فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1396)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1396)

  • 122 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید بلالی، رضا موحدی *، جلال نظری کمرودی صفحه 577
    توجه به تعاونی های تولید روستایی می تواند نقش بسیار موثری در اقتصاد هر روستا و پیرو آن اقتصاد بخش کشاورزی در کشور داشته باشد. برپایی چنین تشکل هایی در دنیای امروز جایگاه ویژه ای در اقتصاد جهانی دارد. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر در افزایش عملکرد شرکت های تعاونی روستایی شهرستان سوادکوه در استان مازندران است. روش تحقیق حاضر پیمایشی است که برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه محقق ساخت استفاده شد. متخصصان، روایی سوالات آن را تایید کرده اند و پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف محاسبه شد که میزان آن به طور متوسط 87/0 به دست آمد. جامعه آماری تحقیق دو گروه شامل اعضا و ارکان مدیریتی شرکت های تعاونی روستایی به ترتیب 10257 و 65 نفر بوده اند. از بین آن ها ابتدا با استفاده از جدول کرجسی مورگان حجم نمونه ها به ترتیب 373 و 56 تن تعیین شد. با استفاده از روش نمونه گیری انتساب متناسب و تصادفی نمونه های مدنظر انتخاب شدند. در تجزیه وتحلیل داده ها از ضرایب همبستگی اسپیرمن و پیرسون همچنین از روش رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام استفاده شده است. بر اساس یافته ها، شناخت وظایف و اهداف های تعاونی، همدلی بین اعضا و ارکان مدیریتی تعاونی روستایی، حمایت ها و مساعدت های اداره تعاون استان، ارتباط تعاونی روستایی با سازمان های مرتبط، اتحادیه های قوی تعاونی روستایی در منطقه، مشارکت پذیری بین اعضا و حمایت های قانونی دولت، اثر مثبتی بر عملکرد تعاونی های روستایی شهرستان سوادکوه دارند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، تعاونی روستایی، سنجش عملکرد، شهرستان سوادکوه
  • موسی اعظمی *، ناهید هاشمی امین صفحه 591
    این تحقیق با هدف تحلیل تاثیرات کشت وصنعت بر بهبود دارایی های معیشتی کارگران کشت وصنعت میان آب در استان خوزستان و به روش توصیفی تحلیلی به انجام رسیده است. علاوه بر مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات منظم، از پرسش نامه به مثابه ابزار اصلی گردآوری داده های میدانی استفاده شد. روایی صوری پرسش نامه به تایید استادان و متخصصان مرتبط موضوع رسید و به منظور پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که نتیجه آن برای سرمایه طبیعی (84/0)، انسانی (77/0)، اجتماعی (84/0)، فیزیکی (85/0) و اقتصادی (75/0) حاصل شد. جامعه آماری شامل همه کارگران کشت وصنعت میان آب است که مشتمل بر 500 خانوار هستند و از این میان، با استفاده از فرمول کوکران 140 نفر از کارگران، مثابه نمونه تحت بررسی انتخاب شدند. برای انجام آزمون های آماری از نرم افزارهای LISREL8.8 و SPSS18 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سازه های سرمایه طبیعی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فیزیکی و سرمایه اقتصادی برای سنجش تاثیرات کشت وصنعت میان آب با توجه به مقدار گزارش شده شاخص های برازندگی (نیکویی برازش مطلق (90/0AGFI= و 94/0GFI=)، تطبیقی (97/0NNFI=، 98/0CFI=) و برازندگی فزایند (98/0=IFI)، مقتصد (066/0=RMSEA و 51/1=x2/df)، مشاهده می شود که مدل اندازه گیری برازش مناسب و مقبولی دارد. سرمایه طبیعی (90/0λ=) قوی ترین شاخص برای سنجش معیشت پایدار خانوارهای کارگران کشت وصنعت میان آب است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، دارایی های معیشت، کشت وصنعت میان آب، معیشت پایدار، استان خوزستان
  • احسان خسروی، سعید غلامرضایی*، مهدی رحیمیان، مرتضی اکبری صفحه 607
    با توجه به نقش تعاونی های کشاورزی در توسعه روستایی و کشاورزی، شناسایی و واکاوی عوامل تاثیرگذار بر عملکرد این شرکت ها به ویژه در بعد مولفه های کارآفرینی سازمانی ضروری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر مولفه های کارآفرینی سازمانی بر عملکرد تعاونی ها از دیدگاه اعضای تعاونی های مرغداران استان کرمانشاه است. جامعه آماری این تحقیق، 1012 نفر از اعضای تعاونی های مرغداران گوشتی فعال استان کرمانشاه است. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای، با روش انتساب متناسب حجم صورت گرفت و اعضای نمونه با استفاده از فرمول کوکران 220 نفر تعیین شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ساختاریافته بهره گرفته شد و روایی محتوایی پرسش نامه مربوطه به تایید متخصصان و کارشناسان در زمینه موضوع پژوهش رسید. به منظور سنجش پایایی مولفه های محوری پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد (88/0=α1، 80/0=α2). برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد که به این منظور از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد. یافته های حاصل از همبستگی نشان داد بین مولفه های کارآفرینی سازمانی و عملکرد تعاونی ها در سطح اطمینان 99 درصد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام (رگرسیون تا سه گام پیش رفت) نشان داد حدود 37 درصد از تغییرات متغیر عملکرد تعاونی، ناشی از متغیرهای »نوسازی راهبردی،« «پیشگامی« و »ریسک پذیری« است. بنابراین، بر اساس نتایج، پیشنهاد می شود مدیران تعاونی ها با تقویت و توسعه کارآفرینی سازمانی، زمینه را برای بهبود عملکرد تعاونی های کشاورزی مهیا سازند و در پی آن، در راستای توسعه پایدار روستایی و کشاورزی گام بردارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، عملکرد تعاونی ها، توسعه روستایی
  • حسین منصوریان، محمدرضا رضوانی*، سیما سعدی صفحه 621
    جابه جایی های روزانه با هدف کار، یکی از مهم ترین و مشهودترین شکل های اختلاط و یکپارچگی میان نواحی روستایی و نقاط شهری پیرامون است که به عنوان پدیده فضایی نوظهور در بیشتر کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته مشاهده می شود. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر تحلیل فضایی جمعیت شناور روستایی شاغل در نقاط شهری ایران است. داده های استفاده شده، از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 گرفته شده است. مقیاس مکانی تحلیل، سطح شهرستان و روش تحقیق اکتشافی است. نتایج به دست آمده نشان می دهد سهم نیروی کار روستایی شاغل در نقاط شهری در سال 1390 برابر 8/12 درصد بوده است. با این حال، توزیع و پراکندگی آن در سطح استان های کشور یکنواخت نیست و استان های مازندران، تهران و خراسان رضوی بیشترین نرخ شناوری جمعیت شاغل روستایی را دارند. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل اکتشافی داده های مکانی، سه کانون اصلی تمرکز جمعیت شاغل شناور روستایی شامل منطقه کلان شهری تهران، منطقه کلان شهری اصفهان و جنوب غربی کشور با محوریت استان بوشهر شناسایی شد. تمرکز و تنوع فعالیت های اقتصادی در حوزه صنعت و خدمات مهم ترین عاملی است که می تواند تبیین کننده فرایند شکل گیری کانون های اصلی جابه جایی های روزانه از نواحی روستایی به نقاط شهری با هدف کار باشد.
    کلیدواژگان: پیوندهای روستایی شهری، شاغلان روستایی شناور، تحلیل اکتشافی داده های مکانی، ایران
  • مهدی قاسمی *، اسماعیل کرمی دهکردی، عطاالله ابراهیمی صفحه 635
    منابع طبیعی یکی از ارکان جدایی ناپذیر زندگی انسان هاست و بسیاری از نیاز های ضروری آدمی مانند خوراک، پوشاک و مسکن از وجود چنین منابعی حاصل می شود. اما تلاش برای برآورده کردن نیازهای معیشت خانوار، گاه باعث ایجاد تضاد و درگیری بین ذی نفعان منابع طبیعی می شود که تاثیرات نامطلوبی بر معیشت آن ها می گذارد. از این رو، هدف این پژوهش ترسیم الگوی تضاد بین کنشگران و تحلیل تاثیر این تضادها بر جامعه روستایی در حوضه های دوراهان و چشمه علی در استان چهارمحال و بختیاری است. در این زمینه از روش شناسی کیفی شامل طرح مطالعه چندموردی با واحدهای تحلیل چندگانه استفاده شد. بنابراین، در گردآوری داده ها، روش های کیفی مانند مشاهده، مصاحبه های نیمه ساختاریافته، گروه های متمرکز، نقشه کشی ها و نمودارهای ون به کار رفت. داده ها در نهایت، با روش ارزیابی الگوی تضاد، ترسیم و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که وجود منافع مختلف بین کنشگران باعث ایجاد تضاد در سطوح متفاوت بین آن ها می شود. همچنین، تضاد بین کنشگران باعث تضعیف معیشت خانوارهای روستایی، مهاجرت خانوارها از روستاها و کاهش سرمایه های اجتماعی می شود. با وجود پیامدهای منفی، تضاد در برخی موارد نتایج مثبت بر جای گذاشته است؛ برای مثال، اقدامات کارشناسان منابع طبیعی در حفاظت از منابع طبیعی و جلوگیری از بهره برداری های بی رویه، با وجود تضاد، باعث بهبود پوشش گیاهی در بعضی مناطق شده است.
    کلیدواژگان: کنشگران اجتماعی، تضاد، مدیریت منابع طبیعی، معیشت خانوارها، جامعه روستایی
  • اصغر نوروزی*، داوود مهدوی، زهرا بدری زاده صفحه 649
    حکمروایی خوب مفهومی است که در دهه های اخیر در ادبیات مدیریت جهان نمایان شده و به عنوان مرز بین حکومت و جامعه مدنی مطرح است. در این میان حکمروایی روستایی نیز فرایند نوینی است که با اصول، معیارها و شاخص های متفاوت از رویکردهای مطرح شده در نظام مدیریت روستایی پیش از خود، باعث توانمندسازی ساکنان روستایی می شود. این درحالی است که تاسیس دهیاری در روستاها، نقطه عطفی برای حکمروایی روستاییان در مدیریت روستایی ایران است. این نهادها برآمده از مردم هستند و انتظار می رود عملکرد آن ها مبتنی بر حکمروایی خوب باشد. به همین دلیل مقاله حاضر عملکرد دهیاری ها در چارچوب حکمروایی خوب روستایی در بخش مرکزی اصفهان را بررسی و ارزیابی کرده است. پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی تحلیلی مبتنی بر پیمایش است. برای جمع آوری اطلاعات از شیوه کتابخانه ای میدانی استفاده شده است. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که بین دهیاری های تحت مطالعه از نظر شاخص های حکمروایی خوب تفاوت معنی داری وجود دارد. میانگین نیز که 85/2 یعنی کمتر از حد متوسط بود، نشان می دهد که شاخص های حکمروایی خوب روستایی در سطح نسبتا ضعیفی است. همچنین مقدار t به دست آمده برای تمام شاخص های حکمروایی خوب نشان داد عملکرد تمامی دهیاری ها در شاخص های مذکور، کمتر از حد مطلوب است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدیریت روستایی، حکمروایی خوب، شهرستان اصفهان
  • سمیه امیرتیموری * صفحه 663
    زمین یکی از منابع مهم تولیدی در بخش کشاورزی است. تعیین ارزش واقعی زمین و عوامل تاثیرگذار بر آن می تواند در مدیریت آن و توسعه کشاورزی نقش بسیار مهمی داشته باشد. تعیین قیمت زمین با توجه به ویژگی های کیفی آن اهمیت زیادی دارد. بنابراین در این مطالعه با استفاده از روش هدانیک ارزش زمین های کشاورزی شهرستان ارزوئیه را برآورد کرده است. آمار و اطلاعات لازم از طریق تکمیل 138 پرسش نامه و مصاحبه رو در رو با کشاورزان شهرستان ارزوئیه در سال 94-1393 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که متغیرهای فاصله تا مرکز شهر، فاصله تا جاده اصلی و میزان استفاده از زمین اثر منفی و معنی داری بر قیمت زمین های کشاورزی شهرستان ارزوئیه دارند. متغیرهای مساحت زمین، مرغوبیت خاک و سرمایه گذاری در زمین اثر مثبت و معنی داری بر قیمت زمین کشاورزی در این شهرستان دارند. قیمت هر هکتار زمین کشاورزی در شهرستان ارزوئیه نیز 1412 میلیون ریال برآورد شد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری، روش قیمت گذاری هدانیک، زمین کشاورزی، شهرستان ارزوئیه، ویژگی های کیفی
  • مسعود یزدان پناه*، غلامرضا مرداسی صفحه 675
    در بین کاربران جاده ای، موتورسواران همواره به دلیل محتمل شدن بیشترین خسارت ها، به عنوان کاربران پرخطر راه ها خوانده می شوند. در ایران تعداد موتورسواران کشته شده 8/23 درصد از کل کشته شدگان ترافیکی را تشکیل می دهد. از این رو، هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر نیت استفاده از کلاه ایمنی در بین کشاورزان موتورسوار است. این مطالعه از مدل اعتقاد سلامت و نظریه اصلاح شده رفتار برنامه ریزی شده با دو متغیر جدید هویت و عادت به عنوان تعیین کننده های نیت استفاده کرده است. برای جمع آوری داده ها پیمایش در شهرستان شوشتر در جنوب غربی ایران انجام شد (N=220). پایایی و روایی ابزار پژوهش بررسی و تایید شد. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل شدند. خودکارآمدی در مدل اعتقاد سلامت و هویت خود، کنترل رفتار درک و عادت در نظریه رفتار برنامه ریزی شده پیش بینی کننده های معنی دار از نیت افراد بودند، درحالی که نگرش و هنجارهای ذهنی تاثیر معناداری بر نیت نداشتند. یافته های این مطالعه از مدل اعتقاد سلامت حمایت اولیه ای ارائه داده است و مدل توسعه یافته به عنوان چارچوبی کارآمد برای بررسی استفاده از کلاه در میان کشاورزان ایران تایید شد.
    کلیدواژگان: کلاه ایمنی، حوادث ترافیکی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، تئوری اعتقاد سلامت، شهرستان شوشتر
|
  • Hamid Balali, Reza Movahedi *, Jalal Nazari-Kameroudi Page 577
    The agricultural sector is so vast that it is practically impossible to achieve its developmental macro goals without farmer's cooperation as cooperatives. Establishing and developing such enterprises is one of the world's today essentials in current global economy. Therefore, the purpose of this study was to identify the factors affecting the performance of rural cooperatives in Savadkooh County, Mazandaran Province, Iran. The current study has used a surveying methodology. Data collection tool was a researcher-made questionnaire which its validity was verified by a group of experts and the reliability of the questions was tested using the Cronbach's α test for different parts of the questionnaire and the average calculated α value was 0.87 . The statistical population of the study included two groups of cooperative's members (N=10257) and rural cooperative's boards (N=69). The sample size was determined as 376 and 56, respectively for cooperatives’ members and boards by using Krejcie and Morgan Table. Then the samples were selected by a randomized proportional sampling method. In order to analyze data, both correlation coefficients like Spearman and Pearson and stepwise multiple regression were used. According to the results, the variables recognizing the cooperative's tasks and objectives, sympathy between members and boards, supports and contributions of State Cooperative's Administration, relationship between the rural cooperatives and other related organizations, the existence of a strong rural cooperative's union in the region, participation among the members, and legal governmental supports had a positive and significant effect on the performance of rural cooperatives in Savadkooh County.
    Keywords: Rural development, Rural cooperatives, Performance assessment, Savadkooh County
  • Mousa Aazami *, Nahid Hashemiamin Page 591
    One of the strategies for rural development is promoting agro-industries in rural areas. Also agro-industries can create sustainable rural livelihoods. Agro-industry refers to any activity involved in cultivation plus under controlled conditions of agricultural and horticultural crops. Development of agro-industries is considered important in the economic planning and development of countries. Promoting and supporting family agro-industry livelihood systems could provide alternative livelihood opportunities for rural people and enhance the possibility of local development. This descriptive-analytical research aims to analyze the effects of agro-industry on the improvement of livelihood assets of agro-industry members in Khuzestan Province. Using Cronbach α, the reliability of questionnaire was calculated as 0.92. A confirmatory factor analysis and the structural equation model using the LISREL were performed to measure different effects of agro-industry on sustainable livelihoods assets. According to the applied LISREL, the main findings were as follows: AGFI=0.90, GFI=0.98, NNFI=0.97, CFI=0.98, and RMSEA=0.066 and 1.51. Results revealed that out of these five resources, natural capital was the strongest one affecting respondents’ livelihoods in the study area (λ=0.90). The results show that the measurement model fit is appropriate and acceptable.
    Keywords: Rural development, Sustainable livelihood, Meyan-Ab agro-industry, Khuzestan Province
  • Ehsan Khosravi, Saeed Gholamrezai *, Mehdi Rahimian, Morteza Akbari Page 607
    Considering the role of agricultural cooperatives on rural and agricultural development, identifying and analyzing the factors affecting the performance of cooperatives, especially with regard to entrepreneurship are essential. The purpose of this article is to study the effect(s) of entrepreneurship on agricultural cooperatives performance. The study population consisted of poultry cooperatives members of Kermanshah Province, Iran (N=1012). Of them, a sample of 220 respondents was selected using Cochran's formula by stratified random sampling method. To collect data, a researcher-made questionnaire was used. The validity of the questionnaire was determined by faculty members of universities of Tehran, Lorestan and agricultural cooperatives experts in Kermanshah Province. The Cronbach α was used to estimate the questionnaire reliability, which was found to be acceptable (α2=0.88, α3=0.80). The data were analyzed using descriptive and inferential statistics, using SPSS20. The results revealed that entrepreneurship had a Sig.nificant and positive effect on the performance of cooperatives. Also, the multivariate regression analysis with stepwise method showed that Regression to go three steps forward and about 37% of the changes be explained. Therefore, we recommend that managers of the agricultural cooperatives take measures to develop and promote entrepreneurship component in their cooperatives to achieve sustainable rural development.
    Keywords: Entrepreneurship, Cooperatives performance, Rural development
  • Hossein Mansourian, Mohammad Reza Rezvani *, Sima Saadi Page 621
    Commuting between rural and urban areas is one of the most important and most remarkable forms of incorporation and integration of rural and urban areas. It is a new spatial phenomenon emerging in most developing and developed countries. In this regard, the present study aims to spatially analyze the rural floating population employed in urban areas of Iran. The study data were extracted from the 2011 General Population and Housing Census. The spatial scale is analyzed at county level and the methodology is mainly exploratory. The results show that the share of rural labor force employed in urban areas in 2011 was 12.8%. However, its distribution is not uniform across the provinces and the provinces of Mazandaran, Tehran and Khorasan Razavi have the highest floating rate. Based on the results of exploratory spatial data analysis, three main focal points of rural floating population, including Tehran metropolitan region, Esfahan metropolitan region and southwest of the country with a focus on Bushehr were identified. Concentration and diversification of economic activities, industries and services are a major factor that can explain the formation process of the main centers of commuting from rural to urban areas.
    Keywords: Rural-urban linkages, Floating rural workers, Exploratory spatial data analysis, Iran
  • Mahdi Ghasemi *, Esmail Karamidehkordi, Ataollah Ebrahimi Page 635
    Natural resources are considered to be essential elements of human life for fulfilling necessary needs, such as food, clothing and housing. However, the effort to addressing basic needs, to some extent, causes to creates conflict among stakeholders of natural resources stakeholders, which leads to adverse effects on their livelihoods. The purpose of this paper is to illustrate the conflict pattern among relevant actors, and to analyze the impact of this conflict on the rural communities. A multiple case study methodology with multiple units of analysis was utilized conducted in the Dorahan and Cheshme Ali Watersheds, located in the Chaharmahal and Bakhtiari Province, Iran. The data were collected using qualitative techniques such as observation, semi-structured interviews, focus groups, mapping and Venn diagrams. The data were finally analyzed using the Conflict Pattern Assessment (CPA) technique. The results showed that the external actors and local communities, including rural and nomadic people had different interests in the watersheds, which caused conflicts among them. The most important consequences of these conflicts have been weakening of rural household's livelihoods, increasing rural – urban emigration and decreasing social capital. Despite the negative impacts, the conflict has had some short- term positive impacts on improving rangelands vegetation due to prohibiting rural livestock from early grazing.
    Keywords: Social actor's conflict, Natural resources management, Household's livelihood, Rural communities
  • Asghar Norouzi*, Davood Mahdavi, Zahra Badrizadeh Page 649
    Good governance is a new concept introduced in the world management literature in recent decades and is defined as a mediator between governments and civil societies. In this regard, rural governance is a new system with different principles, cannons, and indicators from the former rural system that result in the empowerment of rural areas’ residents in different dimensions. However, the establishment of village municipality “Village Administrations” was a turning point towards the rural people governance in rural management of Iran. These institutions are derived from and related to rural people and expected to act on the basis of good rural governance. Therefore, this article investigates and evaluates the performance of “Village Administrations” within the framework of good governance in rural areas of Isfahan central parts. The study is an applied research, with a descriptive-analytical method based on survey. The data were collected using library and field research method. The results from variance analyses showed that regarding good governance indicators, there is a statistically significant difference between rural management organizations under study (P
    Keywords: Performance evaluation, Rural management, good governance, Isfahan Township
  • Somayeh Amirtaimoori * Page 663
    Land is one of the key resources in the agricultural sector. Estimation of the land actual price and its determinants are crucial for its proper management and agricultural development. Therefore, in this study, agricultural land value of Orzouiye County was estimated using the hedonic method. The required data are collected by 138 questionnaires and face to face interviews with farmers of Orzouiye County during 2013-2014. Results showed that the distance from the land to downtown (Baft City), the distance from the land to the main road and the land use percentages had negative and significant effect on agricultural land value of Orzouiye County, but the area under cultivation, the fertility and quality of the farm’s soil and investment amount in the land have positive and significant effect on the price of agricultural land. All together, the price of each hectare of agricultural land in Orzouiye County was estimated as 1412 million IRR.
    Keywords: Valuation, Hedonic pricing method, Agricultural land, Orzouiye County, Quality features
  • Masoud Yazdanpanah*, Gholam Reza Merdasi Page 675
    Among road users, motorcyclists are called the most high-risk drivers. In Iran, the number of motorcyclists killed accounts for 23.8% of all traffic deaths. Therefore, this study aims to investigate the factors influencing farmers’ intention toward using helmet when driving motorcycle. The study applied Health Beliefs Model (HBM) and a modified Theory of Planned Behavior (TPB), with self-identity and habit as two new and additional determinants of intention. The study instrument was a face-to-face survey (N=220) undertaken in Shushtar district, in southwestern Iran. The reliability and validity of the instrument were already examined and approved. The obtained data were analyzed using Structural Equation Modeling. Self-efficacy in HBM and self-identity, perceived behavioral control and habit in TPB were found to be significant predictors of intention, while attitude and subjective norms were not. The findings of this study provided preliminary support for the HBM and an extended model being used as an effective framework for examining helmet use among Iranian farmers.
    Keywords: Helmet use, Traffic accidents, Theory of planned behavior, Health beliefs model, Shushtar