فهرست مطالب

هستی و شناخت (نامه مفید) - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1395)

نشریه هستی و شناخت (نامه مفید)
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1395)

  • 116 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی و پژوهشی
  • غلام عباس جمالی * صفحات 3-24
    تمایز افراد در فلسفه ارسطو بر پایه تفاسیر موجود در باب نسبت صورت و ماده، خواه سنتی یا رایج، همچون مسئله ای بنیادی ظاهر می شود. مقاله حاضر ضمن نقادی از این تفاسیر می کوشد تا تفسیری کاملا متفاوت و جدید نسبت به گذشته عرضه کند که نخست و به طور اصیل مبتنی بر فصل دوم از کتاب چهارم و سپس کتاب زتا از کتاب متافیزیک ارسطو است. این مقاله به اعتبار این دکترینش برخی از مفاهیم بنیادی ارسطو چون چیستی یا ماهیت و به طور کل شناخت شناسی و همچنین هستی شناسی را در یک شیوه کاملا جدیدی بر پایه معانی متعدد موجود تبیین می کند. تفسیر حاضر سازگاری مفهوم ارسطویی از معانی متعدد موجود (بر پایه تفسیر ما) با مفهوم منطق جدید از عبارت های تابعی از سویی و از سویی دیگر با مفهوم صورت تا آنجا که به علم ژنتیک، از منظر نقدی ما به این علم، مربوط است، نشان می دهد. بنابراین به اعتبار این تفسیر، ابعاد پنهان تحلیل ارسطو از معانی متعدد موجود و نسبت آن با کل فلسفه او و به طور خاص با تمایز افراد بیشتر روشن می شود. در فصل پایانی ما استدلال می کنیم که روش تفسیر سنتی و دیوید راس گرفتار مسائل چاره ناپذیری هستند.
    کلیدواژگان: زیرنهاد، هستی شناسی جوهری، شناخت شناسی، صورت ژنتیکی، فردیت
  • بهناز پروین*، حسین غفاری صفحات 25-42
    نظریه مثل افلاطون، به عنوان محور فلسفه او مبتنی بر استدلالات و مباحثات نظری (در مقابل ابتناء بر الهام و شهود) ایده ها را موجودات حقیقی معقول و آحاد تبیین گر کثرت عالم معرفی می کند که هم شرط لازم تحقق معرفت و هم متعلق حقیقی آن محسوب می شوند. شهود، شناخت بی واسطه ایده هاست. با اینکه توصیف افلاطون از شهود ایده ها چندان واضح و مبسوط نیست، می توان مختصات آن را از قیاس با نظریه رویت او، که بر اساس تمثیل ها و اشارات فراوان افلاطون و قرائن زبانی و محتوایی، نزدیک ترین واقعه بدان است، استنتاج کرد. انطباق این نتایج بر اسطوره گردش ارواح فایدروس روشن می کند که شهود حقیقتی متفاوت با الهام و رویا دارد و با آنکه از وساطت زبان و استدلال در ثبوت بی نیاز است، در اثبات مستلزم آن هاست. شهود بشری امری عمومی، ذاتی انسان و عقلانی است و می تواند نسبی و مناط صدق و کذب باشد. خوانش شهود براساس رویت با لحاظ علیت نور در آن، نتایج متعددی به دست می دهد که وحدت عالم وجود مهم ترین آن هاست.
    کلیدواژگان: افلاطون، ایده، شهود، رویت، اسطوره گردش ارواح
  • اسماعیل نوشاد، احسان پناهبر * صفحات 43-60
    در فلسفه دکارت نفس و بدن به گونه ای پیچیده، هم به صورتی متمایز از هم جدا هستند و هم دارای اتحادی ریشه ای هستند. فیلسوفان معاصر و خلف دکارت به راه های مختلفی برای رفع این تناقض متوسل شده اند. شاید بتوان این مسئله را مهم ترین مسئله مدرن دانست، که در تمام شئون مدرنیسم خود را نشان داده است. پاسخ نیچه به این مسئله متفاوت است. طبق نگرش نیچه این تناقض نمایشی است که دکارت به گونه ای مقدر آن را ارائه می دهد. دکارت مجبور به ارائه این تناقض است، چرا که بدن به گونه ای متناقض به مثابه «چیز گم شده» و در عین حال هدف میل برای پیدا کردن آن، عمل می کند. در ادامه سعی کرده ایم تا این نگرش را به سمت یک انتقاد بنیادی از «ایده آلیسم» به صورتی بنیادی سوق دهیم.
    کلیدواژگان: نفس، بدن، نمایش، ایده الیسم، دیالکتیک
  • عبدالکریم محمدی، شهلا اسلامی * صفحات 61-78
    از نظر گابریل مارسل آدمی دو گونه ارتباط با هستی دارد: «بودن» و «داشتن» و این دو، لازمه زندگی هستند. انسان، غالبا مقوله ملک و «داشتن» را بر بعضی از عناصر شخصی و حتی بر افکار و تصورات خود اطلاق می کند و آن را به صورت ملموس توصیف می کند. در «داشتن»، کارکرد و به تبع آن علم کاربردی مطرح است و در آن، ما با مسائل و تکنیک و مهارت ها سر و کار داریم. ارتباط ما در «داشتن» ارتباط «من» و «او» است، یعنی ارتباطی یک طرفه که انسان، شئ مورد نظر را به مثابه ابزاری در برابر خود تلقی می کند و با اندیشه اولیه که با انتزاع و آفاقی سازی و مانند آن همراه است به شناخت آن نائل می گردد. در مقابل «داشتن»، «بودن» است که از مقولات منطقی نیست و ما نمی توانیم آن ها را تعریف کنیم. «بودن» فراگیر است و تمام هستی را در بر می گیرد. ارتباط ما در «بودن» از سنخ ارتباط «من» و «تو» و راز آلود است و ما با اندیشه ثانویه و از طریق مشارکت و تجربه زیسته خودمان می توانیم آن را بشناسیم. عشق، امید، وفاداری و آمادگی از مقولات «بودن» است که در «بودن» انسان تجلی می کند. آنچه در عصر جدید اتفاق افتاده گسترش حوزه «داشتن» است و مارسل با بیان این دو گونه ارتباط با هستی در صدد بازگرداندن تجربه اصیل انسانی یعنی تجربه «بودن» است.
    کلیدواژگان: مارسل، بودن، داشتن، اندیشه اولیه، اندیشه ثانویه، عشق
  • محمد شکیبا دل * صفحات 79-96
    توماس آکوئیناس با اقتباس دیدگاه های پیشینیان خود، به صورت پراکنده در آثارش به مسئله زیبایی و هنر پرداخته و قصد دارد تا میان ساحت زیبایی متعالی و زیبایی محسوس ارتباطی برقرار کند. وی با بیان تعریف زیبایی و مولفه های آن به تبیین نوعی ادراک زیبایی شناختی دست می یابد. در این مقاله ضمن تبیین نگاه وی به مسئله زیبایی و بیان تاثیر پذیری او از اشارات کتاب مقدس به مسئله زیبایی، ادراک زیبایی شناختی، نسبت زیبایی با خیر و وجود، زیبایی عالم و طبیعت، تلاش شده است تا به مسئله تقلید هنرمند در خلق هنری از فعل الهی پرداخته شود که وی آن را استمرار عمل خلاقه آفرینش الهی توسط هنرمند می داند.
    کلیدواژگان: آکوئین، اس، ادراک زیبایی شناخت، ی، زیبایی متعال، ی، زیبایی محسوس، فعل الهی (آفرینش الهی)
  • محسن جمشیدی* صفحات 97-111
    امانوئل لویناس یکی از بزرگ ترین چهره های فلسفی در قرن بیستم است. لویناس به عنوان یکی از اولین شاگردان پدیدارشناسی، دست به بازسازی مفاهیم اولیه این جریان فلسفی زده و پدیدارشناسی را ساختارشکنی نموده است. لویناس به رغم استفاده ای که از دستاوردهای هوسرل و هایدگر می کند، اما نقدهای زیادی را به این دو وارد می سازد. ادعای اصلی این نوشته آن است که ساختارشکنی لویناس از پدیدارشناسی حاصل تلاش او برای تنقیح مفهوم نامتناهی است. این نوشته نشان می دهد که چگونه لویناس در حوزه های مختلف چون دانش، زبان و ارتباطات روزمره با بهره گیری از این مفهوم، ابعاد نامکشوفی را مورد تحلیل قرار می دهد. لویناس از نامتناهی به دیگری رسیده و تجربه دیگری را بنیان اخلاق می داند. جایی که امری در من، من را در نسبت با دیگری مورد پرسش دائمی قرار می دهد و ساختار اصلی سوژه را مسئولیت وی در برابر دیگران می داند.
    کلیدواژگان: لویناس، پدیدارشناسی، نامتناهی، دیگری، وجه
|
  • Gholamabbas Jamali * Pages 3-24
    Individuation in Aristotle’s philosophy arises as a fundamental problem when we understand the relation between form and matter based on existing interpretations, whether traditional or current. The present paper criticizes these interpretations and tries to present a new and different interpretation in comparison to the previous one.
    Our interpretation is founded on the second chapter of the fourth Book and the book titled Zeta of Aristotle’s Metaphysics. The present interpretation reconstructs some of Aristotle’s fundamental concepts such as quiddity or essence and in general his epistemology and also ontology in a completely new method that uses different meanings of the word 'existence' in Aristotle. The present interpretation moves further than that to demonstrate that Aristotelian’s concept of the several senses of existence (based on our interpretation) agrees with the concept of new logic of functional expressions, and on the other hand, with concept of form insofar as it connects to science of genetics as we criticize this science. Therefore, in terms of this interpretation, we will clarify the hidden characteristics of Aristotle’s analysis of several senses of existence and its relation to totality of his philosophy and especially to individuation.
    In the final chapter, we will demonstrate the traditional interpretation and David Ross’s analysis involved the irremediable problems.
    Keywords: Substrate, Substantial Ontology, Epistemology, form of Genetics, Individuation
  • Behnaz Parvin *, Hossein Ghaffari Pages 25-42
    Plato's theory of "Ideas" as the core of his philosophy, based on reasons and arguments (in comparison with inspiration and intuition) introduces Ideas as units that explain plurality and real beings and objects of the knowledge and necessary condition of it.
    "Intuition" is immediate knowledge of Ideas cognition. Although Plato's description of intuition is not so clear and detailed, but it can be inferred in relation to Plato's doctrine of vision, that is the closest event to it, based on allegories, allusions, linguistics, and context indications. The consistency of these conclusions with the myth of the Soul's Cycles in Phaedrus makes it clear that the real intuition is different from dream and inspiration, and although it is independent from medians of language or reason in existence, it needs to them for being proved. Therefore, human’s intuition is common, essential, and reasonable; by the way it could be relative, and by criterion, true or false. Reading Intuition on the basis of vision, considering the causality of light, brings up some conclusions that the most important of them is the unity of the world.
    Keywords: Plato, Idea, intuition, Vision, Myth of the Soul's Cycles
  • Esameil Noshad, Ehsan Panahbar * Pages 43-60
    In Cartesian philosophy, mind and body are complicatedly separate from each other, but they have the same root of unity. Contemporary philosophers and those after Descartes have resorted to different ways to solve this paradox. In fact, this issue can be considered as the most important problem in modern philosophy which is present in all aspects of modernism. However, Nietzsche’s answer to this issue is different. According to Nietzschean approach, this paradox is a Show which Descartes only virtually presented it. Descartes has to present such a paradox because body paradoxically acts as “something lost” and at the same time the aim of desire to find it. The present study is basically aimed at leading this idea to a fundamental criticism of “Idealism”.
    Keywords: Mind, Body, Show, Idealism, Dialectics
  • Abdolkarim Mohamadi, Shahla Eslami * Pages 61-78
    According to Gabriel Marcel, humans have two kinds of relationship with the existence: “being” and “having”; that make fundamental differences in understanding the world. “Having” is used for referring to, e.g., “having an idea” and even ones’ own ideas, describing them in a concrete manner. In “having”, we are dealing with “primary thought” and an “I” and a “he” relation, which Marcel puts it against “I” and “thou” relation. In the latter, we are dealing with “being”. Meeting someone who is known as “he” means that we have relationship with him in such a way that he, as an object, is separate from us; the case is different when we meet someone as “thou”. In this relationship, we deal with “secondary thought” and it can be understood through participation and our living experience. Love, hope, fidelity and availability are categorized under “being” which is manifested in the existence of human. At the same time, these two kinds of existence are connected to each other: “being” and “having” are two levels of existence; "being" shows itself in different methods and “having” is the manifestation of “being”. In the modern age, the realm of “having” has been expanded and Marcel proposed two kinds of existence to return the expansion of the realm of “being”, i.e. human authentic experience. In this article the important question is: what is the relation between “having” and “being”? To answer this question, at first we should describe “having” and “being”.
    Keywords: Marcel, Having, Being, Primary Thought, Secondary Thought
  • Mohammad Shakibadel * Pages 79-96
    Thomas Aquinas has occasionally worked on the beauty and art by adopting opinions of his predecessors, and aims to make a relationship between transcendental beauty and sensible beauty. He reaches the explanation of a kind of aesthetic perception by noting the definition of beauty and its components. In this paper, the author tries to approach the issue of artist’s imitation in artistic creation from divine deeds along with explaining his viewpoint about world and natural beauty. He finally considers this imitation as the continuation of innovative divine creation by artist.
    Keywords: Aquinas, Aesthetic Perception, Transcendental Beauty, Sensible Beauty, Divine Deed (Divine Creation)
  • Mohsen Jamshidi * Pages 97-111
    Emmanuel Levinas is one of the most important philosophers in the twentieth century. This is because of the fact that he has been an influential figure in development of post- structuralism in the French culture. He also has an ambivalent attitude to phenomenology: he is one of the first pupils and first interpreters of Husserl and Heidegger; however, he has put forward numerous critics on Husserl and specially Heidegger in his books such as totality and infinity. This article argues that the reason for his reproach and separation from phenomenology lies in his effort to scrutinize the concept of infinity. Starting from this point, Levinas has reconsidered numerous taken-for-granted views about language, knowledge, ordinary communication and subjectivity. Other, face and such concepts, which are central to Levinas’ works, are offspring of his engagement with infinity. What is common between them is that they impose on subject responsibility and shame about what she has done toward the other. This shame and responsibility toward the other arise from the desire for infinity and movement in his direction. Levinas believes human subjectivity is first of all an endless responsibility towards the other. Responsibility towards the other and desire to infinity, which are identical in Levinas’ view, are the basic terms of ethical experience.
    Keywords: Levinas, Phenomenology, Infinity, Other, Face