فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 165، امرداد و شهریور 1396)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 165، امرداد و شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جویا جهانبخش * صفحات 3-13
    حکایت سیزدهم دومین باب گلستان سعدی بابی در اخاق درویشان است. نویسنده در نوشتار حاضر مقصود شیخ شیراز از قید کنار دریا در این حکایت را مورد مداقه و وا کاوی قرار داده است.
    کلیدواژگان: سعدی شیرازی، گلستان سعدی، حکایت سیزدهم، حکایت گلستان، کنار دریا، زخم پلنگ، اخاق درویشان، پارسا
  • مرتضی رزاق پور * صفحات 15-27
    بسیاری گمان می کنند واژه غام و غلامان سرایی صرفا به خدمتگزارانی اطاق م یشده است که کارهای خدماتی دربارها را به عهده م یگرفتند و به حریم خصوصی شاهان راه داشته اند. مقاله حاضر بر آن است تا اولا نشان دهد این تصور از بنیان نادرست است و ثانیا با تکیه بر اطلاعات موجود در تاریخ بیهقی و مآخذ نزدیک به آن ثابت کند که غلامان سرایی از مه مترین عناصر موجود در دربار غزنوی بوده اند و به عنوان نیروهای ویژه نظامی، سرنوشت بسیاری از جن گها را رقم م یزدند. تمکین و طغیان این غلامان بود که مسعود غزنوی را به حکومت رساند و موجب شکست او در دندانقان مرو شد.
    کلیدواژگان: غلام، غلامان سرایی، تاریخ بیهقی، حکومت غزنوی
  • رسول جعفریان * صفحات 29-58
    نویسنده در نوشتار حاضر در قالب هفتمین سلسله انتشارات با عنوان نسخه خوانی، متن چند نسخه را مورد مداقه قرار داده است. این متون بدین شر حاند:•شاه سلطان حسین و سقوط اصفهان از کتاب شمس التواریخ اثر میرزا عبدالوهاب چهارمحالی اصفهانی
    •سندی دیگر از تشیع سلسله پادوسپانی نور )شاخه اسکندری( در نیمه دوم قرن نهم هجری
    •نقد صوفیان در یک دیوان از اواخر قرن یازدهم
    •مراحل اداری تدوین یک فرمان در دوره صفوی از یک کتاب دعا
    •خواب دیدن قطب الدین لاهیجی درخصوص سلطنت شاه سلیمان صفوی
    •گزارشی پیرامون روزهایی که مردم می توانستند داخل خانه کعبه شوند
    •نظر یک عالم بحرانی زمان شاه سلیمان درباره حکومت در عصر غیبت
    •نکاتی تازه درباره قحطی سال 1288 ق.
    •توضیحی درباره شهاب باران رجب سال 1286
    •جستاری درباره صابئه از سید عبدالله بن نورالدین جزائری
    •تازه هایی از جبل عامل، اهواز و تبریز از سال 1156 هجری
    •یادداشت تاریخی باارزش دیگری در قحطی سال 1278
    •درباره مسائل روضه خوانی در دوره قاجار
    کلیدواژگان: نسخه خوانی، نسخه خطی، خوانش متون
  • سهیل یاری گل دره * صفحات 59-67
    نگارنده در نوشتار پیش رو در قالب سلسله یادداش تهایی پیرامون تاریخ، فرهنگ و ادبیات، دو مقوله را مورد بررسی قرار داده است: 1. ارائه و بررسی 37 نمونه از امثال و حکم فارسی و برخی مضامین کتاب ذیل نفثه المصدور با ذکر شواهدی از دیگر متون؛ 2. در کوته یادداشت دوم نیز شواهدی چند در متون عتیق فارسی و عربی درباره صفت سخ نچینی و فضولی زنان و راز نگه نداری آنان بیان می دارد.
    کلیدواژگان: امثال و حکم، مثل فارسی، مثل عربی، تاریخ، فرهنگ، ادبیات، سخ نچینی زنان، فضولی زنان، رازنگه نداری زنان، کتاب ذیل نفثه المصدور، کتاب تاریخ الوزرا، کتاب های منثور ادبی فارسی
  • حمید عطایی نظری * صفحات 69-82
    کتاب «نگاهی به تاریخ تفکر امامیه از آغاز تا ظهور صفویه » نوشته آقایان مهدی فرمانیان و مصطفی صادقی کاشانی از تاز هترین آثاری است که در زمینه تحقیق در تاریخ تفکر امامیه انتشار یافته است. در مقاله حاضر به برخی از ایرادات و لغزشهای مشهود در این کتاب از جمله: انتحال یا سرقت مطالب، بیان ادعاها و مطالب نادرست، آشفتگی و نابسامانی در بیان عبارات، عدم ربط و فقدان پیوند صحیح میان مطالب کتاب، و اغاط حروفنگاشتی اشاره می شود.
    کلیدواژگان: تاریخ تفکر امامیه، مهدی فرمانیان، مصطفی صادقی کاشانی
  • رضا ضیا * صفحات 83-90
    نویسنده در نوشتار حاضر، کتاب قرائت گزینی انتقادی دیوان حافظ به کوشش بهاء الدین خرمشاهی و هاشم جاوید را در بوته نقد و بررسی قرار داده است.
    نویسندگان این کتاب در مقدمه، ابتدا شش تصحیح علمی انتقادی دیوان حافظ را معرفی کرده اند که بدین شرح اند: 1. عیوضی و بهروز، 2. خانلری، 3. نیساری، 4. جال نایینی و نورانی وصال، 5. سایه، 6. نسخه خلخالی با تصحیح خرمشاهی. این دو، دیوان مصحح قزوینی را در متن قرار داده و اختاف روایت های نسخ شش گانه مزبور با آن را در پانویس ذکر کرده اند. البته همان گونه که گفته اند در مواردی که ضبط های قزوینی را غلط می دانسته اند، ضبط یکی از شش نسخه مشورتی را در متن قرار داده و درباره چرایی این گزینش و جابجایی نیز در همان جا توضیح داده اند. نگارنده این سطور، به ارائه چندین اشکال روشی کلی و جزئی در کتاب، اقدام کرده است.
    کلیدواژگان: دیوان حافظ، حافظ پژوهی، تصحیح های حافظ، بهاء الدین خرمشاهی، هاشم جاوید
  • عباس محمودی، علی اکبر خدامیان آرانی صفحات 91-104
    تخریج از جمله دان شهای حدیثی است که در سنجش اعتبار روایات، کاربرد دارد. تا کنون کتابهای فراوانی در دانش تخریج تالیف شده، اما پژوهشی مستقل جهت شناسایی، بررسی و نقد منابع این دانش انجام نگرفته است. بنابراین، تحقیقی جامع و تحلیلی، در این راستا ضروری است. هدف این مقاله معرفی و نقد کتاب «اصول التخریج و دراسه الاسانید » تالیف محمود طحان به عنوان نخستین کتاب نوشته شده در مباحث نظری دانش تخریج است. فاید هی کلی این تحقیق، آشنایی با معنا و طرق تخریج و آگاهی از جایگاه و اهمیت کتاب «اصول التخریج » بوده و فایده خاص آن، الگوگیری از مبانی، مبادی، قواعد و طرق تخریج این کتاب در شیعه م یباشد. نوآوری این مقاله، شناسایی نقاط قوت و ضعف کتا ب مذکور و نقد و بررسی ساختار و متن آن است. مواد تحقیق؛ مقدمه و متن کتا ب «اصول التخریج و دراسه الاسانید » است. این نوشتار در سه بخش شناسایی مولف، معرفی کتاب و نقد و بررسی آن تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: محمود طحان، طر ق التخریج، منابع تخریج، دانش تخریج، اعتبارسنجی حدیث، علوم حدیث
  • روح الله شهیدی * صفحات 105-112
    ابوعثمان عمرو بن بحر بصری ملقب به جاحظ، متکلم و ادیب معتزلی در حوزه دین، سیاست، تاریخ، اخاق، لغت، جغرافیا و... قلم زده است و اهمیت او و آثارش بر کسی پوشیده نیست. نوشته حاضر ترجمه ای از رساله الحاسد و المحسود به گزینش عبید الله بن حسان است. جاحظ در این رساله از حقیقت حسد، آثار و نشانه های حسد و حسود و راه های تعامل با حسود و... سخن گفته و در این راه از آیات قرآنی، احادیث و حکایات تاریخی نیز بهره برده است.
    کلیدواژگان: رساله الحاسد و المحسود، جاحظ
  • سید حسن موسوی بروجردی * صفحات 113-124
    کتاب الکفایه فی النصوص علی الائمه الاثنی عشر تالیف ابوالقاسم علی بن محمد خزاز رازی از علمای قرن پنجم قمری از منابع بسیار مهم حدیثی شیعه شناخته می شود. با این حال، جنبه کلامی آن بر جنبه حدیث یاش غلبه دارد؛ چرا که مولف با تالیف این کتاب به یکی از مه مترین دغدغ ه های عقیدتی جامعه شیعه در سده اول غیبت کبری یعنی اثبات تواتر روایات ائمه اثنی عشر پاسخ داده است. کتاب کفایه اولین بار توسط مرحوم سید عبدالطیف کوه کمر های در سال 1401 قمری تحقیق و منتشر شد و مجددا در سال 1387 با تحقیق و تصحیح آقایان محمدکاظم موسوی و عقیل ربیعی از سوی انتشارات دلیل ما روانه بازار نشر شد. نگارنده این نوشتار تصحیح مذکور را در بوته نقد و بررسی قرار داده است. وی در راستای این هدف، نقدها را در شش بخش ذیل دست هبندی و با ذکر مثال بیان م یدارد: عدم جستجو درباره نسخه های خطی، اشتباه در تشخیص و انتخاب نسخه کفایه، نا مگذاری نامناسب کتاب، ضبط نادرست اسما در اسانید، کاستی در استخراج منابع و نواقص مقدمه تحقیق.
    کلیدواژگان: کتاب الکفایه فی النصوص علی الائمه الاثنی عشر، خزار رازی، تصحیح نسخ خطی، منابع حدیثی شیعه، نقد کتاب، محمد کاظم موسوی، عقیل ربیعی
  • نیره خداداد شهری، حسین احمدی رهبریان صفحات 125-130
    دو کتاب «اسناد دبیرستان حکیم نظامی » و «دبیرستان صدوق قم »، کتابهایی در زمینه بازنشر اسناد آموزشی کشور و حاصل تاش رضا باقریان موحد می باشند که توسط بنیاد قم پژوهی منتشر شده و دربردارنده اسناد دو دبیرستان با قدمت قم هستند. تامل در این اسناد تاریخی علمی می تواند موجب آشنایی با تاریخچه آموزش و پرورش در ایران بخصوص در شهر قم شود. همچنین می تواند نگرش دینی علمی مجریان تعلیم و تربیت در آن روزگار را بهتر آشکار سازد. نویسندگان در نوشتار حاضر در تلاشند این دو کتاب را در بوته نقد و بررسی قرار دهند.
    کلیدواژگان: دبیرستان حکیم نظامی، دبیرستان امام صادق قم، دبیرستان صدوق قم، اسناد آموزشی، رضا باقریان موحد، نقد کتاب
  • نفیسه رئیسی * صفحات 131-154
    در این مقاله سعی بر این است کتابشناسی آموزش زبان فارسی به غیرفارس یزبانان ارائه شود. کتابشناسی حاضر شامل 586 کتاب فارسی، 112 کتاب غیرفارسی و 583 مقاله فارسی است. در دسترس بودن چنین فهرستی نه تنها در برنام هریزی، سازما ندهی، تدوین و تحلیل منابع آموزش زبان فارسی راهگشاست بلکه در زمینه های ایرا نشناسی، متن شناسی، واژ هشناسی، جامع هشناسی و تحلی لهایی ازای ندست کارآمد است. در پایان مقاله توزیع مکانی و زمانی منابع آموزش زبان فارسی به غیرفارس یزبانان به یاری نمودار و جدول تحلیل گشته است.
    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، کتابشناسی
  • درگذشتگان / آیت الله صابری همدانی آیت الله تاکی حجت الاسلام رسولی ارا کی آیت الله امین عاملی آیت الله محمدی علامرودشتی حجت الاسلام مروارید
    ناصر الدین انصاری * صفحات 155-161
|
  • Jooyh Jahah Bakhsh * Pages 3-13
    The thirteenth anecdote of the second section of Sa’di’s Gulistān is on the dervishes’ ethics. This article is going to explain Sheikh-e Shirāz’s intention of using the adverb ‘by the sea’ in the mentioned anecdote.
    Keywords: Sadi-e Shir?zi, Gulist?n, anecdote number thirteen, one of the anecdotes of Gulist?n, by the sea, leopard wound, the ervishe's ethics, pious man
  • Mortez Razzqpour * Pages 15-27
    Many people believe that the terms “slave” and “Harem slaves” have merely referred to the servants who were responsible for the works at the court, and were allowed into the privacy of the kings. The following paper seeks to show that not only is this idea totally wrong, but also, based on the information found in the History of Bayhaaqi and the its close sources, harem slaves were one of the most important elements in Ghaznavid court; and as a special military source they could change the fate of many wars. Obedience and rebellion of these slaves led Mas’oud Ghaznavi to the throne, and brought about his defeat in Dandānqān in Marv.
    Keywords: slave, harem slaves, the Hiatory of Bayhaqi, Ghaznavid government
  • Rasool Jafarin * Pages 29-58
    In the form of the seventh article of a series of publications titled “Skimming Manuscripts”, the author has scrutinized the texts of several manuscripts.
    These texts are as follow:Shah Sultan Hussein and the fall of Isfahan from the book Shams ot-Tavārīkh by Mīrzā Abdolwahhāb
    chahārmahāi Isfahāni
    Another document of Shiism of the Paduspanid dynasty
    (branch of Eskandari) in the second half of the ninth century
    The criticism of the Sufis in a Divān from the late 11th century
    The administrative process of compiling a command in the Safavid period from a prayer book
    Qutboddīn Lāhīji’s dream about Shah Suleiman Safavi’s kingdom
    A report about the days on which people can go inside Ka’bah
    The opinion of a Bahrāni scholar who lived during shah Suleiman era about the government during the occultation time
    New tips on the famine of 1288 AH
    An explanation of meteor shower in Rajab in 1286
    A Survey on Sabbatarianism by Seyyed Abdullah bin
    Nooroddin Jazāeri
    Some new works of Jabal Āmil, Ahvāz, and Tabrīz of 1156 AH
    Another valuable historical note in the famine of 1278
    Some points about Rawda Khwani’s issues in the NQajar period
    Keywords: Skimming manuscripts, manuscript, reading the texts
  • Soheil Yri Goldare * Pages 59-67
    The author, in the forthcoming article, in the form of a series of notes about history, culture and literature is going to deal with two issues: 1. Presenting and reviewing 37 samples of Persian proverbs as well as some of the themes of the book Dheil Naftha al-Masdoor along with citing evidence from other texts; 2. Providing few evidence from Arabic and Farsi old texts with regard to women’s gossiping and their being incapable of keeping secrets.
    Keywords: proverbs, Farsi proverb, Arabic proverb, History, culture, literature, women's gossiping, women's being incapable of keeping secrets, Dheil Naftha al-Masdoor, T?rikh-e al-Vuzar? the Persian literary prose books
  • Hamid Atie Nazari * Pages 69-82
    A Look at the History of Imami›s Thinking from the Beginning to the Advent of the Safavid, by Mahdi Farmāniān and Mustafā Sādiqi Kāshāni, is one of the latest works published in the research area of the history of Imami thinking. In the present article, some of the drawbacks and obvious mistakes in this book are mentioned including plagiarism, false claims, disordered and confusing sentences, lack of a proper link between subjects of the book, and typos.
    Keywords: The history of Imami thinking, Mahdi Farm?ni?n, Mustaf? S?diqi K?sh?ni
  • Rez Zi * Pages 83-90
    In this article, the author is going to study and examine Qerāatgozīni-e Intiqādi-e Dīvān-e Hafiz by Bahāoddīn Khorramshāhi and Hāshim Jāvīd. In the introduction of the book, the authors first of all introduce six scientific critical corrections of Hafiz’s Dīvān which are as follows: 1. Eivazi and Behrooz, 2. Khānlari, 3. Neisāri, 4. Jalāl Nāiini and noorāni Visāl, 5. Sāye, 6. Khalkhāli version corrected by Khorramshāhi. Then they chose Qazvīni’s version of Hafiz’s Dīvān as the main text; and write the differences which are found among the six mentioned copies in the footnote. Of course, as they said, in cases where Qazvini recordings were considered to be wrong, they replaced it with one of the other six versions and explained the reasons for their selection and replacement as well. The author of this paper is going to point out some of the general and minor methodological problems of the book.
    Keywords: Hafiz's D?v?n, studying Hafiz, corrected versions of Hafiz's D?v?n, Bah?odd?n Khorramsh?hi, H?shim J?v?d
  • Abbās MahmŪdi, Ali Akbar Khodāmiān ārāni Pages 91-104
    Takhrīj (extrapolation) is one of the hadith knowledge which is used in assessing the authenticity of hadiths. So far, many books have been compiled in this field, but no independent research has been conducted to identify, review and criticize the sources of this knowledge. Therefore, a comprehensive and analytical research is necessary. The purpose of this article is to introduce and criticize the book Osūl al- Takhrīj wa Dirāsat al-Asānīd, by Mahmoud Tahān, as the first book written on the theoretical subjects of this knowledge. The overall benefit of this research is to get acquainted with the meanings and ways of extrapolation, as well as the importance of the book Osūl al-Takhrīj. Its particular benefit is to use this book as a model for the basics, principles, rules and methods of extrapolation in Shiism. The innovation of this paper is to identify the strengths and weaknesses of the mentioned book and to review its structure and text. The research material is the introduction and the text of the book. This article is arranged in three sections: introducing the author, introducing the book, and reviewing the book.
    Keywords: Mahmoud Tahān, ways of takhrīj (extrapolation), sources of takhrīj (extrapolation), knowledge of takhrīj (extrapolation), assessing the reliability of hadith, hadith sciences
  • Roohullah Shahidi * Pages 105-112
    Abū Othmān Amro bin Bahr-e Basri, Known as Jāhid, is the Mu›tazilite theologian and scholar who has written in the field of religion, politics, history, ethics, vocabulary, geography, and so on; and the importance of him and his works is not overlooked. The following paper is a translation of the treatise Al-hāsid wa al-Mahsood, selected by Obaydullah bin Hisān. In this treatise, Jāhid speaks about jealousy, jealous person, signs of jealousy, and the ways of dealing with a jealous person. In order to do this, he has made use of the Qur’an verses, traditions, and some historical stories.
    Keywords: Al-h?sid wa al-Mahsood, J?hid
  • Seyyed Hasan Mousavi Boroujerdi * Pages 113-124
    Al-Kifāyat fi al-Nosūs alal-A’emat al-Athnā Ashar by Abulqāim Ali bin Muhammad Khazāz-e Rāzi, one of the scholars of the 5th century AH, is one of the most important Shiite sources on hadith. However, its theological aspect overcomes its hadith aspect because the writer of the book answered one of the most significant ideological concerns of the Shiite community in the first one hundred years of the major occultation which was about proving tawātur of twelve-Imam’s hadiths. Kifāyat was first published by the late Seyyed Abdullatīf Kooh Kamareie in 1401 AH. Later it was for the second time studied and corrected by Muhammad Kāzim Mousavi and Aqīl Rabi’i; and was published by Dalīl-e Mā publication in 1387. The author of the following aper intends to criticize the latter version. Regarding this, he is going to categorize his criticisms along with some examples in the following six sections: failure in search for manuscripts, making mistake in identifying and choosing the right copy of Kifāyat, picking an inappropriate title for the book, incorrect recording of the names in the documents, shortcomings in finding the sources, and an incomplete introduction to the research.
    Keywords: Al-Kif?yat fi al-Nos?s alal-Aemat al-Athn? Ashar, Muhammad Khaz?z-e R?zi, correcting the manuscript, sources of Shiite hadiths, book criticism, Muhammad K?zim Mousavi, Aq?l Rabii
  • Naiere Khodādād Shahri, Hussein Ahmadi Rahbariān Pages 125-130
    Hakīm Nizāmi High School and Sadūq High School in Qom, compiled by Rezā Bāqeriān Movahhed and published by Qom Research Institute, are two books on educational documents of the country. These two books include the documents of two old high schools in Qom. Reflecting on these historical scientific documents can acquaint us with the history of education in Iran, especially in Qom. It can also reveal the scientific religious attitude of educators back then. The authors in the present paper are trying to review the mentioned books.
    Keywords: Hakīm Nizāmi High School, Sadūq High School in Qom, Imam Sādiq high school in Qom, educational documents, Rezā Bāqeriān Movahhed, Book review
  • Nafse Reisi * Pages 131-154
    This article has made an effort to provide a bibliography of teaching Persian language to non-Persian speakers. The present bibliography includes 586 Persian books, 112 non-Persian books, and 583 Persian articles. The availability of such a catalog is not only effective in the planning, organizing, compiling and analysis of Persian language teaching sources, but also is efficient in the fields of Iranology, text studying, terminology, sociology, and so on. At the end of the article, there are some charts and tables which help us find out about the spatial and temporal distribution of the sources of teaching Persian language to non-Persian speakers
    Keywords: Teaching Persian language to non-Persian speakers, bibliography
  • Nasiroddin Ansari * Pages 155-161