فهرست مطالب

سیاستهای مالی و اقتصادی - سال پنجم شماره 20 (زمستان 1396)

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال پنجم شماره 20 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور رحمانی، سامان فلاحی صفحات 7-32
    در اقتصاد ایران همواره از مشکل محدودیت نقدینگی بنگاه ها به عنوان یکی از عوامل بازدارنده رشد و توسعه اقتصادی کشور یاد شده است، به نحوی که در بیشتر پایش های محیط کسب وکار کشور، عدم دسترسی به تامین مالی بیرونی و نرخ بالای منابع استقراضی در صدر مشکلات بنگاه ها قرار دارد. از یک سو، بنگاه ها تقاضای تسهیل در دسترسی به تسهیلات بانکی و کاهش هزینه مالی این تسهیلات را دارند. از سوی دیگر، شواهد چند دهه گذشته بیانگر آن است که این سیاست یک مسکن کوتاه مدت بوده و قادر به حل ریشه ای مشکل محدودیت نقدینگی بنگاه ها نخواهد بود. این موضوع به یکی از مهم ترین چالش های حوزه سیاست گذاری اقتصادی در کشور تبدیل شده است. این تحقیق به دنبال شناسایی عوامل اصلی بروز تنگنای مالی در اقتصاد ایران است. مهم ترین عوامل اصلی بروز تنگنای مالی از جانب عرضه اعتبارات عبارتند از پایین بودن سهم مانده بدهی بخش غیردولتی از کل دارایی های سیستم بانکی، بالا بودن حجم مطالبات غیرجاری و توزیع متمرکز و نامتناسب منابع مالی. همچنین، از دلایل اصلی بروز تنگنای مالی از جانب تقاضای اعتبارات می توان به ساختار سرمایه متکی بر منابع خارج از بنگاه و حجم بالای سرمایه در گردش موردنیاز بنگاه ها اشاره نمود.
    کلیدواژگان: نظام مالی، نقدینگی، بانکداری
  • زهرا امیرحسینی، ندا بیگدلی صفحات 33-53
    بحران مالی جهانی 2007-2012 باعث شد که مطالعات بیشتری برای شناخت روابط بازارهای مالی و اقتصاد واقعی صورت گیرد. اجرای این تحولات باعث شفاف شدن اقتصاد و مناسب تر شدن فضا برای سرمایه گذاری و راه اندازی کسب وکار شد و سرمایه گذاری مناسب تر را افزایش داد. بر اساس این ضرورت هدف پژوهش حاضر‏ بررسی واکنش نرخ بیکاری به تکانه تورم، تغییر در موجودی کالای کشور و شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1380-1394 است. این پژوهش از نظر هدف پژوهشی کاربردی و به لحاظ روش، تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی و به صورت پس رویدادی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل های اقتصادسنجی ناهمسانی مبتنی بر مجموعه های واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته نامتقارن و واریانس ناهمسانی شرطی خودرگرسیو آستانه ای بهره جسته شد. نتایج در این پژوهش‏ نشان داد واکنش نرخ بیکاری به تکانه مثبت و منفی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران متقارن است. همچنین نتایج دیگر نشان داد واکنش نرخ بیکاری به تکانه تغییر در موجودی کالای ‏کشور معنادار نیست، در حالی که واکنش نرخ بیکاری به تکانه تورم، مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، شاخص کل بورس، تکانه تورم، عدم متقارن، تکانه موجودی کالا
  • جواد براتی، مریم رسول زاده صفحات 55-76
    طی سه دهه اخیر، عوامل تقاضامحور ازجمله، سطح دسترسی به بازار و عوامل جمعیتی و پتانسیل های بازاری، جایگاه گسترده ای در ادبیات توسعه منطقه ای یافته اند. محدودیت های موجود در دسترسی به بازار، عاملی در جهت عدم توسعه منطقه ای، به ویژه در مناطق کوچک تر، به شمار می رود؛ لذا بررسی سطح دسترسی به بازار و مقایسه آن با وضعیت فعلی بهره مندی از بازار منطقه ای برای هر استان اهمیت بسیاری دارد. این مطالعه با هدف تعیین پتانسیل بازاری برای استان های مختلف کشور، از شاخص جاذبه اقتصادی معرفی شده توسط تسیاپا (2008) استفاده کرده و مطالعه مقایسه ای با عوامل جمعیتی همچون تمرکز جمعیت و نرخ مهاجرت انجام داده است. یافته ها بر اساس اطلاعات سال 1392 و به تفکیک استانی مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج نشان داده است که استان های تهران، خراسان رضوی، اصفهان، خوزستان و فارس بیشترین سطح دسترسی به بازار را با توجه موقعیت جغرافیایی و جمعیتی خود دارند. در مقابل، استان های ایلام، خراسان شمالی، کهکیلویه و بویراحمد و خراسان جنوبی پایین ترین سطح دسترسی به بازار را دارند. سطح بالاتر در دسترسی به بازار، امکان بهره مندی از صرفه های مقیاس و پیامدهای خارجی را موجب می شود و لذا عاملی مهم در افزایش سطح توسعه به شمار می رود. باوجود نقش بازار، عوامل و بازار محصول در استقرار جمعیت و فعالیت و لذا تغییر در شاخص جاذبه، درنهایت چنین نتیجه گرفته شده است که سیاست های تقاضامحور، بیشترین تاثیر را بر سطح دسترسی به بازار دارند.
    کلیدواژگان: دسترسی به بازار، شاخص جاذبه، استان های ایران، تراکم جمعیت
  • ابراهیم زارع، هاشم زارع صفحات 77-95
    با تغییر برخی از اهداف دولت ها درگذشته و پررنگ تر شدن وظایف رفاهی و حمایتی اقشار مختلف در جامعه، پدیده فقر و رابطه آن با دولت یکی از مباحثی است که همواره موردتوجه متخصصان و سیاست گذاران در جوامع توسعه یافته و درحال توسعه است. در این چارچوب اقدام به بررسی فرضیه وجود رابطه غیرخطی تاثیر اندازه دولت بر فقر برای اقتصاد ایران شده است. بدین منظور عوامل موثر بر فقر مطلق با روش رگرسیون آستانه ای مدل سازی شد. نتایج حاصل از برآورد رگرسیون آستانه ای نشان داده است که اندازه دولت تاثیری آستانه ای بر فقر مطلق داشته و حد آستانه اندازه دولت حدود 5/21 درصد برآورد شده است؛ به عبارت دیگر، در رژیم دولت کوچک تر از حد آستانه است اندازه دولت تاثیری منفی اما بی معنی بر فقر مطلق داشته است، اما پس از عبور از آستانه مذکور و قرار گرفتن در رژیم دولت بزرگ، اندازه دولت تاثیری مثبت و معنی دار بر فقر مطلق داشته است و گسترش اندازه دولت موجب تشدید فقر شده است.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، فقر مطلق، رگرسیون آستانه ای
  • محمدعلی فیض پور، فریبا رمضانی صفحات 97-128
    سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر منطقی سازی اندازه دولت تمرکز یافته و جلوگیری از اقدامات، فعالیت ها و زمینه های فسادزا را در عرصه های مختلف اقتصادی یادآوری نموده است. از این رو، این مقاله با هدف بررسی تجارب جهانی میان اندازه دولت و فساد طراحی شده است. اندازه دولت با دو معیار نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی و تعداد شاغلان دولتی محاسبه شده و برای تبیین میزان فساد، از شاخص درک فساد استفاده شده است. داده های پژوهش از سازمان بین المللی شفافیت، بانک جهانی و سازمان بین المللی کار جمع آوری شده و دوره زمانی این پژوهش را سال های 2002- 2012 و 2009- 2013 تشکیل داده است. با استفاده از مدل رگرسیونی داده های تابلویی، نتایج نشان داده است که تاثیر اندازه دولت بر شاخص درک فساد به سطوح توسعه کشور بستگی دارد و افزایش اندازه دولت در کشورهای در حال توسعه زمینه برای فساد را فراهم می کند. ازنظر سیاست گذاری و با توجه به جایگاه توسعه در ایران، کاهش اندازه دولت می تواند زمینه را برای کاهش فساد فراهم کند.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، شفافیت بین المللی، شاخص درک فساد
  • علی خردمند، حسین رجب دری، شهرزاد قاسمی صفحات 129-147
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین سیاست های پولی دولت و محافظه کاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. دوره زمانی مورد مطالعه سال های 1385- 1394 و نمونه انتخابی شامل 123 شرکت است و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون حداقل مربع های معمولی استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین ذخیره قانونی و نرخ ارز با محافظه کاری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، رابطه بین نرخ بهره با محافظه کاری منفی و معنادار است. لذا ضروری است که باتوجه به اهمیت سیاست های پولی و محافظه کاری، این مسئله مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، نرخ ارز، نرخ بهره، ذخیره قانونی، محافظه کاری
  • نصرت الله عباس زاده، مجید گودرزیان، سجاد عباس زاده کرمجوان صفحات 149-172
    مدیران شرکت ها برای اجتناب از گزارش زیان و برآورده ساختن پیش بینی ها و انتظار های سرمایه گذاران اقدام به دست کاری و یا مدیریت سود می‏نمایند. مدیریت برای دستیابی به سطح مورد انتظار سود خود سه گزینه پیش روی خویش دارد: مدیریت واقعی سود (RM)، حسابداری فریب آمیز و مدیریت اقلام تعهدی (AM). هدف این تحقیق بررسی ارتباط مدیریت سود واقعی با بازده آتی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس است که به این منظور تعداد 100 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1382- 1394 انتخاب شده است. در این تحقیق، جریان وجوه نقد عملیاتی، هزینه های تولید و هزینه های اختیاری برای کشف شواهد مربوط به مدیریت سود واقعی مدنظر قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که دست کاری فعالیت های واقعی از طریق جریان نقد عملیاتی غیرعادی و هزینه های اختیاری غیرعادی، که به افزایش بازده سهام سال جاری می انجامد، با بازده سهام سال آینده ارتباط معنی داری دارد. هزینه تولید غیرعادی در دوره جاری که ناشی از افزایش تولید است ارتباط معکوسی با بازده سهام سال آتی ندارد. بدان معنا که قیمت سهام قادر به انعکاس کامل اثر اضافه تولید بر عملکرد عملیاتی آتی شرکت است.
    کلیدواژگان: دست کاری فعالیت های واقعی، مدیریت سود مبتنی براقلام تعهدی، بازده آتی سهام
  • سید مجتبی میرلوحی، مصطفی تهرانی، امیر لطفی سیاهکلرودی، معصومه قسطین رودی صفحات 173-196
    امروزه درجه بندی شرکت ها ازلحاظ اعتباری تا حدود زیادی به ساختار سرمایه آنان وابسته است. ساختار سرمایه، ترکیبی از بدهی و حقوق صاحبان سهام است که شرکت ها بدان وسیله به تامین مالی بلندمدت دارایی های خود می پردازند. بازده سهام نیز عبارتند از نرخ بازده سرمایه گذاری در خرید سهام و آن قسمت از سود سهامی که بین سهام داران توزیع می شود. هدف مطالعه حاضر آن است که رابطه بین وجود بدهی ها در ساختار سرمایه با نرخ بازده سهام را مشخص کند. بدین منظور جهت جمع آوری اطلاعات لازم برای آزمون فرضیه ها از روش کتابخانه ای استفاده شده و داده های تحقیق از گزارش های منتشر شده توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. با عنایت به نظریات ارائه شده و با استفاده از داده های پانل برای شرکت های غیرمالی قرار گرفته در لیست بورس اوراق بهادار تهران در دوره 1386 تا 1391، به بررسی رابطه ساختار سرمایه و بازده سهام در 42 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بین اهرم مالی، اهرم عملیاتی و بازده سهام رابطه معنی داری وجود دارد. بین نسبت بدهی و بازده سهام و همچنین بین نسبت مالکانه و بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازده سهام، ساختار سرمایه، اهرم مالی، اهرم عملیاتی، نسبت مالکانه، نسبت بدهی
|
  • Pages 7-32
    Always, the problem of liquidity shortage recognized as an impeding factor for economic development in Iran’s economy. In most of the monitoring reports of business environment, the lack of access to the finance and high rate of borrowed resources is the top problem for firms. On the one hand, the firms demand to facilitate access to bank loan finance and lower interest cost. On the other hand, the evidence of past decades implies that this policy is a temporary remedy and can’t settle the problem of liquidity shortage for firms. This subject has been one of the most important challenges in Iran’s economic policy-making area. This research seeks to recognize the main causes of the tough financial situation in Iran’ economy. The most important causes of the tough financial situation from supply side of the credit market include the low share of non-government sector debt in the total asset of the banking system, the high non-performing loan ratio, the concentrated and disproportionate allocation of loans. In addition, the crucial causes of the tough financial situation from the demand side of the credit market are the dependence of capital structure on external funds and the firm’s high need for the working capital loan.
    Keywords: Financial sector, liquidity, banking
  • Zahra Amirhosseini, Neda Bigdeli Pages 33-53
    The global financial crisis of 2007-2012 has led to more studies investigate the relationship between financial markets and the real economy. This has brought more transparency to the economy, prepared a more suitable environment for investment and starting up a business. This study examines the effects of the inflation shock, change in inventory and change in the index of Tehran Stock Exchange on the unemployment rate in the period 2001-2015. This study is an applied research and is descriptive and correlation research in terms of methods. For data analysis, we use econometric models based on the differentially generalized asymmetric ARCH and TARCH. The results show that the response of unemployment rate to positive and negative shocks of the stock market index is symmetric. Moreover, the findings indicate that the response of unemployment rate to a change in inventory is not significant while the unemployment rate response to inflation shocks is positive and significant.
    Keywords: Unemployment Rate, Stock Index, Inflation Shock, Unsymmetrical, Inventory Shock
  • Dr Javad Baraty, Mis Maryam Rasoulzadeh Pages 55-76
    During to the past three decades, Demand-Driven factors, including the market access, demographic factors, and the market potential have placed in a special position. The limitations on market access lead regional underdevelopment, especially in smaller regions. Therefore, evaluating the potential level of market access and comparing it to the current realized situation of the regional market are very important in every province. In order to determine market access potential in each province, in this study, we use the economic gravity index introduced by Tsiapa (2008). In addition, we have done a comparative study with demographic factors such as the population concentration and the migration. It has been studied in all provinces of Iran in 2013. The results show that Tehran, Isfahan, Khorasan Razavi, Khuzestan and Fars provinces have the highest level of market access, due to the geographical location and population. In contrast, Ilam, South-Khorasan, North Khorasan and Kohgiluyeh-Boyerahmad have the lowest level of market access. A higher level of market access lead to economies of scale and externalities and therefore, it has a critical role in improving the regional development level. Despite the role of the factors and product market through the establishment of population and activity and therefore, its role in the gravity index changes, it can be concluded that Demand-Driven policies have the greatest impact on the level of market access.
    Keywords: market access, gravity index, provinces of Iran, population density
  • Mr Ebrahim Zare, Dr Hashem Zare Pages 77-95
    Since government duties and goals have been tended toward welfare and supportive duties over the time, the poverty and role of the government in the reduction it has been the attractive research issue for specialists and policy-makers in developed and developing societies. In this line, we hypothesized that there is a nonlinear relationship between poverty and the size of the government in Iran. The influential factors on extreme poverty are determined by using the threshold regression method. The results show that the size of the government has a threshold effect on extreme poverty. The estimated threshold is about 5.21 percent. In other words, if the size of the government is smaller than the threshold, the size has a negative and insignificant effect on the extreme poverty. In another side, the size of the government has a positive and significant effect on extreme poverty if the size of government is larger than the threshold.
    Keywords: government size, Absolute poverty, threshold regression
  • Pages 97-128
    Policies of resistance economy focus on rationalizing the government size, and also preventing activities and fields, which lead to corruption in different economic sectors. This paper is aimed to study the global experiences about the size of the government and corruption. In order to measure the government size, two criteria are considered: government expenditure to gross domestic production and the number of employees in public section. Furthermore, the degree of corruption is calculated by corruption perception index. These indexes are collected for the periods of 2002-2012 and 2009-2013 from international transparency organization, the World Bank, and international labor organization. The results of panel data regressions show that the effect of government size on the corruption index depends on the development degree of the countries. In another word, an increase in the government size in the developing countries prepares the ground of corruption. In the view of policymaking and subject to the level of development in Iran, reducing the size of government will provide the conditions for reduction of corruption.
    Keywords: government size, international transparency, corruption perception index
  • Pages 129-147
    The main purpose of this research is to investigate the relationship between monetary policy and conservatism in the listed companies in Tehran Stock Exchange. This research has a practical goal and its statistical population includes all companies listed in Tehran Stock Exchange. This paper considers the period of 2012- 2016 and its sample contains 123 firms. We use OLS regression to examine the research hypotheses. The findings show that there is a positive and significant relationship between conservative legal reserve and exchange rate. Also, the relationship between interest rate and conservatism is significant with a negative sign. Therefore, given the importance of the relationship between monetary policy and conservatism in the companies, paying more attention to this issue is necessary.
    Keywords: monetary policy, exchange rate, interest rate, legal reserve, conservatism
  • Dr Nosratollah Abbaszadeh Pages 149-172
    Company's managers tend to manipulate their earnings statistics or manage earnings to avoid reporting the realized losses or to gain their investors’ trust. There are three managing options to achieve the expected level of profits: the real benefit management (RM) false accounting, and accrual-based earnings management (AM).The purpose of this study is to investigate the relationship between real earnings management and future stock returns in 100 listed companies in Tehran Stock Exchange for the period of 2003-2015. In this study, we consider the effects of operating cash flow, production costs and discretionary spending in this relationship. The results of this study indicate that the manipulation of real activities via abnormal operating cash flow and abnormal discretionary costs increases the stock returns in the current year, and have a significant relationship with the stock returns in the next year. Abnormal production cost in the current period which is resulting from an increase in production is not related to stock returns in the next year. It means that the price of the share can reflect the full impact of excess production on the future operational performance of the company.
    Keywords: real activities manipulation, accrual-based earnings management, future stock return
  • Seyyed Mojtaba Mirlohi Dr, Mostafa Tehrani Mr, Amir Lotfi Siahkalroodi Mr, Masoomeh Ghostin Roodi Mrs Pages 173-196
    Nowadays, the credit rating of companies depends largely on the structure of their capital. The capital structure is a combination of debt and equity of shareholders which thereby the company finances long-term assets. Return on equity is the rate of return on investment in the purchase of the shares and the portion of earning that will be distributed to the shareholders (dividend yields). The purpose of this study is to examine the relationship between debt in the capital structure and the stock returns. For this purpose, the research library process is used and required data to test the hypothesis is collected from the reports published by the Tehran Stock Exchange. With regard to the presented issue and with using panel data for 42 non-financial listed firms in Tehran Stock Exchange in the period 2007-2012, we address the relationship between the stock return and capital structure. The results state that financial leverage has a significant positive correlation with stock returns. Moreover, operating leverage has not any significant relation with stock return. Furthermore, the findings confirm significant relationships between debt ratio and stock return and also equity ratio and stock return.
    Keywords: Return on equity, capital structure, financial leverage, operating leverage ratio, equity, debt ratio