فهرست مطالب

پژوهش های ادبی و بلاغی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1395)

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • مصطفی گرجی* صفحات 11-24
    انسان شناسی و مفهوم انسان در کنار مفهوم خدا و جهان، یکی از مفاهیم بنیادی اندیشه ی بشری است. خدا، انسان، جهان، سه محور اساسی اندیشه بشری است که در طول تاریخ و در همه جوامع، پرسش های مهم درباره آنها مطرح شده و تمام تلاش فکری بشر، متوجه این سه کانون و یافتن پاسخ های مناسب برای پرسش های مربوط به آن است. مساله ارتباطات چهارگانه (رابطه انسان با خدا، خود، دیگری و طبیعت) در ادبیات داستانی به دلیل نوع، وضع و حال انسان معاصر به گونه ای بازتاب یافته که در ادبیات گذشته ما وجود نداشته و اگر هم بوده از جنس دیگری بوده است. در این پژوهش نویسنده ضمن اذعان به دامنه و گستردگی بحث حاضر در ادبیات داستانی معاصر، سعی کرده؛ این موضوع را در مجموع آثار یکی از نویسندگان پرمخاطب (مصطفی مستور) بررسی و تحلیل کند. او نویسنده ای است که در اغلب داستان هایش انسان هایی گرفتار در یک برزخ تمدنی را توصیف می کند و خدامحوری و تلاش برای کشف خویش، معنا و خداوند دغدغه ایی است که مبنای اصلی داستان های او را در بر می گیرد و کشف این رابطه است که مبنای زیستن و درک «معنای زندگی» در آثار او را جهت می دهد. در این پژوهش سعی شده مسائل چیستی انسان و روابطش با خدا، خود، دیگران و طبیعت، در مجموعه آثار مصطفی مستور بررسی و تحلیل شود.
    کلیدواژگان: خدا، انسان، طبیعت، ادبیات داستانی معاصر
  • صدیقه سادات مقداری * صفحات 25-38
    امروزه کتاب های کودکان یکی از وسایل ارتباط جمعی برای آنان محسوب می شود که در انواع متعدد آموزشی، هنری، فرهنگی و غیره کودک با آن سروکار دارد. از طرف دیگر کودکان هنوز تسلط کامل بر ارزشیابی محتوای کتاب ها را ندارند، می توان گفت که تصاویر نقش پررنگ تری را در این دوره ایفا می کنند؛ چرا که تصاویر سازی کتاب کودک که با معنای مصورساختن متن از لحاظ مطلب و مفهوم با توجه به سن مخاطب است. بنابراین گیرایی یا عدم گیرایی تصاویر می تواند سبب گرایش یا عدم گرایش کودک به مطالعه شود، به همین دلیل ارزیابی و تحلیل آنها و تمیزدادن تصاویر مناسب از نامناسب نقش مهمی ایفا می کند. رنگ در تاثیر گذاری تصویر از جمله مهمترین عوامل می باشد. لذا در این تحقیق ضمن معرفی الگوی پینتر(2008)، 4 کتاب تالیف شده به فارسی و 4 کتاب ترجمه شده به فارسی مرتبط به گروه سنی الف و ب از این منظر بررسی می شوند. تلاش شد تا کتاب های مورد مقایسه از نظر موضوعی یکسان باشند، اولا بطور کلی کتاب های داستانی با موضوع آموزش های رفتاری کودک در نظر گرفته شد و دوما کتاب های تالیف و ترجمه از نظر موضوع نیز همگن انتخاب شدند ( لجبازی، بی ادبی، تغذیه ی نامناسب و جیغ کشیدن) تا تاثیر موضوع بر انتخاب رنگ خنثی گردد. تحلیل داده ها نشان داد که بطور کلی تفاوت بارز و معنی داری در انتخاب رنگ برای تصاویر کودک در داستان های تالیف و ترجمه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، کتاب های مصور، بازنمایی بصری، تحلیل رنگ
  • فاطمه کاظمی*، محمد هادی مرادی، مرتضی زارع برمی صفحات 39-58
    ترجمه و تفسیر سورآبادی یکی از مهم ترین و قدیمی ترین تفسیرهای اهل سنت به زبان فارسی است. سورآبادی در حدود سال 470 هجری این تفسیر را به رشته تحریر در آورده است. وی در ذیل هریک از آیات، پس از ترجمه به تفسیر آیات پرداخته است و تلاش نموده از نظر زبانی به ویژه از نظر رعایت نکات صرفی، بلاغی و نحوی، تعادل کافی برقرار نماید. در این مقاله تلاش شده است دیدگاه جرجانی در مورد نظم و در باب استفهام مورد بررسی قرار گیرد و پس از آن بر اساس نظریه نظم عبدالقاهر جرجانی و دیدگاه بلاغی وی در باب استفهام، ترجمه برخی از آیاتی که مربوط به استفهام است و جرجانی در کتاب دلائل الاعجاز خود به بررسی این آیات پرداخته است مورد بررسی قرار گیرد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی به این نتیجه می رسد که سورآبادی در ترجمه تحت اللفظی خود از آیات شریفه مورد بحث ساختار زبان مبدا را بر هم نزده و بر اساس همین سبک به مقوله تقدیم و تاخیر توجه کرده است. از سویی دیگر وی در ترجمه خود به جایگاه معانی ثانویه استفهام توجه نموده است اما به صورت دقیق جایگاه بلاغی تقدیم و تاخیر را مد نظر قرار نداده است.
    کلیدواژگان: نظریه نظم، جرجانی، سورآبادی، استفهام، ترجمه
  • سلیمان قادری نجف آبادی * صفحات 59-72
    در قلمروی زبان شناسی و شعرشناسی شناختی بهره گیری از ابزار استعاره در کالبدی شدن تجارب بشری همواره مورد توجه بوده است. در این رابطه، اندامهای بدن همواره به عنوان یک حوزه ی مبدا در امر ساختارپردازی استعاری مفاهیمی متنوع در اغلب زبانها لحاظ می شده اند و در این امر از الگوهای فرهنگی هر زبان بهره برده اند. از این رو، پژوهش حاضر به جهت مطالعه ی تعامل میان نظام استعاری زبان، بدن و فرهنگ در زبان فارسی به بررسی پاره ای از استعارات مبتنی بر واژگان اندام های بدنی دل، جگر و چشم پرداخته است. داده های تحقیق از بوستان سعدی که اثری معرف فرهنگ و مشحون از استعارات بدنی است استخراج شده، در چهارچوب نظریات زبانشناسی شناختی تحلیل گردیدند. تحلیل داده ها نشان می دهد که الگوهای فرهنگی برآمده از نظام های فکری مربوط به عرفان و تصوف، طب سنتی و عقاید فرهنگی در مفهوم پردازی استعاری این اندامها در زبان فارسی نقش شایان توجهی داشته اند.
    کلیدواژگان: شعرشناسی شناختی، استعارات بدنی، الگوهای فرهنگی، بوستان
  • سمیرا صمصامی *، سید رضی میرصادقی صفحات 73-90
    بررسی صناعات بلاغی و چگونگی کاربرد آن از سوی شاعر برای فهم دقیق و اصولی شعر هر شاعر، لازم و ضروری است، زیرا صناعات شعری از جمله لوازم مهم سبک سازی هستند که بسامد و چگونگی نوع استفاده از این صناعات در شعر هر شاعر، سبک فردی و منحصر به او را می سازد. تشبیه یکی از مهم ترین و محوری ترین عناصر در حوزه ی علم بلاغت و نشان دهنده ی وسعت خیال و زاویه ی دید شاعر است. پروین اعتصامی از شاعرانی است که تشبیه در دیوان او جایگاه ویژه ای داشته و به دو دسته ی فشرده و گسترده تقسیم می گردد؛ مقاله حاضر نیز به بررسی جایگاه و انواع تشبیه از لحاظ ساختار و شکل و مضمون و محتوا در دیوان ایشان می پردازد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و داده ها با استفاده از شیوه تحلیل محتوا بررسی شده اند و در پایان به شکل نمودارهایی نشان داده شده اند. نتیجه پژوهش حاکی از آنست که تنوع در عین روانی و سادگی و بسامد بالای تشبی هات حسی به حسی و تشبی هات بلیغ موجب شده که اشعار پروین اعتصامی علاوه بر جذابیت و دلنشین شدن و به راحتی قابل درک و فهم شوند.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، تشبیه، اشعار، بسامد
  • حافظ حاتمی * صفحات 91-101
    دیوان حافظ گنجینه ای ارزشمند از شعر ناب فارسی است. در شعر خواجه شیراز نه تنها موضوعات و مضامین، برای همیشه تازه وگسترده اند، بلکه از منظر بلاغت و عناصر زیبایی شناختی، بهره مندی از صور خیال، به کارگیری زبان ممتاز، خلق انواع موسیقی، وزن های زیبا و مطبوع و مانند آن نیز کم نظیر است. بررسی و تحلیل عوامل مختلف زبانی حافظ و استفاده از شیوه های گوناگون در آفرینش محتوای برجسته، امکان شناخت بهتر دریافت تصاویر و توصیفات او به مخاطب می دهد. یکی از شگردهای خاص او، نقد اجتماعی و طنز انتقادی است و در این زمینه از انواع طنز استفاده کرده است . تهکم یا استعاره تهکمیه و یا کنایه طنز آمیز و راه های ساخت و پردازش این نوع طنز و هم چنین رابطه تهکم با تحکم مورد توجه پژوهش حاضر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، صنعت بلاغی و فنون ادبی، طنز، تهکم، نقد اجتماعی
|
  • Mostafa Gorji* Pages 11-24
    assaHafez’s poems, which reflect his world of whim and mystery, has always been considered as a text to be analyzed for its complex meaning and language, and in this regard, these poems have been analyzed from many perspectives. The arch typical analysis of literature, which has attracted great attention for the past decades, such as other inter-major studies, is considered to be a subcategory of psychological analysis. This study, which attempts to research archtypical implications of the human characteristics, paves the way for further and deeper studies of the literature and depicts the global humanitarian message of poets such as Hafez. This study has tried to observe the world of Hafez’s poems through Jung’s school of psychoanalysis and the arch type perspective, and aims to analyze the reoccurring character of the ‘Old Wise Man’ in Divan-e Hafez. The comparative study of the ‘Pir-e Moghan’ character in Divan-e Hafez and Jung’s ‘Old Wise Man’ shows that these two characters are very much alike, and in fact somewhat in accordance with each other.
    Keywords: Jung, Arch type, Old Wise Man, Pir-e Moghan
  • Sedighe Sadat Meghdari* Pages 25-38
    Today, Children's books are considered as one of the mass media devices for them in multiple types of educational, artistic, cultural and other ones that children are dealt with. Considering their age, children are not experienced enough to evaluate and analyze the books contents and distinguish appropriate from inappropriate images which plays a more important role than the text in this period. Because the pictures in Children's books are an inevitable part that visualize the text for children. Then the pictures attractiveness or their repel can motivate them to study or not. The color of images is among the most important factors influencing children. In this paper the method proposed by Painter (2008) is selected for color analysis, 4 book written in Persian and 4 books translated into Farsi related to the age group A and B are examined. The selected books are equalized regarding their subjects (pertinacity, screaming, impoliteness, inappropriate diet). Data analysis showed that generally there were not obvious and significant differences in choice of colors for the images of children in the authored and translated stories.
    Keywords: children's literature, picture books, visual representation, color analysis
  • Fatemeh Kazemi*, Mohammad Hadi Moradi, Morteza Zare Pages 39-58
    The investigation of Surabadi Translation according to the Abdul Qader Al Jorjani's theorg of order. (case study of question sentencs.)
    One of the most important and theoldest interpretations of Sunni in Persian language isthe translation and interpretation of Surabadi. Around the year of 470 Hegira, Abu Bakr 'Atiq ibn Mohammad al-Heravi, known as Surabadi, wrote this interpretation. Surabadi under any of the verses, after the translation, interpreted the versesand tried to obtain an adequate balance in terms of observing morphological and syntactic rhetoric.The present article investigates Jurjani’sviews on order and questions and after that the article studies the translation of some verses according tothetheory of orderand his rhetorical perspective on questions. Jurjani surveyed these verses, which are related to questions, in his book titled “ Alajaz reasons”. Adopting a descriptive-analytic approach the article concludes that in his own literal translation of these holy verses, Surabadi did not change the structure of the source text and using this strategy, he noticed dedicate and delay categories. On the other hand, in his translationhe accounted for the importance of Secondary meanings questions but he did not consider the rhetorical position of dedicate and delay meticulously.
    Keywords: theory of order, Jorjani, Surabadi, questions, Translation
  • Soleyman Ghaderi Najafabadi* Pages 59-72
    In the field of cognitive linguistics and cognitive poetics, researchers have emphasized metaphor’s important role in conceptualizing world experiences. In this respect, body parts have always been considered as a source domain in structuring various concepts in most languages and they’ve been exploiting the cultural models of each language in this deed. So, in order to investigate the interaction between metaphor, body, and culture in Persian, the present study tries to analyze some body-part metaphors including del (heart-stomach), jegar (liver) and chechm (eye). The data was collected from Sadi’s Bustan which is the demonstrative of Persian culture and has a great deal of body-parts metaphors. The analysis of the metaphorical expressions was carried out within a theoretical framework based on insights from cognitive linguistics and poetics. The data analyzed shows that Iranian cultural models, derived from Iranian traditional medicine and Persian spiritual belief systems such as the Sufi worldview and Islamic religion are some factors that affect the structure of cross-domain conceptual mappings.
    Keywords: cognitive poetics, cultural models, body, part metaphors, Bustan
  • Samira Samsami*, Seyyed Razi Mirsadegi Pages 73-90
    Cheking the Rhetorical Figures and How it Applies by The Poet for Understanding
    Exact and Principled Poetry of Each Poet is Necessary, Because the Poetic Figures
    are Important Parts of Making Style Which Frequency and How to use These
    Figures in Poetry of Each Poet ,Make Individual and Unique Style of Poet.
    Simile is one of the Most Important and Pivotal Element in the Realm of Rhetoric
    and it Indicates The Breadth of Mind and Point of View of Poet. Parvin Etesami is
    one of the Poets that Simile has Special Place in her Poem, and Devided into
    two Categories of Compacted and Widespread .
    This Paper Pays to Checking Place, Types of Simile in Terms of Structure and
    Shape, and Contents and Theme in her Poem. Research Method Was Descriptive
    Analysis, and the Data Have Been Checked by Content Analysis Method. and at
    The end ,They Have Been Shown in the Chart.
    The Result of Paper, it is Significant That Variety at the Same Simplicity and High
    Frequency of Sensory Sensation Simile and Strenuous Simile Caused That Parvin
    Etesami's Poems ,in Addition to Charm and Pleasant and Being Realizable and
    Understandable.
    Keywords: Parvin Etesami, simile, poetry, frequency
  • Hafez Hatami* Pages 91-101
    Hafez’s Divan is valuable treasure of Persian pure poetry. in poetry of KHajeh, not only the themes and topics, are new and extensive for every time, but from the perspective of, rhetoric and aesthetic ingredients, such as the utilization of image, the use of excellent language, creating all kinds of music, cute and pleasant rhythm are inimitable. linguistic analysis of various factors and the use of pure content creation and highlights possible ways to get a better understanding images and descriptions he gives to the audience. One of the his special techniques, social criticism and humor is critical in the field humor is used. In this article ,Sarcasm and irony as well as ways of processing this type and relationship sarcasm with domination have been consider considered.
    Hafez’s Divan is valuable treasure of Persian pure poetry. in poetry of KHajeh, not only the themes and topics, are new and extensive for every time, but from the perspective of, rhetoric and aesthetic ingredients, such as the utilization of image, the use of excellent language, creating all kinds of music, cute and pleasant rhythm are inimitable. l
    Keywords: Persian poet, rhetorical image, literary fiction, sarcasm, irony, social criticism