فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمان محمد زاده، نمامعلی آزادی، بیتا خاصی، صحرا هنرمند، فایق یوسفی صفحات 1-8
    مقدمه
    خشم یکی از معضلات جامعه محسوب می شود و در بسیاری از موارد به رفتارهایی منجر می شود که خسارت فراوانی به اقتصاد کشورها تحمیل می کند. هدف مطالعه حاضر بررسی خشم حالت معلمان مدارس ابتدایی شهر کرمانشاه است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی می باشد. جامعه آماری مطالعه معلمانی هستند که در پایه های مختلف تدریس می کنند و حجم نمونه نیز 285 نفر می باشد. داده ها با استفاده از پرسشنامه خشم صفت- حالت اسپیلبرگر2 و با روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزارSPSS-18 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که خشم حالت معلمان مدارس پسرانه با میانگین 64/1±35/6 بالاتر از میانگین مدارس دخترانه می باشد. بالاترین خرده مقیاس خشم حالت متعلق به احساس خشم معلمان مدارس پسرانه با میانگین 22/3±59/8 می باشد. همچنین بالاترین خشم حالت در مدارس پسرانه و دخترانه به ترتیب متعلق به پایه ششم و دوم می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن خشم حالت و ارتباط تنگاتنگ آن با بروز خشم، ، نیاز است که آموزش و پرورش با برنامه ریزی و آموزش کارکنان خود در زمینه کنترل خشم، گامی در جهت سلامت روان معلمان بردارد.
    کلیدواژگان: خشم حالت، معلمان، مدارس ابتدایی
  • خانم نرگس نقوی، آقای مهدی اکبری، آقای علیرضا مرادی صفحات 9-23
    مقدمه
    پژوهش حاضر نقش پیش بینی کنندگی بی نظمی هیجانی، عدم تحمل بلاتکلیفی، اجتناب تجربه گرایانه و افکار تکرار شونده منفی را در کمال گرایی مثبت و منفی، بررسی می کند.
    روش
    در یک طرح پژوهش مقطعی، 412 دانشجوی کارشناسی دانشگاه تهران، علامه طباطبایی و خوارزمی با استفاده از نمونه گیری در دسترس در این پژوهش شرکت کردند. این دانشجویان مقیاس کمال گرایی مثبت و منفی (PANP)، پرسشنامه افکار تکرار شونده منفی (RNTQ)، مقیاس مشکل در تنظیم هیجان (DERS)، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS) و پرسشنامه اجتناب تجربه گرایانه (MEAQ) را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    تمام متغیرهای پژوهش به غیر از اجتناب تجربه گرایانه به طور معنی داری با کمال گرایی مثبت و منفی ارتباط داشتند. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد مدل پیش بینی کمال گرایی مثبت به ترتیب شامل بی نظمی هیجانی، عدم تحمل بلاتکلیفی و افکار تکرار شونده منفی است و مدل پیش بینی کمال گرایی منفی به ترتیب شامل عدم تحمل بلاتکلیفی، افکار تکرار شونده منفی و بی نظمی هیجانی است. این متغیرها به طور کلی قادر به پیش بینی 11/5 درصد از کمال گرایی مثبت، 44/4 درصد از کمال گرایی منفی هستند.
    نتیجه گیری
    کمال گرایی مثبت و منفی دو مدل ساختاری متفاوتی هستند که سازوکارهای شناختی، هیجانی و رفتاری دارند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی مثبت، کمال گرایی منفی، بی نظمی هیجانی، افکار تکرار شونده منفی، عدم تحمل بلاتکلیفی، اجتناب تجربه گرایانه
  • منصور بیرامی، محمدعلی نظری، تورج هاشمی، یزدان موحدی صفحات 24-33
    زمینه و هدف
    اختلالات یادگیری یکی از مشکلات عمده در اختلالات روانشناختی می باشد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان توانبخشی نوروسایکولوژیکی بر بهبود عملکرد حل مساله در افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی انجام شد.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی با دو گروه آزمودنی بود. بدین صورت که یک گروه 10 نفره شامل افراد مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی و 10 نفر نیز شامل گروه کنترل بود. یعنی افرادی که مبتلا به ناتوانی یادگیری هستند اما مداخله ای برای آنها صورت نگرفت. ابزار پژوهش شامل برنامه کامپیوتری توانبخشی نوروسایکولوژیکی و آزمون برج لندن بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت(P<0/01) ، به نحوی که توانبخشی نوروسایکولوژیکی باعث بهبود عملکرد حل مساله در افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرات مثبت این روش بر بهبود عملکرد حل مساله افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری ریاضی، این مطالعه نشان داد که توانبخشی نوروسایکولوژیکی می تواند به عنوان یک روش برای دستیابی به عملکرد بهینه در افرادی که اختلال یادگیری ریاضی دارند مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: توانبخشی نوروسایکولوژی، حل مساله، شناخت، اختلال یادگیری ریاضی
  • آوات سهرابیان، سارا مدرسی، فایق یوسفی صفحات 34-43
    مقدمه
    درک کارکنان از بیمارستان خود، جو سازمانی آن را تشکیل می دهد. یکی از متداولترین عوامل درونی اثرگذار روی جو سازمانی، میزان رضایت شغلی کارکنان است. هدف این پژوهش تعیین ارتباط جو سازمانی با میزان رضایت شغلی کارکنان سه بیمارستان قدس، بعثت و توحید در شهر سنندج می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی – تحلیلی است. نمونه آماری 189 نفر از پرستاران 3 بیمارستان قدس، بعثت و توحید هستند که از طریق نمونه گیری تمام شماری در سال 1395 انتخاب شدند (سه گروه 63 نفری). ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه رضایت شغلیJDI و پرسشنامه توصیف جو سازمانی هالپین و کرافت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بین متغیرهای روحیه ی گروهی و مزاحمت با رضایت شغلی همبستگی منفی معنادار بدست آمد. (05/0P<). متغیرهای علاقه مندی، فاصله گیری و نفوذ نسبت به رضایت شغلی در سطح معناداری 05/0 معنادار بودند (05/0Sig<). رابطه معناداری برای سایر متغیرهای روحیه ی گروهی، مزاحمت، صمیمیت، ملاحظه گری و تاکید بر تولید در سطوح معناداری 01/0 و 05.0 مشاهده نشد. نهایتا با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون رابطه معناداری بین جو سازمانی (کلیه ی متغیرها بطور همزمان) و رضایت شغلی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بین رضایت شغلی و جو سازمانی رابطه مستقیم وجود دارد اگرچه در بررسی متغیرها به تنهایی می توان نتیجه گرفت که عوامل اصلی در جو سازمانی که بر رضایت شغلی دخیل هستند علاقه مندی، فاصله گیری و نفوذ می باشند.
    کلیدواژگان: پرستار، جو سازمانی، رضایت شغلی
  • فرشته حاج محمدی، حمیدطاهر نشاط دوست صفحات 44-56
    مقدمه
    حافظه سرگذشتی که حافظه شخصی و تجارب زندگی فرد است، تحت تاثیر حالت های هیجانی منفی قرار می گیرد و بازیابی خاطرات سرگذشتی را به طور اختصاصی دچار مشکل می کند.
    هدف
    هدف پژوهش مقایسه حافظه سرگذشتی خاص و بیش کلی گرا در زنان افسرده، مضطرب و سالم بود.
    روش
    روش پژوهش پس رویدادی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به افسردگی، اضطراب و بهنجار بود. بدین منظور 30 زن افسرده و 30 زن مضطرب که در سال 1393 به مراکز مشاوره روانشناختی شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، با تشخیص روانپزشک و روانشناس به پژوهشگر ارجاع داده شدند؛ همچنین 30 زن سالم که سابقه هیچ گونه اختلال روانپزشکی نداشتند، انتخاب شدند. سپس آزمون بازیابی خاطرات سرگذشتی (AMT) بر روی نمونه اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) نشان داد که بیش کلی گرایی و کم اختصاصی سازی در زنان افسرده بیش تر از گروه مضطرب و سالم است ولی بین زنان مضطرب و سالم تفاوتی دیده نشد (005/0> (P. همچنین میزان یادآوری خاطرات خاص در پاسخ به محرک واژه های مثبت در گروه افسرده به طور معناداری کمتر از دو گروه دیگر بود (002/0> (P.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که میزان یادآوری خاطرات سرگذشتی بیش کلی گرا در زنان افسرده نسبت به دو گروه مضطرب و سالم بیشتر است. بنابراین کلی گویی حافظه از ویژگی های خلق افسرده است. در حالی که بین یادآوری خاطرات سرگذشتی بیش کلی گرا در افراد مضطرب و سالم تفاوت معناداری مشاهده نشد که نشان دهنده مرتبط نبودن حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا و اضطراب است.
    کلیدواژگان: حافظه سرگذشتی، خاص و بیش کلی گرا، محرک واژه های مثبت، افسردگی، اضطراب
  • نفیسه هادئی، محمدرضا شعیری صفحات 69-86
    هدف
    هدف اساسی پژوهش حاضر تعیین تفاوت نتایج نمونه های غیربالینی 7-5، 9، 10، 11 و 12 ساله با یکدیگر بوده است تا مشخص گردد آیا می توان از یک تغییر خطی در متغیرهای رورشاخ با توجه به سن یا تحول روان شناختی سخن گفت؟
    روش
    تحقیق حاضر پیرو طرحی علی – مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش از دو قسمت تشکیل شده است: دانش آموزان پژوهش حاضر و نیز، پژوهش های دلاوری (1390)، کاشفی (1392)، محسنی زاده (1392) حسینی نسب (2016). البته قابل ذکر است که دانش آموزان پژوهش حاضر شامل 99 کودک 12 ساله بود که در پایه ی ششم مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل بودند و از 5 منطقه آموزش وپرورش شهر تهران (شمال، جنوب، شرق، غرب، مرکز) انتخاب شده و توسط آزمون رورشاخ مورد آزمایش قرارگرفته اند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که بین نمونه های سنین مختلف در برخی متغیرهای گستره، محتوا، تعیین کننده، کیفیت تحولی و کیفیت شکل و پاسخ های رایج تفاوت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    از تفاوت هایی بین گروه های سنی مشاهده شد، چنین به نظر می رسد که تغییر هم نوا و یا خطی در این گروه های سنی وجود ندارد. اما با نگاه تحولی می توان تفاوت های معناداری را در متغیرهای رورشاخ مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: فرافکنی، آزمون رورشاخ، نظام جامع اکسنر، گروه های سنی
  • معصومه منتشلو، سمیه منتشلو، سید حجت الله موسوی صفحات 87-100
    مقدمه
    گفته های شخصی یا همان خودگویی ها به همان شیوه ی گفته های دیگران ، بر رفتار فرد تاثیر می گذارد و می تواند رفتار و تفکرات انسان را جهت دهد.
    هدف
    در پژوهش هایی که تا کنون بر اساس نظریه ی مایکنبام صورت گرفته ، با توجه به اهمیت و کاربردی بودن این نظریه، به صورت اختصاصی به تاثیر گفتگوی درونی و نتایج آن پرداخته نشده است لذا این پژوهش سعی دارد داستان «پیرمرد و دریا» اثر ارنست همینگوی را در مقام یک نمونه ی عملی، بر اساس این نظریه مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهد.
    روش
    روش این پژوهش ، توصیفی – تحلیلی است که داده ها بر روش کتابخانه ای جمع آوری شده است.
    یافته ها
    تحلیل این اثر، ضمن همسو بودن با رویکرد بازسازی شناختی ، مشخص کرد که گفتگوی درونی در موقعیت های مختلف با توجه به محتوای مثبت یا منفی، می تواند انسان را به سمت موفقیت یا شکست بکشاند. همچنین می توان این اثر را به عنوان الگویی بارز در رویکردهای روانشناختی مبتنی بر فنون بازسازی شناختی معرفی کرد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر مشخص کرد وقتی خودگویی فرد مثبت است او به خودش اجازه می دهد تا موفقیت و شانس برایش رخ بدهد و به ذهن ناخوداگاه خود دستور می دهد تا همه منابع را برای موفقیت فراهم کند. اما هنگامی که گفتگوی درونی، منفی باشد، فرد همه چیز را رها می کند و تمام شانس ها را حتی برای رسیدن به موفقیت امتحان نیز نمی نماید، چرا که او به ذهن ناخودآگاه خود دستور داده است که شانس ها را حتی برای رسیدن به موفقیت احتمالی دور نماید، پس خودگویی می تواند به واقع رفتار و تفکرات انسان را جهت دهد و هر فرد با تکرار و تمرین می تواند ضمن آشنا شدن با خود گویی هایش، آنها را تحت کنترل و هدایت خود در آورد.
    کلیدواژگان: باز سازی شناختی، مایکنبام، خود گویی
|
  • Soleiman Mohammadzadeh, Namamali Azadi, Bita Khasi, Sahra Honarmand, Fayegh Yousefi Pages 1-8
    Introduction
    : Anger is one of the country's problems and in many cases leads to behavior that imposes enormous damage to the economy. The aim current study is to measure the state anger of the primary school teachers in Kermanshah.
    Method
    The study was descriptive. The population of the study teachers that teaching at a different base and sample size of 285 people.The data Using the state- trait anger2 questionnaires and by random sampling were collected and Using the software SPSS-18 were analyzed.
    Results
    The results showed that male school teachers rage with an average of 6.35±1.64 are higher girl school teachers rage. The highest state of anger subscale is boys school teachers with an average of 8.59 ± 3.22. Also highest state anger in schools for boys and girls belong to in the sixth and two grade, respectively.
    Conclusion
    Due to the high state of anger and its close relationship with anger, require that education with planning and training of his staff in the field of anger management, take a step towards mental health of teachers.
    Keywords: state anger, teachers, Primary schools
  • Narges Naghavi Miss *, Mehdi Akbari Mr, Alireza Moradi Mr Pages 9-23
    Introduction
    The present study was conducted to investigate predictive role of emotional dysregulation, intolerance of uncertainty, experiential avoidance and repetitive negative thinking in positive and negative perfectionism.
    Method
    In this study, 412 B.S students of Tehran university, Allameh Tabatabei and Kharazmi university participated as sample. Data collected by filling 4 questionnaires: The positive and negative perfectionism (PANP), repetitive negative thinking questionnaire (RNTQ), disorder in emotion regulation scale (DERS), intolerance of uncertainty scale (IUS) multidimensional experiential avoidance questionnaire (MEAQ). Data was analyzed by structural equations modeling. Findings: All study variables except experiential avoidance coorelated with positive and negative perfectionism. The multiple regression analysis indicated that the predictive model for positive perfectionism respectively consisted of emotional dysregulation, intolerance of uncertainty and repetitive negative thinking. And for negative perfectionism respectively consisted of intolerance of uncertainty, repetitive negative thinking and emotional dysregulation.These variables account for %11/5 of the positive perfectionism variance and %44/4 of negative perfectionism.
    Conclusion
    Positive and negative perfectionism are two different structural models, with cognitive, models, with cognitive, emotional and behavioral mechanisms.
    Keywords: Positive perfectionism, Negative perfectionism, Emotional dysregulation, Intolerance of uncertainty, Experiential avoidance, Repetitive negative thinking.
  • Pages 24-33
    Background
    One of the major problems in the field of learning is learning disorders. This study also aims effectiveness of neuropsychological rehabilitation for people with learning disabilities in math performance was problem solving.
    Materials And Methods
    This study is a quasi-experimental design with the two groups. That a group of 10 people, including people with learning disability in math and 10 in the control group was also included. This means that people with a learning disability but did not intervene for them. Instruments included neuropsychological rehabilitation program and the the tower of London Test. Data analysis using SPSS version 19, using multivariate analysis of covariance was performed.
    Results
    Data analysis showed that, between mean scores of pre-test and post-test experimental and control groups there was a significant difference (P
    Conclusion
    Considering the positive effect of this method is of interest to people with disabilities learn math, this study showed that neuropsychological rehabilitation can be an effective way to achieve optimum performance in people who have a math learning disability can be used.
    Keywords: Rehabilitation Neuropsychology, problem solving, cognitive, mathematical learning disability.
  • Awat Sohrabian, Sara Modaresi, Faiegh Yousefi Pages 34-43
    Introduction
    Employee's perceptions of their hospital, makes up the organizational climate. The job satisfaction of employees is one of the most common internal factors influence organizational climate. The aim of this study is to determine the relationship between organizational climate with job satisfaction of employees in Ghods, Besat and Tohid hospitals of Sanandaj.
    Methodology
    This research is a descriptive – analytical study. The sample of 189 nurses from three hospitals of Ghods, Besat and Tohid are participated in this study which was selected through census sampling in 1395 (Three groups of 63 people). The instruments that used in this study are JDI job satisfaction questionnaire and the questionnaire of organizational climate description by Halpin and Kraft. For data analysis, descriptive statistics and Pearson correlation test were used.
    Findings: There was a negative significant correlation between the variables of team spirit and harassment with job satisfaction (P
    Conclusion
    There is a direct relationship between job satisfaction and organizational climate. Although in the study of variables individually it can be concluded that the main factors involved in the organizational climate on job satisfaction are interests, distance and influence.
    Keywords: Job Satisfaction, Nurse, Organizational Climate
  • Fereshteh Hajmohammadi, Hamidtaher Neshat Doost Pages 44-56
    Introduction
    The autobiographical memory of personal memory and personal life expriences is affected by negative emotionah states.
    Goal: The research compared the autobiographical memory of three groups of women with depression, with anxiety and normal control.
    Method
    the subjects were consisted of 30 women with depression, 30 women with anxiety and 30 women without the history of psychiatric disorders. These individuls were selected from different consulting centers of Isfahan in year 2015. Then Autobiographical memory test were performed on the sample.
    Results
    the results of multivariate analysis of variance showed that over generality and low specificity in depressed women was significantly more than anxious women and healthy, but there was not any significant difference between anxious women and healthy women in these variables (p
    Conclusion
    these results showed that amount of over generality autobiographical memories reminder in depressed women is more than the groups of anxious women and healthy. Therefor, over generality memory of the characteristics of the mood is depressed. While there was not significant difference between over generality autobiographical memories reminder in anxious women and healthy.
    Keywords: Autobiographical memory, specificity, Over general, Positive stimulus words, Depression, Anxiety
  • Nafise Hadei Mrs, Mohammadreza Shairi Mr Pages 69-86
    Purpose
    The main aim of this study was to determine the difference between the results of 5-7, 9, 10, 11 &12 years old nonclinical samples together, to see if there is a liner change in Rorschach variables according to age or psychological developments?
    Materials And Methods
    This research was a causal-comparative study. The statistical population of this study contained of two divisions: students of this study, & studies of delavari (1390), Kashefi (1392), Mohsenizade (1392), Hosseininasab (2016).The students of this study includes 99 of 12 years old children (48 boys and 51 girls) in the sixth base primary were selected from five regions of Tehran (North, South, East, West and center).
    Results
    The Results showed that there was a significant difference between samples of different ages in variables of location, determinant, content, popular responses, DQ, FQ.
    Conclusion
    From the differences were seen between these age groups, it seems that there is not any concerted or liner change in these age groups, but in Developmental view could see significant differences in Rorschach variables.
    Keywords: Projection, Rorschach test, Exner's comprehensive system, age groups.
  • Pages 87-100
    Introduction
    Individual sayings, or self-stories, in the same way as others say, affect the behavior of the individual and can guide the behavior and thoughts of man.
    Purpose
    In researches that have been carried out so far based on the theory of Meichenbaum, considering the importance and applicability of this theory, it has not been specifically addressed to the effect of the internal dialogue and its results. Therefore, the research attempts to make the story of "old man and sea" Based on this theory, Ernest Hemingway's work is regarded as a practical example.
    Method
    This research is a descriptive-analytic study that collected data on a library method.
    Findings: An analysis of this work, while being in line with the rehabilitation approach, has shown that internal dialogue in different situations, with respect to positive or negative content, can lead a person to a success or failure. It can also be used as a model for psychological approaches based on rehabilitation techniques.
    Conclusion
    The findings of this study showed that when a person is self-confident, he allows himself to succeed and chance, and orders his subconscious mind to provide all the resources for success. But when the inner conversation is negative, he leaves everything and does not spare all the chances even for the success of the exam, because he has ordered his subconscious mind that even the chances In order to achieve a possible success, then self-reflection can actually direct human behavior and thoughts, and each person, through repetition and practice, can control and guide them through familiarity with his own beliefs.
    Keywords: cognitive reconstruction, Meichenbaum, self-talk