فهرست مطالب

مطالعات قرآن و حدیث - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات قرآن و حدیث
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز و زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین شجاعی، علی ثقفیان صفحات 5-28
    ریشه شناسی ارتباطی تنگاتنگ با آگاهی از تحولات تاریخی یک زبان دارد، چراکه بعدازاین تحولات زبانی، واژگان دستخوش تغییراتی شده که فهم صحیح معانی آن ها منوط به شناخت این تحولات خواهد بود. این نکته که در همه ی زبان ها ازجمله زبان عربی نیز وجود دارد، بر گستره ی دامنه ی پژوهش ریشه شناسی واژگان قرآن کریم اثر خواهد گذاشت. ازاین رو مقاله ی پیش رو با بهره گیری از روش اسنادی- کتابخانه ای به دنبال بررسی تحولاتی است که به رغم وقوع، در بررسی مفردات قرآنی لحاظ نمی شود. نتیجه ی این پژوهش نشان می دهد که برای ریشه شناسی واژگان قرآن باید به سه دوره تحول زبان عربی توجهی ویژه داشت. برخلاف پژوهش های حوزه ی ریشه شناسی قرآن کریم که صرفا توجه خود را به ریشه های سامی معطوف ساخته اند، در این پژوهش نشان داده خواهد شد که برای ریشه شناسی واژگان قرآن باید به سه دوره تحول زبان عربی، یعنی تحولات زبان عربی، پیش، در حین و بعد از عصر نزول قرآن توجه داشت چراکه در این دوره ها اتفاقاتی همچون حذف برخی حروف الفبا، گسست زبان عربی بعد از ظهور اسلام و انتقال محوریت فرهنگ از حاضره به بادیه و آمیختگی زبان های عربی شمالی و جنوبی در هنگام فتوحات روی داده که ریشه شناسی واژگان را تحت تاثیر قرار می دهد. توجه به این اتفاقات، دامنه ی تاریخی مورد نیاز در یک پژوهش ریشه شناسی را گسترده نموده و باعث دستیابی به نتایجی جامع در حوزه ی ریشه شناسی واژگان قرآن می شود.
    کلیدواژگان: مفردات قرآن، زبان عربی، تاریخ، ریشه شناسی
  • محسن رفعت صفحات 29-63
    با بررسی در پیشینه اصطلاح «الخلفاء الراشدون» در منابع اهل سنت و شیعه این مطلب دریافت می گردد که این اصطلاح، در منابع سنی از وجهه بیشتری برخوردار است، به عبارتی نمود آن در میان دانشیان و عالمان اهل سنت بیشتر است، زیرا اکثر ایشان آن را بنابر مصالح فرقه ای خویش به نفع خود گرفته و بسیاری از مبانی اعتقادی خویش را بر اساس آن استوار ساخته، سامان داده اند. این اصطلاح به معنی امروزین آن، چنانکه مد نظر دانشمندان شیعی و سنی است [یعنی خلفای اربعه ابوبکر، عمر، عثمان و امیرمومنان علی(ع)] در آن زمان بدین شکل و معنا رواج نداشته است. منشا این اصطلاح در روایتی از پیامبر رخ نموده که تنها راوی آن عرباض بن ساریه است و در دیگر طبقات به جهت محتوای مصلحتی و فرقه ای تعداد روات آن افزون یافته که تقریبا اکثر آنها اهل شام معروف به مبغضین امام علی و اهل بیت هستند. این پژوهش به دنبال آن است که با بررسی نقدی نسبت به اسناد و طرق متعدد که از اهل سنت و شیعه وارد شده، مصادیق صحیح آن را بنابر منابع فریقین بیابد و نظر مشهور در این باره را به چالش بکشاند و بیان کند کاربست این اصطلاح در منابع اهل سنت که برخی نظریات اصولی یا فقهی خود را بر پایه آن سامان داده اند، از اساس بر پایه خطا صورت پذیرفته که براساس حدیثی موضوع بنا گردیده است.
    کلیدواژگان: خلفای راشد، خلفای اربعه، اجتهادات، امامان معصوم، عرباض بن ساریه
  • مهدی صادقی شاهدانی صفحات 65-85
    دولت به عنوان یک نهاد سیاست گذار نقش بسیار بارزی در تحقق اهداف اقتصادی دارد. در هنگام سیاست گذاری ره یافت های متعددی توسط دولت ها مبنای حرکت قرار می گیرد .اما دولت اسلامی لازم است ره یافت مبتنی بر عدالت را درحرکت خود مدنظر قرار دهد. عدم لحاظ عنصر عدالت دولت را در دستیابی به اهداف والای حکومت دچار مشکل می کند.ولی سوال اساسی آن است که وظایف دولت اسلامی در قبال مسئله عدالت چگونه است. بر اساس بررسی های انجام شده در حیطه آیات، روایات و نهج البلاغه نشان می دهد دولت ها وظیفه دارند، درقلمرو و اختیارات خویش ، زمینه تکامل و توازن اجتماعی و دستیابی عادلانه هر کس به حق و حقوقش را فراهم سازند. دولت اسلامی اختیارات وسیعی برای اجرای عدالت اقتصادی دارد. تنها اعتقاد راسخ بر اجرای عدالت اقتصادی لازم است تا دولت با استفاده از ابزارهای وسیعی که در اختیار دارد در اجرای عدالت اقتصادی موفق شود. رعایت حقوق متقابل بین حاکمیت و مردم، زمینه ساز عدالت بین آن ها است.
    کلیدواژگان: عدالت، دولت، سیاست گذاری، ظلم، حکومت، نهج البلاغه
  • حیدر عیوضی صفحات 87-109
    آیه 69 سوره احزاب مومنان را از تکرار آنچه موجب آزار موسی می شد، نهی می کند: «یا ای ها الذین ءامنوا لا تکونوا کالذین ءاذوا موسی‏ فبراه الله مما قالوا و کان عند الله وجی ها» با این حال آیه تصریحی راجع به مطالبی که برخی با گفتن آن موسی را می آزردند، ندارد و تنها به عبارت «مما قالوا» اکتفا شده است. منابع تفسیری چهار وجه را در این رابطه برشمردند: الف) تهمت قتل هارون؛ ب) انتساب مسائل غیر اخلاقی به وسیله قارون؛ ت) انتساب مشکل جسمی؛ ث) تهمت سحر و جادو. از سوی دیگر، بسیاری از مفسران معتقدند این آیه به برخی جریان سازی ها در پی ازدواج رسول خدا(ص) و همسر مطلقه زید بن حارثه اشاره دارد. به نظر می​رسد، نخستین بار ساموئل گونتر وال در بازنویسی ترجمه آلمانی قرآن اثر بویزن، در یک پاورقی مناسب ترین وجه برای تفسیر این آیه را واقعه مطرح در سفر اعداد: 12 دانسته که ماجرای اعتراض ها به ازدواج موسی و صفوره را شرح می​دهد؛ چه اینکه براساس یک سنت کهن عبرانیان مجاز به ازدواج با اقوام دیگر نبودند و صفوره از مدیانی ها بود. آبراهام گایگر این کشف گونتر وال را اندکی بسط داد و از این طریق به ترجمه های آلمانی و عبری راه یافت. مقاله حاضر با تفصیل بیشتر، این موضوع را به عنوان یک تفسیر بینامتنی مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: سوره احزاب، حضرت موسی(ع)، حضرت محمد(ص)، ازدواج های پیامبر، بینامتنیت
  • مهدی مردانی (گلستانی) صفحات 111-133
    بر پایه اندیشه شیعه، فعل معصوم یکی از منابع استنباط آموزه های دینی است که به دلیل عدم شناخت ابعاد کارآمدی آن و نیز گرایش حداکثری به سنت قولی، آن چنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است. یکی از راه های توسعه قلمرو بهره گیری از سنت فعلی در استنباط، تبیین مبانی و پیش فرض هایی است که پذیرش آنها موجب افزایش کارکرد فعل معصوم در استنباط آموزه های دینی می گردد. پژوهش حاضر تلاش دارد تا به روش تحلیلی اکتشافی یک باور بنیادین که بر پایه قلمرو فعل معصوم استوار گردیده است را تقریر، و پی آمد پذیرش آن را تبیین کند. نتیجه پژوهش حکایت از آن دارد که باور به دینی بودن همه افعال معصوم از مبانی موثر در توسعه استنباط از فعل معصوم است که پذیرش آن موجب توسعه قلمرو کارکرد فعل معصوم در آموزه هایی چون: اعتقادی، اقتصادی، تربیتی و نظامی می گردد.
    کلیدواژگان: آموزه های دینی، سنت فعلی، فعل معصوم، مبانی استنباط
  • محمدنبی احمدی صفحات 135-152
    نگاه معناشناختی به متن و تحلیل معنایی واژگان آن، یکی از راه های دست یابی به دقایق معنا و پی بردن به مقصود اصلی گوینده است. این نوع نگاه، به طور خاص در یک متن دینی مانند قرآن که از سطوح معنایی متعددی برخوردار است به دلیل اهمیت پیام و نقش آن در تامین سعادت جاودان بشر اهمیتی مضاعف می یابد.
    یکی از مهم ترین ویژگی های زبان عربی تغییر و تحول ساختاری واژگان در این زبان است که شامل مواردی از قبیل ادغام، ابدال، اشتقاق، و غیره می گردد. محققان و مفسران علوم قرآنی در پژوهش های خود تنها به تبیین و توضیح چگونگی ساختار واژگان بسنده کرده و اشاره ای به ارتباط ساختاری واژه ی مزبور با بافتی که در آن قرار گرفته، ننموده اند.
    در نوشتار حاضر این موضوع با رویکرد معناشناختی مورد دقت و تامل قرار گرفته است؛ بدین سان، پژوهش حاضر با بررسی و تحلیل تحولات ساختاری در سوره اعراف، ضمن تبیین کاربرد تحلیل های معناشناختی در شناسایی تغییرات ‏ساختاری واژگان قرآنی روشن می سازد که این تغییرات ساختاری هرگز اتفاقی و تصادفی رخ نداده است، بلکه ارتباط و تناسب عمیق و دقیقی بین سیاق معنایی و تغییرات ساختاری واژگان نهفته است و این پیوند و تناسب معنایی سبب می شود تا واژگان دستخوش تغییرات متنوع صرفی قرار گیرند و با تعبیرهای متنوعی استعمال شوند. این نوشتار با روش تحلیلی – توصیفی و با رویکرد معناشناختی به بررسی و تحلیل این اصل در سوره اعراف می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره اعراف، تحلیل معناشناختی، ساختار واژگان قرآنی
  • محمد عینی زاده (موحد)، سید رضا مودب صفحات 153-175
    این نوشتار، جستاری است درباره «نظام سازی» در اندیشه تفسیری رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه ای، که یکی از ارکان و مبانی عملی «دکترین انتظار» در دیدگاه ایشان است. در نگاه تفسیری آیت الله خامنه ای، روش انبیا در تحقق هدف دین، موعظه و منبر یا ارائه مکتب فکری و فلسفی نیست، چراکه آنها روش تربیت فردی است و نمی تواند با هدف انبیا که تربیت همه بشریت است، تناسب داشته باشد. رهبرمعظم انقلاب، با استفاده از نگاه کلان نگر به تفسیر که حاصل نگرش اجتماعی و تمدنی به قرآن کریم است، روش انبیا را، ایجاد محیط مناسب پرورش انسان ها می دانند که می تواند به صورت کلان، بشریت را تربیت و هدف دین را محقق سازد. این محیط با ایجاد بسترها، نظام ها، نهادها، سازوکارها و قوانین و مقررات لازم در عرصه های کلان جامعه فراهم می شود. فرایندی که این محیط را در این عرصه ها ایجاد می کند، «نظام سازی» است. آیه 25 سوره حدید و آیه 157 سوره اعراف در تفسیر رهبر معظم انقلاب شاهدی بر نظریه است. و نیز آیاتی از سوره حج که اقامه نماز، پرداخت زکات، امربه معروف و نهی از منکر را از امور نظام ساز معرفی می کنند.
    کلیدواژگان: نظام سازی، هدف دین، روش انبیاء، آیت الله خامنه ای
  • اعظم پرچم، فردوس میریان صفحات 177-203
    امربه معروف و نهی از منکر از احکام واجب و جزء وظایف مسلمانان است؛ با این وجود، دلایل متعددی مانع اجرای این ‏فریضه ی الهی، در بسیاری از زمینه ها می شود. در بین شیوه های امربه معروف و نهی از منکر، روش هایی که منجر به ‏نهادینه شدن معروف و برطرف نمودن منکر می گردند، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. بنابراین، لازم است به مسائلی که ‏پیرامون درونی شدن ارزش ها وجود دارد، پرداخته شود. در بین نهادهای اجتماعی، خانواده نقش اصلی را در این زمینه ایفا ‏می کند. هرچقدر اعضای خانواده دارای وفاق بیشتری باشند، موفقیت افزون تری در نهادینه شدن مصادیق معروف و تربیت ‏صحیح فرزندان کسب می نمایند. این مقاله درصدد است با توجه به آیات قرآن کریم که به تشکیل خانواده، مسائل مربوط ‏به آن و زندگی خانوادگی انبیاء(ع) پرداخته، مفهوم وفاق خانواده را بیان کند و نقش وفاق خانواده را در درونی شدن ‏ارزش های دینی و گسترش معروف در جامعه، واکاوی نماید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معروف، منکر، وفاق، تربیت، خانواده
|
  • Hossein Shojaei, Ali Saghafiyan Pages 5-28
    The etymology is closely related to the awareness of the historical changes of a language. The more the domain of further changes is found in one language, the greater the scope of the study of etymology, because in etymology in relation to each change, the vocabulary transforms that they should be aware of. The etymology of the Qur''''anic vocabulary follows the same principle. Therefore, the present paper uses the documentary-library method to describe the important developments that are not considered in the etymology of the Qur''''anic words despite the occurrence. The result of this study shows that for the etymology of the Qur''''anic words, it was necessary to pay attention to three periods of Arabic language changes. In the current situation due to the lack of comprehensive works, only the semantic roots of the Qur''''anic vocabulary are given attention, whereas in this study it will be shown that for the etymology of the Qur''''anic terms, there must be three stages of the transformations of Arabic language, Arabic language developments, before , during and after the Qur''''an''''s revelation, because during these periods there were events such as the removal of some alphabet, the breakdown of Arabic after the advent of Islam and the transfer of the culture from the Buddhas to the sedentary people and the combination of the northern and southern Arabic languages in the period of wars –Futūḥat- that affects the etymology of vocabulary. Paying attention to these events extends the range of history required in an etymological study and yields comprehensive results in the field of the etymology of the Quranic vocabulary .
    Keywords: Quranic vocabulary, Arabic language, history, etymology
  • Mohsen Rafaat Pages 29-63
    Examining the history of the expression "Al-Khulafā ul-Rāshidūn" in Sunni ýand Shii sources, this research discovered that expressionth is more ýprevalent in Sunni resources. In other words it is more used among Sunni ýscholars, because most of them have used it for their sectarian interests and ýhave built many of their beliefs on it. Today’s meaning of the word intended ýby Shia and Sunni scholars ,the four caliphs ; Abu Bakr, Omar, Uthman and ýAmir al-Muminīn Aliþ þwas not common at the time of caliphate. The origin ýof this term goes back to a narration from the Prophet that its only narrator ýis Erabz ibn Sariah and in other periods due to the sectarian and expedient ýcontent, its number has increasedþ þwhile almost most of them are from ýamong as the enemies of Imam Ali and Ahlul-Bayt.ýþ þThis paper through ýcritical review seeks the correct examples of the term according to the Sunni ýand Shia sources and challenge the well-known idea in this regard. ýMoreover, it expresses the use of this term in Sunni sources upon which ýsome of their principled or jurisprudential views are based is rooted in a ýfake jadith.
    Keywords: Rashid Caliphs, Four Caliphs, Conclude, Imams, Erabz ibn Sariah
  • Mahdi Sadeghi Shahdani Pages 65-85
    The government as a policymaker plays a very significant role in realizing economic goals. When it comes to policy-making, many approaches are taken by governments, but the Islamic state needs to consider a justice-based approach. In the absence of the element of justice, the government is struggling to achieve the supreme goals of the government. But the fundamental question is: what is the role of the Islamic state in relation to the issue of justice? According to the studies conducted in the field of verses, narrations and Nahj al-Balaghah, it is shown that governments have a duty, in their nature and authority, to provide the ground for the development and balance of the society and the just access of everyone to their rights. The Islamic government has broad powers to enforce economic justice. The only firm belief in the implementation of economic justice is the need for the government to succeed in the implementation of economic justice through the broad range of instruments it has. The observance of the law of intercession between the sovereignty and the people is the basis of justice between them.
    Keywords: Justice, politics, oppression, Government, nahj al-balagh
  • Heydar Ý Eivazi Pages 87-109
    The vers 33: 69 forbids belivers from repeating what annoyed Moses:" Believers! Be not as those who slandered Moses, but Allah proved his innocence of that which they alleged, and he was well esteemed in Allah's sight". The verse did not specify how Jews harmed their prophet, so Muslim commentators mentioned four probability: (they said) 1. Moses has a defect in his body; 2. He killed his brother Aaron; 3. He has illegal sexual relation; 4. He is only a magician, not a prophet.
    On the other side, many commentators believe, the verse is about prophet's marriage with Zeinab that was mentioned before (36- 48). Thus, there is no exact and clear relation between main themes of the surah, especially the verse and those probabilities. Attention must be paid that one of the principle subjects in this surah is correcting the pre-Islamic traditions and here, lawful marriage with the divorced wife of a believer's stepsons.
    German Scholar in 19th, Günther Wahl, in his translation of the Qurʿan, under this verse referred to the book of Numbers, chapter 12; In light of this footnote we can achieve a real exegesis. In this chapter of the Torah, Miriam and Aaron spoke against Moses because of the Cushite woman whom he had married. According to an ancient tradition, the Hebrew was not allowed to marry with non- Hebrews and Zipporah belong to Midianites. This Article focuses on all interpretations on this verse, and finally I try to elaborate more on what Günther Wahl and later all Hebrew Qurʿan Translators referred to briefly and make it an intertextual exegesis .
    Keywords: The surah of the parties, Prophet Moses, Prophet Muhammad, the Prophet's marriages, intertextuality
  • Mahdi Mardani Pages 111-133
    According to Shia thought, the innocent verb is one of the sources of an understanding of religious teaching that hasnt been considered because of its lack of effective dimensions and the maximum tendency to promise tradition. One of the developments of the use of current tradition in inference is the explanation of the assumption that their adoption will increase the activity of the innocent verb in the interpretation of religious teachings. The present research attempts to determine the analytical method of a fundamental belief based on the territory of the innocent verb, and recognizes it. The result of the research suggests that it is believed to be believed to be the faith of all innocent verbs from the effective foundations of the development of the verb, which will lead to the development often realm of acts of innocence in the teachings of : economic, educational, and military. The current tradition, the innocent verb, the foundations of understanding, religious teachings .
    Keywords: Religious teachings, Current tradition, Innocent verb, Foundations of ýinference
  • Mohammadnabi Ahmadi Pages 135-152
    The semantic look of the text and the semantic analysis of its vocabulary is one of the ways to achieve the meaning of time and to find out the main purpose of the speaker. This kind of look, in particular in a religious text like the Qurān, which has several semantic levels, becomes more and more important because of the importance of the message and its role in providing eternal bliss of mankind.
    One of the most important features of Arabic Language is the structural changes of words that include items such as integration, substitution, derivation, and etc. In their research, scholars and commentators of the Quran have just explained about the structure of the words and have not discussed the structural relation of those words in the context they are located. In this paper, the semantic approach has been adapted to investigate this issue. Thus, analyzing the structural changes in Al-Araf Surah, Explaining the application of semantic analyzes in identifying the structural changes of Quranic vocabulary the present study makes clear that the structural changes never occurred coincidentally, however, an exact as well as profound relationship of proportionality lies between the semantic style and structural changes of words. These semantic relationships cause a variety of morphological change of the words and consequently diverse interpretations are applied. This article analyzes this principle using a descriptive-analytic as well as a semantic approach in Al-Araf Surah.
    Keywords: The Holly Quran, Al-Araf Surah, Semantic Snalysis, lexical sStructure ýof Quraný
  • Mohammad Einizadeh (Movahed)_Seyed Reza Ý Moadab Pages 153-175
    This essay deals with the "Systematization" in the interpretive thought of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, Ayatollah Khamenei, which is one of the pillars of the "Doctrine of Expectation" in his view. In his interpretive view, the prophet's way of realizing the goal of religion, is not preaching and drawing, or offering a school of thought or philosophy. Why so they are the method of individual education and cannot fit the purpose of the prophets that is the cultivation of all humanity. In the view of the Revolutionary Leader, using an extensive and comprehensive look at the commentary, which is the product of the social view of the Holy Quran, the Prophet's method is to create a suitable environment for the cultivation of humans, which can greatly improve humanity and fulfill the purpose of religion.
    This environment is provided by creating the platforms, systems, institutions, mechanisms and laws and regulations necessary in the vast arenas of society. The process that creates this environment in these areas is "Systematization." The verse 25 of Surah Hadid(57) and verse 157 of Surah Araf(7) are evidence of the theory in the interpretation of the Supreme Leader of the Revolution. As well as verses from the Surah Hajj(22), which introduce setting up prayers, pay zakat, commanding good snakes and preventing wrongdoing, as system maker affairs.
    Keywords: Systematization, The goals of religion, The Prophets Method, ýAyatollah Khamenei
  • Azam Parcham, Ferdows Miriyan Pages 177-203
    Enjoining the Good (Marouf) and Forbidding the Evil (Monkar) are among the imperative obligations (obligatory for every Muslim) and its authenticity is wisdom and tradition. The application of Islamic laws related to the application of enjoining the Good and Forbidding the Evil in many aspects of individual and social life. Among the application methods of enjoining the Good and Forbidding the Evil those that led to internalization good and resolving Evils are more important. These methods concerns with family and relations of its members. One of these methods is related to nurture the children appropriately under the consensus and love in relations of family members. This paper is an attempt to express firstly the concept of family consensus and then analyze its role in internalization of religious values and expansion of the good in the community. In this respect, the results of new studies and theories of sociology and psychology taken from the Quran such as Surat Al-Nesa, 1, 19 and 35; Surat-Al-Room, 21 and Surat-Al-Hood 42; has been analyzed so as presenting some reliable and accurate solutions for this important issue. Quran and traditions have a strong emphasis on showing affection among family members; this characteristic is a main factor for creating and maintaining the family consensus. Prophets and Imams were always full of compassion and mercy. They tried to preserve the consensus and cohesion of their families and in this way starting Enjoining the Good and Forbidding the Evil from their own families and then promoting it in the community.
    Keywords: The Hollyþ þQuran, Good (Marof), Evil (Monkar), Consensus, ýEducation, Family.ý