فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 11-12 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز داودی *، سمیرا قاسمی نسب صفحات 1-43
    نابرابری تورمی مبین رویارویی خانوارهای دارای مخارج مصرفی متفاوت با نرخ های تورم مختلف است . مقاله حاضر از دو بخش عمده تشکیل شده است: بخش اول، محاسبه نابرابری تورمی و بخش دوم، تاثیر این نابرابری بر توزیع مخارج گروه های شغلی. برای بررسی وجود نابرابری از سه روش شکاف ثروت مدارانه، تحلیل توصیفی CPI خانوارها(ضریب چولگی)و تورم گروه های اجتماعی اقتصادی(گروه شغلی سرپرست خانوار) استفاده می شود. به منظور دستیابی به تجزیه و تحلیل دقیق تری از شرایط تورمی و اثرات تغییرات شاخص قیمت موجود در کشور، در بخش بعدی تاثیر شاخص قیمت مصرف کننده ویژه هر گروه شغلی را بر سهم مخارج همان گروه مورد بررسی قرار می دهیم. در حقیقت هدف این مطالعه، بررسی تاثیر تورم بر نابرابری در یک کلیت نیست، بلکه مقصود متمایز کردن اقشاری است که از تورم آسیب می بینند یا از آن نفع می برند.خانوارهای مناطق شهری ایران با توجه به اینکه سرپرست خانوار در کدام یک ازگروه های شغلی قرار دارد، تقسیم بندی شده اند. یافته ها حاکی از وجود نابرابری تورمی بین خانوارها در گروه های شغلی متفاوت در مقاطع زمانی است، هرچند روند این نابرابری طی زمان نوسانی است. به طور میانگین در دوره مورد بررسی مدیران و مقامات عالی رتبه و کارشناسان تورم کمتری را تجربه کرده اند و تاثیر این تورم (افزایش شاخص قیمت) بر سهم مخارج گروه ها از مجموع مخارج جامعه کاهنده می باشد. در بعضی گروه ها تورم موجب افزایش ارزش دارایی ها و درنتیجه افزایش ثروت فرد می شود طوری که افزایش درآمد بیش از افزایش مخارج است. در گروه هایی که با فقدان این دارایی ها مواجه هستند تورم تنها مخارج آنها را افزایش می دهد و درآمد همپای مخارج افزایش نمی یابد بنابراین گروه های پایین درآمد و ثروت از تورم متضرر می شوند. در مطالعه حاضر کارگران ساده گروهی هستند که نه تنها به طور میانگین با بالاترین تورم روبه رو هستند بلکه این تورم سهم مخارج مصرفی آنها را در این دوره افزایش داده است.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت مصرف کننده، شاخص قیمت ثروت مدارانه، شاخص قیمت مردم مدارانه، نابرابری تورمی، نابرابری درآمد و ثروت
  • محمد نوفرستی *، زهرا نوروزی صفحات 44-62
    سرمایه گذاری به لحاظ نقشی که در افزایش ظرفیت های تولیدی جامعه و افزایش سطح تولید، درآمد و اشتغال دارد از اهمیت ویژه ای در تحلیل های اقتصادی برخوردار است. به همین جهت همواره اقتصاددانان در تلاش بوده اند تا متغیرهای تاثیرگذار بر سرمایه گذاری را شناسایی کنند. نظریه نئوکلاسیک سرمایه گذاری تاکید ویژه ای بر نقش هزینه استفاده از سرمایه در تشکیل سرمایه ثابت دارد. این مقاله با بهره گیری از مبانی نظری نئوکلاسیکی سرمایه گذاری جرگینسون سعی دارد میزان تاثیرگذاری هزینه استفاده از سرمایه بر سرمایه گذاری بخش خصوصی را در اقتصاد ایران تعیین نماید. از آنجا که نااطمینانی و نرخ استفاده از ظرفیت های تولیدی عوامل مهم دیگر تاثیرگذار بر سرمایه گذاری بخش خصوصی هستند، این متغیرها نیز در کنار هزینه استفاده از سرمایه در تابع سرمایه گذاری بخش خصوصی در نظر گرفته شده است. نتایج تجربی به دست آمده به روش همجمعی و الگوی خود رگرسیون گسترده وقفه (ARDL) موید نظریه نئوکلاسیکی سرمایه گذاری جرگینسون برای اقتصاد ایران است و نشان می دهد که یک درصد افزایش در هزینه استفاده از سرمایه به 86/0 درصد کاهش در سرمایه گذاری بخش خصوصی منتج می شود. در عین حال، یک درصد افزایش در شاخص نااطمینانی فضای کسب و کار سبب می شود تا سرمایه گذاری بخش خصوصی 06/0 درصد کاهش داشته باشد. چنانچه نرخ استفاده از ظرفیت های تولیدی یک درصد کاهش داشته باشد، سرمایه گذاری بخش خصوصی با 4/3 درصد کاهش مواجه خواهد شد. نتایج حاصل از برآورد الگوی تصحیح خطا(ECM) نشان می دهد که سرعت تعدیل به سمت تعادل بلندمدت نسبتا سریع است به گونه ای که حدود 80 درصد از خطای تعادل بلندمدت در هر دوره تعدیل می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، هزینه استفاده از سرمایه، نرخ استفاده از ظرفیت های تولیدی، همجمعی، الگوی ARDL، الگوی تصحیح خطا(ECM)
  • حسین صمصامی *، فروغ اسماعیلی صدرآبادی صفحات 64-87
    در این مقاله، اثر افزایش قیمت حامل های انرژی به همراه پرداخت نقدی بر توزیع درآمد در اقتصاد ایران بررسی شده است. شاخص نشان دهنده وضعیت توزیع درآمد ضریب جینی است. نخست با فرض عدم تاثیر افزایش قیمت حامل های انرژی بر رشد اقتصادی، تورم و اشتغال و نیز با استفاده از دهک های مختلف درآمدی خانوار سال 1387، افزایش قیمت حامل های انرژی بر هر دهک محاسبه و سپس با پرداخت نقدی یارانه، ضریب جینی محاسبه شده است. نتایج نشان داد که افزایش قیمت حامل های انرژی توام با پرداخت نقدی، موجب کاهش ضریب جینی می شود. سپس به منظور بررسی کامل اثر افزایش قیمت حامل های مزبور بر توزیع درآمد، با استفاده از معادلات همزمان، اثرات مستقیم و غیرمستقیم این افزایش بر رشد اقتصادی، تورم و اشتغال توام با پرداخت نقدی بر ضریب جینی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ضریب جینی افزایش می یابد؛ به عبارت دیگر، این گونه هدفمندسازی یارانه ها توام با پرداخت نقدی، موجب نامتعادل تر شدن توزیع درآمدها خواهد شد.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، ضریب جینی، قیمت حامل های انرژی، الگوی معادلات همزمان، شبیه سازی
  • تیمور محمدی، حمید ناظمان، علی اصغر سالم * صفحات 80-119
    این مقاله به برآورد خالص زیان رفاهی ناشی از انحصار در صنعت خودروی سواری ایران می پردازد. بدین منظور از داده های ترکیبی 6 بنگاه خودروسازی طی سال های 1386-1379 و نیز از روش لیبنشتاین و کومانور (1969) که علاوه بر لحاظ ناکارایی تخصیصی (مثلث رفاه)، آثار رفاهی ناشی از ناکارایی X را نیز در محاسبات لحاظ می نماید؛ استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که هزینه های رفاهی ناشی از عملکرد x با لحاظ آثار رفاهی ناشی از ناکارایی تخصیص این صنعت حدود 7/1 درصد از ارزش تولید ناخالص داخلی سال 1386 بوده است.
    کلیدواژگان: هزینه رفاهی انحصار، ناکارایی تخصیص، ناکارایی X، تابع هزینه ترانسلوگ، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، صنعت خودروی سواری
  • محمد نبی شهیکی تاش *، اسمعیل قلی پور بلسی صفحات 120-142
    هدف محوری این مقاله تخمین قدرت بازاری بر اساس الگوی تغییرات حدسی با استفاده از معادلات ساختاری در صنعت نساجی ایران است. برای این منظور 9 صنعت فعال زیرمجموعه صنعت نساجی بر اساس کد چهار رقمی ISIC طی سال های 1387-1375، بررسی شده و از داده های پانل برای تخمین مدل استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که قدرت بازاری در 6 صنعت زیرمجموعه صنعت نساجی معنادار است. به گونه ای که بیشترین ضریب تبانی مربوط به «صنعت آماده سازی و ریسندگی الیاف» و کمترین آن مربوط به «صنعت تولید گلیم و زیلو» است. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که اندازه اقتصادی همه صنایع مورد بررسی معنادار است و بیشترین اندازه اقتصادی مربوط به صنعت تولید قالی و قالیچه و کمترین آن مربوط به صنعت جوراب بافی است.
    کلیدواژگان: صنعت نساجی، ساختار بازار، قدرت بازاری، اندازه اقتصادی، معادلات ساختاری
  • ریحانه خانی *، زهرا نصراللهی صفحات 145-172
    نقش و اهمیت مفاهیمی چون « نوآوری» و«خلاقیت» در شکل گیری اقتصادهای دانش بنیان بر کسی پوشیده نیست. تحولات اخیر در دنیای اقتصاد نشان می دهد که در صورت عدم توجه به رشد نوآوری و خلاقیت، فاصله کشورهای پیشرفته و در حال توسعه افزایش یافته و در صورت همراه شدن با تحولات علمی موفقیت توسعه پایدار تسریع می شود. از آنجایی که یکی از ابزارهای زمینه ساز رشد خلاقیت و نوآوری در یک کشور حمایت از حقوق مالکیت فکری است، شناخت عوامل اقتصادی تاثیرگذار بر حقوق مالکیت فکری، به عنوان یکی از عوامل موثر بر حقوق مالکیت فکری، می تواند به سیاست گذاران این حوزه در راستای انتخاب سیاست های مناسب کمک کند، بدین سبب این مقاله به دنبال بررسی و شناخت عوامل اقتصادی موثر بر حفاظت از حقوق مالکیت فکری است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی سرانه و عضویت در سازمان جهانی تجارت اثر مستقیم بر حقوق مالکیت فکری در هر دو نمونه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه دارد. متغیر آموزش درکشورهای توسعه یافته و متغیر درجه بازبودن تجاری در کشورهای در حال توسعه از جمله عوامل اثر گذار بر حقوق مالکیت فکری به شمار می رود.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، تولید ناخالص داخلی، سازمان جهانی تجارت، داده های ترکیبی
  • محمود محمودزاده *، سمیه صادقی، ثریا صادقی صفحات 174-191
    هدف این مقاله، شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر شدت انرژی در صنایع تولیدی ایران با تاکید بر ویژگی های صنایع طی دوره زمانی 86-1374 با استفاده از روش پانل پویا (GMM) است. نتایج نشان می دهد هر یک از شاخص های شدت سرمایه بری، شدت کاربری، شدت تعمیرات بری، شدت صادرات بری، شدت سرمایه گذاری فاوا اثر مثبت و معنادار بر شدت انرژی دارند. شدت واردات تکنولوژی نیز اثر مثبت بر شدت انرژی دارد که به لحاظ آماری معنادار نمی باشد. همچنین آیتم های خطی و غیر خطی اندازه صنعت، اثر منفی و معنادار بر شدت انرژی دارند. به عبارت دیگر، رابطه یکنواخت کاهشی بین اندازه صنعت و شدت انرژی برقرار است. علاوه بر آن، قیمت انرژی اثر منفی و معنادار بر شدت انرژی دارد.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، قیمت انرژی، ویژگی های صنایع، الگوی GMM
|
  • Parviz Davoodi *, Samira Ghasemi Nasab Pages 1-43
    Inflation inequality indicates the encounter of households with different consumption expenditure, with various inflation rates. The present article is composed of two main sections. The first section deals with the calculation of inflation inequality, and the second section concerns the effect of this inequality on the distribution of expenditure of occupational groups. To examine the presence of inequality, three methods of plutocratic gap, descriptive analysis of the CIP of households (skewness coefficient), and inflation in socio-economic groups (the occupational group of householders) are utilized. In order to achieve a more accurate analysis of the inflation situation and the effects of changes in current price index in Iran, the effects of the consumer price index of each occupational group on the share of the expenditures of the same group will be studied in the next section. In fact, the present article aims to distinguish between the classes which suffer from inflation and the classes which benefit from it, rather than examine the effects of inflation on inequality as a whole. Households in urban areas of Iran are divided, based on the occupational group that the householder belongs to. The findings of the study indicate that there is an inflation inequality between households in different occupational groups, in different periods of time; however, this trend oscillates in different periods of time. On average, in each period, managers, high-ranking officials and specialists experience less inflation, and the effect of this inflation (increase in price index) on groups’ expenditure share of the expenditures of the whole society has been decreasing. In some groups, inflation causes an increase in the value of assets, and consequently the wealth of these people increases, in a way that the increase in the income is bigger than the increase in the expenditure. Groups which lack such assets only experience an increase in their expenditure, and their income does not increase in line with their expenditure. Therefore, the groups with a low income and a small wealth suffer from inflation. In the present study, unskilled workers constitute a group which faces the highest level of inflation, and whose share of consumption expenditure increases as a result of inflation in this period as well.
    Keywords: Price Indices, Plutocratic Index, Democratic Index, Inflation Inequality, Distribution of Income, Wealth
  • Mohammad Noferesti *, Zahra Norouzi Pages 44-62
    In analyzing economic activities, investment is considered to be a very important variable due to its role in increasing production capacity, income and employment. It is for this reason that economists have always tried to identify the variable that affect private investment. Classic theory of investment consider the rate of user cost of capital as an important factor in shaping fixed capital formation. This paper, with the aid of Jorgenson's classical theory of investment tries to determine the impact of user cost of capital on private investment in the Iranian economy. As uncertainty and capacity utilization rate are also important in deciding how much to invest. This two variables are also added in the investment function.
    Empirical result obtained using co-integration and ARDL approach, confirms Jorgenson's neoclassical theory of investment for the Iranian economy. The results show that one percent increase in the user cost of capital reduces private investment by 0.86 percent. Moreover, one percent increase in uncertainty index causes private investment to reduce by 3.4 percent. Results obtained from estimating Error Correction Model (ECM) show that the speed of adjustment towards long-run equilibrium is relatively fast. Almost 80 percent of disequilibrium error is adjusted in each period.
    Keywords: private investment, User Cost of Capital, Capacity Utilization Rate, Co, integration, ARDL, Error Correction Model (ECM)
  • Hossein Samsami *, Forough Esmaeily Sadrabadi Pages 64-87
    This article reviews the increasing energy prices with cash paid on income distribution in Iran's economy. Gini coefficient is an indicator of the income distribution. First, assuming no impact of energy price increases on economic growth, inflation and employment and using different deciles of household income for 1387 year, energy price increases on each of the deciles calculated and then, with cash subsidies, the Gini coefficient is calculated. Results show the effect of increasing energy prices with direct cash payments, the Gini coefficient is reduced.
    In order to fully evaluate the effects of energy price increases on income distribution, using simultaneous equations, direct and indirect effects of these increases on economic growth, inflation and employment, together with cash payment on the Gini coefficient were examined. The results showed that the Gini coefficient increases. In other words, such subsidies with targeted cash payments, the income distribution will become more unbalanced.
    Keywords: income distribution, Gini Coefficient, Energy Prices, the Simultaneous Equations Model, Simulation
  • Teimour Mohammadi, Hamid Nazeman, Ali Asghar Salem * Pages 80-119
    In the literature on economic growth, foreign trade is regarded as a growth factor since it is an effective factor in forming a country’s economy and is capable of influencing all economic sectors. Among different foreign trade approaches, such as export and import, development of non-oil exports is one of the most important economic and political issues which enjoys top priority not only for the sake of absorbing foreign currency, but in terms of providing employment opportunities in the country.
    In this paper, the main discussion is around the analysis of the growth effect of non-oil exports on the domestic non-oil GDP growth and also export growth in separate sectors of agriculture and industry on domestic GDP of these sectors during 1974-2009 using Feder growth model in Iran.
    The findings of the study show that non-oil exports of Iran have no significant effect on the growth of non-oil GDP. It is also seen that agricultural export has no meaningful effect on its GDP growth, while it is not benefitting from the export of other non-oil sectors and oil exports. While GDP of industrial sectors is influenced by the exports of this sector, it is also benefiting from the exports of non-oil sectors and oil exports, among which the effect of other non-oil sector’s exports surpasses the other two sectors.
    Keywords: Non, oil export, Non, Oil Gross Domestic Product, Iran, Industrial Export, Agricultural Export
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash *, Esmail Gholipoor Balassi Pages 120-142
    This study attempts to examine market power based on conjectural variation in textile industry with structural approach. It selected 9 subsector of ISIC code over 1996-2008. The technique of analyzing is Panel data. Results of this paper show that there is market power in 6 subsectors. Highest and lowest coefficients of collusion are related to “Fiber preparation and Spinning industry” and “Kelim industry”, respectively. The economies of size are significant for all subsectors. Higher economy size is related to Carpet and Rug subsector, which equal to 178.51. Lowest is related to Hosiery subsector which is equal to 4.56.
    Keywords: Market Power, Market Structure, textile industry, Economies of Size, Structural Equations
  • Reyhaneh Khani *, Zahra Nasrollahi Pages 145-172
    Importance of concepts like "innovation" and "creativity" in the formation of knowledge based economies is abvious. Recent developments in the world economy shows that in the absence of innovation and creativity growth, the gap between developed and developing countries enhanced but scientific developments accelerete the success of sustainable development. Since one of the tools of creativity and innovation growth in a country is intellectual property rights protection, Identification of economic factors impacting on intellectual property rights, as one of the factors that affect intellectual property rights, can help policy makers to select the appropriate policy in this area. Thus, this paper seeks to identify economic factors affecting the protection of intellectual property rights. The results suggest GDP per capita and membership in the WTO have direct impact on intellectual property rights, in both developed and developing countries . Education in developed and trade openness in developing countries, has direct impact on the intellectual property rights.
    Keywords: Intellectual Property Rights, GDP, World Trade Organization, Panel Data
  • Mahmoud Mahmoudzadeh *, Somaye Sadeghi, Soraya Sadeghi Pages 174-191
    This paper identifies major determinants of energy intensity in Iranian industries concentrating on industries Characteristic using GMM method, during 1374-86. The findings show that the capital intensity, labour intensity, repaired intensity, exported intensity and ICT intensity have positive and significant effect on energy intensity. Although, technology imported intensity has positive effect on energy intensity that is not significant. Likewise, both linear and non- linear items of industry size have positive and significant effect on energy intensity. Also, energy price affect on energy intensity negatively, as expected.
    Keywords: Energy Intensity, Energy Price, Industries Characteristic, GMM Method