فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1396)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • امید پورحیدری، نسرین یوسف زاده *، زینب اعظمی، زهرا معصومی بیلندی صفحات 1-20
    هدف این مقاله بررسی رابطه بین کیفیت سود و هزینه سرمایه با افشای اختیاری در شرکت های پذرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این مطالعه همچنین اهمیت در نظر گرفتن واکنش افشا نسبت به کیفیت سود، حین تجزیه و تحلیل اثرات افشا بر هزینه سرمایه شرکت را بررسی می نماید. تعداد77 شرکت طی دوره زمانی 1377 الی1392با استفاده از روش حذف سیستماتیک انتخاب و فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره آزمون شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد بین کیفیت سود و میزان افشا توسط شرکت ها رابطه مستقیم و معناداری برقرار است و شرکت های با کیفیت سود بالا (پایین) اقدام به افشای اطلاعات بیشتر(کمتر)ی می نمایند و تنها در صورت عدم توجه به متغیر های کنترلی مرتبط با ریسک، رابطه معناداری بین هزینه سرمایه و میزان افشای اختیاری صورت گرفته توسط شرکت ها برقراراست. همچنین با کنترل اثرات کیفیت سود، بین هزینه سرمایه و افشای اختیاری شرکت ها رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: افشای اختیاری، کیفیت سود، کیفیت اقلام تعهدی، هزینه سرمایه
  • غلامرضا کرمی، علی ابراهیمی کردلر، علی رضایی هرندی* صفحات 21-45
    پیشنه تحقیقات حاکی از اثر دوسویه انگیزه های مالکانه بر مدیریت سود است. در صورتی که راهبری شرکتی قوی باشد، انگیزه های مالکانه باعث همسوسازی انگیزه های مدیریت و مالکان می گردد؛ در غیراین صورت (ضعیف بودن راهبری شرکتی) انگیزه های مالکانه سبب بروز مدیریت سود می شود. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر راهبری شرکتی بر رابطه بین مدیریت سود و انگیزه های مالکانه می باشد. بدین منظور با استفاده از رگرسیون چندگانه اثرات شدت و ضعف راهبری شرکتی، «نسبت پاداش هر سال-شرکت به هر سال-صنعت» و نیز اثر متقابل انگیزه های مالکانه و راهبری شرکتی بر مدیریت سود واقعی برآورد می گردد. نمونه آماری پژوهش شامل 160 سال-شرکت بین سال های 1388 تا 1393 می باشد؛ که با استفاده از روش حذف سیستماتیک از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردیده است.
    نتایج حاکی از آن است که زمانی که نظارت ها بیشتر و راهبری شرکتی قوی تر باشد، ارائه تخفیفات و فروش مدت دار جهت تغییر فرآیند عملیات عادی فروش و همچنین کاهش مخارج تحقیق و توسعه جهت افزایش سود جاری (نسبت به زمانی که چنین مکانیزم هایی برقرار نیست)محدودتر می گردد. همچنین کاهش شدت نظارت، منجر به رفتار فرصت طلبانه مدیریت و افزایش در سطح فروش از طریق دستکاری میزان تخفیفات و شرایط اعتباری فروش می گردد.
    کلیدواژگان: انگیزه های مالکانه، راهبری شرکتی، مدیریت سود
  • محمدرضا عباس زاده، حسین فکور*، مصطفی قناد صفحات 47-64
    نقش کمیته حسابرسی در نظام راهبری شرکت، یکی از موضوعاتی است که نهادهای نظارتی بیش از پیش به آن توجه دارند. کمیته حسابرسی به عنوان مسئول اجرای نظارت بر کار حسابرسان، نقش موثری در تعیین حجم و حدود رسیدگی های حسابرسان داشته و همچنین مطابق با منشور کمیته حسابرسی، مسئولیت تعیین حق الزحمه حسابرسان را نیز برعهده دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط ویژگی های کمیته حسابرسی با حق الزحمه حسابرسی است. مطابق با دستورالعمل کنترل های داخلی، ناشران بورسی ملزم به تشکیل کمیته حسابرسی و افشا مشخصات آنها می باشند. در این پژوهش از اطلاعات سال های 1391 تا 1393 در 134 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که نسبت به افشاء مشخصات کمیته حسابرسی خود مبادرت ورزیده و حق الزحمه حسابرسی خود را گزارش کرده اند؛ استفاده شده تا رابطه میان ویژگی های کمیته حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی آزمون شود. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیونی چندگانه استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند که «سابقه تشکیل کمیته حسابرسی» رابطه مثبت و معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارد؛ ولیکن رابطه معناداری میان «استقلال کمیته حسابرسی» و «خبرگی و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی» با حق الزحمه حسابرسی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: استقلال کمیته حسابرسی، خبرگی و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی، سابقه تشکیل کمیته حسابرسی، کمیته حسابرسی، هزینه حق الزحمه حسابرسی
  • محمدرضا مهربان پور *، مهناز آهنگری، سید حسام وقفی، پرویز مام صالحی صفحات 65-86
    مالیات، مهم ترین درآمد دولت ها به شمار می رود که از دیرباز وصول می شده است. از سوی دیگر، شرکت ها همواره در پی پرداخت مالیات کمتر هستند. اجتناب مالیاتی، از جمله روش هایی است که پرداخت کنندگان مالیات می توانند به منظور کاهش مبلغ مالیات از آن استفاده کنند. در این تحقیق جهت بررسی و شناسایی عوامل موثر بر اجتناب از مالیات؛ متغیرهای کیفیت افشا، محدودیت مالی، محافظه کاری، پیش اطمینانی مدیریتی، تخصص حسابرس، رقابت بازار محصول و استقلال هیات مدیره متغیرهای مستقل هستند و متغیر اجتناب از مالیات متغیر وابسته است. همچنین جهت بررسی تاثیر اجتناب از مالیات این متغیر نقش متغیر مستقل را خواهد داشت و متغیرهای بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، ارزش افزوده اقتصادی، ارزش شرکت و وجه نقد عملیاتی متغیر وابسته خواهند بود. برای این منظور، اطلاعات 103 شرکت درسال های 1390تا 1394 با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 و روش حداقل مربعات جزئی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد کیفیت افشا، بیش اطمینانی مدیریتی، تخصص حسابرس، محدودیت مالی و اندازه شرکت بر اجتناب از مالیات اثر معنادار و مثبتی دارد. از طرفی رابطه معناداری بین رقابت بازار محصول، استقلال هیات مدیره و محافظه کاری با اجتناب از مالیات مشاهده نشد. نتایج همچنین بیانگر آن است که اجتناب از مالیات بر بازده دارایی ها و ارزش افزوده اقتصادی اثر معناداری ندارد ولی بر بازده حقوق صاحبان سهام، ارزش شرکت و وجه نقد عملیاتی اثر معنادار و مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: اجتناب از مالیات، معیارهای عملکرد شرکت، حداقل مربعات جزئی، معادلات ساختاری
  • الله کرم صالحی، شاهرخ بزرگمهریان *، حسین جنت مکان صفحات 87-116
    یکی ازعواملی که ممکن است بر به موقع بودن ارائه صورت های مالی حسابرسی شده تاثیرگذار باشد ، پیچیدگی اطلاعات حسابداری است. با افزایش پیچیدگی واحدهای اقتصادی، حسابرسان باید اعمال مراقبت های حرفه ای لازم را در تمام مراحل حسابرسی رعایت نمایند، زیرا وقوع اشتباه درحسابداری امری اجتناب ناپذیراست .این مقاله به بررسی پیچیدگی اطلاعات حسابداری بر تاخیر ارائه صورت های مالی حسابرسی شده و عدم تقارن اطلاعاتی با تاکید بر نقش کیفیت حسابرسی پرداخته است. در این پژوهش ابتدا پیچیدگی اطلاعات حسابداری بر اساس مدل بسط داده شده ایزدی و همکاران(1393) اندازه گیری شده است. و همچنین برای اندازه گیری تخصص حسابرس در صنعت از مدل پالم رز (1986) بر اساس رویکرد بازار بهره گرفته شده. برای آزمون فرضیات پژوهش، تعداد 83 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1389 الی 1394 از طریق رگرسیون داده های ترکیبی بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد پیچیدگی اطلاعات حسابداری تاثیر معناداری بر مدت زمان تهیه صورت های مالی توسط شرکت ها ندارد ولی منجر به افزایش تاخیر در مدت زمان فرآیند حسابرسی می گردد. از سوی دیگر تاخیر در ارائه صورت های مالی حسابرسی شده سبب افزایش عدم تقارن اطلاعاتی می گردد. تخصص حسابرس در صنعت به عنوان معیاری شناخته شده از کیفیت حسابرسی باعث کاهش مدت زمان فرآیند گزارش حسابرسی شده است. همچنین اثر تعاملی تخصص حسابرس و پیچیدگی اطلاعات حسابداری با تاخیر مدت زمان فرایند گزارش حسابرسی رابطه منفی معناداری دارد.
    کلیدواژگان: پیچیدگی اطلاعات حسابداری، تاخیر در گزارش حسابرسی، عدم تقارن اطلاعاتی، کیفیت حسابرسی
  • محمد رمضان احمدی*، سید علی واعظ، سید عزیز آرمن، سید صابر درسه صفحات 117-142
    یافته های تحقیقات نظری حاکی از آن است که رقابت در بازار محصول به عنوان یک مکانیزم خارجی راهبری شرکتی خطر سقوط قیمت سهام را با کاهش هزینه ی نمایندگی، هم سویی منافع مدیران و سرمایه گذاران، کاهش تخلفات توسط مدیران، بهبود تصمیم گیری های عملیاتی و افزایش کیفیت گزارشگری، کاهش می دهند، بنابراین هدف این پژوهش، بررسی تاثیر معیارهای رقابت در بازار محصول بر خطر سقوط آتی قیمت سهام در شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. معیارهای مورد بررسی شامل چهار شاخص رقابت در بازار محصول: شاخص هرفیندل_هیرشیمن، شاخص کیو توبین، شاخص لرنر و شاخص لرنر تعدیل شده است. بدین منظور چهار فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 99 شرکت بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی بین سال های 1384 تا 1394 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت بررسی و آزمون شده است. نتایج بدست آمده نشان داد از میان معیارهای انتخابی برای رقابت در بازار محصول شاخص هرفیندل_هیرشیمن و شاخص کیو توبین دارای رابطه مثبت و معناداری و شاخص لرنر و شاخص لرنر تعدیل شده است تاثیر منفی و معناداری بر خطر سقوط قیمت سهام دارد.
    کلیدواژگان: خطر سقوط قیمت سهام، شاخص کیوتوبین، شاخص لرنر، شاخص لرنر تعدیل شده و شاخص هرفیندل-هیرشیمن
  • عالیه قربانی، افسانه سروش یار* صفحات 143-160
    عدم تقارن اطلاعاتی به عنوان یکی از پدیده های مشاهده شده در بازار سرمایه، بسیاری از محققان را به جستجوی عوامل ایجاد آن واداشته است. هدف پژوهش حاضر آزمون تاثیر قابلیت مقایسه سود و اجزای آن شامل جریان های نقدی واقلام تعهدی بر عدم تقارن اطلاعاتی در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه آماری پژوهش که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است، شامل 85 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1393 می باشد. پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است و جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چندمتغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد قابلیت مقایسه سود تاثیری بر عدم تقارن اطلاعاتی ندارد. همچنین نتیجه دیگر تحقیق حاکی از این است که قابلیت مقایسه جریان های نقدی و قابلیت مقایسه اقلام تعهدی نیز بر عدم تقارن اطلاعاتی تاثیری ندارد. بنابراین به نظر می رسد در بازار سرمایه ایران و در تحلیل صورت های مالی ویژگی قابلیت مقایسه هنوز از جایگاه لازم در تصمیم گیری سرمایه گذاران برخوردار نیست و عوامل دیگری شکل دهنده رفتار فعالان بازار سرمایه است. بدین ترتیب تهیه گزارشاتی جهت تسهیل امر مقایسه سود از یک سو و آموزش فعالان بازار در راستای درک اهمیت و استفاده از این ویژگی کیفی از سوی دیگر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه سود، قابلیت مقایسه جریان های نقدی، قابلیت مقایسه اقلام تعهدی و عدم تقارن اطلاعاتی
|
  • Nasrin Yosefzadeh * Pages 1-20
    This study has investigated the relations between voluntary disclosure, earning quality and cost of capital in the companies accepted on the Tehran Stock Exchange (TSE). Also this study has demonstrated the importance of viewing voluntary disclosure as a response to earning quality during analyzing the disclosure effects to firms cost of capital. The 77 firms is selected during 1998-2013 by elimination sampling and the hypotheses is tested by the method of multi-variable linear regression. The results represent a significantly positive relation between earning quality and voluntary disclosure. Firms with better(worse) earnings quality have more (fewer) voluntary disclosures and there is the exist significantly relation between cost of capital and voluntary disclosure only if pay no attention to control variables linked to risk. Also we find there is no significant relation between the cost of capital and firms voluntary disclosure in the companies accepted on the Tehran Stock Exchange by controlling the earning quality effects
    Keywords: Voluntary disclosure, earnings quality, Accrual quality, cost of equity capital
  • Ali Rezaei Harandi * Pages 21-45
    Literature review of the research suggests that equity incentives have mutual effect on earnings management. If corporate governance is strong, equity incentives will caused alignment in equity and management incentives; but if corporate governance is weak, equity incentives will caused earnings management. According to this, the main objective of this research is evaluating the effect of corporate governance on the relationship between earnings management and equity incentives. For this purpose, using multiple regression, the effects of strength and weakness of corporate governance, the ratio of each company-year bonuses to each industry-year bonuses, and Interaction of equity incentives and corporate governance on the real earnings management have been estimated. The sample of research consisted of 160-year-Company between the years 1388 to 1393, that have been selected by using systematic elimination from the companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    The results showed that when supervision is high and corporate governance is strong, providing discount, deferred sales to change the normal operation of sales and reduce research and development (R&D) expenditure to increase sales and profit (compared to when such mechanism are not established) are limited in throughput. Reducing the severity of monitoring, leading to opportunistic behavior of management and it increase the level of sales through manipulation the discount rates of sales and credit conditions.
    Keywords: corporate governance, equity incentives, earnings managemen
  • Mohammad Reza Abbaszadeh, Hossein Fakour *, Mostafa Ghannad Pages 47-64
    The role of the Audit Committee in Corporate strategic system is one of the issues that the supervising bodies care about it very much. Audit Committee as a responsible body for supervising the work of auditors has an important role in determining the size and scope of auditor's proceedings and also it is responsible for determining audit services fees according to Charter of the Audit Committee. Therefore, the purpose of this study is to examine the relationship the Audit Committee features and the audit fees. According to internal control instructions of publishers market that make it necessary to form audit committee and disclose the Audit Committee features. we use information about 134 firms accepted in Tehran Stock Exchange that disclose their audit committee features and audit services fees in their report from 2012 to 2014 in to test The Relationship between the audit committee features and Audit services Fees. In order to test the research hypotheses, we used the multiple regression model. The results show that "forming audit committee history" has significant and positive relationship with audit committee fees; but there is no significant relationship between "audit committee independence" and "audit committee Expertise and financial expertise".
    Keywords: Audit Committee Independence, Audit Committee Expertise, Financial Expertise, History of Forming Audit Committee, Audit Committee, Audit Fees
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Seyed Hesam Vaghfi, Parviz Mamsalhi Pages 65-86
    Tax has long been collected as the most important source of government revenue. On the other hand, the companies have always been trying to pay less tax. Tax avoidance is one of the approaches taxpayers can use to reduce the amount of tax. This study intends to investigate and identify the factors affecting tax avoidance. Disclosure quality, financial constraints, conservation, managerial overconfidence, auditor expertise, product market competition and corporate governance are independent variables and tax avoidance is dependent variable. To evaluate the impact of tax avoidance, the variable was regarded as independent variable and return on assets, return on equity, economic value added, the value of the company and operating cash flow were dependent variables. For this purpose, the data of 103 companies were analyzed using the software SmartPLS3 and partial least square method in 2011-2015. The results showed that disclosure quality, managerial overconfidence, auditor expertise, financial constraints and firm size had a positive significant effect on tax avoidance. On the other hand, no relationship was observed between product market competition, corporate governance and conservation and tax avoidance. The results also indicated that tax avoidance had no significant effect on return on assets and economic value added, but a positive significant effect on return on equity, value of the company and operating cash flow.
    Keywords: tax avoidance, measures of firm performance, Partial Least Squares, structural equation
  • Allah Karam Salehi, Hossein Jabatmakan, Shahrookh Bozorgmehriyan * Pages 87-116
    Abstract:One of the criteria that may affect the timeliness of reporting the audited financial statements is the complexity of accounting information. With increasing complexity of economic units, auditors should take the necessary steps to carry out the necessary professional careers at all stages of the audit, as it is impossible to make a mistake in events. This paper examines the complexity of accounting information delayed presentation of audited financial statements and information asymmetry with an emphasis on the role of audit quality. In this study, the complexity of accounting information has been measured based on the developed model of Izadi et al. (1393). And also used to measure the auditor's specialty in the industry from the Palm Rose model (1986) based on the market approach. To test the research hypotheses, 83 firms listed in Tehran Stock Exchange during the 2010 to 2015 period were investigated through a combination of data regression. The findings of the research show that the complexity of accounting information does not have a significant effect on the timeframe for the preparation of financial statements by companies, but leads to an increase in the delay in the audit process time. On the other hand, the delay in providing audited financial statements will increase the information asymmetry. The auditor's expertise in the industry as a well-known standard of audit quality reduces the length of the audit report process. Also, the interactive effect of auditor's specialty and the complexity of accounting information has a negative relationship with the delay in the audit report process.
    Keywords: Keywords: Complexity of accounting information, Delays in audit reports, Information asymmetry, Audit Quality
  • Mohammad Ramezan Ahmadi *, Seyed Ali Vaez, Seyed Aziz Arman, Seyed Saber Dorseh Pages 117-142
    Prior research suggests that Product market competition as an external mechanism of corporate governance roles, decrease crash risk by decreasing agency costs, aligning interests of managers and investors, decreasing malfeasance by managers, improving operations, quality financial reporting. So, The aim of this study is to investigate the effect of Product Market Competitions measures on Stock Price Crashes of listed companies in Tehran Stock Exchange. These four measures of Product Market Competition in our tests: Herfindahl-Hirschman Index (HHI), Tubin’s Q ratio, lerner and adjusted lerner index. For this purpose four hypotheses are developed and data on the 99 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 1384 to 1394 were analyzed. This regression model using panel data with fixed effects approach, reviews and tests. The results showed that the concentration of : Herfindahl-Hirschman Index (HHI) and Tubin’s Q ratio measure of Product Market Competitions has significant positive impact and lerner and adjusted lerner index has a significant negative impact Stock Price Crashes
    Keywords: Stock Price Crashes_Herfindahl-Hirschman Index(HHI)_Tubin's Q ratio_lerner: adjusted lerner index
  • Alieh Ghorbani, Afsane Soroshyar * Pages 143-160
    The information asymmetry, as one of the observed phenomena in capital market, has prompted many researchers to look for its causes. The purpose of this research is to examine the effect of earnings comparability and it’s components including the cash flows and accruals on information asymmetry in Tehran Stock Exchange (TSE). The statistical sample of study which has been selected by systematic election comprised of 85 firms listed in TSE during 2002-2015. The method of this study is descriptive- correlation. Multivariate regression and pooled data have been used for testing research hypotheses. The findings show that earnings comparability had no effect on information asymmetry. Similarly, the other results suggest that cash flows comparability and accruals comparability have no effect on information asymmetry. It seems that earnings comparability is not important for investors’ decision making and another factor determine participants’ behavior in Iran capital market. Therefore, it is necessary to provide the reporting to facilitate earnings comparing and the other hand, educating the capital market participants to understand the importance of earnings comparability and use it.
    Keywords: Comparability Profit, Cash Flows Comparability, Accrual Comparability, Information Asymmetry