فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 89 (پاییز 1396)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 89 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ایمانی برندق*، مصطفی عبدی، مهدی کاظمی علوم صفحات 303-322
    تنوع جنسیتی به افزایش ارتباطات، به کارگیری دیدگاه های متنوع و اثربخشی در هیئت مدیره و کمیته حسابرسی منجر می شود.
    مسئولیت پذیری زیاد زنان و حضور بهتر آنها در جلسه ها در مقایسه با مردان، ممکن است رفتار و اثربخشی جلسه ها را بهبود دهد. براساس مطالعات، حضور نماینده زن در کمیته حسابرسی می تواند به اثربخشی آن کمک کرده و به بهبود فعالیت های نظارتی بینجامد و به دنبال آن حق الزحمه حسابرسی را نیز تعدیل کند. بدین منظور، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر حضور حداقل یک نماینده زن در کمیته حسابرسی، بر حق الزحمه حسابرسی می پردازد. داده های 136 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (544 مشاهده) طی سال های 1391 تا 1394 با استفاده از تحلیل رگرسیون با رویکرد داده های ترکیبی آزمون شد. یافته ها حاکی از آن است، حضور حداقل یک نماینده زن در کمیته حسابرسی می تواند حق الزحمه حسابرسی را کاهش دهد که مطابق با دیدگاه عرضه در این زمینه است.
    کلیدواژگان: تنوع جنسیتی، حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی، کمیته حسابرسی، نظام راهبری
  • یحیی حساس یگانه، مرضیه توحیدی نژاد* صفحات 323-348
    با هدف شناسایی و تجزیه و تحلیل مسائل و واقعیت های زبان حسابرسی، عبارت کلیدی «ارائه به نحو مطلوب» در پژوهش حاضر با روش شناسی نظریه پردازی زمینه بنیان مطالعه شده است. این مطالعه از طریق مصاحبه عمیق با خبرگان و شرکای موسسه های حسابرسی اجرا شده و با انجام 15 مصاحبه به روش گلوله برفی به اشباع رسیده است. بر اساس نتایج به دست آمده از مصاحبه ها، مهم ترین مسئله موجود در رابطه با کاربرد عبارت «ارائه به نحو مطلوب» به نا هماهنگی میان مضمون مطلق واژه «مطلوب» با ماهیت نسبی کار حسابرسی بازمی گردد. علاوه بر این، یافته ها واقعیت تعریف نشدگی عبارت «ارائه به نحو مطلوب» را نشان می دهد که به زعم حسابرسان پیامد نامساعدی نداشته و بنابراین به راهکاری برای ارائه تعریف از این عبارت نیاز ندارد. مسئله فاصله ادراکی در ارتباط با عبارت «ارائه به نحو مطلوب» نیز از اختلاط این واقعیت با مسئله نا هماهنگی حاصل شده است. در آخر نتایج به دست آمده از مصاحبه ها به تایید دو خبره دانشگاهی با تجربه فعالیت در حرفه حسابرسی رسیده است.
    کلیدواژگان: ارائه به نحو مطلوب، اظهارنظر حسابرس، تصویر درست و منصفانه، زبان حسابرسی، گزارش حسابرسی
  • یاسر رضایی پیته نویی *، مهدی صفری گرایلی، محمد نوروزی صفحات 349-370
    اعتماد اجتماعی یکی از مولفه های اقتصادی اجتماعی اثرگذار بر رفتارهای فردی و سازمانی در جامعه به شمار می رود؛ به طوری که مدیران ارشد شرکت هایی با سطح اعتماد اجتماعی بالا، رفتارهای صادقانه تری از خود نشان داده و تمایل کمتری به پنهان کردن اخبار بد دارند که بروز چنین رفتاری، کاهش ریسک سقوط قیمت سهام شرکت را در پی خواهد داشت. بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین اعتماد اجتماعی با ریسک سقوط قیمت سهام شرکت و مطالعه اثر تعدیل کنندگی (اثر جایگزینی یا مکمل) نظارت خارجی بر این رابطه می پردازد. بدین منظور، برای سنجش ریسک سقوط قیمت سهام از دو معیار چولگی منفی بازده سهام و نوسان های پایین به بالا استفاده شده است. میزان مالکیت سرمایه گذاران نهادی به عنوان سنجه نظارت خارجی مد نظر قرار گرفته و همچنین برای اندازه گیری اعتماد اجتماعی از پرسشنامه صفاری نیا و شریف (1389) بهره برده شده است. تجزیه و تحلیل نتایج نیز به کمک مدل های رگرسیون چندمتغیره انجام گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که اعتماد اجتماعی، ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها را کاهش می دهد. علاوه بر این مطابق با پیش بینی نظریه جایگزینی، نتایج نشان می دهد نظارت خارجی رابطه منفی بین اعتماد اجتماعی و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها را تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، ریسک سقوط قیمت سهام، نظارت خارجی، نظریه جایگزینی، نظریه مکمل
  • مجتبی گل محمدی شورکی *، امید پورحیدری، مهدی بهارمقدم صفحات 371-394
    محیط تجاری امروزی، زمینه کاربست و ادغام تئوری ذی نفعان را با تئوری نمایندگی در استراتژی های مالی و مدیریتی شرکت ها فراهم آورده است. در این راستا، مدیریت و ایجاد تعادل بین منافع کلیه ذی نفعان حائز اهمیت است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت ذی نفعان بر سود تقسیمی و ارزش شرکت مطابق با تحلیل های تئوری نمایندگی و تئوری ذی نفعان است. برای سنجش شاخص مدیریت ذی نفعان، جریان های نقدی پرداختی به هر یک از گروه های ذی نفع مبنا قرار گرفته است. برای بررسی موضوع، نمونه ای متشکل از 220 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در فاصله سال های 1389 تا 1394 انتخاب شده و داده ها با استفاده از رگرسیون تجزیه و تحلیل شده است. شواهد تحقیق نشان می دهد رابطه مثبت و معناداری بین مدیریت ذی نفعان و سود تقسیمی وجود دارد. همچنین بین مدیریت ذی نفعان و ارزش بازار شرکت رابطه منفی و معناداری برقرار است. این نتایج نشان می دهد در محیط ایران، مدیریت ذی نفعان نیز بیشتر در جهت منافع سهامداران صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش شرکت، تئوری ذی نفعان، تئوری نمایندگی، سود تقسیمی، مدیریت ذی نفعان
  • محمد نمازی *، اکرم فتحعلی صفحات 395-420
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه فکری بر چسبندگی هزینه ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این مطالعه با بازبینی تئوری چسبندگی هزینه، الگوی پیچیده ای از عدم تقارن هزینه ها با استفاده از میزان سرمایه فکری پالیک (2000) ارائه می شود. دوره آزمون از سال 1384 تا 1393 و نمونه آماری متشکل از 111 شرکت (1110 سال شرکت) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، سرمایه فکری و اجزای آن، شامل کارایی سرمایه فیزیکی، کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری، متغیرهای مستقل؛ چسبندگی هزینه های فروش، اداری و عمومی، متغیر وابسته و شدت کارکنان، شدت دارایی ها، کاهش متوالی درآمد فروش و رشد تولید ناخالص داخلی، متغیرهای کنترلی هستند. فرضیه ها با استفاده از روش داده های ترکیبی و رگرسیون خطی چندمتغیره آزمون شده اند. نتایج نشان دهنده رابطه معنادار و ضدچسبنده سرمایه فکری و هزینه های فروش، اداری و عمومی است. برای اجزای سرمایه فکری نیز رابطه معنادار و ضدچسبنده برقرار است و بیشترین تاثیر در بین اجزا، مربوط به کارایی سرمایه ساختاری است. همچنین، میزان ضدچسبندگی در شرکت های با سرمایه فکری بالا، بیشتر است و بیشترین تاثیر در بین اجزای سرمایه فکری، مربوط به شرکت هایی است که ضریب کارایی سرمایه انسانی بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه، رفتار هزینه، روش ترکیبی داده ها، سرمایه فکری، ضدچسبندگی
  • مریم نوبخت *، رسول برادران حسن زاده صفحات 421-440
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر جریان نقد آزاد بر مدیریت سود واقعی و تصنعی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با حجم نمونه 183 شرکت برای سال های 1395-1385 است. برای آزمون فرضیه ها، رگرسیون خطی چند متغیره با داده های ترکیبی استفاده شده است. در این مطالعه، جریان نقد آزاد با دو معیار جریان نقد آزاد برای واحد تجاری و جریان نقد آزاد ناشی از کسب وکار سنجیده شده و مدیریت سود واقعی با سه معیار جریان نقد عملیاتی غیرعادی، هزینه های تولید غیر عادی، هزینه های اختیاری غیر عادی و مدیریت سود تصنعی با معیار اقلام تعهدی اختیاری اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد جریان نقد آزاد با دو معیار یاد شده بر معیارهای مدیریت سود واقعی و تصنعی تاثیر مثبت و معنا داری می گذارد؛ یعنی با افزایش جریان نقد آزاد، سطح غیر عادی معیارهای مدیریت سود واقعی و میزان اقلام تعهدی اختیاری افزایش می یابد. در واقع مدیران شرکت هایی که دارای جریان نقد آزاد بالایی هستند، شدت عمل خوبی در اداره مدیریت سود دارند. بدین ترتیب، رفتار فرصت طلبانه مدیران شرکت های دارای وجوه نقد مازاد، به کمک فرضیه جریان های نقد آزاد توضیح داده می شود.
    کلیدواژگان: اندازه، اهرم مالی، جریان نقد آزاد، مدیریت سود تصنعی، مدیریت سود واقعی
  • محمدرضا نیک بخت *، امید محمودی خوشرو صفحات 441-462
    در این پژوهش کیفیت حسابرسی با رویکرد سیستمی، مورد بررسی قرار گرفته است و علی رغم نگاه پیشین به کیفیت حسابرسی که محصول گرا بود، به صورت فرآیندگرا و سیستمی نیز به مساله توجه شود. شاخص های بالقوه مطرح شده در این پژوهش شامل عوامل ورودی حسابرسی، فرآیند حسابرسی و نتایج حسابرسی است. جامعه آماری این پژوهش خبرگان حسابرسی، مدیران و شرکای موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و سازمان حسابرسی می باشد. استنباط آماری پژوهش به کمک منطق فازی صورت می پذیرد. مطابق با نتایج، بیش ترین تاثیر ناشی از شاخص های میانگین سوابق کاری، تخصص و تجربه صنعت، زمان بندی و ساعات کار شرکا، مدیران و بازبینی های کیفی به نسبت کل کار حسابرسی، شاخص های مرتبط با استقلال و رعایت آن شاخص ها، انتشار مجدد صورت های مالی و تاثیر آن بر بازار، حجم کار شرکا و کارکنان و جابجایی مکرر شرکا و مدیران ارشد موسسه می باشد. این 7 شاخص در مجموع نزدیک به 80 درصد از درصد تجمعی شاخص های مطالعه کنونی را به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، منطق فازی، هیات نظارت بر حسابداری شرکت های سهامی عام (PCAOB)
|
  • Mohammad Imani*, Mostafa Abdi, Mahdi K. Azemi Olum Pages 303-322
    Gender diversity leads to increased communication and taking into account the diverse perspectives and effectiveness of the board and audit committee. A high level of women's responsibility and their better attendance at meetings than mens improves the behavior and effectiveness of the sessions. According to the studies, the presence of women's representative in the Audit Committee could help to improve effectiveness and regulatory activities, and subsequently modify audit fees. For this purpose, this study examines the impact of the presence of at least one female representative on the Audit Committee's audit pricing right. For this experimental study, a sample of 136 participants (544 observations) listed on the TSE during the years 2012 to 2016 and their data was analized using regression analysis with panel data approach. The results show that the presence of at least one female member of Audit Committee may reduce audit fees. This finding is consistent with supply side perspective.
    Keywords: Audit Committee, Audit Fees, Auditing, Corporate Governance, Gender Diversity
  • Yahya Hassas Yeganeh, Marzieh Tohidinejad * Pages 323-348
    With the purpose of identifying and analyzing problems and realities around auditing language, 'properly drawn up' phrase has been studied in this research through grounded theory methodology. This study has been implemented via in-depth interviews with experts and partners of audit firms and based on snowball method after 15 interviews has been saturated. Findings illustrate that the most important problem about 'properly drawn up' phrase, is inconsistency between content of the word 'properly' and the nature of auditing. Furthermore, lack of definition as a characteristic of 'properly drawn up' phrase has been revealed in this research, that according to auditor's point of view this reality doesn’t have any unfavorable outcomes and consequently doesn’t need any solutions. Expectation gap problem is also product of the mixture of this reality and the inconsistency problem. At last, 2 persons of academic experts with practical experience in auditing profession have approved these results.
    Keywords: Audit Language, Auditing Report, Auditor's Opinion, Properly Drawn Up, True, Fair View
  • Yasser Rezaei Pitenoei *, Mehdi Safari Gerayli, Mohammad Norouzi Pages 349-370
    Social trust is considered as a socio-economic factor that influences organizational or individual behaviors. As such, CEOs with high social trust behave more honestly and are less likely to hide bad news, which lead to reducing corporate stock price crash risk. Given this argument, the present study is concerned with examining the association between social trust and stock price crash risk as well as exploring the moderating effect of external monitoring on this relation. To do so, negative skewness of stock return and down-to-up volatility are used to measure stock price crash risk, institutional investor's ownership percentage is used as a proxy for external monitoring, whereas Saffarinia and Sharif’s (2010) questionnaire is employed to measure social trust. Using multivariate regression model, the findings of the research indicate that social trust mitigates corporate stock price risk. Regarding the predictions of substitution theory, moreover, external monitoring weakens the negative association between social trust and corporate stock crash risk.
    Keywords: Complementary Theory, External Monitoring, Social Trust, Stock Price Crash Risk, Substitution Theory
  • Mojtaba Golmohammadi *, Omid Pourheidari, Mahdi Baharmoghaddam Pages 371-394
    Business environment at now provides basis for application and integration stakeholder theory with agency theory in managerial and financial strategies. In this regard, balance creation between the interests of all stakeholders is important. The purpose of this study is to evaluate the impact of stakeholder management on dividends and firm value in consistent with the analysis of agency theory and stakeholder theory. To determine stakeholder management, cash flows paid to each of the stakeholders are used as the basis. For this purpose, a sample of 220 companies listed in the TSE is selected from 2010 to the 2015. Data has been examined using regression analysis. Research evidence shows a significant positive relationship between stakeholder management and dividends, also negative relationship between stakeholders management and market value of the firm. These results suggest that stakeholder management is also done in the interests of shareholders.
    Keywords: Agency Theory, Dividends, Firm Value, Stakeholder Management, Stakeholder Theory
  • Mohammad Namazi *, Akram Fathali Pages 395-420
    The purpose of this study is to investigate the effect of intellectual capital on the cost stickiness of listed companies in the Tehran Stock Exchange (TSE). In this study, by reviewing cost stickiness theory, a complex pattern of asymmetric behavior of costs is rendered with emphasis on the role of the intellectual capital introduced by Pulic (2000). The research period is related to the span of 2005-2015. The statistical sample consists of 111 companies (1110 year-firm) listed on the TSE. The independent variable of this study includes intellectual capital and its’ components. The dependent variable encompasses selling, general and administrative costs. The intensity of staff, assets, reduction in revenue, and growth of the domestic production are considered as control variables. Panel data andmultiple linear regression analysis were used to test the research hypotheses. Data was analyzed by using panel data method. The results indicate a significant relationship and a pattern of the anti-stickiness between the intellectual capital and selling, general and administrative costs, for the components of the intellectual capital, a significant an anti-cost-stickness behavior persist, and the most effective component among the intellectual capital is related to the structural capital. Furthermore, the level of anti-cost-stickness in companies with a high intellectual capital is higher. The most significant effect among the components of the intellectual capital is related to the firms which maintain the higher coefficient of the efficiency in the human capital.
    Keywords: Anti-stickiness, Cost Behavior, cost stickiness, Panel Data Method, Intellectual Capital
  • Maryam Nobakht *, Rasool Baradaran Hassanzadeh Pages 421-440
    The purpose of this study is to examine the effect of free cash flow on the management of real and artificial earning in companies listed in the Tehran Stock Exchange during 2006 – 2016 by choosing 183 companies as sample. To test the hypotheses, multivariate linear regression with panel data has been used. In this study, free cash flows and real earnings management have been measured with two and three measures (earlier and latter measures respectively are free cash flows to the firm and business, and abnormal operating cash flows, abnormal production costs, abnormal discretionary costs and artificial earnings management though discretionary accruals). The results shows free cash flows with above mentioned criteria has a positive and significant impact on the criteria of real and artificial earnings management. That means with the increase in free cash flow, the irregular level of the criteria of real earnings management and also the amount of accruals items are increased. Actually the managers of the companies with high free cash flow have a good severity of action in manage of earnings management. Thus, the opportunist behavior of managers with surplus amount of cash can be explained through free cash flows theory.
    Keywords: Artificial Earnings Management, Financial Leverage, Free Cash Flows, Real Earnings Management, Size
  • Mohammad Reza Nikbakht *, Omid Mahmoodi Khoshroo Pages 441-462
    The aim of this study is to provide a model for investigating the audit quality with respect to systemic factors. In spite of the previous look at the audit quality that was product oriented, this study has been considered process-oriented and system-specific. The potential indicators presented in this study include the inputs of the audit, the audit process and the audit results. The statistical population of this study is the audit experts, managers and partners of the audit institution members of the official accountants’ community of Iran and the audit organization. The statistical deduction of the research is done by fuzzy logic. According to the results, the greatest impact on the audit quality is due to the average years of experience, industry expertise, partner, manager, engagement quality reviewer hours and timing relative to total audit effort, indicators related to independence and observance of those indicators, frequency and market impact of financial statement restatements for errors, the workload of partners and employees, chargeable hours per professional, and compensation trends of prematurely-rotated partners indicators.
    Keywords: Audit Quality, Fuzzy logic, Hierarchical Analysis Method, Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), Triangular Fuzzy Numbers