فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فیروزه زنگنه مطلق، فاطمه عباسی *، سارا ابراهیمی صفحات 1-4
    اهداف
    سبک زندگی یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده سلامت به حساب می آید و لازم است دانشجویان از یک برنامه مدون آموزشی در زمینه عوامل مرتبط با سبک زندگی پیروی کنند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی دوره آموزشی- روان شناختی سبک زندگی سالم بر کیفیت زندگی (جسمانی و روان شناختی) و سلامت اجتماعی دانشجویان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کاربردی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون در سال 95-1394، تعداد 76 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه آموزش (37 نفر) و گواه (39 نفر) که براساس معیارهای سن و جنس همتا شده بودند تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه محقق ساخته اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه کیفیت زندگی (SF-36) و پرسش نامه سلامت اجتماعی کییز بود. برنامه آموزشی سبک زندگی طی یک دوره 30ساعته برای گروه آموزش اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات پس آزمون مولفه های کیفیت زندگی (کارکردهای جسمانی، درد جسمانی، سلامت عمومی، سرزندگی، کارکردهای اجتماعی، نقش هیجانی و سلامت روانی) بین دو گروه تفاوت معنی داری داشت (p<0/05)، اما در مولفه نقش جسمانی کیفیت زندگی و نیز سلامت اجتماعی تفاوتی بین دو گروه وجود نداشت (p>0/05).
    نتیجه گیری
    دوره آموزشی- روان شناختی سبک زندگی سالم موجب بهبود کیفیت زندگی دانشجویان می شود، ولی در نقش جسمانی کیفیت زندگی و سلامت اجتماعی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سلامت جسمی، سلامت روان شناختی، سلامت اجتماعی
  • جواد رضایی * صفحات 5-8
    اهداف
    با توجه به تاثیر درمان های نگرشی و شناختی- رفتاری بر افزایش سلامت روان بیماران مزمن و تاثیر روش های مقابله مذهبی و معنوی بر کاهش میزان دردهای ادراک شده و بیماری های مزمن و همچنین با درنظرگرفتن وجود زمینه های مباحث اسلامی و نقش و جایگاه تعیین کننده آن در فرهنگ جامعه ایرانی، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر گروه درمانی شناختی- رفتاری (CBT) با تاکید بر باورهای معنوی اسلام محور در افزایش معنویت و سلامت روان بیماران ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کاربردی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در سال 1395، تعداد 40 نفر از بیماران 35-18ساله استان مرکزی مبتلا به ام اس از نوع عود و بهبود به روش نمونه گیری تصادفی و به صورت داوطلبانه انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه کنترل (20 نفر) و آزمایش (20 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اندازه گیری تجارب معنوی روزانه (DSES) و مقیاس سنجش سلامت روان مختص بیماران ام اس استفاده شد. گروه آزمایش 15 جلسه 2ساعته به صورت هفتگی تحت گروه درمانی شناختی- رفتاری (CBT) با تاکید بر باورهای معنوی اسلام محور قرار گرفت. تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS 17 و با استفاده از آزمون T اختلافی دو نمونه مستقل انجام شد.
    یافته ها
    میانگین افتراقی نمرات معنویت روزانه و سلامت روان در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشتند (001/0=p).
    نتیجه گیری
    گروه درمانی شناختی رفتاری با تاکید بر باورهای معنوی اسلام محور در افزایش معنویت و سلامت روان بیماران ام اس استان مرکزی موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، باورهای اسلام محور، معنویت، سلامت روان، مالتیپل اسکلروزیس
  • فرشته بهمنش، فرزان قلی پور گودرزی *، فاطمه باکویی صفحات 9-15
    اهداف
    در جوامع مختلف تداوم زندگی زناشویی و رضایت از آن به طور فزآینده ای در حال کاهش است. از آنجایی که الگوهای همسرگزینی از سنتی به مدرن تغییر یافته است و برخی محققان ارتباط این دو متغیر را نشان داده اند، مطالعه حاضر با هدف بررسی رضایت زناشویی در الگوهای مختلف همسرگزینی و تحلیل نتایج حاصل با استفاده از برخی آیات قرآن انجام شد.
    ابزار و
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی در سال 1393، 880 زن متاهل در سنین باروری (49-15ساله) در شهرستان بابل به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. پرسش نامه سبک های همسرگزینی برای بررسی الگوهای همسرگزینی و پرسش نامه رضایت زناشویی والتر و هودسون، برای ارزیابی رضایت زناشویی مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 21 و توسط آزمون های مجذور کای، T مستقل و رگرسیون لجستیک انجام شد. نتایج کلی با نگاهی به آیات قرآن مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    استقلال در انتخاب همسر، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و الگوی همسرگزینی در رضایت زناشویی موثر بودند. رضایت زناشویی در زنانی که استقلال زیادی در انتخاب همسر داشتند، 98/1 برابر بیشتر از زنانی بود که استقلال نداشتند. رضایت زناشویی در زنان با تحصیلات ابتدایی و راهنمایی، 40% پایین تر از زنان با تحصیلات دانشگاهی بود. رضایت زناشویی در زنان دارای وضعیت اقتصادی پایین، 65% کمتر از زنان دارای وضعیت اقتصادی بالا بود. رضایت زناشویی در زنانی که الگوی همسرگزینی ترکیبی داشتند، 23/2 برابر بیشتر از زنانی بود که الگوی همسرگزینی مدرن داشتند (05/0>p) که این نتیجه منطبق بر آیات شماره 5 سوره مائده، 25 سوره نساء و 235 سوره بقره بود که از دوستی های مخفیانه قبل از ازدواج منع شده است.
    نتیجه گیری
    الگوی همسرگزینی ترکیبی در زنان در مقایسه با الگوی همسرگزینی مدرن، موجب رضایت زناشویی بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: ازدواج، الگوهای ازدواج، انتخاب همسر
  • محمد نریمانی، نقی دشتی *، عبدالله اسدی، زهرا دلیر تقی دیزج صفحات 17-23
    اهداف
    در اسلام، قلب به عنوان مرکز روحی-روانی انسان تعریف شده که می تواند امراض متعددی داشته باشد که از مهم ترین آنها قساوت قلب است. هدف این مطالعه ساختن مقیاسی با روایی و پایایی مناسب برای سنجش میزان قساوت قلب از نظر اسلام بود.
    ابزار و
    روش ها
    این مطالعه با روش توصیفی از نوع هنجاریابی در طلاب دینی، دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی و محقق اردبیلی و افراد دارای مشاغل آزاد اجرا شد و 502 نفر به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. پرسش نامه 50ماده ای ابتدایی با نظر 2 متخصص روان شناسی و 2 کارشناس علوم دینی، طی 3 مرحله به 28ماده کاهش یافت. داده ها در نرم افزار SPSS 18 و به وسیله روش تحلیل عامل اکتشافی، آزمون KMO و بارتلت، روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار AMOS 22 و آزمون های نیکویی برازش، همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل واریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان آلفای کرونباخ (0/826) و KMO (0/818) نشان دهنده مجازبودن تحلیل عاملی برای تهیه مقیاس بود. با توجه به بار عاملی سئوالات، 7عامل مستقل عدم ذکر خدا، گناه گرایی، فقدان همدلی، آرزوی دراز، خوروخواب، فقدان تدبر و عدم آخرت گرایی به عنوان زیرمقیاس های قساوت قلب مشخص شدند. شاخص های نیکویی برازش مناسب بودن الگوی به دست آمده را نشان داد (0001/0=p). دانشجویان علوم پزشکی بیشترین و طلاب دینی کمترین نمره را در مقیاس قساوت قلب کسب نمودند (57/098=F؛ 0/0001=p).
    نتیجه گیری
    پرسش نامه قساوت قلب به عنوان یک مقیاس معتبر، قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: قساوت قلب، همدلی، یاد خدا، قلب
  • کامران گنجی *، بنفشه قاسمی زاده، سعیده تقوی صفحات 25-35
    اهداف
    سبک زندگی، ریشه های جامعه شناختی و روان شناختی طولانی دارد. هدف پژوهش حاضر فرا تحلیل متغیرهای همبسته با سبک زندگی در ایران بود.
    اطلاعات و
    روش ها
    روش پژوهش حاضر از نوع فراتحلیل است، از این رو با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی نسبت به یافتن و جمع آوری تمام گزارش های پژوهشی اقدام شد. نمونه مطالعات مورد استفاده شامل 14 مطالعه انجام شده از 1385 تا 1392 در سراسر ایران بود که 4652 نفر آزمونی را در بر می گرفت. داده های حاصل از این 14 مطالعه با روش اندازه اثر ضریب همبستگی پیرسون برای مدل اثرهای ثابت مورد فرا تحلیل قرار گرفتند. تمام عملیات آماری با استفاده از ویرایش دوم نرم افزار جامع فرا تحلیل انجام شد.
    یافته ها
    میانگین اندازه اثر کلی مطالعات مورد بررسی برای مدل اثرات ثابت برابر 0/385 و برای اثرات تصادفی برابر 0/363 بود (0/001p<). اندازه اثر تمام مطالعات مورد بررسی در سطوح 0/95 تا 0/99 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بین اختلالات روان شناختی، باورهای کنترل سلامت، رضایت زناشویی، شادکامی در رضایت از زندگی، رضایت مندی زوجی، تصور بدن، گرایش به مصرف مواد مخدر صنعتی، اشتغال زنان، عوامل همراه، عوامل جمعیت شناختی، میزان دینداری جوانان، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و مصرف رسانه با سبک زندگی همبستگی معنی دار وجود داشت.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، فراتحلیل، متغیرهای همبسته
  • ابراهیم اخلاصی * صفحات 37-52
    اهداف
    بیماری های مزمن و صعب العلاج با دایرنمودن امر میان «هستی» و «نیستی» و به چالش کشیدن امنیت هستی شناختی بیماران، باعث برانگیختگی «اضطراب وجودی و معنوی» در آنها می شوند؛ به علاوه، در مدرنیته متاخر، فراوانی بیماری های مزمن تا حدود زیادی ناظر به سبک زندگی مدرن، با لحاظ لوازم ذهنی و رفتاری آن، نظیر محوریت «جامعه پذیری این جهانی»، «نگاه تقابل فکنانه میان مرگ و زندگی» و «فقدان فلسفه سلامت» است. هدف مقاله حاضر، ارزیابی انتقادی مطالعات و رویه های عملی انجام شده ناظر به ملاحظه ابعاد معنوی بیماران در مراکز درمانی و نیز ارایه مدلی به منظور منتفی ساختن تجربیات ابرازی بیماران در شرایط مواجهه شان با بیماری های مزمن بود.
    اطلاعات و
    روش ها
    در این مطالعه، 40 پژوهش ایرانی (17 پژوهش در بازه زمانی 1392-1387) و غیرایرانی (23 پژوهش در بازه زمانی 2013-2002) با رعایت تقدم و تاخر زمانی نگارش، با رویکرد کیفی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در مطالعات داخلی، گویه ها ذیل 5 محور مفهوم شناسی معنویت، یادگیری و آموزش معنویت، کارکردها و پیامدهای معنویت، نگرش های معطوف به معنویت و تجربه معنوی و معنویت سازمانی و در مطالعات خارجی ذیل 6 محور تفاسیر و ویژگی های معنوی و مذهبی و دلالت های آن در عملکردهای بالینی، تاثیر معنویت و مذهب بر سلامتی، یادگیری و آموزش معنویت و مراقبت های معنوی، تجربه معنوی، سنجش معنویت و نیازهای معنوی بیماران و معنویت سازمانی تجمیع شدند.
    نتیجه گیری
    مدل برساخت اجتماعی گفتمان سلامت معنوی با واقع شدن در فراسوی دوگانه “عاملیت- ساختار”، به طور همزمان تاثیر و تاثر متقابل متغیرهای سطح خرد و کلان را دربرمی گیرد.
    کلیدواژگان: معنویت، سلامت، جامعه مصرفی، پزشکی مدرن، پرسش وجودی، فلسفه زندگی
  • سید طه هاشمی صفحات 57-62
    اهداف

    در سال های اخیر کمک به زوج ها برای بهبود روابط زناشویی خود با استفاده از روش های مختلف درمان مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه، بررسی اثربخشی آموزش مولفه های سبک زندگی اسلامی بر سازگاری و رضایت زناشویی زوجین بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 20 زوج که در سال 1395 به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 10 زوج) قرار گرفتند. مداخله به شیوه حضوری و در هشت جلسه آموزشی دوساعته به همراه پرسش و پاسخ انجام گرفت. پرسش نامه های سازگاری زناشویی اسپانیر و رضایت زناشویی انریچ قبل و یک هفته بعد از مداخله و سپس یک ماه بعد به منظور سنجیدن ماندگاری توسط زوجین تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS ?? و توسط آزمون های T مستقل، آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و T همبسته تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره های افتراقی پیش آزمون و پس آزمون سازگاری زناشویی مردان و زنان در دو گروه آزمایشی تفاوت معنی داری نداشت (0/435=t؛ 0/05p>). بین نمره های افتراقی پیش آزمون و پس آزمون رضایت زناشویی در دو گروه آزمایشی و گواه تفاوت معنی داری وجود داشت (2/154=t؛ 0/05p<). میانگین نمرات رضایت زناشویی آزمودنی ها در سه نوبت اجرای آزمون تفاوت معنی داری داشت (4/877=F؛ 0/05p<). میانگین نمره های افتراقی پیش آزمون و پس آزمون رضایت زناشویی مردان و زنان در دو گروه آزمایشی تفاوت معنی داری نداشت (0/351=t؛ 0/05p>).

    نتیجه گیری

    آموزش مولفه های سبک زندگی اسلامی بر سازگاری و رضایت زناشویی زوجین موثر است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، سازگاری، رضایت زناشویی
  • امیر کلانتر مهرجردی*، اوراکوف دوست مراد، شمس الدین بابایف صفحات 65-71
    هدف

    هدف پژوهش حاضر نگاهی به متدولوژیهای اقتصاد آموزش بر مبنای بازگشت سرمایه و توسعه پایدار صنعت جمهوری اسلامی ایران بود.

    مواد و روش ها

     این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد در شرایط  اقتصادی کنونی، منطقی است که وضعیت مالی شرکت، شاخص های عمده مالی و اقتصادی از جمله درآمد، سود، دارایی، تعهدات، حقوق صاحبان سهام، هزینه ها،  مصارف و غیره باید از تجزیه و تحلیل گذرند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که یکی از مهم ترین عوامل رشد اقتصاد و صنعت هنگام گذارش به اقتصاد بازار  سیاست های مالی و اعتباری و سرمایه گذاری می باشد.

    کلیدواژگان: متدولوژیهای اقتصاد آموزش، بازگشت سرمایه، توسعه پایدار
  • کریم باغ ملک* صفحات 81-87
    هدف

     هدف این پژوهش، بررسی اثر بخشی دینداری و مهارت های زندگی اسلامی در دانش آموزان بود.

    مواد و روش ها

     روش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر سال اول متوسطه دوم شهر اهواز می باشد که 30 نفر از آنان به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه دینداری پور یوسفی (1984)، گروه آزمایش در معرض 16 جلسه(دو جلسه یک ساعته در هفته)آموزش مهارت های زندگی اسلامی قرار گرفت، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. هر دو گره مجددا در مرحله پس آزمون پرسش نامه مذکور را تکمیل نمودند و داده های به دست آمده با روش تحلیل کوواریانس چد متغیری از طریق نرم افزار  SPSS18 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنا داری را در همه مولفه های دینداری نشان داد.

    نتیجه گیری

     بر  اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های زندگی اسلامی می تواند به عنوان یکی ازروش های موثر در ارتقاء سطح دینداری دانش آموزان دبیرستانی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی اسلامی، ابعاد دینداری، دانش آموزان دبیرستانی
  • علی ربانی* صفحات 88-98
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی سبک های شخصیتی اسطوره‌ای فریدون و ضحاک در شاهنامه و حماسه ارمنی بود.

    مواد و روش ها

     روش تحقیق از نوع تطبیقی و تحلیل محتوا بود. در این پژوهش سعی بر آن است ازابزار کتابخانه های معتبر، سایت های علمی، مقالات علمی پژوهشی موجود در مجلات پایگاه های علمی در حد توان استفاده شود تا به غنای هر چه بیشتر کار افزوده شود.

    یافته ها

     بر اساس یافته ها فریدون و ضحاک-دهاک-آژداهاک صرفا شخصیت‌های ادبی نیستند بلکه با تصورات اسطوره‌ای کهن و اعتقادات قدیم مرتبط‌اند؛ و جلوه‌ای است چندبعدی از موضوع نبرد با اژدها در افسانه شناسی ارمنی-ایرانی؛ که از خدای رعد و برق به‌تدریج و با رنگ و بوی تاریخی در شاهنامه تبدیل شده است به قهرمان ملی که ایران را از سلطه دیکتاتور بیگانه آزاد می‌سازد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد مقایسه نوشته های فردوسی وخورناتسی در باره ضحاک و فریدون وجه اشتراکی را نمایان می سازد که بین قهرمانان به زنجیر کشیده شده وجود دارد واین نشانگر آن است که متون اصلی مربوط به آن ها،مجموعه ای را تشکیل می دهند وکمک می کنند تا بعد افسانه ای اولیه بخش هایی که در دیگر افسانه ها ازبین رفته احیا شوند.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، شاهنامه، شخصیت
  • شیوا جعفری، علی بدیع زاده*، کامبیز حیدرزاده، محسن خون سیاوش صفحات 99-115
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی اکوسیستم کارآفرینی بانکداری الکترونیکی مبتنی بر توسعه کسب‌وکارهای الکترونیک بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر در راستای ارایه مدل اکوسیستم کارآفرینانه بانکداری الکترونیکی انجام گردیده است که از منظر رویکرد تحقیقی آمیخته و جهت حرکت آن استقرایی می‌باشد. جهت ارایه مدل در بخش کیفی پژوهش از روش تحلیل محتوا با ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته بهره گرفته شده است. نمونه‌ی بخش کیفی خبرگان و فعالان حوزه‌ی بانکداری الکترونیکی و مسلط به مفهوم اکوسیستم کارآفرینانه می‌باشند. در این بخش پس از رسیدن به اشباع نظری با 15 مصاحبه و با بررسی و دسته‌بندی کدهای توصیفی حاصل از متون مصاحبه، 33 مفهوم اولیه شناسایی و با توجه به شباهت و قرابت معنایی آنها، در 8 مفهوم دسته‌بندی شد. در گام بعدی جهت شناسایی روابط بین عناصر مدل حاصل از بخش کیفی از تکنیک دیمتل فازی که نوعی تکنیک کمی جهت شناسایی روابط می‌باشد بهره گرفته شده است. هم چنین جهت اعتبار سنجی مدل پژوهش از تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    براساس الگوی اولیه طراحی شده مشخص است مدیریت استراتژیک بانکی بر سیاست‌گذاری بانکی و مدیریت الکترونیک منابع انسانی اثر دارد. این دو مقوله نیز بستر لازم جهت خلق ایده در بانک را فراهم می‌آورند. به این ترتیب امکان نهادینه‌سازی فرهنگ نوآورانه میسر می‌شود که خود بازاریابی الکترونیک بانکی و کیفیت ارایه و توسعه خدمات بانکی را بهبود می‌بخشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تمام فرضیات 9 گانه پژوهش مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، اقتصاد دانش بنیان، بانکداری الکترونیک، کسب وکارهای الکترونیک، تحقیق آمیخته
  • شاخصه های تربیت فردی از منظر شهید مطهری
    هاشم مجتهدی صفحات 116-123

    شهید مطهری بی تردید، چهره تابانی در تاریخ فرهنگ و معارف اسلامی تلقی میگردد. سیر معارف اسلامی در قرن حاضر با فرود و فراز های زیادی همراه بوده است. تغییرات اصلاحی در فرهنگ و معارف اسلامی و رشد روز افزون آموزش های دینی، بهره ارزشمند مقابله فرهنگ غرب با فرهنگ اسلامی است. در این جهاد، افراد شاخصی همچون شهید مطهری به دستاورد های پر افتخاری دست یافتهاند. تاریخ مملو از آثار پرفایده تقابل فرهنگ و عقیده است، چنان که میتوان دقیقترین و بزرگترین آثار در زمینه تعلیم و تربیت دینی، از راه اختلافهای فرهنگ دینی در برابر مهاجمان به این فرهنگ به دست آمده است. از آن جهت که عصر حاضر از نظر اعقتادی، عصر اضطراب و دو دلی و بحران است، مقتضیات عصر و زمان، یک سلسله تردیدها و سوالها به وجود آورده و سوالات کهنه و فراموش شده را نیز از نو مطرح ساخته است. آیا باید از این شک و تردیدها و پرس و جوها متاسف و ناراحت بود؟ استاد شهید مطهری، در گفتارهایی به شاخصه های تربیت فردی از دیدگاه اسلام پرداختهاند، این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای در مقام جواب به این پرسش است که: شاخصه های تربیتی تربیت فردی از منظر شهید مطهری چیست؟ ایشان شاخصه هایی از قبیل: 1. اصل تاکید به تربیت دوره کودکی 2. اصل هدایت‌خواهی 3. اصل جذب و دفع 4. اصل پیوند تربیت با معنویت.

    کلیدواژگان: شاخصه، مطهری، تربیت، تعلیم، فردی
|
  • Zanganeh Motlagh F., Abbasi F.*, Ebrahimi S Pages 1-4
    Aims: Lifestyle is one of the most important determinants of health. Students need to follow a curriculum on lifestyle factors. Therefore, the present study was conducted with the aim of evaluating the effect of healthy lifestyle psychoeducational training on quality of life (physical and psychological) and social health of students.
    Materials and Methods
    In the present semi-experimental research with pre-test and post-test design, conducted in 2015-16, 76 students of Islamic Azad University of Arak, Iran were selected by voluntary sampling method and randomly divided to education (37 students) and control (39 persons) groups that were matched according to age and gender criteria. The research instruments were a researcher-made questionnaire for demographic data, a quality of life questionnaire (SF-36), and Keys social health questionnaire. The lifestyle training program was conducted for a 30-hour course for the education group, and the control group did not receive any interventions. Multivariate analysis of covariance analysis was used to analyze the data.
    Findings: The mean post-test scores of the components of quality of life (physical function, physical pain, general health, vitality, social function, emotional role and mental health) was significantly different between 2 groups (p0.05).
    Conclusion
    Healthy lifestyle psycho-educational training improves the quality of life of students, but it does not affect the physical role of quality of life and social health.
    Keywords: Life Style, Physical Health, Mental Health, Social Determinants of Health
  • Rezaei J. * Pages 5-8
    Aims: Regarding the effect of attitudinal and Cognitive-behavioral Therapies (CBT) on increasing the mental health of chronic patients and the effect of religious and spiritual coping methods on decreasing the perceived pain and chronic diseases as well as considering the existence of the field of Islamic discussions and their role and place in the culture of Iranian society, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of cognitive-behavioral group therapy with emphasis on Islam-based spiritual beliefs in increasing spirituality and mental health of patients with MS.
    Materials and Methods
    In this applied semi-experimental research with a pretest post-test design, in 2016, 40 patients with MS (recurrence and regression) aged 35 to 50 years were selected voluntarily by random sampling method; they were randomly assigned to control (20 subjects) and experimental (20 subjects) groups. To collect the data, the Daily Spiritual Experiences Scale (DSES) and the Mental Health Assessment Scale for patients with MS were used. The experimental group was under the cognitive-behavioral group therapy with emphasis on Islam-based spiritual beliefs for 15 sessions, each taking 2 hours, in a weekly basis. The data were analyzed by SPSS 17, using Independent sample t-test.
    Findings: There was a significant difference between the mean daily spirituality scores and mental health in both experimental and control groups (p=0.001).
    Conclusion
    Cognitive-behavioral group therapy with emphasis on Islam-based spiritual beliefs is effective in increasing spirituality and mental health of patients with MS in Markazi province, Iran.
    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Islamic-Based Beliefs, Spirituality, Mental Health, Multiple Sclerosis
  • Bahmanesh F., Gholipour Goodarzi F. *, Bakouei F Pages 9-15
    Aims: In different societies, the continuation of marriage and its satisfaction are increasingly decreasing. Since the patterns of spouse-selecting have changed from traditional to modern, and some scholars have shown the relationship between these two variables, this study aimed to investigate marital satisfaction in different patterns of marriage, and analysis of the results was done by using some Quran verses.
    Instrument &
    Methods
    In this cross-sectional study in 2014, 880 married women in reproductive age (15-49 years) in Babol City, Iran, were selected through multi-stage cluster sampling. The spouse-selecting style questionnaire was used to examine marital satisfaction patterns and the Walter and Hudson marital satisfaction questionnaire was used to assess the marital satisfaction. Data analysis was performed in SPSS 21 software, using Chi-square, independent T-test and logistic regression tests. The overall results were analyzed by looking at Quranic verses.
    Findings: Autonomy in choosing a spouse, level of education, economic status and the pattern of marriage were effective in marital satisfaction. Marital satisfaction was 1.98 times higher among women who had a high degree of autonomy in choosing a spouse than women who did not have autonomy. Marital satisfaction in women with primary and secondary education was 40% lower than that of women with university education. Marital satisfaction in women with low economic status was 65% lower than women with high economic status. Marital satisfaction was 2.23 times higher among women who had a combined marriage pattern (p
    Conclusion
    Mixed marriage pattern in women leads to more marital satisfaction compared to modern marriage.
    Keywords: Marriage, Marriage Patterns, Mate selection
  • Narimani M., Dashti N. *, Asadi A., Dalir Taghi Dizaj Z Pages 17-23
    Aims: In Islam, the heart is defined as a human psychological center that can have many diseases, one of the most important of which is the cruelty of the heart or inexorability. The purpose of this study was to construct a scale with an appropriate validity and reliability for measuring the inexorability in terms of Islam.
    Instrument &
    Methods
    This study was conducted with a descriptive method of standardization in religious scholars, students of Medical Sciences and Mohaqqeq Ardabili Universities and individuals with free occupation and 502 persons were enrolled in the study by convenience sampling method. The 50item elementary questionnaire was reduced to 28 items by the opinion of 2 psychologists and 2 experts in religious sciences. Data were analyzed in SPSS 18 software by exploratory factor analysis, KMO and Bartlett tests, confirmatory factor analysis method in AMOS 22, and fitted-fit, Pearson correlation and ANOVA tests.
    Findings: Cronbach's alpha (0.826) and KMO (0.818) showed the legality of factor analysis to prepare the scale. After using varimax rotation, 7 factors (unremembrance of God, tendency to sin, lack of empathy, long dreams, more eating and sleeping, lack of wisdom and non-believing in other world) were extracted as inexorability subscales. Goodness of fit tests showed that the obtained pattern was fit (p
    Conclusion
    The Inexorability questionnaire can be used as a valid scale.
    Keywords: Inexorability, Empathy, Remembrance of God, Heart
  • Ganji K. *, Ghasemizadeh B., Taghavi S Pages 25-35
    Aims: Lifestyle has long sociological and psychological roots. The purpose of this study was the meta-analysis of variables associated with lifestyle in Iran.
    Information &
    Methods
    In this meta-analysis, the internal and external databases were undertaken to find and collect all research reports in the subject area. 14 studies from 2006 to 2013 across Iran that included 4652 subjects were analyzed by the Pearson correlation coefficient size method for the model of fixed effects. All statistical operations were performed using the second edition of the comprehensive meta-analysis software.
    Findings: The mean of the total effect of the studied studies for the fixed effects model was 0.385 and for the random effects was 0.336 (p
    Conclusion
    The lifestyle has correlation with psychological disorders, health beliefs, marital satisfaction, happiness in life satisfaction, paternal satisfaction, body image, tendency to use industrial drugs, women's employment, associated factors, demographic factors, youth tolerance, quality of life associated with health and consumption Media.
    Keywords: Life Style, Meta-Analysis, Related Variables
  • Ekhlasi E. * Pages 37-52
    Aims: Chronic and severe illnesses lead to the excitement of existential and spiritual anxiety with the onset of conflict between "existence" and "nonexistence" and challenging the ontological security of patients. The aim of this article was the critical evaluation of the studies and practical procedures performed about the spiritual aspects of patients in the treatment centers.
    Information &
    Methods
    In this study, 40 Iranian (17 researches in the period of 2008-2013) and non-Iranian (23 researches in the period of 2002-2013) researches were evaluated with the priority of the time of writing, with a qualitative approach.
    Findings: The items were collected under 5 themes (the concept of spirituality, the learning and teaching of spirituality, the functions and consequences of spirituality, attitudes toward spirituality and spiritual experience and organizational spirituality) in the internal studies and under 6 themes (the interpretations and spiritual and religious characteristics and its implications in clinical functions, the effect of spirituality and religion on health, learning and teaching spirituality and spiritual care, spiritual experience, spirituality assessment and spiritual needs of patients and organizational spirituality) in the foreign studies.
    Conclusion
    The social construction model of the Spiritual Spirituality Disclosure, with the realization beyond the dual "agency-structure", simultaneously influences the interaction between macro and macro level variables.
    Keywords: Spirituality, Health, Consumer Society, Modern Medicine, Existential Question, Philosophy of Life
  • Amir Kalantar Mehrjerdi *, Orakov Dostmorad, Shamsodin Babayouf Pages 65-71
    Purpose

    The purpose of this study was to look at the methodologies of education economics based on return on investment and sustainable development of industry in the Islamic Republic of Iran.

    Materials and Methods

    This research was conducted by descriptive-analytical method of library studies and was analyzed.

    Findings

    The findings showed that in the current economic situation, it is logical that the financial condition of the company, major financial and economic indicators such as income, profits, assets, liabilities, equity, expenses, expenses, etc. should be analyzed. They pass.

    Conclusion

    The results showed that one of the most important factors in the growth of the economy and industry when passing to the market economy is fiscal, credit and investment policies.

    Keywords: Education Economics Methodologies, Return On Investment, Sustainable Development
  • Ayatolah Karim Baghmalek * Pages 81-87
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of religiosity and Islamic life skills in students.

    Materials and Methods

    The method was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population includes all male students in the first year of high school in Ahvaz, 30 of whom were randomly selected and divided into two groups (15 in the experimental group and 15 in the control group). After completing Dindaripour Yousefi (1984) questionnaire, the experimental group was exposed to 16 sessions (two one-hour sessions per week) of Islamic life skills training, while the control group did not receive any intervention. Both nodes completed the questionnaire again in the post-test stage and the data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS18 software.

    Findings

    The results showed that the experimental group compared to the control group showed a significant increase in all components of religiosity.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that teaching Islamic life skills can be used as one of the effective methods in promoting the level of religiosity of high school students.

    Keywords: Islamic life skills, dimensions of religiosity, high school students
  • Ali Rabbani * Pages 88-98
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the mythical personality styles of Fereydoun and Zahak in Shahnameh and Armenian epic.

    Materials and Methods

    The research method was comparative and content analysis. In this research, we try to use the tools of reputable libraries, scientific sites, scientific research articles in journals of scientific databases as much as possible to add to the richness of the work as much as possible.

    Findings

    According to the findings, Fereydoun and Zahak-Dahak-Ajdahak are not just literary figures but are related to the ideas of ancient myths and ancient beliefs; And is a multidimensional manifestation of the subject of the battle with the dragon in Armenian-Iranian mythology; Who has gradually become a national hero from the god of lightning and with a historical color and smell in Shahnameh, who liberates Iran from the domination of a foreign dictator.

    Conclusion

    The results showed that the comparison of Ferdowsi and Khornatsi's writings about Zahak and Fereydoun shows the commonalities that exist between the chained heroes and this indicates that the main texts related to them constitute a collection and help. They try to revive the parts that were lost in other myths after the original myth

    Keywords: Myth, Shahnameh, Zahak, Fereydoun, Armenian literature
  • Shiva Jafari, Ali Badizadeh *, Kambiz Heidarzadeh, Mohsen Khoon Siavash Pages 99-115

    purpose:

    The purpose of this study was to design a model of e-banking entrepreneurship ecosystem based on the development of e-businesses.

    Materials and Methods

    The present study was conducted to provide an entrepreneurial e-banking ecosystem model that is integrated in terms of research approach and is inductive in its direction. In order to present the model in the qualitative part of the research, the content analysis method with semi-structured interview tools has been used. Examples of the qualitative part are experts and activists in the field of electronic banking who are proficient in the concept of entrepreneurial ecosystem. In this section, after reaching theoretical saturation with 15 interviews and by examining and classifying the descriptive codes obtained from the interview texts, 33 basic concepts were identified and according to their semantic similarity and closeness, they were classified into 8 concepts. In the next step to identify the relationships between the elements of the model obtained from the qualitative part, the fuzzy dimethyl technique is used, which is a quantitative technique to identify relationships. Also, structural equation modeling technique was used to validate the research model.

    Findings

    Based on the designed initial model, it is clear that strategic banking management has an effect on banking policy and electronic management of human resources. These two categories also provide the necessary platform for creating ideas in the bank. This makes it possible to institutionalize an innovative culture that improves e-banking marketing itself and the quality of banking services.

    Conclusion

    The results showed that all 9 hypotheses of the study have been confirmed

    Keywords: Entrepreneurship Ecosystem, Knowledge-Based Economics, Electronic Banking, Electronic Businesses, Mixed Research
  • Characteristics of Individual Education from the Perspective of Shahid Motahhari
    Hashem Mojtahedi Pages 116-123

    Martyr Motahhari is undoubtedly considered a shining figure in the history of Islamic culture and education. The course of Islamic knowledge in the present century has been accompanied by many ups and downs. Corrective changes in Islamic culture and education and the increasing growth of religious education are valuable benefits of confronting Western culture with Islamic culture. In this jihad, prominent people such as Shahid Motahari have achieved honorable achievements. History is full of useful works of confrontation between culture and belief, as the most accurate and largest works in the field of religious education can be obtained through the differences of religious culture against the invaders of this culture. Since the present age is an age of anxiety, hesitation and crisis in terms of belief, the requirements of the age and time have created a series of doubts and questions, and it has also raised the old and forgotten questions again. Should we be saddened by these doubts and inquiries? Professor Shahid Motahhari, in his speeches, has dealt with the characteristics of individual education from the perspective of Islam. He has characteristics such as: 1. The principle of emphasizing childhood education 2. The principle of seeking guidance 3. The principle of absorption and repulsion 4. The principle of linking education with spirituality.

    Keywords: Characteristic, Motahhari, Education, Individual