فهرست مطالب

نیوار - پیاپی 98-99 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه نیوار
پیاپی 98-99 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یادداشت تحقیقاتی
  • داود پرهیزکار * صفحات 1-2
    سال هاست که بحث توسعه پایدار در جوامع بین المللی و ایران مطرح شده است؛ اما توسعه پایدار چیست؟ چه فرقی با توسعه ناپایدار دارد؟ در گذشته تصور حاکم این بود که محیط زیست به طور عمده برای استفاده و استثمار از سوی انسان ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: خرد اقلیم، توان اقلیمی
  • مقاله پژوهشی
  • سیاوش غلامی*، الهه اولاد صفحات 3-12
    همگرایی (واگرایی) تراز بالا از طریق حرکات نزولی (صعودی) و واگرایی (همگرایی) تراز پایین با یکدیگر برهمکنش دارند و این حرکات منجر به تشدید یا تضعیف گرادیان دمای سطوح پایین (جبهه زایی یا جبهه زدایی) می شوند. در این تحقیق چرخند جبهه ای که در 18 نوامبر 2009 بر روی ایران مستقر بوده است، برای مطالعه انتخاب شد. در مرحله اول مدل WRF با استفاده از داده های GFS برای منطقه مورد نظر اجرا شد. در مرحله بعد کمیت هایی مانند ارتفاع ژئوپتانسیلی و مولفه های افقی سرعت باد برای ترازهای 500 هکتوپاسکال به بالا در ورودی مدل تغییر داده شد، به این صورت که برای این ترازها بجای داده های اصلی از داده های 24 ساعت قبل استفاده و از 500 هکتوپاسکال به پایین همان داده های ساعت مورد نظر استفاده و مدل اجرا شد. جملات تابع جبهه زایی مانند جملات هم شاری و چینشی برای هر دو اجرای مدل محاسبه و ترسیم شد. مقایسه دو اجرای مدل اختلاف هایی را به وضوح در مقادیر تابع جبهه زایی و جملات آن نشان داد. اختلاف بیشتر در جبهه سرد مشاهده شد که دارای گرادیان دمایی بزرگ تری است. در نهایت دریافتیم که همزمانی حرکات قائم ترازهای پایین با حرکات قائم ترازهای بالا در فرایند جبهه زایی تاثیر مستقیم دارد و اگر سرعت جریان جتی تراز بالا در اجرای مدل از طریق مولفه های افقی سرعت دچار تغییر شود، این تغییر در تک تک جملات تابع جبهه زایی نیز دیده می شود که نشان از تاثیر به سزای تراز بالا روی جبهه زایی سطحی دارد.
    کلیدواژگان: جبهه زایی، هم شاری، چینش
  • هدیه احمدپری، سید ابراهیم هاشمی گرم دره*، کبری قلعه کهنه صفحات 13-21
    تبخیر-تعرق پتانسیل یکی از عوامل مهم چرخه هیدرولوژی است که باید در طرح های آبیاری و زهکشی برآورد شود. نتایج مطالعات مختلف نشان داده است که در فقدان لایسیمتر، روش فائو- پنمن- مانتیث تخمین قابل قبولی از مقادیر تبخیر و تعرق ارائه می نماید، ولی به دلیل نیاز به وجود پارامترهای زیاد هواشناسی دارای محدودیت می باشد. از این رو روش های غیرمستقیم برآورد تبخیر-تعرق گیاه مرجع که به داده های کمی احتیاج دارند بایستی برای شرایط اقلیمی هر منطقه مورد ارزیابی قرار گیرند. در این پژوهش تبخیر-تعرق گیاه مرجع به وسیله ی نرم افزار Ref-ET و با بکارگیری داده های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک سپیدان در طی سال های آماری 1383 تا 1394 محاسبه شد. ارزیابی نتایج روش های مختلف با روش استاندارد فائو-پنمن-مانتیث صورت گرفت. کارایی روش های مورد مقایسه با استفاده از آماره های ریشه میانگین مربع خطا (RMSE) و میانگین خطای مطلق (MAE) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش های با پایه پنمن مانتیث (ASCE st PM، ASCE PM rs، ASCE PM) به ترتیب با RMSE حدود 03/0، 079/0، 079/0 و MAE حدود 021/0، 068/0، 069/0 مناسب ترین روش ها برای برآورد تبخیر-تعرق گیاه مرجع به شمار می آیند و روش های FAO 24Rd و FAO Pan به ترتیب با RMSE حدود 426/1، 338/2 و MAE حدود 186/1، 072/2 دارای کمترین تطابق با روش فائو پنمن مانتیث هستند. بنابر این در صورت کمبود آمار مورد نیاز برای بکارگیری روش فائو–پنمن-مانتیث در منطقه سپیدان می توان روش های دارای بیشترین تطابق با روش مرجع را به عنوان بهترین شاخص برای اندازه گیری و بررسی تبخیر-تعرق پتانسیل و نیاز آبی گیاهان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: تبخیر-تعرق پتانسیل، منطقه سپیدان، نرم افزار Ref-ET، فائو-پنمن-مانتیث
  • آیدا فاروقی *، منا کاظمی، مجتبی جلالی، سعیده هاشمیان، نادر نصرتی صفحات 22-36
    پدیده گرد و خاک از جمله رخدادهایی است که همواره در مناطق خشک و نیمه خشک کره زمین اتفاق می افتد و آثار زیانباری بر بخش های مختلف جامعه وارد می سازد. تداوم خشکسالی ها همراه با کاهش میزان رطوبت خاک و گاه تغییر کاربری ها بوسیله عامل انسانی طی سال های اخیر سبب گستردگی این پدیده در مناطق مختلفی از کشور گردیده است. بررسی آمار 17 ساله هواشناسی خراسان شمالی بیانگر رخداد پدیده گرد و خاک طی سالهای اخیر در سطح استان می باشد. جهت شناسایی ساختار و تعیین چشمه گرد و خاک، دوره آماری ماه مارس تا می 2011جهت اجرای مدل اقلیمی منطقه ای RegCM-4 پیوند خورده با طرح واره غبار با گام مکانی 40 کیلومتر انتخاب شد. خروجی مدل نشان داد که بخش های جنوبی ترکمنستان همجوار با ایران (شمال شرق ایران) در ابتدا محل برخاستن ذرات گرد و خاک به هوا بوده، سپس همراه با افزایش شیو فشاری و به تبع آن افزایش شدت وزش باد علاوه بر افزایش عمق ذرات نوری، گرد و خاک بیابان قره قوم ترکمنستان و بخش های شمالی افغانستان را نیز در می گیرد. انتقال گرد و خاک به منطقه متاثر از افزایش فشار بر روی ترکمنستان، دریای خزر و خراسان و استقرار کم فشار بر روی بخش شرقی ایران و پاکستان بوده که در نتیجه آن جهت جریانات شمالی گشته است.
    کلیدواژگان: گرد و خاک، RegCM-4، 1، 1، خراسان شمالی، بیابان قره قوم
  • فاطمه بشیریان *، حجت الله یزدان پناه، مرضیه مجدبرزکی صفحات 37-48
    سرما و یخبندان از فاکتورهای مهم محدودکننده توزیع و تولید در گیاهان هستند که به سبب آسیب های ناشی از آن ها، هر ساله پتانسیل تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی در مناطق آسیب پذیر کشور کاهش می یابد. هدف از انجام این پژوهش تحلیل آماری یخبندان های شهر کاشان، میزان تاثیر آن ها روی محصولات کشاورزی و در پایان با توجه به نتایج به دست آمده ارایه پیشنهاداتی برای توسعه پایدار کشاورزی در این منطقه می باشد. جهت دستیابی به این اهداف، داده های دمای حداقل روزانه ایستگاه هواشناسی سینوپتیک کاشان در دوره آماری 43 ساله (1/1/1971 تا 31/12/2014) از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید و بر اساس تقویم شمسی مرتب شدند. پس از تشخیص تصادفی و نرمال بودن داده ها، با استفاده از روش پارامتری رگرسیون خطی دو متغیره در سطح معناداری 95 درصد، روند کاهشی معناداری (هر ده سال، چهار روز کاهش) در تعداد روزهای یخبندان مشاهده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهند که اغلب دماهای انجماد رخ داده در ایستگاه کاشان در حدی بوده اند که بیشتر به گیاهان حساس، سبزیجات و شکوفه درختان آسیب رسانده اند. میانگین دوره یخبندان در این ایستگاه 46 روز می باشد و بازه زمانی احتمال وقوع یخبندان در آن به طور یقین زودتر از 28 مهرماه و دیرتر از 24 فروردین نخواهد بود. شدیدترین یخبندان شهر کاشان در طول دوره آماری مورد مطالعه، در زمستان سال 1386 و با دمای 17-درجه سلسیوس اتفاق افتاد که در مجموع 148 میلیارد تومان به بخش کشاورزی شهرستان خسارت وارد کرد. اغلب یخبندان های کاشان از نوع زمستانه می باشد، بنابراین در مورد محصولاتی مانند درختان همیشه سبز (نظیر مرکبات و زیتون) پیشنهاد می شود که از ارقام مقاوم به سرما بیشتر استفاده شود.
    کلیدواژگان: یخبندان کشاورزی، روند، دمای شبانه، شهرکاشان
  • شهاب شفیعی*، غلامعلی مظفری، فاطمه قادری صفحات 49-60
    به منظور دستیابی به مدیریت ریسک بارش های فرین جهت کاهش خسارات ناشی از آن در غرب کشور و برای شناسایی شرایط ترمودینامیکی وقوع این پدیده طی دوره آماری 50 ساله (2010-1961)، از نمودار اقلیمی Skew-T log P استخراج شده از وب سایت دانشگاه وایومینگ آمریکا استفاده شد. و همچنین شاخص های ناپایداری جوی مانند SI، LI، Sw، KI، C.T، V.T، T.T، PWC سطح ایستگاه کرمانشاه- به منظور پوشش کامل منطقه- (مربوط به 21 مورد وقوع بارش فرین) محاسبه شد. و نتایج حاصل از کلیه شاخص های فوق با استانداردهای ناپایداری جوی مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی مغایرت هایی بین ارقام مشاهداتی و ارقام پیشگویی شده ملاحظه گردید و نهایتا شاخص های ناپایداری منطقه به این صورت، SI ≤ ،71/20 LI ≤ ،63/16Sw ،25/16 ≤ KI ،23/1 ≤ C.T ،50/8 ≤ V و 90/18≤ T.T33≤ تعیین شدند. افزایش SW ،KI ، C.T، V.T و T.T از مقادیر استاندارد ناپایداری های جوی به اعداد بزرگ تر و کاهش SI و LI به اعداد کوچک تر نشانگر افزایش شدت ناپایداری و افزایش احتمال وقوع بارش فرین می باشد. نتایج حاصل نشان داد که شرایط ناپایداری بالقوه در هنگام رخداد بارش فرین بر نیمرخ قایم جو مستولی گشته بود. و همچنین سامانه های غربی در دوره های بارش فرین با یک سامانه کم فشار مدیترانه ای در روی سطح زمین و ناوه سطح فوقانی همراه است که الگوی مناسبی برای بارش فرین بوده و رطوبت لازم برای بارش را تامین می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل ترمودینامیکی، بارش فرین، شاخص های ناپایداری، غرب
  • مقاله ترویجی
  • زهره عصار، مسعود مسعودی * صفحات 61-71
    در این تحقیق خطرات ناشی از تغییرات اقلیمی و خشکسالی در استان خراسان رضوی در طی دوره آماری 23 ساله (1390-1368) مورد برررسی قرار گرفت. تغییرات اقلیمی در سطح استان با استفاده از شاخص رطوبتی دومارتن و تغییرات دما بدست آمد. به منظور بررسی خشکسالی نیز از دو شاخص SIAP[1] و PNPI[2] استفاده شد. نتایج نشان داد که براساس خطر تغییرات اقلیمی، 76 درصد استان تحت تاثیر خطر خیلی شدید، 1/11 درصد دارای خطر شدید و 8/12 درصد در کلاس بدون خطر قرار دارد. از نظر خطر خشکسالی براساس شاخص SIAP نیز 9/4 درصد استان تحت تاثیر خطر شدید، 4/64 درصد متوسط و 7/30 در کلاس خطر کم قرار دارد و براساس شاخصPNPI، 3/49 درصد تحت تاثیر خطر شدید، 9/19 درصد خطر متوسط و 7/30 درصد در کلاس خطر کم قرار دارد. بنابراین نتایج نشان داد که میزان خطر خشکسالی با استفاده از شاخص PNPI بیشتر از شاخصSIAP است.
    کلیدواژگان: خطر خشکسالی، تغییر اقلیم، SIAP، PNPI، خراسان رضوی
  • مقاله پژوهشی
  • زینب احمدی مقدم *، محمدرضا نوری صفحات 72-82
    دراین پژوهش روند دماهای بیشینه، کمینه و متوسط درایستگاه شهرکرد در دوره زمانی 1392-1363بررسی شده است. این ایستگاه در سال 1381 به محل فرودگاه شهرکرد تغییر مکان داده شد که از لحاظ استقرار دارای جابه جایی ناچیزی بود. معنی داری روند دما با مقایسه میانگین دو نیمه متوالی، آزمون من-کندال و آزمون گرافیکی من-کندال و تحلیل روند در مقیاس ماهانه، فصلی و سالانه انجام شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین دو نیمه متوالی بیانگر این بود که در پانزده سال دوم نسبت به پانزده سال اول، متوسط کمینه دما81/0- کاهش و بیشینه دما 98/0 افزایش داشتند. بر اساس آزمون من-کندال بیشینه دما در ماه های اسفند و مهر روند معنی دار افزایشی رانشان می دهد. هر سه روش تایید کردند که بیشینه دما سالانه در ایستگاه شهرکردروند افزایشی دارد ولی روندی معنی داری را در متوسط دمای سالانه نشان نداند.آزمون گرافیکی من-کندال روند معنی دار کاهشی را برای متوسط دمای کمینه سالانه تایید کرد. همچنین نتایج آزمون من-کندال نشان داد که بیشینه دما در تمامی فصل ها دارای روند غیر معنی دار افزایشی و کمینه دما روند غیرمعنی دار کاهشی را دارد.
    کلیدواژگان: آزمون من-کندال، ایستگاه شهرکرد، دما، روند
|
  • Davood Parhizkar * Pages 1-2
  • Siyavash Gholami *, Elahe Olad Pages 3-12
    A front is a significant instance of thermal structure asymmetry in mid-latitude cyclones. Investigating the precipitation structure of these cyclones, it is observed that there is more concentration of precipitation near the fronts. Frontogenesis is referred to the changes in the gradient of potential temperature in magnitude and direction in one level or in one layer (for example 700-850 hPa) due to changes in wind speed and direction, and in specific, it is referred to the increases in horizontal temperature gradient with time, and on the other hand frontolysis means the decrease of this gradient with time. Therefore knowledge about fronts as one of the affecting factors in the precipitation patterns in different regions, considering the destructive floodwater, intense coldness, heavy snow, and similar extreme events, has prominent importance. Unfortunately, forecasting models usually operate in synoptic and larger scales, and in mesoscale they have some inaccuracies. These days, in many high-developed countries in meteorology science the frontogenesis function is daily computed. Daily computation of this function is so essential in forecasting the atmospheric and oceanic disasters. The main object of the analysis done in this study was the dynamic effect of atmospheric high levels in the life cycle of fronts located in this region from west to east of Iran. In addition, analyzing the outputs of WRF model in dynamics of front regions is done, in order to strengthen our understanding of their nature and characteristics and then compare the initial and secondary operations of the model. Frontogenesis function in two dimensions is extremely practical because its application in weather maps is simple and provides important atmospheric specifications about weather phenomenon. In this research, two dimension frontogenesis function with distinct analysis of its sentences (shearing and confluence/influence), is applied.
    The changes in High level jet stream speed and direction, cause the elimination of geostrophic equilibrium and create a geostrophic component of wind speed. A geostrophic wind causes the formation of high level convergent (divergent) cores. High level convergence (divergence) through descending (ascending) motions and low level convergence (divergence) has an interaction with one another, and these motions cause an increase or decrease of low level temperature gradient (frontogenesis or frontolysis). In this research, a frontal cyclone that was occurred in Iran on 18th of November 2009, is studied. At first step, the WRF model is run using GFS data for the selected region. In next step parameters e.g. geopotential height and horizontal components of wind speed for levels higher than 500hPa, were changed in the model input, for these levels we used the past 24 hour data instead of the original data, and for levels lower than 500hpa we used the data for determined hours. The terms of frontogenesis equation like confluence and shearing terms for both runs of the model were determined and displayed. Comparing the two runs of the model shows noticeable differences in the magnitude of frontogenesis function and its terms. The more intense difference is seen in the cold front, which has a greater temperature gradient. Overall, we found out that the contemporary of low level vertical motions with high level vertical motions, has a direct effect on the frontogenesis process, and if the high level jet stream speed changes by the horizontal components of speed, this change will be also observed in all terms of the frontogenesis function, which is a sign of the considerable effect of high level on surface frontogenesis
    Keywords: Frontogenesis, Confluence, Shearing
  • Hedieh Ahmadpari, Seyyed Ebrahim Hashemi Garmdareh *, Kobra Ghalehkohneh Pages 13-21
    Evapotranspiration is an important factor of hydrological cycle that must be estimated in irrigation and drainage projects. Studies have shown that in the absence of lysimeter, FAO Penman-Monteith method provide acceptable estimate of evapotranspiration values, but this method requires a lot of meteorological parameters. Therefore other hydrological evapotranspiration methods that needs few parameters should be evaluate for each region. In this study reference crop evapotranspiration calculated by Ref-ET software for Sepidan, Fars, by using Sepidan synoptic stations meteorological data during years 2004 to 2015. The results of methods compared with FAO Penman-Monteith standard method. The efficiency of all methods was evaluated using Root Mean Square Error (RMSE) and Mean Absolute Error (MAE) statistic parameters. The results showed that Methods based on Penman-Monteith (ASCE st PM, ASCE PM rs, ASCE PM), respectively, with the RMSE of about 0.03, 0.079, 0.079 and with the MAE of about, 0.021, 0.068, 0.069 appropriate methods for estimating reference evapotranspiration are considered. FAO 24Rd Pan and FAO Pan Methods, respectively, with the RMSE of about 1.426, 2.338 and with the MAE of about 1.186, 2.072 has the least compliance with the Penman-Monteith FAO method. So in situation of less data for FAO Penman-Monteith method in Sepidan, it is possible to use of other methods that needs few hydrological parameters.
    Keywords: Potential Evapotranspiration, Sepidan region, Ref-ET Software, FAO-Penman-Monteith
  • Ayda Farooghi *, Mona Kazemi, Mojtaba Jalali, Saeideh Hashemiyan, Nader Nosraty Pages 22-36
    In order to identify the structure and determine the source of dust, a regional climatic model, RegCM-4, which was combined with a dust plan and 40 km spatial step was run from March to May 2011. The output of the model indicates that the southern parts of Turkmenistan adjacent to Iran (northeastern Iran) initially were the location of dust particles to air, then with increasing gradient of pressure and increase the wind force, it's increase the particle depth of The dust in the Karakum desert of Turkmenistan and the northern parts of Afghanistan. The transfer of dust to the area was affected by the increase pressure on Turkmenistan, the Caspian Sea and Khorasan, and the low pressure deployment on the eastern part of Iran and Pakistan, which resulted in an increase in wind speed and changes Direction to northern.
    Keywords: Dust, RegCM-4.1.1, North Khorasan, Ghareh Ghom desert
  • Fatemeh Bashiriyan *, Hojatallah Yazdanpanah, Marzieh Majd Barzoki Pages 37-48
    Chilling and freezing are the most important limiting factors of product and distribution in plants that because of their damage reduce the production potential of agricultural and horticultural products in vulnerable areas every years. The goal of this research is statistical analysis of Kashan frosts, the level of its effect on agricultural products and presenting some suggestions for agricultural Sustainable development. In doing so, data of daily minimum temperature of Kashan synoptic weather station in statistical term of 43 years (01/01/1971 to 31/12/2014) obtained from Iran weather station and sorted basic Shamsy calendar. Normal and random data were recognized and were observed significant weak decreasing trend in number frost day by using linear Regression at a significance level of 95%. Often freezing temperatures that occurred in Kashan station often sensitive plants, vegetables and trees bloom have harmed. The average period of frost at the station is 46 days and probability of frost period is not earlier than 28 Mehr and no later than the 24 Farvardin certainly. Kashan's fiercest frost during the study period, with a temperature of 17 degrees, occurred in the winter of 1386 that a total damaged 148,000,000,000 Tomans to agricultural sector of the city. Often Kashan frosts are Winter So in the case of products like as evergreen trees such as citrus and olive, it is recommended that to be used from varieties more resistant to cold.
    Keywords: agricultural frost, Trend, nightly temperature, Kashan
  • Shahab Shafiee *, Gholam Ali Mozafari, Fatemeh Ghaderi Pages 49-60
    In order to achieve risk management to reduce losses caused by extreme rainfall in the West of country and to identify the thermodynamic conditions of this phenomenon during a period of 50 years (2010-1961), Skew-T log P climate graphs extracted from the website of the University of Wyoming America were used. Moreover, atmospheric instability indices, SI, LI, Sw, KI, C.T, V.T, T.T, PWC, of Kermanshah province station, in order to full coverage of the region (about 21 cases of extreme precipitation), were used and the results of all the indicators above the standards of atmospheric instability were compared and evaluated. In this study, discrepancies between observed and predicted values were observed and finally regional instability indices have been determined as it follows: Si ≤ ¡71/20 LI ≤ ¡63/16Sw ¡25/16 ≤ KI ¡23/1 ≤ C.T ¡50/8 ≤ V æ 90/18≤ T.T33≤ the increase of SW, KI, C.T, V.T and T.T to larger numbers than what were listed in the table and the reduction of SI and LI to smaller numbers are a representative of an extreme increase of instability and probability of extreme precipitation. The results showed that the conditions of potential instability in the event of extreme precipitation on the vertical profile of the atmosphere had become dominant. Also, the western system during periods of extreme precipitation is associated with a Mediterranean low-pressure system on the ground and trough in the upper level that is an appropriate model for extreme rainfall and provides humidity for precipitation.
    Keywords: Thermodynamic analysis, Extreme precipitation, Instability indices, West
  • Zohreh Assar, Masoud Masoudi * Pages 61-71
    Climate change refers to changes expected in climate behavior of a region than behavior over a long period of time for the information recorded in the area. Drought can occur in any geographic area and it could be have a major impact on the region as an environmental phenomenon known and an integral part of climate change. Scientists know climate phenomena particularly, consecutive droughts and extreme as most important cause of desertification and its extension. In this study, the risk of climate change and drought in Khorasan Razavi were assessed during a 23-year period (1989-2011). Climate change was obtained at the provincial level using Do marten and temperature changes indexes. To evaluate drought, it was used two indicators as PNPI & SIAP. Based on risks of climate change, results showed that 76 % of the province affected by very severe risk, 11.1% severe risk, and 12.8% no risk. The risk of drought based on SIAP, 4.9 % of the province affected by severe risk, 64.4% moderate risk and 30.7% low risk. Based on PNPI, 49.3% of the province affected by severe risk, 19.9% moderate risk and 30.7% low risk. It seems that Khorasan Razavi province has more area about drought risk based on PNPI.
  • Zainab Ahmadimoghadam *, Mohammad Reza Nouri Pages 72-82
    In this study, maximum, minimum and mean temperature trends were investigated inShahrekord station from 1984 to 2013. Shahrekord station was transferred to the new[A1] location of airport in 2001 but this displacement was inconsiderable. The statistical significationof temperature trend was evaluated by three methods, comparing the mean of two sequential half, Mann-Kendall test and sequential Mann-Kendall test in the terms of monthly, quarterly and annually. The results of comparing the mean of two sequential half showed that from 1984 to 1998, the mean minimum temperature reduced about -0.81 and the mean maximum temperature increased about 0.98in comparing the results from1999 to 2013.According to Mann-Kendall test, the maximum temperature shows significant increasing trend in March and October. These three methods confirmed that maximum annual temperature increased in Shahrekord station but the trend in mean annual temperature was not significant. Graphical Mann-Kendall test revealed significant decreasing trend in average of annual minimum temperature. Also, by using Mann-Kendall test it has been shown that there is an insignificant increasing trend in maximum temperature and insignificant decreasing trend for minimum temperature in all seasons.
    Keywords: :Mann-Kendall test, Shahrekord synoptic station, Temperature, Trend