فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 76، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عاطفه قنبری، فاطمه مودب *، آبتین حیدرزاده، فاطمه جعفرآقایی، فاطمه براری صفحات 1-8
    مقدمه
    در دو دهه اخیر به دنبال ناتوانی نظام های سلامت در پاسخ گویی به نیازها و انتظارات جدید بهداشتی-درمانی، گرایش بین المللی قوی در راستای اصلاح نظام سلامت شکل گرفته است. با توجه به برنامه ریزی جدید در این خصوص، هدف مطالعه حاضر بررسی چالش های فراروی طرح تحول نظام سلامت در دانشگاه علوم پزشکی گیلان است.
    روش کار
    مطالعه حاضر با رویکرد تحلیل محتوا انجام گرفت. تعداد 43 نفر از مدیران سیستم های بهداشتی-درمانی و مسئولین بیمارستان ها به پرسش های باز پاسخ، پاسخ دادند. سپس، داده های حاصل از پرسشنامه باز پاسخ مورد تحلیل محتوای کیفی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج منتج به استخراج 672 کد اولیه گردید؛ پس از تحلیل، کدهای اولیه در 4 طبقه اصلی دسته بندی شدند: ” نظام سلامت: ضرورت کشوری “،پیش ”نیازها“،”پایش های بی وقفه“ و ”چالش ها“. طبقه نظام سلامت: ضرورت کشوری مشتمل بر زیر طبقات ضرورت منطقه ای، اهداف سلامت محور در دولت، و دستیابی به سلامت اولویت مردم؛ طبقه پیش نیازها متشکل از برنامه ریزی، فرهنگ سازی، و زیرساخت ها؛ طبقه پایش های بی وقفه شامل زیر طبقات نظرخواهی ها و نظارت پایدار، و طبقه چالش ها مشتمل بر دو زیر طبقه چالش های پیش رو و چالش های آینده.
    نتیجه گیری
    طرح تحول نظام سلامت با تاکید بر دستیابی آحاد مردم به نیازهای بهداشتی-درمانی اجرا گردید. ضرورت اجرای این طرح از دیدگاه مدیران، به خصوص مبتنی بر نقش سیستم سلامت در کاهش هزینه های مالی تحمیلی به مردم بوده که البته در آن دو جنبه ی صنعت گردشگری سلامت و محرومیت استان گیلان مورد غفلت واقع شده و لازم است مورد توجه ویژه قرار گیرد. بی تردید توجه به پیش نیازها و پایش مستمر طرح می تواند نقش به سزایی در اجرای هر چه بهتر آن ایفا نماید.
    کلیدواژگان: نظام سلامت، خدمات سلامت، سلامت
  • محمود کاظمیان، فاطمه کاویان تلوری * صفحات 9-16
    مقدمه
    در این پژوهش، نظام ارجاع در برنامه پزشک خانواده با معیار جامعیت مراقبت ها و با استفاده از داده های 17 مرکز بهداشت شهرستان گرگان ارزیابی گردید.
    روش کار
    ابتدا شاخص های نقض نظام ارجاع و ویژگی های برنامه پزشک خانواده برای معیار جامعیت مراقبت ها معرفی شد. سپس رابطه همبستگی رگرسیونی بین متغیر نقض نظام ارجاع و متغیرهای توضیحی جامعیت مراقبت ها با داده های ماهانه و ثبتی مراکز بهداشت گرگان در سال های 1390 و 1391، و مدل داده های ترکیبی با چارچوب مدل خطا-تصحیح در نظر گرفته شد. این مدل قابلیت تشخیص تفاوت بین ضرایب روند ماهانه (بلندمدت) و کم تر از یک ماه (کوتاه مدت) را دارد.
    یافته ها
    در روند ماهانه، به ازای 10% افزایش در تعداد پزشک خانواده، نقض نظام ارجاع 3/4% کاهش یافت. در مقابل، اثر 10% افزایش در تعداد پرستار و ماما و خدمات آزمایشگاه تشخیصی ناچیز و به ترتیب حدود 2/0% و 5/1% بود. همچنین اثر خدمات عرضه دارو ناچیز و حدود 5/2% بود. ضریب وزنی پزشک در روند ماهانه نیز بیش از سایر عوامل و حدود 51% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    تفاوت برنامه پزشک خانواده با برنامه توسعه شبکه های بهداشتی، در اهمیت جامعیت مراقبت ها با مدیریت پزشک خانواده، خدمات او، و گروه همراهش می باشد. این تفاوت به مفهوم ارتقای سطح مراقبت ها در برنامه پزشک خانواده نسبت به برنامه توسعه شبکه است. تاثیر محدود دستیاران پزشک در مقایسه با خدمات پزشک خانواده در بهبود نظام ارجاع، از جمله مشکلات توسعه نظام سلامت در ایران به شمار می رود.
    کلیدواژگان: نقض نظام ارجاع، بیمه درمان روستایی، پزشک خانواده با گروه همراه
  • سیدحاتم مهدوی نور *، مرتضی دنکوب صفحات 17-26
    مقدمه
    مصرف دارو در ایران بالاتر از استانداردهای جهانی است که البته متاثر از تجویز غیرمنطقی و مصرف خودسرانه دارو است. این امر از یک سو ضررهای مادی مستقیم و غیرمستقیم برای کشور دارد و از سوی دیگر سلامت مردم را به خطر می اندازد؛ بنابراین، ضروری است از تمام ظرفیت ها برای مصرف منطقی دارو استفاده شود.
    روش کار
    در این پژوهش نخست عوامل موثر بر مصرف دارو با مطالعه متون و مصاحبه با خبرگان استخراج و با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی ای آچ پی تحلیل شد. سپس، با تحلیل نقاط قوت و ضعف، و فرصت ها و تهدیدها، طی جلسات هم اندیشی با خبرگان راهبردهای اصلاح الگوی مصرف دارو تدوین شد. جامعه آماری مطالعه حاضر، تمامی پزشکان، داروسازان، تولیدکنندگان، و توزیع کنندگان دارو است و نمونه آماری 30 نفر است که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که فقدان نظارت در نظام تشخیص و تجویز، نبود نظام جامع ارجاع دهی بیمار، فقدان نظارت بر توزیع، حق ویزیت، توصیه دیگران برای مصرف دارو، فروش بدون نسخه در داروخانه ها، تجویز غیرمنطقی دارو، تجربه قبلی بیماری و شناخت آن، مشکل فرهنگی بیماران و اصرار بر تجویز دارویی بیش تر، وجود رابطه مالی بین پزشک و بیمار، ناآشنایی با عوارض دارو، توزیع دارو در غیر داروخانه ها، بی ضرر بودن داروی تجویزی و ارزان بودن دارو از عوامل مصرف بیش از اندازه دارو است.
    نتیجه گیری
    برای اصلاح الگوی مصرف دارو لازم است اقداماتی چون فرهنگ سازی، راه اندازی نظام ارجاع، گسترش بیمه ها، آموزش مداوم کادر پزشکی، و نظارت بر توزیع و تجویز در دستور کار مسئولین قرارگیرد.
    کلیدواژگان: دارو، برنامه ریزی، سبک زندگی، الگوی مصرف
  • حکیمه مصطفوی، آرش رشیدیان * صفحات 27-34
    مقدمه
    هر چند نظام های سلامت به دنبال حصول اهداف سلامت با استفاده از رویکردهای مبتنی بر شواهد علمی و ارزشی می باشند اما تصمیم گیری ها در این حوزه تحت تاثیر برخی عوامل ناملموس و پیش بینی نشده قرار می گیرد. هدف این مطالعه بررسی نقش لابی گری و تضاد منافع در تصمیم گیری های نظام سلامت کشور می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کیفی برای گردآوری داده ها از بررسی متون و مصاحبه با خبرگان نظام سلامت استفاده شد. مصاحبه های نیمه ساختار یافته با30 نفر از خبرگان نظام سلامت از سطوح خرد، میانه و کلان انجام شد. اطلاعات حاصل ازطریق چارچوب مفهومی ترکیبی (استنتاجی/ استقرایی) تحلیل شدند.
    یافته ها
    دو تم اصلی و شش زیرتم شناسایی شدند. تم اصلی ”اثرات تضاد منافع بر نظام سلامت“ شامل زیرتم های اثر بر اجرای برنامه ها، اثر بر روابط بین بخشی سازمان های ملی و اثر بر تصمیم گیری های مردم برای انتخاب فناوری های سلامت بود و تم اصلی ”اثرات لابی گری بر نظام سلامت“شامل زیرتم های اثر بر تصویب قوانین مربوط به وزارت بهداشت، اثر بر گرفتن بودجه بیش تر، اثر بر اجرا یا عدم اجرای برنامه های خاص بود.
    نتیجه گیری
    وجود تضاد منافع در نظام سلامت بیانگر عدم نظارت و کنترل کافی از سوی نهادهای مسئول می باشد اما لابی گری اگر به صورت اصولی و در راستای مکتب اخلاقی سودگرایی باشد؛ در نهایت باعث حفظ منافع بیماران می شود.
    کلیدواژگان: لابی گری، تضاد منافع، نظام سلامت، تصمیم گیری، مطالعه کیفی
  • محمود کیوان آرا، رضا خاکی *، حانیه سادات سجادی صفحات 35-43
    مقدمه
    شناسایی عوامل موثر بر اهدای خون نقش مهمی بر جذب اهداکنندگان سالم و مستمر دارد. هدف از انجام این مطالعه، استخراج عوامل موثر بر اهدای خون از طریق مقایسه دو گروه اهداکنندگان مستمر و غیرمستمر، با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر به روش توصیفی-تحلیلی در سال 1394 در استان ایلام انجام گرفت. نمونه مورد مطالعه از میان مراجعین سازمان انتقال خون استان به حجم 234 نفر و با روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شد. جمع آوری داده ها به کمک پرسشنامه تئوری رفتار برنامه ریزی شده حسن زاده و همکاران، که در مطالعات قبلی روایی و پایایی آن بررسی شده بود، انجام گرفت. داده ها پس از جمع آوری به کمک نرم افزار SPSS (نسخه 16) و آزمون های همبستگی اسپیرمن و من ویتنی یو تحلیل شد.
    یافته ها
    در هر دو گروه اهداکنندگان مستمر و غیرمستمر به ترتیب سطح تحصیلات دانشگاهی با 4/54% و 8/50%، شغل آزاد با 1/35% و 8/45%، مردان با 3/99% و 3/88%، متاهلین با 7/80% و 8/75%، گروه سنی 30 - 50 سال با 8/66% و 7/61% بیشترین نرخ مراجعین را به خود اختصاص دادند. در گروه اهداکنندگان مستمر، نگرش با نمره 28/0، عوامل تسهیل کننده با 28/0، و خودکارآمدی با 27/0، و در گروه اهداکنندگان غیرمستمر نگرش با نمره 27/0 و عوامل تسهیل کننده با 20/0 به ترتیب موثرترین عوامل بر قصد افراد در اهدای خون بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش مهم نگرش و عوامل تسهیل کننده در تعیین رفتارهای اهداکنندگان، پیشنهاد می شود با طراحی برنامه های مداخله ای آموزشی و راه اندازی کمپین جذب اهداکنندگان در بلندمدت، مقدمات تشویق و جذب اهداکنندگان فراهم شود تا تعداد اهداکنندگان مستمر و غیرمستمر حفظ و حتی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: اهدای خون، اهداکنندگان، رفتار برنامه ریزی شده، ایران
  • فرح بابایی، محمد آقاجانی، لیلی اسلامبولچی، مریم جوشری، زهره مظاهری، فریبا کیخسروی، علی ماهر * صفحات 44-53
  • جمشید کرمانچی، محمد آقاجانی *، مرجان قطبی، علی شهرامی، علیرضا اولیایی منش، سعید معنوی، لیلا پورآقاسی صفحات 54-63
|
  • Atefeh Ghanbari, Fatemeh Moaddab *, Abtin Heydarzade, Fatemeh Jafaraghaee, Fatemeh Barari Pages 1-8
    Background
    In the past 2 decades, following the failure of health systems to fulfill new needs and expectations of the community, a strong international motion to health system reform is formed. According to the new plan for this reform, the current study aimed at evaluating the challenges ahead of the health system evolution plan in Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran.
    Methods
    The current study was conducted based on a content analysis approach. A total of 43 managers of health care systems and hospitals directors completed a researcher-designed open-ended questions questionnaire. The qualitative data were analyzed using the content analysis method.
    Results
    Based on the obtained results, a total of 672 initial codes were extracted. After the analysis of initial codes, they were categorized into 4 main classes: “the health system: a need for the country”, “prerequisites”, “sustained monitoring” and “challenges”. The health system: a need for the country focused on regional necessities, health-oriented goals of the government, achieving health; a human priority; prerequisites focused on planning, culture-making, and infrastructures; sustained monitoring focused on polls and continuous supervision, and challenges focused on current and future challenges.
    Conclusions
    The health system evolution plan was implemented emphasizing the accessibility of health care services to everybody. Based on the viewpoint of manager, the plan was aimed to reduce the health care costs for the people, which is of great importance in Guilan province with regard to the problem of tourism industry. Of course, given the prerequisites and sustained monitoring of plan to carry out it better, it can play an effective role.
    Keywords: Health System, Health Care Delivery, Health
  • Mahmood Kazemian, Fatemeh Kavian Telouri * Pages 9-16
    Background
    In the current study, the referral system in family medicine program was assessed based on the criterion of comprehensive health care services on data from 17 health centers in Gorgan city, Iran.
    Methods
    First, the indices of referral system failure and family medicine characteristics for comprehensive care were introduced. Then, the regression correlation between referral failure and explanatory variables of comprehensive care in a panel data model with error-correction framework was considered, using monthly records of the Gorgan health centers from 2011 to 2012. Based on the employed model, the difference between coefficients in a monthly (long-run) and less than a month (short-run) trends was detectable.
    Results
    In the monthly trend, 10% increase in the number of family physicians reduced referral failure by 4.3%. On the contrary, the effect of 10% increase in the number of nurses and midwives, and similarly medical laboratory services on the failure of the program was negligible, 0.2%, and 1.5%, respectively. The weight coefficient of physicians in monthly trend was more than other factors, 51%.
    Conclusions
    The difference between family medicine program and health network development program can be described in the comprehensive care prompted by family physicians and the associated team services. This difference indicated the priority of family medicine program over the health network services. The lower effects of physicians’ assistants, compared with family physician services, on the improvement of referral system could be considered as the difficulties of health system development in Iran.
    Keywords: Referral System Failure, Rural Health Insurance, Team-Based Family Physician
  • Seyyed Hatam Mahdavinoor *, Morteza Donkob Pages 17-26
    Background
    Drug consumption in Iran is higher than the global standards due to irrational prescriptionand self-medication practices. On one hand, it losses the national capital directly and indirectly and, on the other hand, threatens community health; therefore, it is essential to employ all the capacities to modify the current pattern.
    Methods
    In the current study, factors influencing drug use were extracted by reviewing literature, interviewing experts, and analyzing the data by the analytic hierarchy process (AHP) technique. Then, by analyzing the strengths and weaknesses, opportunities and threats, the strategies for modifying drug consumption patterns were developed in consensus sessions between experts and authors. The statistical population of the study included all physicians, pharmacists, pharmaceutical manufacturers and suppliers, and a sample of 30 individuals was selected by the snowball sampling method.
    Results
    The analyses showed that lack of monitoring on the diagnosis and prescribing system, lack of a comprehensive referral system, lack of monitoring on medication distribution, physician visit cost, advice from others, buy without a prescription from pharmacies, irrational prescriptions, an experience of a disease and its diagnosis, the cultural context of patients and their insistence on taking more drugs, financial relationship between the doctor and the patient, lack of knowledge about side effects of drugs, distribution of drugs in stores other than pharmacies, and safety and low price of medicines could be considered as the main causes of irrational drug use.
    Conclusions
    To modify the drug consumption pattern, it is necessary to modify culture, set up a referral system, expand insurance, educate medical staff continuously, and monitor medicine supply chain and prescription patterns.
    Keywords: Lifestyle, Medicine, Pattern of Consumption, Programming
  • Hakimeh Mostafavi, Arash Rashidian* Pages 27-34
    Background
    Health systems attempt to fulfill health goals through evidence-based and value-oriented approaches, but decision-making in this sector is under the influence of some unknown and unexpected factors. The current study aimed at examining the role of lobbying and conflict of interests on the Iranian health system decision-making.
    Methods
    The literature review and interview with key experts were used in the current qualitative study to collect data. Thirty semi-structured interviews were carried out at micro, meso, and macro levels. Data were analyzed and interpreted through a mixed (inductive/deductive) thematic framework.
    Results
    Two themes and 6 subthemes were categorized based on the analyses; the theme of “the effects of conflict of interests on health system” with subthemes of effect on plans implementation, effect on intersector relations of national bodies, effect on public decisions, and also the theme of “effects of lobbying on health system” including subthemes of effect on attaining more budget or obtaining extra resources, effect on health technologies buying, and effect on implementation or non-implementation of special plans.
    Conclusions
    Conflict of interest indicates insufficient monitor of health system authorities, but lobbying can protect patients’ rights, if it is principally and ethically aligned with utilitarianism.
    Keywords: Conflict of Interest, Lobbying, Health System, Qualitative Study, Decision-Making
  • Mahmoud Keyvanara, Reza Khaki *, Haniye Sadat Sajadi Pages 35-43
    Background
    Factors affecting blood donation play an important role in attracting safe and continuous blood donors. The current study aimed at determining the factors affecting blood donation through comparing 2 groups of continuous and non-continuous blood donors, using the theory of planned behavior.
    Methods
    The current descriptive, analytical study was carried out in 2015 in Ilam, Iran. The population contained 234 blood donors recruited by the quota sampling method. The data were collected by the theory of planned behavior questionnaire (TPB questionnaire) developed by Hasanzade et al., which its validity and reliability were evaluated and confirmed in previous studies. Data were analyzed with SPSS version 16, using the Spearman correlation and the Mann-Whitney U tests.
    Results
    Among continuous and non-continuous blood donors, 54.4% and 50.8% had higher education, 35.1% and 45.8% had job, 99.3% and 88.3% were male, 80.7% and 75.8% were married, and 66.8% and 61.7% were in the age range of 30 - 50 years, respectively. Results also indicated that attitudes (score = 0.28), facilitating factors (score = 0.28), and self-efficacy (score = 0.27) were the most important factors affecting blood donation in the continuous donors group, while attitudes (score = 0.27) and facilitating factors (score = 0.20) were the most important ones in the non-continuous blood donors.
    Conclusions
    In the current study, attitudes and facilitating factors were the predictive factors of donation behavior. It is proposed to design intervention programs and launch educational campaigns to attract long-term donors in order to improve the attitudes toward blood donation and encourage and attract donors to increase and retain both the continuous and non-continuous donors.
    Keywords: Blood Donation, Donors, Planned Behavior, Iran
  • Farah Babaei, Mohammad Aghajani, Leila Estambolichi, Maryam Joshari, Zohre Mazaheri, Fariba Kykhosravi, Ali Maher * Pages 44-53
  • Jamshid Kermanchi, Mohammad Aghajani *, Marjan Ghotbi, Ali Shahrami, Alireza Olyaeemanesh, Saeid Manavi, Leila Poraghasi Pages 54-63