فهرست مطالب

علوم و فنون هسته ای - سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1396)

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1396)

  • 106 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/08/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احسان بوستانی، صمد خاکشورنیا *، ابراهیم عابدی صفحات 1-12
    مقوله ی ایمنی و دسته بندی مرتبط با آن، از مسائل مهم در همه ی زمینه های صنعت هسته ای، و به ویژه راکتورهای هسته ای است. از جمله مهم ترین جنبه ی ایمنی در راکتورهای هسته ای، وجود سیستم های خاموشی است که هر راکتور حداقل یکی از آنها را دارد. یکی از قابلیت هایی که می تواند ایمنی یک راکتور هسته ای را بالا ببرد اضافه کردن یک سیستم خاموشی دیگر به آن است. برای انجام هر تغییری مثل طراحی و جا نمایی سیستم خاموشی دوم در راکتور، توجه به ویژگی های خاص هر راکتور و معیارهای مبنای طراحی از جمله افزونگی، تنوع، استقلال، معیارهای تک نقص و حالت خود ایمن، ضروری است. یک سیستم خاموشی دوم برمبنای تزریق جاذب نوترون برای راکتور تحقیقاتی تهران با توجه به معیارها و الزامات مربوط به این راکتور طراحی شده است. طرح پیشنهاد شده اعتمادپذیری بالایی دارد که توانایی براورده کردن مهم ترین شرط طراحی، یعنی داشتن راکتیویته ی منفی مورد نیاز را داشته باشد. علاوه بر این بتواند راکتور را در بازه ی زمانی مشخص، با حاشیه ی ایمنی لازم و برای مدت زمان مورد نیاز زیر بحرانی کند. محاسبات و شبیه سازی ها با استفاده از کد محاسباتی MCNPX انجام شده است. این طرح اندکی اثر منفی روی مشخصه های مختلف قلب دارد که با بهینه سازی ساختار طراحی شده، آثار منفی ناشی از به کارگیری سیستم خاموشی دوم کمینه شده است.
    کلیدواژگان: راکتور تحقیقاتی تهران، سیستم خاموشی دوم، ایمنی، بهینه سازی، MCNPX
  • محمد امین امیرخانی دهکردی، مصطفی حسن زاده * صفحات 13-23
    فرایند تلاشی، یکی از مهم ترین روش های تولید نوترون در صنعت، پزشکی و غیره است. هم چنین از دیگر کاربردهای این فرایند، استفاده از آن در قلب راکتورهای زیربحرانی است. در این پژوهش، با استفاده از کد MCNPX، یک بررسی نوترونی بر روی هدف های تلاشی شکافت پذیر شامل اورانیم-238 و توریم-232 صورت گرفته است. پارامترهای بهره ی تولید نوترون و انرژی انتقال یافته، شکل هندسی هدف، طیف زاویه ای خروجی نوترون ها، نرخ تولید گاز و طیف جرمی عناصر باقی مانده برای هدف های تلاشی مورد نظر بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد که شکل هندسی، در طیف خروجی نوترون بیش ترین تاثیر را داشته است، ولی بر روی طیف اتم های تولیدی اثری ندارد. در انرژی های بالاتر از GeV 1، تعداد نوترون های تولیدی در واحد انرژی به حالت پایدار می رسد و نرخ تغییرات تولید نوترون ها بعد از آن کاهش می یابد. علاوه بر این، هیدروژن عامل اصلی در ایجاد تورم در هدف تلاشی است و حدود 88% از گاز تولیدی را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: کد MCNPX، فرایند تلاشی، پارامترهای نوترونی، هدف های تلاشی اورانیم-238 و توریم-232
  • محمدتقان ساسانپور، علی طاهری، رضا قلی پور پیوندی صفحات 24-33
    در این مقاله به بررسی تابع توزیع چگالی نوری حاصل از فیلم رادیوگرافی در ولتاژهای 80 الی kV 120 پرداخته شده است. صفحات فولادی 2cm30×30 به ضخامت های 2 و mm 8 براساس استانداردهای اروپایی با شدت جریان ها و زمان های مختلف تحت تابش قرار گرفته اند. اطلاعات فیلم های رادیوگرافی با اسکنر لیزری به داده های عددی بر مبنای داده های 8 بیتی با قدرت تفکیک dpi 3200 تبدیل شده اند. هیستوگرام های حاصل از این اسکن ها با تمام توابع احتمال موجود مقایسه شده اند. به علت فراوانی توابع احتمال، ابتدا میزان انطباق آنها بر بهترین و ساده ترین هیستوگرام بررسی شد. سپس توابع انتخاب شده برای فیلم های باقی مانده به کار رفتند. به این ترتیب بهترین تابع توزیع احتمال مشخص شد. همین مراحل برای عیوب رادیوگرافی نیز به اجرا درآمدند. هم چنین میزان انطباق توابع توزیع احتمال به کار برده شده برای حالت زمینه و عیوب نیز بررسی شد.
    کلیدواژگان: فیلم رادیوگرافی، پرتو ایکس، توابع توزیع احتمالی، هیستوگرام، رادیوگرافی
  • مهناز عبدالهی درگاه، نیره عبداللهی قهی، جعفر محمودی، ناصر علی نژاد صفحات 34-40
    از آن جا که فرونشانی موضعی، عامل ناپایداری حرارتی- الکتریکی در مگنت های ابررساناست، اگر انرژی موضعی از حد معینی که به آن حداقل انرژی فرونشانی (MQE) گفته می شود بیش تر شود، ناحیه ی عادی در ابررسانا منتشر خواهد شد. بنابراین، نرخ رشد ناحیه ی عادی به عنوان سرعت انتشار فرونشانی (νq) عامل مهمی در آشکارسازی فرونشانی و حفاظت محسوب می شود. در این مقاله، با اعمال تپ های حرارتی موضعی، MQE به عنوان معیاری از پایداری، و νq به عنوان کمیت خود- محافظی ابررسانا در برابر فرونشانی بر روی طول کوتاهی از نوار ابررسانای دمابالای /AgMg2223-Bi اندازه گیری شده است. علاوه بر این، وابستگی MQE و νq به جریان کاری بررسی شد به طوری که با افزایش جریان، نرخ کاهش MQE و نرخ افزایش νq به دست آمده است. این آزمایش ها تحت بخار نیتروژن و بدون اعمال میدان مغناطیسی انجام شده است.
    کلیدواژگان: نوار ابررسانای Bi-2223-AgMg، اختلال حرارتی موضعی، حداقلی انرژی فرونشانی، سرعت انتشار ناحیه ی عددی، بخار نیتروژن
  • هادی عادل خانی *، مجتبی احمدی، هوشنگ عراقی کزاز صفحات 41-47
    در این پژوهش، ماده ابررسانای سرامیکی پایه- بیسموت (BSCCO) به روش رسوب الکتروشیمیایی تهیه، و خواص آن مطالعه شده است. الکترولیت مورد استفاده بر پایه ی ترکیبات نیترات بیسموت ]3)3[Bi(NO ، نیترات مس ]2(3[Cu(NO، نیترات کلسیم ]2)3[Ca(NO و نیترات استرانسیم ]2(3[Sr(NO در حلال دی متیل سولفواکسید SO, DMSO]2)3[(CH است. از آند مسی (Cu) و کاتد نقره ای (Ag) برای تهیه ی رسوب الکتروشیمیایی استفاده شده است. در شرایط اختلاف پتانسیل V5 و دمای C55، بهینه پتانسیل و دما برای تولید رسوب ماده ی ابررسانا مشاهده شد. طیف پراش پرتو- ایکس (XRD)، وجود فاز 2212BSCCO- را در نمونه تایید کرد. این نمونه، یک ساختار نانو- برگ شکل با دمای گذار (Tc) K 85 را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ابررسانای سرامیکی پایه، بیسموت، رسوب الکتروشیمیایی، ساختار بلوری، مورفولوژی، دمای گذار
  • راضیه نمکی، رامین یاوری *، رضا داورخواه، شانلی نظامی، محمود موسوی، محمد صمدفام، مسعود جوهری، ناظم ذکریاپور، محمدحسین هاشمی صفحات 48-57
    در کار تحقیقاتی حاضر، مقادیر بالای یون فلوئورید موجود در پسماند های حاصل از بازیابی اورانیم از سه دسته ته ماند کف استخرهای کارخانه ی فراوری اورانیم (37C، 36C وP56)، با استفاده از روش ترسیب شیمیایی حذف شد. در این روش از کلسیم کلرید به دلیل حلالیت بالاتر آن در آب و تولید مقادیر لجن کم تر نسبت به سایر ترکیبات کلسیم دار، به عنوان عامل رسوب دهنده استفاده شد و پارامترهای موثر بر میزان حذف این عنصر از پسماند ها نظیر انتخاب نوع منعقدکننده و غلظت بهینه ی آن، PH، نسبت کلسیم به فلوئورید، زمان و سرعت هم زدن، زمان پیرسازی و دمای رسوب گیری بهینه سازی شدند. نتایج حاصل از این آزمایش ها نشان داد که بهره ی حذف فلوئورید در هر سه دسته پسماند مورد مطالعه به پارامترهای ذکر شده به غیر از دما وابسته است. هم چنین برخلاف محاسبات تئوری (به دلیل حضور سایر کاتیون ها و آنیون های موجود در ماتریس پسماند ها وکمک در ترسیب فلوئورید) میزان باقی مانده ی فلوئورید در پسماند نهایی برای هر سه دسته 37C، 36C وP56 به ترتیب به 6/3، 8/5 و mg/l 6/4 کاهش یافت که با اندکی رقیق سازی به زیر حد مجاز رسید و بنابراین قابل دورریزی مستقیم به محیط زیست خواهد بود. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان می دهد که استفاده از کلسیم کلرید در شرایط بهینه سازی شده ی پارامتر های مورد بررسی، عامل ترسیب دهنده ی مناسبی برای کاهش موثر مقادیر بسیار بالای فلوئورید از نمونه های حقیقی است. هم چنین آزمایش های انجام شده با نمونه ی صنعتی کلسیم کلرید تکرار نتایج فوق را نشان می دهد که قابلیت صنعتی شدن این روش را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: فلوئورید، ترسیب شیمیایی، کلسیم کلرید، پلی آلومینیم کلرید، الکترود یون گزین فلوئورید
  • محمدرضا آرم *، علی حسنخانی صفحات 58-72
    براساس مقررات IAEA و USNRC، محاسبه ی جنبش نیرومند زمین در هنگام زلزله، برای طراحی سازه های حاوی مواد پرتوزا، به ویژه نیروگاه های اتمی از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورت عدم به کارگیری مطالعات دقیق لرزه خیزی و وقوع زلزله های شدید، آلاینده های بسیاری از انواع مواد پرتوزا در محیط رها می شوند و ضررهای جانی و مالی جبران ناپذیری به تاسیسات هسته ای، مردم و محیط زیست وارد خواهد شد. در این پژوهش به منظور ارائه ی روابط کاهندگی معتبر برای منطقه ی مهم بوشهر، از شبیه سازی جنبش نیرومند زمین به روش تصادفی (احتمالی) گسل محدود استفاده شده است. نتایج به دست آمده از شبیه سازی و نیز رابطه ی کاهندگی حاصل، با نتایج استخراج شده از روابط معتبر جهانی و روابط ارائه شده برای منطقه ی زاگرس مقایسه شده اند و هم خوانی خوبی را نشان می دهند. مدل پیشنهادی در این مطالعه، رابطه ی کاهندگی تئوری- تجربی برای منطقه ی حساس بوشهر است که می تواند برای ارزیابی ایمنی نیروگاه اتمی موجود، و برای طراحی واحدهای جدید نیروگاه اتمی در این منطقه استفاده شود.
    کلیدواژگان: ایمنی هسته ای، نیروگاه اتمی بوشهر، شبیه سازی زلزله، روابط کاهندگی، روش تصادفی گسل محدود
  • حمیدرضا اخوان *، سمیرا برنجی اردستانی، محمد فاضل صفحات 73-86
    تابش دهی گاما به علت بازدارندگی رشد میکروبی در میوه های تازه، می تواند ایمنی و ماندگاری آنها را افزایش دهد. در این پژوهش میوه ی زرشک تازه تحت تاثیر تابش گاما در دزهای 5/0 تا kGy2 قرار گرفت و برخی از ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی آن در طی 40 روز نگه داری ارزیابی شد. در طی نگه داری، روند کاهشی اسیدیته و افزایشی pH و محتوای مواد جامد محلول در اثر تابش دهی مشاهده شد. از نظر افت وزن، تفاوت معنی داری بین شاهد و تیمارها مشاهده نشد. بلافاصله پس از تابش دهی، محتوای ترکیبات فنولی و آنتوسیانین کل با افزایش دز تابش دهی کاهش یافت و این روند کاهشی در طی نگه داری نیز مشاهده شد. تابش دهی، شاخص های رنگ میوه ی زرشک را تحت تاثیر قرار نداد، اما در طی نگه داری به صورت معنی داری کاهش یافتند. تابش دهی به ویژه در دزهای بالاتر از kGy 5/1 سبب بازدارندگی رشد میکروبی در طی دوره ی نگه داری شد. براساس نظر ارزیاب ها، نمونه های تابش دهی شده در دزهای بالاتر از kGy 25/1 در انتهای دوره ی نگه داری قابل مصرف بودند. به طور کلی، با توجه به تاثیر تابش بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی، دامنه ی دز 25/1 تا kGy 2 برای افزایش ماندگاری میوه ی زرشک می تواند استفاده شود.
    کلیدواژگان: میوه ی زرشک، تابش دهی گاما، فرایند غیر حرارتی، بسته بندی، افزایش ماندگاری، رشد میکروبی
  • الناز یزدانی * صفحات 87-94
    سازوکار شتاب دهی پروتون از غلاف تشکیل شده در پشت هدف آلومینیم در برهم کنش لیزر با قطبش P، با پهنای زمانی fs403 و شدت 2-Wcm 1019×6/3 به طور تجربی و شبیه سازی مطالعه شده است. نتایج نشان دادند که انرژی ماکزیمم و هم چنین تعداد پروتون های شتاب گرفته با اعمال چرپ مثبت در مقایسه با حالت برهم کنش بدون چرپ و چرپ منفی افزایش می یابد. سپس فرایند گرم شدن الکترون ها در برهم کنش با پالس لیزر با چرپ مثبت و منفی بررسی، و رابطه ی بین پارامتر چرپ و میدان الکترواستاتیکی تولید شده در پشت هدف مطالعه شده است. نتایج شبیه سازی نشان دادند که در برهم کنش لیزر با چرپ مثبت در مقایسه با چرپ منفی و حالت بدون چرپ، فرایند گرم شدن الکترون ها و هم چنین میدان الکتریکی ایجاد شده به منظور شتاب دهی پروتون ها، افزایش چشم گیری می یابد.
    کلیدواژگان: بر هم کنش لیزر با پلاسما، شتاب دهی پروتون، شبیه سازی، چرپ
  • محمدحسن صادقی، محمد اتوکش *، محمدرضا قاسمی، امین زارعان صفحات 95-104
    آمونیوم اورانیل کربنات یکی از محصولات میانی در فرایند تبدیل کیک زرد به گاز هگزا فلوراید اورانیم است که با تزریق محلول آمونیوم کربنات به محلول اورانیل نیترات تولید می شود. بهره ی رسوب دهی آمونیوم اورانیل کربنات، مهم ترین پارامتر این فرایند محسوب می شود، زیرا مورفولوژی و توزیع اندازه ی ذرات پودر آمونیوم اورانیل کربنات تولیدی در این فرایند به علت تبدیل شدن به هگزا فلوراید اورانیم اهمیت چندانی ندارد. در این پژوهش، به صورت تجربی تمامی پارامترهای فرایندی اثرگذار بر بهره ی رسوب دهی آمونیوم اورانیل کربنات در این فرایند بررسی، تحلیل شده است. نتایج نشان داد که پارامترهای دبی محلول آمونیوم کربنات، زمان ماند، سرعت هم زن، الگوی تزریق محلول آمونیوم کربنات، و دمای رسوب دهی تاثیر چندانی بر کارایی رسوب دهی ندارند. افزایش پارامترهای نسبت مولی آمونیوم کربنات به اورانیل نیترات، درصد وزنی محلول آمونیوم کربنات، و غلظت اورانیم محلول اورانیل نیترات، سبب افزایش بهره ی رسوب دهی می شود. هم چنین افزایش نسبت مولی یون های کربنات به آمونیوم در محلول آمونیوم کربنات سبب کاهش بهره می شود.
    کلیدواژگان: آمونیوم اورانیل کربنات، اورانیل نیترات، آمونیوم کربنات، بهره ی رسوب دهی
|
  • E. Boustani, S. Khakshournia*, E. Abedi Pages 1-12
    Safety and related categories are of importance in all fields of nuclear industry, especially as regards the nuclear reactors. One of the most important safety aspects in the nuclear reactors is the shutdown system, each reactor requiring at least one. One of capabilities that can improve the safety of a nuclear reactor is adding another shutdown system to it. For making any change as design and locating second shutdown system in the reactor, attention to special characteristics of any reactor and design basis criteria such as redundancy, diversity, separation, single failure criteria and fail-safe mode is necessary. A second shutdown system based on the injection of neutron absorber is designed with considering its standards and requirements for Tehran Research Reactor. The proposed design has a high reliability that fulfils the most important design requirement, which is having enough negative reactivity, has the ability to maintain the reactor in subcritical state in a determined period of time with the necessary safety margin and for needed time duration. Calculations and simulations have been done using MCNPX code. This design has some negative effects on different core characteristics, albeit minimized by the designed structure optimization.
    Keywords: Tehran Research Reactor, Second Shutdown System, Safety, Optimization, MCNPX
  • M. Amirkhani, M. Hassanzadeh* Pages 13-23
    Spallation process is the most important neutron generation method in industry, medicine, etc. This process in the subcritical reactor core is also another technique. In this research, we study the neutronic behavior of the spallation targets consisting of U-238 and Th-232 materials, by MCNPX code. The parameters under study comprise the spallation neutron yield, deposition energy, target geometry; angular spectrum of the neutron output, gas rate and residual mass spectrum. The results show that geometry has the greatest impact on the neutron output spectrum, but not on the residual mass spectrum. Numbers of neutrons per energy unit are stable at higher energies of 1 GeV, then the changes in neutron generation rate are reduced. Furthermore, hydrogen which is the principal factor in swelling of spallation target, consists of about %88 of gas production.  
    Keywords: MCNPX Code_Spallation Process_Neutronic Parameters_U-238 & Th-232 Spallation Targets
  • M.T. Sasanpour*, A. Taheri, R.G. Peyvandi Pages 24-33
    In this paper, the optical density distribution function obtained from the radiographic films at the voltages of 80-150 kV was investigated. Steel plates of 30×30 mm2 with thicknesses of 2 and 8 mm were irradiated according to the European standards with different currents at various times. The information of the radiographic films was converted into 8-bit numeric data by using a laser scanner with a resolution of 3200 dpi. The histograms obtained from these scans were compared with all applicable probability functions. Due to the large number of the employed probability functions, their compatibility was first assessed on the best and simplest histogram. Afterwards, the selected functions were used for the remaining films. In this way, the best probability distribution function was determined. The same steps were taken for radiographic defects. Furthermore, the degree of adaptation of the probability distribution functions applied to the base metal and the defects regions was also evaluated.  
    Keywords: Radiographic Film, X-Ray, Probability Distribution Function, Histogram, Radiography
  • M. Abdollahi Dargah*, N. Abdollahi Ghahi, J. Mahmoodi, N. Alinezhad Pages 34-40
    Since the local quench which induces electro-thermal instability if a local energy input exceeds a certain threshold called minimum quench energy (MQE), the normal zone propagates along the superconductor. Therefore, the rate of the normal zone spreading as a quench propagation velocity (νq) is an important factor in the quench detection and protection. This paper focuses on the measurement of νq as a self-protection parameter in a short sample of a high temperature superconducting Bi-2223/AgMg tape by applying the localized heat pulses, and MQE as a superconducting stability criterion. In addition, the current dependences of MQE and νq were verified in which by increasing the transport current, the rate of decreasing of MQE and the rate of increasing of νq were measured. These experiments have been done in nitrogen vapor without applying any magnetic field.
    Keywords: Bi-2223-Ag Superconducting Tape, Local Heat Disturbance, Minimum Quench Energy, Quench Propagation Velocity, Nitrogen Vapor
  • H. Adelkhani*, M. Ahmadi, H. Araghi Pages 41-47
    In this paper, BSCCO bismuth-based superconductor material is prepared by the electrodeposition method. The electrolyte compositions are based on bismuth nitrate [Bi(NO3)3] copper nitrate [Cu (NO3)2], calcium nitrate [Ca(NO3)2], strontium nitrate [Sr(NO3)2] and DMSO [(CH3)2SO] as the solvents. The properties of BSCCO are studied by X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscope (SEM). In the electrodeposition method, copper (Cu) and silver (Ag) are used as the anode and cathode, respectively. The optimal efficiency for electrodeposition of a superconductor material is observed at voltage: 5V and temperature: 55˚C. BSCCO-2212 phase in the electrodeposited sample is confirmed by XRD. The sample shows nano-leaf morphology, with a transition temperature (Tc) is 85 K.
    Keywords: Bismuth-Based Superconductor, Electrodeposition, Crystal Structure, Morphology, Transition Temperature
  • R. Namaki, R. Yavari*, R. Davarkhah, S. Nezami, M. Mosavi, M. Samadfam, M. Johari, N. Zakariapor, M. Hashemi Pages 48-57
    In the present research work, high concentration amounts of fluoride ions in nuclear waste produced during uranium recovery from the three groups of uranium conversion factory scraps (C36, C37, 56P) were removed by the chemical precipitation method. In this method, calcium chloride due to its high solubility in water and lower sludge production in comparison with other compounds of calcium was used as a precipitant agent. The effects of different parameters such as: the type and concentration of coagulant, pH, the concentration ratio of calcium to fluoride, time and rate of stirrer, aging time and the temperature of precipitation on the removal of fluoride were optimized. The results show that the yield of fluoride removal in these samples relates to all of these parameters with the exception of temperature. In spite of the theoretical calculations, the amount of fluoride in final wastewater for C36, C37, 56P decreases to 3.6, 5.8 and 4.6 ppm, respectively, which can be released to the environment directly at a slight dilution. The results show that calcium chloride in the optimized conditions, is a suitable precipitant agent for the effective decrease of high concentration of fluoride in the real sample. Also, the performed experiment, by using the industrial grade calcium chloride product, shows the similar result which confirms the possibility of this method being used in industry.  
    Keywords: Fluoride, Chemical Precipitation, Calcium Chloride, Polyaluminium Chloride, Fluoride Ion Selective Electrode
  • M.R. Aram*, A. Hasankhani Pages 58-72
    According to the IAEA and USNRC (United State Nuclear Regulatory Commision) regulations, calculating a strong ground motion during an earthquake is of great importance for the design of nuclear facilities, especially nuclear power plants. In the absence of precise seismic studies and in case of severe earthquakes, many radioactive contaminants are released into the environment, with irreparable physical and financial losses, hazarding the nuclear facilities, people and the environment. In this research, in order to develop the earthquake attenuation relationships for Boushehr, an important region, simulation of the ground motion was used along with the stochastic finite fault method. The results obtained from the simulation have been compared with the results obtained from the valid world relations for the Zagros region. Evidently, they show good consistency. The proposed model is a theory-empirical relationship of the Bushehr susceptible region, which can be used to assess the safety of the existing nuclear power plant in Boushehr and to design new nuclear power plants in the future.
    Keywords: Nuclear Safety, Boushehr Nuclear Power Plant, Earthquake Simulation, Seismic Ground Motion, Attenuation Relation Ships, Stochastic Finite Fault Method
  • H.R. Akhavan*, S. Berenji Ardestani, M. Fazel Pages 73-86
    Gamma irradiation has shown to greatly reduce potential microbiological risk of fresh fruits, resulting in improved microbial safety as well as extending their shelf life. The effects of 0.5-2 kGy gamma doses on some physicochemical, microbial and sensory properties of fresh barberry fruits (Berberis vulgaris) during the refrigerated storage for 40 days were evaluated. The decrease trend of titratable acidity and an increase trend of pH and total soluble solid were reduced by gamma radiation during storage. The weight loss of the packed barberry was not significant between control and treated samples. The total anthocyanin and total phenolic contents of barberry fruits decreased in a dose-dependent manner immediately after irradiation and after subsequent storage. Gamma irradiation did not affect color indices of the fresh berberis fruits, but a significant decrease in color indices were observed during the storage time. The microbial growth was significantly inhibited, especially at doses higher than 1.5 kGy during the storage. Based on the panelist suggestion, the samples irradiated at >1.25 kGy were still between the acceptance limit at the end of the storage period. In general, it is recommended that according to the effect of gamma radition on physicochemical, microbial and sensorial characteristics, doses of 1.25-2 kGy could be used.
    Keywords: Barberry Fruits, Gamma Irradiation, Non-Thermal Processing, Packaging, Extended Shelf Life, Microbial Growth
  • E. Yazdani* Pages 87-94
    Proton acceleration process by the generated sheath in the rear-side of an Al target in the interaction of P polarized laser with the pulses duration of  ≥40 fs and intensity of 3.6×1019 W cm-2 has been experimentally and  numerically studied. The results show that by employing the positively chirped pulse, the proton cut off energy and the number of the accelerated protons are increaesd in comparison with an unchirped and negatively chirped pulse interactions. After that, the electron heating process in interaction of positivly and negativly chirped  pulse is investigated and correlation between the chirped parameter and produced electrostatic field in the backside of the target is studied. Particle- in-cell simulation results show that the electron heating process and consequently the electrostatic field for proton acceleration goal are significantly increased by employing the positively chirped pulse campared to negativly unchirped conditions.
    Keywords: Laser Plasma Interaction, Proton Acceleration, Simulation, Chirp
  • M.H. Sadeghi, M. Outokesh*, M.R. Ghasemi, A. Zarean Pages 95-104
    Ammonium uranyl carbonate (AUC), an intermediate material in the process of conversion of yellowcake to uranium hexafluoride, was produced by injection of an aqueous solution of ammonium carbonate (AC) into uranyl nitrate solution. The target parameter in optimization of this process was the yield of the precipitation, as morphology and size distribution of AUC play no role in its post processing to UF6. The aim of the current study was the experimental investigation of the effects of the process variables on the yield of AUC precipitation. The results showed that the flow rate and flow pattern of the injection of the AC solution, aging time, impeller speed, and temperature had little effects on the yield of AUC precipitation. On the other hand, the yield was increased by increasing the ammonium carbonate to uranyl nitrate molar ratio, ammonium carbonate concentration, and uranyl nitrate concentration. However, it decreased by increasing the molar ratio of CO32- to NH4+ ions in the ammonium carbonate solution.  
    Keywords: Ammonium Uranyl Carbonate, Ammonium Carbonate, Uranyl Nitrate, Yield of Precipitation