فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال پنجم شماره 19 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا حسین پور، آزیتا بلالی اسکویی، محمدعلی کی نژاد صفحه 7
    مفهوم سبک زندگی به رغم اهمیت کارکردگرایانه و وجه انضمامی آن، یکی از مهم ترین چهارچوب های تبیینی در مباحث جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی در دهه های اخیر بوده است. بر همین اساس نوشتار حاضر در پی یافتن امکان و زمینه های ارتقا، ژرف اندیشی و گسترش سبک زندگی دینی در جامعه ایرانی است. فرض اساسی نیز آن است که در جامعه ایرانی و متاثر از امواج مدرنیته، الگوهای مختلفی از سبک زندگی در کنار سبک های زندگی دینی و سنتی و میدان رقابت جدی (در زمینه فرهنگی و به ویژه برای شمولیت یافتن انواع سبک های زندگی) وجود دارد. بنابراین مسئله اصلی این پژوهش، بررسی میزان کفایت یا پاسخگویی الگوهای دینی سبک زندگی به نیازهای موجود و چگونگی انطباق آن با شرایط موجود است. در این راستا، سیره امام رضا(ع) به عنوان نمونه ای از سبک زندگی اسلامی، به علت قرار گرفتن شرایط زمانی زندگی آن حضرت در کانون زندگی ایرانیان، بیشتر مورد توجه است. پرسش های اصلی بیان شده عبارت اند از: ویژگی ها و ابعاد سبک زندگی دینی چیست؟ زمینه و عوامل استقرار، نفوذ و تداوم الگوی دینی (اسلامی) سبک زندگی در جامعه ایرانی چیست؟
    در این نوشتار با تکیه بر بررسی میدانی، در طی پرسشنامه ای از میان جامعه استادان جامعه شناسی شهر تبریز به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده و در پایان با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی مشکلات و موانع استقرار و تداوم سبک زندگی اسلامی (حیات طیبه) بررسی و راهبرد های پیشنهادی ارائه شده است؛ ابتدا این که به تنوع الگوهای سبک زندگی دینی توجه شود و همچنین به تلاش های احیاگران دینی در دوره های معاصر برای تحقق سبک زندگی اسلامی بیشتر در مراکز سیاست گذاری فرهنگی توجه شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، اسلام، امام رضا(ع)، جامعه ایران، موانع و راهکارها
  • مصطفی اسفندیاری (فقیه)، حسین ناظری، علیرضا نادریان لایین صفحه 41
    آرایه های بدیع زیورهایی هستند که سخن را آراسته و فهم کلام را آسان تر و زبان عادی را به زبان هنری نزدیکتر میسازند. کاربست این آرایه ها در کلام از شاخصه های توانمندی گوینده است. سخنان گهربار ائمه(ع) که سرشار از بلاغت، فصاحت و انواع مسائل فنی و ادبی است متاثر از آشنایی با قرآن و علم الهی از منظر ادبی وبلاغی در درجه بالایی قرار دارد و دریایی از علوم ادبی وبلاغی است. این بزرگواران با به کارگیری صنایع بدیعی تاثیر کلام خویش را دوچندان کرده اند. نکته قابل توجه این که خطابه عربی بیشتر در زمینه بررسی آرایه های بیانی مورد توجه پژوهشگران بوده وکمتر از منظر آرایه های بدیعی مورد پژوهش قرار گرفته است. دراین پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی آرایه های بدیعی(معنوی) در کلام امام سجاد(ع)وامام رضا(ع) به ارزیابی و شناخت عناصر زیبایی شناسی معنوی و تاثیرآن ها درکلام این دو بزرگوار پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، امام سجاد(ع)، آرایه های بدیعی
  • انسیه خزعلی، زری انصاری نیا صفحه 73
    محور مناظرات معروف امام رضا(ع) در مرو که میان آن حضرت و بزرگان دو دین مسیحیت و یهودیت رخ داد، قضیه «الوهیت حضرت عیسی(ع)» است. در این مناظره، امام علیه این مدعا چندگونه استدلال اقامه فرمودند: استدلالهای مستقیم در نفی الوهیت حضرت عیسی(ع)، استدلال های غیرمستقیم در قالب اثبات نبوت حضرت عیسی(ع) و اثبات نبوت حضرت محمد(ص).
    امام رضا(ع) از دلالت های معنایی و زبانی برای اثرگذاری در مخاطب و اقناع وی و خنثی کردن استدلال او بهره می برد. در این میان استفاده از تاکید و ادوات انسجامی و به کارگیریافعال خاص و صیغه های ویژه آن فعل در برجسته سازی کلام نقش به سزایی دارد همچنانکه عبور سریع و بدون تاکید یا به کارگیری الفاظی که بارمعنایی کمی دارند، در به حاشیه راندن برخی مفاهیم اثرگذاراست. برخی از این دلالت ها درون متنی و به صورت ویژه زبانی است و برخی دیگر برون متنی و متاثر از بافت موقعیتی و نوع نگاه و باورهای مخاطب است.
    پژوهش حاضر با روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و نیز با استفاده از رویکرد تحلیل گفتمان بر پایه برجسته سازی و حاشیه رانی ایدئولوژیک ون دایک، به تحلیل تطبیقی مناظره امام رضا(ع) و جاثلیق در اثبات نبوت پیامبر(ص) می پردازد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، مربع ایدئولوژیک، مناظرات، امام رضا(ع)
  • سید مهدی مسبوق، ابوذر گلزار خجسته صفحه 105
    «آنتوان برمن» مترجم، نظریهپرداز، فیلسوف و تاریخنگار علم ترجمه است که تحت تاثیر فلسفه، نگاهی نو به مطالعات ترجمه داشت. «برمن» در جایگاه مترجم و نظریهپرداز، توجه ویژهای به متن اصلی دارد و به وفاداری مترجم در ترجمه معتقد است. این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی از نوع انتقادی سامان یافته است ترجمه عباس پورعبادی از حکمتهای رضوی را بر اساس هفت مولفه از عوامل تحریف متن آنتوان برمن شامل عقلاییسازی، شفافسازی، اطناب کلام، تفاخرگرایی، غنازدایی کیفی، غنازدایی کمی و تخریب ضربآهنگ متن، نقد و بررسی کرده است. برآیند پژوهش نشان میدهد که در بین هفت مولفه یادشده، اطناب کلام از پربسامدترین عوامل تحریف متن در ترجمه پورعبادی است و این مولفه در شفافسازی نیز تاثیر گذاشته و در مواردی شاهد افزایش مولفه شفافسازی در ترجمه او هستیم. از جهت انتقال ساختار و محتوا نیز در مجموع، ترجمهای وفادار به متن اصلی ارائه کرده و در سه حوزه غنازدایی کیفی، غنازدایی کمی و تخریب ضربآهنگ متن، کمترین انحراف را از متن اصلی داشته است.
    کلیدواژگان: حکمتهای رضوی، ترجمه، عباس پورعبادی، آنتوان برمن
  • علی شریفی، زهرا بشارتی صفحه 123
    در روایتی از امام رضا(ع) به شرح و تبیین بخشی از آیه 12 سوره طلاق: «...ومن الارض مثلهن...» با تعبیر آسمان ها و زمین های گنبدی شکل و تو در تو پرداخته شده است. با عنایت به این که درباره این آیه، تاکنون تفاسیر گوناگونی از جمله همانندی عددی، همانندی در کیفیت و آفرینش و... ارائه شده، واکاوی روایات تفسیری ذیل آیه مورد بحث، نقش محوری روایت امام رضا(ع) در تبیین خلقت آسمان ها و زمین و همانندی زمین به آسمان ها را برجسته می کند. این روایت در منابع مختلف مورد استناد قرار گرفته و منشا ارائه تفاسیر گوناگون از هفت زمین شده است. در این روایت به همانندی عددی زمین و آسمان ها اشاره شده که به دلایلی چون تعارض با کاربردهای قرآنی «ارض» بسیار مورد مناقشه قرار گرفته و برخی رای به جعلی و نامعتبر بودن آن داده اند. از این رو در پژوهش حاضر، سند و متن روایت مذکور از رهگذر تامل در قرآن، روایات، زبان عربی و برخی واقعیت های علمی به روش بررسی سندی و نقد محتوایی روایات مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. بر این اساس، حاصل این نوشتار از اعتبار سندی این روایت و علم و بینش عمیق امام رضا(ع) در تبیین آیات آفرینش حکایت می کند.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، ارض، سبع سماوات، زمین، مثل
  • عنایت الله شریفی، محمدحسین خوانین زاده، حسام الدین خلعتبری لیماکی صفحه 149
    بی تردید امام رضا (ع) به عنوان امام و پیشوای معصوم از روش هایی در تبلیغ و هدایت افراد جامعه استفاده کرده است . این پژوهش در صدد است به روش توصیفی و تحلیلی به این سوال اساسی پاسخ دهد که امام رضا(ع) با چه روش هایی توانسته است آیین اسلام و مذهب شیعه را تبلیغ کند.
    نگارنده تلاش کرده است که روش های تبلیغی امام رضا (ع) را بر اساس آیه 125 سوره نحل در سه بعد شناختی ، عاطفی ورفتاری مورد بررسی قرار دهد. منظور از روش های شناختی ، روش هایی است که امام رضا(ع) می خواهد آگاهی مردم را درباره مبانی نظری و باورها تقویت کند که مهم ترین این روش ها تبین مبانی و جهان بینی اسلام ، کاربست برهان و استدلال و خردورزی و عقل گرایی است. مراد از روش های عاطفی، روش هایی است که مبلغ می خواهد با کاربست آن ها ازعواطف وگرایش های روحی و روانی افراد برای هدایت افراد استفاده کند که مهم ترین آن ها در سیره تبلیغی امام رضا(ع) ، محبت و مهرورزی ، تکریم شخصیت ، موعظه ، مخاطب شناسی و فرصت شناسی است.
    روش های رفتاری، روش هایی هستند که مبلغ می خواهد با استفاده از این روش ها، ضمن تغییر و اصلاح رفتارهای نامناسب، رفتارهای مطلوب را در وی ایجاد و تثبیت کند. مهم ترین روش های تبلیغی رفتاری در سیره امام رضا(ع) عبارتند از: ارائه الگو، خطابه ، مجادله به احسن ، امر به معروف و نهی از منکر ، تقیه ، سفر به مراکز علمی و تربیت شاگردان و... .
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، روش های تبلیغ امام رضا(ع)، تبلیغ، اسلام و تبلیغ دینی
  • مجتبی نوروزی، ابوالفضل کاظمی، سیده فاطمه شاهمرادی صفحه 177
    محیط همواره یکی از مهمترین ابعاد موثر در تربیت به طور مستقیم در فرایند تربیت دخالت داشته است. نقش سازنده و یا مخرب محیط تربیتی و راهکارهای بهبود و ارتقای سطح اثرگذاری آن در تربیت باید مورد توجه مربیان و والدین باشد تا بتوان ضمن آن به نتایج تربیتی مثبت دست یافت. این مسئله در فرهنگ دینی اسلام نیز به طور قابل توجهی مورد عنایت قرار دارد. امروزه با توجه به گسترش سریع محیطهای مجازی از قبیل اینترنت، گوشی های همراه، شبکه های اجتماعی و... محیط تربیتی جدیدی به نام فضای مجازی به وجود آمده که به طور قابل ملاحظهای افراد مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان را با خود مرتبط کرده و تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بسیاری در تربیت مخاطبان خواهد گذاشت. این نوشتار با رویکرد بررسی چالش های تربیت در فضای مجازی، ابتدا برخی از ویژگی های چالش برانگیز فضای مجازی را برشمرده و سپس با عنایت به آیات قرآن کریم و بررسی محتوای سیره رضوی به ارائه برخی راهکارهای موثر در برخورد با چالش تربیت در فضای مجازی پرداخته است. از جمله ویژگی های چالش برانگیز تربیت در فضای مجازی میتوان به خاستگاه غربی داشتن آن، نامحدود بودن و غیرقابل کنترل بودن، تضاد فرهنگها در فضای مجازی، در خطر بودن حریم خصوصی کاربران، تشخیص ناپذیری هویت، جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی، سرمایه گذاری دشمن در جبهه فضای مجازی و جنگ نرم، آثار سوء فضای مجازی بر اخلاق کاربران و... اشاره کرد. همچنین فرهنگسازی استفاده بهینه و درست از امکانات فضای مجازی، آشناکردن متولیان تربیت با خطرات فضای مجازی، تولید و توسعه تولیدات فرهنگی متناسب با دین در فضای مجازی، نظارت و همراهی با فرزندان در استفاده از فضای مجازی، جایگزینی فرهنگی، تقویت عقاید، بصیرت بخشی و آگاهی دادن به کاربران و.. از جمله راهکارهایی است که بررسی آیات قرآن کریم و سیره رضوی ما را بدان رهنمون میکند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، سخنان و سیره رضوی، محیط تربیتی، فضای مجازی، تربیت دینی
|
  • Reza Hosseinpour, Azita Balali Oskuyi, Mohammadali Keynejad Page 7
    The concept of lifestyle, despite its functional importance and incorporating ability, has been one of the most important explanatory frameworks in sociology and cultural studies in recent decades. Accordingly, the present article seeks to explore the possibility and areas of promotion, deepening and expanding religious lifestyle in Iranian society. The basic assumption is that in the Iranian society, influenced by the waves of modernity, there are different models of lifestyle along with the religious and traditional lifestyles and there exists a serious competition (in the cultural field and in particular to encompass a variety of lifestyles), as well. Therefore, the main issue of this study is to investigate the
    adequacy or accountability of religious models of lifestyle to meet the existing needs and how to adapt these models to the existing conditions. In this regard, Imam Reza’s (P.B.U.H.) tradition has been notable as an example of the Islamic lifestyle, due to his lifetime in the center of Iranian society. The questions of the study are: What are the features and dimentions of religious lifestyle? What are the background and factors of the establishment, influence, and continuity of the Islamic lifestyle in Iranian society? To collect the data, a questionnaire was given to the sociologist professors of Tabriz. Drawing on descriptive and analytical approaches, this study examined the problems and obstacles of the establishment and continuity of Islamic lifestyle (pure life) and suggested some solutions: first, the diversity of religious lifestyles should be noted. Second, the efforts of religious revivalists in contemporary periods to promote Islamic lifestyle should be addressed in the cultural policy centers.
    Keywords: lifestyle, Islam, Imam Reza (P.B.U.H.), Iranian society, obstacles, strategies
  • Mostafa Esfandeyari, Hossain Nazzery, Ali-Reza Nadderi Laeen Page 41
    Spiritual figures of speech are ornaments that decorate the speech and bring the ordinary language closer to the figurative language. They make understanding of the word easy, too. Employing them in the speech indicates the capabilities of the speaker. The eloquent words of the Imams (P.B.U.H.), which are full of rhetoric, eloquence, and various technical and literary issues, are influenced by the familiarity with the Quran and
    the divine knowledge. Their words are at a high level from the literary and rhetorical point of view and are considered as a sea of literary and rhetorical sciences. The Great Imams (P.B.U.H.) have multiplied the effects of their words with the use of spiritual figures. It is noteworthy that the Arabic speech has been mostly examined from the perspective of rhetorical figures, and there has been little research conducted from the
    perspective of spiritual figures of speech. This research, using descriptive and analytic approaches, investigated the spiritual figures of speech in the words of Imam Sajjad (P.B.U.H.) and Imam Reza (P.B.U.H.) and assessed and recognized the elements of spiritual aesthetics and their effects in the words of these greats.
    Keywords: Imam Reza (P.B.U.H.), Imam Sajjad (P.B.U.H.), spiritual figures of speech
  • Ensieh Khazali, Zahri Ansari Nia Page 73
    The subject of the common debates among Imam Reza (P.B.U.H.), Christian scholars, and Jewish scholars in Marv was “the divinity of the Jesus”. In one of these debates, Imam Reza (P.B.U.H.) argued against this issue. He presented direct arguments against the divinity of the Jesus and indirect arguments to prove the prophethood of the Jesus Christ and Muhammad (P.B.U.H.). Imam Reza (P.B.U.H.) utilized semantic and linguistic proofs to influence and persuade the audiences and to neutralize their arguments, as well. The use of emphasis, cohesive devices, and special verbs plays a significant
    role in highlighting the speech, whereas ignoring, understating, and using expressions without connotations are effective in marginalizing some concepts. Some of his proofs are textual and specifically linguistic. Some of them are contextual and were influenced by the setting, the point of view, and the beliefs of the audiences. The current study, using descriptive and analytical approaches, examines the debate of Imam Reza (P.B.U.H.) and Catholicos about the prophethood of Muhammad (P.B.U.H.). This study uses the ideological square of Van Dijk as a methodology which is centered on highlighting and marginalizing.
    Keywords: Discourse Analysis, Ideological Square, Debate, Imam Reza (P.B.U.H.)
  • Seyyed Mehdi Masboogh, Aboozar Golzar Khojasteh Page 105
    Antoine Burman was a translator, philosopher, historian, and theorist of translation. Inspired by Philosophy, he had a new look on Translation Studies. Burman, as a translator and theorist, paid special attention to the original text and believed in the translator’s loyalty in the act of translation. This descriptive research examined Pour Ebadi’s translation
    of the Razavi’s Wisdom drawing on the seven elements of Burman’s text distortion. These elements are “rationalization, clarification, expansion, ennoblement, qualitative impoverishment, quantitative impoverishment, and the destruction of rhythm”. The results indicated that among the seven components, “expansion” was the most frequent factor of text distortion in Pour Ebadi’s translation and affected “clarification”, too.
    In some cases, there was an increase in the “clarification” element in his translation. In general, Pour Ebadi was faithful to the original text regarding the structure and the content. In the three areas of “qualitative impoverishment, quantitative impoverishment, and the destruction of rhythm”, the least deviation was seen from the original text.
    Keywords: Razavi Wisdom, Translation, Abbas Pour Ebadi, Antoine Burman
  • Ali Sharifi, Zahra Besharati Page 123
    In one of the narratives of Imam Reza (P.B.U.H.), the phrase “and of the earth the like of them”, which is a part of verse 12 in the chapter of Divorce in the Quran, was clarified as domed heavens and earth. Due to the various interpretations about this verse (such as numerical similarity, qualitative similarity, and creation similarity between heavens and earth), an investigation of narratives related to this verse would highlight the role of Imam Reza (P.B.U.H.) in clarifying the creation of heavens and earth and the similarity of the earth to heavens. This narrative was referred in various recourses and was the base of numerous interpretations of seven earths. In this narrative, the numerical similarity between earth and heavens was mentioned. Due to some conflicts about the implications
    of the word “earth” in the Quran, this narrative was considered invalid and falsified. Therefore, in this research, the text of the narrative was examined from the perspective of the Quran, narratives, Arabic language, and some facts. The results indicated the validity of this narrative and Imam Reza’s (P.B.U.H.) insight and knowledge in the explanation of the verses relating to creation.
    Keywords: Imam Reza (P.B.U.H.), earth, seven heavens, similarity
  • Enayatollah Sharifi, Mohammad Hossein Khaninzadeh, Hesam-Al-Din Khalatbari Limaki Page 149
    Imam Reza (P.B.U.H.), as an innocent Imam and leader, has undoubtedly used special methods for the preaching of Islam and leading people in the society. Using descriptive and analytic approaches, this study attempts to find the methods by which Imam Reza (P.B.U.H.) was able to preach Islam and Shia religion.
    The researchers have attempted to analyze Imam Reza’s (P.B.U.H.) preaching methods from three different dimensions namely cognitive, emotional, and behavioral based on verse 125 of Surah An-Nahl. Cognitive approaches include methods that Imam Reza (P.B.U.H.) adopted to increase people’s awareness about theoretical bases and beliefs, the most important of which are explaining the basics and the worldview of Islam, the use of reasoning, argumentation, and rationalism. Emotional methods are those by which the preacher attempts to guide people through their emotions and psychological tendencies, the most significant of which in Imam Reza’s (P.B.U.H.) preaching methods include affection and kindness, showing reverence for one’s personality, giving advice, and
    recognizing the audience and opportunities. Behavioral methods are those by which the preacher attempts to change and modify unfavorable behaviors in the individual and in return create and stabilize appropriate behaviors. The most important behavioral
    Methods
    of preaching are as follows: delivering models and lectures, debating in the best way, enjoining good and forbidding wrong, reservation, traveling to scientific centers and training pupils..
    Keywords: Imam Reza (P.B.U.H.), Imam Reza's (P.B.U.H.) preaching methods, preaching, Islam, religious preaching
  • Mojtaba Norouzi, Abolfazl Kazemi, Sayed Fatemeh Shahmoradi Page 177
    Environment, as an influential aspect of training, has always directly had an influence on the process of training and education. The constructive and destructive roles of the educational environment and methods to improve and enhance its effectiveness should always be considered by the educators and parents so as to achieve positive results in training. This issue has been at the center of attention in Islamic culture. Nowadays, with the rapid development of virtual networks, such as the Internet, mobile phones, and social networks, a new educational environment, known as cyberspace, has appeared which has significantly affected different individuals, especially children and adolescents.
    It will affect the training of the audience both directly and indirectly, as well. By analyzing the educational challenges in the cyberspace, the current study firstly recounts the challenging features of the cyberspace and secondly presents effective strategies in addressing the educational challenges in the cyberspace by focusing on Quranic verses and investigating the content of Imam Reza’s (P.B.U.H.) tradition. Some of the challenging features of the education in the cyberspace are as follows: Its western origin, its endlessness and uncontrollability, conflicts of cultures in the cyberspace, privacy of users being invaded, anonymity of identities, crimes against chastity and public grace and
    ethics, enemy’s investment in virtual networks and soft war, and the negative effects on the users’ morals. On the other hand, there are some strategies which Quranic verses and Imam Reza (P.B.U.H.) recommend to us. They are as follows: Acculturalization of optimal and accurate use of the cyberspace, training the educators and parents on the potential dangers of cyberspace, producing and developing the cultural products in cyberspace according to the Islamic religion, supervision over and accompaniment with children in their use of cyberspace, the replacement of foreign culture with the insider culture, reinforcing the beliefs, giving insight and awareness to the users.
    Keywords: Imam Reza (P.B.U.H.), Imam Reza's (P.B.U.H.) traditions, speech, educational environment, cyberspace, religious training