فهرست مطالب

پژوهش نامه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

پژوهش نامه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • اعظم کریمی * صفحات 3-28
    درک فارسی آموزان غیرایرانی از مسائل اجتماعی- فرهنگی ایران، تفاوت های فرهنگی میان زبان آموزان و مدرسان در مراکز آموزش زبان فارسی و همچنین، مسائل عاطفی و نوع نگرش این زبان آموزان نسبت به مدرسان، می توانند تاثیرات متفاوتی بر میزان اضطراب آنها در زمان یادگیری زبان فارسی داشته باشند. در همین راستا، پژوهش حاضر، علاوه بر بررسی رابطه ی میان سه مقوله ی «اضطراب یادگیری»، «نگرش» فارسی آموزان نسبت به ویژگی های شخصیتی مدرسان ، و سطوح «درک میان فرهنگی» آنها، به پیش بینی میزان اضطراب، نگرش، و درک میان فرهنگی شان می پردازد. همچنین، تفاوت میان این زبان آموزان در زمینه ی سه متغیر «درک میان فرهنگی»، «نگرش به مدرسان»، و تجربه ی «اضطراب یادگیری»، با توجه به سطوح متفاوت بسندگی زبانی و تفاوت های ملیتی مورد بررسی قرار می گیرد. به همین منظور، در پاییز سال 1388، 68 فارسی آموز دختر و پسر سطح مبتدی (مقدماتی) و میانی در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) مورد پژوهش قرار گرفتند. طبق نتایج به دست آمده، میان نگرش فارسی آموزان، درک میان فرهنگی و اضطراب یادگیری شان رابطه ی معنی دار و قابل توجهی وجود دارد. از طرفی، متغیر «نگرش»، درصد خوبی از واریانس مربوط به اضطراب یادگیری را پیش بینی می کند. همچنین، طبق نتایج، فارسی آموزان سطح مبتدی میزان بالاتری از اضطراب را تجربه می کردند، اما ویژگی های شخصیتی بهتری را به مدرسان ایرانی خود نسبت می دادند. علاوه بر این، تفاوت های آماری معنی داری میان سه گروه از فارسی آموزان اروپایی، آسیایی عرب و آسیایی غیرعرب در رابطه با متغیرهای نگرش، و درک میان فرهنگی به دست آمد.
    کلیدواژگان: اضطراب یادگیری، نگرش به مدرس، ویژگی شخصیتی، درک-حساسیت میان فرهنگی
  • عبدالجواد احمدی، امیررضا وکیلی فرد *، معصومه صفری کرهرودی صفحات 29-58
    در فرایند یادگیری زبان دوم/خارجی، تاثیر مسائل عاطفی و روانی را نمی توان نادیده انگاشت؛ اهمیت این مسائل را می توان از نظریه های پژوهشگرانی مانند کرشن (1982) نیز دریافت که با ارائه ی فرضیه ی «فیلتر عاطفی»، عوامل عاطفی و روانی را به مثابه ی یک مانع یا یک عنصر بهبوددهنده در مسیر یادگیری زبان آموزان می دانند. در همین راستا، پژوهش حاضر نیز به بررسی میزان «احساس غربت» و «سازگاری اجتماعی» و رابطه ی آنها با یکدیگر در میان فارسی آموزان مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) پرداخته است. برای انجام پژوهش، 178 فارسی آموز (35 دختر و 143 پسر) مورد بررسی قرار گرفتند. پرسش نامه های سازگاری اجتماعی بل (1961) و احساس غربت ون ولیت (2001) ابزارهای این پ‍ژوهش بودند. نتایج نشان داد که 9/12 درصد از فارسی آموزان، احساس غربت ضعیف، 7/64 درصد احساس غربت متوسط و 4/22 درصد احساس غربت شدید دارند و از نظر سازگاری اجتماعی نیز 7/24 درصد سازگاری اجتماعی پایین، 5/62 درصد سازگاری اجتماعی متوسط و 8/12 درصد سازگاری اجتماعی بالا دارند. همچنین، بین نمره ی کل احساس غربت و خرده مقیاس (عامل) دلتنگی برای خانواده، بین دختران و پسران تفاوت معناداری وجود دارد، اما بین سازگاری اجتماعی این دو گروه هیچ تفاوت معناداری مشاهده نشد. بررسی رابطه ی احساس غربت با سازگاری اجتماعی نیز نشان داد که بین احساس غربت (نمره کل) و خرده مقیاس های «میل بازگشت به وطن» و «مشکل سازگاری» با سازگاری اجتماعی در فارسی آموزان غیرایرانی رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: احساس غربت، دلتنگی، سازگاری، سازگاری اجتماعی
  • علی علیزاده، شراره خالقی زاده* صفحات 59-78
    در دهه های اخیر، بررسی ها و مطالعات در زمینه ی پردازش بندهای موصولی در زبان های مختلف، نقش عمده ای در تحقیقات مربوط به تحلیل خطاها و زبان آموزی ایفا کرده است. پژوهش حاضر نیز به بررسی میزان به کارگیری بندهای موصولی فاعلی -فاعلی و فاعلی-مفعولی توسط فارسی آموزان عربی زبان و همچنین تحلیل خطاهای آنان در این مقوله ی دستوری پرداخته است و به لحاظ نحوی و رده شناختی تولید جملات حاوی این بندها را در میان دو گروه از فارسی آموزان میانی و پیشرفته -که براساس آزمون بسندگی به دو گروه با سطح میانی و پیشرفته تقسیم شده بودند- مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور، متن های نگارش یافته توسط، 64 فارسی آموز غیرایرانی عربی زبان از مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) با موضوعاتی مشخص و یکسان مورد بررسی قرار گرفت. قابل ذکر است که قبلا این نوع ساخت های دستوری در کلاس دستور و نگارش آموزش داده شده بودند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که هرچند فارسی آموزان عربی زبان سطح پیشرفته بیشتر از فارسی آموزان سطح میانی از بندهای موصولی زبان فارسی استفاده می کنند، تولید بند موصولی فاعلی-مفعولی برای فارسی آموزان هر دو گروه (سطح میانی و سطح پیشرفته) دشوارتر از بند موصولی فاعلی-فاعلی می باشد. همچنین، با وجود تفاوت بسیار اندک بین تعداد انواع خطاها در هر گروه از فارسی آموزان، یافته های مربوط به تعداد هر یک از انواع خطاهای فارسی آموزان نشان داد که در گروه میانی، بیشترین خطا مربوط به بند پایه ی ناتمام و کمترین خطا مربوط به حذف «که « موصولی و حذف نادرست مفعول در بند موصولی فاعلی- مفعولی است. این در حالی است که در گروه پیشرفته، بیشترین خطا مربوط به بند پایه ی ناتمام و حذف نادرست مفعول در بند موصولی فاعلی-مفعولی، و کمترین خطا مربوط به حذف نادرست «که « موصولی بوده است.
    کلیدواژگان: بند موصولی فاعلی-فاعلی، بند موصولی فاعلی-مفعولی، که موصولی، خطا
  • زهره صدیقی فر *، زهرا سادات حسینی، سید بهنام علوی مقدم صفحات 79-101
    خواندن و درک مطلب با اهداف ویژه یا خواندن و درک مطلب تخصصی یکی از زیر مجموعه های آموزش زبان دوم است که در دهه های اخیر مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. در این روش، نیاز افراد به استفاده از زبان هدف در اولویت برنامه ریزی آموزشی قرار می گیرد و اهداف و محتوای آموزشی با در نظر گرفتن رشته ی تحصیلی یا حرفه ی فراگیران تعیین می شود تا از این رهگذر بتوان نیاز آنان را برای مطالعه ی منابع علمی به زبان اصلی بر طرف ساخت. از سوی دیگر، روش تکلیف محور یکی از روش های معنابنیاد در فراگیری زبان دوم به شمار می رود که از تعدادی تکلیف تشکیل شده است و هدف آن درگیر ساختن زبان آموز در یادگیری خود، پردازش زبانی بیشتر و دستیابی به عمق مطالب است. این پژوهش از نوع تجربی و به دنبال یافتن پاسخ به این پرسش بوده است که آموزش مبتنی بر روش تکلیف محور چه تاثیری بر ارتقای سطح مهارت خواندان و درک مطلب فارسی آموزان غیرایرانی با اهداف ویژه دارد؟ به منظور پاسخگویی به این پرسش، 22 نفر از فارسی آموزان عرب زبان از مرکز زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) که داوطلب ورود به تحصیل در رشته های فنی و مهندسی بودند، به صورت مساوی در دو گروه گواه و تجربی قرار گرفتند. در ابتدای پژوهش، یک پیش آزمون خواندن و درک مطلب فارسی با اهداف ویژه برگزار گردید تا میزان اثرگذاری آموزش موردنظر در مقایسه با پس آزمون مشخص شود. سپس، گروه تجربی بر مبنای روش تکلیف محور در یک دوره ی آموزشی دوازده ساعتی، مداخله را دریافت کردند در حالی که آموزش گروه گواه به شیوه ی سنتی و با تمرکز بر انجام تمرین ها و یادگیری دستور زبان، واژگان و مطابق با برنامه ی درسی مرکز زبان فارسی انجام شد؛ در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل آن هاداده ها با استفاده از تحلیل همپراش، نشان داد که آموزش تکلیف محور، تاثیر معناداری بر تقویت مهارت خواندان و درک مطلب فارسی آموزان غیرایرانی داشته و باعث پیشرفت این مهارت شده است.
    کلیدواژگان: خواندن و درک مطلب، فارسی با اهداف ویژه، روش تکلیف محور، فارسی آموزان غیرایرانی
  • ناصر رشیدی*، فرزانه الله یار صفحات 103-136
    مواد درسی به تسهیل فرایند یادگیری کمک می کنند و ارزیابی آن ها با هدف انتخاب منبع آموزشی یا اتخاذ راهکارهای انطباق پذیری صورت می گیرد. دراین پژوهش «تحلیل ماده ی درسی» به عنوان فرایندی ضروری، و نه کافی، در ارزیابی مورد توجه قرار گرفته، و مجموعه ی «فارسی بیاموزیم» بر اساس الگوی سه مرحله ای لیتل جان (2011) تحلیل شده است. هدف اصلی این پژوهش ارائه ی توصیفی تحلیلی از اصول زیربنایی مجموعه ی «فارسی بیاموزیم» با استفاده از تحلیل محتوا و به ویژه تحلیل تکالیف موجود بوده است. یافته ها نشان داد که این مجموعه علاوه بر الزام زبان آموزان به تولید برونداد (در قالب پاره گفتار)، به نقش آفرینی مستقل و محدود آن ها دراین فرایند توجه داشته است. این ویژگی و توجه به معنا، ارائه ی متون اصیل، مرور بروندادهای قبل، تاکید بر تعامل، توجه به فعالیت های ذهنی متنوع، سهولت در دسترسی به واژه ها و انعطاف پذیری در دست یابی به مسیر آموزشی و مشارکت کلاسی از نقاط قوت این مجموعه به شمار می رود. در عین حال این مجموعه به بروندادهای فراجمله و مهارت شنیداری کم توجه بوده و فاقد انسجام موضوعی است. علاوه بر این، ناکافی بودن فهرست مطالب این مجموعه، مطالعه ی شخصی را دشوار می کند. سایر ویژگی های این مجموعه که ارزش آن ها در بافت های آموزشی مختلف متفاوت است، عبارتند از: «تامین درونداد، الزام زبان آموز به ابراز عقاید و اطلاعات شخصی، استفاده از زبان انگلیسی به عنوان زبان واسط در واژه نامه ها و در آموزش نشانه ها، توجه به موضوعات فرهنگی تاریخی و ادبی ایران در کنار نیازهای ارتباطی روزمره و کم توجهی به مهارت نوشتاری».
    کلیدواژگان: ارزیابی کتاب درسی، الگوی لیتل جان، فارسی بیاموزیم
  • محمد باقر میرزایی حصاریان*، فردوس آقا گل زاده، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، ارسلان گلفام صفحات 137-163
    بررسی و تحلیل مقایسه‏ ای متون آموزشی، ما را به درک دقیق تری از ویژگی ها ی آنها رهنمون می سازد؛ در همین راستا، پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش است که آیا اساسا تفاوتی بین متون ویژه ی علوم پزشکی دوره ی تکمیلی فارسی آموزان غیرایرانی و متون پزشکی ترم نخست دوره ی دانشگاهی از نظر موضوعات استعاره ی دستوری، اجزای مرتبه بندی شده و واژگون مرتبه در سطح بند و بند مرکب وجود دارد یا خیر؟ در انجام پژوهش، پیکره ای مشتمل بر 9886 واژه‏ی مستخرج از متون کتاب فارسی ویژه‏ی علوم پزشکی برای دانشجویان خارجی و 9775 واژه از متون کتاب فیزیولوژی گایتون تهیه شده است. سپس، هر یک از ویژگی های زبانی مورد نظر، به صورت جداگانه، در چارچوب دستور نظام مند-نقش گرای هلیدی، شناسایی و استخراج شده و سپس با استفاده از نرم افزارهای مناسب، داده ها جمع آوری، دسته بندی و خلاصه شده است. نتایج پژوهش، فرضیه ی پژوهش مبنی بر وجود تفاوت قابل توجه بین متون ویژه ی علوم پزشکی دوره ی تکمیلی فارسی آموزان غیرایرانی و متون پزشکی ترم نخست دوره ی دانشگاهی را مورد تایید قرار می‏دهد. همچنین، بررسی و تحلیل ویژگی های جزئی تر پیکره نشان داد که در مجموع شباهت‏هایی بین دو بخش پیکره در ویژگی هایی همچون مرتبگی، واژگون مرتبگی و استعار‏ه‏ی دستوری اندیشگانی وجود دارد اما در جزئیاتی همچون ترتیب واژگون مرتبگی بی زمان و تعداد الگوهای آن و نیز سلسله مراتب روابط منطقی-معنایی بین بندهای وابسته، تفاوت هایی به چشم می‏خورد. به نظر می رسد عوامل مورد بررسی در این پژوهش می تواند برای بررسی وجوه اشتراک و افتراق متون مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فارسی ویژه ی پزشکی، فیزیولوژی، فارسی آموز غیرایرانی، مرتبگی، واژگون مرتبگی، استعاره دستوری، دستور نظام مند- نقش گرا
|
  • Azam Karimi * Pages 3-28
    The non-Persian learners’ appreciation of the social-cultural issues in Iran, cultural differences between learners and their teachers, and their attitudes towards teachers may have various impacts on learners’ anxiety in Persian classrooms. The present research aims to explore the relationships among learners’ anxiety in learning Persian, their attitudes towards teachers’ personality, and cross-cultural sensitivity levels. In addition, it examines to what extent these factors can predict the learning in Persian learners. Moreover, the study will investigate the differences between learners in three variables with regard to proficiency level and nationality. A total number of 68 international students (including both genders) at basic and intermediate levels were recruited in Fall 2009. The results showed that there was significant and considerable relationship among Persian learners’ level of anxiety, cross-cultural sensitivity and their attitudes towards teachers. Furthermore, ‘attitude’ could significantly predict the variance of ‘anxiety’. Moreover, while experiencing more anxiety, the learners at the basic level attributed more personality attitudes to their teachers. Significant differences were also found between the European, Arab, and non-Arab Asian learners with respect to attitude and cross-cultural sensitivity.
    Keywords: L2 anxiety, attitudes towards L2 teachers, personality features, cross cultural sensitivity
  • Abdoljavad Ahmadi, Amirreza Vakilifard *, Masoumeh Safari Karahroudi Pages 29-58
    Emotional factors have a considerable effect on the second/foreign language learning. This issue has been accentuated by Krashen's affective filter hypothesis (1982) which indicates that emotional factors can function as both a hurdle in or catalyst for learning process. The present research aims to examine the homesickness and social adjustment and their relationship in non-Iranian Persian learners in a selected group of learners at Persian Centre in Imam Khomeini International University. Doing so, 178 Persian learners (35 females and 143 males) were selected as the research sample. The Adjustment Inventory (Bell, 1961) and Homesickness Scale (van Vliet, 2001) were employed to gather data. The results showed that 12.9 % of Persian learners felt weak, 64.7% experienced mild and 22.4% had sever degree of homesickness. Moreover, it was revealed that 24.7%, 62.5%, and 12.8% of learners had low, middle and high degree of social adjustment respectively. It was also found that there was significant difference in total score of homesickness between female and male learners However, there existed no significant difference between these two groups in social adjustment. Analyzing the relationship between homesickness and social adjustment showed that there was a significant negative correlation among the total score of homesickness, subscales of ‘desire to return to homeland’ and ‘adaptation problem’ with social adjustment. Finally, some recommendations are offered in order to prevent and reduce the potential damage on campus and classrooms for teachers and staff.
    Keywords: Homesickness, missing family, desire to return to homeland, adaptation, loneliness, missing for known people, places, social adjustment
  • Ali Alizadeh, Sharareh Khaleghizadeh * Pages 59-78
    In recent decades, research and studies on the processing of grammatical structures related to the relative clauses in different languages, have been brought into focus in linguistic researches. The present research aims to investigate the extent to which Arab-speaking Persian learners apply relative clauses (subject-subject and subject-object). In addition, it analyses the errors they make in using this grammatical category. To do so, syntactic and pragmatic measure of applying and understanding these structures in the sentences were examined among two groups of Persian learners who were divided in two groups of intermediate and advanced level. For this purpose, a total number of 64 texts, written by Arabic-speaking learners of Persian in Imam Khomeini International University of Qazvin, were evaluated. It should be mentioned that these types of grammatical structures were already taught in writing courses. The results showed that both the first (intermediate level) and the second group (advanced level) had more difficulty in producing subject-object relative clauses compared to subject-subject ones. It was also revealed that Persian learners in advanced level employed more Persian relative clauses than intermediate level learners. Moreover, even with the slight difference between the number of errors in each group of learners, findings related to the number of each type of errors showed that the most frequent errors in intermediate level were related to the incomplete main clause while the least frequent errors occurred in in omitting relative clause pronoun (i.e., that) and incorrect removal of object in the subject-object relative clauses. However, in advanced level group the most errors were observed for incomplete main clause and incorrect omission of the object in subject-object relative clauses. Furthermore, the least errors in advanced level could be attributed to incorrect removal of relative clause pronoun.
    Keywords: Subject-subject relative clause, subject-object relative clause, relative clause pronoun, error
  • Zohre Sedighifar *, Zahra Sadat Hoseini, Seyed Behnam Alavi Moghadam Pages 79-101
    Reading comprehension in Persian for Specific purposes is one of the skills of second language teaching which has received much attention nowadays. In this method, the needs of learners in the target language is the main point in educational planning. The educational goal and content are designed according to educational or professional majors of the learners to enable them to read scientific sources in the target language. Task-based method is one of the meaning-oriented methods in the second language learning, which includes some tasks purposing learners’ involvement, more language process and deep understanding. The present research is an experimental study aiming to the effectiveness of task-based teaching on enhancing the reading comprehension in Persian for specific purposes. to do so, 22 Persian learners at Persian Center in Imam Khomeini International University were selected. The applicants were of Arab background and intended to proceed their studies at engineering for higher education in Iran. Afterwards, they took a pre-test as a placement test and then the experimental group took a course based on task-based method for 12 hours While the control group received traditional syllabus. Having done the treatment, both groups participated in a post-test. The results showed that task-based method had a significant effect on improving the reading comprehension of Persian learners in the experimental group.
    Keywords: Reading Comprehension, Persian for Specific Purposes, Task-based Method, non-Iranian Persian learners
  • Naser Rashidi *, Farzaneh Allahyar Pages 103-136
    Instructional materials, which are selected based in order to design an organized syllabus, is found to facilitate learning process. The present research has taken into account the ‘material analysis’ as a process which is necessary, but not sufficient, in order to employ that for evaluating language-learning materials. Therefore, the study aims to analytically examine the underlying principles of “Farsi Biamouzim” series using content analysis with particular focus on the analysis of its assignments within the 3-step Little John’s framework (2011). The results indicated that the series provided some valuable opportunities for learners to produce their output, as well as enabled them to be independent in the process of producing language units. In addition, the book has emphasized meaning and interaction, offered authentic texts, reviewed previous outputs, contained various mental operations, useful accessibility to new words, and flexibility in learning path and class engagement. However, the series suffered from some shortcomings, among which paying insufficient attention to listening skill and integrated outputs can be mentioned. Moreover, having imperfect table of contents, and lacking continuity of subject matter have made reading skill more difficult for learners. Some other features of the series were reported as ‘providing almost all of the inputs, helping learners express their ideas/information, using English as a medium in glossaries and in teaching the alphabet, considering cultural/historical/literal subjects along with daily communication needs, and paying less attention to the writing skill’.
    Keywords: Evaluation, textbook, Little John's framework, Farsi Biamouzim
  • Mohammad Bagher Mirzaei Hesarian*, Ferdows Aghagolzadeh, Aliyeh Kord Zafaranlu Kambuziya, Arsalan Golfam Pages 137-163
    Comparative study and analysis of educational texts leads us to a more accurate understanding of their characteristics. In this regard, the present study aims to answer the question that whether there are the differences between the textbooks which are specially designed for the non-Iranian Persian learners in advanced courses and those medical texts which are taught at the first semester of the academic year. Doing so, the texts were analyzed and compared with regard to the grammatical metaphor, ranked and rank-shifted components at the level of the clause and clause complex, and so on. In the course of the research, a corpus consisting of 9886 words extracted from the textbooks of the of medical sciences texts for Persian learners and 9775 words from the Guyton's physiology texts were selected and analyzed. Then, each of the linguistic features was individually identified and extracted in the framework of systemic-functional grammar of Halliday. Afterwards, using appropriate software, data were collected, categorized and summarized. The research results confirmed the hypothesis of the research stating that there was a significant difference between the texts of medical sciences for Persian learners and the medical texts for the first semester of the academic year. In addition, the in-depth analysis showed that, in general, there were similarities between the two parts of the structure with regards to characteristics such as ranking, rank-shifting, and ideational grammatical metaphor. In addition, there existed some differences between the order of non-finite rank-shifting and the number of patterns as well as in the logical-semantic relations between the dependent clauses. It seems that the factors of the research can be used to examine the various aspects of similarities and differences of various texts.
    Keywords: Medical texts for Persian learners, physiology, non-Iranian Persian learners, ranking, rank-shifting, grammatical metaphor, systemic functional grammar