فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1396)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یحیی استادی *، غلامرضا یاوری، محسن شوکت فدایی، مجید احمدیان، سهراب ایمانی صفحات 1-16
    حشرات می توانند در جیره غذایی دام و طیور مورد استفاده قرار گیرند. هرچند در این راه ممکن است موانعی وجود داشته باشد. در این تحقیق موانع تولید حشرات خوراکی به عنوان جیره غذایی از دیدگاه مدیران واحدهای تولید دامپروری و مرغداری در دو استان تهران و البرز بررسی و اولویت بندی شد. ابتدا موانع تولید به 8 شاخص اصلی و 87 زیر شاخص تقسیم شد و پرسشنامه حاصل از این شاخص ها در اختیار 20 نفر از خبرگان قرار گرفت. به کمک نرم افزارExpert Choice 11، از داده های حاصل از پرسشنامه استفاده شد و وزن های هر کدام از موانع محاسبه و مقایسه گردید. نتایج نشان داد: موانع بهداشتی و غذایی با وزن 418/0، موانع فرهنگی و نگرشی با وزن231/0 و موانع اقتصادی با وزن 143/0 به ترتیب در اولویت بودند. در اولویت بندی نهایی زیر شاخص ها، خطر مصرف بعضی از حشرات به صورت خام با وزن نهایی 054/0 عدم اطمینان به تضمین امنیت و سلامت محصولات تولید شده با وزن نهایی 051/0 و احتمال وجود باقی مانده سموم در بدن حشرات با وزن نهایی 047/0 با اهمیت ترین موانع در تولید حشرات جهت خوراک دام و طیورشناخته شدند.
    کلیدواژگان: حشرات خوراکی، تولید کنندگان دام و طیور، موانع تولید، روش تحلیلی سلسله مراتبی
  • پروانه برادران انارکی، ابراهیم باقری زنوز، مسعود اربابی * صفحات 17-25
    سوسک چهار نقطه ای حبوبات، ازآفات مهم لوبیا چشم بلبلی در انبار می باشد. استفاده از روش های پرتودهی باعث کنترل پیوسته آفت، کاهش مسایل بهداشتی و زیست محیطی می شود. تاثیر دزهای مختلف پرتوگاما کبالت 60 روی مقدار ازت و درصد پروتئین، میزان خسارت و مراحل زیستی حشره آفت در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. نتایج نشان داد اشعه گاما بر درصد پروتئین و مقدار ازت لوبیا چشم بلبلی اثر منفی ندارد. در حالی که خسارت مراحل لاروی تفاوت معنی داری در نمونه برداری های بعد از پرتوتابی دارد. بیشترین (8/29%) و کمترین (46/2%) خسارت در نوبت های 1 و 21 روز بعد از پرتودهی مشاهده شد. تاثیر پرتوتابی دزهای 5 الی50 گری روی جمعیت تخم دو الی سه روزه بین تیمارها تقاوت آماری نشان داد (p<0.05) . کمترین تاثیر برای پرتوهای 5 و 10 گری و بیشترین برای 20 و 25 گری با مقدار 57% و 56% مانع از تفریخ تخم ها شد و در دزهای بیشتر تخم ها به طور کلی تفریخ نشدند. نتایج تاثیر پرتوهای 20 الی 80 گری اشعه گاما روی میزان تخم ریزی 5 جفت حشره بالغ تفاوت آماری در بین تیمارها داشت (p<0.05). کمترین کنترل برای پرتو20 گری مشاهده شد. حداکثر کاهش میزان تخم ریزی به مقدار 68/44 درصد برای غلظت های 70 و 80 گری در مقایسه با تیمار شاهد بود. با استفاده از غلظت لازم پرتو اشعه گاما می توان ضمن تسریع در عقیم سازی تخم ها و کاهش در میزان تخم ریزی، از بالغ شدن حشره کامل جلوگیری نمود. بنابراین درکنترل این آفت انباری به عنوان یک روش ایمن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سوسک چهارنقطه ای حبوبات، اشعه گاما، لوبیا چشم بلبلی، کنترل، آفت انباری
  • افسانه خضری *، ابراهیم سلیمان نژادیان، شیلا گلدسته، حسین پژمان، حسین فرازمند صفحات 27-34
    مگس میوه مدیترانه ای،Ceratitis capitata(Wiedemann)، از آفات قرنطینه ای است که در سال 1386 از استان فارس گزارش شد. طی سال های 1389-1390 در یک باغ انار در شیراز، اثر کائولین پاشی در کاهش خسارت مگس میوه مدیترانه ای در پنج تیمار شامل محلول پاشی با کائولین فرآوری شده (سپیدان®WP 95%،) با غلظت های 3 و5 درصد به فواصل 2 و 4 هفته به همراه تیمار شاهد در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین غلظت های مختلف کائولین اختلاف معنی داری مشاهده نشد، اما در پاشش دو هفته یک بار میوه های کمتری آلوده شدند. بررسی تاثیر کائولین بر گیاه میزبان نشان داد کائولین با غلظت 5% تاثیری بر میزان کلروفیل برگ و دمای مرکز درخت انار ندارد، اما میانگین اندازه محیط میوه هایی که با کائولین5% پوشش داده شده بودند، بیشتر از شاهد بود. لذا با توجه به نتایج به دست آمده، محلول پاشی درختان انار با کائولین، به صورت دو هفته یک بار می تواند به طور موفقیت آمیزی خسارت مگس میوه مدیترانه ای را کنترل کند. همچنین کائولین 5% تاثیر مثبتی بر اندازه میوه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مگس میوه مدیترانه ای، کائولین، کلروفیل، انار
  • آزیتا دهقان، آرزو پاینده *، سهراب ایمانی، محمود شجاعی، هادی استوان صفحات 35-49
    زنجرک خرما Ommatissus lybicus یکی از آفات مهم خرما در بسیاری از نقاط جهان و ایران است. برای کنترل این آفت در نواحی که آلودگی بالا است از آفت کش ها استفاده می شود. باتوجه به خطر آفت کش ها، مطالعه در مورد جایگزین های بی خطر ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات زیر کشنده (LC25) اسانس گیاهان پونه و رازیانه روی پارامترهای جدول زندگی زنجرک خرما با استفاده از جدول زندگی دوجنسی می باشد. مقادیر LC25 برای اسانس پونه و اسانس رازیانه به ترتیب 23 و 30 میکرولیتر بر لیتر بود. نتایج نشان داد که اسانس ها باعث کاهش معنی داری در باروری، تعداد روزهای تخم ریزی و نرخ بقا پیش از بلوغ زنجرک خرما شدند. بیشترین و کمترین دوره پیش از بلوغ به ترتیب در اسانس پونه (21/0±09/76 روز) و شاهد (24/0±88/73 روز) مشاهده گردید. همچنین، بیشترین طول عمر بالغین در شاهد (32/0±63/16 روز) و کمترین آن در اسانس پونه (42/0±00/16 روز) بود. به علاوه، پارامترهای جدول زندگی مانند نرخ ذاتی افزایش جمعیت و نرخ خالص تولید مثل به طور معنی داری با استفاده از اسانس ها کاهش یافتند. اسانس ها باعث کاهش نرخ بقا و امید به زندگی زنجرک خرما شدند. کمترین نرخ بقا، mx و exj در تیمار اسانس پونه مشاهده شد. نتایج نشان داد که اسانس پونه نسبت به اسانس رازیانه دارای تاثیرات بیشتری روی پارامترهای بیولوژیکی، نرخ بقا و باروری زنجرک خرما می باشد.
    کلیدواژگان: زنجرک خرما، جدول زندگی دو جنسی، سم شناسی دموگرافیک
  • لیدا دهقان دهنوی *، علی اصغر طالبی، شیلا گلدسته، رضا وفایی شوشتری صفحات 51-76
    خانواده Megachilidae با بیش از 4000 گونه توصیف شده در سرتاسر جهان، سومین خانواده بزرگ از زنبورهای گرده افشان است. تعداد گونه های سه شهرستان یزد، مهریز و تفت، درصد فراوانی هرگونه نسبت به کل گونه های جمع آوری شده مشخص گردید. شاخص های فراوانی، تنوع، یکنواختی و غنای گونه ای و همچنین شاخص شباهت زیستگاه ها برای 48 گونه جمع آوری شده در این سه شهرستان در طی سال های 1391 و 1392 محاسبه شد. در شهرستان یزد در سال 1391 گونه Megachile rubripes با فراوانی نسبی 48%، در سال 1392 گونه Anthidium florentinumبا فراوانی نسبی5/22%، در شهرستان مهریز در سال 1391 گونه M. pilicrus با فراوانی نسبی 3/26%، در سال 1392 گونه A. florentinumبا فراوانی 3/19%، در شهرستان تفت در سال 1391 گونهLithurgus chrysurus با فراوانی نسبی8/23% و در سال 1392 گونهOsmia caerulescens با فراوانی نسبی29% دارای بیشترین فراوانی در بین گونه ها بودند. بر اساس شاخص های تنوع گونه ای آلفا، مشخص شد که شهرستان های مهریز و تفت در سال 1392 تنوع گونه ای بیشتری دارند. بر اساس مقایسه آماری شاخص های یکنواختی گونه های به دست آمده شهرستان های یزد، مهریز و همچنین تفت در دو سال 1391 و 1392 نیز از یکنواختی یکسان برخوردار بودند، اما یکنواختی فراوانی گونه ها در شهرستان های مهریز و تفت از شهرستان یزد بیشتر بود. یکنواختی گونه ها در شهرستان های مهریز و تفت در دو سال 1391 و 1392 مشابه بود. روش ریرفکشن نشان داد که شهرستان تفت در سال 1392 از غنای گونه ای بیشتری برخوردار بوده است. شاخص تنوع بتا نشان داد که در سال های 1391 و 1392 شهرستان های مهریز و تفت بیشترین شباهت را به یکدیگر داشته اند.
    کلیدواژگان: شاخص یکنواختی، غنای گونه ای، شاخص شباهت زیستگاه ها
  • مسعود شهابی، علی رجب پور * صفحات 77-88
    بید سیب زمینی یکی از مهم ترین آفات سیب زمینی در ایران می باشد. زیست شناسی این آفت روی دو رقم سیب زمینی سانته و آریندا در شهرستان اندیمشک، شمال استان خوزستان طی دو سال زراعی از 1392 تا 1394 مطالعه شد. پایش مراحل بالغ با کمک تله فرمون جنسی و مراحل نابالغ (تخم و لارو) با شمارش مستقیم صورت گرفت. نتایج نشان داد زمان ظهور بالغین در فصل زراعی اول و دوم، دو ماه اختلاف زمانی داشت که به دلیل تفاوت در میانگین دما در دو سال مورد مطالعه بود. بین تراکم بالغین و میانگین دمای هفتگی همبستگی معنی داری وجود داشت در حالی که با رطوبت نسبی هفتگی همبستگی مشخصی مشاهده نشد. در سال زراعی اول و دوم، ظهور اولین شب پره بالغ به ترتیب در اواسط بهمن و اواسط آذر بود و اوج شب پره های شکار شده اوایل فرودین مشاهده شد. ظهور تخم های این شب پره روی ارقام مورد آزمایش در سال زراعی اول و دوم اوایل فروردین بود. در هر دو سال تحقیق، اوج تخم گذاری شب پره در هفته اول فروردین بود. در سال زراعی اول، اولین زمان ظهور لاروها روی ارقام مورد آزمایش اواسط اسفند و در سال زراعی دوم اواخر اسفند بود. اوج جمعیت لارو در سال زراعی اول و دوم به ترتیب اواسط فروردین و اواخر فروردین بود. تفاوت زمانی مشخصی در زمان ظهور، اوج و یا ناپدید شدن مراحل مختلف رشدی مورد مطالعه این آفت در دو رقم مورد مطالعه دیده نشد.
    کلیدواژگان: بید سیب زمینی، ارقام سیب زمینی، تغییرات جمعیت، شرایط آب و هوایی
  • مطالعه فون بالاخانواده پسیل ها (Hemiptera: Psylloidea) در استان کردستان
    منوچهر عزتی، علی مهرور *، زینب احمدی صفحات 89-107
    برای شناسایی و معرفی پسیل های بالاخانواده Psylloidea استان کردستان نمونه برداری هایی طی سال های 1391 و 1392 از شهرستان های مختلف این استان انجام گرفت. در این پژوهش 19 گونه پسیل از 7 جنس و 4 زیرخانواده متعلق به خانواده های Aphalaridae (1 گونه)، Liviidae (6 گونه)، Psyllidae (7 گونه) وTriozidae (5 گونه) جمع آوری و شناسایی شدند. از این تعداد یک گونه پسیل با نام Camarotoscena trjapitzini Loginova، 1968 برای فون ایران و 17 گونه برای فون استان جدید محسوب می شوند. با در نظر گرفتن یافته های این پژوهش، تعداد گونه های شناسایی شده پسیل در ایران به 96 گونه از 27 جنس و 5 خانواده افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پسیل ها، کلید شناسایی، استان کردستان، ایران
  • زیست شناسی شپشک نوقی Salicicola davatchi (Hem: Diaspididae) در پسته کاری های رفسنجان
    فاطمه کاظمی *، محمدرضا مهرنژاد، اکبر رجبی، حمیده سلمانی نژاد صفحات 109-120
    شپشک نوقی، Salicicola davatchi Balachowski & Kaussari (Hemiptera: Diaspididae) یکی از آفات درختان پسته در ایران می باشد. این حشره با تغذیه از شیره گیاهی باعث ضعف درختان و همچنین کاهش میزان محصول و کیفیت آن می شود. در تحقیق حاضر بیولوژی و چرخه زندگی این شپشک در باغ های پسته در شرایط آب و هوایی رفسنجان بررسی گردید. نتایج نشان داد که شپشک نوقی غالبا روی شاخه های درختان پسته مستقر می شود اما گاهی تعداد معدودی شپشک روی برگ و میوه پسته نیز زندگی می کنند. معمولا سپرهای شپشک نوقی به صورت توده ای و تجمعی بر روی شاخه ها دیده می شود. افراد نر این گونه، در اوایل فروردین روی شاخه های درختان ظاهر می شوند و حدود 20 روز روی درختان حضور دارند. حدود 7 تا 10 روز بعد، در زیر سپر افراد ماده، تخم تشکیل می شود. میانگین حداکثر تعداد تخم در زیر یک سپر ماده سه هفته بعد از اولین تخم گذاری مشاهده می شود و پوره های متحرک بعد از یک ماه از تخم ها خارج می گردند. خروج پوره های متحرک از دهه‏ دوم اردیبهشت شروع می شود و بعد از 5 تا 10روز به اوج می رسد که، این دوره با توجه به شرایط آب و هوایی متغیر می باشد. پوره های شپشک نوقی بسیار کم تحرک بوده و در بسیاری از موارد پوره های تازه خارج شده از تخم، جابجایی قابل توجهی ندارند و در زیر سپر مادری تشکیل سپر می دهند و در همین محل زیست می کنند. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، شپشک نوقی دارای 2 سن پورگی و یک نسل در سال است. زمستان گذرانی این گونه به صورت حشرات نابالغ روی شاخه های درختان پسته صورت می گیرد. افرادی که در ابتدای بهار روی برگ و میوه مستقر شوند نسل دوم نیز تولید می کنند اما افراد نسل دوم موفق به تکمیل دوره زندگی خود نمی شوند. این پوره ها به دلیل برداشت میوه و ریزش برگ ها از بین می روند.
    کلیدواژگان: شپشک نوقی، پسته، زیست شناسی، بیولوژی
|
  • Y. Ostadi *, Gh. Yavari, M. Shokat Fadaei, M. Ahmadian, S. Imani Pages 1-16
    Insects can be used as a food in livestock and poultry. However, there may be some obstacles in using insects as animal’s diet. The priority of the obstacles from the perspective of animal husbandry managers was studied in two provinces, Alborz and Tehran, Iran. At first, the obstacles were categorized in 8 main and 87 sub-main indices providing a questionnaire given to 20 experts randomly to be filled up. The initial data derived from questionnaires were analyzed The weight of each index calculated and compare by using Expert Choice 11 software Results showed that the health and food obstacle, the culture and attitudes obstacle and the economic obstacles with the indices of 0.418, 0.231 and 0.143 were the most important, respectively. Amongst the sub-indices, the risk of row consumption of insects 0.054, uncertainty in security and health 0.051 and the residue of insecticides 0.047 were the most important obstacles in producing food for livestock and poultry.
    Keywords: Edible insects, Livestock, poultry producers, Production obstacles, Analytic Hierarchy process (AHP)
  • P. Baradaran Anaraki, E. Bagheri Zenouz, M. Arbabi * Pages 17-25
    Callosobruchus maculatus is an important cowpea pest in stored condition. The longer effects, safeness of gamma radiation doses are less hazardous for both human and environment. Effects of different gamma radiation (Co60) doses on amount of nitrogen, protein, pest damage, life cycle, fecundity were evaluated under laboratory conditions. Results of gamma radiation doses increased found ineffectual on cowpea nitrogen and protein contents. Insect larvae damage on cowpea in comparison to controlled treatment at different interval and during 21 days sampling period observed significant (f=17.89, df=5, 2) P=0.0001). Max. (29.8%) and Min. (2.46%) larvae damages recorded at 1st and 21st days after hatching. Effects of different gamma radiation doses (5to 50 Gy) on viability of 100 eggs in each treatment showed that significant (f=7.57, df=4, 8) P=0.0001). While least effects recorded for 5 and 10 Gy, hatchability reduced to 57% and 56% for influence of 20 and 25 Gy radiation, with increasing more gamma radiation complete eggs mortality recorded. Results of 20 to 80 Gy radiation on cohort population of adults found significant (f=5.27, df=6, 7) P=0.0001). Min. control recorded for 20 Gy in group a of Duncan method and with increasing gamma doses radiation, reduction on rate of insect fecundity observed and maximum 44.68% recorded for 70 and 80 Gy doses in comparison to control treatment. The positive controlof gamma radiations doses on cowpea seed beetle developmental stages seems to be a safe protective technique against this store insect pest.
    Keywords: Callosobruchus maculatus, gamma radiation, cowpea seed beetle, Control store pest
  • A. Khezri *, E. Soleiman Nejadian, Sh. Goldasteh, H. Pezhman, H. Farazmand Pages 27-34
    The Ceratitis capitata (Wiedemann)is a quarantine pest which was reported in Fars province, Iran in 2007. During the years 2010-2011 in a pomegranate orchard in Shiraz, kaolin effect was evaluated in five treatments consisted of kaolin (Spydan® WP 95%), spraying with concentrations of 3% and 5% and at every 2 and 4 weeks intervals of treatment with control group in three replications to reduce damage caused by C. capitata. There was no significant difference between the various concentrations of kaolin but fewer fruits were infected during period of kaolin sprayed every two weeks. Investigation of the effect of kaolin on the host plant showed that kaolin5% had no effect on the total amount of leaf chlorophyl and temperature of the central part of pomegranate trees but average of fruit diameter coated with kaolin5% was larger than other fruits. Thus, according to the results, pomegranate trees sprayed with kaolin, at every 2 weeks, can be used successfully to control the Mediterranean fruit fly’s damage. Also kaolin5% had positive effect on size of pomegranate fruits.
    Keywords: Ceratitis capitata, Kaolin, chlorophyll, pomegranate
  • A. Dehghan, A. Payandeh *, S. Imani, M. Shojaei, H. Ostovan Pages 35-49
    Dubas bug, Ommatissus lybicus,is one of the serious pest of palm trees throughout the world and Iran. Pesticides are applied in highly infested areas. In order to risk of pesticides, it is necessary for safe alternatives. The aim of this study was the evaluating of sublethal (LC25) effects of fennel and pennyroyal essential oils on life table parameters of Ommatissus lybicus using two-sex life table. The LC25 values for fennel and pennyroyal essential oils were 23 and 30 µL/L, respectively. The results show that the essential oils caused the significant decreasing of fecundity, oviposition days and immature survival rate of Dubas bug. The highest and lowest immature stages period was on fennel (76.09±0.21 days) and control (73.88±0.24 days). Also, the highest adult longevity was on control (16.63±0.32) and the lowest was on fennel (16.00±0.42). The total developmental time of Dubas bugs was significantly decreased in essential oil treatments. Therefore, essential oils decreased the life table parameters including r, λ and R0, significantly. The essential oils treatment decreased survival rate and life expectancy of Dubas bug. The lowest survival rate, mxj, exj were observed in pennyroyal treatment. Our results showed that the pennyroyal essential oil was more effective than fennel essential oil on biological parameters, survival rate and fecundity of Dubas bugs.
    Keywords: Dubas bug, Two-Sex life table, Demographic toxicology
  • L. Dehghan Dehnavi *, A. A. Talebi, Sh. Goldasteh, R. Vafaie Pages 51-76
    The family Megachilidae with more than 4000 wordwide described species is the thirth family of polliniting bees. In this research, in order to investigating the species diversity of Megachilidae, SDR software was used in different regions. The number of species in three counties Yazd, Mehriz and Taft, abundance percentage of each species than total species that collected is determined. The indices of abundance, diversity, evenness, richness species and also habitat similarity index for 48 species that collected in the three counties was calculated during 2012 and 2013. Megachile rubripes with relative abundance 48% in Yazd county in 2012, Anthidium florentinumwith relative abundance 22.5% in 2013, Megachile pilicrus with relative abundance 26.3% in Mehriz county in 2012, A. florentinum with abundance 19.3% in 2013, Lithurgus chrysurus with relative abundance 23.8%% in Taft county in 2012, Osmia caerulescens with relative abundance 29% in 2013 have the most abundance between species. According to alfa species diversity indices, determined that Mehriz and Taft counties have hiegher species diversity in 2013. According to satatistic comparation of evenness indices of species of Yazd, Mehriz counties and also Taft county has similarity evenness in 2012, 2013, but species abundance evenness was more in Mehriz and Taft counties than Yazd county. Species evenness was similar in Mehriz and Taft counties in 2012, 2013. Rarefaction method showed that Taft county has hiegher richness species in 2012. β diversity index showed that Mehriz and Taft counties have the most similarity in 2012, 2013.
    Keywords: Relative Abundance, Evenness index, Richness species, Habitat similarity index, SDR software
  • M. Shahabi, A. Rajabpour * Pages 77-88
    Potato tuber moth, Phthorimea operculella, is one of the most important pests of potato in Iran. Biology of the pest on two commercial potato cultivars, Sante and Arinda, was studied in Andimeshk, north of Khuzestan province, Iran. Samplings were weekly performed from two separate fields cultivated by two cultivars during two agricultural seasons (2013-2015). Adults and immatures monitoring were done by using sex pheromone trap and direct count respectively. Results showed that adults occurred with two months difference in the first and second agricultural seasons which is related to different means temperature in the two studied seasons. Significant correlation was observed between adult densities and weekly means temperature. First adults appeared on both cultivars in early February and December in the first and second agricultural seasons and peaked at the end of March, respectively. The peaks of egg number were observed at The end of March for the first and second agricultural seasons, respectively. First larvae were observed in early and mid of March in the first and second years. Larvae peaked at The end of March and mid of April for the first and second years, respectively. No considerable difference was observed among occurrence, peak and activity time of the developmental stages of potato tuberworm on The two tested cultivars.
    Keywords: Potato tuberworm, different potato varieties, population fluctuations, climate condition
  • Faunistic study of the superfamily Psylloidea (Hemiptera)
    M. Ezzati, A. Mehrvar *, Z. Ahmadi Pages 89-107
    In order to study the Psylloidea fauna of Kurdistan province, Iran, the specimens were collected from different regions of the province during 2012 and 2013. Totally 19 species of 7 genera and 4 subfamilies were identified belonging to Aphalaridae (1 species), Liviidae (6 species), Psyllidae (7 species) and Triozidae (5 species) families. Of these, one species, Camarotoscena trjapitzini Loginova, 1968, is a new record for Iranian fauna and 17 species are new for the province. By considering the results of this research, the number of identified Psyllid species from Iran increases to 96 from 27 genera and 5 families.
    Keywords: Psyllids, identification key, Kurdistan province, Iran
  • Biology of Noghi scale, Salicicola davatchi, in the pistachio-growing areas of Rafsanjan, Iran
    F. Kazemi *, M. R. Mehrnejad, A. Rajabi, H. Salmani Nejad Pages 109-120
    The Noghi scale, Salicicola davatchii Balachowski & Kaussari (Hemiptera: Diaspididae) is considered as a pest for cultivated pistachio trees in Iran. This insect sucks up of plant sap and causes tree's weakness as well as decreases of yield quantity and quality. The biology and lifecycle of S. davatchi were studied in commercial pistachio orchards in Rafsanjan, southern part of Iran. The results showed that this scale usually lives on tree's branches, although the nymphs were found on leaves and fruits occasionally. The crawlers move very slowly and just for a very short distances, therefore usually shields of scales are found in piles on branches. The males appear on pistachio branches from late March that is continued for 20 days, and 7 to 10 days later, eggs were formed under female’s shield. The first stage nymphs appeared on branches from early May and reached the peak 5 to 10 days later. The second nymphal stage appeared at late June. Those scales that develop on either leaves or fruits produce second generation, although these nymphs are unable to complete their lifecycle due to fruit harvesting as well as leaves fall. This species produces one successful generation within a year including two nymphal stages. This scale hibernates as the second nymphal stage.
    Keywords: Salicicola davatchi, Pistachio, Biology