فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 28 (زمستان 1396)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 28 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم اسحاق زاده، سید محمد نورالهی صفحات 7-20
    از دیگر ویژگی های عام و فراگیرقران جاودانگی آن است، قرآن درعین حال که دارای اصولی ثابت ولایتغیر است، همگام با زمان وجلوتر ار آن پیش می رود؛ ودر هرعصر ونسل وحقایقی جدید و بکر ودست نخورده ازان کشف می شود مامعتقدیم «جاودانگی» محور مناسبی برای پیوند این دسته از ویژگی های قرآن است. به ویژه آن که، اصول ورهنمودهای تفصیری قابل توجهی از اهل بیت این است که قرآن بیان گر خطوط کلی واصول اساسی است.و از مباحث مهم که تقریبا در تمام کتب تفسیر وعلوم قرآنی ، از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است مسئله متشابهات است که در اینجا از زاویه جاودانگی قرآن به آن پرداخته می شود. به طور قطع بخشی از متشابهات ناشی از قصور الفاظ در بیان معانی ژرف و عمیق قرآنی است .وهرکس متشابه قرآن را به محکم رد کند به صراز مستقیم هدایت شده است از دیگر ویژگی های قرآن که ریشه در جاودانگی قرآن دارد ،بحث ناسخ ومنسوخ است نکته بسیار مهم که در لسان اهل بیت بارها برآن تاکید شده است،بازشناسی ناسخ ومنسوخ است دلیل آن روشن است چرا که باید معلوم باشد که آنچه مطلوب اللهی چیست ؟ واینکه از رهنمود های تفسیری اهل بیت لزوم شناخت دقیق ناسخ ومنسوخ و استفاده به جا از آن تفسیر می باشد.
    کلیدواژگان: جاودانگی، قرآن، مفسران، تشابه
  • محسن ایزدیار صفحات 21-40
    مقاله حاضر به نقد معرفت شناختی انسان گرایی شاعران معاصر، از دوره مشروطه تا انقلاب اسلامی، پرداخته است و با نگاهی آسیب شناختی تبیین کرده است که از دوره مشروطه که سرآغاز جریان تجددگرایی و متعاقب آن ورود اندیشه های فلسفی غربی بوده تا پایان دوره مورد بررسی، انسان گرایی اغلب برکنار از محوریت دین و بی توجه به واقعیت های ساختار اجتماعی سیاسی جامعه ایرانی، توام با برداشت های فردی حزب گرایانه و غرب گرایانه بوده است. اصرار بر انتقال این گونه از ادبیات و فرهنگ، بدون توجه به زیرساخت های فرهنگی ادبی مبدا و مقصد نیز خطایی بوده است که شاعران متجدد، اغلب مرتکب شده اند. در ادامه تاکید شده است که بسیاری از شاعران، ادای بینش های اومانیستی را در شعر معاصر در آورده اند. از سوی دیگر، میان شاعر مدعی انسان گرایی با شعرش و مخاطبش، به علت عدم صمیمیت و عدم تجربه عینی و همین طور کلی گویی و کلی بافی، هم سویی و هم رایی مشاهده نمی شود و وجهی تصنعی در این میان حاکم است. این شرایط بیش از هر چیز به علت نگرش لوکس گرایانه و تقلیدی شاعران به این مقوله از شعر پدید آمده است.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، انسان گرایی، تجددگرایی، معرفت شناسی شاعران، شعر معاصر
  • مهدی ایمانی، کیهان برزگر صفحات 41-62
    امروزه گسترش جریان های تندرو مذهبی و بنیادگرا در جهان به عنوان مسئله اساسی دولت های جهان تبدیل شده است. انواع بنیادگرایی در مذاهب و ادیان مختلف وجود دارد که در اینجا بنیاد گرایی اسلامی مدنظر است. در فرهنگ لغات سیاسی آکسفورد، از بنیادگرایی اسلامی برای توصیف هر حرکتی که خواهان اجرای کامل و بی چون و چرای آموزه های قرآن و شریعت باشد استفاده شده که این امر با توجه به وضعیت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشورهای مختلف توامان با تعصبات شدید فرقه ای و حرکت های خشونت آمیز شده است. بدون تردید یکی از متغیرهای موثر در سیاست های امنیتی هر کشور تهدیدها و فرصت های بوجود آمده از ناحیه همسایگان آن کشور است. در این بین فوری ترین تهدیدات و خطرات همواره از ناحیه همسایگان برای کشورها متصور می باشد که بر رفتار سیاسی، استراتژی ها، منافع و اهداف ملی، امنیت ملی، تمامیت ارضی، بقا و موجودیت کشورها اثر می گذارد. که از میان کشور پاکستان در این مقاله بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حدیث اهل سنت، منتقدان حدیث، نقد حدیث، نقدمحتوایی، نقل به معنا، سنت گفتاری و سنت رفتاری
  • احمد ذاکری، محمدعلی رحیمی صفحات 63-80
    معارف حسین(ع) از قرن سه و چهار و تقریبا همزمان با تولد زبان فارسی وارد شعر فارسی شد. اما معارف و نام ملیکه عرش نور النور حضرت زینب تا دوره صفویه در شعر فارسی حضور کمی دارد اگرچه همزمان با ورود نام امام حسین در شعر فارسی نام حضرت زینب نیز وارد شعر فارسی شده است. اما شعرا تا آن دوره موارد کلی از حسین و کربلا را مدنظر داشتند. در عهد صفویه نیز آنچنان که باید به شخصیت ایشان اشاره ای نشد .اما پس از صفویه و به ویژه از دوره قاجار نام و یاد این بانوی بزرگ در شعر فارسی رواج پیدا کرد و در دوره پهلوی نیز رواج بیشتری یافت. اما در سراسر این ادوار متاسفانه تنها چهره ای که از این بانوی بزرگ توسط شعرا به تصویر کشیده شد چهره ای غم زده، تازیانه خورده، افسرده و گریان است و نهایتا ایشان را در موضع ضعف نشان داده اند. اما با پیروزی انقلاب اسلامی، نگاه شعرا به یک باره تغییر می کند و گویا روح انقلاب در ذهن شعرا رسوخ می کند و چهره بانوی کربلا از زنی محزون و غمزده به زنی عزتمند، باشکوه، مقتدر و پیامبرگونه تبدیل می شود و اگر چه هنوز جایگاه واقعی خود را نیافته؛ اما سیمای واقعی حضرت زینب(س) تا حدودی در شعر فارسی به جایگاه اصلی خود نزدیک می شود و شعرایی در مقام ایشان قلم فرسایی می کنند که نسبت به شعرای دوره های پیش آگاه تر و به تکامل زبانی در شعر نزدیکترند.
    کلیدواژگان: زینب کبری(س)، عزتمند، شعر آیینی
  • امید صادق پور، رضا شعبانی، سینا فروزش صفحات 81-102
    یکی از پدیده های مشترک ادیان بزرگ جهان، توصیه و سفارش آنها به سلوک زاهدانه و مراقبه نفس است. ریاضت و تحقیر دنیا و پرهیز از لذائذ دنیوی از مشخصات بارز ادیان و مکاتب هندی و آئین بوداست. از طرفی در تعالیم و آموزهای اسلامی هم توصیه هایی به مسلمانان برای مراقبه نفس و خودسازی وجود دارد. مقاله حاضر به شیوه توصیفی، تحلیلی، به بررسی مقایسه ای ریاضت و تهذیب نفس در تعالیم اسلامی با مکاتب فلسفی هند و آئین بودا می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که ادیان غیرتوحیدی هند و آئین بودا هم نظیر آموزه های اسلامی، تعالیمی را جهت تهذیب و تربیت انسان برای زندگی فردی، اجتماعی و رساندن او به سعادت، به پیروان خود توصیه نموده اند و شباهت هایی هم در برخی موارد میان آموزه های آنها وجود دارد، بخصوص آئین بودا که برای رساندن انسان به آرامش، برگزیدن یک راه میانه را بین بهره گیری از دنیا و ترک آن پیشنهاد می کند و از مکافات عمل سخن می گوید اما به علت اختلاف در جهان بینی، انگیزه و روح حاکم بر این اعمال در دو مکتب، بسیار باهمدیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: ادیان هند، بودا، ریاضت، قرآن، نهج البلاغه، رهبانیت، تهذیب نفس
  • اکرم صالحی، رضا اکبری صفحات 103-118
    از نظر فخر رازی شیطان با روش کلی وسوسه، از طریق راه هایی همچون تزیین، وعده دهی باطل، آرزو افکنی، سحر و...، باعث جهت دهی اراده انسان در انجام شرور اخلاقی می شود. از نظر او شیطان گاه در قالب بشر متمثل می شود و گاه مستقیما با قوای باطنی به ویژه قوای وهم و خیال مرتبط می گردد و از طریق وسوسه خواطر شیطانی را به انسان القا می کند. خواطر شیطانی باعث غفلت انسان شده و با پدید آوردن وارونگی معرفتی اراده او را از مسیر درست منحرف می سازند. او معتقد است عواملی همچون خروج مزاج عقل از اعتدال، ضعف قوه حافظه، استعانت از قوای شهوت و غضب... از جمله عوامل اثرگذار در پذیرش خواطر شیطانی و عواملی همچون استعاذه، حکمت، عبودیت، امداد ملائکه و... از جمله موانع پذیرش این گونه خواطر هستند. هدف این مقاله یافتن پاسخ به مسئله شر به عنوان مسئله ای جدید در دوره معاصر از خلال دیدگاه فخر رازی است. برای استخراج دیدگاه فخر رازی از روش تفسیر متن و برای بازسازی دیدگاه او در مواجهه با مسئله شر از روش تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: فخر رازی، شیطان، شرور اخلاقی، وارونگی معرفتی، مفاتیح الغیب
  • محمددهقان طزره، محمدرضا شمشیری صفحات 119-144
    در منظومه فکری و ساختار فلسفی فلوطین عالم از سه اقنوم تشکیل شده است که اساسی ترین آنها اقنوم احد است. فهم حقیقت اقنوم احد راهی برای شناخت دقیق تفکرات فلوطین است. او بر تعالی و تنزیه احد چنان تاکید دارد که احد را از دایره وجود خارج می-کند و معتقد است که احد فوق وجود می باشد. وجود نتیجه فوران و لبریزی احد است. احد چون پر و کامل است همچون خورشیدی پرتو افکنی و نورافشانی می کند. عالم سرریز فیض الهی است و از این لحاظ اراده خالق در خلقت وجود ندارد. در این مقاله سعی شده است حقیقت احد و فوق وجود بودن آن از دیدگاه فلوطین تبیین شود. و نشان داده شود که فوق وجود بودن احد از وجود بودن او تبیین معقول تری دارد.
    کلیدواژگان: فلوطین، احد، فوق وجود، اقنوم
  • سید محمد امین مداین، علی حقی، عباس جوارشکیان صفحات 145-160
    در این نوشتار ابتدا به بررسی براهین اصالت وجود صدرالمتالهین بر له اصالت وجود خواهیم پرداخت با این منظور که از میان این براهین معنای واضحی از وجود و ماهیت نزد این حکیم بزرگ اسلامی برای ما معلوم گردد. در ادامه به نگاه اجمالی پدیدارشناسی هوسرل خواهیم پرداخت. با این ترتیب که نخست درباره ی معنای ماهیت نزد هوسرل بحث خواهیم کرد. در ادامه برای آنکه مراد هوسرل از اصطلاح ماهیت به ذهن روشن تر گردد، به روش کشف ماهیت توسط فاعل شناسایی یا «اگوی استعلایی» خواهیم پرداخت. و در نهایت در این باره سخن خواهیم راند که چه عواملی در ساختن ساختار ماهیت نزد هوسرل دارای نقش هستند. در قسمت سوم و پایانی این نوشتار به مقایسه معنای اصطلاح «ماهیت» خواهیم پرداخت؛ و در این باره به قضاوت خواهیم نشست که با توجه به معنای ماهیت، اصالت ماهیت نزد هوسرل آیا همان امری است که توسط ملاصدرا طرد می شود؟.
    کلیدواژگان: ماهیت، وجود، پدیدارشناسی، اصالت ماهوی، حکمت متعالیه
  • سیدمحمود میرخلیلی، ابوذر سالاری فر صفحات 161-182
    با توجه به آثار زیانبار جرائم زیست محیطی، حقوقدانان به دنبال راهکارهایی هستند که این آثار زیانبار را تا حدود زیادی کاهش داده و باعث بازدارندگی بیشتر در این جرائم گردد.از جمله تحولاتی که در زمینه جرائم زیست محیطی در برخی از نظام های حقوقی در دنیا ایجاد گردیده است، تحول در مفهوم تقصیر و رکن روانی است ؛ به گونه ای که امروزه در بسیاری از موارد در جرائم زیست محیطی، مسئولیت اعم از حقوقی و کیفری بدون نیاز به احراز تقصیر و رکن روانی بر مرتکب بار می گردد.مسئولیت بدون تقصیر که به اشکال مختلفی در ادبیات حقوقی منعکس گردیده است، به نادیده گرفتن و یا مفروض قلمداد نمودن تقصیر و رکن روانی اشاره داشته و با قابلیت سرزنش پذیری مرتکب ارتباط دارد.اگرچه اصل برائت اقتضا دارد تا رکن روانی جرم نیز همانند ارکان دیگر جرم، اثبات گردد، لیکن در جرائم زیست محیطی،باتوجه به اهمیت این جرائم وخسارات غیرقابل جبران در این زمینه پس از ارتکاب جرم و به دلیل افزایش ریسک ارتکاب جرم، باعث افزایش نظارت ها و به نوعی افزایش بازدارندگی خواهد بود و با اصول پذیرفته شده در حقوق محیط زیست همانند اصل احتیاط، اصل پیشگیری، اصل پرداخت توسط آلوده ساز و اصل جبران خسارت هماهنگ است.
    کلیدواژگان: تقصیر، مسئولیت مطلق، جرم زیست محیطی، رکن روانی جرم، رکن معنوی جرم
|
  • Maryam Ishaqzadeh, Seyed Mohammad Noorollahi Pages 7-20
    The other features of the universe are its immortality, while the Quran, with its fixed principles, is progressing along with its time and place; it is discovered in every time and forever, new and inferior, and eternal (immortality). The proper axis is to link these attributes of the Quran. In particular, the principles and detailed descriptions of the Ahlul Bayt (a) are that the Quran expresses the general lines of the basic principles. And from the important issues that have been examined from almost all perspectives in almost all the Quranic texts and interpretations, It is a matter of magnificence that is addressed here from the angle of eternity of the Quran. Certainly, part of the verses that are due to the failure of the words are in expressing deep and profound meanings of the Quran. It is the same as the Quran. It is directly guided. The other features of the Quran, which are rooted in the immortality of the Quran, are unkind and obscenity. It is very important that the language of the Ahl al-Bayt (as) is repeatedly emphasized, it is the recognition of the unconscious and the dwelling. The reason is clear, because what should be known what is good for Allah? And it is from the interpretative guidelines of the Ahlul-Bayt (as) that there is a need for a precise understanding of abusive and obscurantism and the use of that interpretation..
    Keywords: Immortality, Quran, commentators, similarity
  • Mohsen Izadyar Pages 21-40
    This research aims to take an epistemological outlook towards humanism in modern poetry, from Persian constitutional revolution up until the Islamic revolution in Iran. By taking a pathological stance, the survey shows how from the constitutional period in Iran, which is the commencement to modernism and accordingly to the flow of western philosophical thoughts, humanism has always been combined with personal partisan and westernized conceptions, and on the other hand always inattentive to religion and the realities of the sociopolitical structures of Iranian society. Insistence on the transference of such a culture and literature, without paying attention to the cultural and literary infrastructures of the country of the origin, has been the problem in works of modern poets. Another concept that this paper insists on is that many poets have only tried to imitate the humanist thoughts in modernist poetry. On the other hand, because of the lack of intimacy, absence of visual experience and also generalization, there is no real alignment to be found between the alleged modernist poet’s poetry and its audience. This is more than anything because of the luxurious and imitative outlook that poets have towards this specific type of poetry.
    Keywords: Literary Criticism, Humanism, Modernism, Epistemology in Poetry, contemporary Poetry
  • Mahdi Imani, Kyhan Barzegar Pages 41-62
    Today, the spread of radical and fundamentalist movements in the world has become a fundamental issue for the governments of the world. There are a variety of fundamentalism in different religions and religions that Islamic fundamentalism is about. In the Oxford political dictionary, Islamic fundamentalism has been used to describe any movement that demands the full and unconditional implementation of the teachings of the Quran and the Sharia, which is due to the political, social, economic and cultural situation of the various countries with strong prejudice Sectarianism and violent movements.Undoubtedly, one of the most effective variables in the security policies of each country is the threats and opportunities created by the neighbors of that country. In the meantime, the immediate threats and dangers of the neighboring countries are likely to affect countries, which affect the political behavior, strategies, interests and national goals, national security, territorial integrity, survival and the existence of nations. Which is considered by Pakistan in this article.
    Keywords: fundamentalism, Islam, Pakistan, political
  • Ahmad Zakeri, Mohammad Ali Rahimi Pages 63-80
    Though the cognitions of Imam Hossein entered into Persian poetry from third and fourth centuries and almost synchronous with Persian language birth, the name of Hazrat Zeinab has been used very limited and in very few cases in Persian poetry. In Safavi Dynasty, her name has been entered into Persian Poetry a bit more serious. However, still the poets do not refer to her properly. In Ghajar dynasty, referring to the Karbala Lady’s character becomes prevail in Persian poetry and reaches its climax in the late part of Ghajar and the beginning part of Pahlavi time. Unfortunately, despite the willing of the poets in eulogizing and parsing Hazrat Zeinab, the picture of this great lady is only described as a grief-stricken, flagged, depressed, and crying. Even this honored lady is described as a weak, and disabled woman, hence her glory, respect, and magnificence are affected drastically. From the late part of Pahlavi dynasty which the contexts of Islamic revolution is formed, the poets’ view starts to change gradually and finally with Iranian Islamic Revolution the spirit of revolution penetrates into Zeinab poetries and the poets’ view is attracted to the glorious aspects of this heaven and earth lady. Therefore, some great works which deserve the position and personality of this lady have been created. This dissertation has investigated the spiritual picture of Hazrat Zeinab in Persian Poetry.
    Keywords: Zeinab the great (peace be upon her), Persian poetry, Hosseini cognitions, Safavi era, Islamic Revolution, Ghajar era, Glory.
  • Omid Sadeghpour, Reza Shabani, Sina Forzesh Pages 81-102
    One of the common Phenomena of grand religions in world is their recommendation and instruction about ascetic conduct and self edification. One of the sensible characteristics of Hindu doctrines and Buddhism ethic is ascesis and universe humiliation and abstinence of secular pleasures. On the other hand, there are some recommendations about self edification to muslims in Nahj Al-Balagheh”s trainings and courses.this article proceeds the comparative studying of ascesis and self edification in nahj Al-Balagheh with philosophic doctrines in india and Buddhism ethic in an analytical and descriptive method.The results of this research show that like the Nahj Al-Balagheh ”s courses, no -theist religions and Buddhism ethic have suggest some doctrines for human cultivation and edification in individual and social life. Moreover, there are some similarities among their courses, specially Buddhism- ethic which suggests a middle way between the universe efficiency and its abandonment for human tranguility. This ethic also talks about action atonement, but due to the variation in seeing world,motivation and spirit goveming the actions in these two doctrines, thay are different from each other.
    Keywords: Hindu religions, ascesis, Quran, nahj Al-balagheh, monkery, self edification
  • Akram Salehi, Reza Akbari Pages 103-118
    According to al-Razi, Satan contributes to the occurrence of moral evil by appealing to temptation (which is reified as void promises, magic, embellishment, etc.). He contends that at times, Satan represents himself as a human being, and at others communicates directly with intrinsic forces (especially estimation and imagination) and inspires satanic thoughts to individuals by temptation. Satanic thoughts result in individual's heedlessness and by causing epistemic inversion, deviates the will from the right path. He believes that acquiescence in the Satanic thoughts results from damage to reason, poorness of memory, the appeal to lust and wrath forces, etc. and the appeal to God, wisdom, worship, angels’ help, etc. prevents people from acquiescence in such thoughts. In this article, we aim at finding a new solution to the contemporary problem of evil through the works of al-Razi. We have used the hermeneutical method for extraction of al-Razi’s ideas and the analytical method for the reconstruction of his solution to the problem of evil.
    Keywords: Fakhr al-Din al-Razi, Satan, Moral Evil, Epistemological Inversion, Mafatih-al-ghayb
  • Mohammad Dehghan Tazereh, Mohammad Reza Shamshiri Pages 119-144
    Intellectual and philosophical system of Plotinus in the universe is composed of three Ognum which is the most fundamental Ahad of Ognum. Plotinus thought is dependent on understanding Ahad of Ognum. He emphasizes Ahad's transcendence and Tzynh. And believes that Ahad is Top of existence. The existence result is an overflow of Ahad. There is not the will of the Creator in creation. In this article we have tried to explain the truth of Ahad and Top of existence from the perspective of Plotinus. Determine Top of the existence of Ahad of the Existence of Ahad better explanation,
    Keywords: Plotinus, Uhud, Supernatural, Act
  • Seyed Mohammad Amin Madaen, Ali Haghi, Abbas Javarshakiyan, Abstract Pages 145-160
    In this essay, we will first consider the proofs of the authenticity of the existence of Sadr al-Mutalīn, based on the principle of authenticity, in order to make clear to us the clear meaning of the existence and nature of this great Islamic wise. Let's take a look at Husserl's phenomenology. So, first, we will discuss Husserl's meaning of nature. In order to clarify the meaning of Husserl's term of nature to the mind, we will discover the nature of the discovery by the subject or transcendental nature. And finally, let's talk about what factors play a role in building a Husserl-style structure. In the third and final part of this article, we will compare the meaning of the term "nature", and we will judge in this regard, which, according to the meaning of nature, the originality of nature to Husserl, is it the same thing that is rejected by Mulla Sadra?
    Keywords: nature, existence, phenomenology, materialism, transcendental wisdom
  • Seyyed Mahmoud Mir Khalili, Abuzar Salari Far Pages 161-182
    Given the harmful effects of environmental crime, lawyers are looking for solutions that greatly reduce these harmful effects and further deteriorate these crimes. Among the developments related to environmental crime in some legal systems in the world The evolution of the concept of fault and the pillar of psychology, so that today, in many cases in environmental crimes, liability is criminal and legal without the need for a fault and psychological peculiarities of the perpetrator. The responsibility without fault Which is reflected in various forms in the legal literature, is to be ignored or implied The guilt of the guilty and the pillar is related to the perpetrator's ability to blame. Although the principle of innocence requires that the psychological element of the crime, as well as other elements of the crime, be proved, but in environmental offenses, given the importance of these crimes and the inescapable damages. Compensation in this regard after committing a crime and increasing the risk of committing a crime, will increase the level of supervision and in some way increase deterrence, and will adhere to the principles adopted in environmental law, such as the precautionary principle, the principle of prevention, the principle of payment by the polluter and the principle Compensation is consistent,
    Keywords: Fault, absolute responsibility, environmental crime, psychological pillar of crime, spiritual pillar of crime