فهرست مطالب

پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش - سال نهم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش
سال نهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • فاطمه شب خیز *، سیروس چوبینه، امیر غفاریون اصفهانی، مرتضی یاری صفحات 9-19
    تمرین مقاومتی به عنوان موثرترین روش برای افزایش توده عضلانی شناخته شده است. میوستاتین یکی از عوامل دخیل در کنترل توده عضلانی می باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه پاسخ مییوستاتین به دو نوع تمرین مقاومتی با و بدون محدودیت جریان خون پس از یک جلسه فعالیت ورزشی در پسران نابالغ ورزشکار بود. به این منظور 36 پسر ژیمناستیک کار 10 تا 14 ساله در یک طرح تحقیق نیمه تجربی شرکت کردند. آزمودنی ها با میانگین (وزن 11/8±11/37 کیلوگرم، قد 58/16±11/145 سانتی متر، شاخص توده بدن 77/1±40/17 کیلوگرم بر مترمربع) به طور تصادفی به سه گروه 12 نفره کنترل (1RM 30%)، فعالیت مقاومتی شدید (1RM 75%)، و فعالیت مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون (1RM 30%)، تقسیم شدند. تمرین شامل سه حرکت بازشدن زانو، خم شدن آرنج و پرس سینه بود. نمونه های خونی قبل و بعد از اجرای تمرین گرفته شد. از آزمون آماری تی وابسته برای بررسی نتایج درون گروهی و از آنالیز واریانس یک راهه با تست تعقیبی LSD برای بررسی نتایج بین گروهی استفاده شد. نتایج درون گروهی نشان داد که متغیر میوستاتین در گروه تمرین با محدودیت جریان خون (028/0=P) کاهش معنی داری را نشان داد و در هر دو گروه مقاومتی شدت بالا (257/0=P) و کنترل (553/0=P) علی رغم کاهش معنی دار نشد. بااین حال نتایج بین گروهی نشان دهنده عدم تفاوت بین گروه های تمرینی بود (683/0p=). فعالیت مقاومتی کم شدت همراه با مداخله محدودیت جریان خون در مقایسه با فعالیت مقاومتی شدید، تاثیر مشابهی در سرکوب بیان میوستاتین سرمی در پسران ورزشکار داشت، لذا این شیوه تمرینی به جهت سازگاری های هایپرتروفیک ناشی از مهار میوستاتین، بهبود در عملکرد عضلانی متعاقب با آن، همانند تمرینات مقاومتی شدت بالا مناسب بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، پسران نابالغ ورزشکار، محدودیت جریان خون، میوستاتین
  • جبار سیف پناهی شعبانی*، مهرزاد حمیدی صفحات 21-31
    هدف تحقیق حاضر بررسی و تحلیل شیوه های درآمدزایی باشگاه های لیگ برتر فوتبال ایران و باشگاه های برتر فوتبال دنیا بود. روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق روش تحقیق کیفی بود و اطلاعات مورد نیاز از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان بدست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کسانی بود که در فدراسیون فوتبال، باشگاه های لیگ برتر فوتبال و دانشگاه های سراسر کشور در حیطه بازاریابی ورزشی فعالیت می کردند. روش نمونه گیری به صورت نظری صورت گرفت و تعداد مصاحبه ها تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه یافت. در مجموع تعداد 43 شیوه برای درآمد زایی در باشگاه های فوتبال شناسایی و در سه بخش کلی درآمدهای حق پخش رسانه ای، درآمدهای تجاری و درآمدهای روز مسابقه دسته بندی گردید. بررسی ها نشان داد که میزان و تنوع راه های درآمد زایی در باشگاه های لیگ برتر فوتبال ایران در مقایسه با باشگاه های برتر فوتبال دنیا بسیار محدود تر می باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، باشگاه فوتبال، درآمد، صنعت فوتبال، فوتبال
  • نبی شمسایی *، هادی عبدی، بابک فرزاد صفحات 33-40
    ایسکمی مغزی با اختلالات متابولیکی گسترده ای در سلول های عصبی به ویژه نورون های هیپوکامپ همراه است. شواهد نشان می دهد که فعالیت ورزشی اثرات نوروپروتکتیو دارد و می تواند از مغز در برابر آسیب های ناشی از ایسکمی محافظت کند. این مطالعه با هدف بررسی اثر فعالیت ورزشی پیش از ایسکمی بر پراکسیداسیون لیپیدی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی هیپوکامپ صورت گرفته است. تعداد 21 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: شم، ورزش+ ایسکمی و ایسکمی. رت های گروه ورزش، به مدت 4 هفته، 5 روز در هفته بر روی تردمیل دویدند. ایسکمی مغزی با انسداد شریان های کاروتید مشترک به مدت 20 دقیقه ایجاد شد. سطوح مالون دی آلدئید (MDA) و میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان (SOD، GPX، CAT) با استفاده از کیت های مخصوص اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که فعالیت ورزشی موجب کاهش معنی دار غلظت MDA و افزایش معنی دار فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در هیپوکامپ شد. بطور کلی، فعالیت ورزشی با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان می تواند در برابر آسیب ها و اختلالات ناشی از ایسکمی مغزی اثرات محافظتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، ایسکمی، پراکسیداسیون لیپیدی، ورزش، هیپوکامپ
  • شبنم صدقی*، فریبا عسکریان، حسین طالبیان نیا صفحات 41-52
    هدف از تحقیق حاضر، شناسایی موانعو مشکلات اداری و مالی در سرمایه گذاری خصوصی در ورزش استان آذربایجان شرقی از دیدگاه مالکان باشگاه ها و موسسات خصوصی می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است که با استفاده پرسش نامه ی محقق ساختهبا روایی قابل قبول و اعتبار 91/0 درصد انجام شد. جامعه ی آماری این تحقیق را موسسان باشگاه های ورزشی خصوصی استان آذربایجان شرقی که 310 نفر می باشند، تشکیل می دهد و طبق جدول مورگان 172 نفر به شکل تصادفی به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون های هم بستگی اسپیرمن و تحلیل واریانس فریدمن در سطح 05/0=α استفاده شد. نتایج حاکی است،رابطه ی منفی و معنی داری بین موانع مربوط به اموربانکی با میزان سرمایه گذاری ورزشی خصوصی دراستان وجوددارد. هم چنین تفاوت معنی داری بین موانع مختلف در بخش پرداخت وام از محل بانکی از دیدگاه صاحبان سرمایه وجود دارد.رابطه ی معنی داری بین موانع مربوط به تهیه ی مجوزهای اولیه ی فعالیت و نحوه ی همکاری و برخورد ادارات و سازمان ها با میزان سرمایه گذاری ورزشی در استان وجود ندارداما تفاوت معنی داری بین عوامل مختلف از دیدگاه صاحبان سرمایه وجود دارد. لذا با کاهش موانع ذکر شده می توان بر میزان سرمایه گذاری خصوصی در ورزش استان آذربایجان شرقی افزود تا بخش غیر دولتی قادر به ایفای نقش در زمینه توسعه ورزش های همگانی و تندرستی در جامعه باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خصوصی، سرمایه گذاری ورزشی، موانع اداری، موانع بانکی
  • رحمان سوری *، محمد دارابی، کیا رنجبر، اعظم رمضان خانی صفحات 53-64
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر سطوح اپلین و شاخص های التهابی (اینترلوکین-6 و پروتئین واکنشی- C) در مردان چاق کم تحرک بود. در این مطالعه نیمه تجربی، 20 مردان 48 تا 60 سال و با 30BMI≥ به عنوان نمونه آماری انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (10 نفر) و تمرین مقاومتی (10 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 12 هفته تمرین تمرینات مقاومتی، 3 جلسه در هفته، 3 دوره با 12- 10تکرار در هر جلسه و با شدت 75 - 50% یک تکرار بیشینه و زمان استراحت بین هر دور90- 60 ثانیه بود. تمرینات شامل حرکت پرس سینه، کشش زیر بغل پارویی، سرشانه هالتر از پشت، پرس پا، جلو ران و پشت ران بود. نمونه های خونی قبل و 48 ساعت پس از 12 هفته تمرین مقاومتی، جهت اندازه گیری اپلین، اینترلوکین-6 (IL-6)، پروتئین واکنشی- C(CRP) و شاخص مقاومت به انسولین، جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی زوجی و تی مستقل در سطح معناداری 05/0 p< با استفاده از نرم افزار SPSS20 تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد12 هفته برنامه تمرین مقاومتی موجب کاهش معنی دار IL-6(036/0p=)، CRP (011/0p=)، وزن(029/0p=)، نمایه توده بدن (021/0p=) و درصد چربی (005/0p=) گردید. سطوح اپلین (06/0p=) و شاخص مقاومت به انسولین (089/0p=) در گروه تجربی کاهش یافت، که از لحاظ آماری معنادار نبود. به طورکلی، 12 هفته تمرین مقاومتی علی رغم کاهش معنادار شاخص های التهابی، سبب کاهش معناداری در سطوح اپلین نشده است. به نظر می رسد تغییرات مشاهده شده در شاخص های التهابی، به دلیل کاهش تودهچربی بدن و ماهیت ضدالتهابی تمرین مقاومتی بوده است.
    کلیدواژگان: اپلین، اینترلوکین6، تمرین مقاومتی، چاقی، کم تحرک
  • محمد رحیمی*، مریم خاکسار، الهام عظیم زاده، منصور پاشایی صفحات 65-74
    با توجه به گسترش ورزش در میان افراد،نیاز به بررسی اثرات آن بر روی رفتار و گرایشات اخلاقی افراد درگیر در آن بسیار اهمیت پیداکرده است.هدف از تحقیق حاضر،بررسی و مقایسه ابعاد منش ورزشی در ورزشکاران رشته های تیمی و انفرادی با توجه به تنوع سطوح تحصیلی وسنی این افراد بود.
    روش پژوهش حاضرکاربردی و از نوع توصیفی – میدانی بود. جامعه آماری این مطالعه،شامل ورزشکاران تیم های ملی رده های جوانان،بزرگسالان و دانشجویان رشته های ورزشی تیمی و انفرادی بود. نمونه تحقیق شامل 78 نفر از ورزشکاران رشته های تیمی و 84نفر ازورزشکاران رشته های انفرادی بود.میزان گرایش این ورزشکاران به منش ورزشی از طریق پرسشنامه مقیاس چند بعدی گرایش به منش ورزشی مورد بررسی قرار گرفت.با توجه به عدم تایید شرایط آمار پارامتریک توسط آزمون ksدر بخش آمارتوصیفی ازآزمون های یومن ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
    نتایج آزمون یو من ویتنی نشان داد که ورزشکاران رشته های انفرادی سطح بالاتری از منش ورزشی را در مقایسه با ورزشکاران رشته های تیمی دارند. همچنین نتایج نشان داد که بین ورزشکاران دارای تحصیلات در رشته تربیت بدنی و غیر تربیت بدنی تفاوت معنی داری درگرایش به منش ورزشی وجود ندارد. همچنین یافته های پژوهش بیان کرد که ورزشکاران گروه سنی 18-20سالدرمقایسه باگروه سنی 15-17سال ،21-23 سال و 24-27 سال سطح بالاتری از منش ورزشی رادارا هستند.
    با توجه به نتایج تحقیق، پیشنهادمی گردد تادردوره های تحصیلی تربیت بدنی تاکید بیشتری برمفاهیم اخلاقی در ورزش شود و به ویژه درطی واحدهای عملی اساتید و مربیان درآموزش های خود مسائل اخلاقی درورزش راس بیشترمدنظرقراردهند.
    کلیدواژگان: منش ورزشی، ورزشکاران نخبه، رشته های ورزشی تیمی، رشته های ورزشی انفرادی، سطح تحصیلی
  • وحید ساری صراف*، رامین امیرساسان، حمیدرضا زلفی صفحات 75-85
    مطالعات نشان می دهند که بزاق می تواند جایگزین مناسبی برای خون در تحقیقات پزشکی ورزشی باشد. از این رو، تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر تمرین هوازی و فعالیت وامانده ساز بر شاخص های خونی و بزاقی سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) در مردان غیرفعال انجام شد. بیست و هفت مرد سالم (18 تا 21 سال) به طور تصادفی در دو گروه تمرین (15 نفر، برای 8 هفته، 3 جلسه تمرین در هفته، دویدن با شدت 50 تا 70 درصد ضربان قلب ذخیره) و گروه کنترل (12 نفر) جایگزین شدند. فعالیت وامانده ساز هوازی بعد از دوره ی تمرینی توسط آزمودنی ها اجرا شد. نمونه های بزاقی و خونی قبل و بعد از تمرین و بعد از فعالیت وامانده ساز به منظور اندازه گیری سطوح SOD، CAT و GPx جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمونهای تحلیل واریانس در اندازه های مکرر، پس تعقیبی بونفرونی و همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0p< بررسی شد. در گروه تمرین، به دنبال دوره ی تمرینی افزایش معنی داری در SOD بزاقی و SOD، CAT و GPx خونی مشاهده شد (05/0p<). متعاقب فعالیت وامانده ساز، فعالیت SOD بزاقی و خونی به طور معنی داری در هر دو گروه تمرین و کنترل افزایش یافت (05/0p<). همچنین، تمرین هوازی و فعالیت هوازی تاثیر معنی داری بر سطوح بزاقی آنزیم های CAT و GPx نداشت (05/0p>). به طورکلی، تمرین هوازی می تواند به افزایش آنتی اکسیدان های آنزیمی در نمونه های خونی و SOD بزاقی منجر شود. به علاوه، SOD بزاقی و خونی در پاسخ به فعالیت وامانده ساز افزایش می یابد. از این رو، استفاده از بزاق در این مسیر، به عنوان یک شیوه ای غیرتهاجمی در مطالعات ورزشی به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: بزاق، سوپراکسیددیسموتاز، فعالیت هوازی، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز
  • حسین رجبی*، رسول طریقی، مهران میزانی صفحات 87-99
    با توجه به این که جزیره کیش به عنوان مهم ترین محل جهت انجام ورزش های دریایی می باشد لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، پیش بینی رفتار مشتریان کلوپ های ورزش های دریایی جزیره کیش بود. بدین منظور پرسش نامه ای محقق ساخته طراحی گردید. روایی این پرسش نامه توسط 8 تن از متخصصان و استادان دانشگاه تایید و پایایی آن نیز طی یک مطالعه مقدماتی در میان 30 نفر از جامعه تحقیق با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به دست آمد. جامعه ی آماری شامل مشتریان کلیه کلوپ های ورزش های دریایی جزیره کیش بود (تعداد دقیق جامعه آماری مشخص نبود). تعداد 395 پرسش نامه میان مشتریان توزیع شد که از این بین 350 پرسش نامه تکمیل و عودت داده شد. در این پژوهش از آمار توصیفی برای توصیف وضعیت جمعیت شناختی پاسخ دهندگان و در بخش آمار استنباطی از آزمون های ضریب هم بستگی پیرسون، اسپیرمن و آزمون های رگرسیون چدگانه و تحلیل واریانس استفاده شد. بدین منظور از نرم افزارهای MS-Excel ، SPSS ver 18 بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که مولفه های مختلف کیفیت خدمات شامل موارد کیفی ملموس، اعتماد، پاسخ گویی، اطمینان و هم دلی بودند که به غیر از مولفه اعتماد (363/0=P)، بقیه مولفه ها به عنوان مولفه های پیش بین وفاداری مشتریان شناخته شدند. به عبارتی دیگر همه ی مولفه های کیفیت خدمات، به غیر از مولفه اعتماد بر وفاداری مشتریان کلوپ های ورزش های دریایی جزیره کیش اثرگذار بودند.
    کلیدواژگان: بازاریابی ورزشی، جزیره کیش، رضایتمندی، کیفیت خدمات، وفاداری
  • اکبر معین، حجت الله نیکبخت*، فرشاد غزالیان صفحات 101-111
    فعالیت هوازی به عنوان یک عامل اثرگذار بر عوامل التهابی و نیمرخ لیپیدی مورد توجه است، تحقیق حاضر به بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی بر پروتئین های IL-6،TNF-α و نیمرخ لیپیدی در موش های نر صحرایی می پردازد. بدین منظور 18 سر موش صحرایی نر سالم و بالغ انتخاب و به دو گروه کنترل(N=8) و آزمودنی(N=10) تقسیم شدند. تمرین هوازی به مدت 8 هفته،هفته ای 3 جلسه 27 الی 32 دقیقه، با شدت 80-60 درصد VO2max(سرعت m/min25-8) بر روی تردمیل، بدون شیب انجام شد.در پایان هفته هشتم نمونه گیری خونی و بافتی انجام شد. پروتئینIL-6(p=0/01)در گروه موش های تمرین کرده کاهش معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد. این در حالی بود که پروتئینTNF-α (P=0/42) تفاوت معنی داری را نشان نداد.از سوی دیگر تمرین موجب کاهش کلسترول تام سرم(P=0/004) گردید ولیکن تغییرات شاخص های دیگر نیمرخ لیپیدی معنی دار نبود. لذا می توان بیان کرداحتمالا تمرین هوازی منجر به کاهش واکنش التهابیو بهبود برخی شاخص های نیمرخ لیپیدی می گردد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، Il-6، TNF-αواکنش التهابی، نیمرخ لیپیدی
  • ابراهیم علی دوست قهفرخی *، سعید مخلصی، جمال الدین شریعتی صفحات 113-126
    هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان مصرف و آگاهی از عوارض جانبی داروهای نیروزا و داروهای کاهش وزن در میان ورزشکاران غیر حرفه ای حاضر در باشگاه های بدنسازی شهر تهران بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردیدند که روایی آن توسط 14 نفر از اساتید حوزه مدیریت ورزشی تایید گردید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ محاسبه و ضریب 79/0 برای آن بدست آمد. جامعه آماری پژوهش را ورزشکاران غیرحرفه ای زن و مرد حاضر در باشگاه های بدنسازی شهر تهران تشکیل می دادند و تعداد نمونه آماری 793 نفر بود. یافته های تحقیق نشان داد 5/42 درصد از مردان حداقل یک دوره از استروئیدها استفاده کرده اند و میزان مصرف استروئیدهای آنابولیک، هورمون ها، داروهای محرک، و داروهای نارکوتیک در میان مردان بیشتر از زنان است در حالی که شیوع مصرف داروهای چربی سوز و قرص های لاغری در میان زنان بیشتر بود و 3/38 درصد از زنان حداقل یک دوره از داروهای چربی سوز استفاده کرده بودند. همچنین میزان آگاهی از عوارض داروهای محرک، هورمون ها، داروهای چربی سوز و قرص های لاغری پایین ارزیابی شد اما میزان آگاهی از عوارض استروئیدها و داروها نارکوتیک، بالا بود.
    کلیدواژگان: باشگاه بدنسازی، داروهای کاهش وزن، داروهای نیروزا، عوارض جانبی، ورزشکاران غیرحرفه ای
  • حمزه اکبری بوکانی*، علی اصغر رواسی، محمدرضا کردی صفحات 127-140
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر 16 هفته تمرین استقامتی با شدت متوسط بر محتوی آنزیم تلومراز بافت قلب و لنفوسیت های خون محیطی رت های نر بود. بدین منظور رت های تهیه شده از انستیتوی پاستور ایران به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (8=n) و ورزشی(8=n) تقسیم شدند. مدت زمان دو هفته برای سازگاری با محیط و تغییر ریتم های بیولوژیک (هفته اول) و آشنایی با تردمیل (هفته دوم) در نظر گرفته شد. پس از گذشت دو هفته پروتکل اصلی، شامل یک جلسه فعالیت استقامتی در روز به مدت پنج روز در هفته شروع شد. گروه تجربی به مدت 16 هفته تحت تاثیر تمرینات استقامتی با شدت متوسط قرار گرفتند. در طول هشت هفته اول سرعت تردمیل از 12 متر در دقیقه به 25 متر دقیقه و زمان از 15 دقیقه به 50 دقیقه رسید و این شدت تمرین در طی هشت هفته دوم ثابت نگه داشته شد. پس از اتمام دوره در حالت ناشتا و روز بعد از آخرین جلسه تمرین نمونه های مورد نیاز از رت ها جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که تمرینات استقامتی با شدت متوسط موجب افزایش معنادار فعالیت تلومراز در بافت قلبی (0.004=p) و لنفوسیت های خون محیطی (0.004=p) شد. به طور کلی می توان پیشنهاد داد که فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط (65-60%Vo2max ) منجر به فعالسازی آنزیم تلومراز و تثبیت طول تلومر می شود و ورزش و فعالیت بدنی از طریق افزایش فعالیت تلومراز در بافت های بدن می تواند قابلیت زیست سلول، ثبات ژنتیک را بالا ببرد و اثرات ضد پیری خود را بگذارد.
    کلیدواژگان: پیری، تلومر، تلومراز، فعالیت بدنی طولانی مدت
  • فرشته کتبی *، محمدحسین رضوی، حسین اکبرزاده، حسن نقی زاده صفحات 141-154
    اماکن و تاسیسات ورزشی از ابزارهای مهم برگزاری ایمن تر فعالیت های ورزشی دانشگاه ها هستند. هدف تحقیق حاضر ارزیابی ایمنی و کارایی اماکن و تاسیسات ورزشی دانشگاه های استان یزد از دیدگاه دانشجویان بود. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بود که به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های سراسری و پیام نور استان یزد در سال تحصیلی 92-91 بود. بر اساس جدول مورگان و نمونه گیری تصادفی تعداد 1100 دانشجو به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ی 35 گزاره ای خواجه لندی(1389) بود که عناصر سازنده ی اماکن و فضاهای ورزشی، سیستم های روشنایی، گرمایشی، سرمایشی و تهویه ای تجهیزات و وسایل ورزشی را مورد ارزیابی قرار می داد. روایی محتوا و صوری پرسشنامه بعد از بررسی و اظهار نظرهای تخصصی 14 نفر از اساتید دکتری مدیریت ورزشی و اصلاحات مدنظر، تایید شد. از آلفای کرونباخ جهت تعیین پایایی پرسشنامه استفاده گردید که ضریب آلفای کرونباخ 89/. بدست آمد. از آزمون کولموگروف – اسمیرنف، آنالیز واریانس چند متغیره(MANOVA) و خی دو برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح معنی داری 05/0 p< استفاده شد. نتایج نشان داد که از نگاه دانشجویان وضعیت کلی ایمنی و کارایی عناصر سازه ای 69% نامناسب، عناصر غیرسازه ای 54% نامناسب، وضعیت کلی وسایل و تجهیزات ورزشی 71% نامناسب و وضعیت کلی بهداشتی اماکن و فضاهای ورزشی 74% نامناسب بود و این نامناسب بودن متغیرهای تحت بررسی از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0 p
    کلیدواژگان: اماکن ورزشی، ایمنی، تاسیسات ورزشی، دانشگاه یزد، کارایی
|
  • Fatemeh Shabkhiz *, Sirous Choobineh, Amir Ghafarioun Isfahani, Morteza Yari Pages 9-19
    Resistance training is the most effective way known to increase muscle mass. Myostatin is one of the factors involved in the control of muscle mass. The purpose of this study was to compare two types to resistance training with and without blood flow restriction on Myostatin after the exercise. For this purpose, 36 adolescent gymnast boys aged 10 to 14 years participated in a quasi-experimental research design. The subjects (mean weight 37.11±8.11 kg, height 145.16±11.58 cm, body mass index 17.40±1.77 kg/m2) were randomly divided into three equal groups (n=12); control (30% 1RM), high intensity resistance training (75% 1RM), and low intensity resistance training with blood flow restriction (30% 1RM). Training protocol includes three motions included leg extension, elbow flexion and bench press. Blood samples were taken before and half an hour after training. Using T-dependent test to check the results of intergroup and One-Way ANOVA with LSD test was used for evaluating the results of between groups. The results of inter-group showed in blood flow restriction group (p=0.028) was significant, but in control (p=0.553) and high intensity resistance groups (p=0.257), was not significant. The results showed that in both of them protocol, there was no significant difference between groups in levels of Myostatin (p=0.683).One session Resistance exercise with blood flow restriction compared to high intensity resistance exercise, a similar effect in increasing serum Myostatin children athletes and for this reason, such as high intensity resistance exercise seems appropriate to provide Myostatin inhibition and increased muscle mass.
    Keywords: blood flow restriction, Immature Male Athletes, Myostatin, Resistance training
  • Jabar Seifpanahi Shabani *, Mehrzad Hamidi Pages 21-31
    The purpose of this research was to investigate and analyses the methods of generating revenue by the world and Iranian premier football clubs. The method of the research was qualitative and the needed data were obtained from the library studies and interviews with experts. The statistical population consisted of all of people who worked in football federation, football clubs and universities in the field of sport marketing. Sampling was theoretically and interviews continued until saturation point. Totally 43 methods were identified for generating revenue by football clubs, and categorized to 3 main parts: media broadcasting, commercial revenue and match day revenue. The investigations showed, rate and variety of generating revenue in Iranian football clubs very restricted than to other football clubs in the world. Iranian Football Clubs to Boost Income must be equipped with a credible and global brand as well as massive supporters with appro priate sup port culture.
    Keywords: Football, Football Club, Football Industry, Marketing, Revenue
  • Nabi Shamsaei *, Hadi Abdi, Babak Farzad Pages 33-40
    Cerebral ischemia is associated with extensive metabolic disorders in the nerve cells especially the hippocampal neurons. Evidence suggests that exercise have a neuroprotective effect and can protect the brain from ischemic injury. This study aimed to investigate effect of pre-ischemic exercise on lipid peroxidation and antioxidant enzymes activity in hippocampus. 21 male Wistar rats were randomly divided into three groups: sham, exercise ischemia and ischemia. The rats in exercise group were trained to run on a treadmill 5 days a week for 4 weeks. Ischemia induced by occlusion both common carotid arteries for 20 minutes. Malondialdehyde (MDA) and antioxidant enzymes activity (SOD, GPX, and CAT) was measured using a special Kits. The results showed that exercise led to significant decrease MDA concentration and a significant increase antioxidant enzymes activity in the hippocampus. In conclusion, exercise by increasing the antioxidative enzymes activity may have a protective effect against ischemia-induced injuries and disorders.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Exercise, Hippocampus, Ischemia, Lipid peroxidation
  • Shabnam Sedghi *, Fariba Askarian, Hussein Talebian Nia Pages 41-52
    The purpose of this study is recognition of the financial and administrative obstacles to private investment of sports from private gyms’ owners’ point of view in East Azerbaijan state. Research method is descriptive survey. It is conducted using a questionnaire that verified with acceptable validity and reliability rate of 0.91 percent by Cronbach's alpha. The population of the survey is the founders of sports clubs (310), and according to Morgan statistical table 172 persons have been chosen as representative sample. To examine the hypotheses of this research, inferential statistic methods, Kolmogorov-Smirnov, Pearson‘s correlation coefficient, and Friedman are used (α=0.05). The study has revealed a significant negative correlation between the impediments to banking tasks and private investment of sports in state. Based on the research results from freedman’s variance analysis there is a meaningful differences in various barriers in loan payment in the bank locations from the viewpoint of property owners There is no significant correlation between the impediments to administrative tasks and private investment of sports in state but from owners of capital’s perspective, there is a meaningful difference in various factors. By decreasing the financial and banking impediments the private investment of sport events could be broadened in state.
    Keywords: Administrative obstacles, Banking obstacles, Private Investment, sport investment
  • Rahman Soori *, Mohammad Darabi, Kia Ranjbar, Azam Ramezankhani Pages 53-64
    The aim of this study was to assess the effects of resistance training on apelin and inflammatory indicators (Interleulin-6 and C-reactive protein) in sedentary obese men. In this quasi-experimental study, 20 men aged between 48 to 60 years with BMI≥30 kg/m2, were randomly allocated to the resistance training (n=10), and control groups (n=10). The training program consists of 12 weeks of resistance training, 3 sessions a week, 3 sets with 12 to 10 reps per session and with the intensityof 75-50% of one repetition maximum and 60-90 seconds rest. The exercises include bench press, axillary rowing, behind the neck barbell shoulder press, leg press, front leg extension and behind leg curl. Before and 48 hours after the 12 weeks exercise, measurement of apelin and inflammatory, Interleukin-6 (IL-6), C - reactive protein (CRP) and insulin resistance index were performed. Paired t-test and Independent t-test were used for statistical analysis. Results revealed that after 12 weeks resistance training, significant reductions were observed in the levels of IL-6 (p= 0.036), CRP (p=0.011), weight (p=0.029), body mass index (p=0.021) and fat percent (p=0.005). apelin levels (p=0.06) and insulin resistance index (p=0.089) decreased in experimental group but it was not statistically significant. Generally, 12 weeks of resistance training, despite a significant decrease in inflammatory markers, apelin levels were not significantly decreased. It seems that the observed changes in inflammatory markers have been due to reduced body fat mass and anti-inflammatory nature of resistance trainings.
    Keywords: Apelin, Interleukin-6, Obesity, Resistance training, Sedentary
  • Mohammad Rahimi *, Maryam Khaksar, Elham Azimzadeh, Mansur Pashaei Pages 65-74
    Regarding to development of sports among human being all around the world, investigating its impacts on behavior and moral orientations of the athletes are very important. The present study aimed to investigate the individual and team sports elite athletes’ moral orientation toward sportsmanship regard to Varity of age and academic levels.
    The present study was a descriptive- Survey and an applied study. For this purpose 84 elite athletes from individual sports and 78 elite athletes from team sports completed the MSOS inventory questionnaire. Mann-whitney u test, Spearman's rank correlation and Kruskal–Wallis test were used to analysis the data.
    The results stated that athletes involved in individual sports showed higher levels of sportsmanship in comparison to those who involved in team sports. Furthermore, there was a significant difference of sportsmanship level between physical education and other major’s students. The athletic group aged 18-20 year-old had higher sportsmanship level in comparison to groups aged 21-23 and 24-27 year-old.
    According to the results, it is recommended to emphasis more on moral concepts in physical education courses. Especially educators and trainers focus on moral concepts and issues in sport more.
    Keywords: Sportsmanship, Elite athletes, Team Sports, Individual Sports, academic level
  • Vahid Sari-Sarraf *, Ramin Amirsasan, Hamidreza Zolfi Pages 75-85
    Some studies suggest that saliva could be a good alternative to blood in medical research and sport sciences. Therefore, the aim of the present research was to evaluate the effects of aerobic training and a single bout exhaustion exercise on blood and salivary superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx) and catalase (CAT) levels in non-active men.Twenty-seven healthy men (18-21 years) were randomly allocated to training (n=15, three training sessions per week, for 8 weeks, running at 50-70% of Heart Rate Reserve) or control (n=12) groups. After the training course, they performed acute exhaustive exercise on treadmill. Blood and salivary samples that collected at pre- and post-training period and also after exhaustive exercise, were analyzed for SOD, CAT and GPx levels. Data were analyzed by analysis of variance (ANOVA) with repeated measure, Bonferroni as post-hoc test and Pearson correlation at P0.05). Salivary and blood SOD activity significantly increased after the exhaustive exercise in both control and training groups (p˂0.05). Salivary CAT and GPx levels were not significantly altered by training and exhaustive exercise in both groups (p>0.05). Generally, aerobic training could lead to promote antioxidant enzymes in blood and SOD in saliva. Also, salivary and blood SOD activity increases in response to exhaustive exercise. However, in order to use saliva as a non-invasive method in exercise and sport studies, more research is needed.
    Keywords: Aerobic exercise, Superoxide Dismutase, Glutathione Peroxidase, Catalase, Saliva
  • Hossein Rajabi *, Rasoul Tarighi, Mehran Mizany Pages 87-99
    According to the importance of Kish Island as the most important location of aquatic sports, the current study investigates the prediction of customers’ behavior of aquatic sport clubs in the Kish Island. In order to do so a questionnaire was designed. Validity of the questionnaires was approved by 8 experts and university professors and its reliability was checked in a pilot study between 30 samples of statistical population by the Alpha Cronbach test. Statistical population of the present study was all the customers of the water sport clubs in The Kish Island. (The number of statistical population was not determined). 395 questionnaires were distributed and finally 350 of them were filled out and sent back. Descriptive statistics were used in order to describe demographics situation of the replicants and Pearson, Spearman correlation and multiple regression and variance analysis were used to verify the inferential statistics. So MS Excel, SPSS Ver 18 software were used. The results of the study revealed that different variables of the services quality were consisted of concrete quality, trustfulness, being respondent, confidence and empathy. All the variables were considered as the predictive of customers’ behavior except trustfulness variable (p-0/363). In other words all the variables in the context of customers’ behavior were effective on the faithfulness of the aquatic sport club customers’ except trustfulness variable.
    Keywords: sport marketing, Kish Island. Satisfaction, Service Quality, loyalty
  • Akbar Moein, Hojat Allah Nikbakht *, Farshad Ghazalian Pages 101-111
    Aerobic exercises are considered as an affecting factor on inflammatory indices and lipid profile. The present study examined the effect of aerobic exercises on IL-6 and TNF-α proteins and lipid profile in Male Rats. For this purpose, 18 healthy adult male rats were selected and divided into two groups: control groups (N = 8) and subjects groups (N = 10). Aerobic exercise protocol was carried out during 8 weeks period, 3 sessions per weeks and 27 to 32 minutes per session by the intensity of 60-80% of VO2max(speed 8-25 m /min) on the treadmill in a zero gradient. After 8 weeks blood and tissue sampling was performed.Levels of IL-6 (p = 0/01) decreased significantly in trained rats compared with controls groups. While there were no significant difference in TNF-α levels. On the other hand, total serum cholesterol (P = 0/004) decreased followed by aerobic exercise. However, changes in the other lipid profile indices were not significant. Therefore, we can conclude that Aerobic exercise may lead to reduced inflammatory response and improve the lipid profile indices.
    Keywords: Aerobic exercise, Il-6, inflammatory response, lipid profile
  • Ebrahim Alidoust *, Saeid Mokhlesi, Jamalodin Shariati Pages 113-126
    The aim of this research was study of consumption and awareness from side effects of doping drugs and weight loss drugs at nonprofessional athletes in Tehran fitness clubs. The research method was descriptive and data collection was done by researcher made questionnaire that its validity approved by 14 sport management experts and its reliability was measured by Cronbach's alpha (0.79). Statistical population included all nonprofessional athletes in Tehran fitness clubs. (n=1482). The results of data analyses indicate that steroids are used currently by 42.5% of the men And the amount of anabolic steroids, hormones, stimulants, and narcotic drugs consumption in men are more than women. Prevalence of fat burning drugs and slimming pills in women are more than men and in 38.3% of women Fat Burner drugs had used at least once. Awareness about the side effects of stimulant drugs, fat burning drugs, slimming pills and hormones, was low. But awareness about the side effects of steroids and narcotics drugs was high.
    Keywords: Doping Drugs, Fitness Clubs, Non-Professional Athletes, Side Effects, Weight Loss Drugs
  • Hamze Akbari Boukani *, Ali Asghar Ravasi, Mohammad Reza Kordi Pages 127-140
    The purpose of present study was the effect of a endurance training period with cellular Anti-aging purpose on telomerase enzyme content in cardiac tissue and peripheral blood lymphocytes in male rats. For this purpose, rats provided from Pasteur institude of Iran were randomly divided in two group, control (n=8) and exercised groupe (n=8). Two week use for environmental adaptation and biological rhythm (first week) and treadmill familiarity (second week). Then the major protocol of this study began after first two week that include a session endurance exercise per day, five day/week. The intensity of exercise was moderate that exercise group do it for 16 weeks while control group was sedentary in this period. Durig first eight weeks the speed of running on treadmill increased from 15 m/min to 25 m/min and time from 15 min to 25 min progressively but this intensity of exercise fixed during second eight week. One day after end of protocol in fasing situation samoles were collected. The results showed the moderate indurance training significant increased in telomerase content in cardiac tissue (p= 0/004) and peripheral blood lymplocytes (p= 0/004). In summary, the results suggested that the moderate (60-65 % vo2max) and regular physical activity indused activation in telomerase and telomere length stability and exercise and physical activity by telomerase activation in body tissue could increased cellular viability and genomic stability and finally have anti-aging effect.
    Keywords: Aging, long term exercise, telomere, telomerase
  • Fereshteh Kotobi *, Mohammad Hossein Razavi, Hossein Akbarzadeh, Hasan Naghizadeh Pages 141-154
    Sport facilities and equipment are important tools for a safer organization of sporting activities in universities. The aim of this study was to evaluate the safety and efficiency of sport facilities and equipment in universities of Yazd province from students’ viewpoints. The research method was descriptive-survey that was conducted as a field. The statistical population included students of state and Payame Noor universities of Yazd province in 2012-2013. According to Morgan table, 1100 students were randomly selected as the statistical sample. The data were collected by KhawjaLandi (2011) questionnaire (35 items) which evaluated the constructive elements of sport facilities, lighting, heating, cooling, ventilation systems, sport equipment and instruments. Content and face validity of the questionnaire were confirmed after the professional review and viewpoints of 14 sport management professors and the required modifications. The Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the questionnaire (α=0.89). Kolmogorov-Smirnov test, MANOVA and chi-square were used for data analysis at P
    Keywords: Sport Facilities, Safety, Sport Equipment, University of Yazd, Efficiency