فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال ششم شماره 6 (پیاپی 26، بهمن و اسفند 1396)

مجله آموزش پرستاری
سال ششم شماره 6 (پیاپی 26، بهمن و اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • فاطمه محلی، ابوالفضل وقارسیدین*، غلامحسین محمودی راد، زهرا عبادی نژاد صفحات 1-7
    مقدمه
    آموزش به بیمار یکی از ویژگی های مهم در حرفه پرستاری به شمار می رود. از آنجایی که موضوع آموزش به بیمار روی تمام جوانب پرستاری، درمان، بهبودی خیلی موثر است، پی بردن اهمیت آموزش به بیمار توسط پرستاران مهم است لذا این پژوهش با هدف تعیین عملکرد آموزشی پرستاران از دیدگاه بیماران با رویکرد حاکمیت بالینی انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در مرکز آموزشی و درمانی ولیعصر شهر بیرجند در سال 1392 انجام گرفت. جامعه پژوهش 161 بیمار در حال ترخیص بستری شده در بیمارستان بودند که به روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه آموزش به بیمار پژوهشگر ساخته جمع آوری شد، سپس اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 و بهره گیری از آزمون های توصیفی و استنباطی ( ضریب همبستگی و کای اسکوئر ) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین میزان آموزش از دیدگاه بیماران در بدو ورود آشنایی با قوانین بیمه ای (9/60%)، بیشترین آموزشی که بیماران در مدت زمان بستری دریافت کرده بودند در زمینه رژیم غذایی بود (1/54%) و در زمان ترخیص، مراجعه بعدی به پزشک و پیگیری در مان (4/48%) بود. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که میزان رضایت بیماران از عملکرد آموزشی پرستاران در حد متوسط (25/36%) بود طبق آزمون آماری دقیق فیشر ارتباط معنی داری بین عملکرد آموزشی پرستاران و رضایت بیماران از آموزش پرستاران وجود دارد (011/0= p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، وضعیت آموزش به بیمار در هر سه حیطه زمانی از نظر بیماران از مطلوبیت خوبی برخوردار نبوده است. بنابراین مدیران بخش درمان باید در زمینه بالا بردن سطح آگاهی پرستاران نسبت به اهمیت آموزش به بیمار و تدوین شاخص ها و استاندارهایی برای ارزشیابی آموزش به بیمار اقدامات لازم انجام دهند.
    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، ارزیابی عملکرد، پرستار، حاکمیت بالینی، رضایتمندی بیمار
  • سمانه پارچه بافیه*، محبوبه صفوی، سهیلا مشعوف، شیوا صالحی، سیمین اسماعیل پور زنجانی، هومن بخشنده صفحات 8-15
    مقدمه
    آموزش و یادگیری از همتایان یک مداخله آموزشی موثر برای دانشجویان علوم سلامت در محیط های بالینی است. یادگیری از طریق همتایان موقعیتی است که در آن افراد از گروه های اجتماعی یکسان که معلم حرفه ای نیستند به یادگیری کمک کرده و خود نیز توسط تدریس، می آموزند. هدف از انجام این پژوهش تعیین تاثیر بکارگیری آموزش به شیوه گروه همتایان بر خودکارآمدی بالینی دانشجویان پرستاری در عرصه های منتخب دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران بوده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع مداخله- کنترل و با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. نمونه گیری از نوع سرشماری و شامل 150 نفر بود. این افراد بصورت تصادفی ساده به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شده و گروه کنترل با روش متداول(توسط مربی بالینی) و گروه مداخله توسط همتا (دانشجوی عرصه) آموزش بالینی را به مدت 3 هفته گذراندند. گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ارزیابی خودکارآمدی بالینی دانشجویان پرستاری روانسنجی شده توسط چراغی و همکاران با مقیاس لیکرت 4 گزینه ای در 4 حیطه بود. پرسشنامه قبل و بعد از کارآموزی توسط تمامی دانشجویان تکمیل شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح توصیفی (شاخص های گرایش مرکزی) و استنباطی (آزمون t مستقل، کای دو و آنالیز کوواریانس) استفاده شد. در این مطالعه 05/0p˂ معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های توصیفی نشان می دهد با ریزش 9 نفر، در نهایت 141 دانشجوی پرستاری در دو گروه مداخله (68 دانشجو) و در گروه کنترل (73 دانشجو) شرکت داشتند. دانشجویان دو گروه از لحاظ سن، جنسیت و محل سکونت(بومی و غیر بومی) تفاوت معناداری نداشتند. نتایج مفروضه های کوواریانس نشان داد که با توجه به عدم تخطی از مفروضه خطی بودن، همگنی شیب رگرسیون مورد بررسی و همسانی واریانس داده های گروه های مورد بررسی، فرضیه پژوهشی مورد تایید قرار گرفت (00/0p˂ ) و آموزش به شیوه گروه همتایان بر افزایش خودکارآمدی بالینی دانشجویان پرستاری تاثیر داشته است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بکارگیری آموزش به شیوه گروه همتایان می تواند با افزایش حس خودکارآمدی بالینی در دانشجویان، در ارتقای ابعاد مراقبتی بیمار موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش همتا، خودکارآمدی بالینی، پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • محمدعلی نادی*، مریم فولادوند صفحات 16-24
    مقدمه
    یادگیری خودراهبر برای توسعه حرفه ای دانشجویان دختر پرستاری و مامایی حیاتی است و آنها را قادر می سازد تا دانش و کیفیت عملکرد حرفه ای شان را افزایش دهند. وجود ابزاری معتبر نه تنها برای ارزیابی خودراهبری در یادگیری بلکه به منظور تعیین اثربخشی روش های یاددهی و یادگیری الزامی است. هدف این مطالعه تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس آمادگی برای یادگیری خودراهبر چنگ و همکاران در دانشجویان دختر پرستاری و مامایی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- روان سنجی، از بین 1135 دانشجوی دختر پرستاری و مامایی قبل از دوره کارورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان(دانشکده پرستاری و مامایی) در سال تحصیلی94-1393 و به روش نمونه گیری تصادفی منظم، 378 دانشجو ابزار آمادگی برای خودراهبری در یادگیری چنگ و همکاران با 20 گویه و چهار خرده مقیاس، تکمیل کردند. داده ها به وسیله نرم افزارهای آماری (Lisre8.75 و Spss24) و با اجرای آزمون های توصیفی و استنباطی، از جمله ضریب آلفای کرونباخ، همبستگی اسپیرمن- براون، گاتمن و تحلیل عاملی تاییدی(CFA) تحلیل شد.
    یافته ها
    در چارچوب بررسی روایی سازه و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مقیاس 20گویه ای خود راهبری در یادگیری، در چهار عامل با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انگیزه یادگیری 83/0، برنامه ریزی و اجرا 84/0، خود نظارتی 81/0، ارتباط بین فردی60/0 با استناد به شاخص های برازندگی ریشه خطای میانگین مجذورات تقریب (057/0=RMSEA) ،شاخص نیکویی برازش (91/0=GFI)، و شاخص برازندگی تطبیقی(98/0=CFI) به وضوح از یکدیگر تفکیک شد و نتایج نشان داد که هر چهار عامل این مقیاس از ضرایب همسانی درونی بالایی برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این است که مقیاس آمادگی برای خودراهبری در یادگیری چنگ و همکاران، ابزاری روا و پایا جهت شناسایی قابلیت های یادگیری خودراهبر دانشجویان دختر پرستاری و مامایی است.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، تحلیل عاملی، روایی، پایایی، پرستاری، مامایی
  • زهرا کمالی، زهرا عابدیان*، آلا صابرمحمد، زهرا محبی دهنوی صفحات 25-32
    مقدمه
    سواد سلامت شامل مجموعه ای از مهارتهای خواندن، شنیدن، تجزیه تحلیل و توانایی بکارگیری این مهارت ها در موقعیت های سلامتی است. زنان به عنوان جمعیت اولیه بر افزایش سواد سلامت شناسایی شده اند. این مطالعه باهدف«تعیین تاثیر برنامه آموزشی در قالب گروه های کوچک بر سواد سلامت زنان با حالت تهوع و استفراغ بارداری» انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی برروی 59 نفر از زنان باردار با حالت تهوع و استفراغ بارداری و مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی، درسطح شهرستان نیشابور، انجام شد. افراد به شیوه نمونه گیری آسان انتخاب و با تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله وکنترل تقسیم می شدند. درگروه مداخله، مداخله اموزشی درطی8 جلسه30- 45 دقیقه ای در قالب گروه های کوچک 12-5 نفره، توسط پژوهشگر انجام گرفت. درگروه کنترل مراقبت معمول انجام می شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات فردی، پرسشنامه کوتاه سواد سلامت عملکردی بزرگسالان و پرسشنامه تعدیل شده ی کمی ویژه تهوع واستفراغ بارداری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری تی مستقل، ویلکاکسون،کای اسکوئر و من ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    واحد های پژوهش از نظر مشخصات فردی در ابتدای مطالعه اختلاف آماری معنی داری نداشتند (05/0P>). بعد از مداخله در گروه مداخله و کنترل، میانگین تغییر نمره سواد سلامت اختلاف آماری معنی داری داشت (001/0P=). قبل و بعد از مداخله درگروه مداخله، میانگین نمره سواد سلامت اختلاف آماری معنی داری داشت (001/0P=).
    نتیجه گیری
    استفاده از آموزش با تکنیک گروه های کوچک در برنامه های آموزشی بیماران با تهوع و استفراغ بارداری، توسط مراکز بهداشتی و درمانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، سواد سلامت، تهوع و استفراغ بارداری
  • هادی یوسفوند، مژگان فائضی، فریال طالقانی*، طاهره بهرامی، ناهید رژه صفحات 33-40
    مقدمه
    سلامت دهان و دندان یک عنصر حیاتی در سلامت عمومی برای همه نوجوانان است. بهبود این بخش از سلامتی، نیازمند کاربرد روش های مناسب آموزشی به منظور ارتقای سطح آگاهی، نگرش و عملکرد افراد جامعه است. هدف این مطالعه، مقایسه تاثیر دو روش آموزش با مولاژ و رسانه تصویری بر سطح دانش، نگرش، عملکرد بهداشت دهان و دندان و نوجوانان است.
    روش کار
    این پژوهش، یک مطالعه نیمه تجربی روی 120 نوجوان دانش آموز مقطع تحصیلی ابتدایی تهران است که به وسیله فرآیند تخصیص نمونه گیری تصادفی به دو گروه مساوی مولاژ و رسانه تصویری (هر گروه 60 نفر) تقسیم شدند. آگاهی، نگرش، عملکرد و شاخص پلاک و لثه شرکت کنندگان به وسیله پرسش نامه خودگزارشی و معاینه به صورت پیش آزمون و پس آزمون مورد سنجش داده های مربوطه با استفاده از نرم افزار SPSS21، آزمون های آماری دقیق فیشر، کای دو و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان آگاهی و نگرش و میزان عملکرد دو گروه قبل از مداخله با یکدیگر تفاوت معناداری نداشتند (05/0P>). در گروه آموزش با مولاژ و رسانه تصویری میزان آگاهی و نگرش و میزان عملکرد بعد از مداخله افزایش یافت ولی روش رسانه تصویری تاثیر بیشتری را بر بهبود دانش، نگرش و عملکرد بهداشت دهان و دندان و کاهش پلاک دندان و لثه افراد نشان داد ( 001/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که علاوه بر این که آموزش در ارتقای رفتار بهداشت دهان و دندان موثر است، نوع آموزش نیز ارتقای آن نقش بسزایی دارد به طوری که در همه مراحل روش آموزشی رسانه تصویری از روش آموزش با مولاژ موثر تر بود. بنابر این آموزش از طریق رسانه الکتریکی جهت ارتقا سطح سلامت دهان به عنوان یک روش کارا و موثر تر پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، شاخص پلاک و لثه، آموزش بهداشت، نوجوانان
  • شروین سادات هاشمیان، پرستو گلشیری، آرش نجیمی، علی معظمی گودرزی* صفحات 41-47
    مقدمه
    بسیاری از مشکلات و اختلالات روانی از جمله افسردگی ریشه در مهارت های زندگی و عوامل روانی اجتماعی دارند. به نظر می رسد شناسایی توانمندی های روانی و اجتماعی مرتبط با افسردگی می تواند نقشی مهمی در اثر بخشی مداخلات داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط افسردگی با مهارت های زندگی و توانمندی های روانی و اجتماعی در نوجوانان دانش آموز در سال 1394 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی 600 نفر از دانش آموزان دبیرستان های (14-17 ساله) شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت چند مرحله ایی تصادفی از مناطق مختلف آموزش و پرورش انجام شد. ابزار هایجمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه توانمندی های روانی اجتماعی و نشانگان افسردگی بود. روایی و پایایی ابزار توانمندی های روانی اجتماعی پیش از مطالعه مورد بررسی و تایید قرار گرفت. از تحلیل رگرسیون خطی و نرم افزار SPSS 21 به منظور بررسی رابطه متغیر های مورد مطالعه استفاده شد.
    یافته ها
    شیوع افسردگی شدید در دانش آموزان 1/29 درصد و در دانش آموزان دختر و پسر به ترتیب 9/32 و 4/25 درصد بود. نمره افسردگی با نمره مهارت های زندگی و کلیه عوامل روانی اجتماعی به غیر از فعالیت های تفریحی ارتباط معنادار و معکوسی داشت. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، از میان متغیر های پیش گویی کننده روانی اجتماعی، تنها ضریب استاندارد مهارت تصمیم گیری (31/0-) میزان معناداری را نشان داد(001/0>P). نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان می دهد که مدل رگرسیون معنادار بود (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در میان متغیر های روانی اجتماعی مهارت تصمیم گیری به میزان موثری می تواند پیش گویی کننده میزان افسردگی در نوجوانان دانش آموز باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، افسردگی، توانمندی های روانی اجتماعی، نوجوانان، مدارس
  • لطفعلی خانی، منصور حقیقتیان*، رضا اسماعیلی صفحات 48-57
    مقدمه
    فرهنگ سازی اهدای عضو از اهداف اصلی آموزش پرستاری می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شایستگی فرهنگی، سلامت و حمایت اجتماعی با نگرش نسبت به اهدای عضو با میانجی گری مسئولیت پذیری اجتماعی انجام گرفته است.
    روش کار
    روش پژوهش، توصیفی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بر روی 369 نفر از افراد دارای کارت اهدای عضو ساکن در استان های شمال غرب کشور (زنجان، اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی) در سال 1395 که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گردید. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه نگرش به اهدای عضو Tihana و همکاران، پرسش نامه شایستگی های فرهنگی Perng و Watson، پرسش نامه سلامت اجتماعی Keyz، مقیاس حمایت اجتماعی قاسمی پور و جهانبخش گنجه و مقیاس مسئولیت پذیری اجتماعی Mergler و Shield استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و Bootstrap از طریق نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 22 در سطح معنی داری (05/0>P) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از برازش مدل بوده و ارتباط مستقیم متغیرهای شایستگی فرهنگی (23/0=β و 04/0>P)، سلامت اجتماعی (70/0 =β و 01/0> P)، حمایت اجتماعی (57/0=β و 01/0> P) و مسئولیت پذیری اجتماعی (60/0= βو 001/0>P) با نگرش نسبت به اهدای عضو معنادار به دست آمد. ارتباط غیر مستقیم شایستگی فرهنگی(35/0=β و 05/0>P)، سلامت اجتماعی (35/0=β و 000/0>P) و حمایت اجتماعی (36/0=β و 001/0>P) با نگرش نسبت به اهدای عضو به واسطه ی مسئولیت پذیری اجتماعی معنادار بودند (05/0>P). در مجموع 72 درصد از واریانس نگرش نسبت به اهدای عضو از طریق متغیرهای مدل پژوهش تبیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه به نظر می رسد با تقویت شایستگی فرهنگی، سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی افراد، خصوصا بیماران و همراهان، از طریق آموزش های فردی و گروهی توسط پرستاران،،می توان نگرش مثبت افراد نسبت به اهدای عضو را افزایش داد و نیازمندی به پیوند عضو را برطرف نمود.
    کلیدواژگان: شایستگی فرهنگی، سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، اهدای عضو
  • منصوره عزیززاده فروزی، رضوان علی میرزایی، مه لقا دهقان، اعظم حیدرزاده* صفحات 58-64
    مقدمه
    پرستاری در بخش مراقبت های ویژه حرفه ای مستقل و خلاق است، به همین دلیل اوج هنر پرستاری به شمار می آید. لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان مهارت بالینی دانشجویان ترم آخر پرستاری استان کرمان برای ورود به بخش های مراقبت ویژه انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی است. نمونه این مطالعه را کلیه دانشجویان پرستاری ترم آخر دانشکده های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1393که در مجموع 130 بودند، تشکیل داد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه مهارت بالینی در بخش های ویژه اعصاب، قلب و همودیالیز جمع آوری شد. از آزمون های تی تست، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کل مهارت های بالینی در بخش های مراقبت ویژه 06/12 ± 55/58 بود. بیشترین میانگین نمره به بخش مراقبت ویژه اعصاب (89/5 ±) 89/24 و کمترین میانگین (85/4 ±) 18/14 به بخش همودیالیز اختصاص یافت. مهارت های کار با دستگاه ونتیلاتور، کار با دستگاه پیس میکر آماده کردن دستگاه همودیالیز نامطلوب ترین مهارت های دانشجویان به ترتیب در بخش های ویژه اعصاب، قلب و همودیالیز بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه توجه بیشتر به آموزش مهارت های بالینی در محیط واقعی برای دانشجویان پرستاری ضروری به نظر می رسد که می توان با برنامه ریزی هایی از جمله افزایش واحد های کارآموزی در بخش های ویژه، تهیه لاگ بوک هایی که بطور واقعی تکمیل و مورد ارزیابی قرار گیرند، به این امر دست یافت.
    کلیدواژگان: مهارت بالینی، دانشجویان پرستاری، بخش مراقبت های ویژه، کرمان
|
  • Fatemeh Mohalli, Abolfazl Wagharseyedin *, Gholam Hossein Mahmmodirad, Zahra Ebadi Nejad Pages 1-7
    Introduction
    Patient education is one of the important features in the nursing profession.
    Since training is cost effective on all aspects of patient care, treatment, recovery It is important to understand the Patient education by nurses The aim of this study was to evaluate patient's perspective about the state of education to patients by nurses
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in Birjand Vali Asr Hospital. The study population consisted of 161 patients were being discharged hospital quota sampling were selected. Data were collected through a questionnaire. The data were analysed with discriptive descriptive and inferential analysis (correlation coefficient and chi-square) using SPSS version 14.
    Results
    Results showed that the highest level of education on admission was familiar with insurance rules. Most training patients in hospital length of stay, in the diet. And at discharge, and follow up on our next visit to the doctor. The results also showed Moderate satisfaction of patients from nurses. According to Fisher's exact test, there is a significant relationship between nurse's educational performance and patient satisfaction from nursing education.
    Discussion
    The results showed inadequate patient education in all domains from the patients’ perspective . Therefore managers should increase the awareness of nurses in patient education and provide the necessary standards and indicators to evaluation of this important task.
    Keywords: Patient education, performance evaluation, nurse, Clinical Governance, patient satisfaction
  • Samaneh Parchebafieh *, Mahboobe Safavi, Soheila Mashouf, Shiva Salehi, Simin Esmaeilpour Zanjani, Hooman Bakhshandeh Pages 8-15
    Introduction
    Teaching and learning from peers is an effective educational intervention for health science students in clinical settings. Peer assisted learning is a situation in which people of an equal social group, who are not professional teachers help others to learn and they learn during teaching at the same time. The aim of this study was investigating the effect of using Peer Assisted Learning approach on clinical self-efficacy of nursing students in selected fields of Islamic Azad University of Medical Sciences in Tehran.
    Method
    This study was a quasi-experimental and case-control research. Sampling was Census method and included 150 people. These subjects were divided into two groups of case and control by simple random sampling; the control group with conventional methods (by clinical instructor) and case groups by peer learning, experienced clinical education for 3 weeks. Data collection tool was included psychometric questionnaires by Cheraghi and et.al to assess self-efficacy in clinical practice with 4-point Likert scale in 4 domains. All students completed questionnaires before and after training. For data analysis were used software SPSS (Ver22) in descriptive level (measure of central tendency) and inferential statistics (independent t test, Chi-square and covariance analysis). In this study P˂0.05 was considered significant.
    Results
    Descriptive findings show that with the loss of 9 people, 141 nursing students participated in the case group (68 students) and in the control group (73 students) finally. Students of the two groups did not differ significantly in terms of age, gender and habitat (native and non-native). The results of covariance assumptions showed that due to non-violation of the linear assumption, the homogeneity of the studied regression slope and the variance consistency of the data of the under study groups, research hypothesis have been confirmed(p
    Discussion
    It seems that the use of Peer Assisted Learning approach has been effective in improving patient care dimensions by increasing the self-efficacy of students.
    Keywords: Peer Assisted Learning, Clinical Self Efficacy, Nursing, Nursing Students
  • Mohammad Ali Nadi *, Maryam Fooladvand Pages 16-24
    Introduction
    Self-directed learning is vital for professional development of nursing and midwifery girl’s students. It enables these students to enhance their professional performance quality. The existence of a valid instrument seems necessary not only for assessing self-directedness of learning but also determining effectiveness of teaching and learning methods. Therefore, the aim of the present study is to determine psychometric properties of the Self-Directed Learning Readiness Scale (SDLRS) developed by Cheng et al. (2010) in nursing and midwifery girl’s students.
    Methods
    in the present cross-sectional/psychometric study, from among 1135 nursing and midwifery girl’s students in Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch and Isfahan University of Medical Sciences (Faculty of Nursing and Midwifery) who were in their pre-internship period in academic year 2014-2105, 378 students were selected via the random sampling method. Then, they completed the SDLRS containing 20 items and 4 sub-scales. The raw data were entered into SPSS-24 and LISREL-8.75 software programs and analyzed via descriptive and inferential statistical tests such as Cronbach's alpha coefficient, the Spearman–Brown prediction formula, the Gottman Method, and confirmatory factor analysis (CFA).
    Results
    In the framework of construct validity assessment and using a confirmatory factor analysis(CFA), the 20-item SDLRS into four factors were analyzed through using Cronbach’s Alpha of learning motivation 0.83, planning and implementation 0.84, self-regulation 0.81, and interpersonal relationship 0.60 with reference to goodness-of-fit indices RMSE=0.057, GFI=0.91, and CFI=0.98. The results indicated that all four factors of this scale enjoy high internal consistency coefficients.
    Conclusion
    the results indicate that the SDLRS (Cheng et al. 2010) is a valid and reliable instrument for identifying self-directed leaning capabilities in nursing and midwifery girl’s students.
    Keywords: Self-directed Leaning, Factor analysis, Validity, Reliability, Nursing, Midwifery
  • Zahra Kamali, Zahra Abedian *, Ala Sabermohammad, Zahra Mohebi Dehnavi Pages 25-32
    Introduction
    Health literacy includes a group of skills of reading, listening, analysis and ability of using these skills in the health situations. The women have been identified as the initial population for emphasis on increase of health literacy. This study was applied with the objective of "The effect of small-group teaching on health literacy in pregnant women with nausea and vomiting: a clinical trial".
    Method
    This clinical trial was conducted, on 59 Pregnant women with the nausea and vomiting who referred to obstetrics ward of health and treatment centers in Neishabour County. The women were selected randomly in two intervention and control groups. In the intervention group, intervention by researcher was performed on a 5 to 12 member group of women in 8 training sessions 30-45 minutes. The control group received routine care. The study instruments were questionnaires STOFHLA[1] and (modified-PUGE)[2]. Data analysis done with independent t test, Wilcoxon, chi-square and Mann-Whitney.
    Results
    Research units, were no statistically significant difference of personal data at the beginning of the study (p>0/05). After intervention in the intervention and control groups, the mean change score of health literacy had statistically significant difference (P
    Conclusion
    Promoting health literacy using small group training is recommended in pregnant women with nausea and vomiting in the Health care center.
    Keywords: Training, Health Literacy, Nausea, Vomiting of pregnancy
  • Hadi Yousefvand, Ferial Taleghani *, Tahereh Bahrami, Nahid Rejeh Pages 33-40
    Introduction
    Oral health is an essential component of overall health for all adolescences. The improvement of requires proper training methods to improve knowledge, attitudes and practices in relation to its population. The aim of this study was to compare the effect of two methods (by the electronic education method and by dental training models) in improving adolescences’ knowledge, attitude, practice of dental hygiene, and decrease dental plaque and gingival index.
    Methods
    This study was a quasi-experimental performed on 120 primary school students in Tehran. The subjects were randomly selected and were divided into two equal groups (each group n=60). The knowledge, attitude, practice and dental plaque and gingival index of the student were measured by self-report questionnaires and examination by pre-test and post-test method. The data was analyzed by using of the software SPSS version 21 and the statistical tests Phishers exact, Chi-square and Wilcaxone.
    Results
    There was no significant difference between the two groups in knowledge, attitude and practice before the intervention (P> 0.05). In the electronic education and dental training models groups, the knowledge, attitude, and the practice were improved after the both intervention, however the electronic education approach had a more effect on improving the knowledge, attitude, practice of oral health and decreasing dental plaque and gingival index (P
    Conclusion
    This study showed that not only the training is effective in promoting oral health behavior, but also the type of training has an important role in promoting it. Thus the electronic education at all stages of educational methods were more effective than dental training models. Therefore, electronic dental training to promote oral health is recommended as an effective method.
    Keywords: Dental Training Models, Oral health, Health Education, Plaque Index, Gingival Index, Adolescences
  • Shervin-Sadat Hashemian, Parastoo Golshiri, Arash Najimi, Ali Moazemi Goudarzi * Pages 41-47
    Introduction
    Many of the problems and psychiatric disorders such as depression are rooted in life skills and psychosocial factors. It seems that identifying mental and social capabilities associated with depression can play an important role in the effectiveness of interventions. This study aims to determine the relationship between depression, life skills and psycho-social abilities in teenage students in 2015.
    Method
    This cross-sectional study has been conducted on 600 high school students (14-17 age) in Isfahan. Randomized Multi-stage sampling has been carried out in different educational areas. Questionnaires on psychosocial capabilities and depression symptoms were used as the Data collection tool. Prior to the study, validity and reliability of the questionnaire on psychosocial capabilities was reviewed and approved. Linear regression analysis and SPSS 21 was used to examine the relationship between variables.
    Results
    The prevalence of major depression in pupils was 29.1 and in the female and male students were 32.9 and 25.4, respectively. Depression or life skills score and all of the psychosocial factors except recreational activities, had a significant and inverse correlation. Based on the results obtained from regression analysis, among the psychosocial predictive variables, standardized coefficient of decision-making skills (-0.31) was the only variable which showed a significant correlation (P
    Conclusion
    The results showed that among the psychosocial variables, decision-making skills can effectively predict the rate of depression in the students.
    Keywords: life skills, depression, psychosocial abilities, teenagers, schools
  • Lotfali Kani, Mansor Hagigatian *, Reza Smaili Pages 48-57
    Introduction
    The Shortage of organ donation is the main goals of nursing education. Therefore, the purpose of this research was to designation the relationship of cultural competence, health and social support with the attitude toward organ donation was mediated by social responsibility.
    Methods
    In A descriptive survey research, the statistical sampling were includes 369 persons residing in the provinces of northwest (Zanjan, Ardebil, West Azerbaijan and East) organ donation cards in 1395 who were selected by simple random sampling method. For gathering the data, organ donation attitude questionnaire of Tihana et al, cultural competence questionnaire of Perng and Watson, Keyz social health questionnaire, Gasemipor and Ganje social protection questionnaire and social responsibility’ scale of Mergler and Shield were used. The data were analyzed by using Pearson correlational coefficient and bootstrap through software SPSS and amos-22. (P
    Results
    The results indicated the model was fitted and direct relationship of cultural competence (p=0, 002, β=0, 27), social health (p=0, 000, β=0, 70), social protection (p=0, 000, β=0, 57) and social responsibility (p=0, 001, β=0, 60) with Attitude with organ donation were significant. The indirect relationship of cultural competence (p=0, 05, β=0, 35), social health (p=0, 000, β=0, 35), social protection (p=0, 001, β=0, 36), with mediating of social responsibility were significant (P
    Conclusions
    According to the findings of this study, it seems that with the reinforcement of cultural competence, social health, social protection and social responsibility of Individuals and particular, patients and entourage, Individual group training by nurses, can be increased positive attitudes toward organ donation and organ transplantation needs to be fixed.
    Keywords: Cultural Competence, Social Health, Social Protection, Social Responsibility, Organ Donation
  • Mansooreh Azizzadeh Forouzi, Rezvan Alimirzaei, Mahlagha Dehghan, Aazam Heidarzadeh* Pages 58-64
    Introduction
    Nursing at the intensive care unit is an independent and creative profession, which is why nursing is the culmination of art. Therefore, this study aimed at evaluating the skills of senior nursing students of Kerman province at the intensive care unit.
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study. The sample in this study was all senior nursing students from a total of 130 individuals. Information using specific questionnaires on clinical skills regarding the nervous system, heart, and dialysis were collected. Test, t-test, Analysis of Variance (ANOVA), and correlation coefficient were used for data analyses.
    Results
    The total mean score of clinical skills at the intensive care units was 58.55 (± 12.06). The highest mean score was for neurological skills at the intensive care unit 24.89 (± 5.89) and the lowest was for hemodialysis units (14.18 (± 4.85)). Work with a ventilator, pacemaker device, and preparing hemodialysis machine were insurable skills of students at neurological, cardiac, and hemodialysis units, respectively.
    Conclusions
    According to the study, more attention is necessary for teaching clinical skills in a real environment for nursing students. This could be achieved by increasing knowledge in units of critical care and producing logbooks that are completed and evaluated.
    Keywords: Clinical Skills, Nursing, Intensive Care Unit, Kerman