فهرست مطالب

علمی شیلات ایران - سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 103، آذر و دی 1396)

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 103، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • علی اصغر خانی پور*، مینا سیف زاده، قربان زارع گشتی، فرشته خدابنده صفحات 1-12

    این پژوهش با هدف تهیه فرآورده خشک طعم دار از کیلکا، بررسی ارزش غذایی، فاکتورهای شیمایی، کپک و مخمر و مدت زمان ماندگاری در دمای محیط انجام شد. تیمارها شامل کیلکای خشک نمک سود شده سبک (تیمار 1)، نمک سود شده سبک به اضافه سرکه (تیمار 2)، نمک سود شده سبک به اضافه سس خردل (تیمار 3) و نمک سود شده سبک به اضافه سس گوجه فرنگی (تیمار 4) بودند. تیمارهای طعم دار شده در دستگاه  خشک کن آزمایشگاهی به مدت 24 ساعت قرار گرفتند. نمونه ها به روش دوخت معمولی (هوازی) بسته بندی شدند. نمونه برداری در مراحل پس از تولید و فواصل زمانی 15 روز انجام شد. جذب نمک در تیمارها 24 درصد بود. پروتپین در تیمار 3 در مقایسه با تیمار 2 افزایش معنی دار داشت (05/0>p). مقادیرTVB-N ، pH، پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، بو، طعم، مزه و رنگ در هر تیمار طی مدت زمان نگهداری در دمای محیط تفاوت معنی دار نشان دادند (05/0>p). رطوبت، چربی و خاکستر در هر 4 تیمار طی مدت زمان نگهداری در دمای محیط تفاوت معنی دار نداشتند(05/0p>). فاکتور طعم و مزه در تیمارهای 1 و 2 بر خلاف تیمارهای 3 و 4 طی مدت زمان نگهداری در دمای محیط تفاوت معنی دار نشان داد (05/0>p). در تیمارهای آزمایشی و شاهد رنگ و تردی کاهش معنی دار نشان دادند (05/0>p). تردی در تیمار 2 در مقایسه با تیمارهای 1 و 4 افزایش معنی دار داشت (05/0>p). در تیمارهای آزمایشی طی 45 روز نگهداری در دمای محیط کپک و مخمر مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده از ارزش غذایی و آنالیز حسی، تیمار 2 در مقایسه با سایر تیمارها از کیفیت بهتری برخوردار بود. تیمارهای آزمایشی به مدت 45 روز در دمای محیط از کیفیت خوبی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: کیلکای معمولی، ارزش غذایی، فاکتورهای شیمیایی، زمان ماندگاری، ماهی خشک طعم دار
  • محمود حافظیه* صفحات 13-21

    بهره گیری های صنعتی از گیاهان دریایی در دهه های گذشته رشد نمایی را نشان می دهد. کاربردهای غذایی به خصوص در ترکیبات غذای انسانی و کاربردهای درمانی از مهمترین این بهرمندی ها محسوب می گردند. در این مقاله پتانسیل های بیوتکنولوژیک و تجاری گونه غالب سواحل استان سیستان و بلوچستان- سارگاسوم ایلیسی فولیوم، به خصوص در موضوع  بهداشت و سلامت انسانی شامل ترکیبات تقریبی، محتوای فنولیک، فعالیت آنتی اکسیدانی کل، محدوده اسید آلژینیک مورد ارزیابی آزمایشگاهی قرار گرفته است. بطور کلی این گیاه دریایی دارای کربوهیدراتی بسیار غنی (21/40-38/33 درصد وزن  خشک) ولی محتوای چربی (04/0-17/0 درصد وزن خشک) بسیار کمی دارد. محتوای فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانتی کل آن به ترتیب  05/3±66/28 میلی گرم بر گرم و 86/9±66/36 میلی گرم بر گرم  بدست آمد. محدوده اسید آلژینیک آن بین 15-6/12 درصد می باشد. لذا می تواند به  عنوان یک محرک ایمنی در غذا مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترکیبات زیست فعال، کل فنل، کل آنتی اکسیدانت، محدوده آلژینیک اسید، Sargassum ilicifolium، دریای عمان
  • محمد علی افرائی بندپی*، حسن نصرالله زاده، ابولقاسم روحی، آسیه مخلوق، فاطمه سادات تهامی، نوربخش خداپرست، مژگان روشن طبری، مهدی نادری، غلامرضا دریانبرد، حمید رمضانی، فرشته اسلامی صفحات 23-31

    این مطالعه در بخش جنوب شرقی دریای خزر در سواحل مازندران و در منطقه گهرباران در سال 1393-1392 به اجرا درآمد. نمونه برداری بصورت ماهانه و در 8 ایستگاه صورت پذیرفت. در مجموع 157 گونه فیتوپلانکتون، 10 گونه از زیوپلانکتون و 24 گونه از ماکروبنتوز شناسایی گردید. اختلاف معنی داری از نظر تراکم و زی توده بین گروه های زیستی در ایستگاه های مختلف وجود داشت (05/0>p). بررسی مقایسه تراکم و زی توده فیتوپلانکتون در فصول مختلف نشان داد که از بهار تا زمستان دارای روند افزایشی بوده است اما در مقابل میزان تراکم و زی توده زیوپلانکتون دارای روند کاهشی بوده است. نتایج حاصل از آنالیز چند متغیره ضریب همگونگی پیرسون و آنالیز چند متغیره مولفه های اصلی در ماه های مختلف نشان داد که از نظر زی توده بیشترین همبستگی بین فیتوپلانکتون و زیوپلانکتون با 943/0 بدست آمد اما از نظر تراکم بیشترین همبستگی بین زیوپلانکتون و شانه دار بود و این امر می تواند به دلیل ساختار فیزیولوژیک و شرایط اکوبیولوژیک آن ها باشد. نتیجه گیری این که روابط اکولوژیک بین گروه های زیستی می تواند به دلیل تغییرات تراکم، زی توده، تنوع گونه ای، پارامترهای محیطی، شکارچی، تغییرات فصلی، رفتار تغذیه ای و آلودگی های زیست محیطی باشد.

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، زئوپلانکتون، شانه دار، ماکروبنتوز، دریای خزر
  • اکبر عباس زاده*، وحید یاوری، سیدجواد حسینی، محمود نفیسی بهابادی صفحات 33-41

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر بایوفلاک (با منابع قندی شیره ضایعات خرما و ملاس) بر کارایی رشد، بار باکتری های آب و بافت روده میگوی وانامی ((Litopenaeus vannamei با استفاده از سطوح مختلف پروتئینی بود. چهار تیمار بایوفلاک مشتمل بر بایوفلاک خرما+جیره با پروتئین 25% (P25)، بایوفلاک ملاس+جیره با پروتئین 25% (M25)، بایوفلاک خرما+جیره با پروتئین 15% (P15) و بایوفلاک ملاس+جیره با پروتئین 15% (M15) و یک تیمار شاهد (حاوی 38% پروتئین) با 3 تکرار بود. در یک دوره 35 روزه 35 قطعه میگوی جوان (33/0±37/5 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک 300 لیتری (تراکم 175 قطعه در متر مکعب) ذخیره سازی گردید. بالاترین میزان پارامترهای رشد (وزن به دست آمده، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد و بازماندگی) در میگوهای تیمار P25 و کمترین آنها در تیمار شاهد دیده شد (05/0p<). بالاترین درصد شاخص وزن بدن، کارایی غذا و نرخ رشد ویژه در تیمار P25 و کمترین آن در تیمار M15 دیده شد (05/0p<). نتایج حاکی از افزایش تعداد باکتری های هتروتروف در طول پژوهش بود که در همه تیمارهای بایوفلاک از شاهد بیشتر بودند. بیشترین و کمترین تعداد قارچ ها، ویبریو و باسیلوس به ترتیب در تیمار P25 و شاهد مشاهده گردید. طول سلول های اپی تلیال در بافت روده در همه تیمارهای بایوفلاک نسبت به شاهد افزایش یافت اما این اختلاف فقط در اولین بند شکمی معنی دار بود. نتایج حاکی از برتری شیره خرما نسبت به ملاس بود که می تواند به دلیل حضور ترکیبات مفیدی چون محرک های رشد و ایمنی باشد.

    کلیدواژگان: میگوی وانامی، بافت روده، بایوفلاک، شیره ضایعات خرما، بار باکتریایی
  • فاطمه اسمعیل کاویانی، اکرم سادات نعیمی*، علی صالح زاده صفحات 43-50

    استفاده گسترده از نانوذرات اکسید روی (ZnO-NPs)، نگرانی در مورد خطرات زیست محیطی ناشی از ورود آن ها به سیستم های آبی را افزایش داده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات کوتاه مدت نانوذرات اکسید روی بر فعالیت آنزیم های متابولیک و فاکتورهای خونی ماهی آزاد خزر نوجوان بود. بچه ماهیان آزاد خزر به مدت 4 روز در رویارویی با ده درصدLC50-96h  قرار گرفتند. نمونه های خون بعد از 24، 48، 72 و 96 ساعت از ماهی گرفته شد. آنالیز فاکتورهای خونی نشان داد که در مدت 96 ساعت، مقدار گلبول های قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین، تعداد گلبول های سفید، نوتروفیل ها و مونوسیت ها، افزایش معنی داری را تحت تاثیر نانوذرات اکسید روی نسبت به شاهد نشان دادند (05/0>P)، ولی در تعداد لنفوسیت ها در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری دیده شد (05/0>P). همچنین سطح فعالیت آنزیم هایALT ، AST و ALP در رویارویی با نانوذرات اکسید روی در 96 ساعت و آنزیم LDH در 48 ساعت در مقایسه با شاهد افزایش نشان دادند (05/0>P). می توان نتیجه گرفت که تغییرات حاصله در فاکتورهای خونی و آنزیم های متابولیک، حساسیت نسبتا بالای بچه ماهی آزاد خزر را در غلظت تحت کشنده به ZnO-NPs نشان می دهد و تغییرات پارامترهای خونی می تواند شاخص مفیدی برای بررسی تاثیرات کوتاه مدت نانو ذره اکسید روی باشد.

    کلیدواژگان: سمیت، آنالیز بیوشیمیایی، نانوذره
  • سهیل بهربر، حسین نگارستان*، عبدالوهاب مقصودلو، افشین دانه کار صفحات 51-60

    در تحقیق حاضر میزان مواد آلی، نوع و میزان رسوبات و پراکنش گونه ای ماکروبنتوزها در پارک ملی بوجاق واقع در شهرستان کیاشهر استان گیلان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند. نمونه برداری با استفاده از نمونه بردار چنگه ای (Van Veen Grab Sampler) با سطح مقطع 20 سانتی متر مربع و با پنج تکرار در پنج فصل (از تابستان 1394 تا تابستان 1395) از شش ترنسکت عمود به ساحل (هر یک شامل سه ایستگاه در سه عمق 1، 5 و 10 متر) انجام شد. نمونه های جمع آوری شده پس از شستشو و تثبیت در فرمالین به آزمایشگاه منتقل و در آنجا پس از جداسازی، گونه های مختلف ماکروبنتوزی شناسایی گردیدند. گونه های شناسایی شده عبارتند از:Cerastoderma glaucum, Mytilaster lineatus, Pyrgula grimmi, Anisus kolesnikovi, Stenogammarus carausui, Paraniphargoides motasi, Onisimus caspius, Pterocuma pectinatum, Pterocuma sowinskyi, Pseudocuma (Stenocuma) gracile, Nais sp., Hypania invalida, Manayunkia caspica, Streblospio gynobranchiata, Hediste diversicolor, Amphibalanus improvisus. از نظر بررسی رسوبات، بیشترین نوع رسوبات مربوط به ماسه با میانگین 25/89 درصد و کمترین آن مربوط به رس با میانگین 26/0 درصد بود و بنابراین اختلاف معنی داری در سطح ذرات ماسه با دیگر ذرات شناسایی شده وجود دارد (P<0/01). میانگین درصد مواد آلی در تابستان 94 و در ترنسکت چهارم و عمق پنج متری از مابقی کمتر بود و اختلاف کاملا مشخصی دیده شد که از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0/01). بیشترین تراکم ماکروبنتوزها در عمق 10 متری بود و تراکم ماکروبنتوزها در فصل تابستان 1394 بیشتر و در فصل بهار 1395 کمتر از سایر فصول بود.

    کلیدواژگان: ماکروبنتوز، پارک ملی بوجاق، بندر کیاشهر، استان گیلان
  • دل آرا سپهرفر، کوروش سروی مغانلو*، سیدحسین حسینی فر، حامد کلنگی میاندره صفحات 61-70

    این تحقیق به منظور بررسی اثر پروبیوتیک  Pediococcus acidilacticiو پودر قارچ Agaricus bisporus  جیره غذایی بر شاخص های خونی و ایمنی غیراختصاصی سرم در بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) انجام گرفت. بعد از 2 هفته سازگاری بچه ماهیان با میانگین وزنی 69/0±06/19 گرم با شرایط آزمایشگاه، تعداد 180 قطعه در 12 تانک فایبرگلاس با تراکم 15 قطعه در هر تانک توزیع گردید. سپس در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت 2 ماه با 4 جیره آزمایشی شامل جیره تجاری (گروه شاهد) و به ترتیب غذای تجاری مکمل شده به P. acidilactici به میزان CFU/g 107×9/0، غذای حاوی Agaricus bisporus به میزان 10 گرم بر کیلوگرم و غذای تجاری حاوی ترکیبی از P. acidilactici به میزان CFU/g 107×9/0 و پودر قارچ به مقدار 10 گرم بر کیلوگرم پرورش داده شدند. نتایج حاصل در پایان دوره آزمایش نشان داد که اختلاف معنی داری در تعداد گلبول قرمز (RBC) وجود ندارد. بالاترین میزان هموگلوبین (37/0±15/8گرم در دسی لیتر)، MCV،77/23±63/223 (فمتولیتر)، MCH، 31/5±21/56 (پیکوگرم) و کمترین تعداد گلبول های سفید خون  به مقدار 00/1±73/9 (103 cell/ml×) در گروه سین بیویتیک مشاهده شد (05/0>p). علاوه بر این، هماتوکریت 69/1±43/32 (درصد) و MCHC، 06/1±17/25 (درصد) نسبت به گروه شاهد، در تیمار سین بیوتیک افزایش نسبی نشان دادند (05/0<p). اختلاف معنی داری در کل ایمونوگلوبولین، فعالیت لیزوزیم و ACH50 در گروه های آزمایشی مشاهده نشد (05/0<p). براساس نتایج بدست آمده، جیره غذایی حاوی CFU/g 107×9/0پروبیوتیک و 10 گرم بر کیلوگرم پربیوتیک موجب بهبود برخی از شاخص های خونی در کپور معمولی گردید.

    کلیدواژگان: شاخص های خونی، ایمنی غیراختصاصی سرم، کپور معمولی
  • فاضل امیری*، عبدالرحمان مرادزاده، اسماعیل کوه گردی صفحات 71-83

    انتخاب سایت یک عامل کلیدی در هر گونه عملیات آبزی پروری است که باعث استفاده پایدار از اراضی می شود. هدف تحقیق، مکانیابی مناطق مناسب توسعه پرورش میگو در سواحل جنوبی استان بوشهر با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و ارزیابی چند معیاره با ایجاد پایگاه لایه های اطلاعاتی معیارها و گزینه های موثر شامل معیار احداث استخر (شیب، ارتفاع، کاربری اراضی و ضخامت خاک)، کیفیت خاک (نوع، بافت و اسیدیته خاک)، دسترسی به آب دریا (فاصله تا دریا و نوع منبع آبی) و  زیر ساخت های اقتصادی-اجتماعی (فاصله تا هچری، فاصله تا بازار محلی، فاصله تا جاده و تراکم جمعیت) تهیه شده از تصاویر لندست 8 در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی پردازش گردید. لایه محدودیت نیز از مکان هایی که مجاز به آبزی پروری نیستند، حذف شد. وزن معیارها و گزینه های با روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی تعیین گردید. تصاویر لندست و 13 لایه موضوعی در محیط ENVI و GIS تجزیه و تحلیل شدند. با تلفیق و همپوشانی لایه های اطلاعاتی، نقشه نهایی مکان های مناسب پرورش میگو در چهار طبقه (بسیار مناسب، مناسب، نسبتا مناسب و نامناسب) تهیه گردید. نتایج نشان داد که 18781 هکتار (16 درصد) اراضی منطقه در پهنه بسیار مناسب، 46899 هکتار (40 درصد) در طبقه مناسب، 47784 هکتار (7/40 درصد) و 3818 هکتار (3/3 درصد) از مناطق به ترتیب با ارزیابی میدانی در طبقه نسبتا مناسب و نامناسب قرار گرفتند. صحت نقشه مکانیابی با استفاده از روش منحنی عامل نسبی (ROC) ارزیابی گردید که نتایج مقدار ROC، 749/0 نشان دهنده صحت مدل ارایه شده می باشد. نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر به توسعه مزارع پرورش میگو و تنوع فعالیت های اقتصادی در منطقه ساحلی کمک می نمایند.

    کلیدواژگان: پرورش میگو، مکانیابی، ارزیابی اراضی، مناطق ساحلی، بوشهر
  • رضا صفری، زینب رفتنی امیری*، رضا اسماعیل زاده کناری صفحات 85-93

    فیکوسیانین رنگدانه آبی جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بوده که دارای ویژگی های آنتی اکسیدانی،  ضدسرطانی و ضدالتهابی می باشد. در این مطالعه، پس از کشت اولیه جلبک اسپیرولینا در محیط کشت زاروک تغییر یافته و استخراج فیکوسیانین با آنزیم لیزوزیم، خالص سازی نسبی فیکوسیانین (با استفاده از سولفات آمونیوم 40 درصد) انجام شد. در نهایت، پایداری فیکوسیانین در قالب طرح کاملا تصادفی بر پایه آزمایش فاکتوریل با در نظر گرفتن سه فاکتور دما در سه سطح 18- ، 4 و 10 درجه سانتی گراد، pH در سه سطح 5/4 ، 5/5 و 7 و زمان در سه سطح 15، 30 و 45 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. غلظت و خلوص فیکوسیانین به ترتیب، در عصاره خام 815/1 و 825/0  میلی گرم در میلی لیتر در عصاره خالص سازی شده 751/3 و 135/1 میلی گرم در میلی لیتر بود. نتایج حاکی از کاهش نسبی پایداری فیکوسیانین با افزایش زمان نگهداری در دماهای مورد بررسی بود. با این وجود، بیشترین پایداری فیکوسیانین در دمای 18- و سپس 4 درجه سانتی گراد با روند مشابه در دامنه  pH های مورد بررسی بوده است. با افزایش دمای نگهداری به 10 درجه سانتی گراد، پایداری فیکوسیانین خصوصا در 5/5pH= کاهش شدیدی داشته و جذب نوری آن در روز 30 به صفر رسید. بهترین شرایط جهت حداقل کاهش غلظت فیکوسیانین، 5/4pH=، دمای 18- درجه سانتی گراد و زمان 30 روز بود. با توجه به نتایج بدست آمده، امکان استفاده از فیکوسیانین در فراورده های غذایی که در دمای یخچال و یا انجماد (فراورده های لبنی و بستنی) نگهداری می شوند وجود دارد.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، رنگدانه فیکوسیانین، پایداری، پارامترهای محیطی
  • حلیمه آلبوغبیش، آی ناز خدانظری* صفحات 95-109

    در این مطالعه، تاثیر پوششهای کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز (Camellia sinensis L.) برکیفیت ماهی گیش درخشان (Carangoides coeruleopinnatus) طی نگهداری در یخچال (Cº 1±4) به مدت 12 روز مورد سنجش قرار گرفتند. برای این منظور، فیله های ماهی گیش درخشان را در سه گروه به ترتیب محلول کیتوزان 2% حاوی 5/0 % عصاره چای سبز ، نانوکیتوزان (کیتوزان 2% و تری پلی فسفات 2%) حاوی 5/0% عصاره چای سبز و محلول اسید استیک به عنوان نمونه شاهد غوطه ور شدند. اثر ضد میکروبی پوشش های کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز با شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی و سرمادوست و خصوصیات فیزیکوشیمیایی شامل: pH، اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBARS)، ارزیابی ترکیبات نیتروژنی فرار (TVB-N) و اسیدهای چرب آزاد (FFA) ارزیابی شدند. ارزیابی حسی ماهی گیش درخشان توسط 15 نفر با بررسی طعم، بو و پذیرش کلی در روزهای 0، 3، 6، 9 و12 صورت گرفت. نتایج فاکتورهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی نشان داد که نمونه های حاوی پوشش کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز در مقایسه با نمونه شاهد، در پایان دوره نگهداری به طور معنی داری (05/0p<) بهتر بودند. مقادیر بازهای نیتروژنی، اسید چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید و  pHدر نمونه های حاوی پوشش های کیتوزان  و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز به ترتیب برابر30/20، 40/19(mgN/100g) ،46/1، 05/1 (درصد اولییک اسید) و 66/0، 42/0 (میلی گرم مالون آلدهید درکیلوگرم بافت ماهی) و 61/7، 49/7 بودند. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که فیله های تیمار شده در مقایسه با نمونه شاهد دارای امتیاز بالاتری بودند. هر دو پوشش کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز برای حفظ کیفیت فیله ماهی گیش درخشان موثر بودند. اگرچه، نانوکیتوزان فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی  بیشتری را نسبت به کیتوزان در طول دوره نگهداری نشان داد. بنابراین برای افزایش ماندگاری و به تاخیر انداختن فساد ماهی گیش درخشان در طول دوره نگهداری در یخچال پوشش نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز موثرتر است.

    کلیدواژگان: ماهی گیش درخشان، کیتوزان، نانوکیتوزان، عصاره چای سبز
  • زهرا عسل پیشه*، رامین مناف فر صفحات 111-120

    شناسایی تنوع فیتوپلانکتونی یک اکوسیستم آبی اولین اولویت برای ارزیابی کیفیت، تخمین میزان آلودگی و بررسی امکان بهره برداری از آن می باشد. در این تحقیق سه تالاب سد مهاباد، سد مخزنی حسنلو و تالاب یادگارلو از استان آذربایجان غربی به صورت فصلی طی یک سال مورد نمونه برداری و بررسی قرار گرفتند.  تعداد 94 جنس و گونه از 5 شاخه (استرپتوفیتا، کلروفیتا، اکروفیتا، مویزوا و سیانوباکتریا) و 11 رده (زیگنماتوفیسه، کلروفیسه، اوستیگماتوفیسه، گزانتوفیسه، مدیوفیسه، داینوفیسه، باسیلاریوفیسه، سیانوفیسه، اولووفیسه، کریزوفیسه و کریپتوفیسه) شناسایی شدند. بیشترین تنوع فیتوپلانکتونی در این سه تالاب متعلق به استرپتوفیتا و کلروفیتا (59%) بود که متعاقب آن دیاتومه ها (21%) و سیانوباکتریها (8%) قرار داشتند. دریاچه سد حسنلو (63 تاگزا) شباهت زیادی از نظر تنوع جمعیتهای جلبکی با سد مهاباد (51 تاگزا) دارد. تالاب فصلی یادگارلو نیز با کمترین تنوع (30 تاگزا) دارای ترکیب جمعیتی متفاوت و خاص تالاب های فصلی مناطق معتدله است. نتایج نشان داد که جلبکهای تاژکدار و سیانوباکتریها که به ترتیب به دلیل تولید سیست مقاوم و آکینات سازگار با شرایط سخت و دوره های خشکی هستند، در یادگارلو ظهور و بروز بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، تالاب، یادگارلو، حسنلو، مهاباد
  • محمد جواد قراگزلو، امرا... قاجاری*، کاظم عبدی، پروانه صیفوری، محمد حسین فلاح مهرابادی، نسترن شهبازیان صفحات 121-129

    بیماری سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی VHS(Viral Heamorhagic Septicemia) یک بیماری ویروسی حاد بوده که باعث تلفات و مرگ و میر گسترده در بسیاری از گونه های ماهیان از جمله قزل آلای پرورشی می شود. این بیماری دارای سه فرم کلاسیک حاد ، مزمن و عصبی بوده که علایم بالینی و کالبدگشایی متنوعی را نشان می دهند. به منظور یافتن چهره و الگوی پاتولوژی ظاهری بیماری در ایران در خلال سال های 1392 لغایت 1394 این مطالعه بر روی 2641مزرعه تکثیر ، تکثیر و پرورش و پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان صورت گرفت. در این مطالعه علایم مشاهده شده به 5 گروه (گروه 1  با علایم عمومی سپتی سمی ، گروه 2 با علایم هموراژیک ، گروه 3 با علایم عصبی ، گروه 4 با علایم کم خونی وگروه 5 با میزان تلفات بالا) تقسیم بندی گردید. ااز تمامی مزارع درگیر بیماری بازدید و علایم بالینی و کالبدگشایی مطابق فرم های طراحی شده در سامانه پایش و مراقبت از بیماری های سازمان دامپزشکی کشور ثبت و نتایج به دست آمده در سال های مختلف هم به صورت توصیفی و هم به صورت تحلیلی  (تحلیل داده های کیفی از آزمون مربع کای) مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین علایم ظاهری ثبت شده در سال 92 مربوط به گروه تلفات، در سال 93 گروه علایم عمومی و در سال 94 نیز گروه علایم عمومی می باشد. در مجموع سه سال کمترین علامت بالینی مشاهده شده گروه علایم کم خونی بوده و بیشترین گروه مشاهده شده گروه علایم عمومی بود. با توجه به مطالعه صورت گرفته می توان نتیجه گیری کرد که روند بیماری VHSدر ایران از فرم حاد با الگوی تلفات بالا به فرم مزمن تغییر یافته است. از طرفی با توجه به غالب بودن گروه علایم عمومی لازم است کلنیسین ها در هنگام برخورد با هر گونه علایم عمومی وجود بیماری VHS را در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی، ماهیان قزل آلا، علایم بالینی و کالبدگشایی
  • رضا صفری، زهرا یعقوب زاده* صفحات 131-138

    در این مطالعه تاثیر باکتری Lactobacillus جدا شده از دستگاه گوارش ماهی قزل آلا بر برخی از فراسنجه های رشد و همچنین مقاومت در برابر باکتری Streptococcus iniae مورد ارزیابی قرار گرفت. باکتری مذکور در قالب 3 تیمار (log 7, 8, 9) به جیره غذایی ماهی اضافه شد و تاثیر آن ها به همراه تیمار شاهد بر شاخص های رشد و بقاء در روزهای 30 و 60 مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله پایانی، مقاومت ماهیان تیمار شده در برابر استرپتوکوکوزیس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که Lactobacillus قادر به تقویت فراسنجه های رشد (وزن، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی، ضریب رشد ویژه و ضریب بازده پروتیینی) و بقاء بوده که در این بین log 8  باکتری دارای اختلاف معنی دار با سایر تیمارها و گروه شاهد بود. نتایج رویارویی ماهیان مورد بررسی در برابر استرپتوکوکوزیس ناشی از گونه Streptococcus iniae نشان داد که بیشترین بازماندگی در تیمار دارای log 8 66/96 درصد بود و تیمار شاهد نیز دارای کمترین بازماندگی (38/25 درصد) بود. نتیجه گیری نهایی موید آن است که Lactobacillus جدا شده از ماهی قزل آلا دارای خواص پروبیوتیکی بوده و قادر به بروز تغییرات مثبت در شاخص های رشد است. همچنین، مقاومت ماهی قزل آلا را در برابر استرپتوکوکوزیس افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: Lactobacillus، قزل آلا، شاخص های رشد، استرپتوکوکوس اینیه
  • عیسی ابراهیمی*، پژمان فتحی، فاطمه قدرتی، مهدی نادری جلودار، احمدرضا پیرعلی زفره ئی صفحات 139-151

    افزایش جمعیت، توسعه صنایع، تغییر اقلیم و آلاینده های محیط زیستی باعث کاهش کیفیت منابع آب در دسترس گردیده است. امروزه، محدودیت منابع آب شیرین و حفظ کیفیت آنها بزرگترین چالش فرا روی مدیریت منابع آب است. به منظور بررسی کیفیت آب رودخانه تجن با استفاده از شاخص های NSFWQI، BMWP، ASPT و هلسینهوف، تعداد 4 ایستگاه نمونه برداری در امتداد مسیر رودخانه انتخاب و بصورت ماهانه با تناوب 3 تکرار در هر ایستگاه از اردیبهشت 1390 تا فروردین 1391 نمونه برداری در آنها انجام شد و شاخص های فوق براساس داده های حاصل محاسبه گردید. شاخص NSFWQIکیفیت آب رودخانه را در طبقه فقیر، شاخص BMWP کیفیت آب رودخانه را در دو طبقه متوسط (ایستگاه های 2، 1 و 3) و فقیر (ایستگاه 4)، شاخصASPT  کیفیت آب رودخانه را در دو طبقه مشکوک به آلودگی و آلودگی متوسط و شاخص هیلسنهوف کیفیت آب رودخانه را در دو طبقه کیفی نسبتا ضعیف و ضعیف قرار داد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، کیفیت آب رودخانه تجن در طبقه کیفی متوسط تا خیلی بد قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بزرگ بی مهرگان کفزی، رودخانه تجن، کیفیت آب، BMWP، ASPT
  • نسرین سخایی*، بابک دوست شناس، پریوش موبد صفحات 153-166

    این تحقیق به منظور ارزیابی سلامت زیستی رودخانه بهمن شیر با استفاده از شاخص نایگارد-پالمر انجام گرفت. نمونه برداری از فیتوپلانکتون ها بوسیله تور پلانکتون گیری 30 میکرون و از 6 ایستگاه در نقاط مختلف رودخانه طی یک سال به صورت ماهانه (شهریور 1392 تا مرداد 1393) انجام شد. در این بررسی از 109 گونه ریز جلبکی، 87 گونه شناسایی شده متعلق به شاخه  باسیلاریوفیتا بود. دیاتومه ها، بیش از 90% نمونه ها را در کل سال به استثنا تیر و مرداد به خود اختصاص دادند. شاخه سیانوفیتا در تیر ماه %19  و در مرداد ماه 37% کل نمونه ها را به خود اختصاص داد. در میان گونه های باسیلاریوفیتا، Coscinodiscus sp. و سپس Coscinodiscus oculus در تمامی ماه ها و عمدتا در ایستگاه های دریایی مصب بهمن شیر (ایستگاه 5 و 6) غالب بودند. از شاخه سیانوفیت ها، Oscillatoria sp. در ایستگاه های 1 و 2 (ایستگاه های آب شیرین) در تیر و مرداد 1393 دارای فراوانی نسبتا زیادی بودند. حضور جنس های جلبکی مقاوم به آلودگی همانند Oscillatoria، Navicula، Scenedesmus، Nitzschia، Fragilaria، Pediastrum، Cymbella، Synedra، Gomphonema، Cyclotella، Pinnularia و Spirogyra در ایستگاه های مختلف رودخانه بهمن شیر نشان دهنده آلودگی آب رودخانه به مقادیر بسیار زیاد مواد آلی است. ارزیابی شاخص ساپروبیک نیز مشخص نمود که تمامی ایستگاه ها به استثناء ایستگاه 6 (ایستگاه مصبی دریایی) دارای وضعیت آلفا مزو ساپروبیک بودند که نتایج مشابهی نیز توسط شاخص جلبک نایگارد-پالمر حاصل گردید. در نتیجه، وجود فیتوپلانکتون های  مقاوم به آلودگی های آلی در رودخانه می تواند علامت خطری برای کاهش کیفیت آب رودخانه باشد.

    کلیدواژگان: جلبک، شاخص نایگارد-پالمر، شاخص ساپروبیک، نشانگر زیستی
  • محمد محیسنی*، مریم سپیدنامه، دارا باقری، مهدی بنایی، بهزاد نعمت دوست حقی صفحات 167-171

    هدف از این بررسی اثر استفاده توام از آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) و ویتامین E در جیره غذایی ماهی کپور معمولی در بهبود اثرات مواجهه با فلز سنگین کادمیم می باشد. 135 قطعه ماهی کپور معمولی (3 ± 34 گرم) به سه گروه تقسیم شدند: بچه ماهیان گروه اول (کنترل) و دوم (بدون افزودنی) با استفاده از جیره غذایی استاندارد کپور وگروه سوم با جیره غذایی مکمل حاوی 1درصد پودر آویشن شیرازی و مقدار اضافی 100 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E به مدت 45 روز تغذیه شدند. سپس بچه ماهیان در معرض غلظت زیرکشنده فلز سنگین کادمیم (5/1 میلی گرم در لیتر) قرار گرفته و شاخصهای آنزیمی و بیوشیمیایی پلاسما در تمامی گروه ها در روزهای 0، 7 و 15 اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیمهای AST، ALT، LDH و ALP در گروه بدون افزودنی پس از مواجهه با کادمیم به شکل معنی داری افزایش یافت. همچنین بیشترین سطح تری گلیسرید، کلسترول، گلوکز و کراتینین پلاسما نیز در گروه بدون افزودنی دیده شد (P<0.05). اما از سوی دیگر پارامترهای یاد شده در گروه مکمل قبل و پس از مواجهه با کادمیم تغییری نسبت به گروه کنترل نشان نداد (P>0.05). مطابق با نتایج این بررسی استفاده از مکمل آویشن شیرازی و ویتامین E در جیره غذایی ماهی کپور معمولی به شکل موثری موجب بهبود پاسخهای استرسی در این ماهی گردید.

    کلیدواژگان: آویشن، خاصیت آنتی اکسیدانی، کادمیم، کپور معمولی
  • بایرام محمد قرنجیک* صفحات 173-178

    گونه Ruppia maritima در آبهای ساحلی دریای خزر و داخل کانالهای آبرسان مزارع پرورش میگوی گمیشان واقع در استان گلستان در تابستان سال 1395 مشاهده و نمونه برداری گردید. شناسایی و تایید نام علمی این گونه از طریق منابع موجود در داخل و ارتباط با متخصصان خارجی صورت گرفت. محدوده رویشی آن وسیع بوده و در تمام آبهای شور و لب شور دریاها و اقیانوسهای نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیاگسترش دارد. در ایران نیز در سواحل کم عمق دریای خزر، حاشیه کانالها و استخرهای پرورش میگو رویش داشته و از تراکم بالایی برخوردار می باشد. از نظر علم طبقه بندی، در سلسله Plantae ، شاخه Tracheophyta ، رده Angiosperm ، راسته Najadales ، خانواده Ruppiaceae ، جنس Puppia وگونه Maritima  قرار دارد. گیاهان فوق به علت داشتن ریزوم های سفت و محکم، کشیده و بلند براحتی داخل بسترهای گلی یا گلی- ماسه ای رویش داشته و از تولید کننده های مهم اولیه در دریا محسوب می شوند. گرچه اهمیت اقتصادی چندانی نداشته ولی از این نظر که پناهگاه مناسبی برای بچه ماهیها و نوزادان آبزیان مهم و اقتصادی منطقه هستند دارای اهمیت اکولوژیکی فراوانی می باشند. ولی از این نظر که ممکن است با بی توجهی مزرعه داران به داخل استخرهای مزارع پرورش میگو گردیده و ایجاد مزاحمت نماید، و از طرفی یکی از منابع آبزی کشور است، سعی به شناسایی و معرفی گونه موجود و راه های جلوگیری از آن شده است.

    کلیدواژگان: علف دریایی، Ruppia maritime، دریای خزر، استان گلستان
|
  • A.A Khanipoor*, M Seifzade, Gh Zaregashti, F Khodabande Pages 1-12

    This aim of present study is to prepare Kilka dried flavored (Clupeonella cultriventris). We evaluated nutritional value, chemical factors and shelf life in salt (group 1), vinegar (group 2), mustard Sauce (group 3) and tomato sauce (group 4)-treated flavored dried Kilka. Flavored Kilka were placed in industrial dryer for 12 hours (in per 40 and 80 oC temperatures) and packaged through conventional method. Sampling was done after production and intervals 15 days. Salt absorption was 10%. Protein levels was showed significant changes in treatment 3 compared with treatment 2 (p<0.05). During storage in room temperature, was observed significant difference in chemical factors such as  TVB-N, pH, peroxide value and Thiobarbitouric acid and sensory factors such as odor, flavor and color(p<0.05). Moisture, fat and ash remained unchanged. Flavor did not significant differences in 1 and 2 treatments compared with other groups(p>0.05). Color and fragility decreased significantly in 3 and 4 groups(p<0.05). Fragility increased significantly in treatment 2 compared with 3 and 4 groups(p<0.05). Our results demonstrated that vinegar treated Kilka has a better quality compared with other treatments. Experimental treatments had a favorable quality for 45 days in room temperature.

    Keywords: Common Kilka, Nutritional value, Chemical factors, Shelf life, Dried flavored fish
  • M Hafezieh* Pages 13-21

    Industrial usage of different macro algae has grown exponentially during the last decade. Nutritional applications for human feeding and multiple therapeutic are their main important exploitation. This work is aimed at providing information on a species of Sargassum so as to promote this alga to be potentially profitable from biotechnology and commercial perspectives, and also benefit public health. The proximate composition, total phenolic content, total antioxidant activity, alginic acid yield of brown seaweed, Sargassum ilicifolium were studied. The seaweed was high in carbohydrate (33.38-40.21% DW) and low in lipid content (0.17-0.04% DW). Total phenolic content and total antioxidant activity of this seaweed species are 28.66±3.05 mg /g and (36.66±9.86 mg /g respectively. This seaweed showed (12.6-15.0%) alginic acid yield which can be used as immune- stimulant in food and feed.

    Keywords: Bioactive composition, Total phenol, Total antioxidant, Alginic acid yield, Sargassum ilicifolium, Oman Sea
  • M.A Afraei Bandpei*, H Nasrolahzadeh, A Roohi, A Makhlogh, F Tahami, N Khodaparast, M Roshantabari, M Naderi, R Daryanabard, H Ramazani, F Eslami Pages 23-31

    This study was carried out at the southeast of the Caspian Sea on the shores of the Goharbaran region during 2013-2014. Sampling was repeated monthly in eight stations. A total of 157 species of phytoplankton, 10 species of zooplankton and 24 species from macro invertebrate were identified. There were significant differences based on abundance and biomass among different biological groups in various stations (p<0.05). Comparing the abundance and density of phytoplankton in different seasons showed that there was an increasing trend in phytoplankton from spring to winter, whereas the abundance and biomass of zooplankton showed a decreasing trend. The results of the multivariate statistical analysis, Pearson correlation coefficient and Principal Component Analysis (PCA) in different months showed that the biomass of phytoplankton and zooplankton had the highest correlation (0.943), whereas the abundance of zooplankton and jelly comb had the highest correlation which could be due to their physiological structure and ecobiological conditions. In conclusion, ecological relationships among biological groups can be due to the abundance and biomass changes, species diversity, environmental parameters, predator, seasonal changes, feeding habits and environmental pollutions.

    Keywords: Phytoplankton, Zooplankton, Jelly comb, Macrobenthos, Caspian Sea
  • A Abbaszade*, V Yavari, S.J Hosseini, M Nafisi Bahabadi Pages 33-41

    The aim of this study was to evaluate the effects of biofloc (with addition of spoilage date palm extract (SDE) and molasses as sugar sources) on bacterial load of water, growth performance and intestine of Litopenaeus vannamei using diets containing different protein levels. Four biofloc treatments were designated including the biofloc treatment with SDE + a diet containing 25% protein (P25), biofloc treatment with molasses + a diet containing 25% protein (M25), biofloc treatment with SDE + a diet containing 15% protein (P15), biofloc treatment with molasses + a diet containing 15% protein (M15) and the control treatment with a diet containing 38% protein (Control). All treatments were conducted in triplicates. A 35-day study was conducted on 35 juvenile shrimp (with average weight of 5.37±0.33 g) which randomly stocked in fifteen tanks (each 300 L) at a stocking density of 175 shrimp m−3. The highest amounts of growth parameters (weight gain, Feed Conversion Ratio (FCR), growth rate and survival) were observed in P25 treatment and the lowest amounts of growth parameters were observed in the control (P<0.05). Moreover, the highest percentages of body weight index, feed efficiency and specific growth rate were observed in P25 and the lowest percentages of those were observed in M15 treatment (P<0.05). Results showed that the number of total heterotrophic bacteria was increased during the study and the numbers of total heterotrophic bacteria in all biofloc treatments were higher than that of the control. The highest and the lowest numbers of fungi, vibrio and bacillus were found in P25 treatment and the control treatment, respectively. The length of the epithelial cells of the intestine was increased in all biofloc treatments as compared to the control but this difference was significant in the first abdominal segment, only. The result demonstrated that the effects of SDE were better than molasses, which could be due to the presence of useful compounds such as the growth and immunity promoters in it.

    Keywords: Litopenaeus vannamei, Intestinal tissue, Biofloc, Spoilage date palm extract, Bacterial load
  • E.F.Kaviani, A.S. Naeemi*, A.Salehzadeh Pages 43-50

    Extensive use of zinc oxide nanoparticles (ZnO-NPs) has raised concerns about the environmental risks caused by these NPs entering into aquatic ecosystems. The aims of the present study were to assess the short term effects of ZnO-NPs on activities of metabolic enzymes and haematological parameters of the Caspian trout juveniles. Fish were exposed to 10% of LC50-96h for 4 days. Blood samples were collected from fish after 24, 48, 72 and 96 hours of exposure. Analysis of blood parameters showed that the numbers of red blood cells, haematocrit, haemoglobin, white blood cells, neutrophils and monocytes were significantly increased as compared to those of the control group (p<0.05), whereas the numbers of lymphocytes were decreased significantly compared to that of the control group (p<0.05). Enzyme activity levels of ALP, AST and ALT after 96 hours of exposure and enzyme activity level of LDH after 48 hours of exposure to ZnO-NPs were significantly increased as compared to those of the control group (p<0.05). It can be concluded that the sensitivity of the Caspian trout juveniles to the sub-lethal concentration of ZnO nanoparticles were relatively high. Therefore, alteration in haematological parameters can be a useful indicator for studying the short term effects of ZnO-NPs.

    Keywords: Toxicity, Biochemical analysis, Nanoparticle
  • S Bahrebar, H Negarestan*, A.V Maghsoudlou, A Danehkar Pages 51-60

    In this investigation, the amounts of organic matter, types of sediment and distribution of macrobenthic species in the Boojagh Marine National Park (BMNP) were studied. Sampling was conducted in six transects perpendicular to the beach using a Van Veen grab sampler using cross section of 20 cm with five replications. Samples were collected in five seasons (from summer 2015 to summer 2016). Each transect include three stations at various depths of 1, 5 and 10 meters. Samples were washed and fixed in formalin. Then, they were transferred to a laboratory for sorting and identification of different groups of macrobenthic taxons. The identified species were as follows; Cerastoderma glaucum, Mytilaster lineatus, Pyrgula grimmi, Anisus kolesnikovi, Stenogammarus carusui, Paraniphargoides motasi, Onisimus caspius, Pterocuma pectinatum, Pterocuma sowinskyi, Pseudocuma (Stenocuma) gracile, Naiss sp., Hypania invalida, Manayunkia caspica, Streblospio gynobranchiata, Hediste diversicolor and Amphibalanus improvisus. Evaluation of sediment composition indicated that the highest proportions belonged to sand with an average amount of 89/25%, whereas the lowest proportions belonged to clay with an average amount of 0/26%. with highly significant difference among sand identified with other particles (p<0/01). The average percentage of organic matter in the summer 2015 in the fourth transect at the depth of five meters was significantly lower than that of the others (p<0/01). The highest density of macrobenthos was at the depth of 10 meters. Macrobenthos density was the highest in the summer 2015 and was the lowest in the spring 2016 as compared to the other seasons.

    Keywords: Macrobenthos, Boojagh national park, Kiashahr port, Gilan province
  • D Sepehrfar, K Sarvi Moghanlou*, S.H Hoseinifar, H Kolangi Miandare Pages 61-70

    This study was conducted to investigate the effects of Pediococcus acidilactici and Agaricus bisporus administration on some blood and non-specific immune parameters of common carp (Cyprinus carpio). The total number of 180 fish with average weight of 19.06±0.69 g was adapted to laboratory conditions for 2 weeks. Afterwards, they were divided into 12 fiberglass tanks with the density of 15 fish in a tank. The study was performed in a complete randomize design for 2 months using 4 dietary treatments including the commercial diet (control group), commercial diet supplemented with P. acidilactici (0/9×107 CFU/g), commercial diet supplemented with mushroom powder (10 g/kg), and commercial diet supplemented with the combination of P. acidilactici (0/9×107 CFU/g) and mushroom powder (10 g/kg). At the end of the study, the results indicated that there was no significant difference in the number of red blood cells (RBC) among various groups. The highest levels of hemoglobin )8/15±0/37)(g/dL), MCV, 223/63±23/77(fL), MCH, 56/21±5/31(pg) and the lowest amount of white blood cell count, 9/73±1/00 (×103 cell/ml) were observed in the synbiotic group (P<0.05). Furthermore, hematocrit (32/43±1/69%) and MCHC (25/17±1/06 %) showed a slight increase in the synbiotic treatment compared to the control group (P>0.05). Significant differences in the total immunoglobulin, lysozyme activity and ACH50 were not found among various experimental groups (P<0.05). In conclusion, the commercial diet supplemented with the combination of the probiotic (0/9×107 CFU/g) and prebiotic (10 g/kg) improved some blood parameters in common carp.

    Keywords: Blood indices, Non-specific immunity, Common carp
  • Fazel Amiri*, Abdulrahman Moradzadeh, Esmaeil Kouhgardi Pages 71-83

    Site selection is a key factor in any aquaculture operation which makes land use sustainable. This study was conducted to identify the appropriate sites for development of shrimp culture in the southern cost of Bushehr Province using geographical information systems (GIS) and Multi Criteria Evaluation (MCE) by creating a database of information layers, criterias and effective alternatives including pond construction (slope, elevation, land use types and soil thickness), soil quality (type, texture and pH of soil), sea water availability (distance to sea and type of water source), and social and economic infrastructure (population density and distance to roads, local markets, and hatcheries) were obtained from the Landsat 8 satellite images and processed in GIS environment. The constraint layer was excluded from the areas that were not allowed to implement shrimp farming. An Analytical hierarchy model was developed to identify and prioritize the most suitable areas for shrimp farming. The Landsat images and 13 thematic layers were analyzed using ENVI and GIS. By consolidating and overlaying the data layers, the final map of the appropriate places for shrimp farming was prepared and classified the area of study in four various zones (most suitable, suitable, moderately suitable and not suitable). The study revealed that 18781 ha (16%) was categorized in the most suitable group, 46899 ha (40%) was suitable, 47784 ha (40.7%) was moderately suitable and 3818 ha (3.3%) was not suitable. These results were consistent with field verification. The map accuracy was evaluated by the method of Relative Operating Characteristic (ROC). The result of ROC (0.749) indicated the validity of the presented model. The results of the present study can help to develope shrimp farms and increase diversity of the economic activities in the coastal zone.

    Keywords: Shrimp farming, Site selection, Land evaluation, Coastal area, Bushehr
  • Reza Safari, Zeynab Raftani Amiri*, Reza Esmaeilzadeh Kenari Pages 85-93

    Phycocyanin is a blue pigment of Spirulina algae that has antioxidant, anticancer and anti-inflammatory properties. In this study, primary culture of Spirulina was performed in the modified Zarrouk medium. Phycocyanin was extracted enzymatically using lysozyme and was purified by the use of ammonium sulfate 40% solution. The stability of phycocyanin was evaluated by the split factorial experiment in a completely randomized design based on three factors including temperature (-18, 4 and 10°C), pH (4.5, 5.5 and 7) and time (15, 30 and 45 days). The concentration and purity of phycocyanin in the crude extract were 1.815 mg/ml and 0.825, respectively whereas the concentration and purity of phycocyanin in the purified extract were 3.751 mg/ml and 1.135, respectively. The results showed that the stability of phycocyanin was relatively decreased by increasing the storage time at various temperatures. However, the highest stability of phycocyanin was observed at -18°C followed by 4°C with the same trend in the range of pH. By increasing the storage temperature to 10°C, the stability of phycocyanin drastically reduced especially in a pH of 5.5 and the absorbance of light was reached to zero in 30 days. The best conditions for the minimum concentration loss of phycocyanin were in a pH of 4.5 at -18 °C and storage duration of 30 days. According to the results, it is possible to use phycocyanin in the food products that are stored in cold or freezing temperatures such as dairy products and ice cream.

    Keywords: Spirulina platensis, Phycocyanin pigment, Stability, Environmental parameters
  • H Alboghbeish, A Khodanazary* Pages 95-109

    In this study, comparative effects of chitosan and nanochitosan coatings enriched with green tea extract were analyzed on quality of Costal trevally fish (Carangoides coeruleopinnatus) during refrigerated (4±1 ºC) storage at 12 days. For this purpose, the costal trevally fillets were coated into three groups, 2% chitosan solution containing 0.5% green tea extract, nanochitosan (2% chitosan, 2% polyphosphate) containing 0.5% green tea extract and acetic acid solution as control sample. Antimicrobial effect of chitosan and nanochitosan coatings enriched with green tea extract was evaluated by count of aerobic mesophilic bacteria and psychrophilic bacteria, physicochemical properties including pH, TBARS, TVBN and FFA. Sensory evaluation determined by 15 persons who asked to evaluate the flavor, odor, overall acceptability of samples in days 0, 3, 6, 9, 12. The results of physicochemical and bacterial analysis showed that samples treated with chitosan and nanochitosan coatings enriched with green tea extract were lower changes compared to control group. TVB-N, FFA, TBA and pH content in the samples of chitosan and nanochitosan coatings enriched with green tea extract were 20.30, 19.40 mgN/100g, 1.46, 1.05 % Oleic acid and 0.66, 0.42 mg MDA/kg and 7.61, 7.49, respectively. The results of sensory characteristics were showed that treated fillets had high score compared to control samples. Both chitosan and nanochitosan coatings were effective for the preservation of costa trevally fillets during refrigerated storage. However, nanochitosan exhibited higher antimicrobial and antioxidant activity than chitosan during the storage period. Therefore, to extend the shelf life and delay the deterioration of fresh costal trevally fillets during refrigerated storage, nanochitosan coating is more effective.

    Keywords: Costal trevally, Chitosan, Nanochitosan, Green tea extract
  • Zahra Asal Pishe*, Ramin Manaffar Pages 111-120

    Analysis of phytoplankton community structure of an aquatic ecosystem is the first priority for evaluating water quality, estimating water pollution and studying the possibility of exploiting them. In the present study, the wetlands of Mahabad, Hasanlu and Yadegarlu in West Azarbayjan were evaluated. Sampling was performed seasonally throughout the year. The total number of 94 species from five phyla (Streptophyta, Chlorophyta, Ochrophyta, Moizoa, and Cyanophyta) and 11 classes (Bacillariophyceae, Zygnematophyceae, Chlorophyceae, Cryptophyceae, Mediophyceae, eustigmatophyceae, Xanthophyceae, Dinophyceae, Chrysophyceae, Cyanophyceae, and Ulvophyceae)  was identified. The highest levels of phytoplankton diversity in these three lagoons were found in Streptophytae and Chlorophytae (59%) following by diatoms (21%) and cyanobacteria (8%), respectively. The variations of phytoplankton communities in Hasanlu (63 taxa) and Mahabad lakes (51 taxa) were quite similar. Yadegarlu Lake showed the lowest level of phytoplankton diversity (30 taxa) with different community composition which was typical for temporal wetlands in temperate zones. In Yadegarlu Lake, flagellates and cyanobacteria showed adaptive traits to extreme conditions and periods of drought by formation of resistant cysts and akinetes, respectively.

    Keywords: Phytoplankton, Wetland, Yadegarlu, Hasanlu, Mahabad
  • M.J Gharaguozlo, A Ghajari*, K Abdi, P Seifouri, M.H Fallah Mehrabadi, N Shahbazian Pages 121-129

    Viral Hemorrhagic Septicemia (VHS) is an acute viral disease leads to great losses in farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The disease has three different clinical forms including acute, chronic and nervous with different clinical and necropsy signs. This research  was conducted in Iran from 2013 to 2015 in 2641 rainbow trout farms (Hatcheries and fish farms) in order to describe the gross pathology pattern of this disease. The observed signs in the present study were categorized into the five different groups including group 1 with general signs of septicemia, group 2 with hemorrhagic signs, group 3 with nervous signs, group 4 with anemia signs and group 5 with high mortality. All infected farms were inspected and clinical and necropsy signs and mortality rate were recorded based on the designated forms and registered in Geographical Information System (GIS) of Iran veterinary organization (the electronic system for surveillance and monitoring of animals). Results of each year were evaluated descriptively and analytically using chi square test. The dominant group based on the registered signes during 3 years of survey was mortality in 2013, general signs of septicemia in 2014, and general signs of septicemia in 2015. The observed frequency of signs were highest for the general septicemia group and lowest for the anemia group during three years of study. According to the results of the present study, it seems that VHS gross pathology pattern in Iran has been changed from acute manifestation to the chronic form. As the general signs common to a number of diseases, it is so important for clinicians to consider VHS in their differential diagnosis lists.

    Keywords: Viral Hemorrhagic Septicemia, Rainbow trout, Clinical, gross pathology manifestation
  • Reza Safari, Zahra Yaghoubzadeh* Pages 131-138

    In this study, the effects of Lactobacillus which was isolated from the gut of rainbow trout were evaluated on growth parameters, survival rate and resistance of rainbow trout to Streptococcus iniae. This bacterium was added to the fish diet in 3 treatments (log 7, 8 and 9) and a control treatment was considered. The effects of various treatments on growth parameters and survival were evaluated in day 30 and day 60. At the final stage, resistance of treated fish to streptococcosis was evaluated. The results showed that Lactobacillus was able to improve the growth parameters (weight, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, coefficient of obesity, specific growth rate and protein yield coefficient) and survival rate of fish in which the log 8 LAB showed a significant difference compared to the other treatments and the control treatment. The challenge of rainbow trout with Streptococcus iniae indicated that the highest survival rate was observed in the treatment with the log 8 LAB (96.66%), whereas the lowest survival rate was observed in the control treatment (25.38%). These results indicated that Lactobacillus which was isolated from the gut of rainbow trout showed probiotic properties and improved growth parameters of fish. Moreover, it increased the resistance of rainbow trout to streptococcosis.

    Keywords: Lactobacillus, Rainbow trout, Growth parameters, Streptococcus iniae
  • E Ebrahimi*, P Fathi, F Ghodrati, M Naderi, A Pirali Pages 139-151

    Population growth, industrial development, climate changes and environmental pollutants reduce the quality of available water resources. Nowadays, limited resources of freshwater and maintaining their qualities are the biggest challenges for the management of water resources. To investigate the water quality of Tajan River, 4 sampling stations were selected along the river. Sampling was performed montly from May 2011 to April 2012 and replicated 3 times for each station. The NSFWQI, BMWP, ASPT and HBI indices were calculated based on the obtained data. The NSFWQI indicated that the water quality of Tajan River was in the “Poor” category. The BMWP index showed that the water quality was in the “Medium” category (for station 1, 2 and 3) and in the “Poor” category (for station 4). The water quality was placed in the “Suspected of pollution” and “Moderately polluted” categories by the ASPT index. HBI index pointed out that the water quality was in the “Relatively weak” and “Weak” categories. According to the results of this study, the water quality of Tajan River ranged from medium to very bad.

    Keywords: Macroinvertebrate, Tajan River, Water quality, BMWP, ASPT
  • N Sakhaei*, B Doostshenas, P Mobed Pages 153-166

    This research was conducted to assess the Bahmanshir river health and biodiversity using Nygard-Palmer index. Phytoplankton sampling was performed monthly by the use of a 30-micrometer mesh size plankton net at 6 different stations along the river since September 2013 to August 2014. A total of 109 species of microalgae (phytoplankton) were identified in which Bacillariophyta was the dominant phylum with 87 species. More than 90% of all samples were consisted of diatoms during the whole year excluding July and August. The phylum Cyanophyta was formed 19 and 37% of all samples in July and August, respectively. Among the species of Bacillariophyta, Coscinodiscus sp. and Coscinodiscus oculus were dominant in all months especially at the stations in marine environment of the river estury (station 5 and 6). In the phylum Cyanophyta, Oscillatoria sp. was the dominant species at station 1 and 2 (freshwater condition) in July and August 2014. The presence of pollution-tolerant algae such as Oscillatoria, Navicula, Scenedesmus, Nitzschia, Fragilaria, Pediastrum, Cymbella, Synedra, Gomphonema, Cyclotella, Pinnularia and Spirogyra at various stations of the Bahmanshir River indicated organic pollution of the river with large quantities of organic compounds. Evaluating the saprobic indices showed that all  stations excluding station 6 were in the alpha mesosaprobic class. Similar results were obtained from the Nygard-Palmer indices. The presence of pollution-tolerant phytoplanctons could be a warning sign of declining water quality in the river.

    Keywords: Algae, Nygaard-Palmer index, Saprobic index, Biological indicator
  • M Mohiseni*, M Sepidnameh, D Bagheri, M Banaee, B Nematdust Haghi Pages 167-171

    The aims of the present study were to evaluate the effects of Shirazi thyme and vitamin E as complementary additives on stress recovery of common carp juveniles that were exposed to cadmium. 135 juveniles (34±3g) were divided into three groups. The first (control) and the second (non-feed additive) group fed with the standard diet for common carp and the third group (complementary) fed with the diet containing 1 percent Shirazi thyme and vitamine E (100 mg/Kg dry weight of diet). All of the experimental groups (except the control group) were challenged with sublethal concentration of cadmium (1.5 mg/L). Then, plasma enzymes and biochemical parameters were evaluated at 0, 7 and 15 days after cadmium exposure. Cadmium exposure led to significant increase in the amounts of AST, ALT, LDH, ALP, triglyceride, cholesterol, glucose and creatinine in the non-feed additive group, whereas the amounts of plasma enzymes and biochemical parameters in the complementary group were not changed after cadmium exposure as compared to those of the control group (p>0.05). In conclusion, using Shirazi thyme and vitamin E led to improvement in stress responses of common carp against waterborne cadmium.

    Keywords: Thyme, Antioxidant properties, Cadmium, Common carp
  • Bayram Mohammad Gharanjik* Pages 173-178

    The species of the Ruppia maritima were Sampled from Caspian Sea coasts and Water Channel of Shrimp Pond in Golestan Province in Summer of 2016.
     Identification and Confirmation of Species Scientific name performed by Internal References and Relasionsheep to Forien Experts. The density of these species usually are very abundant in Caspian Sea coasts . This Species belonged to Kingdom of Plantae, Phylum of Tracheophyta, Class of  Angiosperm, Order of  Najadales, Family of Ruppiaceae, Gunes of Ruppia and species of maritima.  The distribution of the species is very large in world and often is in tropical and semi tropical area of Sea and Ocean. These species growing on mudy and mudy - sandy substrates with rhyzom and are primery productions in sea, also these species are suitable sheltered for important and commercial aquatic nursery. So, a little study performed in these case, because, in this research be identified and introduced these planes as other one of aquatic sourse of Iran.

    Keywords: Seagrass, Ruppia maritime, Caspian Sea, Golestan Province