فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 26 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • خلیل حقیقی * صفحات 7-47
    زندگی انسان، نیازمند سلامت و شادابی است و این سلامت، خود در گرو محیط زیست، بهداشت و مسائل متعدد دیگری است. تا قبل از ظهور علوم جدید و از جمله پزشکی نوین، طب (تجربی، عامیانه) مسوولیت درمان و بهداشت اکثر جوامع را به عهده داشته است.
    در ایران اواخر دوره قاجاریه و در آستانه شروع حکومت پهلوی، تحولی عمده در این زمینه به وقوع پیوست که همانا همراهی و همپوشانی دو شیوه طب تجربی و طب جدید در کنار یکدیگر بوده است. در همین راستا در اغلب شهرهای ایران و از جمله شهرستان فیروزآباد، علی رغم شیوع بعضی از بیماری های مسری خطرناک و یا اتفاقات منجر به آسیب برای مردم که خارج از حیطه عملکرد طب تجربی قرار داشته اند، اما فروشندگان گیاهان دارویی (عطاران) و سایر همکاران آن ها به مداوا و درمان بیماری ها مشغول بودند.
    اگرچه ضعف تشخیص و کمبود امکانات پزشکی، نتایج مطلوب را به وجود نمی آورد، اما تلاش های دست اندرکاران این گروه قابل توجه بوده است، زیرا با توجه به اوضاع جامعه، تسلط خرافات و عدم آموزش فعالان طب تجربی (عطاران)، بعضی از روش های ابداعی آنان در التیام درد بیماران موثر واقع می گشت، اگرچه در این میان طول درمان بیماری بعضی از شهروندان افزایش یافته و یا خطراتی جانی آنان را تهدید می کرد.
    در این مقاله سعی شده است تا بر اساس اوضاع اجتماعی، شیوه های درمانی، داروها و روش های تجربی از تاثیرات و نتایج آن در سلامت مردم فیروزآباد اطلاع حاصل گردد.
    کلیدواژگان: فیروزآباد، درمانگران تجربی، بیماری، عطاری، ایل قشقایی، درمان، مردم
  • ملیحه تبرایی، زهرا نیک طبع *، نعمت الله مسعودی، طاهره افتخار، لیلا شیربیگی صفحات 49-75
    مقدمه
    بی اختیاری استرسی ادرار، ریزش ادرار به دنبال هر گونه زورزدن، سرفه و عطسه بوده، از معضلات بهداشتی وسیع دنیا با تبعات منفی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و روانی است. هدف این مطالعه، تبیین بی اختیاری ادراری استرسی زنان و دستیابی به روش های پیشگیری از بی اختیاری مذکور در طب ایرانی و مقایسه آن با طب رایج است.
    روش
    با مطالعه کتابخانه ای، علل ایجاد بی اختیاری استرسی ادراری زنان و راه های پیشگیری از آن در منابع و مقالات طب آلوپاتی و ارتباط علل مذکور با مکانیسم های ایجاد این نوع بی اختیاری ادراری در کتب مرجع طب ایرانی بررسی شد، سپس به تجزیه تحلیل محتوایی دیدگاه طب سنتی ایران در تبیین بی اختیاری ادراری استرسی زنان و راه های پیشگیری از آن با تاکید بر کنترل اسباب ایجاد آن پرداخته، یافته ها با نتایج مطالعات جدید مقایسه گردید.
    یافته ها
    در سیر تاریخی و منابع مکتوب گذشته، گزارشاتی درباره بی اختیاری ادرار یافته شد. با توجه به علائم بیماری و ریسک فاکتورهای بی اختیاری استرسی ادراری در طب آلوپاتی، این نوع بی اختیاری، برخی انواع سلس البول و تقطیرالبول که در اثر سردی، رطوبت و ضعف مثانه ایجاد شده اند را شامل می شود. بر این اساس، ریسک فاکتورهای ایجاد یا تشدید بی اختیاری ادراری خانم ها، باعث پرولاپس ارگان های لگنی و ضعف لگن است که عامل مهم ایجاد بی اختیاری استرسی می باشد. ضعف یا شلی ارگان های لگنی و از جمله گردن مثانه، باعث ضعف قوه نگه دارنده ادرار توسط مثانه (ضعف ماسکه مثانه) می شود. بوعلی سینا و سایر حکمای طب ایرانی، رطوبت و سردی را عامل ضعف قوه نگهداری ادرار توسط مثانه می دانند. پیشگیری از افزایش غیر عادی رطوبت و سردی در بدن و ناحیه لگن و مثانه می تواند باعث پیشگیری از ایجاد بی اختیاری مذکور گردد. این پیشگیری شامل مواردی مانند دستورات سبک زندگی در جهت حفظ صحت کل بدن و حفظ سلامت اعضای مجاور مثانه می باشد و شامل رعایت قوانین خوردن و آشامیدن، ورزش، وزن مناسب، خواب و بیداری، استحمام، مکان نشسستن می باشد.
    نتیجه گیری
    در زمینه علل ایجاد بی اختیاری استرسی ادراری زنان و پیشگیری از آن در طب آلوپاتی و طب سنتی ایرانی مشترکات قابل ملاحظه ای هست. با این حال توصیه های طب سنتی در پیشگیری و اصلاح سبک زندگی بیماران جامعیت و گستردگی چشمگیری دارد و می تواند زمینه ساز تهیه برنامه ای مدون در این حیطه باشد. امید که استفاده از طب سنتی ایران در تهیه برنامه مدون آموزش جنس مونث از کودکی به ویژه در مراکز بهداشتی و درمانی و سایر مراکزی که زنان و مادران از گروه های هدف آن ها می باشند، در پیشگیری و کنترل این بیماری راه گشا باشد.
    کلیدواژگان: بی اختیاری استرسی ادراری زنان، طب سنتی ایرانی، سلس البول، تقطیرالبول، پیشگیری
  • حمید حاجیان پور *، فاطمه بینشی فر صفحات 77-104
    نیاز مردم به پزشک، پرستار، بیمارستان و لوازم پزشکی از نیازهای اولیه و ضروری هر جامعه است و بهبود وضعیت درمانی می تواند موجب جلب توجه به بانیان این امور گردد. با توجه به این جایگاه است که امور درمانی یکی از ابزارهای نیرومند تبلیغاتی در مراکز میسیونری بود. در دوره قاجاریه و پس از انقلاب صنعتی در اروپا و گسترش دانش و تسهیل آمد و شد، اروپاییان به ایران مسافرت کردند. ارتباط نزدیک با اقشار گوناگون مردم در همه کشورها مورد توجه مبلغان مذهبی بوده است. این امر یکی از عواملی بود که مبلغان مذهبی سعی می کردند به تاسیس مراکز درمانی در ایران بپردازند. زنان راهبه نیز در این فعالیت های مذهبی سهیم بودند. در واقع نیاز به حضور آن ها به عنوان مبلغ در جوامع شرقی خاصه جوامع مسلمان برای پیشبرد مقاصد تبلیغی بیش از سایر نواحی جهان احساس می شد و همین امر از جمله عواملی است که در قرن 19 م./ 13 ق. به شروع فعالیت زنان مبلغ در سرزمین های شرقی انجامید. زنان راهبه از جمله گروه هایی بودند که به امور دندانپزشکی و مامایی و پرستاری پرداختند.
    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است. در زمینه یافته های تحقیق می توان گفت: مبلغان مذهبی، نقش مهمی در گسترش پزشکی دوره قاجار داشته اند.
    این امر با توجه به نیاز زمانه و استقبال پادشاهان و مردم از پزشکان با گستردگی همراه بوده است. هدف از این پژوهش، روشن شدن بحث های تاریخ پزشکی ایران و تاثیراتی که اروپاییان بر تاریخ پزشکی ایران داشتند و همچنین رابطه مذهب و علم پزشکی است.
    کلیدواژگان: مبلغان مذهبی، پزشکی، قاجار، بیمارستان، مسیحی
  • مقاله پژوهشی
  • محسن ناصری، محمود خدادوست، مهدی یوسفی، روشنک سالاری * صفحات 105-124
    مقدمه
    درد مفاصل یکی از شایع ترین علل مراجعه بیماران به مراکز درمانی می باشد که علل متعددی برای آن مطرح شده است. از جمله این علل عبارتند از تغییرات تخریب کننده غضروف و استخوان و التهاب ساختمان های خارج غضروفی مانند لیگامان ها، کپسول مفصلی و تاندون. تلاش های فراوان دارویی و غیر دارویی رایج، اگرچه در تسکین موقتی درد و کاهش علائم موضعی کمک شایانی نموده، لیکن نتایج آن برای بیماران و پزشکان راضی کننده نیست. اغلب درمان های دارویی شامل داروهای ضد التهاب استروئیدی و غیر استروئیدی، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و داروهای موثر در جلوگیری دژنراسیون غضروف هستند. دیدگاه طب سنتی ایران در مورد سبب شناسی و روش های درمانی درد مفاصل قدری متفاوت با طب رایج است. در این مطالعه مروری، مهم ترین داروهای تسکین دهنده درد مفاصل با رویکرد درد مفصل مزمن و مادی، در منابع طب سنتی ایران، استخراج و رتبه بندی شده است.
    روش
    با توجه به هدف مطالعه که استخراج داروهای موثر در تسکین درد مفاصل بود، جستجو با واژه کلیدی «تسکین دهنده درد مفاصل» در نسخه الکترونیکی پنج منبع معتبر از یک بازه زمانی یک هزارساله انجام شد. منابع مورد بررسی عبارت بودند از قانون در طب، اختیارات بدیعی، تحفه حکیم مومن، الحاوی و مخزن الادویه. تمام داروهایی که اثر مسکن درد مفاصل برای آن ها ذکر شده بود، به صورت جداگانه استخراج و سپس با توجه به توصیه حکما از آن دارو، نمرات 1 تا 5 به هر مفرده تعلق گرفت. امتیاز هر دارو از پنج منبع محاسبه و سپس جمع و در نهایت رتبه بندی صورت گرفت.
    یافته ها
    مفردات با خواص تحلیل ماده و تسکینی، پس از جمع امتیازات و رتبه بندی، به ترتیب شبت، حلتیت، اشق، حنظل، سداب، زرنباد و سقمونیا مشخص شدند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که غالب دردهای مزمن مفاصل، با نوعی سوء مزاج مادی همراه هستند و تحلیل ماده می تواند در کاهش درد هم موثر باشد، استفاده از مفرده هایی که دارای خواص تحلیل ماده و تسکینی می باشند، بسیار موثر است. در منابع طب سنتی ایران، درمان کلی نگر، اولین قدم در مواجهه با بیمار مبتلا به درد مفاصل است، لیکن برای تکمیل درمان یا تسکین سریع تر می توان از داروهای موضعی مسکن درد نیز استفاده کرد. اثرات ادعایی می بایست در مطالعات بالینی مورد ارزیابی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: درد مفصل، مسکن درد موضعی، طب سنتی ایران، شوید، حلتیت، اشق، وجع، الم
  • مقاله مروری
  • فریبا خوش زبان *، ندا حاجی علی نیلی، مهرداد کریمی، محمود جباروند بهروز صفحات 125-154
    مقدمه
    برای شناخت احوال اعضا بدن و آنچه به آن ها عارض می شود، حتما لازم است تا اطلاعاتی از تشریح عضو داشته باشیم. حکما نیز شناخت اجزای چشم را جهت درمان بیماری های چشم ضروری می دانستند. از طرف دیگر مقایسه تطبیقی تشریح بر طبق منابع طب سنتی با طب نوین علاوه بر یادآوری عظمت حکما و طبیان طب سنتی و دقت و تلاش وافر آن ها جهت شناخت بدن، به استفاده بیشتر طبیبان در استفاده از منابع طب سنتی و رویکرد عمیق تر به آن ها در جهت حمایت از بیمار و درمان بیماری کمک می کند. چشم از دیدگاه طب سنتی دارای لایه های متعدی است که شامل طبقات و رطوبات می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه تطبیقی موقعیت و کارکرد هر یک از این لایه ها از منظر طب سنتی و طب نوین است.
    روش
    این مقاله حاصل یک مطالعه مروری توصیفی بر روی کتب طب سنتی از قرن سوم تا سیزدهم هجری قمری می باشد که به بررسی توصیفات تشریحی و عملکردی لایه های چشم و مقایسه آن با طب نوین می پردازد.
    یافته ها
    در منابع طب سنتی، ساختمان چشم مورد توجه قرار گرفته و لایه های چشم به طبقات و رطوبات متعددی تقسیم شده است. در تشریح چشم به منشا هر یک از لایه ها و موقعیت آن ها در بین لایه های دیگر پرداخته شده است. همچنین عملکرد و منفعت و تغذیه هر یک از لایه ها در کتب مختلف، توصیف شده است.
    نتیجه گیری
    در مقایسه تطبیقی منابع طب سنتی در تشریح و عملکرد چشم، شباهت ها و تفاوت های متعددی با توضیحات موجود در منابع طب نوین به چشم می خورد که در بعضی موارد در تشریح و در بعضی موارد در توضیح کارکردی اجزای چشم می باشد.
    کلیدواژگان: چشم، تشریح، لایه های چشم، طب سنتی ایران
  • مقاله پژوهشی
  • احمد رضا شریفی علون آبادی، فریدون خیام فر، محسن ناصری، محمد کمالی نژاد، فاطمه علیجانیها، زهرا بهاءالدین صفحات 155-191
    مقدمه
    انزال زودرس که در طب سنتی ایران «سرعت انزال» نامیده می شود، به معنای انزال زودتر از یک دقیقه از زمان شروع دخول، عدم توانایی در به تاخیرانداختن انزال و اضطراب و رنجش به هنگام مقاربت و با شیوعی از 3/2 تا 30 درصد است. هدف از این تحقیق، مقایسه علل انزال زودرس از دیدگاه طب سنتی ایران با طب رایج و استفاده از آن برای درک مفهوم دقیق تری از پاتوفیزیولوژی و درمان بیماری است.
    روش
    این مطالعه با مراجعه به منابع مرجع در طب رایج و طب سنتی ایران انجام شده و جمع آوری اطلاعات بر اساس مرور هدفمند کتب است. علل انزال زودرس با جستجوی کلمات کلیدی Premature Ejaculation، Sexual Disorders، انزال زودرس و سرعت انزال در پایگاه های داده ای معتبر علمی و کتب طب سنتی به دست آمد، سپس نتایج در جدول قرار گرفته و تشابهات و تمایز آن ها مشخص گردید.
    یافته ها
    علل مورد بحث در دو حوزه طب سنتی و رایج در نگاه اول متفاوت به نظر می رسد، اما مقایسه دقیق تر اشتراکات قابل توجهی را نشان می دهد. هر دو حیطه پزشکی رایج و طب سنتی به بیماری های قلبی، کبدی، معدی، کلیوی، نورولوژیک و سایکولوژیک به عنوان عاملی برای اختلالات جنسی و انزال زودرس اشاره کرده اند. علل مربوط به آلت تناسلی مردانه، اختلالات متابولیک، علل فیزیولوژیک، بافت شناختی و علل مربوط به گنادهای جنسی به زبان متفاوتی در هر دو حیطه طبی مطرح شده است. طب رایج اختصاصا به علل هورمونی اشاره کرده است. طب سنتی نیز اختصاصا به علائم مرتبط با مایع منی پرداخته و یک تقسیم بندی سه گانه مرتبط را مطرح کرده است.
    نتیجه گیری
    این بررسی به یک دسته بندی چهارده گانه رسید که در هشت مورد مطابقت از لحاظ لفظ و معنا، چهار مورد مطابقت در معنا، یک مورد قابل تطبیق، یک مورد مطابق با درجه بندی متفاوت در علائم و بیماری شناسی منتهی گردید.
    کلیدواژگان: انزال زودرس، طب سنتی ایرانی، اختلالات جنسی، ابوعلی سینا
  • مقاله مروری
  • مهرداد فردیار * صفحات 193-224
    پس از امضای سند مشروطیت موضوعاتی نظیر تاسیس مدارس جدید، انتشار مطبوعات، تاسیس بیمارستان و... مورد توجه مشروطه خواهان و عده زیادی از مردم قرار گرفت. با تشکیل انجمن های ایالتی و ولایتی بر اساس اصل قانون اساسی و تصویب قانون شهرداری در اولین دوره مجلس شورای ملی مقدمات برخی از خواسته های مردم از جمله تاسیس بیمارستان در شهر تبریز نیز، مهیا شد و با شدت گرفتن نبرد بین آزادی خواهان و ارتجاعیون در این شهر، نیاز به تاسیس و راه اندازی بیمارستان در شهر ضرورت و اهمیت فوق العاده ای یافت.
    این پژوهش با انجام مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری تصاویر قدیمی باقی مانده از آن مریض خانه، به ارائه و جمع آوری اطلاعات بیشتری در خصوص جزئیاتی نظیر چگونگی تاسیس، ساختمان و محل قرارگیری، تشکیلات اداری و نحوه اداره، تامین هزینه بیمارستان، دوره فعالیت و... می پردازد.
    مریض خانه ملی تبریز (25 تختخوابی) با تلاش های انجمن ایالتی آذربایجان و همت خیرین در ذیقعده سال 1326 ق. فعالیت خود را آغاز و به مداوا و نگهداری رایگان مجروحین با توجه به دریافت مقرری ماهیانه می پردازد. این روند تا حمله روس ها به شهر تبریز در سال 1330 ق. ادامه داشته است، از آن تاریخ با انتصاب مدیر روسی جهت بیمارستان از سوی آن ها تا سال 1333 ق. علی رغم دریافت بودجه مقرر، از ارائه خدمات رایگان به بیماران اجتناب می کند. به همین دلیل با تلاش های رییس معارف و حفظ الصحه ایالتی تبریز بیمارستان منحل و مقدمه تاسیس بیمارستان عمومی جدیدی به نام احمدیه در این شهر می شود.
    کلیدواژگان: مریض خانه، بیمارستان، تبریز، مشروطه
  • سید ماهیار شریعت پناهی *، رامین زجاجی، محمود شاکری فرد صفحات 225-248
    در میان شعبه های متعدد طب دوره اسلامی، جراحی نیاز به تخصص، تجربه و دقت بسیار بالایی دارد. هدف از این پژوهش، یافتن اصول و تکنیک های مورداستفاده ابن قف، یکی از برجسته ترین جراحان دوره اسلامی، در کتاب «العمده فی الجراحه» بوده است. این کتاب به نوعی آخرین تالیف روشمند و اصیل در این حوزه بوده که بازتاب دهنده میراث شکوهمند جراحان سرزمین های اسلامی است و بررسی آن شمایی جامع و کلی از اصول و تکنیک های منحصر به فرد جراحان را به نمایش می گذارد. روش پژوهش نیز توصیفی با تحلیل اطلاعات است. نتایج تحقیق موید این نکته است که تکیه بر تجربه شخصی، دقت احتیاطی بالا، شناخت دقیق از ابزارهای جراحی، رعایت تناسب میان میزان درد و رنج فرایند درمانی و ریسک کم تر از اصول اساسی جراحی در این کتاب است. اصول دیگر او نیز تشخیص متمایز و صحیح مکان بیماری ها، توصیف ابزارهای تخصصی، رعایت اصول احتیاطی، بخیه زدن، جلوگیری از خونریزی با روش داغ کردن غیر مستقیم با آتش (کی بالنار)، روغن (کی بالسمن) یا داغ کردن مستقیم یا قرقره کردن ادویه مرکبه، ضد عفونی و مرهم گزاری، جرم گیری (تراشیدن سطح دندان) و شکسته بندی موضع بدون زخم یا همراه زخم بوده است. تکنیک های ویژه او نیز شامل شکاف زدن عرضی بدون کشط یا با کشط کردن، کشیدن دندان (قلع) با تکنیک شکافتن، قطع کردن با تکنیک کشط کردن، داغ کردن مستقیم و غیر مستقیم بوده است.
    کلیدواژگان: ابن قف، العمده فی الجراحه، جراحی، دهان و دندان، دوره اسلامی
|
  • Khalil Haghighi * Pages 7-47
    Human life needs health and happiness. This health and happiness depend on environment, hygiene and many other things. Before the appearance of new sciences and new medicine, experimental medicine was responsible for medical affairs of many societies. In Iran in late Ghajar era and at the onset of Pahlavi era, a great change happened that it was accompaniment of experimental and new medicine. Therefor in many Iraninian cities including Firoozabad, despite spread of dangerous contagious deseases or events led to harm the people who were outside the coverage of experimental medicine, but apothecaries and their co-workers were busy treating sick people. Wethere debility of diagnosis and lack of medical facilities did not lead to good results, but activities of practitionairs of this group were considerable. Concerning the social situation and because of dominance of superstions and lack of medical training of experimental medical practitioners some of their methods were effective in treating the patients, although the time of treatment of the patients was longer and death risks were higher. This research intends to inform their results and effects based on social situations, methods of treatment, medicines and experimental methodes, on health of Firoozabad inhabitants.
    Keywords: Firoozabad, Experimental Practitioners, Desease, Apothecaries, Ghashghaee Tribe, Treatment, People
  • Maliheh Tabarrai, Zahra Niktabe *, Nematollah Masoudi, Tahereh Eftekhaar, Laila Shirbeigi Pages 49-75
    Introduction
    Stress urinary incontinence (SUI) is defined as involuntary emission of urine following straining or cough or sneezing. It is considered one of the major health issues throughout the world with its negative social, cultural and psychological impact. The aim of this study is to achieve substantive theory and Prevention strategies of SUI in the Iranian Traditional medicine (ITM) and comparing them with contemporary medicine.
    Method
    we searched contemporary medical articles in various libraries for etiology of SUI and its preventive methods. Then we discussed the SUI from ITM perspective while mentioning its preventive methods with emphasis on control of main causes. They were compared with the ones mentioned in contemporary medicine.
    Results
    We found reports about urinary incontinence (UI) in ancient sources of ITM. Considering SUI symptoms in modern medicine, we found footprints of SUI in Salas-albool (Urine incontinence) and Taghtir-albool (Dribbling) caused by moisture (Rotubat), coldness and weakness of bladder. Risk factors for development or aggravation of stress incontinence are weakness of pelvic structures such as bladder neck with resultant decreased prehensility of bladder (quvah maskah). Avicenna and other ITM scholars believe that moisture (Rotubat) and coldness can weaken the retention capacity (quvah maskah) of bladder. Therefore controlling the aggravation of moisture and coldness in the body and pelvic region and bladder in particular can prevent the development of stress incontinence.They include lifestyle recommendations for bladder and related organs such as eating and drinking habits, exercise, maintaining a healthy weight, sleep and wakefulness, bathing and proper sitting habits.
    Discussion &
    Conclusion
    There is considerable similarity between contemporary medicine and ITM about etiology and prevention of SUI. Still ITM medicine’s recommendations seem to be more ccomprehensive paving the way for an educational program for women, mothers and young females. Despite scientific advancements managing stress incontinence can be easier by using preventive methods of ITM.
    Keywords: Female Stress Urinary Incontinence, Iranian Traditional Medicine, Salas-Albool (Urine Incontinence), Taghtir-Albool (Dribbling), Prevention
  • Hamid Hajianpour *, Fatemeh Bineshifar Pages 77-104
    The need of people for doctor, nurses, hospitals, medicines and medical supplies is the basic and essential needs of each community and improved management of there PEUTIC may draw attention to the founders of this state of affairs. Due to this position that heath care is one of the powerful tools of advertising in missionary centers. In the Qajar era can be said, public health was very low and access to medicines and treatment was difficult.
    In the Qajar period and after the industrial evolution in Europe and the spread of knowledge and facilitate travel, Europeans traveled to Iran. European doctors under the names of members of religious missionaries in Tehran, Rasht, Orumiyeh and Tabriz and other parts of Iran was on the rise. Working closely with young people in all countries have been concerned by missionaries. This is one of the factors that missionaries tried to establish health centers and training medical staff in Iran. American missionaries as well as English in the Qajar period hard the most important role in the creation of hospitals and health activities. Woman were also among the groups that need their presence as a missionary in eastern societies, especially Muslim communities to promote propaganda purposes then other regions in the world and this is among the factors that women's activism began in the 19th century to the amount of lead in the eastern territories.
    Some of these women knew the amount of medical affairs were working in hospitals and clinics of religion as a doctor or nurse of the women. The present study is done based on descriptive and analytical research through the collection of the library conducted research jacks.
    Keywords: Missionaries, Medical, Qajar, Hospital, Christianity
  • Mohsen Naseri, Mahmoud Khodadoost, Mehdi Yousefi, Roshanak Salari * Pages 105-124
    Introduction
    Joint pain is one of the most common causes of patient’s referral to health centers. There have been several reasons for joint pain such as degenerative changes in cartilage and bones, loss of articular cartilage and inflammations of cartilage external structures such as ligaments, joint capsules and tendons. Although drug and non-drug methods of treatment in conventional medicine were effective in temporary relief of pain and local symptoms but the results are not satisfactory for patients and physicians. Common medical treatments include steroidal and non-steroidal anti-inflammatory drugs, immunosuppressive drugs and cartilage repairing agents. Traditional view about the etiology and treatments of joint pain is somewhat different with conventional medicine. In this review, an overview of the most important analgesic plants for chronic arthritis pain relief in Iranian traditional medicine literatures were extracted and ranked.
    Method
    According to the aim of the study which was the investigation of plants in relieving joint pain in Iranian traditional medicine, searching by keyword of relieving joint pain in the electronic version of five main resources was performed. The references were consisting of Qanun fi al-Teb, Ekhtiarate Badiee, Tohfeh Hakim Momen, Al Havi and Makhzan-ol-Advieh. .All medications with joint pain relief effect were individually extracted. Due to their importance and potency; they were scored 1 to 5. Total scores of each plant were calculated and ranked based on above mentioned resources.
    Results
    Herbs with analgesic and humor reduction effects that gained the highest scores are Anethum graveolens, Ferula assa-foetida, Dorema ammoniacum, Citrullus colocynthis, Ruta graveolens, Zingiber zerumbet and Convolvulus scammonia, respectively.
    Discussion &
    Conclusion
    Usually, arthralgia is associated with local humor accumulation in joints. Therefore reduction of these abnormal humors in joints with analgesic and reductive properties of herbs may lead to relieving arthralgia. Based on the Iranian traditional medicine resources, systemic therapy is the first step in dealing with a patient with joint pain but for treating or relieving pain faster, topical pain reliever drugs can be used. These claims must be evaluated by clinical trials.
    Keywords: Joint Pain, Topical Pain Reliever, Iranian Traditional Medicine, Anethum Graveolens, Ferula Assa-Foetida, Dorema Ammoniacum, Pain
  • Fariba Khoshzaban *, Neda Haji-Ali-Nili, Mehrdad Karimi, Mahmoud Jabarvand Behrouz Pages 125-154
    Introduction
    in order to understand the state of the organs of the body and what they are affected, it is necessary to have information for member's anatomy Physicians also considered that recognition of components of the eye is necessary for the treatment of eye diseases.
    On the other hand, comparative analysis of traditional medicine resources with modern medicine, in addition to the remarkable majesty of traditional medicine, and precision of physicians and their effort to recognize the body, has led to more use of traditional medicine by physicians and a more in-depth approach towards treating the disease from the perspective of traditional medicine, eye has several layers. The purpose of this study is to compare position and function of each of these layers from the perspective of traditional medicine and modern medicine.
    Method
    This article is the result of a descriptive overview on traditional medicine books from the third to the thirteenth centuries of Ah that explores the anatomy and function of the layers of the eye and compares it with modern medicine.
    Results
    In the traditional sources of medicine, the eye building is considered and the layers of the eye are divided into several classes and moisture. In describing the eyes, the origin of each of the layers and their position among the other layers are discussed. Also, the function and the benefits and nutrition of each of the layers in different books are described.
    Discussion &
    Conclusion
    in comparative comparisons of traditional medicine sources in the description and function of the eye, there are several similarities and differences with the explanations in modern medicine sources, which in some cases in anatomy and in some cases in the explanation of the function of the components of the eye.
    Keywords: Eye, Anatomy, Layers of the Eye, Persian Medicine
  • Ahmad Reza Sharifi Olounabadi, Fereidoun Khayyamfar, Mohsen Naseri, Mohammad Kamalinejad, Fatemeh Alijaniha, Zahra Bahaeddin Pages 155-191
    Introduction
    Premature ejaculation (PE) that is named as "Sorat-e-Enzal" [ejaculation quickly] in traditional Persian medicine (PM), means to ejaculate sooner than one minute from the start of vaginal penetration, inability to delay ejaculation and distress and suffering during intercourse. Its prevalence has been reported 2.3 to 30 percent.
    The aim of this study was to evaluate and compare the causes of premature ejaculation in traditional and conventional medicine and use it to explain more accurate concept of pathophysiology of the disease which provides more appropriate way to achieve therapeutic protocol.
    Method
    Data collection was based on targeted review of the credible books from traditional medicine such as Canon of Medicine and recent reference books and literatures in urology and psychiatry. The causes of premature ejaculation were obtained by searching keywords such as premature ejaculation and sexual disorders in databases including Pub Med, Science Direct, SID (Scientific Information Database) and also Google Scholar from 2004 to 2016. The causes identified were summarized in a table and the similarities and differences were determined.
    Results
    At the first look, the causes of premature ejaculation in traditional and conventional medicine seem to be different but more exact comparison showed significant similarities. The effect of six essential factors (named as sette-zarurieh in PM) on PE has been explained in both traditional and conventional medicine.
    In conventional and traditional medicine, the diseases of heart, liver, stomach and kidney and also neurological and psychological disorders cited as factors for sexual dysfunction.
    Factors related to the penis diseases, metabolic disorders or physiological, anatomical, histological diseases and causes related to sexual gonads have been mentioned in both conventional and traditional medicine. Conventional medicine specifically expresses hormonal causes (hyperthyroidism) whilst Persian medicine exclusively has explained symptoms related to semen liquid in this disorder.
    Discussion &
    Conclusion
    This review has categorized fourteen causes for premature ejaculation that are similar in both conventional and Persian medicine in almost all fields.
    Keywords: Premature ejaculation, Traditional Persian Medicine (PM), Sexual disorder, Avicenna
  • Mehrdad Fardyar * Pages 193-224
    After signing the Constitutional Document of the qajar era in Iran, subjects such as establishing of modern schools and hospitals, the press publishing were taken into consideration by the constitutionalists and many people. With forming of the Association of State and Provincial accordance with the constitution and approving of municipal constitution in the first round of the National Consultative Assembly, preparations of some people’s demands like the founding of the hospital (Marizkhaneh) in the city of Tabriz was ready, and with intensification of battle between liberals and reactionaries in the city, the need to establish and operate a hospital in the city became great more importance.
    This research with conducting library studies and collecting of remained old images of that hospital, present and gather more information about the details such as the establishment, construction and placement, administration, and manner of management, funding for hospitals and period of activity and so forth.
    National Hospital Tabriz (25 beds) with the efforts of the State Council of Azerbaijan and benefactors in Zyqdh year 1326 AH started its activity with free treatment and keeping of injured based on receiving monthly allowance, this trend continued until attack of Russian into the Tabriz city in 1330 AH. Since then, after the appointment of a Russian director by them in spite of money receiving, they avoid giving free treatment to the patients in 1333 AH and so it was dissolved with the efforts of Head of Education and Health State of Tabriz and it was an introduction for founding of new public hospital (Marizkhaneh) with name of Ahmadiyeh.
    Keywords: Marizkhaneh, Hospital, Tabriz, Persian Constitutional Revolution
  • Seyyed Mahyar Shariatpanahi *, Ramin Zojaji, Mahmood Shakerifard Pages 225-248
    The aim of this study was to provide a clear picture of the principles and foundations of diagnostic and treatment of ibn-quff with the surgical technique in oral and dental diseases based on the al-omdat fi al-jirahat. This book is one of the most important scientific collections of Surgical in Islamic period and represents the culmination of the progress of Islamic surgeons in this knowledge. The research method is descriptive with information analysis. The research results suggest that relying on personal experience, high precaution, accurate knowledge of surgical instruments, the proportion between the amount of pain and the suffering of the therapeutic process and the risk less than the basic principles of surgery in this book. His principles also recognize the distinctive and correct location of diseases, describe specialized tools, adhere to precautionary principles, prevent bleeding, suturing, disinfecting, and bleaching. His special techniques include: Slit without lifting or lifting, Avoid bleeding by indirect heating with fire, Oil or cool off straight away or spitting compound spices, Tooth extraction with split technique and scaling (shaving of the tooth surface) and fracture without wounds or wounds, Orthodontics.
    Keywords: Ibn-Quff the Al-Omdat fi al-Jirahat, Surgery, Mouth, Teeth, Islamic Period