فهرست مطالب

پژوهش های ادبی و بلاغی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1396)

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • پروین تاج بخش * صفحات 9-27
    داستان نویسان پسامدرن برای بازآفرینی اثر هنری و نقد مسائل اجتماعی از نقیضه نویسی بهره می گیرند. داستان «بز زنگوله پا» از محمدعلی علومی داستانی پسامدرنیستی است. در این نقیضه درون مایه ای مفهوم کلی گرایانه متن سنتی از هم می پاشد و داستان به محل چالش گفتمان های متضاد بدل می گردد. از مضامین پسامدرن در داستان می توان به بازتاب سبک زندگی شهری، سیطره گفتمان ها در رفتار شخصیت ها، بریدن از سنت ها، جانشین شدن فردیت به جای آرمان گرایی جمعی و نقش تکنولوژی و فناوری در زندگی امروز اشاره کرد. نویسنده از طریق اتصال کوتاه از جهان واقعیت به جهان تخیلی داستان وارد می شود و خط مرزی میان داستان و واقعیت را فرو می ریزد و بر تصنعی بودن اثر تاکید می ورزد. اتصال کوتاه در کنار مولفه هایی چون عدم اقتدار نویسنده، نوسان زاویه دید، وجود روایت های تو در تو و پایان بندی آزاد از عوامل ایجاد عدم قطعیت در داستان اند. وجود بینامتن های گوناگون در داستان و آمیختن شعر و نقیضه و خاطره گویی سبب پویایی و توسعه متن شده است. حضور چند بینامتن در کنار یکدیگر، خواننده را با جهان های متفاوتی که در یک شبکه متنی جای دارند، روبرو می کند. روابط بینامتنی و اتصال کوتاه در برجسته کردن محتوای هستی شناسانه اثر نقش مهمی دارند؛ چرا که موجب سیال شدن مرزهای بین متون مختلف می شوند. این نوشتار با شیوه توصیفی- تحلیلی قصد دارد به سوالات زیر پاسخ دهد. 1- کدام مولفه های پسامدرن در داستان بز زنگوله پا دیده می شود؟ 2- نویسنده برای برجسته کردن محتوای وجود شناسانه از چه روش هایی استفاده می کند؟
    کلیدواژگان: داستان پسامدرن، بز زنگوله پا، محمدعلی علومی، نقیضه، پردازی
  • سجاد نجفی بهزادی *، جهانگیر صفری صفحات 28-43
    نویسندگان کودک با انتخاب و پردازش مناسب درون مایه می توانند کودکان را با مسایل مهم زندگی و جهان پیرامون آشنا کنند. یکی از نویسندگانی که در داستان هایش به کودکان و مسایل آنها توجه زیادی دارد، رولد دال است. او یکی از نویسندگان برجسته و مشهور ادبیات کودک انگلستان است. دال آثار متعددی برای کودک و نوجوان خلق کرده و بیشتر آثارش به زبان فارسی و چندین زبان زنده دنیا ترجمه شده است. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل درون مایه و تصویر در داستان های کودکانه دال است. درون مایه داستان های دال اغلب پیرامون زندگی کودک و مسائل دوران کودکی است.روش تحقیق به صورت کتابخانه ای و تحلیل محتواست. مسایلی چون؛ تفاوت فکری و سلیقه کودک و بزرگسالان، کاهش ترس در کودکان، تاثیرات منفی خشونت در زندگی کودک، افزایش محبت و همدلی میان کودک و همسالان و تقویت روحیه انتقاد در کودک، مهم ترین درون مایه داستان های دال را تشکیل می دهد.افزایش محبت و همدلی میان کودک و همسالان و تقویت روحیه انتقاد در کودک، مهم ترین درون مایه داستان های دال را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: درون مایه، تصویر، رولد دال، کودک
  • حسن بساک *، فاطمه بیگم سید عصایی صفحات 45-53
    منظومه وامق و عذرا یکی از آثار ظهیر کرمانی است که آن را به تقلید از خسرو نامه ی عطار سروده است. در این مقاله وجوه تشابه دو اثر غنایی منظومه ازهر ومزهر نزاری قهستانی و وامق و عذرای ظهیر کرمانی با روش کتابخانه ای و با شیوه ی تحلیل و توصیف مورد بررسی قرار گرفت. به جهت شناخت عمیق ترمتون ادبی و غنایی این دو اثر به شیوه مقایسه ای مورد مطالعه قرار گرفتند که در هر دو اثر شاهزاده ای عاشق دختری زیبا شده ولی بعد از روبرو شدن با مخاطرات فراوان و ماجراهای هولناک مشابه به معشوق خود رسیده اند. با وجود شباهتهای دو منظومه تفاوتهایی نیز در این دو منظومه وجود دارد مانند شیوه عاشق شدن شخصیت ها، عذرا دختر پادشاه جن است و ازه،ر شاهزاده ای از نوع انسان، حضور هلیل به عنوان رقیب در ازهر و مزهر و نبودن رقیب در وامق و عذرا. در مجموع زاویه دید در هر دو داستان بیرونی است و صحنه پردازی متفاوت است. در اثر ظهیری کرمانی مخیل و در اثر نزاری قهستانی بیشترصحنه ها بیان حماسی نبردهای مزهر با هلیل و یاران اوست. زبان منظومه ی ظهیر کرمانی مزین به آرایه های ادبی است اما اثر نزاری قهستانی نسبت به آن ساده تر است و این مساله اثر وی را از شکل حجمی به خطی بدل ساخته است.
    کلیدواژگان: وامق و عذرا، ازهر و مزهر، ظهیر کرمانی، نزاری قهستانی
  • رامین محرمی، خدابخش اسداللهی، شکرالله پورالخاص، پیام فروغی راد * صفحات 54-70
    محمود کیانوش از پیشگامان شعر کودک در ایران به شمار می رود. اشعار وی، علاوه بر سادگی ساختار و روانی جملات، دارای محتوایی متناسب با جهان بینی مخاطب است. وی با گذر از «من» واقعی(انسان بزرگسال) و انتخاب زبان کودک، بر اساس مقتضای حال مخاطب سخن گفته است. در این جستار، با بررسی محتوای دو مجموعه شعر طوطی سبز هندوستان(گروه های سنی الف و ب) و بچه های جهان(گروه های سنی ج و د)، در پی پاسخگویی به دو سوال محوری زیر هستیم:- آیا کیانوش در به کارگیری مضامین شعر کودک به گروه سنی و رشد ذهنی مخاطب توجه داشته است؟
    - با توجه به گروه های سنی مختلف، در دو مجموعه ی مورد پژوهش، کدام مضامین بیشترین کاربرد را دارد؟
    آشنایی کیانوش با نیازهای فکری و توجه به درک محدود کودک باعث شده است نگاه کودکانه را در اشعارش برگزیند و جهان را از دریچه ی چشم کودکان بنگرد و بر اساس این، سخن خود را با اقتضای سنی کودک تطبیق دهد؛ البته کیانوش به همه ی گروه های سنی کودکان نگاهی یکسان ندارد؛ بلکه با افزایش گروه سنی، مفاهیمی از قبیل خود محوربینی و عینی گرایی تبدیل به تعامل گروهی و مفاهیم انتزاعی شده، و به تبع آن، مضامین اشعار او نیز تغییر یافته است.
    کلیدواژگان: محمود کیانوش، شعر کودک، مخاطب شناسی، تحلیل محتوا
  • مهدی خادمی کولایی *، مرتضی محسنی، فاطمه شفیعی نیا صفحات 71-90
    بررسی ساختاری (ریخت شناسی) یکی ازشیوه های واکاوی اثر ادبی است که با تحقیقات ساختار شناس روسی، ولادیمیر پراپ، در 1928 قدم به عرصه نهاد. هدف از تحلیل ساختاری در هر موضوعی رسیدن به شناخت بهتری از سرشت انسان و طبیعت و ارتباط این روساخت ها با کنه عقاید و مذهب و هنر و دانش مردمان است. برای پی بردن به این ارتباطات، معیارها و شاخصه هایی لازم است تا مولفه های اصلی و محوری از عناصر غیر مهم _ که نقش کلیدی در پیش برد حوادث ندارند _ بازشناخته شوند. الگوی ریخت شناسی پراپ یکی از روش هایی است که این معیارها را در اختیار محقق قرار می دهد.
    این مقاله که به شیوه کتابخانه ای و با بهره گیری شگرد توصیف و تحلیل نگاشته شده، کوشیده است تا شعرهای روایی نیما را بر اساس نظریه ی ریخت شناسی پراپ تحلیل کند و نشان دهد که منظومه های نیما تا چه حد با خویش کاری های سی و یک گانه ی پیشنهادی پراپ منطبق است و ساختار کلی آن ها چگونه است. دستاورد پژوهش ناظر براین است که کارکردهای آغازین منظومه ها با کارکردهای موجود در قصه های پریان منطبق است؛ اما خویش کاری های میانی و پایانی، به دلیل واقعی بودن داستان ها اگرچه ظاهرا با کارکردهای مورد بررسی پراپ مشابه است؛ لیکن از نظر مصداق با آن ها متفاوت است. درنهایت این داستان ها با تفاوت در تعداد و مضمونخویش کاری ها در ساختاری مشابه جای می گیرند و با مدل پیشنهادی پراپ قابل تحلیل هستند.
    کلیدواژگان: منظومه های نیما، شعر روایی، نقد ریخت شناسانه پراپی، ساختار، خویش کاری
  • محمد شکرایی * صفحات 91-102
    تخیل در کنار عناصری همچون زبان، عاطفه، اندیشه و موسیقی از عناصر مهم و سازنده شعر و کلام شاعرانه محسوب می شود. فن بیان نیز محملی است که از دیرباز این عنصر مهم شعری در آن مورد بررسی قرار گرفته است و در این باب از گذشته های دور تا به امروز کتب متعددی به نگارش درآمده است. تامل در کتاب بیان آقای دکتر سیروس شمیسا گویای آن است که این کتاب نسبت به دیگر کتبی که در سالهای اخیر در موضوع بیان به نگارش درآمده حائز امتیازات ویژه ای است. توجه ایشان به بلاغت قدیم و مطالعات بلاغی جدید با تاکید بر اشعار سنتی و معاصر فارسی باعث شده است که در این اثر خواننده در عین رهایی از دشواری های بلاغت قدیم با یافته های نوینی در موضوع بیان مواجه شود. نظر به اهمیت این کتاب و از این جهت که جزء کتب درسی دانشگاهی است نگارنده لازم دانست در باب برخی موضوعات و نکات این کتاب مطالبی را بیان کند. مطالبی که به منظور ارج نهادن بر مساعی استاد و تقویت این کتاب صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: بلاغت، بیان، سیروس شمیسا
|
  • Parvin Tajbakhsh* Pages 9-27
    Postmodern novelists use parody to recreate art works and criticize social matters. Story “A Goat with Bell” by Mohammad Ali Oloomi is a content parody which general concept of traditional text is splashed and story is changed to a challenging place for conflicting discourses. Some of postmodern contents in this story are as follows: reflection of urban life style, domination of discourses in characters behavior, breaking away from traditions, substitution of total idealism by individuality and role of tech in daily life. Author enters from real world to imaginary one via shortcuts and breaks the border between story and reality and emphasize on work’s being dummy. Shortcut beside other components such as writer’s Lack of authority, Fluctuations of perspective, nested narrations and free ending are factors that lead to uncertainty in stories. Existing various intertextuality in story and mixing poem and parody, also narrating memories has developed the text. Also reader is facing different worlds located in text. Intertextuality relations and shortcut play an important role in highlighting ontological content of story as it moves and changes borders between different texts. Here, with an analytical-descriptive method, we try to answer the following questions: 1- which postmodern components are observed in story “a goat with bell” ? 2-which methods did author use to highlight the ontological contents?
    Keywords: postmodern story, A Goat with Bell, Mohammad Ali Oloomi, parody
  • Sajjad Najafi Behzadi*, Jahangir Safari Pages 28-43
    The child's writers, with proper in-house selection and processing, can familiarize children with the important issues of life and the world around them. One of the authors who have paid attention to children and their issues in their stories is Rold dale. He is one of the prominent writers of British child literature. Dale has created numerous works for the child and adolescent, and most of his works have been translated into Persian and several languages. The purpose of this study is to investigate and analyze the theme and image and image in the childish stories of the dale. The theme of the stories of Dale is often about childhood and childhood issues. The research method is library and content analysis. Issues such as children's and adult's intellectual differences, the reduction of children's fears, the negative effects of violence in the child's life, the increase of love and empathy between children and peers, and the strengthening of the child's attitude of critique are the most important intrinsic stories of the dale.
    Keywords: theme, Image, Rold dale, child
  • Hasan Basak*, Fatemeh Beygom Sayed Asaee Pages 45-53
    Epopee Vameghi and Ezra (the name is poetry book) one of works is that it mimics the Khosro Zahir Kermani is written attar. (Iranian poet) in this paper, the similarities between the effects of Ghanaian and epopee terms in poetry and Vameghi and Ezra Zahir Kermani using a library and evaluated by means of analysis and description. for a deeper understanding of literary texts and richness of those two effects were studied comparative method both the prince was in love with a beautiful girl but after facing a difficult and terrible adventures similar to his beloved have and despite the similarities of the two-way there are also differences in the two systems including ways of falling in love with the characters, daughter of the king of the puck is and the prince of the human species, Halil presence as a competitor in Halil is a name of a rival prince and a term Azhar and Mizehr and not rival in Vameghi and Ezra. All these writings are term in the event of in total viewing angle in both outer story and the setting is different. Zahir Kermani and imaginative as well, due to the most expression of epic battles scenes with his companions. Zahir Kermani is decorated with figures of speech-language system but it is easier to work than Nizari Quhistani and that has made his work from a linear volume.
    Keywords: Vamegh, Ezra, Azhar, Mizehr, Zahir Kermani, Naziri Quhistani
  • Ramin Moharami, Khodabakhsh Asadolahi, Shokrolah Porolkhales, Payam Foroghi Rad* Pages 54-70
    Mahmoud Kiyanoush is one of the pioneer in children’s poetry. His poems, simpler structure and fluency, with content tailored to the audience's worldview. His transition from "my" real (adult) and child language, spoken by the appropriate audience. In the research, we want to answer two below main questions by studying content of two children’s poetry, collection, “green parrot of India” (age groups A and B) and “children of the world” (age groups C and D):Has Kiyanoush paid attention to age groups and children’s cognitive development in the using themes for children?
    according to different age groups in these two collections of research, which themes have most use?
    Kiyanoush Trading and intellectual needs due to limited understanding of children, the Children look at the world from the eyes of children see and choose his poems and Based on this, speak with your child's age requirement to adapt; Of course, K to all children at the same age group is not But with increasing age, such as the self-centered concepts and objectivity into group interaction and abstract concepts, and consequently, themes of his poems have also been changed.
    Keywords: Mahmoud Kiyanoush, poetry, children, audience recognition, content analysis
  • Mehdi Khademi Kolayi*, Morteza Mohseni, Fateme Shafeinia Pages 71-90
    Structural study is one of the literary work investigation methods, that has created by Russian morphologist, Veladimir Propp’s researchings in 1928.
    The aim of structural analysis in each essue is reach to a better recognition of human temper and nature and relation between these external conducts and depth of people ’s believes , religion , art and knowledge .
    To know these relations a standard is needed to realize unimportant elements witch don´t have main role in events progress.
    This Research making on effort to Analysis Nima’s narrative verse base on Propp Morphology theory and reveal that how much Nima’s Poems are coinciding to 31-type suggested out put of Propp and how the general structure is.
    that the output in the begining of Nima’s Poem now, are coinciding with output of fairies story , but middling and ending output because of being genuine of the stories. Although they are as the same as output of considerating Propp.
    However it is different from meaning comment. Finally, these stories with difference in numbers and content output placed in the same structure and they can be analysis with Propp suggested model.
    Keywords: Nima's Poem, Narrative Verse, Propp's Morphology, structure, function
  • Mohammad Shokrayi* Pages 91-102
    Imagination apart from other parts such as language, affection, thought and music are the fundamental components of poetry and poetry speech. Rhetorical science and semantics originated from far past is a branch in which these poetry components are dealt with and numerous books have been published on the topic. Sirus Shamisa's book on semantics and rhetoric is a brilliant among its similar works and it has some superiorities over others. His deep attention to traditional rhetorics and rhetorical studies and focusing on traditional and contemporary poems- allow the readers to overcome the complexity of the concepts and get familiar with the modern concepts of this branch of knowledge. Taking into account the fact that this book is taught at the universities, the present author deemed to be of high necessity to shed light on some points, sections and chapters. It is noteworthy to mention that the comments and explanations are to appreciate and recognize the importance and value of the writerscontribution to the topic under discussion. And to enhance the quality of the of
    Book.
    Keywords: Eloquence, Figurative, Sirus Shamisa