فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال یازدهم شماره 11 (پیاپی 70، بهمن 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طیبه محمدی *، سعید آزنده، داریوش بیژن نژاد، نجمه شمس الدینی لری صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی مزانشیمی استخراج شده از ژله وارتون بندناف انسان، یکی از منابع ارزشمند برای سلول درمانی و مهندسی بافت است و برای این اهداف لازم است در محیط کشت تکثیر شوند. محیط کشت، استرس اکسیداتیو را به سلول ها تحمیل می کند. ویتامین ث یک آنتی اکسیدان قوی است. هدف این مطالعه بررسی اثر ویتامین ث روی تکثیر و تمایز این سلول ها بود.
    روش بررسی
    بعد از جداسازی و کشت سلول ها از ژله وارتون بندناف، سلول های پاساژ سوم کشت سلولی، تحت تیمار با غلظت های مختلف ویتامین ث در پنج گروه شامل: 1- فاقد ویتامین ث؛ 2- محیط غنی شده با 5 میکرومول ویتامین ث؛ 3- محیط غنی شده با 50 میکرومول ویتامین ث ؛ 4- محیط غنی شده با 250 و محیط غنی شده با 500 میکرومول ویتامین ث قرار گرفتند. طول مدت تیمار 9 روز بود. بقای زیستی سلول ها با استفاده از آزمون MTT و پتانسیل تمایز آن ها با کمک محیط القاگر تمایزی استئوژنیک، آدیپوژنیک و رنگ آمیزی هیستوشیمیایی بررسی شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، ویتامین ث با غلظت 250 میکرومول، بقای سلولی را افزایش داد؛ درحالی که سایر غلظت ها آن را کاهش داد (05/0p≤).
    همچنین غلظت 50 میکرومول، تمایز استئوژنیک را بهبود بخشید؛ درحالی که در رابطه با تمایز آدیپوژنیک با غلظت 50 میکرومول فقط توانست پراکندگی قطرات چربی را یکنواخت کند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد ویتامین ث با غلظت مناسب می تواند بقای سلول های بنیادی مزانشیمی ژله وارتون را افزایش دهد و به صورت وابسته به دوز روی تمایز استئوژنیک و آدیپوژنیک آنها اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: ژله وارتون، سلول های بنیادی مزانشیمی، ویتامین ث، بقاء زیستی، تمایز
  • سیده شیوا دادوند، فرهاد دریانوش *، احسان اقبالی صفحات 12-21
    زمینه و هدف
    دیابت یکی از شایع ترین مشکلات سلامتی با پیامدهای قابل توجه است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تغییرات هموگلوبین گلیکوزیله، شاخص مقاومت به انسولین و سطوح پلاسمایی لیپیدها متعاقب یک دوره تمرین مقاومتی دایره ای در بیماران مرد مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 20 نفر مرد مبتلا به دیابت نوع 2، انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند.
    گروه تجربی، تمرین مقاومتی دایره ای را به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته با شدت 80-60% یک تکرار بیشینه (1RM) انجام دادند. متغیرهای مورد اندازه گیری قبل و بعد از برنامه تمرینی شامل: مقادیر خونی هموگلوبین گلیکوزیله، شاخص مقاومت به انسولین، قند خون ناشتا، کلسترول تام، تری گلیسرید، کلسترول- HDL و کلسترول – LDL بود. داده ها با استفاده از آزمون تی همبسته و تی مستقل در سطح معنی داری، 05/0p< تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، 8 هفته تمرین مقاومتی دایره ای باعث کاهش معنی داری در شاخص مقاومت به انسولین و قندخون ناشتا در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل شد (05/0p˂)، اما در سطوح خونی هموگلوبین گلیکوزیله، تری گلیسرید، کلسترول تام، کلسترول-HDL و کلسترول-LDL، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    تمرین مقاومتی دایره ای می تواند به عنوان یک روش درمانی غیردارویی در سلامت مردان مبتلا به دیابت نوع 2 مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ورزش، هموگلوبین گلیکات آ، مقاومت انسولینی، پروفایل لیپیدی خون، دیابت ملیتوس نوع 2
  • سوده اریش *، مهدی محمدزاده، مینو ایلخانی پور، فرین بابایی صفحات 22-32
    زمینه و هدف
    استرس اکسیداتیو با تاثیر بر سیستم عصبی، موجب اختلال در فرآیندهایی ازجمله یادگیری و حافظه می شود. همچنین استفاده از داروهای شیمیایی برای درمان افسردگی ناشی از استرس اغلب با تضعیف حافظه همراه است. در مطالعه حاضر، اثرات عصاره هیدروالکلی ریشه گیاه نوروزک (Salvia leriifolia) به عنوان آنتی اکسیدان، به همراه داروی ضدافسردگی فلوکسامین بر حافظه فضایی موش های صحرایی نر تحت استرس بی حرکتی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 25 سر موش صحرایی نر بالغ (با میانگین وزنی 170 گرم) به طور تصادفی به 5 گروه پنج تایی تقسیم شدند. حیوانات با غلظت های مختلف دارو و عصاره به روش خوراکی به مدت 21 روز تیمار شدند. در پایان دوره تیمار، جهت بررسی شاخص های رفتاری، از ماز شعاعی 8 بازویی استفاده گردید. همچنین میزان مالون دی آلدئید و کاتالاز در هموژنای بافت مغز و مقادیر گلوکز و کورتیزول در خون اندازه گیری شد. تحلیل داده ها به کمک آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و پس آزمون توکی صورت گرفت.
    یافته ها
    حافظه فضایی در موش های تحت استرس بی حرکتی (گروه شاهد)، کاهش معنی داری را در مقایسه با گروه کنترل نشان داد. تجویز عصاره ریشه نوروزک سبب بهبود حافظه فضایی در گروه دریافت کننده عصاره و گروه عصاره - دارو نسبت به گروه شاهد و فلوکسامین شد. همچنین عصاره ریشه نوروزک باعث بهبود حافظه کاهش یافته ناشی از فلوکسامین، افزایش کاتالاز، کاهش مالون دی آلدئید، گلوکز و کورتیزول در گروه های تحت تیمار عصاره و گروه عصاره - دارو نسبت به گروه شاهد گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد استرس بی حرکتی و تجویز فلوکسامین جهت درمان افسردگی ناشی از استرس، منجر به تضعیف حافظه فضایی شده است؛ درحالی که عصاره ریشه نوروزک به علت خاصیت آنتی اکسیدانی قوی باعث بهبود حافظه در تمام گروه ها شد.
    کلیدواژگان: محدودیت حرکتی، حافظه فضایی، نوروزک، فلوکسامین، ماز شعاعی
  • محمد کریمی *، معصومه رهنما صفحات 33-40
    زمینه و هدف
    چاقی به طور آشکار با بروز مشکلات قلبی - عروقی رابطه دارد. عوامل خطرساز نوظهور بیماری های قلبی – عروقی از قبیل فیبرینوژن و هموسیستئین، مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر 8 هفته تمرینات منتخب پیلاتس بر سطوح فیبرینوژن و هموسیستئین زنان چاق غیرورزشکار بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 20 زن چاق غیرورزشکار (سن 6/3±6/29سال، شاخص توده بدنی 6/1±6/32 کیلوگرم برمترمربع)، به طور داوطلب شرکت کردند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه مساوی کنترل (فعالیت روزمره) و تجربی (تمرینات منتخب پیلاتس) تقسیم شدند. مداخله گروه تجربی شامل انجام 8 هفته تمرینات منتخب پیلاتس، 3 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 75-60 دقیقه بود. قبل و بعد از 8 هفته تمرینات پیلاتس، از تمامی شرکت کنندگان در حالت 10 ساعت ناشتایی، نمونه خون (5 سی سی) گرفته شد. سطوح فیبرینوژن و هموسیستئین با استفاده از روش ELISA مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند (05/0>p).
    یافته ها
    در غلظت فیبرینوژن پلاسما 98/40±1/340 میلی گرم بردسی لیتر (قبل)، در برابر 65/34±5/309 میلی گرم بردسی لیتر (بعد) و هموسیستئین پلاسما (15/1±01/15 میکرومول برلیتر (قبل)، در برابر 47/1±26/12 میکرومول برلیتر (بعد)، تفاوت معنی داری مشاهده گردید (05/0>p).
    نتیجه گیری
    در مجموع به نظر می رسد احتمالا تمرینات منتخب پیلاتس می تواند اثرات مفیدی بر برخی عوامل خطرزای بیماری های قلبی - عروقی داشته باشد.
    کلیدواژگان: چاقی، فیبرینوژن، هموسیستئین، زنان
  • اعظم خلج، حمید حیدری، رضا حیدری، حمید فراهانی * صفحات 41-48
    زمینه و هدف
    سنجد از دیدگاه طب سنتی دارای اثرات درمانی، برای بسیاری از بیماری ها است. شکوفه ها و گل های درخت سنجد موجب تحریک سیستم هورمونی، عصبی و امیال جنسی می شود. در این مطالعه تاثیر غلظت های مختلف عصاره گل سنجد بر میزان استروژن و پروژسترون سرم موش صحرایی ماده بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 36 سر موش صحرایی ماده بالغ نژاد ویستار (وزن 200-180 گرم( به 4 گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه اول (کنترل) هیچ دارویی دریافت نکردند؛ به گروه دوم) گروه شم) آب مقطر )حلال) داده شد و گروه سوم و چهارم به ترتیب عصاره هیدروالکلی گل گیاه سنجد را با دوز 50 و 100 میلی گرم برکیلوگرم به صورت گاواژ و به مدت 14 روز دریافت کردند. در انتها با خونگیری از قلب حیوان، سرم آن جدا و سطح سرمی استروژن و پروژسترون به روشELISA سنجیده شد. داده ها به کمک آزمون واریانس یک طرفه و تست توکی آنالیز شدند.
    یافته ها
    میزان غلظت سرمی هورمون استروژن و پروژسترون در گروه های دریافت کننده عصاره ( با دوز 50 میلی گرم برکیلوگرم) در مقایسه با گروه های کنترل و شم، افزایش معنی داری داشت (05/0p<)، ولی میزان غلظت سرمی هر دو هورمون در گروه های تجربی دریافت کننده عصاره (با دوز 100 میلی گرم برکیلوگرم) نسبت به گروه های کنترل و شم، افزایش معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره هیدروالکلی گل سنجد باعث افزایش سطح هورمون های استروژن و پروژسترون خون می شود. همچنین این گیاه می تواند برای بالابردن سطح هورمون های زنانه و افزایش اعمال جنسی در زنان استفاده شود.
    کلیدواژگان: سنجد، استروژن ها، پروژسترون، موش صحرایی
  • ابوذر محمدی *، مسعود نیکبخت، محسن قنبرزاده صفحات 49-57
    زمینه و هدف
    نوروتروفین ها نقش مهمی در وضعیت بیماری افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تمرین در محیط آبی و خشکی بر تغییرات فاکتور رشد عصبی و رشد شبه انسولینی 1 در بیماران مرد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 27 نفر مرد مبتلا به MS با درجه ناتوانی بین 3-1، از بین بیماران مراجعه کننده به بیمارستان الزهرای اصفهان به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، سپس آزمودنی ها به طور مساوی و تصادفی در یکی از 3 گروه (کنترل، تمرین در آب و تمرین در خشکی) قرار گرفتند. نمونه گیری های خونی در دو مرحله: قبل از دوره تمرینی و بعد از دوره تمرینی جمع آوری شد. تمرین استقامتی برای گروه تمرین در آب شامل انجام دوچرخه ثابت در آب بود و گروه تمرین در خشکی، تمرین استقامتی (دوچرخه ثابت در خشکی) را انجام دادند. شدت و مدت تمرین برای هر دو گروه تمرین به صورت مساوی به مدت 30 دقیقه، با 60% حداکثر اکسیژن مصرفی، به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه انجام شد.
    یافته ها
    سطوح فاکتور رشد عصبی و فاکتور رشد شبه انسولینی در گروه های تمرینی در هر دو محیط، در پس آزمون نسبت به پیش آزمون، افزایش معنی داری داشت، ولی در گروه کنترل تفاوت معنی داری بین زمان های اندازه گیری مشاهده نشد. همچنین فاکتورهای مورد اندازه گیری در گروه تمرین در آب نسبت به گروه تمرین در خشکی، به طور معنی داری بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، انجام تمرینات استقامتی باعث افزایش فاکتورهای نوروتروفینی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود که این افزایش در گروه تمرینی در محیط آبی نسبت به محیط خشکی بیشتر است.
    کلیدواژگان: ورزش، فاکتور رشد شبه انسولینی1، مولتیپل اسکلروزیس، فاکتور رشد عصبی
  • ضیا فلاح محمدی، وحید طالبی *، نور محمد دلاوری بنی تاک، اباذر شیرازی صفحات 58-67
    زمینه و هدف
    منیزیم، کوفاکتوری با بیش از 300 آنزیم است که در تولید انرژی و سیستم عصبی تاثیرگذار می باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مصرف منیزیم بر شاخص های الکترومیوگرافی خستگی عضلانی در پی فعالیت بدنی شدید بی هوازی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 16 دانشجوی فعال مرد به صورت داوطلبانه شرکت کردند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه مکمل و دارونما تقسیم شدند. محل قرارگیری الکترود های الکترومیوگرافی برای عضلات، براساس دستورالعمل SENIAM مشخص گردید. آزمون روی دوچرخه ارگومتر (لوده ساخت هلند) انجام شد و همزمان با آن، فعالیت عضلات پای راست به وسیله دستگاه EMG ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی و تی مستقل تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مصرف مکمل منیزیم موجب کاهش درون گروهی RMS عضلات پهن داخلی، پهن خارجی، عضله دوقلو داخلی (به ترتیب 001/0=p، 05/0=p، 001/0=p) شد، اما مقادیر بین گروهی تفاوت معنی داری نداشت. همچنین MPF پهن داخلی، پهن خارجی و عضله دوقلو درپی مصرف مکمل (به ترتیب 001/0=p، 05/0=p، 05/0=p) و نیز در مقایسه بین گروه ها تنها در عضله پهن خارجی گروه مکمل، افزایش (026/0=p) نشان داد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های مطالعه حاضر، مصرف مکمل منیزیم سولفات، عملکرد افراد سالم فعال را در یک دوره کوتاه فعالیت های شدید همچون آزمون وینگیت بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: منیزیم سولفات، الکترومیوکاردیوگرافی، خستگی
  • عبدالرضا کاظمی * صفحات 68-76
    زمینه و هدف
    امنتین و کمرین، آدیپوکاین هایی هستند که عمدتا از بافت چرب ترشح می شوند. در پژوهش حاضر تاثیر 8 هفته تمرین هوازی بر سطوح کمرین، امنتین سرمی و مقاومت به انسولین زنان دارای اضافه وزن بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 21 زن دارای اضافه وزن از بین داوطلبین (با توجه به امکانات تحقیق)، انتخاب و به صورت هدفمند به دو گروه تمرین (11 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 8 هفته (هفته ای سه جلسه تمرین هوازی) به صورت 30 دقیقه دویدن با 70 -50% حداکثر ضربان قلب بود. در 2 هفته اول با 50%، 2هفته دوم با 60%، 2 هفته سوم با 65% و 2 هفته آخر با 70% ضربان قلب بیشینه اجرا گردید. 48 ساعت قبل از شروع و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی، خونگیری انجام و سطوح کمرین، امنتین سرم و مقاومت به انسولین اندازه گیری شد. از آزمون آنالیز کوواریانس برای بررسی تفاوت بین گروهی استفاده گردید.
    یافته ها
    تغییرات سطوح کمرین سرم در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل، کاهش معنی داری نشان نداد (146/0p=)؛ درحالی که سطوح امنتین سرم در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل، افزایش معنی داری داشت (001/0p<). علاوه بر این، مقاومت به انسولین در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل بهبود یافت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد این تمرینات در زنان دارای اضافه وزن، اثر بیشتری بر افزایش امنتین در مقایسه با کاهش کمرین داشته است، لذا این تمرینات می تواند روش تمرینی مناسب برای کاهش بیماری های مرتبط با چاقی باشد.
    کلیدواژگان: ورزش، کمرین، امنتین، مقاومت به انسولین، اضافه وزن
  • سهیلا مرادی *، رضا مهدوی نژاد، محمد سالکی صفحات 77-86
    زمینه و هدف
    در استفاده از تمرین درمانی و ورزش جهت کنترل و پیشگیری و درمان بیماران مبتلا به کمردرد، توافق نظر وجود دارد. اما با توجه به تنوع شیوه های تمرین درمانی هنوز به طور علمی، تاثیر این تمرین ها بررسی نشده است. در این مطالعه، اثر 8 هفته تمرینات باراوسل بر میزان درد و استقامت عضلات تنه زنان مبتلا به کمردرد مزمن بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 30 بیمار زن (سنین 40-20 سال) مبتلا به کمردرد مزمن، مراجعه کننده به مراکز درمانی و فیزیوتراپی منطقه سه شهر اصفهان، در نیمه دوم سال 1394 به صورت دردسترس و هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مورد (انجام تمرینات منتخب باراوسل، 15 نفر) با میانگین سنی 86/28 سال، قد 87/161 سال، وزن 12/69، شاخص توده بدنی 88/26 و گروه شاهد (درمان های رایج و فیزیوتراپی، 15 نفر) با میانگین سنی 20/28 سال، قد 12/169 سال، وزن 76/69 و شاخص توده بدنی 60/26 قرار گرفتند. قبل و بعد از دوره، میزان استقامت راست کننده های تنه و شدت درد به ترتیب به وسیله تست بایرینگ سورنسن و پرسشنامه مقیاس بصری سنجش میزان درد، اندازه گیری شد. تمرینات باراوسل به صورت منظم طی 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه حدود یک ساعت اجرا گردید.
    یافته ها
    متعاقب 8 هفته تمرین، کاهش معنی داری در سطح درد (000/0=p، 17/80= t) و افزایش معنی داری در استقامت عضلات تنه این بیماران مشاهده گردید (000/0=p، 10/61- = t).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد تمرینات باراوسل، قابلیت کاهش عوارض ناشی از کمردرد را دارد؛ بنابراین می توان از آن به عنوان یک روش درمانی برای افراد مبتلا به کمردرد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، عضلات، کمردرد، زنان
  • سید داود محمدی، پروین رحمتی نژاد *، سید رضا سیدطبایی، ولی الله اکبری صفحات 87-94
    زمینه و هدف
    روانشناسان شناخت گرا، طرحواره ها(Schema) را ساختارهایی شناختی می دانند که فرد را در گزینش، رمزگردانی و پردازش اطلاعات به دست آمده از محیط تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از این مطالعه بررسی همبستگی بین ابعاد شخصیتی مایرز - بریگز و طرحواره های ناسازگار اولیه در دانشجویان پزشکی بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع توصیفی – همبستگی بود، 120 دانشجو (60 دختر و 60 پسر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به سوالات 2 پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ و سنخ نمای مایرز – بریگز پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آماره های ضریب همبستگی پیرسون و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، تفاوتی میان دو گروه دختر و پسر در ابعاد شخصیتی مایرز- ریگز مشاهده نشد. هر دو گروه بیشترین نمره را در بعد برونگرایی و ادراکی کسب کردند. بین دو گروه، تفاوت معنی داری در طرحواره های حوزه محدودیت مختل وجود داشت و دختران در این حوزه، نمرات بیشتری را به دست آوردند. همچنین بین بعد درونگرایی شخصیت مایرز - بریگز و حوزه محدودیت های مختل، همبستگی مثبت معنی داری وجود داشت. بین بعد قضاوتی نیز با طرحواره های حوزه بریدگی و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل، گوش به زنگی بیش از حد، بازداری و حوزه محدودیت های مختل، همبستگی منفی معنی داری وجود داشت. بعد حسی با طرحواره های حوزه محدودیت های مختل، همبستگی مثبت معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر، شواهدی را برای همبستگی بین طرحواره های ناسازگار با تیپ های شخصیتی فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، شخصیت، دانشجویان پزشکی، روانشناسی
  • سجاد پارسایی *، رسول عابدان زاده، ناهید شتاب بوشهری، سعید آلبوغبیش، سمیه رضایی منش، پریسا براتی صفحات 95-103
    زمینه و هدف
    با افزایش سن، در عملکرد فیزیکی و جسمانی نظیر تعادل، اختلالاتی رخ می دهد. برنامه نوروفیدبک از طریق تنظیم ناهنجاری های امواج مغزی به صورت خودتنظیمی می تواند عملکرد جسمانی و فیزیکی را تحت تاثیر قرار دهد. در این تحقیق اثر تمرینات نوروفیدبک بتا/تتا بر تعادل ایستا و پویای سالمندان شهر اهواز بررسی گردید.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع نیمه تجربی و از لحاظ هدف، کاربردی بود. تعداد 18 نفر سالمند با میانگین سنی 1/3±3/65، انتخاب و به طور مساوی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. جهت ارزیابی تعادل ایستا و پویای شرکت کنندگان، از آزمون های ایستادن تک پا و مدت زمان برخاستن و رفتن استفاده شد. آزمودنی های گروه تجربی 12 جلسه در تمرینات نوروفیدبک (شامل افزایش توان بتا و کاهش توان تتا) شرکت کردند. گروه کنترل در همان شرایط قرار گرفتند، اما فقط امواج ضبط شده تمرینات گروه تجربی را به عنوان تمرین مشاهده کردند.
    یافته ها
    در این مطالعه طبق آزمون تی، در قیاس با گروه کنترل، تمرینات نوروفیدبک موجب بهبود معنی داری در عملکرد تعادل ایستا و پویا شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تمرینات نوروفیدبک با استفاده از تقویت یا بازداری فعالیت امواج مغزی در یک ناحیه خاص، منجر به تغییر در عملکرد فرد شده و می تواند به عنوان یک روش تمرینی موثر در بهبود تعادل سالمندان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، امواج مغزی، تعادل، سالمندی
  • مرضیه امینی *، مهتاب سلیمی، منصوره تجویدی صفحات 104-111
    زمینه و هدف
    طرح مدرسه مروج سلامت (HPS)، که به منزله یک نظام برای ارتقای سلامت است، در برخی مدارس کشور در حال اجرا می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای عملکرد اظهار شده دانش آموزان دختر ابتدایی در زمینه رفتار بهداشتی فردی در مدارس طرح مروج سلامت و مدارس عادی ناحیه سه کرج صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش توصیفی از نوع علی - مقایسه ای بر روی 378 نفر از دانش آموزان دختر ناحیه سه کرج انجام شد. به منظور سنجش و اثر بخشی متغیر های مورد استفاده در پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان تایید شد. پایایی پرسشنامه براساس ضریب آلفای کرونباخ، معادل 91/0 برآورد گردید. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0 p<در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در رفتار بهداشت فردی، بین مولفه بهداشتی تحرک فیزیکی در مدارس مروج سلامت با مدارس عادی در سطح 1%، تفاوت معنی داری وجود داشت و در مولفه های بهداشتی تغذیه، مراقبت از خود، تفکر خلاق و حل مسئله، مهارت توجه و ابراز وجود، تشویق و رفتار پرخطر، تفاوت معنی داری در مدارس مروج سلامت با مدارس عادی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نتایج عملکرد اظهار شده دانش آموزان، نشان دهنده عدم تفاوت طرح مروج سلامت در بیشتر مولفه های رفتار بهداشت فردی در مدارس مورد بررسی بود. بنابراین، بازنگری و تجدیدنظر برای اثربخشی و موفقیت بیشتر طرح مذکور، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، آموزش بهداشت، بهداشت فردی، دانش آموزان، ارتقای سلامت
|
  • Tayebeh Mohammadi *, Saeed Azandeh, Darioush Bijan Nejad, Najmeh Shamseddini Lori Pages 1-11
    Background And Objectives
    Human umbilical cord Wharton’s jelly-derived mesenchymal stem cells are one of the valuable sources for cell therapy and tissue engineering, and for these purposes, it is necessary to proliferate them in culture medium. Culture medium imposes oxidative stress on cells. Vitamin C (vit C) is a potent antioxidant. The aim of this study was to investigate the effect of vit C on proliferation and differentiation of these cells.
    Methods
    After isolation and culture of cells from umbilical cord Wharton’s jelly, cells of third passage culture, were treated with different concentrations of vit C in five groups, including: 1- without vit C, 2- supplemented medium with 5µM of vit C; 3- supplemented medium with 50µM of vit C; 4- supplemented medium with 250, and 5- supplemented medium with 500µM of vit C. The treatment period was 9days. Cellular bioviability was assessed by MTT assay, and their differentiation potential was assessed by osteogenic and adipogenic differentiation inducer medium and histochemical staining.
    Results
    In this study, vit C with concentration of 250µM increased cellular bioviability, while other concentrations decreased it (p≤0.05). Also, 50µM concentration improved osteogenic differentiation; while, in terms of adipogenic differentiation, it could just uniform dispersion of lipid droplets with 50 µM concentration.
    Conclusion
    The results of this study showed that an appropriate concentration of vit C can increase the viability of Wharton’s jelly and affect osteogenic and adipogenic differentiation in a dose-dependent manner.
    Keywords: Wharton jelly, Mesenchymal Stromal Cells, Ascorbic Acid, Cell Differentiation
  • Seyedeh Shiva Dadvand Seyedeh, Farhad Daryanoosh *, Ehsan Eghbali Pages 12-21
    Background And Objectives
    Diabetes is one of the most common health problems with remarkable outcomes. The aim of the present study was to investigate the effect of changes in glycosylated hemoglobin, insulin resistance index, and plasma levels of lipids following a period of circuit resistance training in male patients with type 2 diabetes.
    Methods
    In this semi-experimental study, 20 men with type 2 diabese, were randomly selected and divided into two experimental (n=10) and control (n=10) groups. The experimental group performed circuit resistance training for 8 weeks, 3 sessions per week with 60-80% of one repetition maximum (1RM). The variables measured before and after training program included blood levels of glycosylated hemoglobin, insulin resistance index, fasting blood glucose, total cholesterol, triglycerides, HDL-cholesterol, and LDL-cholesterol. Data were analyzed using dependent and independent t-tests at the significance level of p
    Results
    In this study, 8 weeks of circuit resistance training caused a significant decrease in insulin resistance index and fasting blood glucose in the experimental group compared to the control group (p0.05).
    Conclusion
    Circuit resistance training can be taken into consideration as a non-drug therapy for health of men with type 2 diabetes.
    Keywords: Circuit Resistance Training_Glycosylated Hemoglobin_Insulin Resistance Index_Plasma Lipids levels_Type 2 Diabetes
  • Soudeh Erish *, Mehdi Mohammadzadeh, Minoo Ilkhanipour, Farrin Babaei Pages 22-32
    Background And Objectives
    Oxidative stress causes damage in processes, such as learning and memory through affecting the nervous system. Also, using chemical drugs for treatment of stress-induced depression is often associated with attenuation of memory. In the present study, the effect of hydroalcoholic extract of Noroozak (Salvia leriifolia) root as an antioxidant along with antidepressant drug, fluvoxamine, were investigated on the spatial memory of male rats under immobilization stress.
    Methods
    In this experimental study, 25 adult male rats (mean weight, 170g), were randomly divided into five groups of 5 each. The animals were orally treated with different doses of drug and extract for 21 days. At the end of the treatment period, a radial 8-arm maze was used to investigate the behavioral indices. Also, malondialdehyde and catalase levels in the brain tissue homogenate and glucose and cortisol levels in blood, were measured. Data analysis was carried out using one-way analysis of variance and post-hoc Tukey’s test.
    Results
    Spatial memory in the rats under immobilization stress (sham group) showed a significant decrease as compared to the control group. Administration of extract of Noroozak root improved the spatial memory in the groups receiving extract and extract-drug compared to sham and fluvoxamine groups. Also, the extract of Noroozak root improved the flovoxamine-induced attenuation of memory, increased catalase, and decreased malondialdehyde, glucose, and cortisol in the groups under treatment with extract and extract-drug compared to sham group.
    Conclusion
    The findings showed that immobilization stress and fluvoxamine administration for the treatment of stress-induced depression resulted in attenuation of spatial memory; while, the extract of Noroozak root improved memory in all groups due to powerful antioxidant property.
    Keywords: Restraint, Physical, Spatial memory, Salvia leriifolia, Fluvoxamine, Radial maze
  • Mohammad Karimi *, Masoumeh Rahnama Pages 33-40
    Background And Objectives
    Obesity is obviously related to incidence of cardiovascular problems. Novel risk factors of cardiovascular diseases, such as fibrinogen and homocysteine, have attracted the attention of many researchers. The purpose of the present study was to investigate the effect of 8 weeks of selected Pilates exercises on plasma levels of fibrinogen and homocysteine in non-athlete obese women.
    Methods
    Twenty non-athlete obese women (age, 29.6±3.6years; body mass index, 32.6±1.6kg/m2) voluntarily participated in this quasi-experimental study. The participants were randomly divided into two equal groups of control (daily activities) and experimental (selected Pilates exercises). The intervention of experimental group consisted of performing 8 weeks of selected Pilates exercises, 3 sessions per week, with each session lasting 60-75min. Before and after 8 weeks of Pilates exercises, blood samples (5cc), were taken from all participants in a 10-hour fasting state. Plasma levels of fibrinogen and homocysteine were assessed using ELISA method. Data were analyzed using independent and paired t-tests (p
    Results
    Significant differences were observed in concentration of plasma fibrinogen (340.1±40.98mg/dl before vs 309.5±34.65mg/dl after) and plasma homocysteine (15.01±1.15µmol/l before vs 12.26±1.47µmol/l after) (p
    Conclusion
    Overall, it seems that probably selected Pilates exercises can have beneficial effects on some cardiovascular risk factors.
    Keywords: Obesity, Fibrinogen, Homocysteine, Females
  • Azam Khalaj, Hamid Heidari, Reza Heidari, Farahani Hamid * Pages 41-48
    Background And Objectives
    Elaeagnus angustifolia from the perspective of traditional medicine has therapeutic effects for the treatment of many diseases. Flowers and blossoms of Elaeagnus angustifolia tree stimulate hormonal and nervous system and sexual desires. In this study, the effect of different concentrations of Elaeagnus angustifolia flower extract, were investigated on serum levels of estrogen and progesterone in female rats.
    Methods
    In this study, 36 mature female Wistar rats (weight, 180-200g), were divided into 4 groups of 9 each. The first group (control) received no medication; second group (sham) was given distilled water (solvent); third and fourth groups respectively received hydroalcoholic extract of Elaeagnus angustifolia flower at doses of 50 and 100mg/kg through gavage for 14 days. At the end, blood sample was taken from the heart of animals, its serum was separated and the serum levels of estrogen and progesterone, were measured using ELISA method. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey test.
    Results
    The serum concentration of estrogen and progesterone hormones significantly increased in the groups receiving the extract (at dose of 50mg/kg) compared to control and sham groups (p
    Conclusion
    The results of this investigation showed that the hydroalcoholic extract of Elaeagnus angustifolia flower increases the blood concentration of estrogen and progesterone hormones. This plant also can be used for increasing female hormones and sexual desire.
    Keywords: Elaeagnus angustifolia, Estrogens, Progesterone, Rats
  • Abuzar Mohammadi Mofrad *, Masoud Nikbakht, Mohsen Ghanbarzadeh, Abdolhamid Habibi Pages 49-57
    Background And Objectives
    Neurotrophins play an important role in disease status in multiple sclerosis patients, and studies have shown that these factors are influenced by physical activity. The purpose of the present study was comparison of training in aquatic and land environments on nerve growth factor and insulin-like growth factor 1 in male patients with MS.
    Methods
    In this study, 27 male patient with disability status scale between 1 and 3 who referred to Al-Zahra Hospital, were selected by purposive sampling. Then, the subjects were equally and randomly assigned to one of 3 groups (control, exercise in water, exercise on land). Blood sampling was performed in two stages: before and after the training period. Endurance training for in-water exercise group was stationary bike in water and for the on-land exercise group, was endurance training (stationary bike on land). Intensity and duration of exercise for both training groups, were equally at 60% of maximum oxygen consumption and 30 minutes for 8 weeks and 3 sessions per week.
    Results
    Nerve growth factor and insulin-like growth factor levels in both training groups, significantly increased in post-test compared to pre-test, but in the control group no significant difference was observed between the times of measurements. Also, measured factors in the in-water exercise group were significantly higher than on-land training group.
    Conclusion
    According to the results of this study, endurance training increases neurotrophic factors in patients with multiple sclerosis, which this increase in the in-water exercise group was higher than on-land exercise group.
    Keywords: Exercise, Insulin-like growth factor I, Multiple sclerosis, Nerve growth factor
  • Zia Falah Mohammadi, Vahid Talebi *, Normohammad Delavari Banitak, Abazar Shirazi Pages 58-67
    Background And Objectives
    Magnesium is a cofactor with more than 300 enzymes, which affect energy production and the nervous system. This research aimed to investigate the effect of magnesium intake on musculoskeletal fatigue electromyography indices following intense anaerobic exercise.
    Methods
    Sixteen active male students voluntarily participated in this semi-experimental study. The subjects were randomly divided into two groups of supplement and placebo. EMG electrodes were placed on muscles based on SENIAM instructions. Test was performed on a bicycle ergometer (lode, Netherland) and at the same time, the right leg muscles activity, was recorded using an EMG device. Data were analyzed by paired and independent t-tests. The significance level was considered to be 0.05.
    Results
    Magnesium supplementation reduces intragroup RMS of vastus medialis, vastus lateralis, and gastrocnemius lateralis muscles (p=0.001, p=0.05, p=0.001, respectively), but between-group values had no significant difference. Magnesium intake also increased MPF in vastus medialis, vastus lateralis, and gastrocnemius lateralis muscles (p=0.001, p=0.05, p=0.05, respectively), and also between-group comparison showed increase in vastus lateralis in supplement group (p=0.026).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, magnesium sulfate supplementation improves the performance of healthy active subjects in a short period of intense activity, such as Wingate test.
    Keywords: Magnesium sulfate, Electromyography, Fatigue
  • Abdolreza Kazemi * Pages 68-76
    Background And Objectives
    Omentin and chemerin are adipokines that are predominantly secreted from adipose tissue. In the present study, the effect of 8 weeks of aerobic training, was investigated on serum levels of chemerin, omentin-1, and insulin resistance in overweight women.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 21 overweight women were selected from volunteers (according to research facilities) and purposefully divided into two groups of training (N=11) and control (N=10). Training program consisted of 8 weeks (three sessions/week) of aerobic training, 30 min running at 50-70% maximum heart rate. In the first two weeks, training was performed with 50%, second 2 weeks with 60%, third 2 weeks with 65%, and the last 2 weeks with 70% of maximum heart rate. Forty-eight hours before the start and 48 hours after the last training session, blood samples were collected and serum levels of omentin and chemerin and insulin resistance, were measured. Analysis of covariance was used to assess between-group differences.
    Results
    Changes in serum levels of chemerin showed no significant reduction in the experimental group compared to the control group (p=0.146), while, serum levels of omentin had a significant increase in the experimental group compared to the control group (p
    Conclusion
    It seems that these trainings in overweight women, has more effect on the increase in omentin compared to the decrease in chemerin. Therefore, these trainings can be an appropriate method for reduction of obesity-related diseases.
    Keywords: Exercise, Chemerin, Omentin, Insulin resistance, Overweight
  • Soheila Moradi *, Reza Mahdavinezhad, Mohammad Saleki Pages 77-86
    Background And Objectives
    There is consensus on the use of exercise therapy and exercise for control, prevention, and treatment of patients with low back pain. But considering the diversity of exercise therapy methods, the effect of these exercises has not yet been studied. In this study, the effect of 8 weeks of Barre au sol exercises was investigated on levels of pain and trunk muscle endurance in women with chronic low back pain.
    Methods
    In this semi-experimental study, 30 female patients (aged 20-40 years) with chronic low back pain, who referred to therapeutic and physiotherapy centers of the 3rd district of Isfahan, were selected in convenient and purposeful manner in the second half of 2015, and randomly assigned to two groups of (Bare au sol exercise, n=15) with the mean age of 28.86 years; Height, 161.87cm, weight, 69.12kg, and BMI, 26.88 and control (conventional therapy and physiotherapy N=15) with the mean age of 28.20 years; Height, 169.12cm; weight, 69.76; and BMI, 26.60. Before and after the study period, endurance of the trunk extensor muscles and pain intensity, were measured by Biering Sorensen Test and Visual Analog Scale questionnaire, respectively. Barre au sol exercises were regularly performed during 8 weeks, 3 sessions per week and each session lasted about one hour.
    Results
    After 8 weeks of exercises, a significant decrease in pain level (t=80.17, p=0.000) and a significant increase in the trunk muscles endurance (t=61.10, p=0.000), were observed.
    Conclusion
    The results of this research indicated that Barre au sol exercises have the potential to reduce complications caused by low back pain; therefore, It can be used as a therapeutic method for patients with low back pain.
    Keywords: Exercise, Muscles, Low back pain, Women
  • Seyed Davood Mohammadi, Parvin Rahmatinejad *, Seyed Reza Seyedtabaee, Valliollah Akbari Pages 87-94
    Background And Objectives
    Cognitive psychologists consider schemas as cognitive structures, which affect the person in selecting, encoding, and processing information obtained from the environment. The purpose of this study was to investigate the correlation between Myers-Briggs personality dimensions and early maladaptive schemas in medical students.
    Methods
    In this descriptive-correlational research, 120 students (60 females and 60 males), were selected through convenience sampling method and answered to Yang’s Schema questionnaire and Myers-Briggs Type Inventory. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and independent t-test.
    Results
    In this study, no difference was oserved between the two groups in Myers-Briggs Personality dimensions. Both groups obtained the highest scores in perception and extraversion. There was a significant difference between the two groups in impaired limits domain and females obtained higher scores in this domain. Also, there was a significant positive correlation between introversion dimension of Myers-Briggs Personality Profiling and impaired limits domain. There were also significant negative correlations between judgment dimension and schemas of disconnection and rejection, impaired autonomy and performance, over vigilance and inhibition, and impaired limits domain. Sensation dimension and impaired limits schema showed significant positive correlation.
    Conclusion
    Findings of this research provide some evidence on correlation between maladaptive schemas and personality types.
    Keywords: Early maladaptive schemas, Personality, Medical students, Psychology
  • Sajad Parsaei *, Rasool Abedanzadeh, Nahid Shetab Boushehri, Saeed Alboghebeysh, Somaye Rezaeemanesh, Parisa Barati Pages 95-103
    Background And Objectives
    Physical function, such as balance is disturbed with increasing age. Neurofeedback program has the ability to affect physical function through self-regulatory control of brain waves abnormalities. In this study, the effect of beta/theta neurofeedback training, was investigated on static and dynamic balance in the elderly in Ahvaz city.
    Methods
    The present study was a semi-experimental study and was practical in terms of purpose. Eighteen elderly individuals with the mean age of 65.3±3.1, were selected and equally divided into two groups of experimental and control. To evaluate static and dynamic balance of the participants, single leg stand test and time to get up and go, were used. The subjects of the experimental group participated in 12 sessions of neurofeedback trainings (including increase of beta power and decrease of theta power). The control group had the same conditions, but watched the recorded waves of trainings of the experimental group as training.
    Results
    In this study, according to the t-test, neurofeedback training significantly improved static and dynamic balance performance as compared to the control group (p˂0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that neurofeedback trainings by enhancing or inhibiting brain wave activity in a specific area, lead to changes in individual performance and can be considered as an effective training methods to improve balance in the elderly.
    Keywords: Neurofeedback, Brainwaves, Balance, Aging
  • Marzieh Amini *, Mahtab Salimi, Mansooreh Tajvidi Pages 104-111
    Background And Objectives
    Health promoting school project that is a health promotion system, is being conducted in some schools in Iran. The purpose of the present research was to compare the performance declared by primary school girl students in the context of individual health behavior in health promoting schools (HPS) and ordinary schools in 3rd district of Karaj.
    Methods
    This descriptive (causal-comparative) study, was performed on 378 elementary school girl students in Karaj 3rd district. A researcher-made questionnaire was used to assess the efficacy of variables used in the study. Content validity of the questionnaire was approved by the experts. Reliability of the questionnaire was estimated to be 91% based on the Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed using independent t-test. The significance level was considered p
    Results
    In individual health behavior, there was a significant difference at 1% level in the health component of physical activity between HPS and ordinary schools (p
    Conclusion
    In this study, the results of the students’ declared performance indicated no difference between HPS in most of the components of individual health behavior components in the studied schools; therefore, revision seems to be necessary for more effectiveness and success of the project.
    Keywords: Education, Health education, Individual sanitation, Students, Health promotion