فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال چهارم شماره 4 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • بهزاد دماری، علیرضا حیدری* صفحات 260-268
    زمینه و هدف
    برنامه های توسعه اهداف و وظایف هر یک از بخش های جامعه را در هر حوزه تعیین کرده و هر سازمان دولتی رسیدن به بخشی از این اهداف را به عهده دارد. عدم تحقق کامل برنامه ها و ناهماهنگی بین برنامه های ملی، استانی و شهرستانی از مشکلات برنامه های توسعه می باشد. هدف از انجام این مطالعه طراحی الگوی مدیریت برنامه های توسعه ایران در حوزه سلامت در سطوح ملی، استانی و شهرستان بود.
    روش و
    مواد
    یک مطالعه ترکیبی در سه مرحله مرور متون، تدوین الگوی اولیه مدیریت برنامه های توسعه ایران به روش کیفی و مشروعیت بخشی الگوی نهایی به روش کمی انجام شد. داده های کیفی از طریق مصاحبه و بحث گروهی متمرکز جمع آوری و با استفاده از تحلیل محتوا تحلیل گردید. داده های کمی از طریق پرسشنامه گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS-21 تحلیل گردید.
    یافته ها
    چالش های نظام برنامه ریزی سلامت در پنج درون مایه اصلی (هدف و برنامه، ساختار، منابع، فرایند، پایش و نظارت) و 20 موضوع فرعی و الزامات نظام برنامه ریزی سلامت در پنج درون مایه اصلی (برنامه ریزی، هماهنگی، سازماندهی، تامین مالی، نظارت و کنترل) و 19 موضوع فرعی ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    توازن برنامه ها باید در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی رعایت شود، الگوی تدوین شده محتوی برنامه را به جهتی سوق می دهد که این توازن ایجاد شود. درضمن، نظامی تضمین شده برای پایش و ارزشیابی اهداف مندرج در برنامه ها ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: الگو، برنامه توسعه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، سلامت، ایران
  • حمید کارگربرزی، سپیده شیشه فر، علیرضا جعفری *، الهام قربانیان، عسکر چوبداری صفحات 269-278
    زمینه و هدف
    افزایش شیوع اختلال های رفتاری در کودکان، یکی از عوامل بروز نگرانی در مورد بهداشت روانی و تاثیر آن بر رشد و عملکرد کودکان است. بنابراین، هدف مطالعه حاضر مقایسه کارکردهای اجرایی در بعد سازماندهی برنامه ریزی و توجه انتخابی-سرعت پردازش با سبک های دلبستگی در دانش آموزان با و بدون اختلال نافرمانی مقابله ای بود.
    روش و
    مواد
    طرح مطالعه از نوع علی مقایسهای بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر با اختلال نافرمانی مقابله ای و عادی پایه های سوم تا ششم مقطع ابتدایی، شهر کرج در سال تحصیلی94-1393 بود.40 دانش آموز مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای به روش در دسترس و 40 دانشآموز بدون اختلال نافرمانی مقابله ای به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان آزمون Ray Andre ،d2 مقیاس دلبستگی در کودکی میانه و آزمون تشخیصی علائم مرضی کودکان را پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره و t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سازماندهی-برنامه ریزی هم در مرحله ترسیم از روی شکل )001/0 P،20/4=)78(t( و هم در مرحله ترسیم از حفظ)001/0>P،45/3=)78(t( در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای ضعیفتر از کودکان بدون اختلال نافرمانی مقابله ای است ولی در توجه انتخابی- سرعت پردازش تفاوت وجود ندارد )05/0>P، 20/4=)78(t(.
    نتیجه گیری
    کارکردهای اجرایی در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای به طور معناداری ضعیفتر از کودکان عادی است و نیز وجود دلبستگی ناایمن در این کودکان پیامدهایی چون انجام رفتارهای مقابله ای، ضعف در تحصیل و عدم برقراری رابطه مناسب با دیگران را در بردارد. لذا پیشنهاد میشود، درمانگران مداخلات بالینی لازم را برای تقویت و اصلاح رابطه مادر-کودک و کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی در نظر بگیرند تا در عملکرد اجتماعی و تحصیلی آنها بهبود حاصل گردد
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، سبک دلستگی، دانش آموزان، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • فهیمه پورمند، فرشاد محسن زاده*، علی قائدنیای جهرمی صفحات 279-289
    مقدمه و هدف
    رفتار قربانی زوگویی شدن در مدرسه یکی از مشکلات سازگاری در دوران نوجوانی است، و به شکل دریافت آزار و اذیت های جسمی، جنسی و روانشناختی یک یا چند دانش آموز دیگر به صورت مکرر در یک دوره زمانی است. هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه متغیرهای عملکرد خانواده، رابطه والد-فرزندی و خشونت خانوادگی با رفتار قربانی زور گویی شدن دختران در مقطع دبیرستان بود.
    روش و
    مواد
    روش مطالعه حاضر توصیفی مقطعی بود، جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی منطقه هفت اداره آموزش و پرورش شهر تهران که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به تحصیل بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای، تعداد 383 دانش آموز دختر دبیرستانی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه زورگویی/قربانی Olweus، رابطه والد-فرزندی، عملکرد خانواده و خشونت Straus جمع آوری شد. داده ها وارد نرم افزار spss-18 شد، و با روش همبستگی و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    متغیر قربانی شدن با عملکرد خانواده )005/0P=، 58/0 (r= ، رابطه والد-فرزندی )006/0P=، 54/0- (r= و خشونت خانوادگی، خشونت پدر )003/0P=، 67/0 (r= و خشونت مادر )007/0P=، 43/0 (r= رابطه معنادار دارد. در حالی که پرخاشگری فیزیکی پدر (001/0>P)، عاطفه مثبت پدر (001/0>P) و حل مشکل )001/0 (P=به صورت مستقیم و آزردگی/سردرگمی نقش مادر (001/0>P)، خشم پدر )001/0 (P=و پرخاشگری فیزیکی مادر )002/0(P= به صورت معکوس پیش بینی کننده رفتار قربانی شدن می باشند.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان دادند که متغیرهای خانوادگی به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر فرایند قربانی زور گویی شدن اثر دارند. عوامل خانوادگی تاثیر بسزایی در شکل گیری الگوهای رفتاری نوجوانان دارد، آموزش شیوه های فرزندپروری و نظارت صحیح والدین بر فرزندان می تواند از بسیاری آسیب های اجتماعی در آینده پیشگیری نماید.
    کلیدواژگان: قربانی شدن در مدرسه، عملکرد خانواده، خشونت خانوادگی، رابطه ولی فرزندی
  • بابک نعمت شهربابکی، آرزو فلاحی صفحات 280-301
    زمینه و هدف
    مربیان بهداشت، آموزش بهداشت در مدارس را به عهده دارند و در سلامت جسمی و روانی دانش آموزان نقش حیاتی ایفا می کنند. هدف از مطالعه حاضر تبیین نیازهای مربیان بهداشت در آموزش رفتارهای بهداشتی به دانش آموزان بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه کیفی در مدارس شهر سنندج در غرب ایران در سال 1395 انجام گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 16 مربی بهداشت مدارس، باتجربه آموزش بهداشت به دانش آموزان، وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق مصاحبه های فردی و بحث گروهی، مشاهده و یادداشت در عرصه جمع آوری و با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای قراردادی تجزیه و تحلیل گردید. جهت حمایت از صحت و استحکام داده ها، معیار مقبولیت، تایید پذیری و انتقال پذیری لحاظ شد.
    یافته ها
    تحلیل تجارب شرکت کنندگان منجر به شناسایی پنج طبقه و 18 زیر طبقه شامل تقویت عوامل سازمانی (همکاری های درون و برون بخشی، نظارت بر مسائل بهداشتی مدارس و رفع مشکلات اقتصادی مدارس)، نیروی انسانی کارآمد (استفاده از نیروی انسانی مناسب، بهبود عملکرد مربیان، تقویت مهارت های ارتباطی مربی و فعال نمودن برنامه ی رابطین سلامت دانش آموزی)، آماده سازی آموزشی (محیط آموزشی مناسب، بهره مندی از تجهیزات آموزشی، به کارگیری روش ها و الگوهای آموزشی، توجه به ویژگی های فراگیر و طراحی محتوی آموزشی)، توجه به سلامت فراگیر و مربی (توجه به سلامت جسمی فراگیر، توجه به سلامت روانی فراگیر، توجه به سلامت جسمی مربی و توجه به سلامت روانی مربی)و تقویت نقش خانواده (بهبود همکاری والدین با مدرسه و توجه والدین به فراگیر) گردید.
    نتیجه گیری
    از نتایج مطالعه این گونه استنباط می شود که مربیان بهداشت جهت ارائه آموزش بهداشت کارا و موثر به دانش آموزان به همکاری درون بخشی و برون بخشی، توجه بیشتر مسئولان به برنامه های ارتقاء سلامت، تجهیز مدارس به وسایل و امکانات آموزشی و آموزش مربیان نیاز دارند.
    کلیدواژگان: مربی بهداشت، تحقیق کیفی، دانش آموزان، رفتار بهداشتی
  • آناهیتا خدابخشی کولایی *، سعید سبزی، حسین شهدادی، فریما محمدی صفحات 302-309
    زمینه و هدف
    سالمندی دوره ای از تحول زندگی آدمی است. این دوره ممکن است با تغییرات شناختی، جسمانی و اجتماعی همراه باشد. نظر به اینکه داشتن فعالیت و حرکت را برای داشتن کارکرد شناختی مغز موثر می باشد، لذا این مطالعه با هدف تعیین تفاوت کارکرد شناختی مغز سالمندان فعال و غیرفعال در شهر تهران انجام شده است.
    روش و
    مواد
    روش مطالعه توصیفی از نوع پس رویدادی با طرح علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل کلیه سالمندان مرد فعال و غیرفعال مقیم در سرای سالمندان منطقه شش شهرداری تهران بود که از این میان تعداد 60 سالمند فعال و 60 سالمند غیرفعال جمعا 120 سالمند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های مطالعه با استفاده از پرسش نامه استاندارد میزان فعالیت بدنی Sharkey و آزمون مختصر استاندارد معاینه وضعیت روانی Folstein جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون t مستقل و به وسیله نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) متغیر های مورد مطالعه در دو گروه سالمندان فعال و غیر فعال از نظر نمره کارکرد شناختی به ترتیب (3) 7/21 و (8/1) 2/10 (001/0>P)، حافظه جهت یابی (3/2) 4/12 و (2/2) 9/10 (001/0>P)، توجه و تمرکز (4/1) 4/3 و (1/1) 9/2 (035/0=P)، توانایی های زبان (8/1) 9/5 و (7/1) 6/4 (001/0>P) و توانایی دیداری فضایی (4/0) 8/0 و (5/0) 6/0 (004/0=P) بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد فعالیت بدنی و تحرک باعث بهبود کارکرد شناختی سالمندان می شود. لذا، مشاوران و متخصصان سالمندی می توانند در مداخله های روان شناختی و جسمانی برای سالمندان مولفه فعالیت و حرکت را در نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: کارکرد شناختی، مغز، فعالیت، سالمند
  • فاطمه هاشمی، سارا سپهوند، مجتبی حبیبی*، مرضیه گنجوی، مهتاب میرزایی صفحات 321-331
    زمینه و هدف
    سرطان در کودک به عنوان یک رویداد تروماتیک برای والدین در نظر گرفته می شود و بلافاصله پس از تشخیص ابتلای کودک به این بیماری، والدین خصوصا مادر، استرس گسترده ای را تجربه می کنند که سبب مشکلات سازگاری روانشناختی در آنها می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه خرده مقیاس های استرس فرزندپروری مادران کودکان مبتلا به سرطان به تفکیک جنسیت کودک، تحصیلات، شغل و سابقه بیماری والدین انجام شد.
    روش و
    مواد
    مطالعه حاضر بصورت توصیفی همبستگی با مشارکت 300 نفر از مادران دارای کودک زیر 18 سال مبتلا به سرطان که به صورت غیرتصادفی و نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات مادران پرسشنامه استرس فرزندپروری Abidin را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 21- SPSS و با روش های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چند متغیره) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) توقعات کودکان سرطانی بدون سابقه بیماری والدینی ( 1/5) 2/25 و بیشتر از توقعات کودکان سرطانی با سابقه بیماری والدینی ( 1/5) 5/23 بود و نیز احساس سلامت کلی در مادران بدون سابقه بیماری ( 1/5) 5/23 بیشتر از مادران دارای سابقه بیماری (9/2) 3/9 گزارش شد ( 001/ 0>P). ازطرفی بیشفعالی و کاستی توجه در پسران مبتلا به سرطان با میانگین (انحراف معیار) (8/6) 7/22 بیشتر از دختران (2/6) 6/ 21 میباشد (05/ 0>P) و دختران افسردگی بالاتری را در جریان بیماری (5/7) 2/2 نسبت به پسران .(P<0 /05) دندرک هبرجت 24/2 (6/6)
    نتیجه گیری
    سن و جنس کودک، سن پدر، شاغل یا خانه دار بودن مادر و همچنین سابقه بیماری والدین از عوامل موثر بر میزان استرس فرزندپروری ادراک شده توسط مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان است
    کلیدواژگان: استرس فرزندپروری، کودکان مبتلا به سرطان، مادران
|
  • Behzad Damari, Alireza Heidari * Pages 260-268
    Background And Objectives
    Development plans determine goals and tasks in each of the sections of society and each government organization should achieve some of the objectives. The aim of this study was to design management model for development plans in the field of health at the national, provincial and the district levels in Iran.
    Material and
    Methods
    A mixed method study was conducted in three phases: literature review in Google scholar, PubMed, Science Direct, Scopus, ProQuest, Ovid, Embase, Iranmedex, SID, Medlib and Irandoc databases and also in Library of Iranian Management and Planning Organization developing the primary model for development plans management by qualitative method and Legitimizing the final model. Qualitative data were collected by interviews and focus group discussion and were analyzed using content analysis. Quantitative data collected using a questionnaire and were analyzed using SPSS-21 software.
    Results
    Challenges of health planning system were 5 main themes (purpose and program, structure, resource, process, monitoring and supervision) and 20 sub-themes. Requirements of health planning system were 5 main themes (planning, coordination, organizing, financing, monitoring and supervision) and 19 sub- themes.
    Conclusion
    The balance of the Ministry of Health and Medical Education programs should be respected. Developed model lead to Program content to this balance and create a tool for comprehensive monitoring and evaluation of objectives contained in the programs.
    Keywords: Model, Development program of political, Economic, Social, cultural, Health, Iran
  • Hamid Kargarbarzi, Sepideh Shishehfar, Alireza Jafari *, Elham Ghorbanian, Askar Choobdari Pages 269-278
    Background And Objectives
    One of the causes concerns about mental health and impact on growth and performance of children is the increased prevalence of behavioral disorders in children. Therefore, the present study aims to compare executive functions in terms of organization– programming and selective attention- processing speed with the attachment styles in students with and without ODD.
    Material and
    Methods
    The study is of causal- comparative nature. The statistical population includes all elementary school third to sixth grader male students with and without ODD city of Karaj in the academic year 2015-2016. 40 students having the disorder were chosen by convenience method and 40 ones without the disorder were chosen by cluster method. The participants completed the Andre Ray test, d2, Attachment Scale in Children of Middle and CSI 4 test. Data analysis was carried out by a multivariate analysis of variance (MANOVA) and independent T.
    Results
    It was revealed that organizing- planning in children with the disorder in the process of drawing of the figure (t(78)=4.2, P0.05).
    Conclusion
    Executive functions in children with oppositional defiant disorder are significantly lower than normal children and also, insecure attachment included consequences such as oppositional behavior, poor education and lack of proper relations with others in these children. Therefore, it is proposed that therapists of the children with the disorder consider some exercises to reinforce and improve the mother-child relation as well as executive functions for these people in order to improve their social and educational functions.
    Keywords: Executive functions, Attachment style, Students opposition, Defiant disorder
  • Fahimeh Pourmand, Farshad Mohsenzadeh *, Ali Ghaedniay Jahromi Pages 279-289
    Background And Objectives
    Becoming victim of bullying at school is one of the compatibility problems during adolescence. Bullying could be in form of physical, sexual and psychological harassment from one or more students repeatedly over a period of time. Various factors could influence shaping this behavior or becoming its victim. The objective of this study was to investigate the role of family functioning, domestic violence, and parent-child relationship in being a bullying victim among high school girls.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2015. The sampling framework included all the female high school students from District Seven of Tehran. As many as 383 individuals were randomly selected by using the staged-cluster sampling method. Olweus Bully/Victim Questionnaire, Straus Domestic Violence Questionnaire, parent-child Relationship Scale, and Family Assessment Device were used for data collection of the study. IBM SPSS Statistics 18 was employed for performing the statistical analysis.
    Results
    Being victim of bullying was meaningfully correlated with family functioning (r=0.58, P=0.005), domestic violence (violence of father: r=0.67, P=0.003 and violence of mother: r=0.43, P=0.007) and parent-child relation (r=-0.54, P=0.006). Physical aggression of fathers (P
    Conclusion
    The study showed that the family directly and indirectly affects becoming a victim of bullying. Parent-child relation forms adolescent behavior patterns. Therefore, training parents in appropriate child raising methods could play an important role in preventing much social harm in the future.
    Keywords: Bullying, Family Functioning, Domestic violence, Parent-child relationship
  • Babak Nemat Shahrbabaki, Arezoo Fallahi * Pages 280-301
    Background And Objectives
    The health educators, who are responsible health education in school, play a crucial role in the physical and mental health of students. The aim of this study was to explore needs of health educators on education of health behaviors to students.
    Material and
    Methods
    This qualitative study was conducted at the schools of Sanandaj city, located in the west of Iran, in 2016. Using purposive sampling, sixteen school health trainers with health education experience were included in the study. Data were collected through individual interview and group discussion, observation and field notes, and analyzed by conventional content analysis. To confirm the accuracy and strength of the data, acceptability, confirmability and transferability components were taken into account.
    Results
    Five categories and eighteen subcategories emerged from the data analysis, including strengthening organizational factors (Intersectoral cooperation and external, Monitoring of school health matters and Solve the economic problems of schools), efficient manpower (use of appropriate human resources, Improve the performance of trainers, Strengthening communication skills of trainer and Activate student health volunteers program), educational preparation (Appropriate educational condition, advantage of the educational facilities, methods and models of teaching, pay attention to learnerʼs characteristics and Design the educational content), attention to health of learner and trainer (pay attention to physical health of learner, pay attention to mental health of learner, pay attention to physical health of trainer and pay attention to mental health of trainer) and strengthening the role of family (improving Cooperation of parents with school and Parental attention to learner).
    Conclusion
    To deliver efficient and effective health education to students, health educators need to the inter-sectoral and extra-sectoral collaboration, giving more attention to the health promotion programs on the part of the authorities, equipping schools to educational equipment and facilities, and training educators.
    Keywords: Health educators, Qualitative research, Students, Health behavior
  • Anahita Khodabakhshi-Koolaee*, Saeid Sabzi, Hossein Shahdadi, Farima Mohamadi Pages 302-309
    Background And Objectives
    Elderly is challenging period of lifespan. Old people need more caring during this time and paying attention to their needs is a social responsibility. Insufficiency in their cognitive function of the brain is as common problems in this living period. Therefore, the aim of current research is to determine the difference between active and inactive elderly in the cognitive function of the brain.
    Material and
    Methods
    The current study is Expost facto with causal-comparative design. The population of study was included all active and inactive elderly nursing home residents in the 6th district of Tehran that 60 active and 60 inactive elderly with voluntary sampling method were selected. The research instruments were Sharkey Physical Activity Index and Mini Mental State Examination. Statistical analysis conducted by independent t test and SPSS-22.
    Results
    The mean (SD) of the cognitive function score in two groups of active and inactive elderly was respectively 21.7(3), 10.2(1.8) (P
    Conclusion
    The study showed that physical activity was effective in cognitive function of elderly. Hence, this method could be considered by counselors and mental health professionals in nursing homes and retirement centers, as a treatment approach to existing therapies.
    Keywords: Cognitive function, Brain, Activity, Elder
  • Fatemeh Hashemi, Sarah Sepahvand, Mojtaba Habibi Asgarabad*, Marzeyeh Ganjavi, Mahtab Mirzaee Pages 321-331
    Background And Objectives
    Cancer in the child is considered as a traumatic event for parents, and immediately after the diagnosis of a child’s disease, parents, especially the mother, experience extensive stress that causes psychological adjustment problems. The purpose of this study was to compare maternal stress subscales of mothers with children who are suffering from cancer, by gender, education, occupation and parents’ disease.
    Material and
    Methods
    This descriptive correlational study was conducted with the participation of 300 mothers with a child with cancer under the age of 18 years who were not selected randomly using available sampling method. Mothers completed Abidin Parenting Stress questionnaire for collecting information. Data were analyzed using SPSS-21 software and descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and multivariate analysis of variance analysis).
    Results
    The mean (SD) of the expectations of children with cancer without a history of parental disease was 25.2 (5.1) and more than the expectations of children with cancer with a history of parental disease 23.5 (5.1), and the overall health status of mothers without a history of disease was 23.5 (5.1) more than mothers with a history of disease 9.3 (2.9) (P
    Conclusion
    The age and sex of the child, the age of the father, the status of mother’s employment and the history of parental disease are factors affecting the level of perceived parenting stress by mothers with children with cancer.
    Keywords: Parenting stress, Child cancer, Mothers