فهرست مطالب

تعالی حقوق - سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

نشریه تعالی حقوق
سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • 226 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم قربانی فر * صفحه 7
    در قوانین ایران و حقوق عرفی انگلیس، نقض حق اختراع با تعیین مصادیقی چون فروش، پیشنهاد به فروش، ساخت، واردات، نگه داری و استفاده از حق تعریف شده است؛ با این حال ارتکاب این افعال همواره نقض و تجاوز به حقوق مخترع تلقی نمی شود و با هدف حفظ منافع جامعه و منع انحصارطلبی مخترع، مواردی چون استفاده ی خصوصی اشخاص و استفاده در جهت اهداف علمی- تجربی از دایره ی نقض مستثنی شده است. این مقاله با بررسی تطبیقی میان حقوق دو کشور ایران و انگلیس، با ارائه ی تعریفی از نقض حق اختراع و ضمن تعیین رفتارهای متضمن آن، قلمرو این مفهوم را مشخص می کند. نتیجه ی حاصل از نوشتار این است که در هر دو سیستم حقوقی با اندک تفاوتی، نقض حق اختراع با ارتکاب افعال غیر مجاز در قالب فروش، پیشنهاد به فروش، ساخت، واردات، نگه داری و استفاده از حق اختراع محقق می گردد؛ مگر این که قانون گذار فعل ارتکابی را از موارد نقض مستثنی نماید.
    کلیدواژگان: حق اختراع، نقض، دکترین استیفاء حق، حقوق ایران، حقوق انگلیس
  • محمدرضا مجتهدی، فایقه چلبی، فرزاد جنگجوی (خراطا) * صفحه 45
    وجود مولفه هایی چون حاکمیت، قانون مندی، بوروکراسی، شهروندی، مالیات ستانی، ملی سازی، اقتدار و مشروعیت، استفاده از قدرت غیر شخصی، قلمرو سرزمینی معین و کنترل انحصاری ابزارهای خشونت، از جمله مشخصه ی دولت های مدرن است که در آراء و اندیشه های سیاسی ابن خلدون به تناوب قابل مشاهده است. موضوع نوشتار حاضر واکاوی شاخص های دولت مدرن در اندیشه ی سیاسی ابن خلدون است و نگارندگان می کوشند با بیان شاخص های دولت مدرن به بررسی و تحلیل آن در مکتوبات وی بپردازند. نتیجه ی حاصل این که نظریات وی در باب هر شاخص دولت مدرن، به گونه ای بیان شده که می توان برخی از آن ها را منطبق با شاخصه های یاد شده دانست و از سوی دیگر، گاهی آن چنان از صورت مسئله دور شده است که نظریات وی هیچ تطابقی با آن ها ندارد.
    کلیدواژگان: دولت مدرن، ابن خلدون، اندیشه ی سیاسی، شاخص
  • بهروز قلیزاده * صفحه 75
    اعمال قواعد عمومی مجازات نسبت به اشخاص حقوقی با چالش هایی همراه است. قواعد عمومی مجازات شامل قواعد مربوط به شرایط و موانع مسوولیت کیفری و قواعد مربوط به تعیین نوع و میزان و نحوه ی اعمال مجازات است. پرسش این است که آیا در اعمال قواعد عمومی مجازات نسبت به اشخاص حقوقی، شخصیت شخص حقوقی ملاک خواهد بود یا شخصیت شخص حقیقی که نماینده ی شخص حقوقی محسوب می شود. هم چنین چگونگی اعمال موانع مسوولیت کیفری و قواعد عمومی تغییر دهنده ی مجازات ها نسبت به شخص حقوقی با ابهام مواجه است. نتیجه ی این نوشتار آن است که، با توجه به ماهیت اعتباری و تبعی اشخاص حقوقی، رفتار مجرمانه ی منتسب به شخص حقوقی توسط نماینده ی آن انجام می شود و لذا در اعمال قواعد عمومی مجازات شخصیت نماینده باید مورد توجه قرار گیرد. هم چنین قواعدی که معیارهای اعمال آن ها نوعی است و مرتبط با شخصیت مرتکب جرم نمی باشد، در خصوص اشخاص حقوقی اعمال خواهد شد.
    کلیدواژگان: اشخاص حقوقی، قواعد عمومی مجازات، موانع مسوولیت کیفری، تغییر دهنده ی مجازات
  • سیدجعفر کاظم پور *، مینا بارانی صفحه 95
    از راهکارهای قانون گذار در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست، اخذ تضمین عینی از متقاضی سرپرستی است که این امر به رغم آثار مثبت آن، مانع از رواج نهاد سرپرستی در جامعه می گردد؛ نهادی که مبتنی بر حس انسان دوستی و مورد تایید آموزه های دینی است. این نوشتار در صدد است ضمن احترام به دغدغه ی قانون گذار در خصوص تامین هزینه های آتی کودک و نوجوان از طریق اخذ تضمین عینی، راهکارهایی در جهت تعدیل این حکم با هدف حفظ حقوق سرپرست ارائه نماید.
    کلیدواژگان: حکم سرپرستی، بی سرپرست، بدسرپرست، تضمین عینی، تملیک مال یا حق
  • سهیلا کوشا * صفحه 117
    دیوان بین المللی دادگستری بر اساس پیش شرط های مذکور در ماده ی 41 اساس نامه و مواد 73 تا 78 آیین دادرسی خود، در صورت وجود فوریت و ضرورت برای تضمین حقوق اساسی مرتبط با موضوع اصلی رای دیوان در ماهیت دعوا می تواند اقدامات تامینی موقتی را تعیین کند که پیش شرط های آن بر اساس اوضاع و احوال هر پرونده احراز می شود. این نوشتار با بهره مندی از روش توصیفی- تحلیلی در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که شورای امنیت سازمان ملل متحد چگونه می تواند در راستای تضمین اجرای اقدامات تامینی موقتی با دیوان بین المللی دادگستری همکاری کند و هم چنین دیوان در چه مواردی می تواند همانند پرونده ی معبد پره وی هار راسا اقداماتی فراتر از درخواست خواهان تعیین نماید. رویه ی قضایی دیوان بیان گر این است که شورای امنیت در راستای حفظ صلح و امنیت بین المللی در این خصوص مقرره ای پیش بینی نکرده است.
    کلیدواژگان: دیوان بین المللی دادگستری، اقدامات تامینی موقتی، شورای امنیت، رویه ی قضایی، تفسیر رای دیوان، پرونده ی معبر پره ویهار
  • همایون حبیبی، وحید بذار * صفحه 155
    حملات سایبری به سبب مزایایی از جمله عدم نیاز به تدارکات گسترده و هزینه های گزاف و هم چنین حفظ نیروی انسانی که در مقایسه با مخاصمات مسلحانه ی رایج دارد، امروزه مورد توجه سران سیاسی و نظامی دولت ها و سایر بازیگران بین المللی قرار گرفته است. به رغم افزایش قابل ملاحظه ی حملات سایبری طی دو دهه ی اخیر، قواعد حاکم بر حق توسل به مخاصمات مسلحانه در حملات سایبری کاملا روشن نیست. این مقاله در صدد است نشان دهد حمله ی سایبری در صوررت دارا بودن برخی شرایط می تواند به عنوان حمله ی مسلحانه تلقی شود و اصل عدم توسل به زور را نقض نماید؛ بنابراین امکان دفاع مشروع دولت قربانی در واکنش به این حملات متصور خواهد بود. در عین حال، با وجود این که اغلب قواعد حاکم بر حق توسل به مخاصمات مسلحانه به حملات سایبری نیز تعمیم داده می شود، به دلیل وضعیت خاص این حملات، برخی از این قواعد، محلی برای اجرا نمی یابد.
    کلیدواژگان: حمله ی سایبری، توسل به زور، عدم مداخله، دفاع مشروع، اقدام متقابل
  • رحمت الله فرخی *، مصطفی اعلایی صفحه 179
    تمدن جهانی نقطه ی تلاقی اصول اساسی موجود در فرهنگ ها و تمدن های تاثیرگذار است و ارزش هایی چون عدالت، صلح، هم بستگی انسانی و حقوق بنیادین بشر بخش هایی از میراث مشترک و جهان شمول را تشکیل می دهند. با این وجود، نظام های فرهنگی و مذهبی مختلف به عنوان عناصر سازنده ی تمدن بشری، برای حفظ و توسعه ی اصول خود در بطن این کلیت مشترک ذی حق می باشند؛ این همان اصل احترام به تنوع فرهنگی در چارچوب جهان شمولی حقوق بشر است. از علل اصلی بسیاری از ناآرامی ها و مخاصمات مسلحانه، عدم توجه به اختلافات فرهنگی است و پرسش این جاست که در کنار موضوع جهان شمولی حقوق بشر، تا چه حد بر موضوع تنوع فرهنگی و احترام به آن تاکید شده و این موضوع چه ارتباطی با صلح و امنیت دارد. نوشتار حاضر با بررسی ابعاد این موضوع، لزوم احترام هنجاری به تنوع فرهنگی در جهان را به عنوان یکی از راه های کمک به صلح جهانی به بحث می گذارد. برآمد این نوشتار ناظر بر این واقعیت است که رعایت تنوع فرهنگی و ارتقای آن تاثیر به سزایی در صلح و امنیت جهانی دارد و سازمان های بین المللی باید در جهت ارتقای احترام به تنوع فرهنگی و تبدیل جهان به محیطی بهتر برای زیستن، راهبردها و سازکارهایی را ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: تنوع فرهنگی، صلح، اصول حقوق بین الملل، جهان شمولی حقوق بشر
|
  • Maryam Ghorbanifar * Page 7
    In Iranian and English laws, patent infringement is defined as doing any illegal act like as: dispose, offer to dispose, making, importing, keeping and using of right. But, doing this acts, always are not regarded the infringement of patentee rights. In fact, in order to protect of social interest and forbidden patentee of exclusivement, some issues like, private and sience using are excluded from infringement. In both legal systems with a little difference patent infringement has been done by doing illegal activities that mentioned above, unless the legislator excluded them.
    Keywords: Patent, Infringement, Iranian Law, English Law
  • Mohammad-Reza Mojtahedi, Faeghe Chalabi, Farzad Jangjooi (Kharata) * Page 45
    The existence of elements such as sovereignty, legality, bureaucracy, citizenship, taxation, nationalization, authority and legitimacy, the use of impersonal power, the specific territoriality, and the (monopoly) control over the means of violence are among the defining characteristics of modern states, which are also alternately visible in the political ideas of Ibn Khaldun. The present paper attempts to discuss the characteristics of the modern state system in the political thought of Ibn Khaldun while the authors will try to analyze these characteristics in detail through his writings. As a result, Ibn Khaldun’s ideas about each characteristic of the modern state have been explained in a way that some of which can be found to be consistent with the aforesaid characteristics, and on the other hand, his ideas have been also found to be sometimes far different from them.
    Keywords: modern state, Ibn Khaldun, Political thought, Characteristic
  • Behrouz Gholizadeh * Page 75
    Such as accepting criminal responsibility of legal entities, applying of general punishment rules to these persons will be challenging. The general rules of punishment can be divided into two categories: "Rules on the conditions and barriers of criminal responsibility" and "Rules for determining (type and amount) of punishment. The main question that arises is that the criterion of practice in the application of general rules to punish will be the character of a legal entity or person that is representative of the legal person. Barriers to criminal responsibility and the rules that change criminal liability how apply to the legal entities? Due to the virtual and subordinate nature of the legal entities the criminal conduct is attributable to the representative of the legal entities, so the representative of the legal entities will be considered in the applying of the general rules of punishment.
    Keywords: Legal Entities, General Rules of Punishment, Barriers to Criminal Responsibility, Factors Changing Punishment
  • Seyyed Jafar Kazempour *, Mina Barani Page 95
    One of the solutions the legislator has used in the “Supporting Children and Teenagers without Guardians Act” is taking a guarantee from guardianship candidates. Despite its positive consequences, it acts as an obstacle for the promotion of guardianship as an institution based on philanthropy and praised in religious teachings. This paper seeks to provide other solutions to better protect the rights of the guardian while also dealing with the legislator’s concerns about providing for the children’s future expenses.
    Keywords: Guardianship Order, Without Guardians, Bad Guardians, Guarantee, Taking Possession
  • Soheila Kousha * Page 117
    The International Court of Justice (ICJ) according to the conditions established in article 41 of its Statute and articles 73 -78 of Rule of Procedures can determine provisional measures when there is urgency for Guaranteeing the fundamental rights that should be protected by Court’s decision in the merits, and if there is possibility of irreparable damage to that right. The ICJ at first must establish these conditions according to circumstances of each case. This paper by using descriptive -analytic method of research is about to answer these questions that how Security Council (SC) can cooperate with the ICJ in guaranteeing the implementation of determined provisional measures and when ICJ can indicate these measures proprio motu like Preach Vihear case? The jurisprudence of the ICJ shows that in some cases, determined provisional measures did not implement by parties and SC despite of irreparable damage and necessity of maintaining international peace and security has not taken effective approach.
    Keywords: International Court of Justice, Provisional Measures, Security Council, jurisprudence, Case Concerning Request for Interpretation of the Judgment of 15 June 1962 in the Temple of Preach Vihear Case
  • Homayon Habibi, Vahid Bazzar * Page 155
    Today, cyber attacks have attracted the political and military heads of states and other international actors, because of advantages such as no need for extensive preparations and heavy costs and maintaining human resources than common armed conflict. in spite of a significant increase in cyber attacks in the past two decades, the rules governing on jus ad bellum in cyber attacks is not entirely clear. This article tries to show cyber attacks can be regarded as an armed attack and violate the principle of non-use of force if there are some circumstances. So the possibility of self-defence's injured state may be in response to the attacks. However, most of the rules governing on jus ad bellum extends to cyber attacks, some of these rules are not implemented because of the special status of these attacks.
    Keywords: Cyber Attack, Use of the Force, Non-Intervention, Self-Defence, Countermeasure
  • Rahmat Farrokhi *, Mostafa Alaei Page 179
    Cultures and great religions constitute pillars of the global human civilization, owing to their rich values, each of them instituted principles at a specific point in history or across the ages, originating from human nature which contributed to the common heritage worldwide. In fact, the world civilization is the melting pot of the fundamental principles inherent in influential cultures and civilizations. Hence, the values such as justice, peace, human solidarity and fundamental human rights form part of common heritage. Being the building blocks of the human civilization, however, the different cultural and religious disciplines have an inherent right to preserve and develop their own principles within the common whole. This is the principle of respect for cultural diversity within the universality of human rights. Not paying attention to cultural differences are the main causes of many tensions and unrest and even armed conflicts. The question is, how much emphasis is placed, beside the universality of human rights, on the issue of cultural diversity and respect for it, and how does this relate to peace and security? This article, by examining different aspects of the subject, has tried to study the necessity of normative respect for cultural diversity in the world as one of the ways to help global peace. The outcome of this article is based on the fact that the observance of cultural diversity and its enhancement will have a significant impact on global peace and security and the international organizations such as the United Nations, the Non-aligned Movement and the OIC should develop ex ante strategies and mechanisms to promote respect of cultural diversity as effective and pervasive tools to make a better world to live.
    Keywords: Cultural Diversity, peace, Principles of International Law, Universality of Human Rights