فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 58، بهمن و اسفند 1396)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 58، بهمن و اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نامه به سردبیر
  • مقاله پژوهشی
  • راضیه شعبانی، سید امیرحسن منجمی*، سید مرتضی صفوی، مهران رضایی صفحات 230-235
    مقدمه
    تحقیق حاضر با هدف ارایه یک سیستم هوشمند توصیه تغذیه و رژیم غذایی برای کمک به ارزیابی شرایط تغذیه و دانستن نیازمندی های غذایی انجام شد. این برنامه به افراد برنامه غذایی مناسبی را با توجه به وضعیت جسمانی مانند سن، قد، وزن و... پیشنهاد می نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی بود که بر اساس متغیرهای ورودی با استفاده از دو روش شبکه عصبی و منطق فازی، برنامه غذایی مناسبی را برای کاربر انتخاب می کند. جامعه آماری تحقیق را اطلاعات مربوط به پرونده های سال های اخیر (سال 1390 به بعد) بیماران یکی از متخصصان تغذیه عضو هیات علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تشکیل داد. تعداد نمونه های مورد بررسی، 1000 پرونده بود که به صورت تصادفی انتخاب و در طول چهار ماه، در قالب یک فایل Excel جمع آوری گردید.
    یافته ها
    با طراحی یک شبکه عصبی مصنوعی سه لایه و آموزش آن با الگوریتم پس انتشار خطا، سیستم قادر به تشخیص مناسب ترین برنامه غذایی از بین 11 برنامه غذایی طراحی شده بود. در بخش به کارگیری منطق فازی، با طراحی قواعد از روی مجموعه داده های جمع آوری شده سیستم و با به کارگیری نظرات فرد خبره، سامانه توانست برنامه غذایی مناسب را با دقت خوبی تشخیص دهد و پیشنهاد کند. یافته های حاصل از پیاده سازی ها حاکی از آن بود که شبکه عصبی طراحی شده با دقت 92 درصد و سیستم طراحی شده با منطق فازی نیز با دقت 97 درصد، قادر است این عمل را انجام دهد.
    نتیجه گیری
    سیستم تشخیص رژیم غذایی به کمک منطق فازی و شبکه عصبی، قابلیت کافی به منظور استفاده در توصیه رژیم غذایی را دارد؛ به طوری که می تواند بدون احتیاج به صرف هزینه بالا و تنها با وارد کردن اطلاعات شخصی مورد نیاز سیستم توسط کاربر، یک برنامه رژیم غذایی کارا به او پیشنهاد دهد.
    کلیدواژگان: تغذیه، رژیم درمانی، شبکه عصبی، منطق فازی
  • زهرا یاوری *، مجید محمد شفیعی، فاطمه غیور صفحات 236-242
    مقدمه
    امروزه سازمان های مراقبت سلامت، با چالش های زیادی در زمینه کیفیت خدمات مواجه هستند. بنابراین، ارزیابی کیفیت خدمات این سازمان ها امری ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت خدمات کلینیک های تخصصی درمانی شیراز با استفاده از مدل SERVQUAL و تاثیر آن بر واکنش های دریافت کنندگان خدمات در سال 1395 انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی بود و جامعه مورد بررسی آن را مشتریان 6 کلینیک تخصصی درمانی شیراز تشکیل داد. نمونه گیری به روش طبقه بندی با تعداد 201 نفر صورت گرفت. داده ها با کمک پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری گردید و سپس با استفاده از معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین انتظارات و ادراک مشتریان از عملکرد کلینیک ها بر حسب ابعاد کیفیت خدمات (موارد محسوس، تضمین، همدلی، قابلیت اطمینان و پاسخگویی)، همخوانی وجود داشت. علاوه بر این، تاثیر کیفیت خدمات این کلینیک ها بر واکنش های دریافت کنندگان خدمات تایید گردید؛ به گونه ای که این تاثیر، 83 درصد واکنش های دریافت کنندگان خدمات را تبیین نمود.
    نتیجه گیری
    تحلیل داده ها برازش مدل را تایید کرد. مدیران کلینیک ها با استفاده از این مدل قادر خواهند بود به ارزیابی کیفیت خدمات ارایه شده بپردازند و همچنین، تاثیر آن بر انواع واکنش های دریافت کنندگان خدمات را بررسی و در جهت بهبود ضعف ها برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: خدمات سلامت، SERVQUAL، ادراک
  • سید جواد قاضی میرسعید، محمود قائمی زاده * صفحات 243-248
    مقدمه
    امروزه خدمات و اطلاعات سلامت، از طریق اینترنت و سایر ابزارهای ارتباطی الکترونیکی ارایه می شود و دستیابی به آن ها، نیازمند مهارت ها و قابلیت هایی است که سواد سلامت الکترونیک نامیده می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سواد سلامت الکترونیک در دانشجویان تحصیلات تکمیلی شش رشته دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 95-1394 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع پیمایشی- توصیفی بود که در آن داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته، از میان 700 دانشجوی مقطع تحصیلات تکمیلی رشته های پرستاری، بهداشت، اقتصاد سلامت، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، فن آوری اطلاعات سلامت و مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران جمع آوری گردید. حجم نمونه با استفاده از جدول Morgan، 248 نفر برآورد شد و نمونه گیری به روش طبقه ای تناسبی صورت گرفت. روایی پرسش نامه با نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب Cronbach¢s alpha (752/0 = α) تایید گردید. داده ها با استفاده از آزمون های t تک نمونه ای و Independent t تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره سواد سلامت الکترونیک نمونه های مورد بررسی، 367/48 برآورد گردید. بر اساس نتایج آزمون t تک نمونه ای، سطح سواد سلامت الکترونیک در جامعه مورد مطالعه بیشتر از میانگین به دست آمد (001/0 > P). همچنین، تفاوت معنی داری در سطح سواد سلامت الکترونیک دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود داشت، اما تفاوت معنی داری در وضعیت سواد سلامت الکترونیک مردان و زنان مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اعضای جامعه مورد بررسی، به تقویت مهارت کار با واژه پرداز و درک، ارزیابی و تفسیر یافته های پژوهش نیاز داشتند. بالاتر بودن سواد سلامت الکترونیک از سطح متوسط در میان نمونه ها، نشان دهنده آن است که این افراد با کمی آموزش، قابلیت به کارگیری در امر آموزش این مهارت در جامعه را دارند.
    کلیدواژگان: پزشکی از را دور، سلامت الکترونیک، سواد سلامت، دانشجویان
  • صدیقه محمد اسماعیل *، نسیم نراقیان صفحات 249-254
    مقدمه
    شبکه های هم تالیفی، از جمله شبکه های اجتماعی است که اطلاعات مهمی را در رابطه با همکاری میان پژوهشگران که از عوامل مهم رشد کیفی و کمی انتشارات علمی می باشد، فراهم می آورد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ترسیم و تحلیل شبکه هم تالیفی پژوهشگران دانشکده های دندان پزشکی شهر تهران در دو پایگاه Web of Science و Scopus طی سال های 2011 تا 2015 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه با استفاده از روش های علم سنجی و اصول تحلیل شبکه انجام شد. جامعه پژوهش را 803 مدرک در دو پایگاه Web of Science و Scopus تشکیل داد که طی سال های 2011 تا 2015 منتشر شده بود و حداقل یکی از نویسندگان آن ها، وابستگی سازمانی به دانشکده های دندان پزشکی علوم پزشکی شهر تهران داشت.
    یافته ها
    بیشترین همکاری بین المللی با پژوهشگران کشورهای آمریکا، انگلستان و ترکیه مشاهده شد. شبکه هم تالیفی پژوهشگران متشکل از 60 گره (نویسنده) و درجه تراکم 028/0 بود. میانگین شاخص ضریب همکاری برای حوزه دندان پزشکی، 73/0 به دست آمد که نشان دهنده همکاری نویسندگان به صورت گروهی بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نتایج به دست آمده نمایانگر پژوهش های مشارکتی و افزایش در تولید کلی مقالات است و این همکاری در سطح مناسبی در حال رشد می باشد. نتایج نشان می دهد که پژوهشگران این حوزه از مزایای همکاری علمی آگاهی دارند.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی، همکاری علمی، شبکه هم تالیفی، شبکه اجتماعی، Web of Science، Scopus
  • سونا ایمانی طیبی، فیروزه زارع فراشبندی *، حسن اشرفی ریزی صفحات 255-259
    مقدمه
    تحقق رسالت آموزشی و پژوهشی اعضای هیات علمی به عنوان اصلی ترین سرمایه دانشگاه، با برخورداری از سواد اطلاعاتی میسر خواهد شد. برخورداری از سواد اطلاعاتی کافی در حوزه سلامت به دلیل جامعه هدف آن، اهمیت و ضرورت ویژه ای دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کاربردی بود و به روش پیمایشی صورت گرفت. نمونه ها 160 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه تعدیل شده سواد اطلاعاتی Davarpanah and Siamak (DAS) بود که روایی آن در مطالعات پیشین توسط متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی و پایایی آن نیز به کمک ضریب Cronbach¢s alpha با مقدار 83/0 تایید گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های Independent t و ANOVA و ضرایب Spearman و Pearson) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره سواد اطلاعاتی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 7/11 ± 7/50 به دست آمد که حد متوسطی را نشان داد. همچنین، تفاوت معنی داری بین میانگین نمره سواد اطلاعاتی با متغیرهای جمعیت شناختی (جنسیت، دانشکده، رتبه علمی و سابقه کار) وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر، وضعیت متوسط سواد اطلاعاتی اعضای هیات علمی را نشان می دهد. با توجه به اهمیت برخورداری از سواد اطلاعاتی مناسب و تاثیر آن بر آموزش و پژوهش در حوزه سلامت، لازم است تا برنامه ها و آموزش های لازم به منظور توسعه و رشد سواد اطلاعاتی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، اعضای هیات علمی، ایران
  • نرگس قربانی، مرجان مومنی*، راهب قربانی، فهیمه باب الحوائجی صفحات 260-266
    مقدمه
    شبکه های اجتماعی علمی با افزایش تعامل میان محققان، از طرفی باعث افزایش سرعت انتقال اطلاعات و از سوی دیگر، منجر به پویایی و شناسایی آن ها و تولیدات علمی شان می شود. با توجه به اهمیت حضور محققان در چنین شبکه هایی، هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین میزان حضور و استفاده اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان از این نوع شبکه ها بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش ‏مقطعی- توصیفی- تحلیلی، 154 عضو هیات علمی دانشگاه که از اردیبهشت تا شهریور سال 1395 در دانشگاه حضور داشتند، وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های 2c و Fisher exact در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    122 نفر پرسش نامه را تکمیل کردند و عودت دادند. 8/59 درصد (73 نفر) اعضای هیات علمی حداقل در یکی از شبکه های اجتماعی علمی عضو بودند. ارتباط معنی داری بین عضویت در ResearchGate و مرتبه علمی مشاهده گردید (037/0 = P)؛ به طوری که عضویت اعضای با مرتبه علمی مربی، کمتر از عضویت اعضای دارای مرتبه استادیاری، دانشیاری یا بالاتر بود. شایع ترین دلیل استفاده از شبکه های اجتماعی علمی، دنبال کردن فعالیت های سایر پژوهشگران و شایع ترین دلیل عدم استفاده، کمبود وقت ‏عنوان شد. همچنین، ارتباط معنی داری بین عدم مهارت کافی در بازیابی اطلاعات و مرتبه علمی وجود داشت (004/0 = P)؛ به گونه ای که درصد بالایی از اعضای هیات علمی مربی (5/38 درصد) اظهار نمودند که مهارت کافی را در بازیابی اطلاعات ندارند.
    نتیجه گیری
    استفاده از شبکه های اجتماعی علمی موجب افزایش رویت پذیری برون دادهای علمی و به دنبال آن، افزایش استناد به تولیدات علمی موسسه خواهد شد که ارتقای سطح پژوهش های دانشگاه را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، اعضای هیات علمی، دانشگاه ها، ایران
  • مقاله کوتاه
  • امینه محبی امین، مهدی ربیعی، علی خاکشور * صفحات 267-271
    مقدمه
    یکی از راهکارهای ارتقای کیفیت خدمات سلامت و افزایش رضایتمندی مردم در برنامه تحول نظام سلامت، طرح حضور پزشکان متخصص مقیم است. مطالعه حاضر با هدف شناخت دیدگاه دستیاران گروه اطفال در مورد نقش حضور متخصصان مقیم انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود که بر روی 35 نفر از دستیاران اطفال دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که اعتبار آن با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب Cronbach¢s alpah (85/0)، تایید گردید. داده ها با استفاده از آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه دستیاران، پزشکان مقیم فرصت آموزش بیشتر را فراهم نموده و در روند ارزیابی، تشخیص و درمان بیماران نقش بسزایی داشته اند. همچنین، در درخواست منطقی پاراکلینیک کمک کننده بودند. آن ها در ایجاد اعتماد به نفس و مسوولیت پذیری دستیاران و نیز برقراری نظم و همکاری کارکنان و کمک به هماهنگی بین بخشی تاثیر مهمی داشتند و باعث اعتمادسازی والدین بیماران و در نتیجه، رضایتمندی آنان شدند. همچنین، آن ها در بهبود کیفیت گزارش صبحگاهی موثر بودند.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه دستیاران گروه اطفال، نقش حضور متخصصان مقیم مفید می باشد. حضور آن ها باعث کمک به دستیاران و به طور کلی، بهبود وضعیت بیماران می گردد.
    کلیدواژگان: بهسازی مراقبت سلامت، دستیاران پزشک، اطفال
|
  • Raziyeh Shabani, Seyed Amirhassan Monajemi *, Seyed Morteza Safavi, Mehran Rezaei Pages 230-235
    Introduction
    The goal of the present study was to develop an automatic and high-performance professional nutrition and diet advisor system to help the users to evaluate their nutrition conditions and get useful nutritional information. The study also aimed to provide users with a healthy meal plan based on their physical conditions such as weight, height, age, etc.
    Methods
    This study was an applied research towards developing an intelligent diet advisor system. We focused on fuzzy logic and artificial neural networks as the means of implementation. The dataset was collected from one thousand patients’ files chosen randomly from the files of the patients referred to a diet clinic in Isfahan City, Iran, between 2011 and 2015. The collected data were entered into excel software during four months of study.
    Results
    The designed three-layered artificial neural system with back propagation algorithm was able to diagnose the best dietary plan among the eleven proposed plans. The designed neural networks were able to work with 92% of accuracy, while the proposed fuzzy logic-based system carried out the procedure with 97% of accuracy.
    Conclusion
    The results of this research indicated that this dietary proposal system using neural networks and the fuzzy logic was sufficient enough to be used to propose appropriate diet and meal plans to individuals. As a result, it could allow the users to receive the very efficient diet plans after entering their personal information easily, accurately, and almost free of charge.
    Keywords: Nutrition, Diet Therapy, Neural Network, Fuzzy Logic
  • Zahra Yavari *, Majid Mohammad-Shafiee, Fatemeh Ghauor Pages 236-242
    Introduction
    Nowadays, health care organizations face many challenges in terms of service quality. Therefore, it is essential to evaluate the quality of services in these organizations. This study aimed to evaluate the quality of service of specialized clinics in Shiraz City, Iran, using SERVQUAL model and specify the effects of service quality on the responses of service recipients during 2016.
    Methods
    This was a descriptive research and the study population included all customers of 6 specialized medical clinics in Shiraz City. The sample size was determined to be 201, using stratified sampling. The data-gathering tool was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed using structural equations modeling.
    Results
    There was a congruity between customer expectations and perceptions of clinic performance in terms of the dimensions of service quality (tangibles, assurance, empathy, reliability, and responsiveness). In addition, the impact of service quality of these clinics on the reactions of service recipients was confirmed. This effect could explain 83 percent of service recipients’ reactions.
    Conclusion
    Data analysis confirmed this model. Clinics managers using this model will be able to evaluate the quality of service, specify its effect on service recipients’ responses, and make plans for improvement of weaknesses.
    Keywords: Health Services, SERVQUAL, Perceptions
  • Seyed Javad Ghazi-Mirsaeed, Mahmood Ghaemizade * Pages 243-248
    Introduction
    Today, the health information and services are delivered via internet and other communication devices, accessing which requires some capabilities and skills known as eHealth literacy. The aim of this study was to determine the state of the eHealth literacy of postgraduate students in Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, in 2015-2016 educational years.
    Methods
    This was a descriptive survey carried out among 700 postgraduate students of six selected majors in Tehran University of Medical Sciences. The sample size was determined to be 248, using Morgan table. Sampling was carried out using proportional sampling method. The data were collected through a questionnaire. The validity of questionnaire was confirmed through the experts’ opinions, and its reliability was measured through Cronbach’s alpha (α = 0.752). The collected data were analyzed using one-sample independent t test.
    Results
    The mean score of eHealth literacy among the sample of study was 48.367, which was above the average (t = 17.692, P
    Conclusion
    The studied population needs to be strengthening in the fields of working with word processors and understanding, evaluating, and interpreting research data. Being higher than average in eHealth literacy shows that studied population may be used as eHealth literacy instructors for other parts of society.
    Keywords: Telemedicine, eHealth, Health Literacy, Students
  • Sedigheh Mohamamdesmaeil *, Nasim Naraghian Pages 249-254
    Introduction
    Co-authorship network is a kind of social network that offers significant information about collaboration among authors, which is one of the most important factors of the qualitative and quantitative growth of the scientific publications. The results of this study can clarify the dimensions of collaboration in dental schools in Tehran City, Iran, between the years 2011 and 2015 based on the data in Thompson Reuter’s Web of Science and Scopus databases.
    Methods
    The study was conducted through scientometrics method and social network analysis. The research community consisted of 802 documents indexed in the Scopus and Thompson Reuter’s Web of Science databases published in years 2011-2015.
    Results
    The majority of collaborations made by Iranian researchers were with the authors from the United States, the United Kingdom, and Turkey. Co-authorship network of researchers consisted of 60 nodes (authors) and density degree of the network was 0.028. There was a strong linear correlation between the number of publications and degree centrality of authors at the level of 0.73.
    Conclusion
    The results seem to indicate more collaborative research and an increase in the overall production of articles with this cooperation growing at an appropriate level. This suggests that researchers in this field are aware of the benefits of scientific cooperation.
    Keywords: Dentistry, Intersectoral Collaboration, Authorship, Social Network, Database
  • Sona Imani-Tayebbi, Firoozeh Zare-Farashbandi *, Hasan Ashrafi-Rizi Pages 255-259
    Introduction
    The goals and the missions of teaching and research by faculty members, as the original university wealth, will be achieved via having the information literacy. Sufficient information literacy in the field of health, due to its target community, is of special importance. This study aimed to determine the level of information literacy among the faculty members of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
    Methods
    In this applied survey, 160 faculty members of Isfahan University of Medical Sciences were selected using a simple random sampling technique. The data collection tool was the Davarpanah and Siamak (DAS) questionnaire used in previous researches and its Cronbach’s alpha was 0.83. The collected data were analyzed through in two levels of descriptive and analytical statistics (independent t, ANOVA, Spearman, and Pearson Correlation tests).
    Results
    The mean level of information literacy among the faculty members of Isfahan University of Medical Sciences was 50.7 with the standard deviation of 11.7, which was the midpoint. There was no significant statistical relationship between the level of information literacy and gender, school, study degree, and work experience among the faculty members.
    Conclusion
    According to the research findings, the level of information literacy among faculty members was average. Considering the importance of proper information literacy and its impact on education and research in the field of health, it is necessary to consider program and educational workshop to support and encourage the faculty members to increase their level of information literacy.
    Keywords: Information Literacy, Faculty, Iran
  • Narges Ghorbani, Marjan Momeni *, Raheb Ghorbani, Fahimeh Babalhavaeji Pages 260-266
    Introduction
    Scientific social networks increase the speed of ýdata transfer through increasing the interaction among researchers in one hand, and result in their dynamism and identification and their scientific ýproductions on the other hand. With regard to the importance of the presence of researchers in such networks, the aim of this study was to investigate the presence and the use of such networks by the faculty members of Semnan University of Medical Sciences, Semnan, Iran.
    Methods
    In this descriptive-analytic cross-sectional study, 154 faculty members were present at the university during May to September 2016. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. Chi-square and Fisher’s exact tests were performed at a significant level of 0.050 to analyze the data.
    Results
    122 faculty members completed the questionnaire and returned it. 59.8% (73) of faculty members were members of at least one scientific social network. The relationship between membership in the Research Gate and academic rank was significant (P = 0.037); so that the membership of the academic degree of the instructor was less than the membership of assistant professors, associate professors, or professors. The most common reason for using scientific social networks was pursuing the activities of other researchers, and the most common reason for non-use was lack of time. In addition, there was a significant relationship between the lack of skills in information retrieval and academic rank (P = 0.004); so that a high percentage (38.5%) of the faculty members stated that they had insufficient skill in data retrieval.
    Conclusion
    The use of scientific social networks will increase the visibility of scientific output, and consequently, increase the citation to the scientific production of the institute, which will lead to the promotion of university research.
    Keywords: Social Networks, Faculty, Universities, Iran
  • Amineh Mohebi-Amin, Mehdi Rabiei, Ali Khakshour * Pages 267-271
    Introduction
    One of the strategies to improve the quality of health services and increase people's satisfaction in the health system evolution plan is the plan for the presence of resident specialists in educational hospitals. The purpose of this research was to assess the viewpoints of pediatrics residents about the role of the presence of resident specialists in educational hospitals.
    Methods
    This descriptive-survey study was conducted on 35 pediatrics residents of Mashhad University of Medical Sciences. Data were collected using a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts’ views and its reliability by calculating Cronbach’s alpha coefficients (85%). Data were analyzed using t test.
    Results
    From the residents’ viewpoint, resident specialists provided more educational opportunities and they had an important role in the process of evaluation, diagnosis, and treatment. They also helped in logical paraclinical request. They helped to promote self-confidence and responsibility among residents, as well as create staff discipline and collaboration, and inter-institutional coordination. They brought confidence and satisfaction to patients’ parents, too. Resident specialists also improved the quality of morning reports.
    Conclusion
    From the viewpoint of pediatrics residents, the role of the presence of resident specialists in educational hospitals is important in helping the residents and, in general, improves patient's health.
    Keywords: Health Care Reform, Medical Residency, Pediatrics