فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1395)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا ملایی توانی * صفحات 5-36
    فرمان مشروطه نخستین متن رسمی معاصر در تعریف مناسبات دولت و ملت در تاریخ ایران است که به تغییر روابط دولت و ملت و نیز دگرگونی نهادهای سیاسی منجر شد و دوره تازه ای را در حیات و پویش سیاسی ایرانیان رقم زد. از سه فرمان صادر شده، دو فرمان نخستین با اعتراض مشروطه خواهان لغو شد، اما فرمان سوم مورد تایید قرار گرفت. به دنبال آن تحصن در سفارت و مهاجرت علما پایان یافت. اما مسئله این است که چرا سه فرمان متفاوت صادر شد و بر سر محتوای آن ها کشمکش درمی گرفت؟ نوع و ماهیت مناسباتی که این فرمان ها در روابط دولت و ملت رقم می زدند چه بود؟ این مقاله با تحلیل مضمون این فرمان ها و بررسی مناسبات قدرت بین دولت و ملت، به این نتیجه می رسد که راز اصلی صدور سه فرمان متفاوت جدال بر سر تعیین جایگاه ملت در متن این سند مهم و تعیین نوع رابطه دولت و ملت در متن این فرمان ها بود که برای نخستین بار حق ایرانیان را برای مشارکت در قدرت به رسمیت می شناخت.
    کلیدواژگان: فرمان مشروطیت، طبقات ملت، مردم، رعیت
  • محمود جمعه پور * صفحات 37-69
    جایگاه کنونی و وضعیت موجود جامعه روستایی، را می توان برآیند روابط کارکردی و عملکردی این جامعه در ارتباط با عوامل بیرونی یعنی دولت و شهر دانست که به دگرگونی نهاد اجتماعی، اقتصادی و تولیدی روستا منجر شده است. در این روند دگرگونی جامعه روستایی سنتی از یک جامعه بسته، خودکفا، خودگردان و تاب آور، مبتنی بر تولید و ارزش کار، همکاری جمعی و نهادهای مشارکتی و محلی به جامعه ای غیر سنتی، وابسته، مصرفی، آسیب پذیر، بر محور فردگرایی و ارزش پول با نهادهای رسمی تبدیل شده است. ایده این مقاله بررسی و نقد جریان حرکت از جامعه سنتی به جامعه شبه مدرن و ضرورت اصلاح مسیر حرکت به سوی جامعه پایدار اکولوژیک است. این روند در چارچوب رابطه دولت و ملت در قالب مفاهیم حکمروایی محلی، حاکمیت دولتی و حکمروایی خوب موردبحث و بررسی قرار می گیرد. به نظر ما جریان کارکردی و عملکردی جامعه در ارتباط با دولت، جریان انتقال از حاکمیت محلی به حاکمیت دولتی است. برای تغییر وضعیت موجود و ایجاد جامعه مطلوب باید به سوی حکمروایی خوب حرکت کنیم. مبنای نظری این بحث در ایده حکمروایی خوب و دیدگاه های اجتماعی و اکولوژیک برای ایجاد جامعه پایدار اکولوژیک است. روش این مقاله بررسی روند و توصیف و تحلیل مبتنی بر آرا و دیدگاه های نظری و تجارب عملی است
    کلیدواژگان: رابطه دولت و جامعه روستايي، حکمراني محلي، حاکميت دولتي، حکمروايي خوب، توسعه پايدار و اکولوژيک
  • ابراهیم برزگر * صفحات 71-92
    جامعه در یک تقسیم بندی به دو طبقه سیاسی حاکمان و حکومت کنندگان و طبقه غیرسیاسی حکومت شوندگان تقسیم می شود. روابط این دو همواره یکی از پرسش های پایدار و همیشگی فلسفه سیاسی و علوم سیاسی بوده است. روابط موجود بین مردم و حاکمان موضوع جامعه شناسی سیاسی و روابط مطلوب آنان موضوع فلسفه سیاسی بوده است. حتی در مقاطعی از تاریخ که حاکمان اخلاقی به قدرت رسیده اند و کوشیده اند که این رابطه را بسامان کنند؛ در کشاکش محذورات عینی واقعیت های تلخ به ناچار واقعیت های خشن خود را بر هنجارهای اخلاقی غالب نموده اند و به سرعت ماه عسل رابطه موقت مناسب حاکمان و مردم به پایان رسیده است. روابط بهینه حاکمان با مردم موجب کسب آگاهی های شناختی از وضعیت مردم و کاستی های آنان یا رضایت آنان (بینشی) و موجب درک احساس و عواطف؛ دعا یا نفرین آنان و درد و رنج و شادی آنان می شود (گرایشی). این دو پیش نیاز موجب می شود تا سیاستمداران در رفتار سیاسی معطوف به رعیت (یعنی کسانی که مراعات حال آنان از سوی حکومت لازم است) رفتار معقول و مناسبی از خود بروز دهند.
    این نوشتار می کوشد تا روابط مردم و حاکمان را در تاریخ ایران و اسلام بررسی و با آسیب شناسی، راه کارهای مناسب ارائه دهد. روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و روش تجزیه وتحلیل، تحلیل محتوای کیفی و تفسیری است.
    کلیدواژگان: رابطه مردم و مسئولان، حاجب، محافظت از مسئولان، محافظت از شخصیت ها
  • معصومه قاراخانی * صفحات 93-118
    سیاست های اجتماعی با تامین رفاه و تحقق عدالت اجتماعی، نقش «ملات اجتماعی» را داشته و یکی از ابزارهای پیوند میان دولت و ملت هستند. سیاست اجتماعی در طیف گسترده ای از رژیم های سیاسی از اقتدارگرا تا دموکراتیک تجربه شده است و تنها محدود به دولت های رفاه نیست. با توجه به این پیش فرض که توسعه سیاست اجتماعی به عنوان بخشی از وظایف نظام سیاسی برای ایجاد عدالت توزیعی و عدالت رویه ای در کنار خصلت پاسخگویی و کارایی، می تواند به عنوان یکی از ابزارهای پیشران دولت – ملت سازی در ایران تلقی شود، پرسش مقاله این است که آیا سیاست اجتماعی در ایران ظرفیت پیشران دولت – ملت سازی را داشته است؟ برای پاسخ به این پرسش با استفاده از روش کیفی و تحلیل تطبیقی داده های ثانویه بر مسئله مندی سیاست اجتماعی در ایران هم در گفتمان نظری و هم کاربردی اشاره می شود. این تحلیل نشان می دهد در شرایطی که دولت وظیفه تامین خدمات اجتماعی و رفاهی برای تحقق شهروندی اجتماعی را دارد، با وجود یک سیاست اجتماعی که «رهاشده»، «روزمره» و دچار «عدم توازن» است، کارایی نظام سیاسی در وظایف حکمرانی اش مخدوش شده و به طور بالقوه چالشی برای مشروعیت نظام سیاسی خواهد بود. وضعیتی که با کاهش تامین خدمات اجتماعی، به تعمیق شکاف میان دولت و ملت انجامیده و فرایند دولت – ملت سازی در ایران را با تاخیر و دشواری روبرو کرده است.
    کلیدواژگان: سیاست اجتماعی، دولت - ملت سازی، کارایی نظام سیاسی، مشروعیت نظام سیاسی
  • سعیده امینی * صفحات 119-150
    در هم تنیدگی امر سیاسی و اجتماعی، نیروهای اجتماعی را به عرصه سیاست پیوند می دهد. زنان از مهم ترین نیروهای اجتماعی اند، در ایران پس از انقلاب اسلامی، دولت های مختلف تلاش هایی در حوزه های مختلف اجتماعی- فرهنگی در رابطه با زنان صورت داده اند. مقاله حاضر در صدد است تا به بررسی وضعیت اجتماعی زنان در عرصه مدیریت مناصب دولتی، اشتغال و بیکاری، آموزش و تحصیلات و سرپرستی خانوار از دولت های پنجم تا یازدهم جمهوری اسلامی ایران بپردازد. برای نیل به این هدف از روش تحلیل ثانویه استفاده شده و نتایج ذیل حاصل گردیده است؛ حضور زنان در عرصه مدیریت مناصب دولتی طی دو دهه روند صعودی داشته اما این رشد در سطوح پایه و میانی مدیریت بوده است. از نظر اشتغال وضعیت زنان در دهه هفتاد نسبتا بهتر از دهه هشتاد بوده و روند بیکاری برای زنان از دهه 80 سیر صعودی داشته است. از سوی دیگر روند اشتغال و تحصیلات زنان هماهنگ با یکدیگر پیش نرفته است. تحصیلات و اشتغال زنان در دوره دوم آقای خاتمی و دوره اول آقای احمدی نژاد از وضعیت بهتری نسبت به دوره های قبل و بعد برخوردار بوده است و پیش از این دوره زمانی اشتغال بر تحصیلات پیشی گرفته و از دوره دوم آقای احمدی نژاد تا دولت آقای روحانی این روند معکوس شده و تحصیلات از اشتغال سبقت گرفته است.در عرصه سرپرستی خانوار، درصد زنان سرپرست خانوار از 7.5 درصد در دولت اول آقای هاشمی رفسنجانی به 12.9 درصد در دولت آقای روحانی رسیده است و طی این دوره زمانی هویت زنان سرپرست خانوار دستخوش تحول شده است بطوری که طی یک دهه اخیر عمده زنان سر پرست خانوار را زنان خودسرپرست و بی همسر در اثر طلاق تشکیل داده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت مناصب دولتی زنان، اشتغال و بیکاری زنان، آموزش و تحصیلات زنان و زنان سرپرست خانوار
  • مهدی مالمیر * صفحات 149-176
    در این مقاله تلاش می شود تا با ارائه یک مدل عمومی و تکیه بر مفهوم چندبعدی قدرت، میزان قدرت عاملیت دولت و قدرت عاملیت ملت اندازه گیری و رابطه دولت-ملت بر مبنای آن مشخص گردد. با استفاده از الگوی شکاف قدرت سعی شده است که جایگاه کشورهای در حال گذار اقتصادی و سیاسی بر روی یک پیوستار درجه بندی گردد. در یک سر این پیوستار کشورهای با شکاف حداقلی قرار دارند و در سر دیگر کشورهایی هستند که پیوستگی ضعیف و شکننده ایی بین دولت و ملت آن ها وجود دارد.
    همچنین با استفاده از فضای خاصیت طراحی شده بر مبنای دو بعد قدرت دولت و قدرت ملت، الگوهای متفاوتی از رابطه بین دولت و ملت در کشورها شناسایی شده است. این مقاله در واقع بدون این که بخواهد ادعای علت کاوی الگوهای متفاوت رابطه دولت – ملت را داشته باشد، یک مقاله توصیفی است در پاسخ به این سوال که چگونه می توان رابطه دولت با ملت را به صورت تجربی و کمی به توصیف کشید
    کلیدواژگان: قدرت عاملیت دولت، قدرت عاملیت ملت، شکاف دولت- ملت، کشورهای در حال گذار
|
  • Alireza Mollaiy Tavany * Pages 5-36
    Constitutional’s command is the first of official text in modern Iran that defines the relation between government and nation. This command caused changing the foundation’s relation between government and nation and started a new era in Iranian’ life and their political trends. Shah issued three commands. The First and the second ones didn’t accept by oppositions but the third command accepted by oppositions. The sanctuary in England’s embassy and emigration’s ulema to Qume come to end. Therefore the question is why did shah issue three commands? Why did these commands bring about disputes between government and oppositions? This article attempted to analyze these commands and studies relation between government and nation. It concludes that the main cause of dispute between government and oppositions was determining nation’s position. These commands recognize the Iranian’s rights for participating in political power for the first time.
    Keywords: Constitutional's Command, Social Classes, people, Peasants
  • Mahmood Jomehpor * Pages 37-69
    Current situation and positions of the rural community can be the result of functional relationships and operation of the local community in relation to external factors as the state and city, which led to the transformation of the social, economic and production systems in the rural community. In this process of transformation, the traditional villages, from a closed, self-sufficient, self-managed and resilient society, based on the production and value of work, cooperative and participatory institutions and local community; has been changed to nontraditional community, which is dependent on consumption, vulnerable, based on individualism, money value and the official institutions. The idea of this paper is to review the changing process of traditional to quasi modern society and the necessity of reforming the path towards ecological sustainability of the society. This process has been investigated within the framework of the relationship between the state and the nation in terms of the concepts of local governance, sovereignty and good governance. In our view, the functional and practical currency in relation to the government is transition of local authority to rule the state. To change the situation and create a desirable society we should move towards good governance. The theoretical basis of this discussion is the idea of good governance and social and ecological views for the creation of ecologically sustainable society. The research method in this article is process review and description and analysis based on ideas, theories and practical experiences.
    Keywords: The Relationship Between Government, Rural Communities, local government, State Government, good governance, Ecological, Sustainable Development
  • Ibrahim Barzegar * Pages 71-92
    Society is classified into two groups, the political elites who govern the people and non-political people who are governed. The relationship between these groups has been always one of the perpetual and the everlasting question in political philosophy and political sciences. The subject of political sociology is the current relation of people and governors, and the subject of political philosophy is the appropriate relation of them. Although in some periods of the history some ethical elites came to power and struggled to organize those relations, in conflicts of bitter objective limited facts, rough facts could overcome ethical norms, so it put an end to the honeymoon of the temporary relation of the governors and the people. A suitable relation between the governors and people could make to get knowledge about people’s situation, their shortage or satisfaction (getting their insight), also it could make to understand the feeling and emotion, calling or curse, and pain or joy of them (getting their attitude). These two prerequisites bring about rational and appropriate behavior of the politicians toward Ra’iyyat (whom the government is responsible for).
    In this article, we try to study the relations of people and rulers, then with pathology, present some suitable solutions. The method of gathering data is library research, and the method of analysis is qualitative and interpretive content analysis.
    Keywords: Keywords: Relations of People, Governors, Hajeb, Guarding of Officials, Guarding of Personalities
  • Masomeh Qarakhani * Pages 93-118
    Social policy, along with the provision of welfare and the realization of social justice, acts like “social cement” and can be highlighted as an important tool to create a bond between the state and the nation. Social policy has been experienced in a wide range of political systems, from totalitarian to democratic ones, and is by no means limited to welfare states. Working on the assumption that the development of social policy as part of the tasks of the political system for the creation of distributive justice and procedural justice along with the character of accountability and efficiency can be considered as one of the tools of the driving state-nation-building: has social policy in Iran have the driving force for building a nation-state? Using the qualitative method and the comparative analysis of secondary data, the problematization of social policy in Iran, both in the theoretical and applied discourses, is highlighted. Theoretical analysis shows that, in a situation where the state is responsible for providing social and welfare services for the fulfillment of social citizenship, the presence of a social policy which is “abandoned” and “everyday” and suffers from “imbalance and non-coordination” will compromise the efficiency of the political system in carrying out its duties and pose a potential challenge to the legitimacy of the political system. A condition in which any reduction in the provision of social services, has led to the widening of the gap between the state and the nation and impeded the process of nation- state building in Iran.
    Keywords: Social Policy, Nation- State Building, Political System's Efficiency, Political System's Legitimacy
  • Saeedeh Amini * Pages 119-150
    Women are one of the most important social forces and interconnected nature of the political and social has made them to engage in politics. In Iran, after the Islamic Revolution, different states have made efforts to solve women's socio-cultural problems. This article seeks to examine the social status of women in employment and unemployment, taking governmental administrative position, education, and being head of households from the fifth to the eleventh states in the Islamic Republic of Iran. To achieve this goal, secondary analysis was used and the following results were obtained: The presence of women in governmental administrative position has a rising trend in two decades, but in the basic and middle levels of management. The employment status of women in the 70's was relatively better than the 80's and the unemployment rate for women has been increasing since the 80's. On the other hand the employment and education of women did not rise harmoniously. Education and employment of women was better in the second term of President Khatami and the first term of President Ahmadinejad compared to the periods before and after. Prior to this period, the rate of employment passed education rate, but in the second term of Ahmadinejad until Rouhani's state this has reversed and education has passed employment. In the field of household, the percentage of female-headed households has raised from 7.5 percent in the first state of Hashemi Rafsanjani to 12.9 percent in the administration of Rouhani. During this period the identity of the female-headed households has changed in a way that single and divorced women mainly comprise female-headed households.
    Keywords: Women in Governmental Administrative Position, Women's Employment, Unemployment, Education of Women, female-headed households
  • Mahdi Malmir * Pages 149-176
    In this article, the author presents a General and Multidimensional Model of power. Then providing a model, State agency power and Nation agency power are measured in the developing countries. Accordingly, State power divides four dimensions: Economic power, Political power, Military power and Executive power. And Nation power divides Four Dimensions too: Economic power, Political power, Social power and Cultural power.
    Moreover, on the basis of both the State Power and Nation Power, using the term of property space different patterns of relations between nation states in various countries have been recognized. As a descriptive article, the findings of the research indicate that the most of developing country encounter with the power cleavage/ gap problem between State and nation.
    Keywords: State Agency Power, Nation Agency Power, State-Nation Cleavage, Transition Countries