فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعید جعفری نیا، مهدی خیراندیش، سلیمه لطیفی جلیسه * صفحات 1-26
    این تحقیق به شناسایی پیامدها و پیشایندهای هویت یابی سازمانی با استفاده از رویکرد فراتحلیل می پردازد. تحقیق حاضر ازنظر هدف، توصیفی و ازنظر نوع استفاده، کاربردی و ازنظر نوع داده ها، تحقیقی کمی است. جامعه آماری تحقیق، شامل 100 پایان نامه کارشناسی ارشد، دکترا و تحقیقات هویت یابی سازمانی بود که تعداد 21 مورد با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدف مند به عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. پایایی شناسایی از طریق توافق داوران در انتخاب تحقیق ها و طبقه بندی آنها، پایایی کدگذاری از طریق توافق داورها در مورد استفاده از مفاهیم خاص برای کدگذاری متغیرها و پایایی سطح معنی داری و اندازه اثر از طریق توافق در محاسبات اندازه اثر بین دو فراتحلیل گر به دست آمد. یافته ها نشان داد که از بین پیشایندهای هویت یابی سازمانی به ترتیب متغیرهای: رهبری معنوی، بی تفاوتی سازمانی، فرهنگ سازمانی، اجتماعی سازی، رضایت شغلی و رهبری اصیل دارای اندازه اثر زیاد (بالای 5/0) هستند. همچنین، از بین پیامدهای هویت یابی سازمانی به ترتیب متغیرهای: رفتار شهروندی سازمانی، سکوت سازمانی (رابطه معکوس) و ترک خدمت (رابطه معکوس) دارای اندازه اثر زیاد هستند.
    کلیدواژگان: هویت یابی سازمانی، فراتحلیل، پیامدها و پیشایندها
  • حاتم خلیلی پور*، حسین خنیفر صفحات 27-52
    عدالت رویه ای و اشتیاق شغلی، جنبه های رفتاری کارکنان ازجمله اشتراک گذاری دانش و رفتار کاری نوآورانه را به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار می دهند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عدالت رویه ای و اشتیاق شغلی بر اشتراک گذاری دانش و رفتار کاری نوآورانه است. این پژوهش ازنظر ماهیت و روش، توصیفی- همبستگی و ازنظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توسعه ای است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه و برای روایی آن از نظر خبرگان استفاده شد و به منظور بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ (897/0) بهره گیری شد. جامعه تحقیق، کارکنان شعب و کارشناسان بانک تجارت اهواز در سال 1396 بودند که تعداد آنها 1000 نفر است و با فرمول کوکران 272 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب و داده ها به کمک روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای دردسترس جمع آوری شد . پس از مشخص شدن نرمال بودن داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری برای بررسی فرضیه های تحقیق استفاده شد. نتایج، نشان می دهد که عدالت رویه ای، تاثیر مثبتی بر اشتیاق شغلی (847/2 CR=، 004/0P=)، اشتراک گذاری دانش (629/2 CR=، 009/0P=) و رفتار کاری نوآورانه (001/2 CR=، 045/0P=) دارد، اشتیاق شغلی، تاثیر مثبتی بر اشتراک گذاری دانش (998/72 CR=، 000/0P=) و رفتار کاری نوآورانه (305/3 CR=، 000/0P=) دارد و اشتراک گذاری دانش، تاثیر مثبتی بر رفتار کاری نوآورانه (152/8 CR=، 000/0P=) دارد. همچنین نقش واسطه اشتیاق شغلی در تاثیر عدالت رویه ای بر اشتراک دانش (220/0) و رفتار کاری نوآورانه (314/0) و نقش واسطه اشتراک گذاری دانش در تاثیر اشتیاق شغلی بر رفتار کاری نوآورانه (566/0) تایید شد.
    کلیدواژگان: عدالت رویه ای، اشتیاق شغلی، اشتراک گذاری دانش، رفتار کاری نوآورانه
  • سید محمد میر محمدی، محمد رحیمیان*، طاهره جلالی خان آبادی صفحات 53-80
    مطالعات متعددی که با هدف شناسایی عوامل کلیدی موفقیت سازمانی انجام شده است، نگرش های کارکنان را به عنوان مهم ترین عامل موفقیت در دنیای رقابتی امروز قلمداد نموده اند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش کارمحوری بر نگرش های شغلی کارکنان باتوجه به نقش میانجی قرارداد روان شناختی است. جامعه آماری این پژوهش را 386 نفر از مدیران و کارکنان بیمه ملت تشکیل می دهند که از این تعداد 190 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه و به روش تصادفی ساده جمع آوری و با روش مدل معادلات ساختاری توسط نرم افزار Spss و Amos مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. روایی سوال های تحقیق با استفاده از روایی محتوا و روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن نیز به وسیله آلفای کرونباخ بررسی و مورد تایید قرار گرفت. نتایج و یافته های پژوهش حاکی از آن است که کارمحوری، به طورمستقیم بر نگرش های شغلی کارکنان تاثیر معنی داری ندارد. قرارداد روان شناختی به عنوان متغیر میانجی، نقش کاملی را در تاثیر کارمحوری بر نگرش های شغلی کارکنان ایفا می کند.
    کلیدواژگان: کار محوری، قرارداد روان شناختی رابطه ای، قرارداد روانشناختی تبادلی، نگرش شغلی
  • محمد منتظری *، علیرضا فتحی زاده، جواد صادقی صفحات 81-105
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیرات اعتمادبه مدیر بر رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد سازمانی در ادارات دولتی شهر سیرجان است. این تحقیق از حیث جهت گیری، تحقیقی کاربردی و ازنظر رویکرد کلی، تحقیقی قیاسی است. همچنین ازلحاظ راهبرد پژوهش، تحقیقی توصیفی پیمایشی بوده و ازنظر افق زمانی، پژوهشی تک مقطعی به شمار می آید. برهمین اساس در قالب یک پیمایش و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 341 نفر از کارکنان ادارات دولتی شهر سیرجان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از سه پرسشنامه: اعتمادبه مدیر مک آلیستر(1995)، رفتار شهروندی لی و آلن(2002) و عملکرد سازمانی کریکمن و روزان (1999) استفاده شد. پایایی پرسشنامه های فوق براساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب91/0، 82/0 و 88/0 و پایایی ترکیبی به ترتیب 93/0، 85/0 و 95/0تایید شد و برای تعیین روایی نیز از تحلیل عاملی تاییدی، روایی همگرا و روایی واگرا استفاده گردید. برای آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos Graphics بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی در رابطه میان اعتمادبه مدیر (اعتماد عاطفه محور و اعتماد شناخت محور) و عملکرد سازمانی نقش میانجی دارد. براین اساس، مدیران ادارات دولتی باید با تلاش درجهت ارتقای حس اعتماد کارکنان به مدیر، موجبات افزایش رفتارهای شهروندی در آنان را فراهم کرده و از مسیر این رفتارها، عملکرد سازمانی را بهبود ببخشند.
    کلیدواژگان: اعتماد به مدیر، رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد سازمانی
  • سلمان سفیدچیان *، نادر مظلومی، جمشید صالحی صدقیانی صفحات 108-130
    نظریه های پست مدرن مدعی اند تحولات فضای کسب وکار، اثربخشی سازوکارهای سنتی کنترل سازمان را از بین برده و نظام هنجاری را جایگزین آنها کرده است. اختلال در نظام هنجاری، فضای آشفته ای به وجود می آورد که سازمان و اعضای آن از دستیابی به چارچوب راهنمای رفتاری محروم می شوند. این اختلال با عنوان نظریه «آنومی» در جامعه شناسی شناخته شد و این پژوهش تلاش کرده است به بسط مفهومی آنومی سازمان و عوامل ایجادکننده آن بپردازد. پژوهش حاضر با روش شناسی کیفی، الگوی مستخرج از ادبیات جامعه شناسی و مدیریت را از طریق تحلیل محتوای قیاسی و استقرایی مصاحبه های انجام شده با خبرگان دانشگاهی (10 مصاحبه با روش نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی) جرح وتعدیل کرده است. در الگوی نهایی، پنج بعد برای آنومی سازمانی شناسایی شد: عدم التزام به هنجارها، تعارض در هنجارها، ضعیف بودن هنجارها، ابهام در هنجارها، و فقدان هنجار. یافته ها نشان می دهد علاوه بر اهمیت متغیرهای نهادی در ایجاد فضای آنومیک، متغیرهای درون سازمانی متعددی نیز نقش دارند (15 متغیر) که به حوزه های مختلفی به ویژه فرهنگ و راهبرد مربوط است. بنابراین مدیران سازمان ها می توانند از طریق تقویت عناصر موثر در فرهنگ سازمان و ایجاد هماهنگی بین عناصر مختلف سازمان (فرهنگ، ساختار، محیط، راهبرد) عوامل بسترساز را تضعیف نمایند. باتوجه به جای گیری نظریه اصلی آنومی در پارادایم کارکردگرایانه، درنتیجه گیری و ارائه پیشنهادها به پارادایم پست مدرن نیز توجه شده است. درنهایت پیشنهادهای کاربردی برای مدیران به منظور کنترل وضعیت آنومیک ارائه می شود.
    کلیدواژگان: نظام هنجاری، آنومی، آنومی سازمانی، تحلیل محتوا
  • رضا سپهوند، زهرا شمس، محسن عارف نژاد * صفحات 131-160
    امروزه اغلب سازمان ها با محیط پویایی مواجه هستند که به وسیله ویژگی های همچون تغییرات سریع فناورانه، چرخه عمر کوتاه محصولات و فرایند جهانی سازی شناخته می شود. در چنین محیطی، نوآوری، عامل بسیار مهمی در موفقیت و دستیابی به مزیت رقابتی شناخته می شود. درواقع، نهادینه کردن فرهنگ نوآوری در سازمان، رمز بقای موسسات محلی در رقابت فزاینده جهانی است. پژوهش حاضر به بررسی اثر فرهنگ سازمانی (انسان گرا و موفقیت گرا) بر نوآوری با نقش میانجی شادی کارکنان می پردازد. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی - همبستگی و ازنظر هدف، کاربردی است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه و جامعه آماری تحقیق، کارکنان جهاد کشاورزی استان همدان است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 90 نفر، محاسبه و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از فن مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart Pls استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد فرهنگ سازمانی انسان گرا به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی شادی کارکنان بر نوآوری، تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین فرهنگ موفقیت گرا فقط به صورت غیرمستقیم از طریق شادی کارکنان بر نوآوری، تاثیر داشته و ازسوی دیگر شادی در محیط کار نیز اثر مثبت و معنی داری بر نوآوری دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازماني موفقيت گرا، فرهنگ سازماني انسان گرا، نوآوري، شادي کارکنان
  • سید نجم الدین موسوی*، فرجام زارع صفحات 161-187
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رفتارهای سیاسی بر بروز رفتارهای منافقانه با درنظرگرفتن نقش میانجی معنویت انجام پذیرفت. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی و از شاخه مطالعات پیمایشی به شمار می آید. جامعه آماری پژوهش، کارکنان جهاد کشاورزی استان فارس هستند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به اندازه 154 نفر از کارکنان آن به عنوان اعضای نمونه انتخاب شده اند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمع آوری شده است که برای تحلیل آنها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS 21 و AMOS 23 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رفتارهای سیاسی، رابطه مثبت و معنی داری بر رفتارهای منافقانه دارد. همچنین نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان دهنده آن است که معنویت، رابطه معکوس و معنی داری بر رفتارهای منافقانه دارد. رفتارهای سیاسی نیز از طریق معنویت می تواند باعث کاهش رفتارهای منافقانه شود. به علاوه، نتایج پژوهش، حاکی از آن است که رفتارهای واکنشی، بیشترین تاثیر را بر رفتارهای منافقانه دارد. همچنین براساس مدل آزمون شده، می توان نتیجه گرفت که از میان ابعاد معنویت، نیازهای معنوی بیشترین اثر را در کاهش رفتارهای منافقانه دارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای سیاسی، معنویت، رفتارهای منافقانه، سیاست های سازمانی
|
  • Saeed Jafari Nia, Mehdi Kheirandish, Salimeh Latifi * Pages 1-26
    This study identifies the consequences and antecedents of organizational identification using the meta-analysis approach. The study is descriptive based on the purpose and an applied one based on the type of use and it is quantitative according to data type. The study population included 100 dissertations, theses and organizational identity researches, of which 21 items were selected using non-random purposeful method for meta-analysis. The identification reliability confirmed through referees’ agreement in selecting and classifying the researches. The coding reliability was obtained by referees’ agreement on the use of specific concepts to code variables. Significance and effect size reliability was obtained by the agreement on effect size calculation between two meta-analyzers. Findings showed that among organizational identity antecedents, spiritual leadership, organizational indifference, organizational culture, socialization, job satisfaction, and authentic leadership have a high effect size (higher than 0.5). Also, among organizational identity consequences, organizational citizenship behavior, organizational silence (inverse relationship) and leaving work (inverse relationship) have a high effect size.
    Keywords: Organizational Identity, Consequences, Antecedents, Meta-analysis
  • Hatam Khalilipour *, Hossein Khanifar Pages 27-52
    Procedural justice and work engagement directly and indirectly affect the behavioral aspects of employees, including knowledge sharing and innovative work behavior. The aim of this study is examining effects of procedural justice and work engagement on knowledge sharing and innovative work behavior. The research is descriptive-correlation in terms of nature and method, and it is applied one and kind of developmental research in terms of purpose. A questionnaire was used to collect data and its validity was confirmed by the experts. The Cronbach's alpha coefficient was used to verify the reliability (0/897). The statistical population of this research was Tejarat bank staff and experts in Ahvaz in 1396, which are 1,000 people and using Cochran's formula, 272 were selected. Data was collected by convenience stratified random sampling method. After determining the normality of data, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used to investigate the research hypotheses. The results showed that procedural justice has a positive effect on work engagement (CR=2/847, P=0/004), knowledge sharing (CR=2/629, P=0/009) and innovative work behavior (CR=2/001, P=0/045). Work engagement has a positive effect on knowledge sharing (CR=7/998, P=0/000) and innovative work behavior (CR=3/305, P=0/000). Knowledge sharing has a positive effect on innovative work behavior (CR=8/152, P=0/000). Also the mediating role of work engagement in effect of procedural justice on knowledge sharing (0/220) and innovative work behavior (0/314) and the mediating role of knowledge sharing in effect of work engagement on innovative work behavior (0/566) were confirmed.
    Keywords: Procedural Justice, Work Engagement, Knowledge Sharing, Innovative Work Behavior
  • Seyyed Mohammad Mirmohammadi, Mohammad Rahimian *, Tahereh Jalali Khan Abadi Pages 53-80
    Job attitude is distinguished as the main effective factor in different researches performed to determine the effective key factors of organizational success in the competitive world. This research is aimed to investigate the role of work centrality on employee work attitudes with regard to the mediating role of psychological contract. The statistical population consists of 386 members of Mellat Insurance managers and employees, of which 190 members were chosen as statistical sample. Data was collected by the questionnaire and through the simple random sampling method, and it is analyzed by structural equation method through Amos and SPSS software. The validity of questions is confirmed by content validity and confirmatory factor analysis and their reliability is confirmed by Cronbach's alpha. The results indicate that the work centrality does not have a direct significant effect on employee attitudes. Psychological contract as the mediating variable plays a complete role in the effect of work centrality on job attitudes.
    Keywords: Work Eentrality, Transactional Psychological Contract, Relational Psychological Contract, Job Attitude
  • Mohammad Montazeri *, Alireza Fathizadeh, Javad Sadeghi Pages 81-105
    The purpose of this research is studying the effects of trust in manager on organizational citizenship behavior and organizational performance in governmental offices of Sirjan city. The study is practical in terms of purpose and it is deductive in terms of general approach. Also it is a descriptive survey in terms of research strategy and a one-dimensional research according to the horizon perspective. In a survey research, using stratified random sampling method, 341 employees of Sirjan state departments have been selected as the sample. For collecting data three questionnaires were used including trust in manager of McAlister (1995), OCB of Lee and Allen (2002) and organizational performance of Kirkman and Rosen (1999). Reliability is confirmed by Cronbach's Alpha coefficients of 0.91, 0.82 and 0.88 and composite reliability of 0.93, 0.85 and 0.95. Confirmative factor analysis, convergent and divergent reliability were used for validity confirmation. In order to test hypotheses, structural equations modeling by Amos software was used. The results showed that organizational citizenship behavior has a mediating role in the relationship between trust in manager and organizational performance. Accordingly, managers of government departments should increase citizenship behaviors and improve organizational performance through efforts to increase the sense of trust of employees to the managers.
    Keywords: Trust in Manager, Organizational Citizenship Behavior, Organiz-ational Performance
  • Salman Sefid Chian *, Nader Mazloomi, Jamshid Salehi Sadaghyani Pages 108-130
    Postmodern theories claim that the developments in the business environment eliminate the effectiveness of the traditional mechanisms of organizational controls and replace them with a normative system. The disruption in the normative system creates a disturbing atmosphere in which the organization and its members are deprived of the achievement of a framework of behavioral guidance. This disruption was theorized as an “Anomie” in sociology, and this research attempts to develop the conceptual anomy of the organization and its causes. The present study modifies the extracted literature from sociology and management by the qualitative methodology and analyzing the deductive and inductive content of interviews conducted with academic experts (10 interviews through judgment and snowball sampling method). Five dimensions were identified for organizational anomie in the final model: Lack of attachment to norms, conflict in norms, weakness of norms, ambiguity in norms, and lack of norms. Results show that in addition to the importance of institutional variables in creating anomie space, there are also several inter-organizational variables (15 variables) that are related to different domains, especially culture and strategy. Therefore, managers of organizations can weaken the creators by strengthening the elements that influence the organization's culture and creating the coordination between different elements of the organization (culture-structure-environment-strategy). Considering the inclusion of the main Anomie theory in the functionalist paradigm, attention has also been paid to the postmodern paradigm in concluding and presenting the proposal. Finally, functional suggestions are provided for administrators to control anomic status.
    Keywords: Normative System, Anomie, Organizational Anomie, Content Analysis
  • Reza Sepahvand, Zahra Shams, Mohsen Arefnezahd * Pages 131-160
    Today, most organizations are faced with a dynamic environment characterized by technological features such as rapid technological changes, product lifecycles, and the process of globalization. In such an environment, innovation is a very important factor in the success and achievement of competitive advantage. In fact, the institutionalization of the culture of innovation in the organization is the secret of the survival of local institutions in the growing global competition. The present research studies the effect of organizational culture (humanist and achievement-oriented) on innovation with the mediating role of employee happiness. The research method of the paper is descriptive-correlative and practical based on the objective. The data gathering tool is a questionnaire and the statistical population of the research was Hamedan province Jihad Agriculture employees. The sample size was 90 people according to Cochran formula, and a questionnaire was used to collect data. Data was analyzed using structural equation modeling technique and Smart PLS software. Results showed that humanistic organizational culture has a positive and meaningful effect on innovation directly and indirectly through the mediating variable of employee happiness. Achievement -oriented culture affects the innovation only indirectly through happiness. On the other hand, happiness in the work environment has a positive and significant effect on innovation.
    Keywords: Achievement-Oriented Organizational Culture, Humanistic Organiz-ational Culture, Innovation, Employee Happiness
  • Seyed Najmoddin Mousavi *, Farjam Zare Pages 161-187
    This study aimed to investigate the role of political behaviors on the hypocritical behaviors regarding the mediating effect of spirituality. The study is practical in terms of purpose and it is descriptive survey in terms of data collection. The research population includes employees of agricultural jihad of Fars province. 154 employees were selected as sample using simple random sampling method. The research data was collected through standard questionnaires. Data was analyzed by structural equation modeling and SPSS 21 and AMOS 23 software. The results show that political behaviors have a significant positive effect on the hypocritical behaviors. Also the findings show that spirituality has a significant negative effect on the hypocritical behaviors. Political behaviors can decrease hypocritical behaviors through spirituality. In addition, research findings indicate that passive behaviors have the most effect on hypocritical behaviors. According to the tested model, among spirituality dimensions, spiritual needs have the greatest effect in reducing hypocrisy behaviors.
    Keywords: Political Behaviors, Spirituality, Hypocritical Behaviors, Organiz-ational Politics