فهرست مطالب

پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی زارع چاهوکی *، انور سنایی صفحات 1-12

    منابع طبیعی هر منطقه، از موهبت‌‌های خدادادی و سرمایه‌های حیاتی آن منطقه است که می‌تواند بسترساز رشد و توسعه فراگیر پایدار باشد، به‌شرط این‌‌که کارکردهای بوم‌سازگانی و همچنین ارزش‌های بازاری و غیربازاری آن به‌درستی شناسایی شوند. کارکردهایی چون کارکردهای تولیدی ‌‌(شامل غذا، مواد خام، منابع ژنتیکی، منابع دارویی و منابع تزیینی و آرایشی)، کارکردهای تنظیمی ‌‌(شامل تنظیم گازهای جوی، تنظیم اقلیم، جلوگیری از اختلال ‌های، تنظیم آب، تامین و عرضه آب، نگهداری خاک، تشکیل خاک، تنظیم مواد مغذی، عملیات دفع مواد زاید یا پسماندها، گرده‌افشانی و کنترل زیستی)، کارکردهای زیستگاهی ‌‌(شامل پناهگاهی و خزانه‌‌ای) و کارکردهای اطلاعاتی‌‌ (شامل اطلاعات زیبایی‌شناختی، بوم‌‌گردشگری، الهام‌‌های فرهنگی و هنری، اطلاعات مذهبی، تاریخی، علمی و آموزشی) از کارکردهای منابع طبیعی هستند. برای تعیین ارزش اقتصادی هر کدام از این کارکردها روش خاصی پیشنهاد شده است. براساس پژوهش‌‌های انجام شده ارزش بازاری تولید علوفه تنها 24% از کل ارزش اقتصادی بوم‌‌نظام مرتعی را شامل می‌‌شود و 76% بقیه ارزش اقتصادی مربوط به حفاظت آب و خاک، ترسیب کربن، تولید اکسیژن، بوم‌گردشگری، حاصلخیزی خاک و کاهش رسوب‌‌گذاری است.

    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، توسعه پایدار، تولیدی، تنظیمی، زیستگاهی
  • علیرضا سپاس خواه * صفحات 13-26

    به دلیل خشکی هوا و دمای بالا، هدرروی تبخیر از سطح  مخزن‌‌های سد‌‌های ایران بالا است. بنابراین، لازم است از میزان تبخیر از سطح مخزن‌‌ها کاسته شود، تا به میزان منابع آبی قابل استفاده کشور افزوده شود.  میزان تبخیر از سطح مخزن‌‌های سدها بین 2/4% تا 3/14% (به طور میانگین 10%) از حجم کل مخزن سد است که باید در شرایط کمبود و بحران آب و خشکسالی کاهش یابد و از آب حفظ شده در کشاورزی، صنعت و به ویژه شرب        بهره‌برداری شود. روش‌‌های مختلف، برای کاهش تبخیر در جهان به کار   برده شده است که کاربرد مواد شیمیایی به صورت پودر، شیرابه4 و کاربرد پوشش‌‌های مختلف مناسب ترین آن ها می‌‌باشند که می‌‌توانند در ایران برای کاهش تبخیر از مخزن‌‌های سدها بررسی شوند. محلول یا پودر‌‌پاشی روی سطح آب، لایه‌‌ای یک مولکولی (تک لایه) برای کاهش تبخیر ایجاد می‌‌کند که در اثر باد و موج آب پراکنده می‌‌شوند. بنابراین به طور متناوب با دور 1 تا 2 روزه باید به کار برده شوند. مواد تجاری موجود در دنیا برای این کار عبارتند از واترسیور5 که از نظر محیط زیستی کاربرد آ ن ها مانعی ندارد. کاربرد این مواد می‌‌تواند تا 40‌% تبخیر را کاهش دهد. پوشش‌‌های دیگری که می توانند به کار برده شوند عبارتند از  صفحه‌‌های شناور یونولیت به رنگ سفید یا صفحه‌‌های شناور بتونی توخالی سبک که قادر است تبخیر را دست‌‌کم تا 80‌% کاهش دهد. تحلیل‌‌های اقتصادی نشان داده است که کاهش تبخیر و حفاظت آب با روش‌‌های یاد شده می‌‌تواند با تولید آب از روش شیرین کردن آب شور و تصفیه فاضلاب رقابت کند.

    کلیدواژگان: الکل های چرب، بلوک های استایروفوم، پودر های شیمیایی، پوشش با بلوک های سبک، مواد شیمیایی تک لایه ای
  • محمدرضا رحیمی زاده *، امید بزرگ حداد صفحات 27-42

    امروزه بحران فزاینده در تامین آب به‌ویژه در مناطق خشک به یک معضل جدی بدل شده است. یکی از راه‌های معمول برای مقابله با مشکل های تامین آب در مناطق پرجمعیت، انتقال آب بین حوضه‌ای است. انتقال آب از منطقه‌ای به منطقه دیگر می‌تواند موجب برطرف شدن مشکل تامین آب، افزایش رشد اقتصادی و بهبود رفاه اجتماعی در حوضه مقصد شود. با وجود این، اثرهای اقتصادی- اجتماعی، زیست‌محیطی و زیست‌‌بومی در حوضه مبدا نیز باید درنظر گرفته شود. در این پژوهش، سعی شده با یک نگاه کمی حوضه‌ای و استانی، پتانسیل طرح‌های انتقال آب ایران بررسی شود. پس از یک مرور کلی بر طرح‌های در حال بهره برداری یا ساخت، تغییرهای ذخیره‌‌های آبی به تفکیک حوضه و استان به کمک داده‌های ماهواره‌ای محاسبه شدند. بررسی وضعیت کمبود آب در استان‌‌های ایران نشان داد که استان‌های غربی ایران درآینده دچار تخلیه ذخیره های آبی خواهند شد. سپس زمان تقریبی شروع به استفاده از منابع اضافه بر میزان بارش در هر استان مشخص گردید. در نهایت مقایسه‌ای بین وجود و نبود طرح‌های انتقال آب بین حوضه‌ای در کشور به منظور درک ابعاد تاثیر طرح‌های انتقال آب بر روی ذخیره‌‌های آبی انجام گرفت. نتایج نشان داد که طرح‌های انتقال آب، مشکل های تامین آب را از استان‌‌های مرکزی و شرقی به سمت استان‌های غربی و شمالی تشدید می‌کنند.

    کلیدواژگان: استان، استفاده پایدار، انتقال آب بین حوضه ای، حوضه، ماهواره گریس
  • جعفر ارشاد، سید محمد اشکان، کرامت الله ایزدپناه *، ضیاءالدین بنی هاشمی، عباس شریفی تهرانی، سعید محرمی پور، قدیر نوری قنبلانی صفحات 43-50

    هدف این پژوهش در قالب طرح ارزیابی مجله‌‌های کشاورزی و منابع طبیعی در فرهنگستان علوم ، تعیین شاخص‌‌های شکلی-ساختاری و کیفی و رتبه‌‌‌‌بندی مجله‌‌هایی بود که مقاله‌‌های مربوط به گیاه‌‌پزشکی منتشر می‌‌کنند. بدین منظور، ده شاخص برای ارزیابی شکلی- ساختاری و ده شاخص برای ارزیابی کیفی مقاله‌‌ها تعیین شد و 22 مجله که در سال 1393 منتشر شده بودند با این شاخص‌‌ها ارزیابی و پس از آن با استفاده از  روش آماری "توزیع نرمال"  به 5 گروه از "بسیار خوب" تا "بسیار ضعیف"رتبه‌‌بندی شدند. نتایج این بررسی نشان داد 7/22‌% مجله‌‌های گیاه‌‌پزشکی ایران در رتبه‌‌های بسیارخوب و خوب، 6/54‌% در رتبه متوسط و 7/22‌% در رتبه ضعیف و بسیار ضعیف قرار دارند. همچنین؛ از نظر پنج شاخص مهم کیفی شامل ارزش کاربردی مجله، ضرورت انتشار مجله، بدیع بودن، به‌‌ روز بودن و ارزش کاربردی مقاله، تنها مجله "بیماری‌‌های گیاهی" در هر پنج شاخص مهم دارای امتیاز برتر بود. مجله‌‌های "نامه انجمن حشره‌‌شناسی ایران" در چهار شاخص، "رستنیها" در سه شاخص،  "مجله علوم و فنون کشاورزی4" و "مجله ایرانی کنه‌‌شناسی5"  در دو شاخص و چهار مجله  "قارچ‌‌شناسی ایران6"،  "مجله ایرانی ویروس‌‌شناسی7"،  "آفات و بیماری‌‌های گیاهی" و ''گیاه‌‌پزشکی اهواز'' در یک شاخص مهم برتر بودند و بقیه مجله‌‌ها در هیچ یک از شاخص‌‌های پنج‌‌گانه برتری نداشتند. براساس نتایج این پژوهش‌‌، توصیه می‌‌شود به کیفیت مقاله‌‌ها اهمیت بیشتری داده شود، از انتشار مجله‌‌های بسیار ضعیف خودداری گردد و به نقش انجمن‌‌های علمی در انتشار مجله‌‌ها توجه بیشتری به عمل آید.

    کلیدواژگان: ارزیابی، فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، گیاه پزشکی، مجله های کشاورزی ایران
  • منصور امیدی *، مینا سمیعی فراهانی صفحات 51-62

    با توجه به چالش‌‌های جدی پیش روی بشر که ناشی از نیروهای موثر بر جهان آینده (جمعیت، نیازهای انسانی، جهانی شدن و تغییر اقلیم) است، برنامه‌‌ریزی در تمامی عرصه‌‌ها برای آینده بر عهده همه مسیولان است. شاید مهمترین دستاورد بشر برای رویارویی با تصویر اجتناب‌‌ناپذیر آینده، دانش روزافزون و فناوری او است که از طبیعت الهام می‌گیرد و پنجمین نیروی موثر بر جهان آینده محسوب می‌شود. اما پرسش این‌‌جاست که این پتانسیل تا کجا امنیت را به همراه دارد و از کجا آن را به خطر می‌‌اندازد؟ رویکرد مناسب و عقلانی کدام است، محافظه‌‌کارانه یا پذیرشی؟ به‌‌کارگیری صحیح و کارآمد زیست‌‌فناوری، برای بررسی آینده‌‌های ممکن ضروری است، زیرا، به طور یقین در آینده نزدیک، تحول شگرفی در عرصه‌‌های مهم مربوط به زندگی بشر از حوزه کشاورزی تا درمانی در سطح ملی و بین‌‌المللی ایجاد خواهد کرد و بنابراین اخلاق و ایمنی زیستی در آن زمان الزامی است. در جهان مسطح آینده که انسان و ماشین ادغام شده و مرز، جدایی ندارد قانون‌‌های جهانی یکپارچه‌‌ای بر جامعه انسانی در حوزه فناوری حاکم خواهد بود. در این‌‌صورت آیا هنوز هم باید شاهد بحث و مجادله بی‌‌ارزش بر سر تراریخت سازی بود؟ آیا هنوز هم باید دچار علم در لحظه بود و با نوآوری مبارزه کرد؟ درآینده، نوادگان انسان برنامه‌‌ریزی کنونی را برای آب، خاک و زیست چگونه تفسیر خواهند کرد؟ این مقاله به بررسی جایگاه اخلاق و ایمنی زیستی در آینده‌‌های ممکن می‌‌پردازد.

    کلیدواژگان: آینده های ممکن، ایمنی زیستی، فناوری زیستی، نیروهای موثر
  • علی نیکخواه * صفحات 63-76

    به دلیل افزایش جمعیت شهری، بالا رفتن سطح فرهنگ، بهداشت و قدرت خرید، تولید شیر گاو به شیوه بومی نیاز کشور را تامین نمی‌‌کند. حدود 60 سال از ورود گاوهای شیری صنعتی به ایران می‌گذرد و در این مدت، این حرفه همگام با دیگر زیربخش‌های کشاورزی و صنایع وابسته رشد چشمگیری داشته است، ولی هم‌‌چنان نارسایی‌هایی در این زمینه وجود دارد که به دلیل نداشتن شناخت کامل از ویژ‌‌‌‌گی‌‌های گاو پرتولید صنعتی و در نتیجه ضعف مدیریتی است. گاو پرتولید صنعتی، که در فرایندهای پیچیده زیستی و با امکانات غذایی و بهداشتی فراوان در مناطق معتدل اروپا و امریکا ایجاد شده است، در برابر تنش‌‌های محیطی حساس است. بنابراین پرورش‌دهنده گاو‌‌های شیری، در شرایط اقلیمی متفاوت ایران باید از شیوه‌‌های درست پرورش گاو و گوساله، مانند فراهم کردن مکان مناسب، روش تغذیه، بهنژادی و اصول بهداشت آگاه باشد و توانایی به کارگیری اصول و فنون نوین را داشته باشد. کم‌‌توجهی به گزینش اقلیم مناسب، مشکل‌ها و خسارت‌‌های زیادی را تاکنون در تولید شیر و تولیدمثل گاو ایجاد کرده است. در این مطالعه، عامل‌های کلیدی در مدیریت گاوداری صنعتی معرفی و ضمن بررسی وضعیت موجود گاوداری‌های صنعتی، راهکارهایی برای حل مشکل‌ها پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: تولید، شاخص دما رطوبت، گاو شیری، مدیریت
  • بدرالدین ابراهیم سید طباطبایی * صفحات 77-84

    ویژگی موجود زنده حاصل پتانسیل ژنتیکی آن است که ژنوم نامیده می‌‌شود. با تغییر در توالی و تعداد چهار مولکول بازی تشکیل دهنده ژنوم، موجودهای گوناگونی به وجود می‌‌آیند. در شرایط مختلف یاخته‌‌ای، ساختار سه بعدی ژنوم تغییر کرده و بیان ژن‌‌ها نیز زیر‌‌تاثیر قرار می‌‌گیرد، بر این اساس می‌توان ژنوم را یک بوم‌نظام در نظر گرفت. آمایش بوم‌نظام ژنوم مانند هر بوم‌نظام دیگری به منظور شناخت دقیق‌تر در بهره‌‌وری مناسب‌‌تر از آن ضروری است. از سوی دیگر، رشد سریع جمعیت و نیاز بیشتر به غذا، بهنژادی گیاه و دام که نوعی دستورزی ژنوم با سابقه طولانی است را ضروری کرده است. با بهنژادی یک صفت یا ژن خاص در زمان دستورزی، امکان تغییر صفت‌‌ها و ژن‌‌های دیگر نیز وجود دارد، که پس از آن روند طولانی و هزینه‌‌بری نیاز است تا ناخالصی‌‌های ایجاد شده کاهش یابند. در این مسیر، بوم‌نظام ژنوم و بیان ژن‌‌های مختلف زیر‌‌تاثیر قرار می‌‌گیرد که عوارض متفاوتی را ایجاد می‌‌کند. تلاش به منظور افزایش محصول‌‌ها بدون توجه به گیاهان بومی و بهنژادی شده مقاوم، منجر به تخریب بوم‌‌نظام محیط می‌شود. افزون بر این، یکی از مسئله های اصلی در برخی جامعه‌ها، مربوط به مشکل‌‌های بهداشتی همچون کمبود برخی ویتامین‌‌ها است که می‌‌تواند از طریق استفاده از فناوری‌‌های نوین زیستی رفع گردد. با پیشرفت روش‌‌های زیست‌فناوری محدودیت‌های بهنژادی ژنوم کاهش می‌یابد و امکان ویرایش در بخش خاصی از آن هم مهیا می‌‌گردد که تاثیر بر بوم‌نظام ژنوم را به کمینه و بهره‌‌مندی را به بیشینه می‌‌رساند.

    کلیدواژگان: بوم نظام، دستورزی ژنتیکی، روش های بهنژادی، ژنوم
  • رضا مستوفی زاده قلمفرسا * صفحات 85-96

    انتخاب صحیح و دقیق اعضای هییت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، به ویژه دانشجویان دکتری، یکی از عنصرهای موفقیت موسسه‌‌‌‌های آموزش عالی و پژوهشی است و سایر فرایندهای دانشگاهی به کیفیت این انتخاب بستگی مستقیم دارد. شیوه‌‌ مرسوم انتخاب این افراد بر پایه‌‌ مصاحبه‌‌ ارزیابی بنا شده است. بررسی میدانی بر اساس پرسش‌نامه‌های تشریحی در دانشکده‌‌های کشاورزی نشان داد که اعضای هییت علمی و مصاحبه‌‌شوندگان نقدهایی بر روند فعلی مصاحبه دارند و شیوه‌‌نامه‌‌ها‌‌ی استاندارد برای فرایند مصاحبه وجود ندارد. این نوشتار با هدف آسیب‌شناسی شیوه فعلی مصاحبه‌ ارزیابی علمی در مراکز آموزش عالی و پژوهشی از دیدگاه مصاحبه‌‌کنندگان و مصاحبه‌‌شوندگان، سعی در فراهم آوردن راهکاری عملی به صورت شیوه‌نامه‌ای گام‌به‌گام برای افزایش مهارت مصاحبه‌ ارزیابی اعضای هییت علمی رشته‌‌های علوم کشاورزی دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، سنجش، قضاوت، محیط دانشگاهی
  • مرتضی خوشخوی *، مجید عزیزی، کورش وحدتی، وازگین گریگوریان، مصطفی مبلی، عنایت الله تفضلی صفحات 97-102

    در یک طرح پژوهشی که در فرهنگستان علوم اجرا شد، 200 مجله علمی که در 13 شاخه علوم کشاورزی و منابع طبیعی در کشور منتشر می‌‌شوند،  از نظر کیفی ارزیابی شدند.  در این مقاله، بررسی 10 مجله علمی که در سال 1393 در رشته علوم باغبانی در ایران منتشر شده‌‌اند، گزارش می‌‌شود. در این پژوهش، 10 شاخص برای ارزیابی شکلی- ساختاری و 10 شاخص برای ارزیابی کیفی مقاله‌‌ها در نظر گرفته شدند. سپس، با به کارگیری این شاخص‌‌های ارزیابی و استفاده از روش آماری، مجله‌‌ها رتبه‌‌بندی شدند. نتایج این بررسی نشان داد  که یکی از مجله‌‌های علوم باغبانی منتشر شده در ایران رتبه‌‌ بسیارخوب داشت، دو مجله خوب، چهار مجله  متوسط و سه مجله ضعیف بودند. همچنین؛ مجله‌‌ها از نظر پنج شاخص کیفی بررسی شدند که مجله بین‌‌المللی علوم و فنون باغبانی4 و مجله علوم و فنون باغبانی ایران از نظر ارزش کاربردی؛ مجله بین‌‌المللی علوم و فنون باغبانی، مجله علوم و فنون باغبانی ایران و مجله خشکبارها5 از نظر ضرورت انتشار؛ مجله بین‌‌المللی علوم و فنون باغبانی و مجله خشکبارها از نظر به‌‌روز بودن موضوع مقاله؛ مجله   بین‌‌المللی علوم و فنون باغبانی از نظر بدیع بودن موضوع مقاله؛ مجله بین‌‌المللی علوم و فنون باغبانی و مجله خشکبارها  از نظر ارزش علمی-کاربردی مقاله برتر بودند. به طور کلی، پیشنهاد شده است که یک یا چند مجله با کیفیت و دارای نمایه‌‌های معتبر مانند   مجله‌‌هایی که توسط انجمن‌‌ها منتشر می‌‌شوند، اجازه انتشار یابند و از انتشار مجله‌‌های مشابه جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی مجله، شاخص علمی، نشریه های علمی
  • محمد علی ملبوبی *، فاطمه حببیب پور مهربان صفحات 103-112

    امنیت غذایی عبارت است از "دسترسی همه افراد به غذای سالم و کافی در همه وقت برای زندگی سالم و فعال." با این تعریف، پرداختن به ابعاد کفایت و سلامت تولیدهای کشاورزی در قالب تامین امنیت غذایی به ویژه از نظر پیشگیری از بروز بیماری‌‌ها و تغییر وضعیت درمانگرا در کشور اهمیت می‌‌یابد. زنجیره تامین غذا از مزرعه تا سفره، از سه زنجیره ارزش تولید    نهاده‌‌های کشاورزی، تولید محصول‌‌ها و تولید غذا تشکیل یافته است. بیشترین کاربرد زیست‌فناوری کشاورزی در تولید نهاده‌‌های سالم است که تاثیر اساسی بر سلامت و کیفیت محصول‌‌های کشاورزی و غذا و دارو و همچنین حفظ محیط زیست دارد. دولت قادر است با حمایت از توان داخلی در جهت ارتقای سلامت جامعه با استفاده از فناوری‌‌های نو، به تولید محصول‌‌های سالم و با کیفیت کشاورزی و غذایی کمک کند. البته تحقق زنجیره تامین غذای سالم از مزرعه تا سفره با دشواری‌‌هایی روبه‌‌رو است. در مطالعه حاضر تلاش شده است، ضمن بررسی مشکل‌‌های موجود، پیشنهادهایی به منظور رفع آن‌‌ها با تاکید بر استفاده از فناوری‌‌های زیستی در کشاورزی و با توجه به قانون‌‌های کشور ارایه شود.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، بذر، سلامت غذا، سمهای شیمیایی، کود شیمیایی
|
  • M.A. Zare Chahouki *, A. Sanaei Pages 1-12

    A natural resource of each region is God-given gift and a vital capital that can pave the way for growth and pervasive sustainable development, provided that market and non-market values is correctly identified and suitable ecosystem services should be avalable. Functions such as production (including food, raw materials, genetic resources, sources of medicinal and decorative resources and cosmetics), regulatory functions (including atmospheric gas regulation, climate regulation, prevent disruptions, water regulation, supply water, soil preservation, soil formation, nutrient regulation, operation of waste disposal, pollination and biological control, habitat functions (including the sanctuary and the treasurer) and information functions (including aesthetic, ecotourism, cultural inspiration and artistic, religious, historical information and scientific and educational information) are the natural resource functions. Specific method for determining the economic value of each of these functions is proposed. According to studies, the forage production market value only includes 24% of of total value of the rangeland ecosystems and 76% of remaining economic value related to the water conservation, soil conservation, carbon sequestration, oxygen production, ecotourism, soil fertility and reduce the deposition.

    Keywords: Economic value, Habitat, Production, Regulation, Sustainable development
  • A.R. Sepaskhah * Pages 13-26

    Total renewable water resources in Iran is about 105 billion m3 that is about 0.3% of the world total fresh water; whereas, the land area and population of Iran is 1.1% of the world. Furthermore, the per capita water resources in Iran is about 1300 m3 that is lower than that in many other countries in the world. Therefore, shortage of water resources in Iran is higher than that for other countries. The total capacity of dam reservoirs in Iran is about 48 billion m3 from which about 34 billion m3 is regulated water and may be used for agriculture, industry and domestic. Due to dry air and high air temperature the evaporation water loss from the dam reservoirs is high; therefore, it should be reduced to save the stored water resources. In this study it is shown that the magnitude of evaporated water is important (4.2%-14.3% of total capacity of the stored water in dams). The amount of evaporated water, on average (10%) is 4, 8 billion m3 that should be reduced in drought and water crisis conditions and the saved water should be used in agriculture, industry and domestic. Different methods for reduction of water evaporation from reservoirs are used in the world, among which emulsion and powder chemicals and covering water surface are suitable ones that can be used in Iran. Application of emulsion and powder on the water surface produces monolayers that cover the water surface to reduce the evaporation losses. However, wind and water wave disrupt the monolayer and reduce its effects on the evaporation reduction; therefore, it should be applied continuously by 1-2 day intervals. One of the evaporation reduction chemicals in the world is “Watersaver” that its use is safe for environment. Application of this chemical can reduce the water evaporation by 40%. Covering materials that can be used are floating white Styrofoam or floating light hollow concrete blocks that reduce the evaporation loss by 80%. Economic analysis indicated that evaporation reduction and water conservation by these chemical and materials are compatible to fresh water production by desalinization of saline sea water and wastewater treatment.

    Keywords: Chemical monolayer powders, Fatty alcohol, Light blocks cover, Monolayers, Styrofoam blocks
  • M.R. Rahimizadeh *, O.B. Haddad Pages 27-42

    Increasing water shortage has become a serious issue nowadays, especially in arid regions. One of the solutions to cope with water shortage in populated areas is interbasin water transfer (IBWT). Transferring water from an area to another may solve the water shortage problem, increase economic growth and improve social welfare. However, socio-economic, environmental and ecological impacts should also be taken into account. In this study, the impacts of interbasin water transfer projects on the water quantity of Iranian basins and provinces were investigated. After an overview on operated and under construction IBWT projects in Iran, the rate of change in total water storage (TWS) of basins and provinces was calculated using the remote sensing data. The analysis of water shortage in Iran’s provinces demonstrates that the western provinces of Iran will suffer a serious water depletion in the future. Then, the estimated starting date of water resource usage above the precipitation amount was calculated for each province. Finally, a comparison was made between two states of implementing and not implementing IBWT projects and without these project in Iran was done in order to assess the impact of IBWT projects on TWS of provinces. The results showed that IBWT projects will shift water supply problems from central and eastern provinces to western and northern provinces.

    Keywords: Basin, GRACE Satellite, IBWT, Province, Sustainable use
  • D.J. Ershad, S.M. Ashkan, K. Izadpanah *, Z. Banihashemi, A. Sharifi-Tehrani, S. Moharramipour, G. Nouri-Ghanbalani Pages 43-50

    As part of a project on the evaluation of agricultural journals in the Iranian Academy of Sciences, the objective of this study was evaluation of quality of plant protection-related papers and management aspects of the journals publishing these papers in Iran. Ten indices were designed for evaluating the quality of published papers and another 10 indices for evaluation of the editorial quality of the journals. These indices were applied to 22 available journals published in 2014. The data were statistically analyzed using “normal distribution” procedure to rank the journals in 5 categories from “very good” to “very weak”. According to the results, 22.7% of the journals ranked “very good” or “good”, 54.6% were “intermediate”, and 22.7% ranked “weak” or “very weak”. The journals were also compared for five important indexes related to innovativeness, applicability and up-to-dateness of articles and practical usefulness and necessity of publication of the journal. Among the journals evaluated, Iranian Journal of Plant Pathology scored high in all 5 indices. Other journals were significant by 4 indices (Journal of Entomological Society of Iran), 3 indices (Rostaniha), 2 indices (JAST and Persian Journal of Acarology), or one index (Mycologia Iranica, Iranian Journal of Virology, Applied Entomology and Phytopathology, and Plant Protection of Shahid Chamran University of Ahvaz). Other journals did not rank high in any index. It is recommended that 1- journals put more emphasis on the quality of papers, 2- very weak journals discontinue publication, and 3- more support be given to the journals sponsored by the scientific societies.

    Keywords: Agricultural journals of Iran, Evaluation, Iran Academy of Sciences, Plant protection
  • M. Omidi *, M. Samiei Farahani Pages 51-62

    Considering the serious challenges facing humanity, arising from the effective forces which shape the future (i.e., population, human needs, globalization and climate change), planning for the future in all areas of life is indispensable. Perhaps the most important human achievement to face the inevitable picture of the future is his increasing knowledge or technology, which is the fifth most effective force, man-made, inspired by Ispired by, and effective on, the nature, and has no boundaries. But the question isthat how far can this potential go without endangering the security? Which approaches are more appropriate and rational, “conservative” or “rceptive”? The proper and efficient use of biotechnology is necessary to examine possible future developments, because it will surely create a dramatic development in the major areas of human life from agriculture to therapeutic areas at national and international levels. Therefore, ethics and biosafety are in dire need of that time. In the flat world of the future, when the man and the machine are united and their boundary is abolished, universal rules will govern human society in the field of technology. So, do we still have to witness worthless controversy over the gene transfer? Do we still have to get trapped in the scientific routineness and fight with innovation? How will our grandchildren label our current planning for water, soil and life? This article discusses the status of ethics and biosafety in in relation to predicted future developments.

    Keywords: Biosafety, Biotechnology, Effective forces, Possible futures
  • A. Nikkhah * Pages 63-76

    Milk production by native dairy animals in Iran does not suffice the national demands due to increased human population growth, awareness of the health benefits of milk and its by-products, and improved living standards. Since1933  that high-producing European and North American dairy cattle have been imported to Iran, this new enterprise, despite confronting many problems initially, has grown gradually. At present, although 30% of total milk in the country is provided by this industry, it still faces many challenges. There is evidence that the most important challenge is the lack of scientific approach in the management of high-producing herds, being developed through application of diverse scientific approaches over a long period of time. These dairy cattle can efficiently produce high amounts of milk and meat under the mild climatic condition of Europe and parts of North America, having access to high amount of high-quality feed, and with implementation of high sanitation programs. Therefore, producers of imported dairy cattle under different climatic conditions of Iran, must be familiar with proper management of dairy cattle and calves, such as providing proper housing, feeding and sanitation, as well as being able to implement appropriate new technologies such as breeding methods. Low attention to these important points resulted in problems in milk production and reproduction. The aim of this paper is to highlight the most important factors affecting the management and the methods of applying scientific procedures for optimal performance of dairy herds. Here, we have tried to review the current challenges of the dairy industry in Iran, and present practical suggestions for mitigating the related problems.

    Keywords: Milk production, Temperature-humidity index, Dairy cattle, Management
  • B.E. Sayed Tabatabaei * Pages 77-84

    The feature of living organisms stem from their genetic potential which is called genome. By changing the sequence and number of the four nucleotides that form the genome, various organisms are created. In different cellular conditions, the three-dimensional structure of the genome is changed and the expression of the genes are also altered; therefore genome can be considered as an ecosystem. The processing of the genomic ecosystem, like any other ecosystems, is necessary in order to better understand the more appropriate productivity. On the other hand, breeding of plants and livestocks as a genome manipulation is essential due to rapid growth of the population. By modifying a specific trait or gene at the time of manipulation, other traits and genes may be changed, after which a long and costly process is required to reduce the impurities. In this process, ecosystem of the genome and the expression of different genes can be permuted, which cause different complications. Effort to increase the yields while disregarding the native and modified resistant plants, leads to the degradation of the ecosystem. Also, one of the main concerns in some communities is health problems, such as the deficiency of certain vitamins, which can be resolved through the use of modern biotechnology. With the progression of biotechnology, not only the limitations of genome modification will be eliminated, but it is also possible to edit specific genome section that minimized the adverse impact on genome ecosystem and maximized its benefits.

    Keywords: Breeding methods, Ecosystem, Genetic manipulation, Genome
  • R. Mostowfizadeh-Ghalamfarsa * Pages 85-96

    The careful selection of academic staff and graduate students, especially Ph.D. candidates, is one of the elements of achievement in higher education and research institutes, and other academic processes are directly rely on the quality of these selections. The most common way to select these individuals is based on academic interview. Field work based on written questioners in schools of agriculture revealed that academic staff and interviewees express some criticisms of the current interview process, and there are no standard protocols for the interview process. In order to understand the pathology of the current procedure of scientific interview in higher education and research institutes from the viewpoint of interviewers and interviewees, this review attempts to provide a practical approach as a step-by-step protocol to enhance the proficiency of the scientific interview for academic staff in fields of Agricultural Sciences.

    Keywords: Academia, Evaluation, Judgment, Testing
  • M. Khosh-Khui *, M. Azizi, K. Vahdati, V. Grigorian, M. Mobli, E. Tafazoli Pages 97-102

    In an investigation carried out at the Department of Agricultural Science, IR Academy of Sciences, totally, 200 Iranian scientific journals in the fields of Agricultural Sciences and Natural Resources were qualitatively evaluated. In this article, results of evaluation of 10 journals published in 2014 in the field of Horticultural Sciences are reported. Ten indices were designed for evaluating the quality of published articles in journals and another 10 indices for evaluation of the format of the journals. The journals were evaluated by these indices and the obtained data were statistically analyzed to rank the journals. Results showed that 10% of the Horticultural Sciences journals published in Iran ranked “very good” 20% “good”, 40% “intermediate”, and 30% “weak”. The journals were also compared by five indices in relation to the published articles. These were innovativeness, applicability and up-to-datedness of articles and practical usefulness and necessity of publication of the journal. According to the obtained data, International Journal of Horticultural Science and Technology, Iranian Journal of Horticultural Science and Technology scored high for applicability; International Journal of Horticultural Science and Technology, Iranian Journal of Horticultural Science and Technology and Journal of Nuts for necessity of publication; International Journal of Horticultural Science and Technology and Journal of Nuts for up-to-datedness; International Journal of Horticultural Science and Technology for article innovativeness; International Journal of Horticultural Science and Technology and Journal of Nuts for article practical usefulness. In general, it is suggested that publication of one or more qualified journals sponsored by scientific societies being supported and the publication of others being discontinued.

    Keywords: Journal evaluation, Scientific index, Scientific journals
  • Mohammad Ali Malboubi *, Fatemeh Habibpour Mehraban Pages 103-112

    Food security can be defined as “access of all people to sufficient and safe food at any time to have active and healthy life”. Indeed, focusing on sufficiency and the health of agricultural products as two major aspects of food security leading to the prevention of diseases incidence are important while changing the current therapeutic approach in the country. The food supply chain includes three successive sub-chains namely production of agricultural inputs commodities, production of agricultural goods and production of food. Biotechnology is mainly applicable in the first sub-chain for supplying healthy agricultural inputs commodities which affects the quality and health of the final products and environment preservation. The state government could help the improvement of the health level by supporting the internal capabilities through encouraging the use of modern biotechnology for production of safe and qualified agricultural products. Of course, establishing safe food chain encounters obstacles that are the subject of this study. Having reviewed the existing problems, suggestions are made to resolve them by implementing agricultural biotechnology warranted by the current laws and regulations.

    Keywords: Chemical fertilizer, Chemical pesticides, Food health, Food safety, Seed