua? Parsama? Parsuma? Central Zagros
  • Shahram Gholami * Pages 59-79
    Cotton is one of the most important agricultural products that have a major role in agricultural economy and textile industry. Cotton cultivation, if had been taken place in Iran in so many years ego, but in the second half of the nineteenth century, due to the expansion of the external trade and incorporation of Iran’s economy with the world economy markets, its importance was high up, and its exports was affected by fall and rise of traditional and moderntextile industries. In this article, with approach to the Wallerstein’s hypothesis in his “modern world system”, the role of cotton in Iran economy have been studied from the second half of nineteenth century to the Second World War. The result of this study shows that has been a inversed relation between the rise of cotton export and rise of textile import, or in other words, between the de-industrialization and the sale of raw materials. finally, the reaction of some Iranian merchants to this subject, and Iran government effort for the establishment of modern industry, was the reflection of the world economy system external changes that the textile industries was made up the pioneer of the other industries in this period.
    Keywords: Cotton, the Global Economy, Textile Industry, industrialization, Iran Economy
  • Hassan Karimian *, Maryam Rahimnejad Pages 81-102
    Saveh is one of the famous cities of Jibal regioin in Islamic age and it continuously, has played a particular role in history due to its location in the communication path of north-east to capital city Baghdad. The special position of this city, and its favourable natural condition (a great plain with the area of 238000 HA, two permanent rivers and the widespread irrigation network), have made Saveh to triumphantly pass the historical developments and be in the spotlight of geographers and historians. Since the remain of the ancient Saveh and its historical context have been changed due to development of the new city, the study of the developments of this city would be inevitable. This paper has attempted to study historical development of Saveh based on written sources and also the reports provided by visitors who have visited this city. Indeed the findings of the current research could be useful and applicable retrieval of the spatial organization of this city and its date range protection.
    Keywords: Jibal cities, The historic city of Saveh, Islamic cities, Iranian cities, spatial organization city of Saveh
  • Nafiseh Vaez(Shahrestani) * Pages 103-122
    The present study was conducted to investigate and analyze the motivation behind pilgrimage to Atabat and Hajj and its consequences .Using a descriptive analytical method, an attempt was made to answer the following research question: “ what are the main impetus and consequences of Qajar politician’s pilgrimage to Holly shrine?'. The article hypothesizes Qajar statesmen’s various reasons to visit Holly shrine ,that is to talk spiritual trip , to enforce religious mission ,tourism to pass the exile period ,and to have a close objective look on the present situation of Iran at that time , (on those days) ,and finally the reformation in Russia and Empire Ottoman. The findings shows, A: the most important motives and consequences of Qajar politician’s and monarch’s pilgrimage to holly shrine as follows, B: the effects of pilgrim’s spiritualism on removing violence and being peaceful in Iran- Empire Ottoman Relation, C: to make a Qajar’ more knowledgeable and thoughtful on making decisions during their trip, D: realizing the necessity of reformation being influenced by the neighborhoods, E: to enrich historiography and the growth of religious itinerary and to inculcate Iran’s cultural – political power in holly shrine.
    Keywords: pilgrimage, hajj, Atabat, Qajar, high-rank politician
  • Mohammad Bagher Vosoughi *, Mehran Rezaei Pages 123-141
    Persian language has a special place in the religious education of Muslim Muslims, known as "mosque training" and found a special place as the religious language of "Hui Hui" people, the most important recognized Chinese Muslim people. The Muslim community of "Hui Hui" was not able to make contact with other Muslim societies from the 10th century AH onwards as a result of internal political developments in China as well as major changes in the political geography of the Islamic world, especially in the Transoxiana. Therefore, it inevitably sought to meet its basic religious needs as a self-sufficient community among other Chinese minorities and produced books and teaching materials in order to maintain Islamic traditions. During this period, many Islamic texts in Arabic and Persian were rewritten and copied in religious schools of "Hui Hui" by Chinese Muslim clergymen. Most copies written in China had educational purposes and were used for teaching religious sciences in mosques. The religious education of the Muslim Hui Hui community is known as "mosque teaching" and is related to the naturalization period of "Hui Hui" people. This period started in the first half of the 10th century AH with the formation and development of "Mosque teaching" in Muslim communities in China and its different states and continued, more or less, until the present era. With the expansion of "mosque teaching" centers to the Muslim areas of China, of Chinese Muslims underwent major changes influenced by local traditions, and religious texts written in China gradually possessed specific characteristics in terms of "form", "function", "script", and "decoration." The characteristics of the copies written in China and their high quantity are such that they can be referred to as "the center for copying Persian educational texts in China." This paper aims to study the most important features of "the center for transcription of the Persian educational texts in China" as a historical issue and a preliminary plan using some manuscripts available in China and other research centers.
    Keywords: aaa, Hui Hui, China, The Muslem Community of China, Persian language, mosque teaching, the center for transcription of the Persian educational texts in China