فهرست مطالب

مطالعات و سیاستهای اقتصادی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی - پژوهشی
  • اکبر کمیجانی، مسعود صالحی رزوه*، محمد بخشی زاده صفحات 3-43
    این مقاله پویایی های علی بین مصرف انرژی، تولید ناخالص داخلی حقیقی و انتشار دی اکسید کربن را در حضور تغییرات رژیم با استفاده از هم انباشتگی آستانه ای گرگوری و هانسن (1996a) و تکنیک علیت گرنجر تودا و یاماموتو (1995) در ایران طی دوره زمانی 1347-1393 بررسی می کند. وجه کلیدی این مطالعه، بررسی اثرات تغییر رژیم بر روابط بین این سه متغیر است. نتایج، حضور اثرات تغییر رژیم در ارتباطات درونی بین مصرف انرژی، تولید ناخالص داخلی حقیقی و انتشار را تایید کرده و نشان می دهد که تغییرات ساختاری دارای هر دو اثر اقتصادی و زیست محیطی است. همچنین، نتایج آزمون علیت تودا - یاماموتو بیانگر علیت یک طرفه از رشد اقتصادی و مصرف انرژی به انتشارآلاینده و علیت دو طرفه بین رشد اقتصادی و مصرف انرژی است.
    بنابراین در تولید داخلی برای کاهش دادن انتشار باید از تکنولوژی های کارا در مصرف انرژی بهره برد. از این رو، الحاق سیاست های مصرف انرژی و زیست محیطی در برنامه های توسعه در دستیابی به رشد و توسعه پایدار ضروری است.
    کلیدواژگان: تغییرات رژیم، انرژی، دی اکسید کربن، رشد اقتصادی، اثرات زیست محیطی
  • ناصر الهی، امیرحسین نجف زاده*، میترا علیا صفحات 37-70
    رابطه بین فعالیت حقیقی اقتصاد و نرخ تورم یکی از موضوعاتی است که در زمینه اقتصاد کلان همواره مورد توجه بوده است. در این میان، اکثر ادبیات اقتصادی معطوف به استفاده از منحنی فیلیپس در راستای کشف و تبیین رابطه بین فعالیت حقیقی اقتصاد و نرخ تورم هستند. منحنی فیلیپس اولیه به صورت جدی در زمینه های نظری مورد انتقاد قرار گرفته است، لیکن در پاسخ به این انتقادات شکل های متنوعی از منحنی فیلیپس گسترش یافته است؛ که از این بین می توان به منحنی فیلیپس جدید کینزین (NKPC) اشاره نمود. مطالعات متعددی نشان داده اند که ارتباط منحنی فیلیپس در طی رکود بزرگ فرو ریخته است. پایه و اساس این بحث مشاهده ای است که طی آن فعالیت حقیقی به شدت سقوط کرده بدون آنکه سقوط متناظری در تورم مشاهده شود. در این پژوهش از رویکرد مدل های تعادل عمومی پویا تصادفی (DSGE) استفاده و با بکارکیری NKPC این فرضیه را برای اقتصاد ایران مورد آزمون قرار می دهیم. بر اساس نتایج به دست آمده مشاهده می شود که کاهش شدیدی در تولید وجود دارد بدون آنکه بتوان سقوط بزرگی در تورم را مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: منحنی فیلیپس نیوکینزین، فروپاشی، تولید، بیکاری، تورم
  • حبیب انصاری سامانی*، زهرا محمودی، سیمین نامداری صفحات 71-104
    سرمایه گذاری مستقیم خارجی با نماد اختصاری(FDI)عبارت است از سرمایه گذاری که یک شرکت یا شخص حقیقی در کشوری دیگر جهت تجارت یا تولید انجام می دهد، این نوع سرمایه گذاری از جمله منابع باثبات و پایدار برای تامین مالی خارجی است که نه تنها مشکلات استقراض خارجی را ندارد بلکه عاملی برای جبران کمبود سرمایه کشورها به حساب می آید. این نوع سرمایه گذاری، عامل مهمی در رشد و توسعه اقتصادی، رفع شکاف پس انداز – سرمایه گذاری، انتقال دانش فنی و شیوه های نوین مدیریتی است. اما سرمایه گذاران خارجی در صورتی سرمایه گذاری در کشوری را به کشور خود ترجیح می دهند که بازدهی مناسب و باثباتی را برای آن پیش بینی کنند که به عوامل متعددی بستگی دارد یکی از مهم ترین عوامل موثر بر بازده و امنیت سرمایه گذاری خارجی، ثبات است. بنابراین در این مطالعه به بررسی تاثیر سه نوع ریسک اقتصادی، مالی و سیاسی بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی طی دوره 2000-2014 برای هفده کشور در حال توسعه و با استفاده از Panel ECM از طریق تخمین زننده حداقل مربعات کاملا اصلاح شده پانلی می پردازد. متغیرهای مورد بررسی در این پژوهش عبارت اند از: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، نرخ ارز واقعی، باز بودن تجاری، نرخ رشد تورم، تولید ناخالص داخلی واقعی و ریسک سیاسی، مالی و اقتصادی. نتایج نشان دهنده اثر بلندمدت منفی و معنادار هر سه ریسک مالی، اقتصادی و سیاسی بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. ریسک سیاسی و مالی در کوتاه مدت اثر معنی داری بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی ندارند، با این وجود بیشترین اثر بلندمدت، مربوط به ریسک سیاسی است. ضریب متغیرهای باز بودن تجاری، نرخ رشد تورم و تولید ناخالص داخلی واقعی مثبت و معنی دار و ضریب نرخ ارز واقعی منفی و معنی دار شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، ریسک اقتصادی، ریسک مالی، ریسک سیاسی، FMOLS
  • مهرشاد کمیجانی، جمشید پژویان، فرهاد غفاری * صفحات 105-122
    مطالبات غیرجاری بانک ها به عنوان یکی از شاخص های نظارتی مهم و نشان دهنده ضعف و ناتوانی بانک ها در تامین مالی بخش های اقتصادی می باشد. به دلیل اینکه اقتصاد ایران از منظر طبقه بندی تامین مالی بانک محور تلقی می شود انجماد بخشی از دارایی های بانکی در قالب مطالبات وصول نشده از بخش های دولتی و غیردولتی سبب می گردد بانک ها در معرض ریسک های مختلفی قرار گرفته که باعث بی ثباتی در نظام بانکی و در سطح اقتصاد کلان می شود. هدف مقاله حاضر ارائه تحلیلی از علل و برآوردی از نقش متغیرهای اقتصاد کلان و متغیرهای درون بانکی در اثرگذاری بر مطالبات غیرجاری بانک های کشور می باشد.
    در این مقاله برای تحقق هدف مشخص شده با استفاده از مدل داده های پانل دیتا نقش عوامل موثر بر ایجاد مطالبات غیرجاری در نوزده بانک کشور به صورت فصلی در دوره 1387-1394 برآورد شده است. با استفاده از مدل آزمون شده میزان تاثیر هر یک از متغیرهای اقتصاد کلان و درون بانکی بر مطالبات غیرجاری برآورد گردید. یافته ها دلالت بر آن دارد که تاثیر متغیرهای درون بانکی بر مطالبات غیرجاری بیشتر از متغیرهای اقتصاد کلان بوده ولی در عین حال نمی توان از نقش متغیرهای اقتصاد کلان همچون رشد اقتصادی غافل شد.
    کلیدواژگان: متغیرهای اقتصاد کلان، متغیرهای درون بانکی، مطالبات غیرجاری، شبکه بانکی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، علی مرادی، میثم نوروزی صفحات 123-148
    وجود ارتباطات پسین و پیشین میان بخش های مختلف صنعتی با هم و نیز با سایر بخش های اقتصادی (کشاورزی، ساختمان و خدمات) موجب شده تا اهمیت بخش صنعت در اقتصاد ملی بیش از رقم سهم آن در تولید ناخالص داخلی باشد. از سویی بازارهای مالی توسعه یافته از جمله عوامل موثر بر رشد ارزش افزوده بخش صنعت معرفی شده است. تحقیق حاضر با توجه به ساختار نظام تامین مالی ایران، اثر توسعه بازارهای مالی را به تفکیک دو بازار پول و سرمایه بر رشد ارزش افزوده بخش صنعت ایران طی دوره 1369-1392 مورد بررسی قرار داده است. به همین منظور با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی از میان پنج شاخص توسعه بازار پول و سه شاخص توسعه بازار سرمایه، یک شاخص ترکیبی مربوط به هر بازار استخراج و سپس مدل تحقیق در سه حالت مختلف و به روش حداقل مربعات معمولی کاملا اصلاح شده برآورد گردید. نتایج از تاثیر مثبت و معنادار توسعه بازار پول و سرمایه بر رشد ارزش افزوده بخش صنعت ایران طی دوره مورد بررسی حکایت می کند. همچنین ضریب متغیر توسعه بازار پول بزرگ تر از ضریب متغیر توسعه بازار سرمایه است که بر پایه بانک بودن نظام تامین مالی ایران صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: توسعه بازارهای مالی، ارزش افزوده بخش صنعت، تحلیل مولفه های اصلی، حداقل مربعات معمولی کاملا اصلاح شده
  • سید هادی عربی*، علی لطفی صفحات 149-174
    کاهش عدم تقارن اطلاعاتی در میان سرمایه گذاران بازار اوراق بهادار همواره از دغدغه ها و اهداف سیاست گذاران بازار سرمایه بوده است. کاهش عدم تقارن اطلاعاتی از طریق ایجاد فرصت های برابر میان سرمایه گذاران به افزایش سطح کارایی بازار کمک می کند. به همین دلیل شفافیت اطلاعاتی در سیاست های اقتصاد مقاومتی و سیاست های کلی برنامه ششم ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری (مد ظله) مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
    در این پژوهش به منظور بررسی عدم تقارن اطلاعاتی در بورس اوراق بهادار تهران، صد سهم با بیشترین ارزش بازار انتخاب و در فاصله سال های 1388-1393 بازده این سهام در مقاطع دو، پنج و ده روزه پیش از اعلام عمومی تعدیل های سودآوری بیش از 30%، بررسی و با بازده شاخص «قیمت و بازده نقدی» مقایسه گردیده است. نتایج، وجود بازده مثبت غیرعادی سهام در دوره های زمانی پیش از اعلام عمومی تعدیل مثبت را تایید نمود و از این منظر عدم تقارن اطلاعاتی در بورس تهران قابل تایید است. حال آنکه در مقاطع پیش از اعلام عمومی تعدیل منفی، وجود بازدهی منفی غیرعادی تایید نگردید.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، تعدیل سودآوری، بازده سهام، نسبت P، E
|
  • Akbar Komijani, Masoud Salehi Rezveh *, Mohammad Bakhshi Zadeh Pages 3-43
    This paper examines the causal dynamics among energy use, real GDP and CO2 emissions in the presence of regime shifts in Iran during 1347-1393 with using the Gregory and Hansen (1996a) threshold cointegration and the Toda and Yamamoto (1995) Granger causality techniques. A key aspect of this study is to investigate the influence of the Regime shift on the tri-variate relationship among these variables. Results confirm the presence of regime shift effects in the long run inter-linkages among energy use, real GDP and CO2 emissions in Iran thus, indicating that the structural changes have both economic and environmental effects. Also, the results of the causality test reveal existence of uni-directional causality from economic growth and energy use to carbon emissions and bidirectional causality between economic growth and energy consumption. Thus, energy-efficient technologies should be used in domestic production to mitigate carbon emissions. Hence, integration of energy and environmental policies into development plans is imperative towards attaining sustainable growth and development.
    Keywords: Policy Regime Shifts, Energy, CO2, Economic Growth, Environmental Effects
  • Nasser Elahi, Amirhossein Najafzadeh*, Mitra Olia Pages 37-70
    The relationship between real activity of an economy and the rate of inflation is one of the noteworthy issues in the field of macroeconomic. The majority of economic literature has focused on the use of the Philips curve in order to discover and clarify the the relationship between the real economic activity and the rate of inflation. The first Phillips curve has been criticized in the theoretical grounds, but in response to these criticisms, various forms of Phillips curve has developed; in which New Keynesian Philips Curve (NKPC) is one of them. Several types of research show that the Phillips curve relationship seemed to have broken down during the Great Recession. The basis for this argument is the observation that real activity dropped sharply without generating a corresponding drop in inflation. In this research, we use a dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) approach and by applying NKPC we test this hypothesis for the Iranian economy. According to the results, there is a sharp drop in output without a corresponding decline in inflation.
    Keywords: New Keynesian Philips Curve, Collapse, Output, unemployment, Inflation
  • Habib Ansari Samani *, Zahra Mahmudi, Simin Namdari Pages 71-104
    Foreign Direct Investment (FDI) is one of the most stable sources of foreign financing that not only does not have foreign borrowing problems, but also is one of important factors of economic growth and development, the removal of the investment-saving gap, the transfer of technology and new managerial methods. Foreign investors prefer to invest in their country if they expect high and stable returns on foreign investment. It depends on many factors and, most importantly, on stability. Therefore, this study examines the effects of three types of economic, financial, and political risks on FDIs for the period 2000-2014 for 17 developing countries and uses Panel ECM through the FMOLS method. The results show the long-run negative and significant effect of all three financial, economic, and political risks on FDI. Political and financial risks do not have a significant effect on foreign direct investment in the short term. The coefficient of trade openness variables, inflation rate and real GDP are positive and significant and the real exchange rate coefficient is negative and significant.
  • Mehrshad Komijani, Jamshid Pajooyan, Farhad Ghaffari * Pages 105-122
    Non-performing loans (NPLs) constitute one of the main supervisory indices and indicate the weakness of banks in financing various economic sectors. This is especially true in Iranian economy in which the banking system shoulders the burden of providing financial resources. However, the Iranian economy is categorized as a bank-based one. At present situation, parts of the assets are frozen in the form of non-performing loans to government and non-government sectors, and thus the banks will be exposed to various risks which cause instability in banking sector and macroeconomic situation. The current paper intends to analyze the causes of the NPLs and estimate the role of macroeconomic as well as bank-specific variables.
    For this purpose, the study used panel data models to investigate the causes of NPLs in 19 banks on a quarterly basis during 2008 to 2015. Results of the model testing offer an estimation of the effects of each group of macroeconomic and bank-specific variables on NPLs. The model attributes a stronger effect to bank-specific variables compared to macroeconomic ones. However, the role of macroeconomic variables such as economic growth cannot be ignored.
    Keywords: Macroeconomic Variables, Bank-Specific Variables, NPLS, Banking System
  • Abolfazl Shahabadi *, Ali Moradi, Maysam Norozi Pages 123-148
    The existence of backward and forward relationship among different industrial sectors together and with other sectors of the economy (agriculture, construction and services) has led to the importance of industry in the national economy to be higher than its share in GDP. On the other hand, developed financial markets introduced as the factors affecting the growth of value added in industry sector. According to the structure of Iran financing system, the present research study the effect of the development of the financial markets of the money and capital markets on growth of value added of industrial sector in Iran during 1990-2013. Therefore, using principal component analysis through the five indicators of money market development and three indicators of capital market development, a composite index related to each market has extracted and then estimated research model in three different modes and using fully modified version of ordinary least square method. Results suggest a significant positive impact on the development of money and capital on the growth of value added of industrial sector of Iran during the period under review. Also, the coefficient of expansion of the money market is larger than the coefficient of capital market development that verified Bank-based supply financing system in Iran.
    Keywords: Development of Financial Markets, Value Added in the Industrial Sector, Principal Component Analysis, Fully Modified Ordinary Least Squares
  • Seyyed Hadi Arabi *, Ali Lotfi Pages 149-174
    Reducing information asymmetry among investors and securities market participants is always a policy objective of regulators. Reducing the information asymmetry between investors through the creation of equal opportunities helps to increase the level of market efficiency. In this study, to verify the existence of information asymmetry in Tehran Stock Exchange, the shares with the highest market value was chosen between the years 1393-1388 and the stock returns in two, five and ten days before the public announcement of increasing profitability (more than 30%), evaluated and compared with dividend & price index (TEDPIX). Positive abnormal stock returns in this period confirmed the positive adjustment from the perspective of information asymmetry in Tehran Stock Exchange. In case of decreasing profitability the same result could not be verified. To deepen the results the P/E filter was used. The P/E filter improved the results but the improvement is not significant in the level of 95%
    Keywords: Information Asymmetry, Adjusted Profitability, Equity Return, P-E Ratio