فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • جلال چمانده، سهراب الوانی نژاد*، پرویز غلامی صفحات 1-16
    سابقه و هدف
    جنگل های زاگرس که عمدتا جزو جنگل های نیمه خشک و شاخه زاد هستند از خطر آتش سوزی در امان نبوده و آتش بطور مداوم این جنگل ها را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه تغییر در ترکیب و مقدار پوشش گیاهی در عرصه های دچار آتش سوزی می تواند علاوه بر تعیین شدت تخریب، میزان توانایی بازسازی منطقه را مشخص سازد. هدف از انجام این تحقیق بررسی ترکیب، تنوع و پاسخ گیاهان علفی پس از آتش سوزی در جنگل های شاخه زاد بلوط ایرانی در منطقه تولگهی در استان کهگیلویه و بویراحمد است.
    مواد و روش ها
    آتش سوزی در تابستان 1389 صورت گرفت و ویژگی های پوشش گیاهی علفی شامل ترکیب و تنوع گیاهان علفی پس از گذشت 4 سال از آتش سوزی اندازه گیری شد. برای برداشت پوشش علفی در داخل هر قطعه نمونه اصلی 1000 متر مربعی (که به صورت تصادفی منظم در یک شبکه آماربرداری 100×50 متر جهت اندازه گیری خصوصیات جنگلشناسی طراحی شده بود)، 5 ریز قطعه نمونه یک متر مربعی در مرکز و چهارگوشه ی قطعه نمونه اصلی برداشت و نوع گونه و درصد پوشش آن تخمین زده شد. در مجموع در دو منطقه آتش سوزی شده و شاهد تعداد 200 ریز قطعه نمونه (در هر منطقه 100 ریز قطعه نمونه) مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای محاسبه شاخص های تنوع از نرم افزار PAST و جهت بررسی پاسخ گروهی کل گونه های گیاهی به آتش سوزی از آنالیز افزونگی (RDA) در نرم افزار Canoco 4.5 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از 72 گونه علفی شناسایی شده، 22 گونه فقط در منطقه آتش سوزی و 9 گونه نیز تنها در منطقه شاهد حضور داشته و 41 گونه بین دو منطقه مشترک بودند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که از بین گونه های گیاهی مختلف ، 17 گونه از لحاظ درصد تاج پوشش پاسخ معنی داری نسبت به آتش سوزی داشتند. آتش‏سوزی موجب شد تا درصد تاج پوشش تیره های Gramineae و Rubiaceae به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یابد. نتایج بررسی شاخص های تنوع گونه ای نشان داد که بین دو منطقه شاهد و آتش سوزی شده از لحاظ این شاخص ها هیچ اختلاف معنی داری وجود ندارد. نتایج آنالیز چند متغیره تحلیل افزونگی (RDA) نیز نشان داد که گونه های علفی پاسخ های متفاوتی نسبت به آتش سوزی داشتند، به طوری که درصد تاج پوشش گونه های Onobrychis sativa، Orobanche sp.، Hordeum glaucum، Pimpinella sp.، Bellevalia sp. Bromus danthoniae، Bromus tectorum و Chardinia orientalis در منطقه آتش سوزی بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق پیش رو نشان داد که آتش سوزی عامل مهم و تاثیر گذاری است که پس از گذشت 4 سال از وقوع آن؛ موجب افزایش معنی دار گندمیان و پهن برگان یک ساله و در مقابل کاهش معنی دار گندمیان و پهن برگان چندساله در پوشش علفی زیر اشکوب جنگل های بلوط ایرانی شده است.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، آنالیز چند متغیره RDA، شاخص های تنوع، جنگل های زاگرس
  • علی جهانی * صفحات 17-34
    سابقه و هدف
    با توجه به کاهش روزافزون قابلیت برداشت چوب از جنگل های هیرکانی نیاز به برنامه ریزی برای استفاده از سایر قابلیت های اکوسیستم های جنگلی همچون اکوتوریسم بیشتر از گذشته احساس می شود. برنامه ریزی اکوتوریسم نیاز به اطلاعات کافی درباره جذابیت های اکولوژیکی، ساختار و عناصر منظر طبیعی دارد. از طرفی ارزیابی صحیح از وضعیت مناظر مختلف در یک منطقه مستلزم داشتن اطلاعات کافی در مورد معیارهای تاثیرگذار و همچنین نوع، نحوه و میزان اثرگذاری هر یک از این معیارها در درک کاربر از کیفیت منظر است. تعیین نقاطی که از نظر ساختار منظر، کیفیت بالایی دارند گام اول در جهت بالا بردن کیفیت زیباشناختی آنها و حفاظت از اکوسیستم طبیعی می باشد. در این مطالعه تلاش جهت ارزیابی کیفیت زیباشناختی منظر جنگل با استفاده از ترکیب دیدگاه جامع کمی و روش مدل سازی شبکه عصبی مصنوعی جهت تعیین موثرترین عناصر عینی منظر در افزایش کیفیت زیباشناختی ذهنی منظر است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر در سه بخش پاتم، نمخانه و گرازبن جنگل آموزشی پژوهشی خیرود دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران (با تنوع بالا در کیفیت منظر) انجام شد. در منطقه جنگلی مورد مطالعه در مجموع 200 منظر با ساختار متنوع از نظر پوشش درختی و ترکیب منظره ها شناسایی و اطلاعات مربوط به عناصر و ویژگی های منظر ثبت گردید و کیفیت زیباشناختی با دید ناظر ارزیابی شد. در این تحقیق به منظور مدل سازی ارزیابی کیفیت زیباشناختی منظر جنگل، ویژگی های ساختاری و عناصر هریک از مناظر ثبت و اقدام به طبقه بندی کیفیت زیباشناختی منظر در سه کلاس کیفیت زیباشناختی ضعیف(1)، مطلوب(2) و عالی(3) گردید. به منظور پردازش داده ها با ابزار هوشمند شبکه عصبی، از شبکه پرسپترون چندلایه استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به ضرایب تبیین آزمون شبکه معادل 88/0، 896/0 و 969/0 در طبقه بندی کلاس های 1 تا 3، دقت شبکه عصبی در پیش بینی کیفیت زیباشناختی منظر جنگل از سطح بسیار مطلوبی برخوردار است. بر اساس نتایج آنالیز حساسیت ترکیب منظر، تنوع منظر درختی و پوشش درختان قطور به ترتیب بیشترین تاثیر را در طبقه بندی مناظر جنگل در کلاس1 و 2 داشته اند. از طرفی تنوع منظر درختی، ترکیب منظر و موقعیت دید به ترتیب بیشترین تاثیر را در طبقه بندی مناظر در کلاس3 از خود نشان دادند.
    نتیجه گیری
    شناسایی تاثیرگذارترین عناصر بر کیفیت زیباشناختی منظر جنگل، مشخص می سازد که جهت مدیریت و برنامه ریزی منظر جنگل و دستیابی به نقاط چشم انداز با کیفیت منظر مطلوب از دیدگاه کاربر یا ناظر توجه به ترکیب منظر و تنوع بالا در منظره های موجود، تنوع منظر درختی با تنوع بالا در گونه های درختی توده و همچنین حضور درختان قطور و کهنسال در الویت قرار می گیرد. تحقیق حاضر روش نوینی را در ارزیابی کیفیت زیباشناختی منظر جنگل ارائه می کند و مدل حاصله علاوه بر ارائه معیارهای کاربردی در ارزیابی کیفیت منظر جنگل، به عنوان یک سامانه پشتیبان تصمیم گیری با قابلیت استفاده در اکوسیستم های جنگلی مشابه شناخته می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زیباشناختی منظر جنگل، شبکه عصبی مصنوعی، پرسپترون چندلایه، ترکیب منظر
  • مهدی خدری زاده، رحیم ملک نیا *، کامران عادلی، جلال هناره صفحات 35-48
    سابقه و هدف
    شدت فزاینده بهره برداری در جنگل های زاگرس و عدم توفیق طرح ها و برنامه های احیایی سبب بروز حساسیت های اجتماعی در بعد سرزمینی در قبال وضعیت بحرانی جنگل های زاگرس شده است. از این رو بحث چگونگی اداره این جنگل ها از مهمترین بحث های سالیان گذشته می باشد. به نظر می رسد محور اصلی ناکامی های پیشین، نبود پذیرش اجتماعی بوده و مشارکت جوامع محلی میتواند راه حل این مشکل باشد. مطالعه حاضر به بررسی موانع مشارکت جوامع محلی و زمینه های موجود جهت مشارکت در مدیریت جنگل های زاگرس می پردازد. این تحقیق در بخش نمه شیر شهرستان بانه با جامعه آماری 361 نفر از سرپرستان خانوار روستاهای مورد مطالعه انجام شد.
    مواد و روش ها
    بر اساس جدول مورگان تعداد 186 نفر به عنوان نمونه سرپرستان خانوار جهت گردآوری داده های تحقیق انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری و سپس تحلیل شدند.
    یافته ها
    بررسی موانع مشارکت بیانگر آن است که ذینفع نبودن جوامع در مدیریت، بهره نبردن از دانش بومی در تدوین برنامه ها، وابستگی زیاد جوامع محلی به جنگل و نبود تشکل های مردمی تاثیر زیادی بر مشارکت پایین مردم محلی دارد. بر اساس یافته های تحقیق بین متغیرهای میزان اعتماد(p<0/05) ، قابلیت اجرایی برنامه ها (p< 0/05) ، شرکت در کلاس های آموزشی (P<0/01) و دیدگاه جنگل نشینان نسبت به اداره منابع طبیعی(p<0/01) با میزان مشارکت آنها درمدیریت جنگل رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج ارزیابی زمینه های مشارکت مردم محلی نشان داد که 4/98 از افراد تمایل دارند در زمینه گزارش قاچاق چوب، 00/82 درصد در زمینه اطفای حریق، 8/32 درصد در زمینه پیش گیری از تغییر کاربری و 1/13 درصد در زمینه احیای اراضی تخریب در مدیریت مشارکت فعال داشته باشند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق، میتوان بیان کرد که مردم محلی تمایل به مشارکت در برنامه های مدیریت و به طور ویژه در برنامه-های حفاظتی می باشند و می توان از این توان برای حفاظت و احیا جنگل استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، مدیریت مشارکتی جنگل، دست اندر کاران جنگل، مدیریت پایدار
  • سیما رمضانپور آذر *، حسن اکبری، مجید لطفعلیان صفحات 49-62
    : مسیرهای چوبکشی تکمیل کننده شبکه حمل ونقل چوب محسوب می شوند و ارتباط تنگاتنگی با وضعیت شبکه جاده، شیوه های جنگل شناسی، روش های بهره برداری، وضعیت توپوگرافی، شیب، قابلیت های مکانیکی خاک و عوامل دیگر دارند. هدف از این تحقیق طراحی مسیرهای چوبکشی در پارسل های 22 و 23 جنگل دارابکلا با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی به همراه AHP به منظور عبور مسیرهای طرح شده از مناطق پایدار و دسترسی مناسب به سطح جنگل می باشد.
    بدین منظور نقشه های شیب، موجودی در هکتار، تراکم آبراهه، مناطق غیرقابل عبور (بیرون زدگی سنگی و زادآوری) ، خاکشناسی، جهت دامنه، زمین شناسی، تیپ جنگل، و ارتفاع از سطح دریا که از عوامل مهم در طراحی شبکه ریزبافت می باشند در این مطالعه به عنوان لایه های اطلاعاتی موردبررسی قرار گرفت و مسیرهای طراحی شده مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    تجزیه وتحلیل وزن لایه های مختلف نسبت به هم بر اساس نظر کارشناسان، نشان داد که شیب با وزن نسبی 301/0 دارای بیشترین امتیاز و ارتفاع با وزن نسبی 029/0 دارای کمترین امتیاز می باشد و نسبت ناسازگاری 08/0 می باشد. در نهایت برای منطقه مورد مطالعه دو واریانت طراحی شد واریانت اول با طول 51/2957 متر دارای تراکم طولی 06/25 متر در هکتار و واریانت دوم با طول 85/3853 متر دارای تراکم طولی 66/32 متر در هکتار می باشد. بررسی وضیعت عبور واریانت های مختلف مسیر از نقشه قابلیت عبور اراضی منطقه مورد مطالعه نشان داد که در واریانت اول 54/83 درصد و در واریانت دوم 81/84 درصد از طول مسیر چوبکشی از مناطق بسیارمناسب و مناسب و 46/16 درصد از طول واریانت اول و 27/15 درصد از طول واریانت دوم از مناطق نامناسب و بسیار نامناسب عبور کرده است. مقایسه واریانت های طراحی شده با استفاده از روش نزدیک ترین مسیر نیز نشان داد متوسط فاصله هر گره تا مسیر برای واریانت اول 77/64 و برای واریانت دوم 56/45 متر می باشد.
    کلیدواژگان: شیب طولی، فواصل چوبکشی، مسیرچوبکشی، نزدیک ترین مسیر، وزن نسبی
  • مدل سازی مطلوبیت رویشگاه گونه ملج (Ulmus glabra Huds.) در جنگل خیرود نوشهر
    عاطفه محمدی، سید جلیل علوی*، سید محسن حسینی صفحات 63-76
    : گونه ملج یکی از گونه های با ارزش جنگل های شمال کشور می باشد که به دلیل دخالت بی رویه انسان و شیوع بیماری مرگ نارون در معرض خطر انقراض قرار دارد و باید به نحو شایسته ای از نابودی آن جلوگیری گردد، بنابراین حفظ و احیاء این گونه با ارزش امری ضروری است. یکی از مهم ترین ارکان مدیریتی در خصوص حفاظت و احیاء گونه های با ارزش، شناسایی رویشگاه های مطلوب آن گونه می باشد. مدل های پراکنش گونه ای یک الگوریتم تحلیلی- آماری به منظور شناخت روابط بین پراکنش گونه های گیاهی و عوامل محیطی می باشند که برای تعیین رویشگاه های مطلوب گونه ها مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از این پژوهش پیش بینی حضور گونه ملج در جنگل خیرود نوشهر با استفاده از مدل های خطی و جمعی تعمیم یافته و تهیه نقشه مطلوبیت رویشگاه با استفاده از بهترین مدل است.
    در مطالعه حاضر با بهره گیری از دو روش مدل سازی متداول در تهیه نقشه مطلوبیت رویشگاه، یعنی مدل های خطی و جمعی تعمیم یافته و نقشه خصوصیات اولیه و ثانویه توپوگرافی حاصل از مدل های رقومی زمین با اندازه تفکیک 5/12 متر، نقشه مطلوبیت رویشگاه ملج در جنگل خیرود نوشهر تهیه گردید. با استفاده از روش نمونه برداری بدون قطعه نمونه و اطلاعات آماربرداری، تعداد 873 پایه ملج ثبت شد. از آنجا که توپوگرافی یکی از فاکتورهای بسیار مهم در پراکنش گونه های گیاهی می باشد، خصوصیات اولیه (شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا، انحنای سطح زمین، شامل انحنای مسطح، انحنای پروفیلی و انحنای تانژانتی) و ثانویه (شاخص های رطوبت توپوگرافی، توان جریان، تابشی و حرارتی) توپوگرافی با استفاده از مدل رقومی زمین با دقت ارتفاعی 5/12 متر محاسبه گردید. با توجه به موجود بودن نقشه خاک شناسی، حاصلخیزی خاک و زمین شناسی منطقه مورد مطالعه، ارزش هر یک از این مشخصه های محیطی فوق در محل پایه ملج استخراج گردید. در مرحله بعد، با استفاده از دو روش مدل سازی خطی و جمعی تعمیم یافته، احتمال حضور گونه ملج در ارتباط با متغیرهای محیطی ذکر شده، مدل سازی گردید.
    ارزیابی مدل های مورد بررسی با استفاده از معیارهای سطح زیر منحنی، کاپا و آماره مهارت درست، نشان داد که مدل جمعی تعمیم یافته با مقدار سطح زیر منحنی برابر 78/0، مقدار کاپا برابر 44/0 و مقدار TSS برابر 44/0 درای عملکرد بهتری است. بر اساس ارزیابی اهمیت نسبی متغیرها در مدل جمعی تعمیم یافته، ارتفاع از سطح دریا و عمق دره، مهم ترین متغیرها در تعیین رویشگاه گونه ملج می باشند. مطالعه حاضر نشان داد که حدود 62 درصد منطقه موردمطالعه، دارای پتانسیل مطلوب برای گونه ملج می باشد.
    کلیدواژگان: رویشگاه های مطلوب، متغیرهای اولیه و ثانویه توپوگرافی، مدل خطی تعمیم یافته، مدل جمعی تعمیم یافته
  • مقایسه خصوصیات محیطی و رسته بندی رابطه گونه های چوبی با عوامل محیطی در جنگل های شهرستان ایلام
    جواد میرزایی*، ناهید جعفریان، مصطفی مرادی، مهدی حیدری صفحات 77-90
    : از آنجا که پایداری طولانی مدت اکوسیستم های جنگلی وابسته به حفظ کیفیت خاک است، آگاهی از وضعیت خاک های مناطق جنگلی و بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی به لحاظ درک فرایندهای خاکسازی حائز اهمیت می باشد. این مطالعه به منظور مقایسه خصوصیات محیطی، رسته بندی رابطه گونه های چوبی با عوامل محیطی در جنگل های شهرستان ایلام انجام گرفت.
    به این منظور در رویشگاه غالب گونه های ارغوان، آلبالو وحشی، وامچک، بادام برگ سنجدی، دافنه، زالزالک، شن و کیکم 4 محل نمونه برداری به صورت تصادفی انتخاب شد. در هر محل نمونه برداری سه نمونه تصادفی خاک از عمق 30-0 سانتیمتری برداشت شد و یک نمونه ترکیبی از آن به آزمایشگاه خاکشناسی منتقل شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل: اسیدیته، هدایت الکتریکی، فسفر، نیتروژن، پتاسیم، آهک، کربن آلی، وزن مخصوص ظاهری، رطوبت اشباع و بافت خاک اندازه گیری گردید.
    نتایج نشان داد که بالاترین میزان نیتروژن و کربن آلی در گونه شن و کمترین مقدار در گونه وامچک مشاهده شد. بیشترین میزان فسفر، پتاسیم، رطوبت اشباع، هدایت الکتریکی و اسیدیته در خاک زیر اشکوب کیکم مشاهده شد، در حالیکه خاک گونه ارغوان بالاترین میزان وزن مخصوص ظاهری را نشان داد. همچنین نتایج نشان داد که کمترین و بیشترین مقدار درصد آهک به ترتیب متعلق به گونه شن و ارغوان است. علاوه بر این بیشترین و کمترین میزان درصد شن به ترتیب در گونه وامچک و بادام برگ سنجدی نشان داده شد. بیشترین درصد رس در گونه آلبالو وحشی و کمترین میزان آن در گونه شن دیده شد. گونه شن بالاترین میزان درصد سیلت و وامچک کمترین میانگین را نشان داد. از نظر فیزیوگرافی گونه بادام برگ سنجدی در ارتفاع از سطح دریای بالاتری از سایر گونه ها و گونه کیکم و شن در بالاترین درصد شیب استقرار داشتند. نتایج آنالیز CCA نشان داد که بین عوامل محیطی و حضور گونه ها ارتباط معنی داری وجود دارد. عواملی همچون کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهک، هدایت الکتریکی، رس، سیلت، شن، ارتفاع از سطح دریا و جهت دامنه بر حضور و عدم حضور گونه های درختی ودرختچه ای بیشترین تاثیر را دارند. حضور دو گونه بادام برگ سنجدی و شن در کنار هم بیانگر شرایط مشابه رویشگاهی آن ها و بالا بودن فسفر، پتاسیم، نیتروژن، کربن آلی، رطوبت اشباع، سیلت در ارتفاع از سطح دریای بالاتر بود. همچنین نزدیکی شرایط رویشگاهی گونه های دافنه، زالزالک، آلبالوی وحشی و ارغوان با میزان آهک و شن بالا در رویشگاه آن ها قابل تفسیر می-باشد.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، زاگرس
  • اثرات اقتصادی و معیشتی محصولات غیرچوبی در درآمد جنگل نشینان رودسر، استان گیلان؛ مطالعه ی موردی میوه خرمندی (Diospyros lotus)
    فرشاد کیوان بهجو، سجاد قنبری *، قربان مرادی، امید غفارزاده صفحات 91-104
    : در دهه های اخیر، محصولات غیرچوبی جنگل به عنوان یکی از مولفه های مهم در مدیریت پایدار جنگل و کاهش فقر جوامع محلی شناخته شده اند. این محصولات به عنوان یک منبع درآمد مستمر در کنار سایر فعالیت های درآمدزای خانوارها نظیر کشاورزی و دامداری برای مردم محلی منجر به ایجاد تعلق خاطر و انگیزه برای حفاظت مستمر جنگل ها به عنوان منبع تولید خواهد شد. پی بردن به اهمیت این محصولات بدون شناخت گونه های موجود و آگاهی از میزان تولید ویژگی های کمی و کیفی این منابع امکان پذیر نخواهد بود. هدف از این مطالعه برآورد میزان تولید و اهمیت اقتصادی این محصولات در درآمد خانوارها در سه روستای جنگلی شهرستان رودسر استان گیلان می باشد.
    در این تحقیق از دو روش آماربرداری و تکمیل پرسشنامه استفاده شد. آماربرداری با 30 قطعه نمونه با ابعاد 100 در 100 متری (یک هکتاری) به صورت تصادفی سیستماتیک انجام شد. در داخل هر قطعه نمونه نزدیکترین درخت به مرکز قطعه نمونه جهت اندازه گیری میزان میوه تولیدی انتخاب شد. در مرحله دوم، به منظور بررسی مسایل اقتصادی اجتماعی از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و مشاهده مستقیم و به روش سرشماری از 120 خانوار سه روستای مورد مطالعه در تابستان سال 1394 جمع آوری اطلاعات انجام گردید.
    نتایج نشان داد که به طور متوسط هر پایه حدود 25 کیلوگرم میوه تولید می کند. با توجه به میانگین تعداد گونه خرمندی 17 پایه در هکتار، حدود 425 کیلوگرم میوه در هکتار تولید می شود. مجموع میوه برداشت شده خرمندی بوسیله خانوارها در سه روستای لوسرا، نرماش و سیاهگل چال برابر 3880 کیلوگرم و میانگین برداشت سالانه خانوار 32 کیلوگرم می باشد. درآمد خالص سالانه خانوار از محل برداشت میوه در منطقه مورد مطالعه از 230 تا 2100 هزار ریال تغییر می کند. میزان ارزش مورد انتظار جنگل حاصل از تولید خرمندی به ازای هر هکتار 6050000 ریال می باشد. برداشت این میوه برای 15 نفر روز در سال اشتغال ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد خانوارها، برداشت، تولید میوه، اشتغال، کارگاه های فراوری
  • تاثیر ترکیب تاج پوشش توده جنگلی بر چرخه بیوژئوشیمیایی گونه راش هیرکانی (Fagus orientalis Lipsky) (مطالعه موردی: جنگل آموزشی پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس- صلاح الدین کلا)
    یحیی کوچ*، کتایون حق وردی، فاطمه روستایی صفحات 105-122
    : گونه راش به عنوان یکی از با ارزش ترین گونه های صنعتی ایران با حضور در ترکیب های تاجی گونه های مختلف اثرات متفاوتی بر حاصل خیزی خاک خواهد داشت. مطالعات متعددی به بررسی نقش ترکیب تاج پوشش بر چرخه های بیوژئوشیمیایی پرداختند و نتایج متفاوتی حاصل شده است. ترکیب های متفاوت تاج پوشش در مقیاس های مختلفی ناهمگنی ایجاد می کنند. این تفاوتها با تاثیری که بر کمیت و کیفیت جریان وروی و خروجی آب و عناصر غذایی دارند بر جریان های بیوژئوشیمیایی نیز اثرات مختلفی خواهند داشت. هدف این پژوهش تعیین عملکرد تاج پوشش خالص و آمیخته راش هیرکانی در تغییرات چرخه بیوژئوشیمیایی این گونه است.
    چهار ترکیب تاج پوشش درخت راش در اشکوب فوقانی، شامل راش- ممرز، راش- افراپلت، راش آمیخته (راش- افراپلت- ممرز) و راش خالص در جنگل آموزشی- پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس مورد توجه قرار گرفت. برای هر ترکیب پنج تکرار مشخص و در مجموع بیست قطعه نمونه در جنگل ایجاد شد. در فصل رویش (تابستان) ، نمونه های لاشبرگ و خاک (10 × 50 ×50 سانتی متر) در نزدیکترین فاصله به تنه اصلی درختان راش و از چهار سمت آن جمع آوری و یک نمونه ترکیبی به آزمایشگاه انتقال داده شد. مشخصه های کربن و نیتروژن لاشبرگ، مشخصه های فیزیکی- شیمیایی خاک شامل وزن مخصوص، بافت خاک، رطوبت، واکنش خاک، کربن آلی، نیتروژن کل و مشخصه های زیستی و تصاعد گازی شامل زیتوده میکروبی کربن و نیتروژن، جمعیت و زیتوده کرم خاکی، تصاعد گازی متان، دی اکسید کربن و نیتروزاکسید اندازه گیری شد.
    ترکیب آمیخته تاج پوشش بالاترین کیفیت لاشبرگ با بیشترین مقدار نیتروژن و کمترین مقدار کربن را نشان داد. کمترین مقدار چگالی ظاهری و بیشترین مقدار رطوبت خاک در ترکیب خالص راش مشاهده شد و بافت خاک تفاوت معنی داری نشان نداد. بیشترین میزان pH و نیتروژن خاک در ترکیب آمیخته و بیشترین مقدار کربن و نسبت کربن به نیتروژن خاک در ترکیب خالص راش مشاهده شد. بیشترین مقادیر زیتوده میکروبی کربن (80/707 میلی گرم بر کیلوگرم) ، زیتوده میکروبی نیتروژن (79/50 میلی گرم بر کیلوگرم) ، تصاعد دی اکسیدکربن (54/0 میلی گرم دی اکسیدکربن در مترمربع در روز) و نیتروزاکسید (38/ میلی گرم نیتروزاکسید در مترمربع در روز) در ترکیب خالص راش و بیشترین تعداد (60/2 تعداد در مترمربع) و زیتوده کرم خاکی (29/ 11 میلی گرم در مترمربع) در ترکیب آمیخته مشاهده شد. تصاعد متان تفاوت آماری معنی داری در بین ترکیب های مختلف درختی نشان نداد.
    کلیدواژگان: تصاعد گاز، جنگل صلاح الدین کلا، خاک، راش خالص، راش آمیخته
  • ارتباط بین بیماری زغالی بلوط و خسارت سوسکهای چوبخوار (Borer beetles) در جنگلهای شهرستان خرم آباد
    محمد رستمیان، محمدرضا کاوسی*، عیدی بازگیر، منوچهر بابانژاد صفحات 123-138
    : در جنگل های زاگرس سوسک های چوبخوار بعد از ظهور خشکسالی های اخیر و به دنبال تنش های خشکی و ضعف فیزیولوژیک درختان طغیان نموده و روند مرگ و میر درختان را تسریع کرده اند، از طرفی شیوع بیماری زغالی و خشکیدگی درختان بلوط، به یکی از مشکلات اصلی جنگل های بلوط ایران تبدیل شده است. هدف از این تحقیق ارتباط بین خسارت سوسک های چوب-خوار و بیماری زغالی بلوط در جنگل های کاکاشرف شهرستان خرم آباد بود.
    منطقه مورد مطالعه بخشی از جنگل های کاکاشرف واقع در بخش مرکزی شهرستان خرم آباد است که یکی از کانون-های آلودگی بیماری زغالی در این شهرستان می باشد. شبکه آماربرداری با ابعاد 150×200 متر روی نقشه رقومی منطقه مورد مطالعه در محیط GIS ترسیم و محل برخورد اضلاع شبکه به عنوان مراکز قطعات نمونه در نظر گرفته شدند. قطعات نمونه به شکل دایره ای و با مساحت 15 آر استقرار یافتند و در داخل هر قطعه نمونه تمام درختان از نظر میزان آلودگی به بیماری زغالی بلوط و همچنین سوسک چوبخوار مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی ارتباط خسارت سوسک چوب خوار و بیماری زغالی بلوط از رگرسیون خطی استفاده شد و به منظور بررسی میزان و شدت خسارت سوسک های چوب خوار و همچنین بیماری زغالی بلوط در جست های درختان از تجزیه واریانس یکطرفه استفاده شد.
    نتایج این پژوهش نشان داد درختان منطقه مورد مطالعه با شدت 96/92 درصد به بیماری زغالی و با شدت 04/47 درصد به سوسک چوب خوار آلوده شده بودند. رگرسیون خطی ارتباط قوی را بین خسارت سوسک چوب خوار با درصد خشکیدگی درختان (5/94 =R2) و خسارت سوسک چوب خوار با درصد آلودگی درختان به بیماری زغالی (9/85 =R2) نشان داد. تعداد جست ها در آلوده شدن درختان به بیماری زغالی و سوسک های چوب خوار در سطح اطمینان 99 درصد اختلاف معنی داری را نشان دادند. قطع و هرس شاخه و سرشاخه درختان تاثیر قابل توجهی در افزایش آلودگی آنها به آفات و بیماری ها نشان داد، درختان قطع شده بیشتر به سوسک چوب خوار (43/41 درصد) و درختان هرس شده بیشتر به بیماری زغالی (27/47 درصد) آلوده شده بودند.
    کلیدواژگان: سوسک های چوب خوار، بیماری زغالی، Biscogniauxia mediterranea، Quercus brantii، خرم آباد
  • بررسی وضعیت تولید، اشتغال و تجارت در صنعت چوب ایران
    علی بیات کشکولی*، منیژه مهماندوست صفحات 139-152
    : بخش صنعت چوب مشاغل مستقیم و غیر مستقیم ایجاد می کند و با ایجاد ارزش افزوده نیاز داخل را برطرف و می-تواند تراز تجاری را مثبت کند. صنعت چوب باعث ارزش افزوده منابع غیر چوبی مانند پلاستیک، شیشه و مواد ساختمانی نیز می شود و یک منبع درآمدزای ریالی و ارزی برای کشور حتی بدون اتکاء به منابع جنگلی داخلی می باشد. شرایط موجود بخش صنعت چوب با بررسی کمی وضعیت واردات، تولید و اشتعال، صادرات و تراز تجاری فرآورده های چوبی مشخص می شود.
    روش شناسی تحقیق تحلیلی و توصیفی بوده و با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده میزان اشتغال و تولید و از طرف دیگر تعرفه ها و تجارت انواع فرآورده های چوبی بررسی خواهد شد. اطلاعات اولیه به صورت کتابخانه ای، پایگاه های داده ای و مصاحبه با نمونه گیری خوشه ایبرای بنگاه های هر بخش صنعت چوب جمع آوری شد و سپس مقدار کمی تولید، اشتغال و تجارت برای هر گروه محصول، استان و ایران محاسبه گردید.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که در حال حاضر تعداد نفرات مشغول به کار در صنعت چوب معادل 100513نفر در 4204 بنگاه اقتصادی می باشد و بخش مبلمان با 59026 نفر در 2197 بنگاه اقتصادی بیش از نیمی از کل اشتغال این صنعت را در اختیار دارد و در سایر بخش ها 41487 نفر در 2007 کارگاه یا کارخانه مشغول به کار می باشند. از این تعداد در بخش درب چند سازه چوبی معادل 16385 نفر در 685 کارگاه یا کارخانه و در نهایت در بخش روکش کردن اوراق فشرده چوبی 6358 نفر در 250 کارگاه یا کارخانه مشغول به فعالیت می-باشند. استانهای گیلان، تهران، مازندران، آذربایجان غربی و خراسان رضوی بیشترین تعداد کارگاه یا کارخانه و نفرات مشغول به کار در صنعت چوب را دارند. در این میان استان گیلان با 18030 نفر در 835 کارگاه یا کارخانه بیشترین میزان اشتغال را به خود اختصاص داده است. هرچند صنعت مبلمان بخش قابل توجهی از اشتغال در صنایع چوب را به خود اختصاص داده است؛ اما دارای تراز بازرگانی منفی می باشد. البته زیربخش هایی از مبلمان سازی که وابسته به فنون بومی است (خاتم و منبت کاری) بدلیل ارزآوری دارای تراز بازرگانی مثبت می باشند. بخش صنایع مبلمان با میانگین تعداد 27 نفر شاغل در هر بنگاه در زمره صنایع کوچک طبقه بندی می شوند. صنعت پارکت دارای ظرفیت قابل توجهی در توسعه اشتغال صنایع چوب می باشد. در حال حاضر تنها 7/0 درصد از بازار مصرف پارکت به تولید داخلی اختصاص داشته و باقی نیاز کشور از طریق واردات تامین می گردد.
    کلیدواژگان: اشتغال، تولید، ترازتجاری، صنعت چوب
  • امکان ساخته عایق های آکوستیکی دو لایه از نخل خرما
    محمد علی سعادت نیا *، نوشین ستاری، مهران روح نیا، محسن بهمنی، محمد هادی مرادیان صفحات 153-166
    : قابلیت بافت های نرم گیاهی در بدام انداختن امواج نا خواسته (نوفه) ، تمایل به جایگزینی منابع لیگنوسلولزی با عایق های ساخته شده از الیاف معدنی افزایش داده است. در کاربرد مواد لیگنوسلولزی، فاکتورهایی همچون ساختار متخلخل، فراوانی نسبی، تجدید پذیری و نداشتن خطر برای سلامتی موجودات زنده (برخلاف الیاف حاصل از پشم شیشه) بسیار اهمیت دارند. کمبود ماده اولیه در ایران برای تامین مواد مورد نیاز بخش صنعت، توجه را به منابع لیگنوسلولزی جدید در بخش هایی از ایران معطوف کرده است. از این رو در مطالعه حاضر، امکان استفاده از نخل خرما (Phoenix dactylifera) به عنوان یک ماده گیاهی فراوان در جنوب ایران، جهت کنترل و کاهش آلودگی صوتی مورد بررسی قرار گرفت.
    از دو درخت نخل با قطرتقریبی 40 سانتی متر و از ارتفاع برابر سینه هرکدام یک دیسک با ضخامت 12 سانتی متر برش و سپس در دو جهت عمود بر هم و در فاصله بین مغز تا پوست، نمونه های مکعبی با ابعاد 2×12×12 سانتی متر برش داده شد. پس از برش نهایی، نمونه ها در نایلون قرار گرفته و تا زمان انجام آزمون در فریزر نگهداری شدند. قبل از انجام آزمون، مقطع نمونه ها با چسپ اپوکسی پوشانده و با یک برنامه ملایم چوب خشک کنی به رطوبت تعادل رسانده شدند. از هرکدام دیسک های آزمونی دایره ای شکل با قطر10 و 3 سانتیمتر تهیه گردید. نمونه ها به مدت دو هفته در فضای آزمایشگاه در رطوبت 65 درصد و دمای 20 درجه متعادل سازی شدند. هر دیسک با روکش های مقوایی با وزن پایه 130، 300. 500 (gr/cm2) که از الیاف سطح تنه (کورتکس) و الیاف برگ نخل تهیه شده بود پوشانده شده و سپس با استفاده از لوله امواج ساکن، ضریب تضعیف موج در فاصله 125 تا 8000 هرتز اندازه گیری گردید.
    نتایج نشان داد، که عایق های ساخته شده از نخل خرما قابلیت جذب صوت بالایی داشته و این قابلیت با استفاده از روکش مقوایی ساخته شده از الیاف تنه بهبود یافت. در فرکانس 2000 هرتز یک افت شدید در میزان جذب صوت مشاهده شد که برای جبران آن روکش مقوایی ساخته شده از الیاف سطح تنه با وزن پایه 130 (gr/cm2) و برای الیاف برگ، روکش مقوایی سنگین تر با زون پایه 500 (gr/cm2) مناسب بودند.
    کلیدواژگان: نخل خرما، ضریب جذب صوت، الیاف تنه، الیاف برگ
  • بررسی ویژگی های بیومتری، فیزیکی و شیمیایی چوب بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) (مطالعه ی موردی؛ شهرستان لردگان)
    صدیقه سعیدی، محسن بهمنی*، فرهاد کول، یعقوب ایرانمنش، مژگان عباسی صفحات 167-178
    : ویژگی های بیومتری، فیزیکی و شیمیایی چوب گونه های مختلف درختی عوامل مهمی جهت تعیین، شناخت و کاربرد آنها می باشد. گونه بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) از خانواده Fagacea، مهم ترین و فراوانترین گونه درختی جنگل های زاگرس در استان های غرب و جنوب غربی کشور می باشد که ویژگی های بیومتری، فیزیکی و شیمیایی چوب آن تاکنون مورد مطالعه قرار نگرفته است. در این تحقیق، برخی از خصوصیات ذکر شده چوب درخت بلوط ایرانی از شهرستان لردگان استان چهارمحال و بختیاری اندازه گیری شد. این خصوصیات شامل ویژگی های بیومتری الیاف مانند طول الیاف، قطرالیاف و ضخامت دیواره سلولی، ویژگی های فیزیکی مانند جرم ویژه و هم کشیدگی و واکشیدگی حجمی و ویژگی های شیمیایی مانند مقدار سلولز، لیگنین و مواد استخراجی بودند. با اندازه گیری و بررسی این ویژگی ها می توان اطلاعات ارزشمندی در زمینه عناصر سلولی و ارتباط آن با دوام طبیعی این گونه به دست آورد.
    این پژوهش در جنگل های روستای آتشگاه در 55 کیلومتری جنوب غربی شهرستان لردگان انجام شد. شهرستان لردگان یکی از مهم ترین رویشگاه های جنگلی استان چهار محال و بختیاری است. در این مطالعه تعداد سه اصله درخت سالم با قطر تقریبی 35 سانتی متر برای تعیین ویژگی های بیومتری (طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره و ضخامت الیاف) ، فیزیکی (جرم ویژه، هم کشیدگی و واکشیدگی حجمی) و شیمیایی (میزان سلولز، میزان لیگنین، میزان مواد استخراجی و میزان خاکستر) انتخاب و قطع شد. از هر درخت سه دیسک از قطر برابر سینه تهیه و سپس نمونه های چوبی در جهت شعاعی درخت از مغز به سمت پوست بریده و خواص مورد نظر اندازه گیری شد. جداسازی الیاف با استفاده از روش فرانکلین انجام شد. برای اندازه گیری چگالی از استاندارد ISO-3131 استفاده شد. اندازه گیری میزان سلولز موجود در چوب بر اساس درصد ماده خشک چوبی و مطابق با استاندارد T264-om-88 آیین نامه TAPPIلیگنین بر اساس استاندارد T-222-6m-88آیین نامه TAPPI مواد استخراجی بر اساس استاندارد ASTM شماره D1107-84 انجام گردید.
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین کلی طول الیاف، قطر کلی الیاف، قطر حفره و ضخامت دیواره الیاف در جهت شعاعی به ترتیب 67/967، 14/17، 67/3 و 41/6 میکرون می باشد. همچنین نتایج نشان داد که جرم ویژه خشک و پایه این چوب برابر با g/cm3 10/0±00/1 و g/cm3 11/0±91/0 و میزان هم کشیدگی و واکشیدگی حجمی به ترتیب 12/10 و 29/11 درصد است. بررسی خصوصیات شیمیایی نشان داد که مقدار سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر برون چوب و درون چوب درخت بلوط ایرانی به ترتیب 37، 25، 1. 19، 3. 13، 41، 23، 2. 6 و 3. 56 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: چوب بلوط ایرانی، ویژگی های بیومتری، خواص فیریکی، خواص شیمیایی
  • تهیه آلفا-سلولز از باگاس و ارزیابی ویژگی های آن
    ملیحه کرمی*، حسین رسالتی، احمدرضا سراییان، محمدرضا دهقانی صفحات 179-192
    : این تحقیق با هدف تولید و ارزیابی خمیر حل شونده یا آلفا-سلولز از باگاس مورد بررسی قرار گرفت. معمولا از آلفا-سلولز برای تولید مشتقات سلولزی استفاده می کنند که مزیت آنها نسبت به سلولز، قابلیت انحلال آنها در حلال های رایج تجاری است. خمیرهای حل شونده، دارای آلفا-سلولز و درجه روشنی زیاد، همی سلولزها، خاکستر و مواد استخراجی کم هستند و توزیع وزن مولکولی یکنواخت دارند.
    خرده باگاس ها در مرحله پیش استخراج تحت شرایط اسیدی ضعیف با استفاده از اسید استیک، در دمای بیشینه 165 درجه سانتی گراد، جهت دست یابی به افت بازده هدف در دو محدوده 20 و 30 درصد تیمار شدند. از هر دو نوع خمیر پیش استخراج شده، با استفاده از فرآیند سودا-آنتراکینون در دمای بیشینه 165 درجه سانتی گراد خمیرکاغذ قابل رنگ بری با عدد کاپای حدود 12 تولید گردید. نمونه های خمیرکاغذ تولید شده در شرایط بهینه با استفاده از سیستم رنگ بری بدون کلر عنصری (ECF) و توالی AD0EpD1P رنگ بری شدند. سپس ویژگی های مورد نظر براساس آئین نامه استاندارد تاپی تعیین شدند. در نهایت برای تجزیه و تحلیل آماری نتایج آزمایشات انجام شده روی خمیرهای حل شونده ی تولید شده از نرم افزار SPSS و آزمون t دونمونه استفاده گردید.
    در این پژوهش خمیر حل شونده، حاوی مقدار آلفا-سلولز زیاد از باگاس مغززدایی شده، با پیش استخراج اسیدی و فرآیند خمیرسازی سودا-آنتراکینون تهیه شد. هنگامی که میزان افت بازده در مرحله پیش استخراج اسیدی از 20 به 30 افزایش یافت میزان آلفا سلولز تولیدی افزایش اما درجه پلیمریزاسیون کاهش یافت. در تولید خمیر حل شونده علاوه بر لیگنین، همی سلولزها نیز ناخالصی های نامطلوب محسوب می شوند، بنابراین هر چه این مواد بیشتر از خمیر خارج گردند میزان خلوص سلولز افزایش می یابد، اما با افزایش میزان تخریب همی سلولز در مرحله پیش استخراج، ممکن است زنجیره سلولزی نیز آسیب ببیند و هرچند میزان آلفا-سلولز افزایش یابد با افت زیاد درجه پلیمریزاسیون همراه باشد.
    کلیدواژگان: باگاس، آلفا - سلولز، پیش استخراج، درجه روشنی و درجه پلیمریزاسیون
  • حذف سرب از محلول های آبی با استفاده از ژل نانو فیبر سلولز باکتریایی
    حسن رضایی*، سهیلا مقصودلو صفحات 193-204
    : فلزات سنگین از جمله سرب به علت سمیت، پایداری و عدم قابلیت تجزیه بیولوژیکی اثرات سوء فراوانی بر موجودات زنده و محیط زیست می گذارندحضور فلزات سنگین در آب های سطحی و آب های زیر زمینی تبدیل به یک مشکل عمده آلودگی معدنی شده است تخلیه و تصفیه فاضلاب صنعتی حاوی فلزات سنگین مسائل مهم در حفاظت از محیط زیست می باشد. روش های مختلفی جهت حذف فلزات سنگین وجود دارد که یکی از بهترین روش ها جذب سطحی است. هدف از این پژوهش استفاده از ژل نانو فیبرهای سلولزی باکتریایی جهت حذف یون های فلز سنگین سرب از محلول های آبی بود.
    ابتدا ژل نانو فیبرهای سلولزی باکتریایی به عنوان نانوبیو مواد طبیعی که دارای قطر در محدوده نانومتری و طول تا چند میکرون است، خریداری شد. سپس محلول استوک از نمک نیترات سرب در آب مقطر دیونیزه تهیه شد. محلول های آزمایش در غلظت های متفاوت از رقیق کردن محلول استوک اولیه با آب مقطر دیونیزه تهیه شدند. pH محلول با استفاده از محلول های 1/0 مولار نیتریک اسید و سدیم هیدروکسید در ابتدای آزمایش تنظیم شدند و بعد از شروع آزمایش کنترل نشدند. در این مطالعه پارامترهایی از جمله تاثیر pH، دما، زمان تماس، مقدار جاذب و غلظت در سیستم ناپیوسته و با سه بار تکرار بررسی گردید. محلول های حاوی جاذب در ارلن مایر 250 میلی لیتری قرارداده شده و در شیکر با دور rpm120 در زمان های مشخص قرار گرفتند و پس از آن نمونه ها در سانتریفیوژ با rpm 4000 به مدت 5 دقیقه قرار گرفتند. میزان غلظت یون های سرب در محلول با استفاده دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی تعیین شدند. جهت بررسی مکانیسم جذب سطحی از مدل های ایزوترمی فروندلیچ و لانگمویر و پارامترهای سینتیکی استفاده شد. نرم افزار Excel برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج نشان داد که حداکثر راندمان جذب سرب در ژل نانو فیبرهای سلولزی باکتریایی در شرایط 5pH= ، زمان 50 دقیقه و دمای 25 درجه سانتی گرادو جرم جاذب 35/0 گرم، برابر 2/93± بوده است. . که بیانگر این است جذب در شرایط مناسب انجام شده است. مطالعات سیستم ناپیوسته ایزوترم نشان داد که جذب از مدل فروندلیچ پیروی می کند و سینتیک جذب از معادله شبه مرتبه دوم تبعیت داشت.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سرب، جذب سطحی، ژل نانو فیبرهای سلولزی باکتریایی
  • درصد رطوبت تعادل چوب در گستره ایران: تحلیل مکانی روند تغییرات سالانه
    جلیل هلالی، مهدی نادی، حمیدرضا عدالت* صفحات 205-216
    : قرارگیری چوب در یک محیط باعث تبادل رطوبتی آن با هوای محیط می شود. زمانی که چوب با محیط اطراف خود حداقل تبادل رطوبتی را داشته باشد، به رطوبت تعادل (EMC) رسیده است. رطوبت چوب بر اغلب خواص مهم چوب تاثیر می گذارد. این ویژگی تابع درصد رطوبت نسبی و دمای محیط می باشد به طوری که با افزایش رطوبت نسبی، رطوبت تعادل چوب زیاد و با افزایش دمای محیط کاهش می یابد. تحقیقاتی در زمینه مقدار رطوبت تعادل در مناطق مختلف جهان و ایران انجام شده است. همچنین تغییرات این ویژگی در طی مدت سال نیز مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی روند تغییرات رطوبت تعادل در یک دوره بیست و پنج ساله و در کل کشور است.
    برای بررسی درصد رطوبت تعادل چوب در گستره ایران از داده های هواشناسی دما و رطوبت نسبی 88 ایستگاه همدیدی و اقلیم شناسی استفاده گردید. برای بررسی روند پارامترهای مورد مطالعه از روش ناپارامتری من-کندال در مقیاس زمانی سالانه استفاده شد. در این مطالعه نقشه تغییرات ضریب معناداری با روش وزنی مربع عکس فاصله ترسیم و تحلیل نتایج با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی انجام شد و در نهایت اختلاف مقدار سال اول و آخر و همچنین اختلاف 10 سال ابتدایی و انتهایی دوره مورد مطالعه جهت مقایسه درصد رطوبت تعادل مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج به دست آمده نشان داد که در اکثر ایستگاه های مورد مطالعه روند دما افزایشی است در حالی که روند کاهش معنادار رطوبت نسبی و درصد رطوبت تعادل در کل نوار ساحلی شمال، بخش جلگه ای خوزستان و بخش عمده ای از جنوب شرق کشور بوقوع پیوسته است. میزان تغییرات درصد رطوبت تعادل در دهه اول و آخر دوره مورد بررسی بین 59/2-35/0 درصد و بین سال اول و آخر دوره اقلیمی حدود 33/5-33/0 درصد بوده است که عمده دلیل این کاهش به روند افزایش دما و کاهش درصد رطوبت نسبی مربوط است.
    کلیدواژگان: رطوبت تعادل چوب، دما، رطوبت نسبی، تحلیل روند، من کندال
  • بررسی مقایسه ای ویژگی های خمیرکاغذ و کاغذ تهیه شده به روش دی اکسید گوگرد- اتانول- آب (SEW) و سودا از الیاف باگاس
    علی اصغر تاتاری *، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، احمدرضا سراییان، محمدهادی آریایی منفرد صفحات 217-240
    : در مقیاس جهانی تولید کاغذ روزنامه و چاپ و تحریر از خمیرکاغذ پسماند های کشاورزی مانند الیاف باگاس به دلیل محدودیت های منابع چوبی و دسترسی به فناوری تولید مناسب، مورد توجه جدی قرار گرفته است. در حال حاضر باگاس نیشکر می تواند به عنوان مهم ترین و مناسب ترین پسماند کشاورزی ایران جهت استفاده در سرمایه گذاری های جدید با تکنولوژی مناسب و نوین مورد توجه قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای ویژگی های خمیرکاغذ تهیه شده به روش دی اکسید گوگرد- اتانول- آب (SEW) و سودا از الیاف باگاس انجام شده است.
    با استفاده از فرآیندهای سودا و SEW تحت شرایط فرآیندی مختلف، مانند دمای بیشینه پخت (135 درجه سانتی گراد) و زمان های خمیرسازی (از 30 تا 100 دقیقه) ، پخت های متعددی با هدف رسیدن به عدد کاپای حدود 20 انجام گردید. برای خمیرهای سودا ابتدا از آب تصفیه شده برای حذف مایع پخت سیاه خمیر استفاده گردید و سپس خمیرها با اعمال فشار مجددا توسط آب تصفیه شده شستشو داده شدند. در فرآیند SEW، خمیر جمع آوری شده پس از زهکشی کامل از مایع پخت بر روی مش 200 ابتدا بر اساس روش مشخص با استفاده از اتانول 40 درصد با دمای 60 درجه سانتی گراد و سپس توسط آب تصفیه شده شستشو داده شد. پس از انتخاب فرآیند خمیرسازی به لحاظ عدد کاپا، پالایش خمیرها تا حصول درجه روانی 380 میلی لیتر (CSF) انجام شد. در نهایت ویژگی های خمیرکاغذ تولید شده به روش SEW براساس دستورالعمل های آئین نامه TAPPI مورد ارزیابی قرار گرفت و با فرآیند رایج سودا به لحاظ مقاومت های فیزیکی، مکانیکی و نوری کاغذ مقایسه گردید.
    نتایج ارزیابی ها نشان داد که دانسیته کاغذهای SEW بیش تر از کاغذ سودا می باشد و ضخامت، بالک و مقاومت به عبور هوای آن کم تر است. کاغذهای SEW دارای مقاومت به ترکیدن، پارگی و کششی کم تری نسبت به کاغذهای سودا بودند. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی ویژگی های نوری نشان داد کاغذهای SEW درجه روشنی بیش تر و زردی کم تری نسبت به کاغذهای سودا داشتند. ماتی کاغذهای SEW نسبت به کاغذهای سودا کم تر بود.
    کلیدواژگان: خمیرسازی، دی اکسید گوگرد- اتانول- آب (SEW)، سودا، لیگنین زدایی، کاغذهای ویژه
|
  • J. Chamandeh, S. Alvaninejad *, P. Gholami Pages 1-16
    Background And Objectives
    The Zagros forests, mostly located in semi-arid regions, are not safe from fire hazards, and fire affects these coppice forests continuously. Studying the change in the composition and quantity of vegetation in the areas exposed to fire can determine the extent of damage, and the potential of the region for reclamation. The aim of this study was to investigate the composition, diversity, and response of understory herbaceous plants to fire in the Persian oak forests in the Tulgahi region of Kohgilouyeh and Boyer-Ahmad province.
    Materials And Methods
    The fire took place in the summer of 2010. Four years after the fire, the characteristics of herbaceous vegetation, including composition and biodiversity of plants, were measured. Sampling of herbaceous plants was carried out within each main plot of 1000 square meters (designed to measure the forest parameters with systematic random sampling in a 50 by 100 meter grid), five subplots of one square meter were sampled in the center and four angles of main plots and the species type and cover percentage were recorded. In total, 200 subplots were measured in the fire and control regions (100 subplots at each region). The diversity indices were calculated in the PAST software, and plant species response to fire was determined with redundancy analysis (RDA) using Canoco 4.5.
    Results
    The results showed that out of 72 herbaceous species identified, 22 species were exclusively found in the fire region, 9 species exclusively in the control region, and 41 species were shared between the two regions. The results of mean comparisons showed that among the study species, 17 species had a significant response to the fire in terms of canopy cover percentage. The fire caused the canopy cover percentage of Rubiaceae and Gramineae to increase significantly compared to control. The results of biodiversity indices revealed that no significant difference was found between the two regions in terms of biodiversity indices. The redundancy analysis (RDA) results showed that herbaceous species had different responses to fire, so that canopy cover species of Onobrychis sativa, Orobanche sp., Hordeum glaucum, Pimpinella sp., Bellevalia sp., Bromus donthoniae, Bromus tectorum and Chardinia orientalis were increased in the regions where fire occurred.
    Conclusion
    The results of this research showed that fire was an important and effective factor, causing to increase of grasses and annual forbs significantly after four years of its occurrence. In contrast, the presence of perennial grasses and forbs was decreased significantly by fire in the understory of Persian oak forests.
    Keywords: Forest fire, Redundancy analysis, diversity indices, Zagros Forests
  • Ali Jahani * Pages 17-34
    Background And Objectives
    Considering decreasing trend in wood harvesting potential of Hyrcanian forests, we need to plan for utilization of other ecosystem services, such as ecotourism, more than past. For ecotourism planning, comprehensive information of ecological beauty and natural landscape structure should be summarized. On the other hand, accurate evaluation of different landscapes in a region requires comprehensive information of affective criteria, and its impact on user perception of landscape quality. Locating lookouts, which have high quality in landscape structure, is known as the first step to promote aesthetic quality of landscape and protection of natural ecosystems. This research aims to evaluate aesthetic quality of forest landscape using quantitative comprehensive approach and artificial neural network modeling for determination of the most effective landscape visual parameters in subjective aesthetic quality promotion of landscape.
    Materials And Methods
    The study area is three districts (with high diversity in landscape quality) of Khyrud research educational forest managed by Natural Resources College of University of Tehran which are named Patom, Namkhaneh and Gorazbon. In study forest, totally 200 landscapes, with different structure of tree cover and view composition, were selected to record landscapes characteristics. Landscape quality which is in the eyes of beholder, was evaluated in 200 studied landscapes.
    In this study, in order to model the aesthetic quality evaluation of forest landscape, structural features and landscape parameters were recorded and aesthetic quality of landscape was classified in three classes of weak(1), desirable(2) and extremely desirable(3). Multilayer Perceptron network was used to data processing with artificial neural network.
    Results
    Considering network coefficients of determination (Test samples) which is 0.88, 0.896, 0.969 in 1 to 3 classes, the accuracy of artificial neural network in aesthetic quality evaluation of landscape is assessed in extremely desirable level. Sensitivity analysis prioritizes landscape composition, tree diversity and thick trees view respectively to achieve class 1 and 2 in quality of forest landscape. On the other hand, tree diversity, landscape composition and view point respectively play a significant role in class 3 in quality of forest landscape.
    Conclusion
    results of the most effective variables on aesthetic quality of forest landscape, proved that landscape composition with higher diversity in its scenes, diversity in tree views with higher tree species and also thick and old trees in landscape should be a priority for forest landscape planning and management to achieve lookouts with higher quality of landscape in the eyes of beholders. This research prepared a new method for aesthetic quality evaluation of forest landscape and the introduced model is known as an environmental decision support system in forest ecosystems with an application in similar forests. Also practical criteria in aesthetic quality evaluation of forest landscape were introduced.
    Keywords: aesthetic quality of forest landscape, artificial neural network, Multilayer Perceptron, landscape composition
  • M. Khedrizadeh, R. Maleknia *, K. Adeli, J.Hanareh Khalyani Pages 35-48
    History of forest management planning in Zagros indicates that forest management goals have not been achieved. Lack of social acceptance of these plans by local communities is considered as the main reason of this problem. Public participation can help to solve this problem. This paper aims to determine barriers of public participation in Nameshir district of Baneh in Zagros forests. For this goal, 186 of local people were surveyed by a questionnaire method. Analyses of data showed majority of households are dependent on forestry products. Analysis of Local people opinions indicated that lack of local people involvement in forest management, ignoring of traditional knowledge in planning, high dependence of people on forest and willing to manage forest are more affecting factors that limit participation of people in forest management. Statistical analysis revealed a positive significant correlation between willing to participation and some factors including confidence level (p
    Keywords: Zagros Forests, Participatory Forest Management, Forest Stakeholders, Sustainable management
  • Sima Ramazanpoureazar *, Hasan Akbari, Majid Lotfalian Pages 49-62
    Background And Objectives
    Skid trails are considered as a completion of wood transport network and are closely related to the condition of road network, silviculture practices, logging methods, topography, slope, soil mechanical capabilities and other factors. The purpose of this study was to design skid trails in parcels No. 22 and 23 in Darabkola forest using GIS with AHP in order to cross paths on sustainable areas and a convenient access to the forest area.
    Materials And Methods
    For this purpose, maps of slope, inventory per hectare, stream density, inaccessible areas (outcrop and regeneration), pedology, aspect, geology, forest type, and altitude, which are important factors in designing of skid road network, were used as layers of information and Evaluation of designed skid trails.
    Results
    The results of AHP showed that slope with a relative weight of 0.301 and altitude a relative weight of 0.029 had the most and least effects on designing of skid road network; the acceptable incompatibility was 0.08 in this case. Finally, two variants were designed for the study area. The first variant had a length of 2957.51 m and a density of 25.06 m/ha; the second variant had a length of 3853.85 m and a density of 32.66 m/ha. The situation of variants passes through different areas showed that 83.54% and 84.81% of the length of the skid trail was passed from very proper and proper areas in the first and second variants, respectively; 16.46% and 15.27% was passed from poor and very poor areas in the first and second variants, respectively. Compare designed variants using the nearest route showed that the average distance of each node to the track for the first variant was 64.77 meter and for the second variant was 45.56 meter.
    Conclusion
    The results of this study showed that by considering the skidding distance of 140 m and with a maximum longitudinal slope of skid trail (% upward and -35% downward) the second variant was preferred due to the more passing percentage (84.81) on proper and very proper areas and lesser passing percentage (15.2) on poor and very poor areas and a cover percentage of 48.47% than the first variant with a passing percentage of 83.54% on proper and very proper areas and 16.46% on poor and very poor areas and a cover percentage of 32.18%. The evaluation results of the nearest path showed that the second variant had the best distribution because the average distance between each node to its path was lower.
    Keywords: longitudinal slope, skidding distances, skid trail, nearest path, relative weight
  • Predicting the habitat suitability of Wych elm (Ulmus glabra Huds.) in Kheyroud Forest
    S. Jalil Alavi * Pages 63-76
    Background And Objectives
    Wych elm is one of the most invaluable native species in Hyrcanian forest. But due to Dutch elm disease outbreak in several decades ago, and illegal cutting of this species, its dominance in these forests has been significantly decreased. Hence, it must be adequately preserved from extinction. Therefore, maintaining and restoring this invaluable species is essential. Habitat suitability models could constitute a good tool for decision-making within the framework of applied forest ecology. They have mainly been used in strategies for conservation, planning and forest management. Habitat suitability or species distribution models are defined as statistical analysis algorithms that relate species’ field observations species data to environmental predictor variables. The aime of study is predicts the distribution of Wych elm species in Kheyroud forest using GLM and GAM models and Provide habitat suitability map with the best models..
    Materials And Methods
    Using digital elevation models and extracted primary and secondary topographic attributes from DEM, the habitat suitability of Wych elm was prepared in Kheyroud forests, Nowshar by using two common modeling techniques i.e. GLM and GAM. Due to the extent of the study area and being dispersed in the area, the locations of Wych elm individual trees with DBH > 10 cm were recorded by Global Positioning System by selective sampling. The primary and secondary topographic attributes calculated from digital elevation model with 12.5 m resolution along with soil characteristics, soil fertility and geology maps were then derived at each Wych elm location.
    Results
    Results showed that GAM outperforms GLM based on AUC, Kappa and TSS criteria. The results also indicated altitude and valley depth were the most important variables in determining the habitat suitability of Wych elm species. The results also showed that 62% of study area has acceptable potential for presence of Wych elm species.
    Conclusion
    The results of this study showed that due to the optimal moisture, thermal, light and topographic conditions in mid-lands and also the high potential of this region for the presence of the Wych elm species, this area is the best habitat for this species. The results and methods used in this research can be used to assist the management decisions to conserve and restore the Wych elm and other rare and endangered species.
    Keywords: Suitable habitats, Primary, secondary topographic attributes, Genralized linear model, Generalized additive models
  • Environmental characteristics and ordination of woody plant species and their relation with environmental factors in Ilam forest
    Javad Mirzaei *, Nahid Jaafarian, Mostafa Moradi, Mehdi Heydari Pages 77-90
    Bacground and
    Objectives
    Since the Long-term forest ecosystems sustainability is related to soil quality, forest soils study and evaluation of soil physico-chemical properties is necessary for soil forming process. This study was designed to compare the environmental characteristics and ordination of woody plant species and their relation in Ilam forest.
    Materials And Methods
    For this purpose in Cercis griffithii, Cerasus microcarpa, Amygdalus Arabica, Amygdalus elaeagnifolia, Daphne mucronata Royle, Crataegus puntica, Lonicera nummularifolia and Acer cinerascen stands 4 Sampling location were randomly selected. In each location, three soil samples were taken from the depth of 0-30 cm and pooled. Samples were transferred to laboratory and Soil physico-chemical properties including: pH, EC, P, N, K, Cao3, C, bulk density, saturation humidity and soil texture were determined.
    Resuits: Our result indicted that the highest and least values of nitrogen and organic carbon were observed in Lonicera nummularifolia and Amygdalus arabica respectively. The highest phosphorus, potassium, saturation moisture, electrical conductivity and pH were observed in Acer cinerascens stand. Cercis griffithii had the highest bulk density value. The least and highest cao3 were belonged to the Lonicera nummularifolia and Cercis griffithii respectively. Furthermore, the most and least amount of sand were observed in Amygdalus Arabica and Amygdalus elaeagnifolia stands. The highest and least value of clay belonged to the Cerasus microcarpa and Lonicera nummularifolia stands respectively. Lonicera nummularifolia had the most and Amygdalus arabica olivler had the least amount of silt. Also, Amygdalus elaeagnifolia was in the higher elevation above sea level rather than other species. Acer cineracens and Lonicera nummularifolia were located in steeper slopes. The result of CCA (Conical Correspondence analysis) revealed that there are significant correlation between environmental factors and studied woody plants species. Soil organic Carbon, total nitrogen, phosphorus, potassium, calcium carbonate, electrical conductivity, clay, silt, sand, elevation and aspects have great impact on the presence or absence of studied woody plants species. Presence of Lonicera nummularifolia and Amygdalus elaeagnifolia together in a habitat with a similar conditions indicated the similarity of these two species for the site demands. Furthermore, higher phosphorus, potassium, total nitrogen, organic carbon, soil moisture and silt were observed in higher elevation. Also, the similarity of Daphne species, Crataegus puntica, Cerasus microcarpa and Cercis griffithii habitat might be interpreted by higher values of calcium carbonate and sand in these habitats.
    Conclusion
    soil physico-chemical properties and environmental factors were significantly different in studied stands and these factors effects on presence or absence of species.
    Keywords: Elevation, physical, chemical properties, Zagros
  • Economic and livelihood impacts of Non-Wood Forest Products (NWFPs) in income of forest villagers of Rudsar, Guilan Province; case study Diospyros lotus fruit
    Sajjad Ghanbari * Pages 91-104
    Background And Objectives
    At recent decades, Non-wood forest products (NWFPs) have been considered as one of the important components in sustainable forest management and poverty reduction of local communities. These products are a sustainable income source for local people beside of other income source such as agriculture and animal husbandry. This factor create engagement and incentive to protect forests as sources of sustainable. Understanding the importance of these products without knowing the species and characteristics of quantity and quality of production of these species will be impossible. The aim of this study was to estimate the amount of production, the economic importance of these products in household’s income in three forest villages at Rudsar county of Guilan province.
    Materials And Methods
    In this study, two methods were used. At first, inventory was used for estimating of fruit production and at second the socio-economic survey was done using questionnaire. Inventory was done systematically randomly with 30 samples with dimensions of 100 by 100 meters (one hectare). Within each sample, the nearest tree to the plot center was selected to measure the amount of production fruit. At the socio economic surveying 120 households at three villages was censed by the semi-structured interviews and direct observations in summer 2015.
    Results
    The results showed that the fruit production of each tree was about 25 kg. Based on the number of Diospyros lotus species per hectare (17 trees), about 425 kg fruit per hectare was produced. Total fruit collected by households of three villages of Lusara, Nurmash, and Siyahgal Chal was 3880 kg. The average annual harvest of households was 32 kg. Gross annual household income from fruit harvested varied from 230 to 2100 thousand Rials. The expected value of forest from fruit sources was 6050000 Rials per hectare. The fruit collection create employment for 15 person’s day annually.
    Conclusion
    These products create a good income for households. But at the current situation, the share of income of these products was relatively low. In addition to income, it is led to creating the employment opportunities. According to high addition value of processing operations, processing has been stated as a main income source. Establishing the local cooperative, holding educational courses, setting up the processing factories can increase income of households from these products.
    Keywords: household economic, collection, fruit production, Employment, processing industries
  • The effect of canopy composition on biogeochemical cycle of Hyrcanian beech (Fagus orientalis Lipsky) species (Case study: Experimental Forest Station of TMU-Salahedin Kala)
    Yahya Kooch * Pages 105-122
    Aim and
    Background
    Beech is one of the most valuable industrial species in the Iran's Hyrcanian forests that has varieties of crown compositions with different species and soil fertility. Several studies have examined the role of canopy composition on biogeochemical cycles, and different results have been addressed. Different combinations of canopy covres create heterogeneity in different scales. Regarding to quantity and quality of input and output for flow of water and nutrients, the biogeochemical cycles will be so different. The aim of this study is to determine the revenue of pure and mixed crown of Hyrcanian beech in changes of biogeochemical cycles.
    Materials And Methods
    In the above stratum of Experimental Forest Station of TMU, four crown compositions of beech spcies (i.e. beech-hornbeam, beech-maple, mixed beech including beech-hornbeam-maple and pure beech) were considered. Five replicates were selected for each composition and a total of twenty sample plots were set up in the forest. In the growth season (summer), litter and soil samples (50×50×10 cm) were collected from the neasrest location to main stem of beech trees. The samples were taken from four sides of trees and a composite sample was transferred to the laboratory. Litter’s (C and N) and soil (bulk density, texture, water content, pH, organic C, total N, microbial biomass C, microbial biomass N, earthworm density/biomass, emission of carbon dioxide, methane and nitrous oxide) features were measured.
    Findings: Litter quality differed among the crown compositions, with the highest total N concentration and lowest organic C under mixed crown cover. Soil bulk density and water contents were respectively lower and higher under pure beech when compared with the other crown compositions. Soil texture was not significantly different among studied treatements, whereas greater amounts of pH and total N were detected under mixed crown covers. Soil organic C and C/N ratio were found to be significantly higher under pure beech than in the others. Pure beech showed the highest values of microbial biomass C (707.80 mg kg-1), microbial biomass N (50.79 mg kg-1), emission of carbon dioxide (0.54 mg CO2 m-2 d-1), nitrous oxide (0.38 mg N2O m-2 d-1) and the mixed composition showed the greater amounts of earthworm density (2.60 n m-2) and biomass (11.29 mg m-2). Methane emissions did not differ for the studied sites.
    Conclusion
    Our findings showed that pure beech has more effects on C and N cycles in compred to the other crown compositions. Among different litter and soil characters, the water contens and organic C had more highlights roles in changes of these cycles.
    Keywords: Gas emission, Salahedin Kala forest, soil, pure beech, mixed beech
  • The relationship between oak charcoal disease (Biscogniauxia mediterranea) and borer beetles in the Zagros forests, Khorram Abad
    Mohammad Rostamian, Mohamadreza Kavosi * Pages 123-138
    Background And Objectives
    In the Zagros forests, borer beetles will outbreaks after recent year's drought stress and physiological weakness in host tress and they causes accelerate mortality trend. In other hands charcoal disease outbreaks and then continue on oak decline has become one of the main problems of Iran oak forests. The aims of this research is studying the relationship between borer beetle damage and charcoal oak disease in the Kakasharaf forests of Khorram Aabad.
    Materials And Methods
    The study area is the Kakasharaf forest of Khoram Abad is located on the Zogros forests in the west of Iran. This forest region is one of the infection focuses of charcoal disease. Inventory grid with dimensions 200 m × 150 m in the GIS software was drawn and placed randomly on the study area. To study the infected trees in the intersection grid sides, circular plots being 15-are (1500 sq m) in area were used. All the trees that were the hosts to Biscogniauxia mediterranea and borer beetles were considered. Used the linear regression for study of the relationship between charcoal disease and borer beetles damage and anowa test was used to investigate extent and damage intensity of charcoal disease and borer beetles in the sprouts of infected trees.
    Results
    The results showed that trees in the study area with the severity of 92.96 % and 47.04 % respectively to charcoal disease and borer beetles had been infected. Linear regression showed a strong relationship between the borer beetles damage with percentage of dieback (R2= 94.5), and the borer beetles damage with charcoal disease percent (R2= 85.9). The number of sprout showed significant differences at a confidence level of 99% for infected trees to charcoal disease and borer beetles. Cutting and pruning branches and twigs showed a significant impact on infected trees to borer beetles and charcoal disease, cuted trees more by borer beetles (41.43 %) and pruned trees more by charcoal disease were infected.
    Conclusion
    In the study area human interferences such understory planting, fire, overgrazing livestocks, deforestation by man, cutting and pruning branches to make fuel and livestock feed and as well as ocurence environmental stresses are causses trees weakness and infected to pests and diseases. According to the results about two-thirds of trees to had cut and prune branches were infected to borer beetles and charcoal disease. Borer beetles can be important factor to charcoal disease transport between trees. So that this research showed there is strong relationship between damage borer beetles and charcoal disease.
    Keywords: Borer beetles, Biscogniauxia mediterranea, Charcoal disease, Quercus brantii, Khoram Abad
  • The study of production, employment and trade in wood industry of Iran
    Manijeh Mehmandoost, Ali Bayat Kashkoli * Pages 139-152
    Background And Objectives
    Wood industry creates the direct and indirect jobs, and has an added value, also requirements of Iran can be eliminated and then the trade balance is positive. The wood industry performed added value to other materials such as plastic, glasses and building materials, and also, wood products have revenues to Rial and foreign currency even without reliance on forest resources. The import, production and employment, exports and trade balance reflects the status of wood industry.
    Materials And Methods
    The methodology of the research was analytical and descriptive, and the number of employments and productions values and also, tariffs and trade of various wood products were investigated by using the published data. Basic information is gained through library research, databases and interviews with entrepreneurs based on cluster sampling, and then quantity values of products, employment and trade calculated for each manufacturing section, province and Iran.
    Results
    The results of the research is showe that employments quantity of wood industry is 100513 man in 4204 firm, and furniture section has a 59026 man in 2197 firm that more than half of total employment in this industry, and the employments quantity of other sections are 41487 man in 2007 firm. In there, sections of composites doors and veneered panels have 16385 man in 685 firm and 6358 man in 250 firm, respectively. Provinces of Gilan, Tehran, Mazandaran, West Azarbaijan and Khorasan Razavi have the most employment and firm in this industry. The most of employment rate is performed at province of Gilan with 18030 man in 835 firm. Often, furniture sections of wood industry have a negative trade balance. But, some of furniture subsections are related to local technology such as inlay and woodcarving have a revenues and positive trade balance. The section of furniture with 27 man in each firm is relatively small. Production of wooden flooring has a employment rate in wood industry, only but 0.7 percent of the internal demand is produced in within country and other demend values imported.
    Conclusion
    The government performed the proper import duty, a ban on exports of raw materials, the products exports with persuasive duties. In this way, wood industry has supported to creation of added value and employment, but the trade balance is negative in the most parts of the wood industry. The endemic productions and adding countries with Preferential Tariff will develop the efficient markets for Iran. The government performed the proper import duty, a ban on exports of raw materials, the products exports with persuasive duties. In this way, wood industry has supported to creation of added value and employment, but the trade balance is negative in the most parts of the wood industry. The endemic productions and adding countries with Preferential Tariff will develop the efficient markets for Iran.
    Keywords: Employment, Product, Trade balance, Wood industry
  • Possibility of fabricating two-layer insulation boards from date palm
    Mohamadali Saadatniya * Pages 153-166
    Background And Aims
    The capability of soft and fibrous tissues of plants to absorb noise; has been paid attention to be replaced with synthetic insolation boards. The use of lignocellulose materials has been widely considered because of some important factors like porous structure, high quantity availability, renewability as well as friendly environmental impacts (in contrast with fiber glasses). The lack of raw materials needed for industry also has diverted the attention to other new lignocellulose sources in Iran. So, in the present paper, the possibility of use of date palm (Phoenix dactylifera) as a leftover abundant source in south of Iran was studied in order to control and reduce acoustic pollutions.
    Materials And Methods
    Two date palm trees with approximate diameters of 40 cm were freshly cut. Then, a disk with the average diameter of 12 cm was taken from every tree. The cubic experimental samples with dimensions of 12×12×2 were prepared from every disk and kept in plastic covers at freezing temperature. Before testing, cross section of samples were covered with epoxy adhesive and dried smoothly using a program. Finally the circular disks were prepared with two different diameters of 3 and 10 cm. To reach equilibrium moisture content, all samples were kept in a temperature-controlled room at 21°C and 65% relative humidity. Then disks were faced with two kinds of paperboards made with original date palm fibers (cortex and leaves fibers). Paperboards were provided in different basic weight of 130, 300 and 500 gr/cm2. Noise reduction coefficients (NRC) measurements were conducted on experimental samples in frequency range of 125 to 8000 (Hz) using impedance tube at the acoustic lab.
    Results
    The results showed that the insulation boards made from date palm had a high potential to absorb sound waves. In addition, their ability to dissipate acoustical waves were more pronounced when faced with a single layer of paperboard. A critical point was observed for NRC values at frequency of 2000 Hz. To compensate the given loss, applying a light paperboard (130 gr/cm2) of cortex fiber as well a heavy cover of leaves fiber (500 gr/cm2) could significantly increase NRC values.
    Conclusion
    The high damping capacity of date palm samples was due to its particular anatomical structure. The vascular bundles embedded in parenchyma tissue provided a soft and porous surface to trap sound waves. An additional improvement on NRC values were obtained while facing disk samples with a layer of paperboard from low to high frequency range.
    Keywords: date palm, NRC, cortex fibers, leaf fibers
  • Investigation of biometrical, chemical and physical properties of Persian oak (Quercus brantii Lindl.) (Case study: Lordegan Township)
    Sedighe Saeedi, Farhad Kool, Yaaghoub Iranmanesh, Mohsen Bahmani * Pages 167-178
    Background and scope Biometrical, physical and chemical properties of various wood species are important factors for determination, identification and their applications. Persian oak (Quercus brantii Lindl.) from Fagacea family is the most abundant and important tree species in west and southwest provinces of Iran that its biometrical, physical and chemical features is not studied so far. In this study, the mentioned properties of Persian oak from Lordegan township of Charmahal va Bakhtiari province were measured. The properties are included the biometrical (fiber length, fiber diameter, lumen and cell wall thickness), physical (density and volumetric shrinkage and swelling) and chemical properties (cellulose, hemicellulose, lignin and ash content). By measuring and investigating of these characterizes could be obtained valuable information in terms of cell elements and their relationships with natural durability.
    Material and Methods This study was carried out in the forest of Atashgahe village in 55 kilometers from southwest of Lordegan Township. Lordegan Township is one the most important forest stands in Charmahal va Backtiari.
    In this study, three normal trees with the diameter about 35cm were chosen to determine the biometrical (fiber length, fiber diameter, lumen and cell wall thickness), physical (density and volumetric shrinkage and swelling) and chemical features (cellulose, hemicelluloses, lignin and ash content). Form each tree; three disks were prepared at breast height of tree and testing samples were prepared along radial direction (pith, middle and bark) and then the mentioned properties were measured. Defiberation was done according to Franklin method. Determination of density was carried out based on ISO-3131standard. Cellulose, lignin and ash content were measured in accordance with TAPPI T-264-om-88 and T-222-6m-88 respectively. The content of ash was evaluated based on ASTM D1107-84.
    Results The results indicated that fiber length, fiber diameter, lumen and cell wall thickness in radial direction were 967.67, 17.14, 3.67 and 6.41 micron, respectively. Results also showed that dry and basic density were 1.01±.10and 0.91 g/cm3, respectively. Volumetric shrinkage and swelling were 10.12 and 11.29 percent, respectively. The chemical results showed that content of cellulose, hemi cellulose, lignin and ash in sap- and heartwood were 37, 25, 1,19, 3,13, 41, 23, 2,6, 3,56 %, respectively.
    Conclusion In general, the results of the present study showed that the biometrical and physical properties increased along radial direction from the pith to the bark. On the other hand, Persian oak with fiber length 0.97 mm is considered as moderate fibers. Chemical analysis indicated that cellulose, extractive and ash content in the heartwood were higher than the sapwood. There was no statistical significant different at 5 percent level between the cellulose content values in heartwood and sapwood. According to the measured dry density (1.03 g/cm3), Persian oak is categorized as heavy wood species.
    Keywords: Persian oak wood, biometrical properties, physical properties, chemical properties
  • Production of alpha-cellulose from bagasse and evaluation its characteristics
    Malihe Karami *, Hossein Resalati, Ahmadreza Saraean, Mohamadreza Dehghani Pages 179-192
    Background and goals: This research changed into achieved with the intention of manufacturing dissolving pulp or alpha-cellulose from bagasse. Alpha-cellulose is generally used for making cellulose derivatives with advantage of being soluble in commonplace solvents in recognize to cellulose. Dissolving pulps have high alpha-cellulose and brightness, but very low hemicelluloses, ash, and extractives, with uniform molecular weight distribution.
    Substances and
    Methods
    Bagasse chips were pretreated beneath slight acidic situation the use of acetic acid at most temperature of a hundred 165 ºC, to obtain yield loss stages of approximately 20 and 30 percent in pre-extraction level. Bleachable pulps at kappa wide variety decrease than 12 had been created from each the pre-extracted samples, the usage of soda-AQ pulping technique at most cooking temperature of a hundred 165 ºC. The pulp samples produced under optimum situations, have been bleached by chlorine free bleaching (ECF) with AD0EpD1P bleaching sequence. The properties have been decided on the basis of policies TAPPI. In the end, a statistical evaluation of the effects of exams finished on dissolving pulps created from SPSS software program and t-test two samples become used.
    Results
    in this look at, dissolving pulp carries numerous alpha-cellulose from depithed Bagasse with acid pre-extraction and the soda-AQ pulping procedure turned into prepared. While that within the acid pre-extraction yield loss improved from 20 to 30, the alpha cellulose production increased but the degree of polymerization declined. In produce dissolving pulp, in addition lignin, hemicelluloses are also undesirable impurities, so the more material will be removed from the purity cellulose pulp increases, but with increasing destruction of the hemicellulose in the pre-extraction, may be cellulose chain additionally damaged, although alpha-cellulose to increase the degree of polymerization to be associated with high drop.
    Conclusion
    Bagasse dissolving pulp having ninety two percentage alpha-cellulose with DP of 870, can also have restrained packages in making derivatives such as cellulose acetate and cellulose nitrates, however it is able to be used to supply decrease demand products such as viscose rayon and carboxymethyl cellulose. But, the yield and ash dissolving pulp were first-class. The outcomes of this studies evaluation with other research inside the discipline of dissolving pulp manufacturing and additionally considering that the bagasse produced in massive quantities inside the south of the united states, imparting a number of the pulp or alpha cellulose the used inside the manufacture of viscose rayon, as a minimum, can be planned based on bagasse as uncooked cloth.
    Keywords: Bagasse, Alpha-cellulose, Pre-extraction, Brightness, Degree of polymerization
  • Removal of Lead ions from Aqueous Solutions Using Bacterial Cellulose Nano Fibers Gel
    Hassan Rezaei *, Soheila Maghsoodlu Pages 193-204
    Background And Objectives
    Heavy metals such as Lead are toxic, stable and non-biological and causing numerous harmful effects on the environment and animals. Due to their mobility in natural water ecosystems and toxicity, the presence of heavy metals in surface water and ground water has become a major inorganic contamination problem. Discharge and treatment of industrial wastewater containing heavy metals are important issues in environmental protection. There are several methods to remove the heavy metals from aqueous solutions that adsorption is one of the best one. The aim of this study was to evaluate the efficiency of Bacterial Cellulose Nano Fibers Gel as adsorbent for the removal of Pb2 ions from aqueous solutions.
    Material and
    Methods
    Firstly, Bacterial Cellulose Nano Fibers Gel as a natural bio-nanomaterial was purchased with diameter in nanometer scale and length of a few microns. Secondly, the stock solution of Pb was prepared by dissolving Pb(NO3)2.6H2O in deionized water. The test solutions of various concentrations were prepared from the stock solution. The solution pH was adjusted using 0.1 M HNO3 and 0.1 M NaOH at the beginning of the experiment and not controlled afterwards. Batch experiments were conducted to study the effect of solution pH, temperature, contact time, absorbent amount and initial metal concentration and repeated on several occasions. Solution containing adsorbate and adsorbent was taken in 250 mL capacity conical flask and agitated at 120 rpm in a shaker at predetermined time intervals. Samples putted on the centrifuge with 4000 rpm for 5 minutes. Lead ions were determined spectrophotometrically by atomic absorption spectrophotometer. Finally, adsorption isotherm models and kinetic models were studied. Excel software were used for the analysis of data.
    Results
    The results of this study showed that the highest uptake was observed in condition of pH=5, contact time 50 minutes and temperature 25℃. Metal uptake capacity of adsorbent was very high so adsorption was done on favorable conditions. The batch isotherm studies showed that the adsorption data could be described by Freundlich model and kinetic model of the sorption were pseudo second order equation.
    Conclusion
    Based on the results, it can be concluded that, Bacterial Cellulose Nano Fibers Gel could be successfully used as an adsorbent for the removal of heavy metals from aqueous solutions, especially for the industrial wastewaters. This bio-nanopolymer has high specific surface area and also is easy to use, renewable, and environmental friendly material. Comparing with other similar studies, this material was found to be an excellent adsorbent and can be successfully used by industries for removal of heavy metals.
  • Wood EMC in the Extent of Iran: Spatial Analysis of Annual Trend
    Jalil Helali, Mehdi Nadi, Hamidreza Edalat * Pages 205-216
    Background And Objectives
    Equilibrium moisture content of wood is a condition in which the world has at least an exchange of moisture with the environment. Wood moisture effects on most properties of wood. This feature is a function of relative humidity and temperature so that with increasing relative humidity, EMC increase and also with increasing of temperature EMC is decreased. There are many research regarding wood EMC in different places of the world and Iran. Also the annual trend of EMC was investigated. The objective of this study is trend analysis of EMC in a 25 year period of country.
    Materials And Methods
    For this purpose, EMC was calculated from relative humidity and average annual temperature at 88 meteorological stations. Then by using the non-parametric Mann-Kendall method, the trend of temperature, relative humidity and EMC were analyzed. In this study the variation map of significant coefficients was drawn with the reverse of square distance by weight method regarding climate conditions. Finally the difference of first year amount with the last one and also the difference between first and last decade of the period were investigated in order to compare EMC.
    Results
    The results showed that in most studied stations the trend of temperature is increasing while the relative humidity and EMC in north beach, plane of Khouzestan and a major part of south-east have negative trend, significantly. The average of EMC in first and last decades changed from 0.35 % to 2.59 % and also between the first and last year of study period changed from 0.33 % in the first to 5.33 %. The main reason for this decline is related to the increasing temperature and decreasing of relative humidity.
    Conclusion
    With respect to significant negative trend of EMC in North and Northern west forest of Iran and probable intense of this positive trend in the future, it seems that the wood quality and growth rate of forest trees in these regions will be changed. Furthermore, the decreasing trend of EMC, make environment drier for using the wooden furniture and products that need more attention to wood drying process and final EMC of products. Also the negative trend of EMC is an alarm for import wooden products and raw materials and export of wood products.
    Conclusion
    With respect to significant negative trend of EMC in North and Northern west forest of Iran and probable intense of this positive trend in the future, it seems that the wood quality and growth rate of forest trees in these regions will be changed. Furthermore, the decreasing trend of EMC, make environment drier for using the wooden furniture and products that need more attention to wood drying process and final EMC of products. Also the negative trend of EMC is an alarm for import wooden products and raw materials and export of wood products.
    Keywords: Wood EMC, Temperature, relative humidity, trend analysis, Mann-Kendall
  • Comparative study of the characteristics of pulp and paper prepared by Sulfur dioxide -Ethanol -Water (SEW) and soda from bagasse fiber
    Aliasghar Tatari * Pages 217-240
    Background And Objectives
    In global scale, newspaper, printing and writing paper production from agriculture residues pulp such as bagasse fiber due to wood resource constraints and access to appropriate production process technology has been considered seriously. Nowadays, bagasse sugarcane could be the most important and the most suitable criteria into account as agricultural residues to Iran for use in new investments with appropriate and novel technology considered. The objective of this study was to investigate the comparative characteristics of pulp prepared from bagasse fiber by sulfur dioxide- ethanol- water (SEW) and soda process.
    Materials And Methods
    Using by soda and SEW processes under different process conditions such as maximum cooking temperature (135 °C) and various pulping time (from 30 to 100 min), several cooking achieve a kappa number about 20 were performed. For soda pulp, purified water was used to remove black liquor and then pulps again by water pressure washed. In the SEW process, pulp collected after complete drainage of liquor on the 200 mesh, based on method using 40 v/v.% ethanol – water solution at 60 °C and then wash by water. After selecting the pulping process in terms of kappa number, pulps were refined up to 380 ml, CSF freeness. Finally the characteristics of pulp and paper prepared by SEW process evaluated according to TAPPI standard and with traditional processes (soda) in terms of physical, mechanical and optical characteristics were compared.
    Results
    Results showed that the density and caliper of the SEW paper is more than soda paper, bulk and air permeability is lower. SEW papers has poorer burst, tear and tensile strength than soda papers. The evaluation results of the optical properties showed that the SEW papers has higher brightness and low yellowness in comparison with soda papers. SEW papers has poorer opacity than soda papers
    Conclusion
    Regarding to that the chemical delignification of SEW process is similar to that of acidic sulfite; It is expected to feature similar to the acidic sulfite pulp and paper. Therefore, due to low pulp fibers strength obtained from SEW process and requires far less refining the dough seems the process of the potential for a range of pulp and paper production such as special (dissolving pulp, paper greaseproof, Nano-cellulose) in other products with value-added. High brightness before bleaching is a clear advantage of the SEW solid residues which allows avoiding long bleaching sequences and reduce the use of chemical bleaching in order to sustainable development of pulp industry.
    Keywords: Pulping, Sulfur dioxide-ethanol-water (SEW), Soda, Delignification, Special paper