فهرست مطالب

دانش های بومی ایران - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1395)

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریدون حسین پناهی*، حسین محمدزاده صفحات 1-22
    کار منبع فرهنگ، ارزش و احترام انسانی است. قبل از ورود تکنولوژی غالب زحمت و رنج ناشی از کار بر دوش بدن انسان بود. در فرایند کار نقش دست و پا محوری و اساسی بوده است. آهنگری شغلی است که پیش از هر چیز متکی بر نیروی فیزیکی بدن است. در آهنگری سنتی در سنندج یکی از آهنگران دست خویش را هنگام کار از دست می دهد. او با همت و تلاش خویش اولین دست مصنوعی را برای خویش می سازد. هدف این تحقیق بررسی چگونگی ساخت و کارکرد آن دست مصنوعی است. روش تحقیق میدانی و تکنیک جمع آوری داده ها مصاحبه با خانواده این صنعت گر و همکاران او در سنندج بوده است. یافته ها نشان می دهد که وقتی استاد آهنگری به نام صوفی محمد امانتی دست خویش را بر اثر انفجار گلوله توپ در کوره آهنگری از دست می دهد ، در حوالی 1320 هجری شمسی دستی آهنی برای خویش می سازد که در هنگام کار آهنگری با آن کار می کرده است. او با ساختن این دست تا پایان عمر آهنگری را ادامه داده و پس از او این دست توسط خانواده محافظت شده است. اطلاعات در این مورد از سویی باعث افزایش دانش ماو از دگر سو میراث فرهنگی ما را غنی تر می سازد.
    کلیدواژگان: اولین دست مصنوعی، آهنگری، محمد امانتی، سنندج
  • محمد رحیم فروزه*، غلامعلی حشمتی، حسین بارانی صفحات 23-58
    دانش بومی بخشی از فرهنگ یک سرزمین است که شیوه هایی از چگونگی سازگاری یک جامعه نسبت به شرایط زیست بوم را دربرمی گیرد. ثبت و جمع آوری این دانش اغلب به عهده مردم نگاران است. یکی از زمینه های کارآمد در پژوهش های مردم نگارانه ثبت دانش بومیان در زمینه طبخ غذا با استفاده از گیاهان مختلف در محل زیست آنهاست که امری کاملا درگیر با مسائل اجتماعی و فرهنگی است و به همین دلیل موضوع کار مردم نگاری و مردم شناسی نیز می باشد. در این تحقیق که در مرتع دیلگان استان کهگیلویه وبویراحمد صورت گرفت، ابتدا گیاهانی که تمام یا بخشی از اندام آنها به عنوان غذای اصلی یا طعم دهنده مورد استفاده بود، شناسایی گردید. این گیاهان فرم های رویشی مختلف درختی، بته و علفی را دربرداشته و شامل میوه درختان، برگ، ساقه گل دهنده و پیاز گیاهان علفی و بته ای بودند. در ادامه با استفاده از مصاحبه باز و مشاهده مشارکتی نام و شیوه طبخ خوراک های محلی تهیه شده توسط عشایر منطقه جمع آوری شد. در مجموع 21 گیاه خوراکی شناسایی و شیوه طبخ 24 نوع غذا ثبت و مکتوب گردید. نتایج این بررسی مبین آن است که یکی از جلوه های کارآمد و سرشار از تنوع زندگی عشایری، استفاده از گیاهان مختلف در تهیه غذاهای سنتی بوده که توسط مادران ایل نسل به نسل و سینه به سینه تاکنون منتقل شده است. تهیه بخش اعظمی از خوراکی های فراهم شده در خانوار عشایری به گونه ای است که در اغلب آنها گیاهان بخش اصلی را تشکیل داده و یا به عنوان طعم دهنده مورد استفاده واقع می شوند.
    کلیدواژگان: دانش بومی، گیاهان خودرو، دیلگان، گیاهان خوراکی، غذاهای سنتی
  • سید محمد چاووشی*، جلال الدین رفیع فر صفحات 59-106
    هدف این مقاله علاوه بر توصیف ویژگی های مادی، فنی و ساختاری سیاه چادر سنگسری، تحلیل فرهنگی و زیست محیطی فضاهای مختلف آن نیز می باشد که بر اساس یک مطالعه کیفی میدانی با رویکرد مردم نگاری در اقامتگاه های ییلاقی در نه طایفه از عشایر کوچنده و دامدار سنگسری که هنوز به شیوه سنتی زندگی می کنند نوشته شده است. در گرداوری داده ها علاوه بر اسناد از فنون مختلف مردم نگاری شامل حضور سه ماهه در میدان، مشاهده، مشاهده مشارکتی و مصاحبه های گروهی، فردی، باز و نیمه ساختم اند استفاده شده است. این مطالعه به لحاظ نظری چند سویه اما تاکید آن بر محیط و فنون به عنوان مهم ترین عوامل شکل دهنده فرهنگ است. یافته ها به لحاظ محتوا شامل توصیف دقیق ساختار مادی سیاه چادر، فنون سنتی مرتبط با ساخت پوشش آن و تحلیل مردم شناختی فضاهای داخلی و پیرامونی گوت در ارتباط با محیط فرهنگی و طبیعی می باشد. آنچه در این تحقیق در مقایسه با مطالعات توصیفی پیشین یک مزیت محسوب می شود این است که به توصیف و تحلیل تواما پرداخته است. مهم ترین نتیجهٔ این مطالعه این است که تطابق همزمان گوت با محیط زیست و همچنین با سایر عناصر فرهنگی به ویژه سبک زندگی، شیوه معیشت، تقسیم کار، امر قدرت و خویشاوندی موجب شکل گیری نوعی الگو در چیدمان فضایی داخل گوت، اموری که در آن ها جریان دارند و کنشگرانی که در آن ها به فعالیت می پردازند شده است.
    کلیدواژگان: ایل سنگسری، گوت، کوچندگان، فرهنگ، ییلاق
  • ابو علی ودادهیر*، موسی الرضا غربی، منیژه مقصودی، نسرین امیدوار صفحات 107-152
    انسان شناسی به عنوان رشته ای که هدفش فهم انسان و جایگاه آن در نظم طبیعی امور است از سوی به امور که بدیهی می انگاریم توجه می کند و از سویی به اموری که برایمان مبهم است، توجه می کند. در این راستا این مقاله در حوزه انسان شناسی تغذیه با رویکردی مردم نگارانه و ملهم از رویکردهای مادی در تحلیل سیستم های فرهنگی به بررسی الگوها و شیوه های مصرف غذایی گیاه کما و باورهای فرهنگی مرتبط با آن در منطقه ای در جنوب سبزوار می پردازد. نتایج این بررسی حاکی از اهمیت قابل ملاحظه این گیاه مرتعی در بستر جوامع دامپرو منطقه مورد مطالعه است. به جهت اهمیت و کارکردی که این گیاه در چرخه حیاتی منطقه دارد، صورت بندی فرهنگی خاصی از آن در جامعه مورد مطالعه شکل یافته است. در این تصویر فرهنگی تلاش بر آن شده است با نوعی ساز و کار نامقدس ساز از این گیاه حفاظت گردد. در واقع به واسطه اهمیتی که گیاه کما در سطح محیطی و اقتصادی بافت دام پرور منطقه دارد، در سطح فرهنگی، در قالب یک برهم کنشی فرهنگی نوعی فرهنگ حفاظتگر درباره آن شکل یافته است. این فرهنگ حفاظت گر موجب تاثیراتی در حوزه اندیشه و عمل کنشگران منطقه در ارتباط با این گیاه شده است.
    کلیدواژگان: گیاه کما، شیوه ها و الگوهای پخت، بوم شناسی فرهنگی، تغذیه گیاهی، صیانت فرهنگی از منابع
  • سمیه دور، منصوره قوام * صفحات 153-172
    مومیایی یا عرق کوه که به اصطلاح محلی به آن مومنایی گویند،ترشحی است قیرمانندکه در شکاف ها وشکستگی های طبقات زمین و در بعضی غارها یافت می شود. درحال حاضر این ماده توسط مردم بومی مناطق مختلف شهرستان بهبهان به عنوان ماده داروئی شفابخش مورد استفاده قرار میگیرد.هدف از این مطالعه،شناخت بیشتر این ماده وآشنایی با خواص داروئی آن می باشد.
    در این راستا ،تحقیقی در سال1394 در یکی از شهرهای شهرستان بهبهان، ازطریق تکمیل پرسشنامه توسط افراد بومی این شهر،انجام شد.
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد این ماده که به دو صورت خوراکی و موضعی قابل استفاده می باشد، در درمان بیماری های مختلفی از قبیل شکستگی استخوان،ضرب دیدگی و کوفتگی،التیام درد و بهبود زخم های جلدی موثر است. همچنین نتایج تحقیق نشان میدهد میزان این ماده نسبت به گذشته کمتر شده و به همین دلیل کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین نتایج تحقیق نشان میدهد میزان این ماده نسبت به گذشته کمتر شده و به همین دلیل کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: درمانی، مومنایی، بهبهان
  • حمیدرضا سعیدی گراغانی*، حسین ارزانی، فاطمه رزاقی بورخانی صفحات 173-199
    دستیابی به توسعه پایدار و رشد اقتصادی از اهداف بزرگ همه کشورهاست و یکی از راه های عمده نیل به توسعه پایدار در جامعه عشایری توجه کافی و لازم به دانش بومی کوچ نشینان به ویژه زنان است. بر این اساس در این پژوهش مشارکتی سعی شد به معرفی، تشریح و تبیین جایگاه دانش بومی زنان عشایر ایل سلیمانی در فرآیند توسعه پایدار پرداخته شود. حوزه جغرافیایی این پژوهش مناطق زیست عشایر ایل سلیمانی در مرکز و جنوب استان کرمان می باشد. روش انجام این پژوهش کیفی است، در این روش ضمن انجام مصاحبه های عمیق و جمع آوری اطلاعات، سئوالات محوری در خصوص دانش بومی زنان عشایر مطرح شده است. نتایج جمع بندی اظهارات مصاحبه شوندگان نشان می دهد زنان عشایر ایل سلیمانی دارای دانشی تحسین برانگیزی در ارتباط با دامپزشکی و درمان انواع بیماری های دامی، فراوری شیر و محصولات لبنی و صنایع دستی از جمله قالی، سیاه چادر، حصیر، آسیاب دستی، مفرشو، جاجیم و گلیم هستند که با الهام گرفتن از آن می توان در راستای توسعه پایدار مراتع گام برداشت. در جوامع عشایری سازمان تولید پیوسته یک ارتباط مستقیم بین تولید کننده و مصرف کننده است و زنان و دختران عشایر به عنوان عنصری ویژه در ساختار اجتماعی و رکن اساسی واحدهای تولیدی عشایر مطرح هستند و می توانند باعث دستیابی توسعه پایدار در مراتع شوند.
    کلیدواژگان: دانش بومی، زنان عشایر، توسعه پایدار، ایل سلیمانی، استان کرمان
|
  • Fereydon Hosseinpanahi *, Hossein Mohammadzadeh Pages 1-22
    work is the base of value and culture. every society have a logical base of work and knowledge that suitable for their environment. in 1941 one smith er left his hand during the process of working. on explosion due and he left his hand. he make up an artificial hand in 1942. this hand made of 13 pieces of iron and 4 pice of leather and one spring. the goal of this study is assessment the structure and function of this hand. data gathering by interview with family .data show that mohammad amanaty left his hand and make the artificial hand for self. this work very good and he continue his work for 18 years.today this artificial hand remainder in his family. at the same time he made very iron instrumental that work very well. this the first artificial hand that made in the west of country.
    Keywords: artificial hand, west iran, mmohammad amanati
  • Rahim Furizeh *, Gholamali Heshmati, Hossein Barani Pages 23-58
    Indigenous knowledge, as an important part of the culture of all regions, includes the conditions in which humans adapt with the ecosystem. Generally, it is ethnographic responsibility to record and gather this knowledge. One of the effective ways in ethnographic researches is recording indigenous knowledge in the field of cooking by the use of different plants in their habitat being completely involved in socio-cultural issues. Accordingly, it is the subject of ethnography and anthropology as well. The first step of this study, done in Dilegan rangeland in kohgiloye and Boirahmad province, was identifying plants that all or parts of their organs were used as a main course or flavors. The plants consisted of different vegetative forms of trees, forbs and shrubs, like fruits, leaves, pedicel and bulbs. After that, free interviewing and participatory observations were applied in order to gather the name and also the way of cooking local food prepared by nomads. Finally, 21 edible plants were identified and 24 ways of cooking plants were written and recorded. Results show that one of the magnificent aspects of nomadic life is using various plants in the preparation of traditional dishes having been passed down from generation to generation by their mothers. Providing the food in the tribal families is in such a way in most of which plants are used as a main course or flavors.
    Keywords: Indigenous Knowledge, Wild plants, Dilegan, Edible plants, Local food
  • Sayyed Mohammad Chavoshi *, Jalaledin Rafifar Pages 59-106
    The aim of this article is not only to describe the material, technological and structural characteristics of sangesari tent but also to analyze its different spaces ecoculturally at the basis of an qualitative-field study in ethnographic approach that is directed on nine sangesari nomadic pastoral clans who are still living in traditional manner. Our fields were camping period postures of the clans and beyond available documents the data were gathered via some ethnographic techniques such as fields three month attendance, simple direct observation, participatory observation and individual, group, open and semi structural interviews. Althought multioriented theoretically, this study concentrates mainly on environment and techniques as the most contributive factors in shaping cultures. thematically The findings include a fine description of material structure of tent, traditional techniques for construing the woolen cover of tent and ethnographical analysis of inner and surrounding different spaces of tent in relation to physical and cultural environments. Adding analytical cultural accounts to descriptional ones is an advantage of this study over the previous pure desciptional studies by other invistigators. The most important result of this study is that the technologies related to structing, settling and space dividing in inside and outsidesangesari tent are in a meaningful relationship to ecological characteristics and also to other cultural elements such as power, subsistency, family, labour division and kinship.
    Keywords: Sangesari tribe, Gut, Nomadics, Culture, Summer posture
  • Abuali Vedadhir *, Mosareza Gharbi, Manijeh Maghsodi, Nasrin Omidvar Pages 107-152
    Anthropology is a discipline that its aim is to understand human and its place in the natural order of things. On the one hand, Anthropology examines affairs that are simple and normal and on the other hand, it examines ambiguous Affairs. According to this, current article is in nutritional anthropology by an ethnographic approach and inspired by the vision of cultural ecology and it examines patterns and ways of nutritional consumption of Koma and cultural belief relate to it in a region in south of Sabzevar. Results of this examination indicate that there is a considerable importance for this pasturage plant in context of animal husbandry communities of the studied region. Due to the importance and function of the plant in the life cycle of region, a certain cultural formations and image of this plant is formed in the studied society. The cultural image has been tried to protect this plant with unholy construction mechanism. In fact, because of the importance of the Koma in the environmental and economic level of the animal husbandry context of the region, from cultural level, a kind of cultural interaction and a kind of preservation culture is created. This kind of protection culture would affect the thought and action of regional actors in the field and their relation with the plant.
    Keywords: Koma, cooking practices, patterns of Koma, Koma cultural ecology, plant nutrition, cultural preservation of resources
  • Hamidreza Saeedi *, Hossein Arzani, Fatemeh Razaghi Pages 173-199
    Achieving sustainable development and economic growth of the major goals of all the countries one of the main ways to achieve sustainable development in tribal communities sufficient attention to Indigenous knowledge nomads, especially women. On the basis of this study was to introduce the participant to describe and explain the role of indigenous knowledge in sustainable development should be Soleimani tribal women. The geographic scope of this research area is Kerman province. The qualitative research method, this method also conducted in-depth interviews and data collection, key questions have been raised about the knowledge of indigenous tribal women. The concluding remarks of the respondents indicate that tribal women Soleimani has an impressive knowledge in relation to the veterinary and animal diseases treatment, processed milk and milk products and handicrafts such as carpets, tent, mat mill Horberry, Mfrshv, Jajim and rugs are inspired by it can be taken in line with the sustainable development of grassland. In tribal societies, the continuous production of a direct relationship between producer and consumer and tribal women and girls as an essential pillar of the social structure and production units are considered nomadic and can achieve sustainable development in the range.
    Keywords: Indigenous Knowledge, Nomads women, sustainable development, Soleimani tribal, Kerman province