فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 7-8 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرویز داودی، مهدی ذوالقدری صفحات 1-25
    در نظریات اقتصادی رابطه تنگاتنگی بین نرخ بهره و نرخ تورم حاکم است. طی سال های اخیر نیز یکی از سیاست های مطرح، کاهش نرخ سود علی الحساب بانکی با هدف کاهش تورم، افزایش سرمایه گذاری و در نتیجه کاهش بیکاری در کشور بوده است.در این پژوهش، به بررسی رابطه فوق در اقتصاد ایران برای دوره زمانی 1388-1339 پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا سهم هزینه های مالی به عنوان یکی از هزینه های تولید برای شرکت های فعال در بازار بورس سهام ایران محاسبه و نشان داده شد که در حدود 50-15 درصد از هزینه های تولید را هزینه های مالی تشکیل می دهند، همچنین سهم هزینه های مالی در تولید ناخالص داخلی برآورد شد که این سهم در حدود 38-33 درصد GDP بود. سپس به منظور بررسی رابطه علیت بین این دو متغیر از روش «جوهانسون-جوسیلیوس و تصحیح خطا » استفاده شد و این نتیجه به دست آمد که رابطه علی بین این دو متغیر در ایران از نرخ سود علی الحساب تسهیلات بانکی به نرخ تورم به صورت یک طرفه است و در نتیجه با توجه به سهم بالای هزینه های مالی در هزینه های بنگاه ها می توان با کاهش نرخ سود علی الحساب تسهیلات بانکی، نرخ تورم (ناشی از آن) را کاهش داد.
    کلیدواژگان: نرخ بهره، نرخ تورم، رابطه فیشر، هزینه های مالی
  • محمدعلی کفایی، حسام الدین قاسمی صفحات 27-58
    برای کنترل یا مهار تورم باید عوامل موجد آن شناسایی شود. نتایج مطالعات درباره عوامل موجد تورم متفاوت یا حتی ناسازگارند، زیرا بر نگرش خاص پژوهشگر استوارند. در این مقاله برای پرهیز از افتادن در چنین گردابی، از روش میانگین گیری بیزی استفاده گردید. ابتدا 350 هزار معادله رگرسیونی (بر اساس داده های 1387-1353) برآورد و معلوم شد که نرخ رشد نقدینگی اثر مثبت و معنی داری بر تورم ایران دارد و عوامل غیرپولی نیز بر آن موثرند (تورم در ایران صرفا یک پدیده پولی نیست).
    برای اطمینان از درستی نتایج، فرایند میانگین گیری بیزی با 2 بار تغییر در تنها فرض اولیه (اندازه انتظاری مدل از 8 به 10 و سپس به 12) تکرار (در مجموع 1190 هزار معادله رگرسیونی برآورد) شد.
    کلیدواژگان: تورم اقتصادی، عدم اطمینان مدل، رویکرد بیزی، میانگین گیری بیزی، شکنندگی
  • محمد نوفرستی، زهره سلیمیان صفحات 59-79
    اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها و اصلاح نرخ حامل های انرژی موجب خواهد شد تا بسیاری از تولیدکنندگان با استناد به افزایش قیمت نهاده های تولیدی در زیربخش های اقتصادی و به تبع آن افزایش هزینه های تولید و افزایش قیمت تمام شده محصولات تولیدی خود، خواستار افزایش قیمت این محصولات شوند. لذا هدف اصلی این مقاله بررسی اثرات طرح هدفمندی یارانه های نهاده برق بر قیمت تمام شده محصول در زیربخش های صنعتی است. در همین راستا و به جهت افزایش اعتبار نتایج، برآورد توابع هزینه لگاریتمی متعالی در چارچوب رویکرد پانل سیستمی طی دوره 1375 تا 1386 در زیربخش های 23 گانه صنعت ایران به تفکیک کدهای ISIC به انجام رسیده است. طبق نتایج ناشی از این پژوهش میانگین کشش هزینه ای نیروی کار، برق و سرمایه در سطح 23 کد ISIC صنعتی به ترتیب 0.16-، 0.32- و 0.52- حاصل شده است. ضمن آنکه به طور مشابه میانگین کشش های قیمتی متقاطع نیروی کار و برق 0.51و سرمایه و برق 0.84- می باشد. همچنین افزایش قیمت عوامل تولید از جمله برق سبب افزایش هزینه های تولید و در نتیجه کاهش تولید در زیربخش های مختلف می گردد، به عنوان نمونه افزایش 1 درصدی قیمت برق به طور متوسط سبب کاهش 0.009 درصدی تولید می شود. همچنین افزایش 1 درصدی قیمت برق در سال 86 ، بین 0.03 تا 0.06 درصد هزینه های متوسط تولید را متاثر می سازد. تغییرات هزینه های متوسط تولید در بخش تولید فلزات اساسی بیشترین و در بخش هایی همانند بازیافت یا توتون و تنباکو کمترین است.
    کلیدواژگان: هزینه برق، زیربخش های ISIC صنعت، پانل سیستمی، طرح هدفمندسازی یارانه ها
  • حسن گلمرادی، عباس عرب مازار، فرهاد دژپسند صفحات 81-115
    کاهش نرخ بیکاری و دستیابی به تورم غیر فزاینده از جمله اهداف مهم و کلیدی سیاستگذاران اقتصادی است. بنابراین اندازه گیری نرخ بیکاری همراه با تورم غیر فزاینده (نایرو) و هسته تورم از اهمیت خاص برخوردار است.
    در این مقاله نرخ بیکاری همراه با تورم غیر فزاینده (نایرو) و هسته تورم به صورت همزمان و در چارچوب یک نگرش ساختاری برای اقتصاد ایران اندازه گیری می شود. در این رابطه، نایرو به عنوان جزئی از نرخ بیکاری واقعی که در بلند مدت با تورم ناهمبسته است، و هسته تورم نیز بخشی از تورم واقعی که اثر میان مدت و بلندمدتی بر تولید و اشتغال ندارد، تعریف شده است.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که مبادله تورم و بیکاری در چارچوب منحنی فیلیپس کوتاه مدت و بلندمدت مرسوم با توجه به داده های آماری کشور مورد تایید قرار نمی گیرد. نرخ بیکاری نایرو و هسته تورم بر خلاف تصور اولیه مفهوم ثابت زمانی نداشته بلکه در طول زمان متغیر هستند. نایرو و هسته تورم برآورد شده در این مقاله، تفاوت بسیار اساسی و چشمگیر با نرخ بیکاری و نرخ تورم واقعی ندارد که گویای ماهیت ساختاری و بلندمدت بودن پدیده بیکاری و تورم در اقتصاد ایران است.
    کلیدواژگان: نایرو(NAIRU)، هسته تورم، خودرگرسیون برداری ساختاری، بیکاری، تورم، منحنی فیلیپس
  • پرویز محمدزاده، فخری سادات محسنی زنوزی، غلامحسین رهنمای قراملکی صفحات 118-148
    همه کشورها ارتقای بهره وری را به عنوان یکی از راهکارهای مهم تامین رشد اقتصادی و افزایش رقابت پذیری صنایع، مورد توجه قرار داده اند، طوری که کشورهای صنعتی و توسعه یافته، بخش چشمگیری از رشد تولید خود را از این طریق به دست آورده اند. در این مقاله، تاثیر سرمایه انسانی بر بهره وری کل عوامل تولید در صنایع متوسط و بزرگ ایران طی دوره زمانی 1374 الی 1386 بررسی شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از نرم افزارDEAP ، شاخص مالم کوئیست (به عنوان شاخصی برای بهره وری کل عوامل)، تغییرات کارایی ناشی از مدیریت، و از مقیاس و تغییرات فناوری برای صنایع متوسط و بزرگ کشور محاسبه شده، سپس با استفاده از روش پانل پویا (روش AB) به تحلیل تغییرات شاخص مالم کوئیست در ارتباط با تغییرات کارایی ناشی از مدیریت، تغییرات کارایی ناشی از مقیاس و تغییرات تکنولوژی پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تغییرات بهره وری صنایع متوسط و بزرگ کشور طی دوره مورد بررسی بیشتر متاثر از بهبود کارایی فناوری و بهبود کارایی ناشی از مدیریت به عنوان سرمایه انسانی بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، بهره وری کل عوامل تولید، شاخص مالم کوئیست، پانل پویا، صنایع متوسط و بزرگ ایران
  • فرهاد خداداد کاشی، سینا هشترخانی صفحات 149-174
    هدف این مقاله بررسی تاثیر تغییرات درآمد سرانه، قیمت مواد غذایی و یارانه غذایی بر کالری دریافتی افراد در مناطق شهری ایران طی سال های 1363 تا 1387 است و به این منظور از تکنیک های اقتصادسنجی و مدل خودرگرسیون برداری ((VAR، هم انباشتگی، توابع عکس العمل آنی، تحلیل واریانس)) و رهیافت هم انباشتگی استفاده شده است.
    طبق یافته های این پژوهش، رابطه بلندمدت بین متغیرهای مدل وجود دارد و شوک هایی که موجب کاهش درآمد خانوارهای شهری و کاهش یا حذف یارانه غذایی شوند، اثار منفی شدیدی بر میزان کالری دریافتی خانوارها خواهد داشت.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، کالری دریافتی، خودگرسیون برداری، یارانه غذایی، VAR، هم، انباشتگی، توابع عکس العمل آنی، تحلیل واریانس، مدل تصحیح خطای برداری
  • حسین اصغرپور، فیروز فلاحی، الناز تلسچی صفحات 183-222
    با توجه به اینکه سیاست های پولی یکی از ابزارهای مهم در اختیار سیاست گذاران است، چگونگی تاثیرگذاری این ابزار بر متغیرهای کلان اقتصادی در شرایط مختلف اقتصادی از اهمیت بسزایی برخودار است. لذا، در پژوهش حاضر تلاش شده است با استفاده از تکنیک مارکوف سوئیچینگ و داده های سری زمانی فصلی طی دوره 1387:2-1367:1 اثرات نامتقارن شوک های پولی بر قیمت در ادوار تجاری اقتصاد ایران بررسی شود. در این راستا، شوک های مثبت و منفی پولی و ادوار تجاری اقتصاد ایران با استفاده از مدل مارکوف سوئیچینگ استخراج شده و سپس در چارچوب مدل های اقتصادسنجی با بهره گیری از روش هم انباشتگی جوهانسن- جوسیلیوس نامتقارن بودن اثرات این شوک ها بر قیمت در شرایط مختلف اقتصادی بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در طول چرخه های تجاری، میزان تاثیرگذاری شوک های مثبت پولی بر سطح قیمت ها متفاوت از شوک های منفی پولی است. طوری که تاثیر شوک های مثبت پولی هم در دوران رونق و هم در دوران رکود اقتصادی بر قیمت بیشتر از شوک های منفی پولی است. از این رو می توان چنین بیان کرد که استفاده از نتایج هر گونه مدل های خطی در سیاستگذاری عاری از ایراد نیست و بانک مرکزی بایستی در اتخاذ سیاست های پولی به این مسئله توجه نماید تا بتواند کارایی سیاست های اتخاذ شده را حداکثر نماید.
    کلیدواژگان: شوک های پولی، اثرات نامتقارن، اقتصاد ایران، مارکوف - سوئیچینگ، ادوار تجاری
  • علی اکبر خسروی نژاد * صفحات 223-243
    مدل‏های مالکیت اتومبیل، از دیرباز مورد توجه اقتصاددانان و برنامه‏ریزان در حوزه حمل و نقل بوده است. هدف مقاله حاضر تحلیل رفتار خریداران اتومبیل نو بر اساس رویکرد داده های‏ خانوار است، لذا تابع احتمال خرید اتومبیل تصریح شده و با استفاده از روش لاجیت برای سال 1387 در مورد داده های خام بودجه خانوار برآورد شده است. سپس مدل شبیه‏سازی برون نمونه‏ای شده و میزان تقاضای کل بازار اتومبیل نو برای دوره 1390-1388پیش‏بینی شده است.
    نتایج نشان می‏دهد که درآمد حقیقی خانوار، نسبت شاغلان، نسبت دانش‏آموزان، سن سرپرست خانوار، تعداد افراد بالای 20 سال در خانوار و متغیر مجازی شهر-روستا دارای اثرات معنی‏داری بر الگوی انتخاب خرید خودروی نو توسط خانوار است. در میان متغیرهای توضیحی بیشترین اثر متعلق به متغیر تعداد افراد بالای 20 سال در خانوار و کمترین اثر مربوط به متغیر درآمد حقیقی می‏باشد.
    کلیدواژگان: مالکیت خودرو، مدل لاجیت، خانوار، انتخاب گسسته
|
  • Parviz Davoodi, Mahdi Zolghadri Pages 1-25
    In the economic theory, there is a strong relationship between interest rates and inflation. During recent years, some of most prominent policies has been proposed to reduce the indicative profit rates in the banks with an intention to curb the prevailing inflation, enhance investment and finally the employment in the country.
    In this research, the share of financial costs was calculated as one of the production costs for active companies in Iran's stock market. It was shown that financial costs are approximately 15-50 percent of production costs. The financial costs share in the GDP was estimated about 33-38 percent of GDP.
    This paper employs Johansen-Juselius and Error-Correction Models to investigate the existence of a long-run relationship and the causality between two mentioned variables. They illustrate that the causality is from interest rate to inflation rate. Due to high proportion of financial costs in the costs of firms, interest rates can be reduced to decrease inflation.
    Keywords: Interest Rate, Inflation, Financial Cost, Fisher Effect
  • Mohammadali Cafaie, Hessameddin Ghassemi Pages 27-58
    The findings of research about determinants of inflation are different or even inconsistent, since each are based on the researcher’s point of view. In order not to face this problem, in this paper, the researchers use Bayesian averaging method. First, 350000 regression equations (based on data from 1353 to 87) were estimated and it was found that the growth rate of cash has a positive and significant effect on Iran’s inflation, and it is not just a monetary phenomenon. For confidence, the Bayesian averaging process was repeated twice with the change of the only pre-assumption of model’s size from 8 to 10 and then to 12 (1190000 equations was estimated totally)..
    Keywords: Inflation, Model Uncertainty, Bayesian Approach, Bayesian Averaging, Fragility
  • Mohammad Noferesti, Zohreh Salimian Pages 59-79
    A substantial rise in the price of electricity, which took place within the subsidy reform program of the year 2011 in Iran, led to a heavy increase in production costs. This rise of production costs is expected to induce a considerable impact on the industrial output. The main goal of this study is to estimate the effects of increased electricity prices on the production costs and output of 23 industrial subsectors in the Iranian Economy. To this end, a multifactor translog cost function, with three factors of production, namely electricity, labor and capital, are adopted and estimated within a panel system framework. The impacts of any price liberalization on electricity demand depends on the price elasticity. However, income elasticity of demand is of crucial importance, especially for developing countries like Iran. Empirical results show that labor, electricity and capital demand are not price sensitive and their price elasticity’s are calculated as -0.16, −0.32 and -0.52. While the results indicate the existence of substitution possibilities between electricity and labor, electricity–capital inputs are complementary. This means that changes in electricity prices have an impact on labor demand and investment demand. Moreover, a 1% increase of electricity price leads to a -0.009% decrease of output and a 1% increase of electricity price causes the average cost of production to increase. This covers a range for 0.03% in recycling to 0.06% in basic metals sector.
    Keywords: Multifactor Translog Cost Function, Panel System, Subsidy Reform Program, ISIC Code
  • Hassan Golmoradi, Abbas Arabmzar, Farhad Dejpasand Pages 81-115
    Low unemployment rate and access to Non-Accelerating inflation rate are considered as key targets for policy makers. Thus, measuring the Non-Accelerating inflation rate of unemployment (NAIRU) is very important.
    In this paper, we investigate the NAIRU and core inflation with a structural approach in which the two factors respond to each other simultaneously. The NAIRU is defined as a component of the real unemployment rate that is uncorrelated with inflation in the long run. In addition, the core inflation is defined as a component of real inflation that is uncorrelated with output and unemployment in medium and long run.
    The findings of this paper shows that the trade-off between inflation and unemployment rate as predicted by traditional short and long run Philips Curve theory cannot be confirmed by the statistical data. Contrary to the primary conception, NAIRU and core inflation rate are time-varying and not fixed.
    In This paper, also, there is no difference between NAIRU and core inflation with real unemployment and inflation respectively. That is, unemployment and inflation rate phenomena in Iranian economy have long term and structural nature.
    Keywords: NAIRU, core inflation, Structural VAR, unemployment, Inflation, Phillips curve
  • Parviz Mohammadzadeh, Fakhri Sadat Mohseni Zonouzi, Gholamhossein Rahnomay Gharamaleki Pages 118-148
    Productivity improvement as one of the important strategies of ensuring economic growth and increasing competitiveness of industries is considered by all countries. So that industrial and developing countries have obtained a considerable part of their production growth in this way. In this study, the effect of human capital on total factor productivity of Iranian medium and large industries is investigated over the period of 1995-2007. First Malmquist TFP index, management efficiency changes, scale efficiency changes and technological changes were measured for the industry using DEAP software. Then Malmquist index changes in relation to management efficiency changes, scale efficiency changes and technological changes have been analyzed using dynamic panel methods (method AB). Research findings suggest that changes in productivity of medium and large industries have been most affected by the performance improvement, and technological and management changes.
    Keywords: human capital, Total Factor Productivity, Malmquist Index, Dynamic Panel, Iranian Medium, Large Industries
  • Farhad Khodadad Kashi, Sina Hashtarkhani Pages 149-174
    This paper investigated the impacts of per capita income, food prices and food price subsidies on per capita calorie intake of Iranian urban Individuals. Using the Vector Autoregressive model for the years 1984-2008, a long run relationship was found between the above mentioned variables. The results also showed that shock to the income of individuals and decreasing the food price subsidies adversely affected the calorie intake of Iranian urban households.
    Keywords: Food Security, Calorie intake, Food Subsidy, VAR, Impulse Response Function, Variance Decomposition, Vector Error Correction
  • Hossein Asgharpur, Firouz Fallahi, Elnaz Talischi Pages 183-222
    One of the most important subjects of macroeconomic is the manner in which monetary socks affect macroeconomic variables, including the price level. In addition, the manner in which monetary shocks affect the price level in various economic conditions is very important in adopting a policy to study these effects, Markov-Switching models are used to test for asymmetric effects of monetary shocks on the price over the period 1988:2- 2008:3.
    The results show that the effects of positive monetary shocks on price is higher than the effects of a negative one. That is, the monetary shocks have an asymmetric effect on the price level in recession and boom and hence, the policy makers, special central bank of Iran, must take this into account.
    Keywords: Monetary Shocks, Asymmetric Effects, Business Cycle, Markov, Switching, price
  • Aliakbar Khosravinejad * Pages 223-243
    Modeling household automobile ownership choices is a key component of travel behavior research and car demand analysis and forecasting. This article analyses the behavior of new car buyers based on household data. Therefore, the model of buying a new car was specified and estimated by logit method on raw household budget data for 1387. Then, the market demand for new cars has been simulated and forecasted for the period 1388-90 based on out of the sample prediction of the model.
    Results show that household's real income, number of employed in household, the number of students per household, the age of household head, number of household members over 20 years, and dummy variable for urban/rural have a significant effect on buying a new car by the member of household. Among the explanatory variables, the number of people over 20 years has the largest effect and the household's real income has the lowest effect on new car ownership.
    Keywords: Car Ownership, Logit Model, Household, Discrete Choice