فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 76 (پاییز 1396)

پژوهشنامه متین
پیاپی 76 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد موسوی بجنوردی، بتول مهرگان صومعه سرایی صفحه 1
    حفظ خانواده به عنوان عضو اصلی اجتماع از ضروریات است و در این راه شناخت حقوق زوجین و رعایت این حقوق از طرف آنها باعث تحکیم خانواده خواهد شد. یکی از حقوق زوجین، حقوق غیرمالی آنها نسبت به یکدیگر است. از این رو، نظام حقوقی اسلام درباره حقوق و روابط حاکم بر زوجین، مبانی خاص دارد. به طوری که برخی از حقوق و تکالیف را برای مرد و پاره ای از آنها را برای زن مناسب تر دانسته و مبنای تدوین حقوق میان زوجین را بر تفاوت های ذاتی میان دو جنس استوار ساخته است. حقوق و تکالیف غیر مالی زوجین از منظر فقه و حقوق اسلام، شامل سه دسته(مشترک، مختص زوجه و مختص زوج) است، اما از آنجا که حقوق غیرمالی زوجین وابستگی شدیدی به عرف و اخلاق دارد، در طول زمان همیشه دستخوش تغییرات زیادی بوده است. و نظر فقها و اندیشمندان هم، از عرف و نگرش غالب مردم زمان آنها، بی تاثیر نبوده است. پژوهش حاضر به روش تحلیلی براین هدف، استوار است تا هر کدام از این تقسیمات را با مراجعه و تفقه در آثار امام خمینی مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: خانواده، حقوق ایران، زوجین، فقه امامیه، مصلحت
  • قربانعلی بختیاری صفحه 21
    انسان در ادوار مختلف تاریخ در مواجهه با تجاوز، به طور فطری اقدام به دفع آن نموده است. علی رغم اتفاق بر پذیرش اصل دفاع به عنوان یک اقدام مجاز، در میان نظریه پردازان اختلاف نظرهایی در خصوص مبنای آن وجود دارد. برخی آن را عامل موجهه جرم و سلب مسئولیت کیفری از مدافع ، و عده ای آن را حق و گروه دیگر آن را تکلیف و وظیفه می دانند. در این مقاله ضمن پرداختن به برخی مستندات فقهی(روایی) دفاع مشروع و تبیین شرایط آن، نظریه چهارمی ارائه شده است که در پی اثبات آن است. اساسا مهاجم تا زمانی که در حال تهاجم است خون و مالش از قاعده کلی احترام خارج است و اگر مدافع باعث خسارت مالی، جرح و یا حتی قتل مهاجم گردد به تکلیف خود عمل کرده و خون و مال مهاجم به دلیل اقوا بودن سبب از مباشر هدر است.
    کلیدواژگان: قرآن، انقلاب اسلامی، امام خمینی، مردم، راهبردها، حکومت
  • گیتی پورزکی صفحه 53
    جهانی شدن به مثابه پدیده ای چند بعدی و در عین حال بسیار تاثیرگذار نه تنها در مرکز مطالعات همه جانبه قرار گرفته است بلکه واکنش های نظری و سیاسی به همراه داشته است. به همین سان در چند سال اخیر نیز مساله جهانی شدن و تاثیرات آن بر جامعه و سیاست ایران از جهات گوناگون فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز به موضوع مطالعاتی مهمی تبدیل شده است و بحث های زیادی در این مورد میان محققان و پژوهشگران و حتی ناظران و فعالان سیاسی درگرفته است. در این مقاله تلاش شده تا ضمن طراحی مدلی برای بررسی تاثیرات جهانی شدن سیاسی بر دولت از طریق بررسی ماهیت و کارکردهای دولت به این سوال مهم بپردازیم که دولت انقلاب اسلامی به عنوان دولتی که مبتنی بر پایه های ایدئولوژیک بوده چگونه در مقابل فرآیند جهانی شدن عکس العمل نشان داده و می دهد. برمبنای طراحی مدل نظری، یافته های تحقیق حاضر حاکی از این است که ماهیت دولت در ایران از شکل وستفالیایی و وبری به شکل پساوستفالیایی تغییر پیدا کرده است. چرا که اکنون در بعد حاکمیتی شاهد یک نوع حاکمیت متداخل مشترک نسبی بین نیروهای فراملی و فروملی هستیم. این در حالی است که به لحاظ کارکرد دولت همچنان خواستار اعمال کارکردهای وستفالیایی است. این ناهماهنگی موجب تنش و چالش در عرصه سیاستگذاری و تصمیم گیری دولت می شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی شدن سیاسی، دولت جمهوری اسلامی، ماهیت دولت، کارکرد دولت
  • صبا حقیقت صفحه 77
    بررسی نظریات فقهی و تطبیق آن با حقوق موضوعه کنونی اگر چه می تواند در شناخت هر چه بیشتر ایقاع مفید واقع شود، اما از سوی دیگر می تواند ضعف نظریات و قوانین موجود را در توصیف نهاد حقوقی مذکور، آثار و شرایط آن نشان دهد، خصوصا آن جا که همپای قراردادها سخن از امکان درج شرط و یا فسخ آن به میان می آید، اهمیت موضوع پررنگ تر و اختلافات آشکارتر می گردد. این تفاوت در نظریه ها از آنجا نشات می گیرد که شروط ماهیتا حاصل توافق میان دو یا چند نفر است در حالی که ایقاع با یک اراده شکل می پذیرد. پس ظاهر امر حکایت از عدم امکان گنجاندن شرط در آن دارد. از سوی دیگر هر عاملی که منجر به ورود خلل در امر مکتسبه گردد، شرعا و قانونا مورد پذیرش نیست از جمله فسخ ایقاعی که حقی را برای دیگری ایجاد نموده است. وجود دلایل فوق و چندین دلیل دیگری که در رد شرط و فسخ در ایقاع خواهد آمد و بررسی صحت و سقم آنها در کنار ایرادات وارده موضوع مقاله ما را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: ماهیت ایقاع، انشاء اراده، انحلال ایقاع، فسخ ایقاع، ایقاع مشروط، شرط خیار
  • عباسعلی رهبر، بیژن کیانی شاهوندی صفحه 91
    اخلاق برگرفته از تعالیم دین اسلام در اندیشه امام خمینی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و نقش تعیین کننده ای در تهذیب، تربیت، رشد و کمال انسان و شکل گیری جامعه اخلاقی و مطلوب دین اسلام دارد. امام خمینی هم در اندیشه، مروج قواعد اخلاقی بود و هم با عملکرد خود در چارچوب شاخص های بسیار مهم اخلاقی، یک انسان نمونه بود. به گواه تمام کسانی که امام را می شناختند هیچ عرصه ای از زندگی ایشان خالی از ارزش های اخلاقی نبود و در پایبندی شاخص های اخلاقی، عملکرد تحسین برانگیزی داشته است و رفتارش موید گفتارش بوده است. عملکرد امام به خصوص در عرصه سیاست ورزی حجت را بر همگان تمام کرد و ثابت نمود در سایه تهذیب و تخلق به اخلاق حسنه، می توان همیشه از خود یک انسان الهی به نمایش گذاشت و در همه عرصه ها بر اساس شاخص های اخلاق عمل کرد.
    کلیدواژگان: تقوا، عدالت، صداقت، مردم داری، ساده زیستی
  • سید احمد میر خلیلی، عبدالقادر محمدی صفحه 119
    حق آزادی زنان از دیدگاه امام خمینی، مبتنی بر مبانی عقلی، نقلی و شهودی است. اختیار انسان که در آموزه های دینی تاکید شده و خاستگاه کلامی دارد در نظریه امام عنصر محوری حق آزادی است. عنصر عقلی آزادی انسان که حریت مرد و زن را تامین می کند «اصل توحید و انحصار حق طاعت خداوند» است.عقل سلیم، انسان را در برابر خالق هستی مطیع می داند و از این رهگذر آزادی در عقیده، آزادی در سبک زندگی و دیگر موارد-تازمانی که مخالف قانون الهی نباشد- تبیین می شود. در شهو-دهای عرفانی، حق آزادی حق بالعرض است که به خاستگاه اصلی، یعنی حق بالذات (خداوند) باز می گردد.
    حق آزادی زنان از منظر امام بسیار گسترده است به گونه ای که بانوان با رعایت قوانین شرعی در تعاملات اجتماعی، فرهنگ و سیاست (به جز ولی فقیه) مانند مرد ها از حق آزدای برخوردارند. شکل گیری جامعه سعادتمند در نظریه امام در گرو مادران نیکوکار است که با تربیت درست فرزندان و معرفی الگوهای صحیح، افراد سالم به جامعه تحویل می دهند. مقوله کرامت انسان که امام بر نسبت تساوی آن میان مرد و زن تاکید دارد، دیدگاه وی را از رویکرد آزادی غربی متمایز می سازد و با برخی از محدودیت های شرع قابل جمع است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، حق آزادی، حق بالذات، حق بالعرض، انسان، اختیار، زنان، جامعه
  • قدرت الله نیازی، کریم کوخایی زاده صفحه 145
    معادن، یعنی مواد ارزشمندی که به صورت های جامد، مایع وگاز در درون زمین یا سطح آن به طور طبیعی تکون یافته اند، یکی از مهم ترین پایه های اقتصاد و توسعه هر کشوری محسوب می شوند.آشنایی با چارچوب مقررات مربوط به معدن بویژه مالکیت آن، در مدیریت و بهره برداری صحیح از آن نقش بسیار مهمی دارد. متفاوت بودن زمین ها -که ظرف تکوین معادن هستند- از نظر مالکیت موجب اختلاف و چالش در تملک معادن گردیده و دانشمندان فقه را با این سوال مواجه ساخته است که ضابطه مالکیت معادن چیست فقهای امامیه در این خصوص دارای سه دیدگاه هستند. تعدادی از آنان، معدن را در شمار ثروت های عمومی مردم یا مباحات عامه قرار داده اند. برخی دیگر معادن را از نظر مالکیت، تابع زمینی می دانند که در آن تکون یافته است؛ معادن موجود در زمین خصوصی از آن مالک آن و معادن موجود در زمین های عمومی، برای عموم مردم و معادن موجود در اراضی انفال، از آن امام است؛ و مشهور قدما و شماری از معاصرین قائلند که معادن از انفال است امام خمینی نیز با همین دیدگاه، هم عقیده هستند.
    کلیدواژگان: معدن، مالکیت، انفال، مباحات عامه، معادن ظاهری، معادن باطنی
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Batul Mehregan Someehsarai Page 1
    It is essential to protect family as the major component of the society. To that end, identifying the rights of the couples and observing these rights by either party will result in family reinforcement. One such right is the non-financial rights of the couples toward each other. The legal system of Islam has certain fundamentals and codes for the rights and relations governing the life of the spouses, so that some rights and duties are suitable for husbands while some others suit the wives. The basis of the enactment of these rights and duties rests on the inherent differences between the two genders. In view of Islamic jurisprudence and law, the non-financial rights and duties of the couples fall into three categories (joint, exclusive for wives, and exclusive for husbands), but since non-financial rights of the spouses are heavily dependent upon common law and ethics, they have been subject to recurrent changes in the course of time. The opinions expressed by the jurists and thinkers, too, have not been independent of the common law and public opinion in their time. This research work, developed on an analytical method, intends to study the three above-said categories concerning the non-financial rights and duties of the married couples, through reference to, contemplation on, and review of Imam Khomeini’s works.
    Keywords: Family, Iranian law, spouses, Imamiyah jurisprudence, exigency
  • Qorbanali Bakhtiari Page 21
    In the course of history, man has always defended his life and property against any aggression. Despite the fact that the principle of self-defense has been widely accepted as an authorized act, there is difference of opinion among the theoreticians of law on the fundamentals of this principle. Some consider self-defense as criminal defense factor and a means of negation of criminal liability, while some say it is legitimate, and some others argue that it is a task and liability. In this paper, we will review some jurisprudential documents (narratives) of the legitimate defense, clarify its conditions and requisites, present a fourth theory, and finally we will try to substantiate the hypothesis. As a matter of fact, as far as the offender is committing aggression, his life and property is not covered under the general rule of respect. Thus, if the defender imposes financial damage or wounds on the offender or even kills him, he has indeed acted upon his liability and the blood and property of the offender shall not be subject to compensation since the cause is more responsible than principal.
    Keywords: Quran, Islamic Revolution, Imam Khomeini, people, strategies, governance
  • Giti Pourzaki Page 53
    Globalization, as a multifaceted and highly influential phenomenon, has both become a centerpiece issue in world studies and drawn theoretical and political reactions as well. Similarly, during the recent years, the issue of globalization has deeply affected Iranian society and politics from various cultural, political, social and economic perspectives. To that end, globalization has turned into one of the important subjects for study and has sparked heated discussions among the researchers as well as political observers and activists. In this paper, we have tried to design and present a model for analyzing the impacts of political globalization on state through reviewing the nature and functions of the state to work on this question: How has the Islamic Republic of Iran, as an ideological state, reacted and still reacts to the globalization process? Based on the theoretical model of this paper, the findings show that the nature of state in Iran has shifted from Westphalian and Weberian form to post-Westphalian form. This is because in view of the nature of governance today, we are witnessing a type of government that is a combined form of governance by transnational and infra-national forces, while in view of function, the state insists on enforcement of Westphalian measures. Such non-conformity creates tensions and challenges in policymaking and decision-making procedures of the state.
    Keywords: Globalization, political globalization, Islamic Republic of Iran, nature of state, function of state
  • Saba Haqiqat Page 77
    Although reviewing juridical views and comparing and contrasting them with the current positive laws can be useful in more and better understanding of unilateral juridical act, it can also show the weakness of existing laws and theories in clarification of this legal provision as well as its conditions and effects. Whereas in contracts there is the possibility of including conditions or terms of rescission, this becomes highly significant and the differences of opinions become highlighted. The discords appear knowing that the conditions in nature are the result of agreement between two or more people, whereas unilateral juridical act is constituted based on a will. Therefore, apparently there is no possibility of including a condition in this principle. On the other hand, any factor imposing a defect in a positive act will be unacceptable according to common law and Sharia law, such as unilateral revocation that has created a right for the other party. These reasons plus a number of other factors, which will be covered in rejecting the condition and revocation in unilateral juridical act, as well as verifying these factors along with the faults found constitute the bulk of this paper.
    Keywords: Nature of unilateral juridical act, creation of will, dissolution of unilateral juridical act, revocation of unilateral juridical act, conditional unilateral juridical act, option of condition
  • Abasali Rahbar, Bijan Kiani Shahsavandi Page 91
    Ethics inspired by the teachings of the religion of Islam enjoy a special status in Imam Khomeini’s thoughts. Such ethics play a key role in spiritual refinement, upbringing, spiritual growth and perfection of man and in formation of an ethical community favored by the religion of Islam. Imam Khomeini both promoted ethical codes in his line of thought and proved to be a perfect man in his code of conduct based on important ethical characteristics. All those keeping company with Imam Khomeini certify that all his life was full of ethical values. His strong adherence to ethical codes was laudable and his deed was a manifestation of his creed. His political performance served as a perfect model for all and he proved that man can turn into a perfect human through spiritual refinement, adherence to good ethics, and acting upon codes of ethics.
    Keywords: Piety_justice_honesty_civility_living a simple life
  • Seyed Ahmad Mirkhalili, Abdul Qader Mohammadi Page 119
    In view of Imam Khomeini, the right of freedom for women is based on rational, traditional and intuitional foundations. The voluntary act, that has been stressed in religious teachings and is of scholastic origin, is the pivotal element of the right of freedom according to Imam Khomeini. The rational element of man’s freedom, that bestows freedom upon man and woman, is the “principle of monotheism and monopoly of the obedience to God.” The common sense makes man obedient before God and in this sense, freedom of opinion, freedom of life, and other types of freedom are clarified as far as they are not against the Divine law. In theosophical intuitions, the right of freedom is accidental that returns to its origin, i.e. The Ultimate Right (God).
    In view of Imam Khomeini, the right of freedom for women is very extensive in such a way that women can freely – like men - participate in all social, cultural, and political activities (except the capacity of the Guardianship of the Islamic Jurist). Imam Khomeini believes that a prosperous society depends upon the performance of the righteous mothers who rear righteous children, introduce righteous models to the society, and give the society righteous people. The issue of human reverence, where he attaches equal significance to men and women, distinguishes Imam Khomeini’s attitude toward freedom from that of the Western approach to freedom. It is collectable with some restrictions in Sharia law.
    Keywords: Imam Khomeini, right of freedom, essential right, accidental right, man, voluntary act, women, society
  • Qodratullah Niyazi, Karim Kukhaizadeh Page 145
    Mines, including the solid, liquid and gas resources created naturally either deep inside the earth (underground) or on the surface, are important assets for economy and development in any country. Familiarity with the rules and regulations on the mines, specially mine ownership, is very important in wise management and right exploitation of mines. The difference in lands – that are the places for formation of the mines – have created conflicts and challenges in view of ownership and posed a question for the jurists: What is the criterion for ownership of mines? Imamiyah jurists maintain three viewpoints in connection with mine ownership. A number of them consider mines as the public wealth. Some say the ownership of the mine belongs to the land where it has been formed. Therefore, they argue that a mine in private land belongs to the owner of the land, a mine in public land belongs to the public and the mine in the anfal lands (lands originally belonging to Imam of the Muslims) belongs to the Imam; while renowned jurists of the past and some contemporary jurists argue that mines are instances of the anfal lands, thus they belong to the Imam of Muslims. Imam Khomeini’s opinion on mine ownership is the same as this one.
    Keywords: Mine, ownership, anfal, public treasury, surface mines, underground mines