فهرست مطالب

دانش های بومی ایران - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی فرهادی * صفحات 1-55
    در سیاهه بلند بالای خصلت های ناپسند ایرانیان! زمان ناسنجی و بی نظمی و نسقی یک مولفه با اهمیت در امر توسعه است و متاسفانه این واقعیت دارد که امروزه ما با این پدیده بی نظمی و بی برنامگی کم وبیش در اغلب موسسات و سازمان های دولتی و غیردولتی روبرو هستیم. اما آیا این پدیده مسئله ای نوظهور است و یا برای ایرانیان امری همیشگی بوده است؟ اگر همیشگی بوده، ریشه این بی توجهی در کجاست؟ آیا این درست است که ریشه بی توجهی به زمان، مربوط به فرهنگ روستایی حلول کرده در شهرهای ما می باشد؟ اگر این سخن درست است چه اتفاقی افتاده و از کی روستائیان ایران گروه مرجع شهریان شده اند؟! اگر این نظر درست نیست پس بی توجهی به زمان و عدم مدیریت آن امروزه در شهرها و در میان جوانان ما از کجا نشات گرفته و یا اگر تحت تاثیر مسائل عمده تر درونی به وقوع پیوسته این مسائل ناشناخته و دیده نشده کدامند؟ اگر این سخن درست که این وضعیت حاصل معیشت و گذران دهقانی است، چگونه فرهنگ تولیدی و کشاورزی و باغداری و دامداری و زنبورداری و ماکیان داری و نوغان داری و صیادی با نظم های جغرافیایی و الزامات فرمانمند ارگانیسم های گیاهی و حیوانی در طی چند هزار سال با این زمان ناسنجی و بی نظمی سازگار شود؟ زمان ناسنجی و بی نظمی برخاسته از فرهنگ مصرفی است یا تولیدی؟ ایرانیان امروز آیا تحت تاثیر خرده فرهنگ تولیدی روستایی و فرهنگ درون زای بومی خود می باشند، یا تحت تاثیر فرهنگ مصرفی عوامل موثر برون زا؟ و بالاخره بی توجهی به زمان و نظم در ژنتیک ایرانیان نهفته است یا در فرهنگ آن ها؟ و اگر در فرهنگ و تاریخ آن ها است علت است یا معلول؟
    کلیدواژگان: دهقانان، ایرانی، زمان ناسنجی
  • حسین محمدزاده، فریدون حسین پناهی صفحات 57-112
    آهنگری در سنندج و حومه زمانی رونق قابل توجهی داشته و علاوه بر تامین مایحتاج مردم در شهرهای سنندج و دیواندره بعضی از محصولات این صنعت را به خارج از استان صادر می کرده است. این صنعت دارای ساختار،فرایند و مفاهیم و اصطلاحات خاصی بوده که با ورود صنعت و توسعه برون زا دچار چالش و افت شده است به نوعی که امروزه عده بسیار کمی از مردم در این حرفه مشغول کار هستند و بسیاری از این مفاهیم و کلمات به عنوان عنصر فرهنگی در حال از بین رفتن هستند. هدف این تحقیق بررسی ساختار، فرایند، مفاهیم و تولیدات آهنگری در نیم قرن گذشته در شهرستان سنندج است. روش تحقیق میدانی و تکنیک جمع آوری داده ها مصاحبه با آهنگران و خانواده آن ها در سنندج و حومه بوده است. یافته نشان می دهد که زمانی آهنگری در این شهر مورد حمایت و توجه مردم و حاکمان وقت بوده و مایحتاج زندگی افراد را در شهر و روستای اطراف تامین می کرده است و تولیدات خاصی در میخ و خنجر و جاقو سازی و قفل سازی داشته است. توجه به صنایع بومی و به روزکردن
    کلیدواژگان: سنندج، آهنگری، دوران معاصر
  • مرتضی سالمی قمصری *، حسین صادقی صفحات 113-144
    تا حدود سال های 1300 خورشیدی مهر بجای امضای امروزی بکار می رفت و هر کس مهر شخصی خود را بر گردن می آویخت که قانونا زدن آن مهر پای هر کاغذی، سند رسمی به حساب می آمد. یکی از رایج ترین مهرها در روستاها، مهر خرمن بود. استفاده از مهر خرمن برای دست نیافتن دیگران به خرمن روستا متداول بوده. بدین صورت که هنگام برداشت خرمن و آماده شدن گندم شمش (گندم آماده) نماینده مالک یا ارباب به سر یکایک خرمن های روستا حاضرشده و با یک مهر چوبی خرمن ها را مهر می کرد که کسی شبانه به خرمن دست درازی نکند. مهرخرمن در ضمانت استحکام خود از پشتوانه قدرت نظام زمین داری برخوردار بود.
    در اینجا یک قانون نانوشته و به دفتر نیامده، عرف و سنت روایی یافته و در وجود شیئی متمرکز و متبلور شده بود. چنین بود که مهر بی آنکه چشم و گوش داشته باشد نگهبان بود و علاوه بر پشتوانه نظام حاکم، پشتوانه ایمانی جامعه را نیز با خود داشت. نقش ها و واژه های مقدس و متبرک بر روی انواع مهرها و بر روی مهرهای خرمن چنین کارکردی داشته اند.
    ساختمان مهر قطعه چوبی بود که بنا بر دلخواه مالک یا ارباب نام و یا شکلی به روی آن نقش می بست که این نام بایستی از چپ به راست نوشته می شد که هنگام مهر زدن از راست به چپ خوانده شود. من بسیار کوشیدم که انواعی از این مهرها را به دست آورم اما نتوانستم بیش از 5 مورد از این مهر را از نقاط گوناگون ایران بیابم. نکته قابل توجه این است که هر مالک به سلیقه خود سعی می کرد مهر زیبایی را برای روستای خود تهیه کند. در این مقاله از روش مردم نگاری استفاده شده است و علاوه بر مصاحبه با دو تن از مطلعان محلی و دانشگاهی از کتاب هایی که هرچند اندک به این موضوع پرداخته اند نیز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مهرخرمن، اصلاحات ارضی، روستا، برکت، نظام ارباب رعیتی
  • رضا رحیم نیا*، مهران قرائتی، علی زمانی فرد صفحات 145-177
    دانش حفاظت و مرمت به مثابه هنر و علم حفظ و انتقال میراث گذشته به آیندگان، همواره نیازمند پایه های نظری است که این موضوع با فهم دقیق دانش گذشته میتواند به درکی عمیق و بومی از بعد نظری برسد. علاوه براین، مبانی نظری ملحوظ در این دانش میتواند بعنوان یک راهنمای نظری مدنظر باشد. کمبود ابزارهای مناسب نظریه پردازی در رشته مرمت و احیای بناهای تاریخی با توجه به جوان بودن مقاطع تحصیلات تکمیلی و نظریه های غربی که تجانس کاملی با مسائل موجود در ایران ندارند، نیاز بکارگیری روش های کیفی- تفسیری، متجانس با ماهیت کیفی آن را ایجاب کرده است. در کنار تنوع این روش های کیفی و با توجه به خلا نظری موجود، می-توان روش های پژوهشی که این مهم را فراهم میکنند مدنظر داشت. از این رو «نظریه زمینه ای» بعنوان یک روش میتواند مورد توجه باشد؛ علیرغم اینکه مطالعات انجام شده با استفاده از روش مذکور در این حوزه چه در جهان و چه در ایران بسیار محدودند.
    در راستای ضرورت طرح این مباحث نظری و اهمیت آنها، هدف این مقاله تبیین ویژگی ها و فرآیند «نظریه زمینه ای» به عنوان روش پژوهش، چگونگی استفاده از آن در مطالعات دانش بومی حفاظت و شناخت جنبه های کاربردی آن در این مطالعات است. این مطالعه از دو روش توصیفی- تحلیلی برخاسته از مطالعات نظری برای شناسایی نظریه زمینه ای و روش پیمایشی برآمده از تجربه عملی به کارگیری نظریه زمینه ای در حفاظت و مرمت بهره برده است. در نهایت نیز مراحل کلی یک مطالعه با این روش در پژوهشهای دانش بومی حفاظت تبیین شده است. نتیجه اینکه بررسی قابلیتهای این روش نشان میدهد پژوهشهای انجام شده با آن خواهند توانست بخش مهمی از محدودیتهای نظری را مرتفع و میتوان از آن بعنوان روش ارائه نظر، درک و فهم در حوزه حفاظت بهره گرفت.
    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، دانش بومی، میراث فرهنگی ناملموس، حفاظت و مرمت
  • منصوره قوام *، حدیثه جیحونی نایینی، صدیقه کیانی سلمی صفحات 179-204
    اگرچه مصرف گیاهان دارویی با توسعه صنایع شیمیایی محدود شده است اما در حال حاضر با توجه به آشکار شدن اثرات سوء مصرف داروهای شیمیایی برای بیشتر مصرف کنندگان،رغبت افراد به مصرف گیاهان دارویی افزایش چشمگیری داشته است.:این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی،نگرش و عملکرد عموم مردم نسبت به مصرف گیاهان دارویی صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق-ساخته ای با 19 گویه است که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با بهره گیری از آزمونن آلفای کرونباخ به میزان695/0 مورد تایید قرار گرفت لازم به ذکر است حجم نمونه براساس فرمول کوکران 378 نفر تعیین شد. توزیع پرسشنامه به صورت تصادفی بوده و جمع آوری داده ها در سال 1394 انجام وبرای تحلیل داده های تحلیلی و استنباطی داده ها از نرم افزارSPSS22 استفاده شده است. در این بررسی بیشترین موارد مصرف به ترتیب شامل دل درد (67%)،سرماخوردگی (1/65%)،ناراحتی اعصاب(29%)،بیماری های سینه درد وریوی(22%)وبیماری پوستی(3%)و بیشترین گیاهان مورد استفاده به ترتیب خاکشیر (71%)،گل گاوزبان (50%)،بابونه(39%)،زنجبیل(23%)وبومادران (11%)بود.طبق یافته های حاصل از تحقیق ،مهم ترین دلیل استفاده از گیاهان دارویی عوارض کمتر(75%)و نتیجه بهتر(76%)نسبت به طب شیمیایی بود. با توجه به نتایج این مطالعه ،بیشترین دلیل مصرف گیاهان دارویی،نتیجه بهترو عوارض کمتر آن نسبت به طب شیمیایی بوده است.بنابراین آگاه نمودن افراد جامعه نسبت به عوارض احتمالی آن ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، نگرش، تقاضا، نایین، ایران
  • باقر خالقی*، محمد عواطفی همت، تقی شامخی، انوشیروان شیروانی صفحات 205-236
    دانش سنتی بخشی از فرهنگ منحصر به فرد هر سرزمین است که در جهت سازگاری با شرایط محیطی از طریق تجربه حاصل شده است و به مرور به بخشی از فرهنگ اجتماعی و تولیدی آن جامعه تبدیل شده است. گیاه شناسی قومی، نزدیکترین روش ممکن برای مطالعه دانش مردم از کاربردهای متعدد گیاهانی است که آن ها را به کار می برند. این پژوهش با هدف بررسی دانش سنتی اکولوژیکی مردم محلی روستاهای جنگلی ارسباران درباره خواص دارویی گیاهان علفی و بوته ای موجود در این منطقه صورت گرفت. جامعه انسانی مورد مطالعه در تحقیق حاضر اهالی روستاهای دهستان های میشه پاره از شهرستان کلیبر و منجوان غربی از شهرستان خداآفرین می باشند. در این مطالعه که یک پژوهش گیاه قوم شناسی می باشد از ابزارهای پژوهش کیفی مانند مصاحبه های ساختار نیافته، نیمه ساختاریافته و مشاهده مشارکتی استفاده شده است. یافته ها به شیوه مقوله بندی تحلیل شده اند. در مجموع 46 گونه علفی و بوته ای از 20 خانواده گیاهی با استفاده های دارویی سنتی شناسایی شد. دانش مردم محلی در رابطه با این گیاهان دارویی شامل شناسایی گیاه، پراکنش محلی، فصل برداشت مناسب، کاربردهای دارویی، اندام خاص مورد استفاده، نحوه جمع آوری و نحوه استفاده می باشد. بیشتر گیاهان دارویی مورد استفاده از مراتع جمع آوری می شوند، اندام اصلی مورد استفاده آن ها برگ است، به صورت جوشانده و دم کرده مورد استفاده قرار می گیرند و برای درمان بیماری های چون سرماخوردگی، سرفه و عفونت ها مورد استفاده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، دانش اکولوژیک سنتی، استفاده محلی، جنگل های ارسباران
|
  • Morteza Farhadi * Pages 1-55
    In the long list of Iranian unpleasant traits! , the “untiming” and the irregularity has been considered as a significant component in (under)development and it is necessary to know whether this phenomenon is an emerging issue or has it always been for Iranians? If it is always, where is the root of this negligence? And if it is new, the reason(s) that our nation was struck with such neglect, descend from what, where and why? Is it true that the root of the negligence in timing comes from the rural culture that has “incarnated” in our cities? If this is true, what happened to the villagers in Iran and since when Iranian villagers have become a reference group for townspeople?! If this is a true statement that this situation is the result of and peasant livelihood and farming, how is the culture of production, agriculture, horticulture, animal husbandry, beekeeping, aviculture and fishing, each with geographical orders and also plants and animal organism timing requirements over several thousand years, have been adapted with such “untiming” and disorder? Are the “untiming” and the irregularity derives from a consumer culture or a participatory one? Are today's Iranians affected by the subculture of rural production and their indigenous endemic culture, or influenced by consumer culture and exogenous factors? And finally, is the negligence about time and order in Iranian genetics or in their culture? And if it is in their culture and history, what are the origins of this “untiming” and cultural disarray?
    Keywords: Iranian Peasantry, Calendar, Time of Infertility, Village, Consumer Culture
  • Hossein Mohammadzadeh, Fereydon Hossein Panahi Pages 57-112
    Smith job, forging, has a brilliant history in Sanandaj and its peripheral during the half past century. This job responds to the needs of the people of Sanandaj, Mariwan and Divandara. At the same time, some of the products have been exported to outside the province. This job has special structures, concepts, and process that with the entrance of the exogenous development, encounter challenges and slumps. nowadays few people engage in smith industrial and some concepts and professional words, technical jargons as a cultural trait are on the verge of destruction. The goal of this study is assessment of structures, concepts and process of smith job in last half century in Sanandaj. The research method is field research and data collection method was interviewing with Smithers and their family. Results shows that in last half century, smith, forging industry had enjoyed a considerable attention and protection by the governor and people. This jobs have fulfilled the needs of people in the city and rural regions. Some of Sanandaj smith production had been nail, knife, key lock, and special dirk. The attention to the local industries and updating them could act as a context for a real development.
    Keywords: Sanandaj, Smith, Contemporary Era, Forging, Development
  • Morteza Salemi Ghamsari *, Hossein Sadeghi Pages 113-144
    By the time of the 1300s, the stamp was used instead of today's signature. Everyone had his own personal seal and each stamped paper was legally considered as an official document. One of the most common stamps in the villages was the Mohr e Kharman. It was a common practice to use the stamp of a trench, a harvest, to keep others from reaching wheatgrass in the village. In this way, when harvesting and preparing wheat, the representative of the owner or the owner was present at each fields in the village, and sealed the harvest with a wooden stamp, so that nobody would snap at night. The stamp of a trench is an example of a locksmith whose guarantee of solidity is not an object or part of its own; the kind is not material and no technology has been used to make it. In his guarantee of solidarity, Mohr kharman enjoyed the strength of the land system. Here, an unwritten and unofficial rule, found a custom and tradition narrative and concentrated in the existence of an object. It was so that the seals, were guardians without ears and eyes, and in addition to the backing of the ruling system, they also had the backing of the community's faith. The sacred and blessed roles and words on all kinds of seals and on the harvest seals have had such a function.
    This article applies ethnographic method and interviews with two local and academic informants and has used books that have, though little, addressed this subject.
    Keywords: Mohr e Kharman_Land Reform_Village_Blessing_System of Abstractness
  • Reza Rahimnia *, Mehran Gharaati, Ali Zamanifard Pages 145-177
    Conservation/restoration can be regarded as the science of transferring a given cultural from the past to the future, which calls for a comprehensive framework based on keen understanding of the past (indigenous) knowledge. On the other hand, there is very limited number of research for creating theoretical premises in the field of Conservation of Architectural and Urban Heritage. In addition, the Western theories would not fully apply to and address the existing issues in Iran. Therefore, it is more sensible to use qualitative as well as interpretative methods for research in traditional knowledge. One of such methods is “Grounded Theory”, although the use of this method in the field of conservation is not yet prevalent in the world and in Iran as well.
    This paper aims at explaining the characteristics of grounded theory as an applied research method in the study of indigenous knowledge of Conservation. This research has been conducted with theoretical study in
    recognition of grounded theory as well as practical experience to apply this method in indigenous knowledge research. Finally, the process of grounded theory in the indigenous knowledge research has been explained. Indigenous knowledge research by grounded theory is as follows: 1) literature review (for theoretical sensitivity), 2) theoretical sampling, 3) collecting data (derived from the indigenous knowledge sources), 4) data coding and analysis (until theoretical saturation) and 5) present the theory. At the result,the grounded theory can be a good method to response the theoretical limitation in conservation. This method provides the opinion, perception, and understanding of architecture and conservation.
    Keywords: grounded theory, Indigenous Knowledge, Intangible cultural heritage, Conservation
  • Mansoreh Ghavam*, Hadiseh Jeyhoni, Sedigheh Kiyani Salmi Pages 179-204
    Tendency toward using medicinal plants have been made pervasive. This research studies the knowledge, attitudes and the usage of medicinal plant among people in Nain city. The data collecting tool was a 19-item research-made questionnaire. Its validity was proofed by experts and its reliability was confirmed by using Cronbach's alpha of 695/0. Sample size of 378 was determined based on Cochran formula. The questionnaire was distributed randomly and data gathering conducted in 1394. The software SPSS22 was used for analytical data analysis. The highest Indications were: abdominal pain (67%), chills (1.65%), stress (29%), breast disease pain (22%), skin diseases (3%) and ants with most application were flixweed (71%), borage (50%), chamomile (39%), Ginger (23%) Vbvmadran (11%). According to the findings of the investigation, the most important reasons for using medicinal plants were less side effects (75%) and a better result (76%) comparing chemical medicine. The results of this study, shows that higher consumption of medicinal plants has better results and fewer side effects than chemical medicine, thus informing the population about the possible effects seems necessary.
    Keywords: Herbs, plants, attitude, demand, Nain, Iran
  • Bagher Khaleghi * Pages 205-236
    Traditional knowledge is a part of the unique culture of each territory for environmental compliance, that has been achieved through experience and has become part of the social and productive culture of that society. Ethnobotany is the best possible way to study people's awareness of the numerous uses of plants. This study examined the traditional ecological knowledge of local people on herbaceous and shrub plants that took place in forest villages of Arasbaran area, northwestern Iran. The human population studied in this research were villagers of Mishepareh, rural district located in Kaleybar County and west Manjovan, rural district located in Khodaafrin County of eastern Azarbayjan. In this study, we used qualitative data collection techniques such as unstructured interviews, semi-structured interviews, and participant observation. In total, 46 herbaceous and shrub species were detected with traditional medicinal uses. Local people's knowledge about medicinal plants includes ways to use, medicinal uses, proper harvest season, local distribution, processing methods and special parts used. In general, people in the study area have a rich knowledge in this field and ethno-botanist researchers are in need to record these treasures and prevent their loss and forgetfulness.
    Keywords: Medicinal Plants, Traditional Ecological Knowledge, Local Community, Arasbaran Forests