فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نفیسه هاشم پور، اعظم برزویی *، نجات پیرولی بیرانوند، علی خراسانی صفحات 1-16
    آزمایشی با هدف بررسی تغییرات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دو رقم گندم به سطوح مختلف شوری و نیتروژن در مرحله گرده افشانی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی، هسته ای کرج در سال 1390 اجرا شد.‏ تیمار های مورد ‏بررسی شامل دو رقم گندم: تجن (حساس به شوری) و بم (متحمل به شوری)‏ ، پنج سطح ‏شوری (3/1 (شاهد)، 6، 8، 10 و 12 دسی زیمنس بر متر) و دو سطح کود نیتروژن ‏‏(75 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بودند. ‏نتایج نشان داد که در کلیه تیمار های شوری، کاربرد 150 کیلوگرم کود ‏نیتروژن در هکتار، به طور کلی باعث ‏افزایش محتوای نسبی آب، غلظت کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، میزان پروتئین های محلول برگ و فعالیت آنزیم ‏سوپراکسید دسموتاز و کاهش مقدار مالون‏دآلدئید و همچنین عملکرد دانه در هر دو ژنوتیپ مورد بررسی ‏شد. در نتیجه، وجود تفاوت های ژنوتیپی بین دو رقم، از نظر متحمل بودن به شوری و نیز از لحاظ کودپذیری ‏در بین این دو ژنوتیپ منجر به تاثیر محسوس تر افزایش مصرف کود نیتروژن بر رقم بم نسبت به رقم حساس تجن ‏شد.
    کلیدواژگان: آنزیم سوپراکسید دسموتاز، پروتئین های محلول، مالون دآلدئید، محتوای نسبی آب، تنوع ژنتیکی
  • زهره بهاءلو، سعید ریزی*، غلامرضا ربیعی، کرامت الله سعیدی صفحات 17-25
    به منظور بهبود ویژگی های کمی و کیفی گل لیزیانتوس (Eustoma grandiflorum “Mariachi Blue”) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه سطح ورمی کمپوست (صفر، 5 و 10 % حجمی) و سه سطح هیومیک اسید (صفر، 2 و 4 کیلوگرم بر متر مکعب) با سه تکرار در محیط گلخانه انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل تعداد برگ و غنچه، تعداد انشعابات، طول و قطر دمگل، عمر گل، طول میانگره ها، ارتفاع گیاه، قطر ساقه اصلی، وزن تر و خشک هوایی و وزن تر و خشک ریشه بودند. نتایج نشان داد که ورمی کمپوست بر صفاتی از جمله طول دمگل، تعداد برگ، ارتفاع و وزن خشک اندام هوایی و هیومیک اسید بر قطر گل، وزن خشک اندام هوایی و وزن تر و خشک ریشه اثر معنی داری داشته است. همچنین، برهمکنش بین ورمی کمپوست و هیومیک اسید بر صفاتی همچون طول میانگره، طول دمگل، تعداد برگ، قطر ساقه اصلی، قطر گل، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر و خشک ریشه در سطح احتمال 1% معنی دار شده است. به نظر می رسد که اسید هیومیک تاثیر به سزایی بر جذب عناصر غذایی، اجزای عملکرد و کیفیت لیزیانتوس دارد. با توجه به اثرهای مثبت تیمارهای افزودن 5% ورمی کمپوست و 2 کیلوگرم بر متر مکعب هیومیک اسید، توصیه می شود از این کودها در مرحله پس از انتقال نشا برای پرورش گل لیزیانتوس استفاده شود.
    کلیدواژگان: صفات زایشی، عمر گل، کودهای آلی، وزن تر و خشک ریشه
  • خالد قادری، محمد جواد نظری دلجو * صفحات 27-39
    این آزمایش در راستای بررسی تاثیر آغشته سازی بستر ترکیبی کوکوپیت- پرلیت، به عنوان مهمترین و متداول ترین بستر مورد استفاده در کشت بدون خاک ژربرا، با دو گونه قارچ میکوریزا (Glomus intraradices و Glomus mosseae)، بر پارامترهای مورفوفیزیولوژیک و کیفیت گل شاخه بریده ژربرا اجرا گردید. نتایج، بیانگر وجود همزیستی بین قارچ میکوریزا و ژربرا و افزایش معنی دار صفات مورفولوژیک شامل تعداد برگ و گل در بوته، وزن گل، وزن خشک بوته و بهبود واکنش های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ژربرا شامل هدایت روزنه ای، رنگیزه های فتوسنتزی، فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز، محتوای نسبی آب، قند محلول و پرولین بود. همچنین، کیفیت گل ژربرا شامل طول ساقه گل دهنده، قطر و ماندگاری گل به طور معنی داری تحت تاثیر همزیستی قارچ مایکوریزا قرار گرفت. با توجه به نتایج مقایسه میانگین ها، تفاوت معنی داری بین کارایی یا تاثیر دو گونه قارچی، بجز در صفات قند محلول و پرولین، مشاهده نگردیده و در بیشتر موارد دارای تاثیر یکسانی بودند. عملکرد یا تعداد گل برداشت شده در بوته در بسترهای تلقیح شده با دو گونه قارچ Glomus mosseae وGlomus intraradices به ترتیب افزایش 33/16 و 09/19 درصدی و ماندگاری گل افزایش چهار روزه نسبت به تیمار شاهد نشان داد. بر اساس نتایج آزمایش مبنی بر تاثیر مثبت تلقیح بستر کشت با قارچ های مایکوریزا و در نتیجه بهبود پارامترهای رشد و نموی، عملکرد و کیفیت گل تولیدی در سیستم بدون خاک، آزمایش های تکمیلی جهت تعیین راندمان جذب عناصر معدنی در راستای استفاده بهینه و متعادل از کودهای شیمیایی در سیستم بدون خاک پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: استانزا، همزیستی، بستر کشت، کیفیت پس از برداشت، عملکرد، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • آیدا مقیمیان، علی محمدی ترکاشوند*، علی محبوب خمامی صفحات 41-53
    یک آزمایش بدون خاک در بستر شن، پرلیت و پیت بر پایه فرمول غذایی هوگلند طراحی و اجرا گردید تا پاسخ رشد و عمر پس از برداشت گل بریدنی آهار به غلظت های مختلف نیتروژن و کلسیم بررسی گردد. تیمارها شامل شاهد 1 (بدون مصرف محلول غذایی)، شاهد 2 (محلول غذایی بدون نیتروژن و کلسیم) و مخلوط هایی از غلظت های 15 و 30 میلی مول نیتروژن و 5 و 10 میلی‏مول کلسیم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، سه تکرار و سه گلدان در هر تکرار و صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع گیاه، قطر ساقه، قطر گل، طول ریشه، وزن تر ساقه، وزن تر گل، وزن خشک ساقه، وزن خشک گل، عمر گل‏جایی گل آهار و غلظت عناصر غذایی گیاه (اندام هوایی) بود. نتایج نشان داد که افزایش غلظت نیتروژن محلول غذایی سبب افزایش ارتفاع و وزن تر گیاه گردید؛ اما استفاده از 10 میلی مول کلسیم به همراه 30 میلی مول نیتروژن، بیشترین اثر را بر ارتفاع گیاه داشت. کاهش معنی دار وزن خشک ساقه در تیمار 30 میلی‏مول نیتروژن و 5 میلی‏مول کلسیم در مقایسه با وزن تر همین تیمار مشاهده شد. کمترین عمر گل‏جایی مربوط به تیمار شاهد 1 با 8/4 روز بود. بیش ترین عمر گل‏جایی (17 روز) در شرایط استفاده از 10 میلی‏مول کلسیم در محلول غذایی مشاهده شد که بیشترین جذب کلسیم نیز در این تیمار دیده شد. میزان جذب کلسیم در این تیمار (85 میلی گرم به ازای هر گلدان) به طور معنی دار و قابل ملاحظه بیشتر از تیمارهای دیگر بود. در کل، برای داشتن عملکرد مناسب و عمر گل‏جایی بیشتر، تیمار 15 میلی‏مول نیتروژن (غلظت استاندارد نیتروژن در محلول غذایی هوگلند) به همراه 10 میلی‏مول کلسیم (غلظت دو برابر کلسیم در محلول غذایی هوگلند)، بهترین تیمار بود.
    کلیدواژگان: تغذیه، پرلیت، عملکرد، کشت بدون خاک، محلول غذایی، هوگلند
  • محمدکاظم سوری*، مهندس میترا تقی پور، قاسم توحیدلو صفحات 55-66
    امروزه، با توجه به انواع آلودگی های زیست‏محیطی کودهای شیمیایی، کودهای آلی به عنوان یک جایگزین مطلوب آنها، حداقل در بخش فضای سبز، مطرح می باشند. از طرف دیگر، پاسخ بسیاری از گیاهان زینتی، از جمله قرنفل، به کاربرد کودهای آلی و شیمیایی مشخص نیست. لذا، این تحقیق به منظور بررسی رشد و تولید کمی و کیفی گل قرنفل به سطوح مختلف کود دامی (صفر، 20 و 40 درصد حجمی خاک) و کود NPK (صفر، 1، 2 و 4 گرم بر کیلوگرم خاک) به صورت گلدانی و تحت شرایط گلخانه ای و به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد 20% حجم گلدان کود دامی، در مقایسه با عدم مصرف یا مصرف 40%، و مقادیر کم NPK، منجر به افزایش صفات تعداد برگ، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه در بوته و تعداد گل در گیاه گردید. مقادیر بیشتر کود دامی (40%) و همچنین مقادیر زیاد کود شیمیایی (2 و 4 گرم بر کیلوگرم خاک) به تنهایی، و مخصوصا در ترکیب با هم، منجر به کاهش رشد و نمو گیاه و افزایش معنی دار زمان های سبز شدن، ساقه رفتن و گل دادن گیاه شد. علی رغم جوانه زنی کندتر و کمتر و همچنین رشد کمتر گیاهان در تیمار 40% کود دامی، کاربرد کود دامی در هر دو سطح منجر به افزایش تعداد گل، طول دوره گل‏دهی و طول عمر گل شاخه بریده گردید. لذا، با توجه به این نتایج و همچنین اهمیت سلامت محیط زیست، مقادیر متوسط کود دامی و مقادیر کم یا عدم کاربرد کود ماکرو برای تولید بهینه کمی و کیفی گل قرنفل مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: گیاهان زینتی، کود دامی، کود NPK، گل دهی، کیفیت گل
  • محمدکاظم سوری*، فرزانه یعقوبی صفحات 67-77
    تولید نشاهای سالم و قوی پیش نیاز رشد مناسب گیاه و تولید اقتصادی است، و تغذیه نقش مهمی در این امر دارد. در این پژوهش، به منظور مطالعه تاثیر کودهای آمینوکلاته بر رشد و نمو نهال های گوجه‏فرنگی رقم گرین سوپر، آزمایشی گلدانی با بستر کشت خاک در قالب طرح کاملا تصادفی، تحت شرایط گلخانه ای، انجام شد. تیمارها شامل محلول پاشی کود NPK، آمینوکلات های بیومین، دلفون پلاس، هیومی فولین، بیومین+ هیومی فولین، کود ترکیبی ماکرو- میکرو (با غلظت 2 در هزار)، تیمار کاربرد خاکی NPK، در کنار شاهد (بدون کاربرد کود) در 8 تکرار بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای مورد استفاده در این پژوهش در سطح 5% آزمون دانکن اثر معنی داری بر ارتفاع گیاه، تعداد برگ، طول و عرض برگ، طول برگچه اصلی و قطر ساقه نداشتند؛ گرچه بیشترین مقدار این صفات در تیمارهای محلول‏پاشی بیومین- هیومی فولین و همچنین کاربرد خاکی NPK مشاهده شد. بیشترین وزن تر (8/2-9/2 گرم) و وزن خشک (17/0-19/0 گرم) اندام هوایی گیاه و شاخص کلروفیل (51/27) در تیمارهای محلول پاشی ترکیب بیومین– هیومی فولین و همچنین تیمار کاربرد خاکی NPK به‏دست آمد که تفاوت معنی‏داری با تیمار شاهد نشان دادند. محلول پاشی کودهای آمینوکلات باعث افزایش معنی دار غلظت قندهای محلول برگ در مقایسه با گیاهان شاهد شد. به طوری که بیشترین مقدار این صفت در تیمارهای محلول پاشی بیومین- هیومی فولین (02/7)، بیومین (91/6) و کاربرد خاکی NPK (3/6 میلی گرم بر گرم وزن خشک) مشاهده گردید. به‏طور کلی، کاربرد توام آمینوکلات بیومین+ هیومی فولین بهترین نتایج را از نظر رشد و کیفیت نشا باعث گردید.
    کلیدواژگان: آمینوکلات، کیفیت نشا، کلروفیل، قندهای محلول، NPK
  • مهندس شعله شکری، محمودرضا تدین * صفحات 79-89
    به منظور بررسی تاثیر محلول های غذایی مختلف بر عملکرد و تولید ریزغده های سیب زمینی، در دو سیستم آئروپونیک و هیدروپونیک، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1394 به اجرا در آمد. عامل اصلی شامل محیط کشت (آئروپونیک و هیدروپونیک) و عامل های فرعی شامل محلول غذایی (شاهد ،اتازو، اتازو+ اسید هیومیک، اتازو+ میکوریزا، چای کمپوست، چای کمپوست+ اسید هیومیک و چای کمپوست+ میکوریزا) بودند. نتایج نشان داد که تعداد غده، عملکرد غده و وزن خشک ریشه در کشت آئروپونیک به طور معنی-داری بیشتر از کشت هیدروپونیک بود. میانگین وزن غده و وزن خشک اندام هوایی در کشت هیدروپونیک به طور معنی داری بیشتر از کشت آئروپونیک بود. تاثیر برهمکنش تیمارهای سیستم های کشت و محلول های غذایی بر تعداد غده، میانگین وزن غده و عملکرد غده، تحت تیمار چای کمپوست+ میکوریزا در سیستم آئروپونیک بیشترین بود. عملکرد غده تحت تاثیر تیمار کودی چای کمپوست+ میکوریزا تفاوت معنی داری با عملکرد غده تحت تیمار کودی چای کمپوست+ اسید هیومیک نداشت. وزن خشک اندام هوایی در سیستم هیدروپونیک تحت تیمار کودی چای کمپوست+ میکوریزا بیشترین مقدار بود. وزن خشک ریشه تحت تیمار کودی چای کمپوست و چای کمپوست+ اسید هیومیک در سیستم آئروپونیک بیشترین مقدار بود. در مجموع، نتایج نشان داد که تامین نیازهای غذایی با میکوریزا و چای کمپوست در سیستم کشت آئروپونیک، باعث افزایش تعداد غده، عملکرد غده و وزن خشک اندام هوایی شد و تیمار چای کمپوست+ اسید هیومیک تاثیر بیشتری بر رشد ریشه و تشکیل غده داشت.
    کلیدواژگان: طول ساقه، طول ریشه، وزن ریشه، تعدادغده
  • سکینه ایاسی زاده*، ناصر عالم زاده انصاری، فریده صدیقی دهکردی صفحات 91-102
    به منظور بررسی اثر هرس و رقم بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه خیار گلخانه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تیمار و سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارها شامل هرس بوته در سه نوع (حذف شاخه های جانبی، نگه داری یک گره روی شاخه جانبی و نگه داری دو گره روی شاخه جانبی) و دو رقم خیار گلخانه ای (آرزد و کریم) بودند. نتایج نشان داد که هرس تاثیر معنی داری بر تعداد برگ در بوته داشت. ارقام از لحاظ صفات رویشی با هم تفاوت معنی داری را نشان دادند. بیشترین و کمترین وزن تر و خشک ریشه، ساقه و برگ به ترتیب در رقم کریم و آرزد مشاهده شد. همچنین، هرس بر تعداد گل ماده تاثیر معنی داری گذاشت. بیشترین و کمترین تعداد گل ماده به ترتیب در تیمار نگه داری یک گره (37 عدد) و تیمار حذف شاخه فرعی (3/29 عدد) مشاهده شد. بیشترین عملکرد بوته مربوط به رقم آرزد (3301 گرم) و کمترین عملکرد بوته (2815 گرم) در رقم کریم به‏دست آمد. اما هرس بر عملکرد تاثیر معنی داری نداشت. تعداد گل سقط شده تحت تاثیر هرس قرار گرفت. بیشترین و کمترین تعداد گل سقط شده به ترتیب در تیمار نگه داری دو گره بر شاخه فرعی (6/24 عدد) و در تیمار حذف شاخه فرعی (6/6 عدد) مشاهده شد. مواد جامد محلول تحت تاثیر هرس قرار گرفت. به طوری که بیشترین و کمترین مواد جامد محلول به ترتیب در رقم آرزد و حذف شاخه های فرعی و رقم کریم و تیمار نگه داری دو گره روی شاخه فرعی مشاهده شد که با هم تفاوت معنی داری را نشان دادند. در مجموع، رقم آرزد و تیمار نگه داری یک گره جهت افزایش عملکرد خیار گلخانه ای قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: سطح برگ، شاخه فرعی، عملکرد، گل ماده
  • بهمن قاسمی، سعیده علیزاده سالطه* صفحات 103-116
    فیسالیس یک میوه استوایی و بومی آمریکای جنوبی است و به دلیل دارا بودن طعم خوشایند و خواص دارویی، امروزه در ایران نیز طرفداران زیادی پیداکرده و جزو میوه های ارزشمند و گران قیمت به شمار می رود. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف تیدیازرون (TDZ) (صفر، 20 و 40 میلی گرم در لیتر) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار بر اندازه و برخی خصوصیات کیفی میوه فیسالیس انجام گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که اندازه و وزن تر میوه در تیمارهای 20 و 40 میلی گرم در لیتر به طور معنی داری (01/0P≤) نسبت به شاهد افزایش نشان داد. میزان هدایت الکتریکی، مواد جامد قابل حل و همچنین میزان لیکوپن در غلظت بیشتر تیدیازرون کاهش یافت (01/0P≤). همچنین، افزایش غلظت تیدیازرون از 20 به 40 میلی گرم در لیتر، به طور معنی داری موجب افزایش میانگین دیررسی میوه ها نسبت به شاهد (به ترتیب 7 و 11 روز) گردید (01/0P≤). از سوی دیگر، مشاهده شد که با افزایش غلظت تیدیازرون میزان ماندگاری پس از برداشت میوه ها به طور معنی داری افزایش یافت (01/0P≤)، به طوری که میوه های تیمار نشده، در دمای اتاق، با میانگین ماندگاری 11 روز و میوه های تیمار شده با 20 و 40 میلی گرم در لیتر تیدیازرون به ترتیب با میانگین 22 و 28 روز کمترین و بیشترین ماندگاری پس از برداشت را به خود اختصاص دادند. اگرچه کاربرد تیدیازرون برخی از شاخص های کیفی میوه در زمان برداشت را تا حدودی کاهش داد، اما توانست به طور قابل توجهی شاخص های کمی (اندازه و وزن میوه) و ماندگاری پس از برداشت میوه را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: توت طلایی (فیسالیس)، اندازه میوه، لیکوپن، مواد جامد قابل حل، عمر انباری
  • نسرین منگلی، روح الله رضایی*، لیلا صفا صفحات 117-129
    تغییرات چشمگیر در بازار در دو دهه اخیر، به ویژه افزایش تنوع در انتظارات مشتریان و تشدید رقابت در بازار، سبب شده تا بهبود عملکرد کسب و کارها و شناخت عوامل تاثیرگذار بر آن بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. در این میان، قابلیت های بازاریابی همواره مورد تاکید صاحبنظران قرار گرفته است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این پژوهش بررسی قابلیت های بازاریابی بر عملکرد مالی و مشتری کسب و کارهای گلخانه ای بود. از نظر روش پژوهش، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش، گلخانه داران شهرستان جیرفت بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، تعداد نمونه مناسب از آنها انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد استفاده شده در تحقیقات پیشین بود. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک چندمتغیره مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج پژوهش، قابلیت های بازاریابی اثر مثبت و معنی داری بر عملکرد مالی داشته و در حدود 50% از واریانس آن را تبیین کرد. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که اثر غیرمستقیم قابلیت های بازاریابی بر عملکرد مالی معنی دار بوده و متغیر عملکرد مشتری دارای اثر میانجی جزئی در رابطه بین قابلیت های بازاریابی و عملکرد مالی بود.
    کلیدواژگان: کشت های گلخانه ای، تشدید رقابت، عملکرد مشتری، اثر میانجی
|
  • Nafiseh Hashempour, Azam Borzouei *, Nejat Pirvali Biranvand, Ali Khorasani Pages 1-16
    In order to study the effect of different levels of salinity and nitrogen (N) on physiological and biochemical reactions of two wheat genotypes at anthesis stage, a factorial experiment was performed as completely randomized design with three replications, in Research Greenhouse of Agricultural, Medical and Industrial Research School of Karajýý in 2011.ý Treatments were two wheat cultivars of Tajan (sensitive to salt stress) and Bam (resistant to salt stress), five levels of salt stress ýý(1.3 (control), 6, 8, 10 and 12 dS/m) and two N-fertilizer levels (75 and 150 kg N/ha). Results indicated that in all salinity treatments, 150 kg N/ha increased the RWC, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, soluble proteins content of leaves and SOD activity and decreased the MDA content and yield of both studied ýgenotypes. In conclusion, genotypic differences between the two cultivars, from viewpoint of tolerance to salinity stress and also fertilizer use between these two genotypes, led to more obvious effect of augmentation of fertilizer utilization on Bam cultivar than sensitive Tajan cultivar.
    Keywords: SOD enzyme, Soluble proteins, MDA, RWC, Genetic diversity
  • Zohreh Bahaloo, Saeed Reezi *, Gholamreza Rabiei, Kerammatollah Saeedi Pages 17-25
    In order to improve the quantitative and qualitative traits of lisianthus (Eustoma grandiflorum “Mariachi Blue”) a factorial experiment ws performed as completely randomized design at three levels of vermicompost (0, 5 and 10% v/v) and humic acid (0, 2 and 4 kg/m3) with three replications, under the greenhouse conditions. Evaluated traits were number of Leaves, buds and branches, peduncle length and diameter, vase life, internodes length, shoot height, main stem diameter and fresh and dry matter weights of stem and roots. Results showed that vermicompost significantly affected peduncle length and diameter, number of leaves, height and dry matter of shoot and humic acid affected flower diameter, shoot dry matter, and dry and fresh weights of roots. Also, the interaction effect of vermicompost and humic acid had a significant effect (p
    Keywords: Generative traits, Vase life, Organic fertilizers, Root dry, fresh weight
  • Kh. Ghaderi, M. J. Nazarideljou * Pages 27-39
    This study was arranged to evaluate the effects of perlite-cocofibre substrate inoculation as the most prevalent media in gerbera soilless cultivation with two important arbuscular mycorrhizal fungi (AMF: Glomus intradices and Glomus mossea) on morphological, physiological and quality attributes of gerbera cut flower. Results showed the positive symbiosis between AMF and gerbera ('Stanza'), and consequently significant effects on morphological parameters such as leaf and flower number per plant, plant dry weight and physiological and biochemical parameters including stomatal conductance, photosynthetic pigments, antioxidant enzymes activity, soluable sugar and proline content. Also, flower quality indices including flowering-stem height, flower diameter and flower vase life were significantly affected by symbiosis of AMF. Based on the comparison of the meanss, except proline content and soluble sugars, the effects of both AMF spicies were similar on the measured parameters. As compared to control plants (without inoculation), substrate inoculated with both Glomus mosseae and Glomus intradices showed 16.33% and 19.09% more flowers were harvested per plant (yield) and 4 days higher flower longevity, respectively. Based on the results, inoculation of growth media with AMF had positive symbiosis effects and consequently, led to remarkable increasing of growth, yield and quality. Aaccordingly, application of AMF in soilless culture and especially supplemental experiments to assess nutrient use efficiency to achieve balanced nutrient and optimum using of mineral fertilizers in soilless systems could be recommend.
    Keywords: Stanza, Symbiosis, Substrate, Postharvest quality, Yield, Antioxidant enzymes
  • Aida Moghimian, Ali Mhammadi Torkashvand *, Ali Mahboub Khomami Pages 41-53
    A soilless cultivation experiment, in a medium containing sand, perlite and peat, based on Hoagland nutrient solution, was designed and carried out to investigate the growth and postharvest response of Zinnia to different concentrations of nitrogen (N) and calcium (Ca). Treatments included control 1 (without nutrient solution), control 2 (nutrient solution without N and Ca), and the mixtures of 15 and 30 mM N and 5 and 10 mM Ca, arranged as a completely randomized design with six treatments, each treatment in three replicates and three pots in every replicate. The studied traits were plant height, stem diameter, flower diameter, root length, stem dry and fresh weight, flower dry and fresh weight, vase life and concentration of N and Ca in shoots. Results revealed that increasing N concentration in nutrient solution increased the height and fresh weight of the plants; but using 10 mM Ca and 30 mM N had the highest effect on plant height. Significant reduction of stem dry weight in 30 mM N and 5 mM Ca treatment in comparison with stem fresh weight of this treatment was observed. The lowest vase life (4.8 days) was observed in control 1 treatment. The highest vase life (17 days) was resulted by using 10 mM Ca in nutrient solution, and the highest Ca uptake was also in this treatment. Ca uptake in this treatment (85 mg/pot) was significantly more than other treatments. In conclusion, to have suitable yield and higher vase life, using 15 mM N (standard N concentration in Hoagland nutrient solution) and 10 mM Ca (twice the Ca concentration in Hoagland nutrient solution) was the best treatment.
    Keywords: Nutrition, Perlite, Yield, Soilless culture, Nutrient solution, Hoagland
  • M. K. Souri *, M. Taghipour, Gh. Tohidloo Pages 55-66
    Nowadays, knowing that chemical fertilizers have distinct pollution effects on environmental quality parameters, the organic fertilizers represent a suitable and safe alternative, at least for landscape applications. However, the response of many ornamental and landscape plants, including Sweet William, to different chemical and organic fertilizers are not well known. Thus, this factorial experiment was conducted as a pot experiment, based on completely randomized design with three replications, to investigate the yield and quality responses of Dianthus barbatus to different levels of organic manure (0, 20 and 40% V/V) and NPK fertilizer (0, 1, 2 and 4 g/kg soil) under greenhouse conditions. Results of the experiment showed that application of 20% animal manure and low rate of NPK, compared to no manure or 40% manure, improved plant growth and quality (number of leaves, plant height, number of lateral shoots and number of flowers per plant). High levels of organic manure (40% V/V), as well as high levels of NPK (2 and 4 g/kg soil), separately or combined together, resulted in reduction of plant growth, and significant increase in germination, stemming and flowering times. Despite low germination rate and less plant growth in 40% animal manure treatment, both levels of animal manure resulted in increasing the number of flowers per plant, flowering period and vase life of the cut flowers. Therefore, according to the results of this experiment, as well as the importance of environmental health issues, medium level of animal manure and zero or low levels of NPK is suggested for optimum quantitative and qualitative production of Dianthus barbatus.
    Keywords: NPK, manure, flowering, quality
  • M. K. Souri * Pages 67-77
    Production of a healthy and vigorous seedling is necessary for normal and economical plant growth, in which nutrition plays an important role. In this research, in order to investigate the effects of aminochelate fertilizers on growth of tomato (cv. Green Super) seedlings, a pot experiment was performed in soil mdium, based on completely randomized design, under greenhouse conditions. Treatments were foliar application of NPK, aminochelates of Biomin, DelfonPlus, Humifolin, Biominứꉾ襢, synthetic macro-micro fertilizer (2o/oo), soil-applied NPK and control (without fertilizer) in 8 replications. Results showed that there was no significant difference among treatments for some plant traits such as plant height, number of leaves, length and width of leaf, length of main leaflet, and stem diameter, while the highest amount of these traits were found in Biominứꉾ襢 and soil applied NPK treatments. The highest foliage fresh weight (2.8-2.9 g) and dry weight (0.17-0.19 g) and SPAD value (27.51) were measured for Biominứꉾ襢 and soil-applied NPK treatments, which showed significant difference to control treatment. Foliar application of aminochelates significantly increased leaf soluble carbohydrates as compared to the control plants. The highest amount of this trait was recorded for Biominứꉾ襢 (7.02), Biomin (6.91) and soil-applied NPK (6.3 mg/g DW) treatments. In general, application of Biominứꉾ襢 aminochelate resulted in the best growth and quality of tomato seedlings.
    Keywords: Aminochelate, Seedlings quality, Chlorophyll, Soluble carbohydrates, NPK
  • Sh. Shokri, M. R. Tadayon* Pages 79-89
    In order to investigate the effect of different nutrient solutions on yield and potato minituber production under aeroponic and hydroponic culture, a split-plot experiment based on completely randomized design with three replications was carried out in 2015. The main factor was culture medium (aeroponic and hydroponic) and the sub-factors consisted of nutrient solution (control, Etazu, Etazu humic acid, Etazu mycorrhiza fungi, compost tea, compost tea humic acid and compost tea mycorrhiza fungi). Results showed that number of tubers, tuber yield and dry weight of roots under aeroponic culture were significantly higher than the hydroponic culture. Average tuber weight and shoot dry weight in hydroponic culture were significantly greater than the aeroponic culture. Interaction effect of culture system and nutrient solution on number of tubers, average tuber weight and tuber yield per plant was significantly higher in aeroponic culture than hydroponic in compost tea mycorrhiza fungi. There was no significant difference in minituber yield under compost tea mycorrhiza fungi and compost tea humic acid treatments. Shoot dry weight was greater under compost tea mycorrhiza fungi treatment in the hydroponic system. Maximum root dry weight under aeroponic system was obtained in the compost tea and compost tea humic acid treatments. In conclusion, the results of this study showed that provision of nutrients for potato by mycorrhiza fungi and compost tea, under aeroponic culture, significantly increased number of tubers, tuber yield and shoot dry weight and the compost tea humic acid treatment had a more significant role in root growth and tuber production.
    Keywords: Plant height, Root length, Root weight, Number of tubers
  • Sakine Ayyasizade*, Naser Alamzadehansari, Farideh Sedighi Dehkordi Pages 91-102
    AbstractIn order to investigate the effect of pruning and cultivar on growth, yield and fruit quality of greenhouse cucumber, a factorial experiment, based on completely randomized blocks design with three replications, was conducted. Treatments were three types of pruning (removing side branches, one node was maintained on the branch, and two nodes were maintained on the branch) and two cultivars of greenhouse cucumber (Rz225 and Karim). Results showed that cultivar had significant effect on number of leaves per plant. Vegetative-growth characteristics of the cultivars were significantly different. Maximum and minimum fresh and dry weights of root, stem and leaf were observed in Karim and Rz225 cultivars, respectively. Pruning significantly affected the number of female flowers. Maximum and minimum number of female flowers were in two-nodes maintained on the branch treatment (37 flowers) and removing side branches treatment (29.3 flowers), respectively. The highest yield was related to the Rz225 cultivar (3301 g) and the lowest yield belonged to Karim cultivar (2815 g). But pruning did not significantly affect the plant yield. Number of aborted flowers was affected by pruning. Maximum and minimum number of aborted flowers were observed in two-nodes maintained on the branch treatment (24.6 flowers) and removing side branches treatment (6.6 flowers), respectively. Soluble solids content was affected by pruning. Maximum and minimum soluble solids content were observed in Rz225 cultivar and removing side branches treatment, and Karim cultivar and two-nodes maintained on the branch treatment, respectively, which were significantly different. In general, Rz225 cultivar and one-node maintained on the branch treatment is recommendable to enhance the yield of greenhouse cucumber.
    Keywords: Leaf Area, Side branch, Yield, Female flower
  • Bahman Ghasemi, Saeideh Alizadeh Salteh* Pages 103-116
    Physalis is a tropical fruit, native to South America. Due to its pleasant taste and medicinal properties, it has recently found many fans in Iran, and has been considered as a valuable and expensive fruit. This research, arranged as completely randomized design with three replications, was conducted to investigate the effects of different concentrations of Thidiazuron (0, 20 and 40 mg/L) on size and some qualitative characteristics of physalis fruits. The obtained results showed that fruit size and fresh weight were significantly increased (P≤0.01) at 20 and 40 mg/L trestments as compared to the control. The electrical conductivity, total soluble solids (TSS) and lycopene content of fruits decreased with increasing concentration of Thidiazuron (P≤0.01). Also, increasing Thidiazuron concentrations from 20 to 40 mg/L led to significantly increasing (P≤0.01) fruit maturity time (7 and 11 days, respectively). On the other hand, it was observed that storage life of the fruits was significantly increased (P≤0.01) by increasing the Thidiazuron concentration. The untreated fruits showed the least shelf life (11 days) at room temperature, while fruits treated with 20 and 40 mg/L Thidiazuron had higher shelf life (22 and 28 days, respectively). Although application of Thidiazouron reduced somehow some qualitative features of the fruits at harvest time, but increased considerably the quantitative traits (fruit size and weight) and fruit shelf life.
    Keywords: Golden berry (Physalis), Fruit size, Lycopene, TSS, Shelf life
  • N. Mangeli, R. Rezaei *, L. Safa Pages 117-129
    Dramatic changes in the market in the last two decades, especially the increasing diversification of customer expectations and intensifying market competition, have led to increasingly consider improving the performance of businesses and identifying its affecting factors. In this regard, scholars have always emphasized marketing capabilities. Given the importance of the issue, the objective of this research was to investigate the effect of marketing capabilities on financial and customer performance of greenhouse businesses. Research method of the study was descriptive- correlative. The population of this research was all of greenhouse keepers in Jiroft County that a sample with an appropriate number was selected using a stratified random-sampling method. Data was collected through structured questionnaires which have been used in the previous studies. Data was analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) multivariate technique. Results showed that marketing capabilities had a positive and significant effect on financial performance and explained about 50% of its variance. In addition, the results indicated that indirect effect of marketing capabilities on financial performance through the variable of customer performance was significant and customer performance partially mediated relationship between marketing capabilities and financial performance.
    Keywords: Greenhouse culture, Intensifying competition, Customer performance, Mediating effect