فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1396)

مجله مدیریت نوآوری
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد نقی زاده *، رضا امینی، سارا نوری صفحات 1-26
    فناوری عاملی کلیدی در تجارت بین المللی است. بنگاه های اقتصادی تلاش می کنند تا از طرق مختلف به فناوری های مزیت ساز دست یابند. یکی از راه های مورد توجه شرکت های فعال در کشورهای درحال توسعه، انتقال فناوری است. بسیاری از پروژه های انتقال فناوری تعریف شده در تحقق اهداف دانشی مدنظر خود با چالش های جدی مواجه هستند. این تحقیق تلاش دارد تا با رویکردی زمینه محور به شناسایی و تبیین چالش های انتقال فناوری در قراردادهای بزرگ تجاری در ایران بپردازد. با توجه به اهمیت درک عمیق این چالش ها و وابستگی آن به بستر و زمینه مورد تحلیل، از روش تحلیل تم برای آنالیز مصاحبه های عمیق صورت گرفته با 10 نفر از خبرگان صنعتی و علمی استفاده شد. پس از کدگذاری یافته های تحقیق 18 چالش در قالب چهار گروه اصلی طبقه بندی شدند. لزوم نگاه جامع به همه ابعاد موثر بر انتقال فناوری و همچنین توجه ویژه به بستر و محیط ایران بخشی از یافته های اصلی تحقیق بودند. در بعد واگذارنده فناوری، عدم تمایل به دلایل اقتصادی، سیاسی و پروژه ای، در بعد گیرنده فناوری، ظرفیت جذب پایین شرکت های ایرانی، در بعد محیط و فرآیند انتقال، عدم ثبات اقتصادی و در بعد محتوای مورد انتقال، ماهیت متفاوت فناوری ها بخشی از مهمترین چالش های انتقال فناوری در پروژه های بزرگ تجاری بودند.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری بین المللی، قراردادهای تجاری، ظرفیت جذب، رویکرد زمینه محور
  • محمد علی سیاه سرانی کجوری، عظیم زارعی *، مرتضی ملکی مین باش رزگاه، عادل آذر، داود فیض صفحات 27-54
    شناسایی مشکلات شرکتهای دانش بنیان به دلیل جایگاه ویژه آنها در اقتصاد کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است، با وجود افزایش ارزش صادرات محصولات دانش بنیان، این شرکتها از دو مشکل عمده عرصه های سرمایه گذاری و صادرات ناپایدار رنج می برند، موضوعی که رقابتمندی این شرکتها را با مشکل مواجه کرده و نیاز به کنکاش و جستجوی بیشتری دارد. هدف پژوهش حاضر مفهوم پردازی و اولویت بندی مولفه های هوشمندی در شرکتهای دانش بنیان از طریق رویکرد ترکیبی است. بر این اساس پژوهش حاضر از نظر هدف اکتشافی و از نوع آمیخته و از نظر نتیجه کاربردی است. در گام اول پژوهش به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، با استفاده از روش تحلیل محتوا و از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با فعالان شرکتهای دانش بنیان (متخصصان، مدیران شرکتها و مسئولین مرتبط)، 95 کد به عنوان مفاهیم هوشمندی رقابتی در شرکت های دانش بنیان استخراج و با توجه به قرابت معنایی در 10 مولفه دسته بندی شدند. در گام دوم از طریق نمونه گیری نظری 12 خبره انتخاب و نظرات آنها از طریق پرسشنامه ای با طیف لیکرت 5 درجه ای جمع آوری و داده ها از طریق تکنیک دلفی فازی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش در دو مرحله نظرسنجی از خبرگان منجر به شناسایی هشت مولفه اصلی هوشمندی رقبا، هوشمندی مالی، هوشمندی بازار، هوشمندی فنی، هوشمندی مدیریتی، هوشمندی قانونی، هوشمندی انسانی و هوشمندی سیاسی جهت کسب هوشمندی رقابتی در شرکت های دانش بنیان شد.
    کلیدواژگان: شرکتهای دانش بنیان، هوشمندی رقابتی، نوآوری
  • هما درودی *، مسعود شرف پور صفحات 55-83
    شرکت های فناور در دو دهه گذشته توجه خود را معطوف به تجاری سازی فناوری کرده اند. حفظ مزیت رقابتی و بقاء سازمانی در گروی حفظ و تقویت تجاری سازی فناوری است. هدف اصلی در این پژوهش بررسی رابطه بین متغیرهای همکاری متقابل کارکردی، خلق دانش، حمایت مدیریت ارشد و تجاری سازی فناوری در شرکت های دانش بنیان می باشد. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و با روش توصیفی-تحلیلی و از نوع علی است که با رویکرد پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های واقع در بخش اراضی پارک فناوری پردیس تشکیل داده اند. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 103 شرکت تعیین شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه بومی سازی شده استفاده شده است. پایایی پرسشنامه توسط ضریب آلفای کرونباخ (956/0) و روایی پرسشنامه به وسیله روایی صوری و آماره KMO انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری و با نرم افزار SmartPLS انجام گرفته است. طبق یافته های حاصل از این پژوهش، بین متغیر همکاری متقابل کارکردی و تجاری سازی فناوری رابطه مثبت و معنی دار وجود داشته و خلق دانش این رابطه را میانجی گری و حمایت مدیریت ارشد نیز رابطه فوق را به طور مثبت تعدیل می کند. در انتها نیز با توجه به نتایج پژوهش پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: همکاری متقابل کارکردی، خلق دانش، تجاری سازی فناوری، حمایت مدیریت ارشد
  • ابراهیم ابراهیمی *، محمد جواد ناییجی صفحات 85-111
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی بر دستگاه فکری کارآفرینانه با توجه به نقش میانجی خلاقیت و هوشیاری کارآفرینانه است. جامعه آماری این پژوهش، 140 شرکت تابعه و وابسته به وزارت دفاع است که از این میان، 105 شرکت به عنوان نمونه مورد بررسی پژوهش بر اساس فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه است که پایایی بر مبنای روش آلفای کرونباخ و روایی بر مبنای روایی همگرا، واگرا و تشخیصی بررسی شده است و سطح روایی و پایایی برای تمامی سازه ها مورد قبول بوده است. بر مبنای هدف پژوهش که آزمودن تاثیر متغیرها بر یکدیگر است، از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که آموزش کارآفرینی و خلاقیت بر دستگاه فکری کارآفرینانه بی تاثیر است، اما آموزش کارآفرینی بر خلاقیت و هوشیاری تاثیر دارد. همچنین، هوشیاری نقش میانجی را در رابطه ی آموزش کارآفرینی و دستگاه فکری کارآفرینانه ایفا می کند.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، خلاقیت، هوشیاری کارآفرینانه، دستگاه فکری کارآفرینانه
  • علیرضا خوراکیان *، نگار کدخدا، بهاره ملازاده یزدانی صفحات 113-138
    در اقتصاد مبتنی بر دانش، رفتارهای نوآورانه به عنوان کلید نوآوری، نقش بسزایی در خلق ارزش های سازمانی دارند و این مساله در حوزه سازمان های تحقیقاتی وابسته به صنایع دفاع با توجه به نوع فعالیت، حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسط اشتراک دانش در تاثیر اجزای سرمایه فکری بر رفتار نوآورانه در میان کارکنان یکی از مجموعه های تحقیقاتی وابسته به وزارت دفاع می باشد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ای شامل 25 سوال، استفاده شد. این پرسشنامه میان 80 نفر از کارکنان سازمان مورد مطالعه توزیع گردید و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش وجود رابطه میان بعد انسانی سرمایه فکری و رفتار نوآورانه از طریق بعد تجربه برگزیده اشتراک دانش و همچنین بعد ساختاری سرمایه فکری بر رفتار نوآورانه از طریق نقش میانجی دو بعد رفتار اشتراک دانش را تایید می کند. در ادامه با توجه به اهمیت نوآوری در این سازمان ها و جهت تقویت آن بازگشت به میدان و انجام مصاحبه های کیفی صورت پذیرفت و عوامل تاثیر گذار بر متغیرها و ارتباط سیستمی آنها شناسایی شد تا با استفاده از این نتایج و ارایه پیشنهادات کاربردی بتوان سازمان را در جهت تقویت این روابط یاری نمود. نتایج تحلیل سیستمی بیان گر نقش مهم خلاقیت فردی و لزوم توجه به آن جهت تقویت روابط موجود می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، رفتار اشتراک دانش، رفتار نوآورانه، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری
  • علی شایسته، حسین جلیلیان * صفحات 139-160
    نوآوری باز متکی به منابع دانش خارج از سازمان نظیر دانش مشتری است و تاکنون در حوزه تحقیقات صنایع دفاعی به دانش مشتری توجه نشده است. از سوی دیگر، نرخ شکست محصولات دفاعی بالاست. هدف تحقیق، بررسی تاثیر مدیریت دانش مشتری بر عوامل کلیدی موفقیت محصول جدید دفاعی و عملکرد محصول جدید است. تحقیق از نوع توصیفی و پیمایشی است. با بررسی ادبیات موضوع، مدل مفهومی و فرضیه ها ارائه شد. سپس برای سنجش آن ها پرسشنامه ای طراحی و پس از اعمال نظر خبرگان، توسط مشتریان (کاربران) محصولات دفاعی تکمیل شد. اعضای نمونه از میان کاربران محصولات جدید صنایع دفاعی و به روش طبقه ای نسبتی و تصادفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل نتایج آزمون فرضیه ها از طریق روش های همبستگی و معادلات ساختاری نشان داد که، مدیریت دانش مشتری (شامل سه بعد دانش «از»، «درباره» و «برای» مشتری) با عملکرد توسعه محصول جدید، و عوامل کلیدی موفقیت محصول جدید با عملکرد آن رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین، رابطه دانش «از» و دانش «درباره» مشتری با عوامل کلیدی موفقیت محصول جدید تایید اما دانش «برای» مشتری تایید نشد. یافته ها نشان می دهد، بکارگیری مدیریت دانش مشتری در فرایند توسعه محصول جدید دفاعی اثرگذاری زیادی در موفقیت و ارتقای عملکرد این محصولات دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش مشتری، محصول جدید، نوآوری، صنایع دفاعی
|
  • Mohammad Naghizadeh *, Reza Amini, Sara Nouri Pages 1-26
    Technology is one of the main determinants of international trade. Firms try to acquire key technologies through different ways. One of these ways is technology transfer. However, many technology transfer projects have confronted with different serious challenges. This research tries to identify and explain these challenges with a thematic analysis approach. According to the importance of deep understanding from these challenges, we used thematic analysis to extract the main challenges. After coding the results, we classified 18 challenges into 4 factors. The necessity of having comprehensive approach to different aspects of technology transfer and considering the special context of Iran are some of the main results. As well, unwillingness to technology transfer because of economic, political, and project based reasons related to the factor of technology transferor factor, low absorptive capacity of Iranian firms related to technology transferee factor, lack of economic sustainability related to context factor and finally different nature of technologies related to content factor were introduced as the main challenges of technology transfer in big commercial projects in Iran.
    Keywords: International Technology transfer, commercial contracts, Absorptive Capacity, Thematic method
  • Mohammad Ali Siahsarani Kojouri, Azim Zarei *, Morteza Maleki, Adel Azar, Davod Feiz Pages 27-54
    Identifying the problems of Knowledge-based companies is important because of their special position in the economy of the country, despite the increasing value of exports of Knowledge-based products, this companies suffer from two problems, areas of investment and unsustainable export, the issue that has challenged the competitiveness of these companies, it’s an issue that needs to be explored further. The aim of this study was to conceptualize and Prioritization of intelligent knowledge-based companies through a combination approach. The present study aimed to explore the mixed and the functional result. The first step is research in order to achieve the objectives of the research, using semi-structured content analysis and interviews with activist’s knowledge-based companies (professionals, managers and relevant officials), 95 Code as intelligent concepts competitive knowledge-based mining companies and 10 components were classified according to semantic relationships. The second step 12 experts selected by theoretical sampling their views through a questionnaire with 5-point Likert collected and analyzed data through fuzzy Delphi technique. The results of two surveys of experts led to the identification of eight main components of a competitor intelligence, financial intelligence, market intelligence, technical intelligence, intelligent management, regulatory intelligence, human intelligence and political intelligence to gain competitive intelligence in the knowledge-based companies.
    Keywords: Knowledge, based companies, Competitive Intelligence, Innovation
  • Masoud Sharafpour Pages 55-83
    Tech companies in the past two decades has focused on the commercialization of their technology. Maintaining competitive advantage and corporate survival depends on maintaining and strengthening the commercialization of technology. According to study background knowledge creation, cross-functional cooperation and top management support, including the factors affecting the technology commercialization. The main objective of this study is to investigate the relationship between cross-functional collaboration, knowledge creation, top management support and commercialization of technology in high-tech industries. This study is based on objective, functional and descriptive-analytic survey conducted reason is that with the approach. Statistical population of the research, development and marketing companies located in the area have formed the Pardis Science and Technology Park. The sample was determined 103 using a Cochran formula companies. A questionnaire was used to collect information localized. The reliability by Cronbach's alpha coefficient (0/956) and validity by test (KMO) was performed. Structural equation modeling and data analysis to be conducted using the software SmartPLS. According to the results of this study, the variable cross-functional cooperation and technology commercialization positive and significant relationship existed and mediate the relationship between knowledge creation and support of senior management to positively moderate the relationship. Finally, according to the results suggestions are presented.
    Keywords: cross, functional collaboration, knowledge creation, Technology commercialization, top support management
  • Mohammad Javad Naeiji Pages 85-111
    This study aimed to investigate the impact of entrepreneurship training on entrepreneurial mindset according to mediating role of creativity and entrepreneurial alertness. By Cochrane formula, 105 companies out of 140 organizations of MOD have randomly been selected. The main tool for collecting data on Cronbach's alpha reliability and validity of the questionnaire, which is based on convergent validity, divergent and diagnosis and level of reliability and validity for all structures was accepted. This study aimed to examine the effect of variables on one another on the basis of structural equation modeling was used. The results show that entrepreneurship training and entrepreneurial creativity had not any effect on entrepreneurial mindset, but entrepreneurship training has an impact on creativity and entrepreneurial alertness. Also, entrepreneurial alertness of the role of mediator in relation to entrepreneurship training and entrepreneurial thinking play device.
    Keywords: Entrepreneurship Training, Creativity, Entrepreneurial Alertness, Entrepreneurial Mindset
  • Pages 113-138
    In the knowledge based economy, innovative behavior plays a significant role in creating and enhancing organizational values and this matter in research facilities of the Department of Defense with respect to their activity field. The aim of this study is to design and fit a model of the relationship between intellectual capital components and innovative behavior with regard to the interventionist behavior role of knowledge sharing among employees who work in research facilities of the Department of Defense. A questionnaire consisting of 25 questions to measure variables were used. The questionnaire was distributed among 80 employees of the studied organizations. In ordet to analyze data structural equation modeling was used. The result of this research proves the relationship between intellectual capital human dimension and innovative behavior by best practices sharing and also structural dimension of intellectual capital and both dementions of knowledge sharing behavior. In the following, according to importance of innovation in the organization and to strengthen its return to the field and conducted qualitative interviews was conducted also factors influencing variables and the systematic relationships between these factors and variables were identified in order for the organization to improve them. System analysis results indicate the important role of individual creativity.
    Keywords: Intellectual capital, Knowledge sharing behavior, Innovative behavior, Human Capital, Structural Capital
  • Ali Shayeste, Hosein Jalilian * Pages 139-160
    Open innovation relies on external knowledge sources such as customers, and Customer knowledge has been neglected in researches about Iranian Defense Industry.In addition, new product failure rate is hight in defense industries. This study aimes to investigate the impact of Customer Knowledge Management (CKM) on the Critical Success Factors (CSFs) of New Product Development and New Product Development (NPD) performance. This is a survey and descriptive study.considering the literature of the study, conseptual models and the hypothesis were pesented. In the second step to evaluate the models and the hypothesis a questionare was desingned and elites opinions through the users of defence products were included.using relative categorized method, the sampel memebers were selected among the users of new defence products. The analysis of the data through Structural Equation Modeling (SEM) showed that there is a positive and significant correlation between customer knowledge management (knowledge from, about and for customer) with perfomnce of the new product development and critical sources factors. Also the relation between the knowledge “from” and the knowledge “about “with critical Success factors was confirmed but the knowledge “for” customers was not confirmed. The results shows that adopting customer management knowledge in the process of developing new defence products has a great impact on new product development.
    Keywords: Knowledge management, Customer Knowledge, New Product, Innovation, Defense Industry, Iran