فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 58 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 58 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سعیدی مهر، اکرم صفر نورالله * صفحات 5-20
    تبیین آگاهی از نظر ابن‏سینا با آگاهی مرتبه بالاتر میسر است. از نظر ابن‏سینا انسان به بخشی از دانسته های خود آگاهی هوشیارانه ندارد. ناهوشیاری هم در آگاهی های طبعی یعنی آگاهی به ذات و بدیهیات و هم در ادراکات حسی، خیالی و عقلی وجود دارد. آنچه باعث تمایز آگاهی هوشیارانه از آگاهی ناهوشیارانه می شود، حضور نفس به مثابه ناظر ادراکات در اولی و عدم حضور آن در دومی است؛ بنابراین، کسب آگاهی تنها با تنبه و توجه و التفات نفس ممکن است، یعنی تا زمانی که انسان نداند که می داند، آگاهی حاصل نشده است؛ از این رو، آگاهی مستلزم آگاهی مرتبه بالاتر است.
    کلیدواژگان: آگاهی مرتبه بالاتر، ادراک هوشیارانه، تنبه، التفات، ابن سینا
  • فاطمه صادق زاده قمصری * صفحات 21-40
    در انسان شناسی سینوی نفس ناطقه با ادراک موجودات به لذتی عقلی دست می یابد و از طریق شهوت، غضب، وهم و خیال هم به لذات حسی نائل میشود. سعادت انسان از حیث ذات به آن است که عالمی عقلی باشد و از حیث ارتباط با بدن، تسلط بر خویش داشته باشد.
    ابن سینا مردم را بر اساس کمالات عقلی در چند گروه قرار میدهد. عالمان مهذب در دنیا سعادتمند هستند و پس از مرگ به عالیترین درجات نائل میشوند. افراد بی استعداد و ساده با رحمت الهی از عذاب نجات مییابند. افرادی که با وجود استعداد ذاتی، در تحصیل کمالات علمی کوتاهی کردهاند از سعادت حقیقی محرومند و گرفتار عذاب ابدی خواهند بود. از دیدگاه ابن سینا جهل علمی موجب محرومیت ابدی از سعادت است. افرادی که از حیث عقلی کاملند ولی گرفتار رذایل اخلاقی هستند در دنیا به سطحی از سعادت میرسند و پس از مرگ با رفع آثار نامطلوب مربوط به اعمال از عذاب رهایی پیدا میکنند. ابن سینا وضع این گروه را که با داشتن کمالات علمی مایه اصلی سعادت را دارند جبرانپذیر میداند. تفاوت نظر ابن سینا در مورد دو گروه اخیر نشان میدهد که وی اساس سعادت را کمالات عقلی میداند.
    کلیدواژگان: سعادت حقیقی، کمال عقلی، عدالت اخلاقی، عالم منزه، جاهل، ابن سینا
  • مهناز کهندانی تفرشی * صفحات 41-59
    یکی از موضوعات مهم در اندیشه اسلامی بحث غرض داشتن حق تعالی است. آیا حق تعالی در افعال خود غرض و غایتی را دنبال می‏کند یا آن که خدا منزه از غرض و هدف است. هر یک از نحله های فکری بنا بر خداشناسی خود موضع متفاوتی در این باره داشته اند. معتزله بر غایت داشتن خداوند و اشاعره بر پیراسته بودن ساحت حق از آن، تاکید کرده اند. ابن‏سینا متناسب با نوع خداشناسی فلسفی خود، فراتر از نگاه ظاهری متکلمان، هم نظر با معتزلیان، نبود غرض را مساوی با عبث بودن فعل دانسته و در عین حال، هم نظر با اشاعره، داشتن غرض را مخالف توحید الهی می‏داند. از دید ابن‏سینا علم عنایی حق، علت تامه پدیدآمدن موجودات است و علم ذاتی حق به ذات خود ، مبدا فیضان عالم وجود است . علم عنایی واجب به موجودات و علم او به این که واجب است موجودات چگونه باشند تا بر نیکوترین نظام موجود شوند، موجب پدید آمدن نظام عالم است. بر این اساس غرض نداشتن افعال الهی به دید ابن‏سینا، نه مطابق با نظر اشاعره است و نه پذیرفتن غایت از سوی او، همانند نظر متکلمان عدلیه است، بلکه وی طرحی نو در می اندازد و هر دو نظر را بر اساس مبانی فکری خویش اصلاح می‏کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، غرض الهی، غایت، علم عنایی، معتزله، اشاعره، نظام احسن
  • فرزانه ذوالحسنی * صفحات 61-80
    چیستی و چگونگی خوارق عادات همواره برای بشر مطرح بوده است. اندیشمندان نیز هریک به گونه ای این پدیده های شگفت انگیز را بررسی کرده اند. ابن سینا از نخستین فیلسوفان مسلمانی است که به تبیین عقلانی خوارق عادات پرداخته است. با وجود آن که این تبیین مبنای مهمی در بحث اعجاز و تمایز آن از سایر خوارق عادات است کمتر مورد توجه محققین قرار گرفته است. شیخ در آثار خود متناسب با بحث های مختلف تقسیم های متفاوتی برای خوارق عادات پیشنهاد می کند که در این مقاله این اقسام را در یک تقسیم جامع گردآورده به بررسی هر قسم پرداخته ایم. ابن سینا ابتدا با رویکرد پسینی تحقق این امور را در عالم مشاهده کرده و سپس چیستی و چگونگی آنها را تبیین کرده است. وی در اولین گام به روش تجربی یا عقلی به رفع استبعاد از ذهن منکران این امور پرداخته است و پس از اثبات امکان وقوع، چگونگی تحقق آنها را بر اساس مبانی خود توضیح داده است. این مقاله نشان می دهد که بسیاری از خوارق عادات بر اساس نظام سینوی قابل تبیین هستند.
    کلیدواژگان: خوارق عادات، ابن سینا، حدس، خبر دادن از غیب، تصرف در عالم
  • مهدی عباس زاده * صفحات 81-102
    فارابی در آثارش از هر سه قسم علم الهی، به تفصیل بحث کرده است. به باور او، علم خدا به ذات خویش به نحو حضوری است. علم خدا به ممکنات در مقام ذات یا پیش از خلقت، از طریق علم به صور معقول اشیا در ذات خدا و لذا به نحو صوری ارتسامی و از سنخ علم اجمالی است. او به شبهه علم پیشین الهی و اختیار انسان نیز در ذیل این علم، پاسخ داده است. علم خدا به ممکنات در مقام فعل یا پس از خلقت، از طریق علم به اسباب و علل عالیه ممکنات، اشیا و امور جزئی ممکن را دربرمی گیرد و به نحو صوری ارتسامی و از سنخ علم اجمالی حاوی تفصیلات است. اما با رساله فصوص الحکم، اگر از آن فارابی دانسته شود، باب دیگری در علم الهی گشوده می شود. نظریه فارابی در علم الهی، در فلاسفه اسلامی بعدی، به ویژه ابن سینا تاثیر فراوان نهاده، اما برخی دیگر مانند سهروردی (شیخ اشراق) و عده ای از محققان معاصر، آن را نقد کرده اند. در نوشتار حاضر، اهم این نقدها تبیین و از دید نگارنده، مورد سنجش و ارزیابی قرار خواهند گرفت. در مجموع، نظریه فارابی از دید نگارنده، دارای نقاط قوت و ضعف مهمی است.
    کلیدواژگان: فارابی، علم الهی، علم به ذات، علم ذاتی (علم پیشین)، علم فعلی
  • فروغ سادات رحیم پور، مجید یاریان * صفحات 103-122
    از منظر حکمت، وجود انسانی حاصل پیوندی عمیق میان نفس و بدن است و این دو، در کنار یکدیگر هویت انسان را رقم می زنند. در دوگانه نفس و بدن، نفس جایگاهی به مراتب رفیع تر به خود اختصاص داده و عموم حکمای مسلمان ازجمله ابن سینا در مباحث انسان شناختی خود کوشیده اند تا «نفس» را به عنوان اساس و شالوده وجود انسان مورد شناسایی قرار دهند و جایگاه آن را در منظومه هستی شناسی خویش، تبیین کنند. پرسش اصلی این پژوهش این است که آیا «بدن» و شناخت آثار و احوال آن، در شناخت انسان و ترسیم هویت او به اندازه «نفس» شایسته توجه و اهتمام است و آیا در انسان شناسی فیلسوفی چون ابن سینا می توان بابی مبتنی بر اهمیت تبیین مسائل مرتبط با «بدن» گشود؟ پاسخ اجمالی به این پرسش، این است که در نگرش طبیعی و فلسفی ابن سینا، بدون شناخت بدن انسان و خصوصیات آن، شناخت نفس، امری ناممکن می نماید و مباحثی چون تعریف نفس، اثبات وجود نفس، جوهریت و تجرد نفس، مغایرت نفس و بدن، ادراک نفس و اثبات روح بخاری، به مدد شناخت ماده بدنی و از طریق تبیین ویژگی های بدن امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: بدن، نفس، ماده، تجرد، حدوث نفس، ادراک، ابن سینا
  • نسرین سراجی پور * صفحات 123-137
    ابن‏سینا بر مبنای مفاهیم معقول و تقسیم ناپذیری آن، برهانی براثبات تجرد نفس ارائه داده و این برهان مورد نقد و بررسی غزالی قرار گرفته است. غزالی در کتاب کیمیای سعادت برهانی را برای اثبات تجرد نفس عرضه می‏کند که با برهان ابن‏سینا متفاوت و بر مفهوم خدا و معرفت الهی مبتنی است. مفاهیم معقول که ابن‏سینا به انواع آن اشاره می‏کند، به نحو مطلق شامل هر نوع مفهوم معقولی می‏شود که قابلیت تقسیم عقلی و معنایی دارد؛ ولی قابلیت تقسیم کمی ندارد. غزالی معرفت الهی را که به دلیل بساطت و وحدت ذاتی نه قابل تقسیم عقلی و نه قابل تقسیم کمی است، جایگزین مفهوم معقول می‏کند. مقدمه دوم تقریر غزالی، یعنی محل صور معقول انقسام ناپدیر است، با مقدمه دوم برهان ابن‏سینا یکی است. به همین دلیل اشکالاتی که غزالی بر این مقدمه وارد کرده است، بر تقریر او نیز وارد است. منحصر کردن صور معقول به معرفت الهی هرچند مسیر عقل و کشف را به هم نزدیک می‏کند؛ ولی مخاطبان خود را منحصر به گروه خاصی می‏کند، در حالی که مخاطب ابن‏سینا عقل مشترک انسانی است.
    کلیدواژگان: تجرد نفس، مفاهیم معقول، معرفت الهی، تقسیم ناپذیری نفس، ابن سینا، غزالی، شهود
|
  • Mohahammad Saeeidimer, Akram Safarnouralah * Pages 5-20
    We can explain “knowing” in Avicenna's thought through higher-order consciousness. He admits unconscious perception both in innate human knowledge namely self-awareness and self-evident concepts and propositions and in sense perceptions, imaginary perceptions, and intellectual perceptions. The difference between conscious and unconscious perceptions is due to the presence of self as the spectator of perception in the earlier and the absence of that in the later. So acquiring knowledge is possible only through presence, attention, and intention of self, hence one knows that she knows. So “knowing” requires higher-order consciousness.
    Keywords: Higher, order consciousness, Conscious perception, intention, self, consciousness, Avicenna
  • Pages 21-40
    According to Avicenna’s anthropology, soul reaches the intellectual pleasure through perception and achieves sensory pleasure through concupiscence, indignation, illusion, and imagination. On one hand, human’s happiness intrinsically finds its expression in having intellectual knowledge. On the other hand and according to earthly existence, happiness is portrayed as a sort of self-controlling. Human achieves happiness partially in earthly life, but the true and perfect happiness would be achieved in his life after death. Based on intellectual perfection, Avicenna classified people in various groups; First, the ones who are men of knowledge. They are happy in their earthly life and would obtain the highest levels of happiness in the hereafter. The second group, the average souls who complete the grades of perfection in intellectual aspect and practically have some deficiencies, would survive from misery by Allah’s mercy. However, the third group, those who neglect knowledge wouldn’t achieve happiness and would suffer from eternal misery. Avicenna is of the opinion that ignorance is an obstacle in the path of achieving the true happiness. Those who have knowledge but no virtue would achieve some levels of happiness in their earthly life and in hereafter would survive from eternal misery by purifying the effects of their bad deeds. Speaking of this group, Avicenna held that because they have the knowledge, the key to happiness, they would have a chance to compensation. Comparing the two later groups reveals that Avicenna considered intellectual perfection as the main reason for happiness.
    Keywords: Happiness, Intellectual Perfection, Morally Goodness, Ignorant, Avicenna
  • Mahnaz Kohandani * Pages 41-59
    The Purpose of God is an important subject in Islamic thought. Does God follow a purpose in His acts or is He free from any purposes? Based on various theologies, each school of Islamic Theology put forward different views; Muʿtazilites emphasized on the purpose of God but Ashʿarites rejected it. On one hand, Avicenna agreed with Muʿtazilites upon the issue and admitted the purpose of God, because without it every act is absurd. On the other, he agreed with Ashʿarites too, because having the purpose is opposed to the idea of Divine unity. Avicenna believed God's foreknowledge is the sufficient cause for the creation and His self-knowledge is the source of emanation. Therefore, Avicenna's opinion isnt similar to either Muʿtazilites or Ashʿarites. In fact, he developed a new approach and revised their theories based on his philosophy.
    Keywords: Avicenna, Divine purpose, foreknowledge, Mu?tazilites, Ash?arites, The best arrangement of the things
  • Farzaneh Zolhasani * Pages 61-80
    The essence and causes of occultism have always mattered for human beings. Each of the scholars has examined these astonishing phenomena in different ways. Avicenna is one of the first Muslim philosophers who explained occultism in a rational way. Despite the fact that this explanation is an important basis for discussion on miracles and its distinction from other occult things, it has been less addressed by researchers. He suggests in his works, according to various discussions, different divisions for Occultism. In this article, we offer a comprehensive categorization of these divisions, and then investigate each kind of occult things. Avicenna first observed the realization of these affairs in the world and then examined their essence and causes through an aposteriori approach. In the first step, he removes the improbability of these in an empirical or rational way and then explains how they are realized based on his foundations. This article shows that many of occult things can be explained by Avicenna’s system.
    Keywords: Occultism, Avicenna, Conjecture, Bringing news of the Absent, Controlling the World
  • Mahdi Abbaszadeh * Pages 81-102
    Divine knowledge is a very precise and difficult issue in Islamic philosophy, and the first Islamic philosopher who has seriously studied the issue is Farabi. He has discussed in detail all three types of divine knowledge. According to him, the God's knowledge to himself is a presential knowledge, not a formal representative one. God's knowledge to contingents, as being in his essence or before creation (essential knowledge or pre-knowledge) is through his knowledge of the rational forms of things in his essence, and thus it is a formal representative and a non-detailed one. He has responded to the paradox of pre-knowledge and human free will under this type of knowledge. God's knowledge to contingents, as being in his action or after creation (active knowledge), through his knowledge of superior causes of contingents, includes individual and contingent things, and somehow is a formal representative knowledge and a non-detailed knowledge with details. But in Fusus al-Hekam, if it is considered as one of Farabi's works, another explanation of divine knowledge is presented. Farabi's theory of divine knowledge has exerted a great influence on the later Islamic philosophers, especially Ibn Sina, but others, such as Suhrawardi (Sheikh al- Ishraq) and some contemporary researchers, have criticized it. In the present article, some of the most important of these critiques are explained and evaluated from the perspective of the writer. In general, Farabi's view on divine knowledge and its types has the important strengths and weaknesses that will be addressed in this article.
    Keywords: Farabi, divine knowledge, self, knowledge, essential knowledge (foreknowledge), active knowledge
  • Forough Rahimpour, Majid Yarian * Pages 103-122
    Human existence from the view of philosophy is a connection between self and body, and both of them build human identity. The place of the self is upper than the place of the body. So the majority of Muslim sages like Avicenna tried to introduce the self as the basis of human being in their anthropological topics and attempted to explain it in their ontological system. The main question of this article is: How much it deserves to pay attention to the knowledge of body and its effects in order to know the self from the view of Avicenna? The brief answer is that the knowledge of self is impossible without knowing body and its specifications in Avicenna's medical and philosophical views. The claim of this article is that many topics are related to the knowledge of body and its’ characteristics such as the introduction of self, proving the existence of self, self-immateriality, its substantive being, the difference between self and body, self cognition and proving vaporous spirit.
    Keywords: Self, Body, Matter, Immateriality, Avicenna
  • Nasrin Serajipour * Pages 123-137
    Avicenna suggests an argument about immaterial soul which was based on intellectual concepts. Gazzali criticized the argument and then restudied it. After that he developed it by another method. The first proposition of Gazzali's argument is different from Avicennas. In fact, Avicenna's argument is based on intellectual concepts and includes all the universal concepts. While Gazzali's argument is based on the concept of God and the divine knowledge .Both arguments, however, have the same second proposition that is "every intellectual concept is indivisible". Avicenna believed that intellectual concept is divisible in mind. While Gazzali held divine knowledge isnt divisible neither regard to quantity nor regard to conceptuality .Both thinkers have the same problem about the second proposition of the argument, Gazzali criticizes the second proposition but he couldnt solve it and again used it as the second proposition of the argument. This argument obtains a method which consists of reason and gnosis.
    Keywords: Immaterial soul, Intellectual concepts. Divine knowledge, indivisibility of soul, Gazali, Avicenna, intuition, contemplation