فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:8 Issue: 4, 2017

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:8 Issue: 4, 2017

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین شوقی کلخوران، یاسمین استوار ایزدخواه، محمود حسینی صفحه 1
    مقدمه
    با توجه به اینکه وقوع زلزله های شدید همواره باعث بی سرپناه شدن جمعیت زیادی می شود، لذا اولین و مهم ترین نیاز اساسی آسیب دیدگان زلزله داشتن یک سرپناه است. این تحقیق با هدف ارائه الگویی برای تخصیص پایگاه های اسکان اضطراری موجود در محله برای زلزله زدگان و با درنظرگرفتن نقش ساختمان های تاثیرگذار انجام شده است.
    روش
    این پژوهش به لحاظ ماهیت مطالعه از نوع موردی (محله چیذر در منطقه یک شهرداری تهران) و به لحاظ هدف از انواع پژوهش های کاربردی است. برای ارزیابی آسیب پذیری و تخمین خسارات، تلفات، مجروحان و بی سرپناهان احتمالی از روش جایکا (JICA)، کوبرن اسپنس و منصوری و نیز منحنی های شکنندگی جایکا و برای برآورد ظرفیت اسکان و تامین نیاز های اولیه بی سرپناهان احتمالی از استاندارد های اسفیر استفاده شده است.
    یافته ها
    در ارزیابی ساختمان های محله مورد نظر مشخص شد که 32 درصد آسیب پذیری اندک، 6 درصد آسیب پذیری متوسط و 33 درصد آسیب پذیری نسبتا بالا و 29 درصد باقی مانده که مصالح بنایی هستند، آسیب پذیری بالایی دارند. پس از شناسایی فضا های باز، مناسب ترین مکان ها براساس دسترسی مناسب تر و دوری از ساختمان های خطرآفرین انتخاب و ظرفیت هر یک تخمین زده شد و با توجه به جمعیت افراد بی سر پناه و فاصله پایگاه های اسکان از محل سکونت، به افراد بی سرپناه تخصیص داده و پس از آن تامین غذا و نیاز های اولیه برآورد شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، بیشترین تعداد افراد بی سرپناه مربوط به بخش جنوبی محله چیذر می باشند که بافتی فرسوده و ساختمان های بنایی دارد. با توجه به اینکه بین فضای مسکونی آسیب پذیر و فضا های باز محله فاصله زیادی وجود دارد، لذا ایجاد یا اصلاح راه های دسترسی مناسب بین محل های مسکونی و فضا های باز امری ضروری است. در ضمن، برخی از فضا های باز محله به بخش خصوصی تعلق دارد و باید قبل از وقوع زلزله برای کسب توافق و استفاده در شرایط اضطراری با صاحبان این فضا ها مذاکره هایی انجام شود.
    کلیدواژگان: اسکان اضطراری، ساختمان های تاثیرگذار، مکان های تخصیص یافته، فضای باز
  • سید حمیدجمال الدینی، مهراب شریفی سده، فاطمه نارنجی ثانی، محمدرضا هداوندی صفحه 16
    مقدمه
    رشد حرفه ا ی یکی از دغدغه های امروز مدیران سازمان ها در بحث توسعه و آموزش کارکنان است. بررسی و آگاهی از کیفیت آموزش و نیز نتایج و بازده آموزش مدیران برای فرایند آموزش ضروری است که بدین طریق حلقه آموزشی تکمیل می شود. از این رو، ارزشیابی در مورد کیفیت آموزش ، پیش نیاز یک سیستم آموزشی موفق است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تمامی معاونان و مدیران شعب مناطق 9 گانه استان های کشور (460نفر) در سال 1395 هستند. تعداد نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد (210) نفر است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق ، دو پرسشنامه محقق ساخته براساس مدل کرک پاتریک است. روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر اساتید دانشگاه ، خبرگان و کارشناسان آموزش تایید شد. ضریب پایایی با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای ابزارهای اول و دوم 96/0 و 90/0 به دست آمد. در تحلیل داده های کمی از آمار توصیفی فراوانی و درصد ، میانگین، انحراف معیار و آمار استنباطی t تک نمونه ای ، آزمون فریدمن برای رتبه بندی موضوعات آموزشی و t وابسته یا زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به یافته ها، کیفیت برگزاری دوره های آموزشی مدیریت بحران پایه در سطح واکنش با میانگین 14/4 و سطح یادگیری با میانگین 08/4 در سطح مطلوب ارزیابی شده است. نتایج t تک نمونه ای برای تعیین معنی داری اثربخشی آموزش در سطح واکنش و یادگیری نشان داد t محاسبه شده در سطح 05/0=α معنی دارست. اولویت بندی موضوعات آموزشی در سطح واکنش و یادگیری نشان داد که بالاترین رتبه مربوط به موضوع آموزشی مقدمه ای بر مدیریت و فرماندهی سانحه و کم ترین امتیاز مربوط به موضوع شناخت سوانح با تاکید بر سوانح شایع ایران می باشد. محاسبه t وابسته یا زوجی نشان داد که میانگین نمره پیش آزمون 98/6 و میانگین نمره پس آزمون 76/7 است. مقدار تی جدول با درجه آزادی 209 در سطح 05/0p< معنی دار است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دوره آموزشی مدیریت بحران پایه در دو سطح واکنش و یادگیری طبق مدل کرک پاتریک اثربخش بوده است. بین میانگین پیش آزمون و پس آزمون نمونه ها در سطح 05/0p< تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین، از نظر شرکت کنندگان میزان کیفیت دوره های آموزشی و کل دوره در سطح مطلوب ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی آموزشی، اثربخشی، آموزش ضمن خدمت، مدیریت بحران پایه، مدل
  • آقای ویسی * صفحه 29
    مقدمه
    امروزه تاب آوری به عنوان رویکرد جدیدی در راستای مدیریت بحران ها و مخاطرات روستایی و کاهش آسیب پذیری، اصلی پذیرفته برای برنامه ریزان توسعه است. در میان ابعاد مختلف ساختار روستایی بعد کالبدی به دلیل تاثیری که در مدیریت مخاطرات روستایی دارند اهمیتی دو چندان دارد.
    روش
    پژوهش کاربردی حاضر به منظور سنجش سطح تاب آوری کالبدی نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان مریوان انجام شد. این پژوهش به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی می باشد جهت گردآوری داده ها در بخش نظری از منابع کتابخانه ای و در بخش میدانی از توزیع پرسشنامه در میان 50 نفر از دهیاران (نمونه گیری تصادفی) بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری t تک نمونه ای، رتبه ای فریدمن، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون شفه و توکی نشان داد که سطح تاب‏آوری کالبدی روستاهای منطقه مورد مطالعه در 8 شاخص مورد بررسی در سطح رضایت بخش نمی‏باشد. از میان شاخص های تاب آوری کالبدی هم شاخص طراحی ساختمان ها دارای مطلوبترین و شاخص وضعیت مکان های عمومی و خدماتی دارای نامطلوبترین وضعیت می باشند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که در شاخص های مورد بررسی سطح تاب آوری کالبدی روستاها در سطح مناسبی قرار ندارد و تاب آوری کالبدی روستاها با میزان جمعیت و موقعیت طبیعی قرارگیری آنها قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: تزاب آوری، تزاب آوری کالبزدی
  • مریم همتی *، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسن رضا زین آبادی، حسین عباسیان صفحه 46
    مقدمه
    موسسه و مراکز علمی کاربردی هلال احمر برای آمادگی در مواجهه با عدم قطعیت های تاثیرگذار در زمینه حوادث و سوانح کشور، باید الگویی برای توسعه سرلوحه خود قرار دهند از این رو هدف این مقاله ارائه الگوی توسعه آنها می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر آمیخته، توصیفی وکاربردی است. در بخش کیفی پژوهش (بخش اول)، 24نفر از نخبگان علمی کاربردی و آینده نگاری و توسعه آموزش عالی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با آن‏ها مصاحبه شد، الگوی اولیه توسعه از مصاحبه ها حاصل شد. ابزار پرسشنامه با 84 گویه برای اعتبارسنجی الگو تهیه شد. آلفای کرونباخ تمامی مولفه ها بالاتر از 7/0 شد که بیانگر هماهنگی درونی گویه ها و پایایی قابل قبول پرسشنامه بود. جامعه آماری بخش کمی پژوهش (بخش دوم) 2071 نفر بود که 325 نفر بر اساس جدول مورگان و به وسیله نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان روسای مراکز علمی کاربردی هلال احمر استان ها (به نسبت مدرسان هر مرکز)، مدیران گروه و اعضای هیات علمی و اساتید مدعو موسسه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد تحلیل عاملی تاییدی با کاربرد نرم افزار لیزرل انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بار عاملی استاندارد برای سنجش قدرت رابطه بین عامل‏های، آموزش و پژوهش کاربردی، اشتغال و کارآفرینی، برنامه ریزی با رویکرد آینده نگاری، آمایش سرزمین، مالی و بودجه و نیز تناسب زیرساخت ها، با گویه ها در تمامی موارد بزرگ تر از 3/0 بود و آماره t نیز در سطح اطمینان 5 درصد مقداری بزرگ تر از 96/1 بود.
    نتیجه گیری
    به منظور ارائه الگویی بهینه برای توسعه موسسه و مراکز جمعیت هلال احمر ضروریست شش مولفه آموزش و پژوهش کاربردی، اشتغال و کارآفرینی، برنامه ریزی با رویکرد آینده نگاری، آمایش سرزمین، بحث مالی و بودجه و تناسب زیرساخت های توسعه نسبت به سایر مولفه ها در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آموزش و پژوهش، کارآفرینی، مراکز علمی کاربردی، جمعیت هلال احمر
  • بهروز پروانه *، حمزه فرج الهی، داریوش نورالهی صفحه 65
    مقدمه
    از مهم ترین برنامه های مدیریت بحران، عملیات به موقع و موثر امداد و نجات است. این تحقیق با هدف انتخاب مناسب ترین و سریع ترین مسیر برای امدادرسانی هوایی به آسیب دیدگان مخاطرات طبیعی در استان لرستان انجام گرفته است.
    روش
    در این مقاله، برای مکان یابی نقاط مناسب فرود هلیکوپتر در مواقع رخداد خطر و مدیریت بحران از نقشه نقاط مخاطره آمیز استان لرستان استفاده گردید و بدین صورت نزدیک ترین نقاط فرود به این پهنه های پرخطر مکان یابی شد. در این مدل فاکتورهای محیطی مانند کاربری اراضی، فضای محاط[1] بر سطح و شیب اعمال شده است.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، به استثنای جنوب شرقی استان، توزیع مکانی مناسبی از نقاط فرود هیلکوپتر در استان وجود دارد. این درحالیست که نتایج ارزیابی خطر محیطی نشان می دهد که این مناطق، پتانسیل خطر بالایی دارند، به همین منظور باید از بین آنها مناطق مشخصی را از طریق عملیات میدانی برای امداد در زمان های اضطراری بررسی و آماده سازی کرد. در آخر، پهنه های تهیه شده با تصویر ماهواره ای تطبیق داده شد تا نتایج مدل راستی آزمایی شود.
    بحث و نتیجه گیری
    براساس خروجی مدل، نیمه شرقی و نیمه جنوبی استان به سه دلیل عمده 1) شیب، 2) سیستم آب و هوایی و 3) گسل های فعال از دیگر بخش های استان پرمخاطره تر است. این مناطق به دلیل ناهمواری برای فرود هلیکوپتر شرایط نامناسب تری دارند. لذا برحسب پراکنش جغرافیایی و فاصله از مراکز امداد رسانی باید در این مناطق، نقاط فرود ویژه احداث شود.
    کلیدواژگان: استان لرستان، سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقاط فرود هلیکوپتر، مکان یابی
  • نرگس هاشمی *، سید غلامرضا هاشمی، فاطمه نظری، عارف فقیه صفحه 78
    مقدمه
    کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و وسعت و تنوع اقلیمی یکی از کشورهای بلاخیز جهان است. از آنجا که این زلزله بدون هشدار قبلی رخ می دهد هرگونه امدادرسانی به افراد آسیب دیده را با مشکل مواجه می کند. از این رو، پیش بینی مناطقی که بیشترین آسیب را دارند به مدیریت بهتر این بلای طبیعی کمک می کند. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی تلفات انسانی ناشی از زلزله بر اساس سطوح تریاژ در شهر قم انجام می شود.
    روش
    داده های مورد نیاز برای تعیین تعداد و شدت آسیب ها از جمله زمان وقوع حادثه و پارامتر های مربوط به آن، داده های مربوط به مطالعات سازه ها و سطح آسیب آنها و جمعیت و کاربری هریک از سازه ها، از نقشه های GIS شهر قم استخراج و بعد از ورود به نرم افزار سلنا تحلیل و آنالیز شد.
    یافته ها
    آنالیز داده ها نشان داد که در صورت وقوع زلزله، بیشترین آسیب در هر 4 سطح، در منطقه 6 و کمترین آسیب های جانی در منطقه 8 شهر قم رخ می دهد و بیشترین میزان آسیب دیدگی در سطح سه و در ساعت 2 بامداد است.
    نتیجه گیری
    پیش بینی تعداد صدمات احتمالی و تامین امکانات و تجهیزات با توجه به منطقه ای که بیشترین درگیری را از لحاظ تعداد افراد آسیب دیده خواهد داشت، یکی از راه های موثر برای کاهش آسیب های ناشی از زلزله محسوب می شود.
    کلیدواژگان: زلزله، سطوح تریاژ، شهر قم، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • محمد باعقیده، حمزه احمدی، نعمت الله صفرزایی صفحه 88
    مقدمه
    زیر بنای مدیریت بحران و سوانح طبیعی بر پیش آگاهی قبل از وقوع رخداد بنا نهاده شده است. اتخاد تمهیدات لازم برای کاهش ریسک مخاطرات اقلیمی همواره مورد توجه بوده است. هر ساله مخاطرات مختلفی در ایران رخ می دهد. مخاطرات اقلیمی براساس چشم اندازهای جغرافیایی هر منطقه از کشور، با ریسک مالی و جانی خاصی همراه می باشند. در منطقه جنوب شرق ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و چشم انداز طبیعی منطقه، مخاطرات دمایی بیشتر خودنمایی می کنند. تحقیق حاضر با هدف بررسی و تعیین الگوی مکانی مخاطرات دمایی براساس تحلیل های مکانی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام شده است.
    روش
    این مطالعه از نوع تحقیقات کاربردی با روش اسنادی- آماری می باشد. در این خصوص از پایگاه داده بلندمدت کمینه ها و بیشینه های دمایی ایستگاه های هواشناسی در دوره آماری (1394-1379) به منظور سنجش مخاطرات دمایی شامل امواج گرمایی (شدید، متوسط، ضعیف، مجموع)، سوزباد (شدید، متوسط، ضعیف ومجموع) و یخبندان (تابشی، وزشی و مجموع) استفاده گردید. در ادامه رابطه بین مخاطرات دمایی و شرایط جغرافیایی براساس مدل همبستگی پیرسون در محیط نرم افزار SPSS بررسی گردید و سپس با استفاده از قابلیت های سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)، مناطق با مخاطرات دمایی یکسان به صورت پهنه های مختلف مشخص شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بالاترین رخداد مخاطره امواج گرمایی شدید در شمال استان سیستان و بلوچستان در منطقه زابل و زهک رخ داده است. بالاترین فراوانی وقوع مخاطره سوزباد، در بخش مرکزی استان متمایل به شمال شرق با محوریت ایستگاه های زاهدان و خاش مشاهده شد. بیشترین تراکم وقوع مخاطره یخبندان های تابشی در ناحیه شرقی استان منطبق بر محور زاهدان، خاش و سراوان بوده است. در نواحی شرقی و مرکزی منطقه سیستان و بلوچستان، رخدادهای بیشتری از انواع یخبندان را تجربه می کنند. از شمال به جنوب منطقه از فراوانی و شدت یخبندان ها کاسته می شود.
    تیجه گیری: وقوع مخاطرات دمایی یکی از ویژگی های بارز مناطق خشک می باشد. مخاطرات دمایی به خصوص امواج گرمایی و سوزبادها تابع مولفه های مکان هستند و با تغییرات عرض جغرافیایی و ارتفاع رفتار متغیری از خود نشان
    می دهند. به طوری که زاهک و زابل بیشترین امواج گرمایی با ارتفاع کمتر و خاش و زاهدان بیشترین سوزبادها را دارند. مناطق نزدیک به نوار ساحلی مانند نیک شهر و چابهار از مخاطرات دمایی کمتری برخوردارند. شناسایی و تعیین الگوی فضایی مخاطرات دمایی برای اتخاذ تصمیم های کارآمد و پیاده سازی برنامه های پیشگیرانه قبل از وقوع بحران حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: امواج گرمایی، استان سیستان و بلوچستان، سوزباد، مخاطرات دمایی، یخبندان
  • محمد حرفتی سبحانی لیل آبادی *، موسی پیری صفحه 103
    مقدمه
    هدف پژوهش، بررسی جایگاه آموزش کمک های اولیه، در کتاب های درسی دوره متوسطه اول و دوم بود. با توجه به آمار بالای سوانح در کشور و تلفات بالا در حوادث سر صحنه و معلولیت های به تبع آن، لزوم آشنایی دانش آموزان با مهارت های فوق، و گنجاندن آنها در کتاب های درسی ضروری به نظر می رسد.
    روش
    روش به کار رفته در پژوهش فوق از نوع تحلیل محتوا می باشد. ابزار پژوهش سیاهه تحلیل محتوا می باشد که دارای 21 مولفه می باشد روایی ابزار، توسط هفت تن از اساتید و کارشناسان تایید شد. و پایایی آن نیز براساس روش اسکات برابر 80 درصد می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 200جلد کتاب درسی و نمونه آماری شامل 33 جلد می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از سنجش فراوانی وروش آنتروپی شانون استفاده شد.
    یافته ها
    در کتاب های دوره متوسطه اول درکتاب آمادگی دفاعی پایه نهم در قالب 2 صفحه و در کتاب های عمومی – الزامی دوره متوسطه دوم نیز، در کتاب آمادگی دفاعی در 12 صفحه به مقوله کمک های اولیه اشاره و در کتاب های فنی حرفه ای دوره متوسطه دوم تنها کتابی که به آموزش کمک های اولیه پرداخته است کتاب ایمنی و کمک های نخستین می باشد . علاوه براین بار اطلاعاتی و ضریب اهمیت تمامی مولفه برابر صفر می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ضعف کتاب های درسی، پررنگ تر شدن مباحث کمک های اولیه، اختصاص کتابی مستقل به آن، ارایه سازماندهی مارپیچی برای تداوم بیشتر، طراحی برنامه درسی کمک های اولیه و در نهایت مساعدت کارشناسان هلال احمر جمهوری اسلامی ایران ، در تدریس مباحث یاد شده ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش کمک های اولیه، کتاب های درسی، دوره متوسطه، تحلیل محتوا
|
  • Mohammad Hossein Shoghi Kalkhuran, Yasamin .O.Izadkhah, Mahmood Hosseini Page 1
    Background
    Given that severe and powerful earthquakes always cause many people to become homeless; therefore, the basic need for earthquake affected people is to find a shelter. However, this research is done in order to provide a model for allocating existing emergency settlements in Chizar neighborhood for earthquake affected ones considering the role of effective buildings.
    Method
    In this applied research, the selected case study is Chizar neighborhood which located in division eight in district one of Tehran Metropolis. In order to evaluate vulnerability and estimate of losses, casualties, injured and the probable homeless methods of JICA, Coburn & Spence and Mansouri and the fragility curves of Ghaemmaghamian were utilized, also sphere standards are used to estimate the housing capacity and to provide the basic needs of potential the people without shelters.
    Findings: According to results of structural vulnerability, 32% of the buildings had low vulnerability, 6% of the buildings with medium vulnerability and 33% of the buildings had relatively high vulnerability and the rest of the buildings (29%) were highly vulnerable. The most suitable spaces for appropriate access and avoidance of dangerous buildings were selected after identifying open spaces. In addition, the capacity of each is estimated with regard to the unprotected people and the distance between the settlements from the place of residence, the immigrant people were assigned then food and basic needs were estimated.
    Conclusion
    The results show that the majority of homeless are from the southern part of Chizar neighborhood that comprised of masonry and worn-out texture buildings. It is essential to create or amend appropriate access routes between residential areas and open spaces due to the considerable distance between the vulnerable buildings and the open spaces. In addition, some of these open spaces belong to the private sector and negotiations must be made with their owners before earthquake occurrence in order to reach an agreement and use in emergencies
    Keywords: emergency settlement, influential buildings, allocated locations, outdoor
  • Page 16
    Background
    Professional development is one of the concerns of today's managers in the education and development of employees. Investigating the awareness of the quality of education, the results and the efficiency of the training of managers is essential for the educational process, and this completes the educational annuals. Accordingly, the evaluation of the quality of education is a prerequisite for a successful educational system.
    Method
    The present research is a descriptive study of the purpose of a research study. The statistical population of all deputies and directors of the nine branches of the provinces of the country (460 people) is in 2016. The sample size was selected using Krejcie and Morgan table (210). They were selected by stratified random sampling. The research tool is a researcher-made questionnaire based on the Kirkpatrick model. Its factual and content validity was confirmed using the views of the university, experts and trainers. The reliability coefficient was obtained using Cronbach's alpha for the tool of 0.96 and the second tool was 0.90. In analyzing quantitative data, descriptive statistics of frequency and percentage, mean, standard deviation and inferential statistics of single sample t, Friedman test were used to rank educational issues and t-dependent or paired ones.
    Findings: The results of the analysis showed that the quality of holding the basic crisis management training courses at the reaction level was 4.14 and the learning level was 4.8 at the desired level. The results of one-sample t-test to determine the significance of the effectiveness of education in the level of reaction and learning showed t calculated at the level of α=0.05. Prioritizing education topics at the level of reaction and learning showed that the highest rank in the subject of instruction was the introduction to disaster management and command and the lowest score related to the topic of accident recognition, with an emphasis on common accidents in Iran. The t-dependent or paired t-test showed that the mean pre-test score was 6.98 and the mean post-test score was 7.76. The t table value with a degree of freedom of 209 was significant at the level of p
    Conclusion
    The results showed that the basic course of crisis management training was effective in two levels of reaction and learning based on Kirkpatrick's model. There was a significant difference between the mean of pre-test and post-test of samples at the level of P
    Keywords: educational evaluation, effectiveness, in, service training, basic crisis management, Kirkpatrick's model, deputies, managers of branches, Red Crescent society
  • Voysi * Page 29
    Today, increasing resilience as a new approach to managing disaster and rural hazards and reducing their vulnerability is a prime consideration for development planners. In the meantime, among different dimensions of rural structure, physical dimension, due to the establishment and stimulation of the optimal performance of other aspects of rural structure, is more important. The assessment of the situation and its resilience against natural and human disaster and hazards is undeniable.
    ◦This applied research was carried out to measure the level of physical resilience of rural areas in the central part of Marivan city. In this descriptive-analytic study, data were collected from library resources in the theoretical part. In the field, a distribution questionnaire has been used among 50 dehyaran by using random sampling.
    ◾Data analysis with using indicators such as single-sample t-test, Friedman rank, one-way ANOVA and Scheffe’s test showed that the level of physical resilience of the studied villages was not at the level satisfaction in the eight examined indicators. Among the indicators of physical resilience, the building design index is the most desirable and the index of the status of public places and services is the most unfavorable situation
    ◾Based on the findings, it can be concluded that in the indexes studied, the level of physical resilience of villages is not at the appropriate level and the physical resonance of the villages can be explained by the population size and their natural position.
    Keywords: resilience, physical resilience, rural resilience, risk management, Marivan County
  • Page 46
    accidents and incidents in the country, applied scientific centers and institutions of the Red Crescent should be determined a model for their development. the purpose of this paper is to present their development model.
    Methods
    The present study is an applied descriptive study. In the qualitative research part, interview was conducted with 24 applied scientific elites and foresight and development of higher education. The sampling was targeting. Enterviews were implemented and coded, and during two-step Delphi , primary codes of interviews were mainly delivered. After confirming elites, the initial development model was achieved.
    In the quantitative part of the research, A questionnaire with 84 items was provided. Cronbach's alpha of all components was above 0.7. Statistical population of quantitative part of research included the heads of centers, the managers and faculty members, instructors of institute and scientific applied centers of population in the country (2071 people). 325 people were selected based on Morgan table and stratified sampling. Data analysis was performed with a confirmatory factor analysis approach using LISREL.
    Finding: standard factor load to measure the power of the relationship between factors; applied education and research, employment and entrepreneurship, planning with foresight approach, Spatial Planning, finance, and budget, as well as the appropriateness of infrastructures with items in all cases was larger than 0.3, and statistics at a confidence level of 5% was more than 1.96.
    Conclusion
    the model was confirmed.
    Keywords: Education, Research, Entrepreneurship, Scientific applied Centers, Red Crescent
  • Hamzeh Farajollahi, Dariush Noorollahi, Amir Hossein Yousefvand Page 65
    Background
    The most important programs in crisis management are timely and effective relief and rescue operations. Therefore, this study aims to find a solution for the best and fastest route of the air relief team in the crisis management framework.
    Method
    In this study, geographic information system (GIS) was applied to locate the suitable areas for helicopter landing in the framework of the crisis management. In the first step, the map of the hazardous areas was used so that the nearest landing points are located in these high-risk areas. In this model, different environmental parameters have been applied such as land use, slope, surrounding area.
    Findings: The results show there is a well spatial distribution of the landing zones in Lorestan province; however the major limitation of the landing zones recognize in the southeast areas of Lorestan. According to the risk assessment outcomes, the southeast of Lorestan is more prone to the environmental disaster and high risk; thus, specific areas for emergency relief should explored and prepared through field operations. At the end, the areas covered by the satellite image were adapted in order to verify the results of the model. Finally, it is suggested that a field survey should be done in order to verify the efficiency of the method and to obtain results that are more applicable.
    Conclusion
    The results show that due to the effect of three main factors including slope, climate and active faults, the southern and eastern parts of Lorestan province has the highest potential for environmental crisis. Due to uneven terrain, this area has the most unfavorable conditions for the helicopter landing and requires building special landing zones based on the geographical location and the distance from the relief bases.
    Keywords: Lorestan province, GIS, helicopter landing zones, location
  • Narges Hashemi, Seyed Gholamreza Hashemi, Fatemeh Nazari, Aref Faghih Page 78
    Background
    Iran is one of the disaster prone countries due to its geographical location and climate changes. Any relief to affected people will be difficult because earthquake occurs without previous alarms. The prediction of areas with the most damage will help to better management of the earthquake; therefore, this study conducted to assess casualties caused by earthquake based on the triage levels in Qom city.
    Method
    The required data to determine the number and severity of injuries including the incident time and its related parameters and data related to structural studies and their damage level and population for each of structures extracted from GIS maps of Qom city, entered into Selena software, and analyzed
    Findings: According to the data analysis, in the event of an earthquake in Qom city, most of the damages occur in the district sixth in all four levels and the lowest casualties and damages in the district eight. In addition, the greatest number of injuries is at level three and at 2 a.m.
    Findings: One of the effective ways to reduce the damage caused by earthquakes is to predict the number of possible injuries and to provide facilities and equipment due to the region with the most conflict in terms of the number of affected people.
    Keywords: earthquake, Qom city, levels of triage, GIS
  • Mohammad Baaghideh, Hamzeh Ahmadi, Nematolah Safarzaei Page 88
    Introduction
    The foundation of crisis management and natural disasters is based on pre-occurrence awareness. The necessary measures to reduce the risk of climatic hazards have always been considered. Every year occurred various hazards in Iran. Climatic hazards are associated with specific geographic risks in each region of the country. In the South-Eastern region of Iran, due to the geographical location and natural landscape of the region, more exposed temperatures hazards. The purpose of this study was to investigate and determine the points of the thermal hazard based on spatial analysis in the geographical information system environment.
    Methods
    This study is a descriptive-statistical study using applied research. In this regard, the long-term database of the minimum and maximum temperatures of the meteorological stations (2000-2014) is used to measure the thermal hazards including: thermal waves (severe, moderate, weak, sum), wind chill (severe, moderate, weak, total), frost (radiant , Weight, total). In the following, the relationship between temperature and geographic conditions based on Pearson correlation model was investigated in SPSS software. Then using the GIS capabilities, areas with the same hazards were identified in different zones.
    Results
    The results showed that the highest incidence of severe thermal waves occurred in northern Sistan and Baluchestan province with Zabol and Zahak center. The highest incidence of wind chill was observed in the central part of the northwest province with a focus on Zahedan and Khash stations. The highest density of exposure to glacial frosts in the eastern part of the province was in accordance with the Zahedan, Khash and Saravan axes. The eastern and central parts of the Sistan and Baluchistan region experience more events than frost. From the north to the south, the frequency and severity of frost is reduced.
    Findings: Occurrence of temperature hazards is a hallmark of arid areas. The thermal hazards, especially the heat waves and burns, are subject to the components of the location and show variable behavior with latitude and altitude variations. So far, Zahak and Zabol have the highest heat waves with lower altitude and the most frequent wind chills in Zahidan and Zahidan. Areas close to the coastal strip, such as Nik-Shahr and Chabahar, have the lowest temperature risks. It is important to identify and determine the spatial patterns of temperature hazards to make efficient decisions and implement preventive plans before the occurrence of a crisis.
    Keywords: Chill wind, Frost, Heat waves, Thermal hazards, Sistan, Baluchistan province
  • Mohammad Herfati Sobhani Leylabadi *, Shahid Madani Page 103
    Background
    This research aims to study and review the concept of first aid training in first and second grade in textbooks of secondary school. Given the high number of casualties and disabilities in disasters in the country, students need to be familiar and train the first aid and so it should be included in textbooks.
    Method
    In this study, content analysis (a checklist with 21 components) was used. Validity confirmed by some professors and experts and the reliability was 80%. About 200 textbooks were studied and 33 volumes were selected. For data analysis, frequency measurement technique and Shannon entropy theory were used.
    Findings: The results were as follows: there were only two pages in the first grade books and in defense readiness book of the grade ninth; it is referred to the first aid training in general-required textbooks in 12 pages. In addition, the safety & first aids in the professional technical books in secondary school is the only book that deals with first aid training.
    Conclusion
    Due to the weakness of the textbooks, it is necessary to highlight the issues of first aid, to assign an independent book to this issue, to offer spiral organization for more continuity, to design first aid curriculum also to assist and support of the experts of Red Crescent society in teaching the mentioned topics
    Keywords: first aid training, textbook, secondary school, content analysis