فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، زمستان 1396)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فردین مرادی منش *، خدیجه باباخانی صفحات 7-17
    مقدمه
    سرطان پستان یکی از شایع‏ترین سرطان‏ها در بین زنان است. ابتلا به سرطان پستان می‏تواند افراد را مستعد مشکلات روان‏شناختی کند و از خودکارآمدی و کیفیت زندگی آنها بکاهد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش از طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش ‏آزمون- پس ‏آزمون با گروه گواه استفاده شد. با استفاده از نمونه‏ گیری در دسترس از بین زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه‏کننده به بخش سرطان بیمارستان امام خمینی شهر تهران تعداد 32 آزمودنی انتخاب شدند. سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 2 ساعته تحت گروه درمانی شناختی-رفتاری قرار گرفت، اما گروه گواه مداخله‏ ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدی شرر و فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی ویر و شربورن (SF-36) بودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها: نتایج نشان داد گروه آزمایش و گواه از لحاظ متغیرهای خودکارآمدی و کیفیت زندگی تفاوت معنی‏داری با یکدیگر دارند (001/0>P). به ‏طوری که کیفیت زندگی و خودکارآمدی زنان مبتلا به سرطان گروه آزمایش که تحت گروه درمانی شناختی- رفتاری قرار گرفته بودند به طور معناداری بیشتر از کیفیت زندگی و خودکارآمدی زنان گروه گواه بود (001/0>P).
    نتیجه‏ گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که گروه درمانی به شیوه شناختی-رفتاری می‏تواند بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، گروه درمانی شناختی، رفتاری
  • عصمت سادات هاشمی *، شهپر حقیقت، آسیه الفت بخش، تکتم بهشتیان، فاطمه ساری، اکرم سادات سجادیان صفحات 18-28
    مقدمه
    با افزایش روز افزون استفاده از نمونه‏ برداری سوزنی (CNB) Core Needle Biopsy تحت هدایت تصویربرداری، استفاده از نمونه‏ برداری به روش جراحی کاهش یافته و امکان تشخیص بافتی ضایعات پستان را فراهم کرده است. در بسیاری از موارد این ضایعات خوش‏خیم و در بعضی موارد به عنوان ضایعات پیش سرطانی گزارش می‏شوند. در این موارد پس از برداشت ضایعه به روش جراحی احتمال افزایش وخامت یا upgrade شدن به سرطان وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی میزان upgrade شدن این ضایعات و عوامل مرتبط با آن طراحی شده است.
    روش مطالعه
    در یک مطالعه گذشته‏نگر اطلاعات پرونده بیمارانی که از ابتدای سال 93 تا انتهای سال 95 در بخش رادیولوژی کلینیک پستان جهاد دانشگاهی تحت انجام CNB قرار گرفته بودند و گزارش پاتولوژی آنها مبین یکی از ضایعات پیش سرطانیAtypical Ductal Hyperplasia (ADH)، Sclerosing Adenosis (SA)، Flat Epithelial Atypia (FEA) Papillary Lesion (PL) بوده و تحت انجام جراحی قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفت. میزانupgrade شدن و عوامل مرتبط با آن مثل اندازه ضایعه، سن بیمار، سابقه فامیلی سرطان پستان و روش انجام CNB در نرم افزار SPSS وارد و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 208 بیمار با گزارش پاتولوژی ضایعات پیش سرطانی وارد مطالعه شدند. میانگین سنی بیماران 6/44 سال بوده و در آنالیز انجام شده بیشترین میزانupgrade شدن در PL وADH به ترتیب 4/20% و 25% بوده و در ضایعات SA وFEA این میزان صفر بوده است. نتایج آنالیز بیانگر ارتباط سن بیمار (0/038p=) و اندازه ضایعه (0/001 p=) باupgrade شدن ضایعات بود.
    نتیجه ‏گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که با افزایش سن بیمار و اندازه ضایعه احتمالupgrade شدن به سرطان افزایش می‏یابد و در ضایعات PL وADH این احتمال بسیار بالاتر از ضایعاتSA و FEA است. بنابراین به‏نظر می‏رسد در بیماران با سن بالاتر و اندازه توده بزرگتر توصیه به برداشتن کامل ضایعه با جراحی جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان منطقی می‏باشد. انجام مطالعات اختصاصی در مورد هر یک از ضابعات، نتایج قطعی‏ تری را به‏ دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ضایعات پیش سرطانی، نمونه برداری سوزنی
  • شهربانو کیهانیان، مهسا حسین زاده، بهروز قلی زاده، مریم ذاکری حمیدی * صفحات 29-36
    مقدمه
    سرطان پستان شایع‏ترین نوع سرطان در بین زنان ایرانی و مهم‏ترین علت مرگ و میر آنان محسوب می‏شود. درمان با ماستکتومی می‏تواند با اختلالات خلقی مانند افسردگی همراه باشد. با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا در این مطالعه به بررسی فراوانی افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی شده بپردازیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 100 بیمار مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی شده مراجعه‏کننده به بخش انکولوژی بیمارستان امام سجاد رامسر و کلینیک خصوصی اونکولوژی تنکابن از سال 1395 تا 1396 مورد مطالعه قرار گرفتند. در مطالعه حاضر از روش نمونه‏گیری در دسترس استفاده شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک انجام شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم‏افزار آماری SPSS نسخه 24 و آزمون‏های کای اسکوار و فیشر و تی مستقل استفاده شد. همچنین سطح معناداری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها: از لحاظ مرحله‏ بندی سرطان پستان، 10 نفر (10%) در مرحله I، 41 مورد (41%) در مرحله II، 32 مورد (32%) در مرحله III و بیماری 17 مورد (17%) در مرحله IV بودند. میانگین نمره افسردگی در بیماران 127/10±24/12 بود. نمرات افسردگی در 56 نفر (56%) بین 0 تا 13، در 20 نفر (20%)، 14 تا 19، در 18 نفر (18%) بین 20 تا 28 و در 6 نفر (6%) بین 29 تا 63 بود. نمرات افسردگی با نوع ماستکتومی (0/646=P)، مرحله بیماری (0/623=P)، سن (0/109=P)، وضعیت تاهل (0/416=P)، شغل (0/192=P) و حمایت مالی (0/121=P) ارتباط آماری معنی‏ داری نداشت.
    نتیجه‏ گیری: نتایج مطالعه ما نشان داد حدود 45% از بیماران مبتلا به سرطان پستان که تحت ماستکتومی قرار گرفته‏ اند، درجاتی از افسردگی را تجربه می‏کنند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، افسردگی، مطالعات مقطعی، ماستکتومی، زنان
  • زهرا دهقانی، ماه گل توکلی *، فریبرز مکاریان صفحات 37-46
    مقدمه
    سرطان پستان دومین سرطان شایع در جهان است. شیمی درمانی به عنوان یکی از راه های درمان این بیماری موجب طیف وسیعی از علایم و عوارض جانبی می شود. بنابراین پژوهش حاضر به ارزیابی حافظه بیماران مبتلا به سرطان پستان قبل و بعد از شیمی‏ درمانی پرداخته است.
    روش بررسی
    جامعه ی آماری پژوهش علی– مقایسه ای حاضر، شامل کلیه زنان مراجعه‏کننده با بیماری سرطان پستان به بیمارستان سیدالشهدا در استان اصفهان در سال 1395 می باشند. در این پژوهش 40 نفر با استفاده از نمونه‏گیری در دسترس از بین جامعه آماری انتخاب شدند، که در دو مرحله قبل و بعد از شیمی‏ درمانی مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع ‏آوری داده ها از شاخص حافظه فعال ویرایش چهارم هوش وکسلر ((Wechsler memory scale، آزمون حافظه دیداری Rey، حافظه شنیداری Rey، حافظه روزمره و برای تحلیل داده ها با توجه به اینکه پیش فرض نرمال بودن داده ها رعایت نشده است، به جای آزمون پارامتریک t وابسته از آزمون ناپارامتریک ویلکاکسون استفاده شده است. سپس داده ها با برنامه22 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها: نتایج نشان داد بین میانگین و انحراف معیار حافظه دیداری تاخیری قبل از درمان (71/20±76/7) و بعد از درمان (85/16±77/6)، حافظه شنیداری فوری قبل از درمان (50/59±85/11) و بعد از درمان (65/53±63/11) و حافظه شنیداری تاخیری قبل از درمان (42/57±99/5) و بعد از درمان (87/52±02/11) بیشترین تفاوت وجود دارد. نتایج آزمون ویلکاکسون تفاوت آماری معناداری بین میانگین نمرات حافظه دیداری و شنیداری در مرحله قبل و بعد از شیمی درمانی را نشان داد (0/001P<).
    نتیجه‏ گیری: با توجه به یافته های پژوهش حاضر که نشان‏ دهنده نقص هایی در حافظه بیماران مبتلا به سرطان پستان بر اثر شیمی‏ درمانی بوده است. پیشنهاد می گردد مداخلات روان‏شناختی به منظور بهبود این مشکلات در کنار درمان پزشکی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، شیمی درمانی، حافظه
  • سیروس احمدی طوسی *، حسین قیومی زاده، جواد حدادنیا صفحات 47-57
    مقدمه
    در حال حاضر، سرطان پستان از شایع‏ترین بیماری های زنان است. دسته ‏بندی دقیق تومور سرطان پستان نقش کلیدی را در امر تشخیص پزشکی ایفا می کند. متخصصین به دنبال روش های بهینه جهت بهبود تشخیص این تومور می‏ باشند.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبکه عصبی مبتنی بر جغرافیای زیستی ارایه گردیده که با استفاده از آنالیز اجزای اصلی در مرحله آماده ‏سازی و بروز رسانی همزمان وزن‏ها موفق به دسته‏بندی داده ها به عنوان خوش‏ خیم یا بدخیم می گردد. جهت ارزیابی الگوریتم ارایه شده از داده های بانک اطلاعاتی ویسکانسین استفاده شده است.
    یافته ها: دقت تفکیک در حالت عادی یعنی حالتی که از آنالیز اجزای اصلی و الگوریتم بهینه سازی استفاده نشده و تنها شبکه عصبی با نسبت 70-30 داده های آموزش به تست مورد استفاده قرار گیرد، 2/97% است. با بکارگیری آنالیز اجزای اصلی و کاهش 9 ویژگی به 8 ویژگی دقت به 5/98 می رسد. نهایتا با استفاده از الگوریتم بهینه سازی جغرافیای زیستی همراه با اعتبار سنجی ضربدری 10 گانه دقت به 100% رسیده که به میزان قابل توجهی از نتایج بدست آمده از مطالعات دیگر موفق ‏تر است.
    نتیجه‏ گیری: استفاده از این الگوریتم می‏تواند عملکرد شبکه عصبی را بهبود دهد. مقایسه روش ارایه شده با حالت بهینه نشده و در حالتی که فقط ازPCA و شبکه عصبی استفاده شده است، عملکرد بهینه این روش را نشان داد. نتایج حاکی از آن است که مدل ارایه شده در این مقاله دقت بسیار بالایی در تفکیک داده های سرطان پستان دارا می باشد و می توان از آن جهت تشخیص نهایی این سرطان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی جغرافیای زیستی، آنالیز اجزای مستقل، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، الگوریتم پس انتشار
  • طیبه خسروی علیا، سید رضا فلاح چای * صفحات 59-68
    مقدمه
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان است که تاثیر نامطلوبی بر زندگی زناشویی و پایین آمدن سطح کیفی زندگی مبتلایان می گذارد. سرطان یک عامل فشارآور زوجی است بنابراین ضرورت دارد نسبت به آن واکنش نشان دهند. ازاین رو، این پژوهش با هدف بررسی رابطه مقابله زوجی و کیفیت زناشویی در زنان مبتلابه سرطان پستان انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد و نمونه مورد بررسی شامل 132 زن متاهل مبتلا به سرطان پستان که از مراکز درمانی سرطان پستان شیراز به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند، می باشد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت زناشویی (ژانگ، ژو و تی سانگ، 2012)، مقابله زوجی (بودنمان، 2008) و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین راهبردهای مقابله زوجی با استرس با کیفیت زناشویی در زنان متاهل مبتلابه سرطان پستان، رابطه ی معنادار وجود دارد (01/0p<، 79/0=r) و راهبردهای مقابله زوجی با استرس توانسته اند به صورت مثبت و معناداری متغیر کیفیت زناشویی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که راهبردهای مقابله زوجی با استرس در کیفیت زناشویی زنان متاهل مبتلابه سرطان پستان نقش موثری ایفا می نماید. بنابراین با توجه به رابطه مثبت مقابله زوجی با کیفیت زناشویی، هرچقدر زوجین بتوانند با همدیگر همکاری کرده و باهم و در کنار هم به مقابله با استرس ناشی از ابتلا به سرطان بپردازند به همان نسبت کیفیت زناشویی شان ارتقاء خواهد یافت.
    کلیدواژگان: کیفیت زناشویی، مقابله زوجی، سرطان پستان
|
  • Fardin Moradi Manesh *, Khadijeh Babakhani Pages 7-17
    Introduction
    Breast cancer is one of the most common cancers among women. Breast cancer can predispose people to psychological problems and reduce their self-efficacy and quality of life. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive behavioral group therapy on self-efficacy and quality of life in women with breast cancer.
    Methods
    This research utilized a pre-test and post-test semi-experimental design with a control group. A total of 32 subjects were selected from women with breast cancer presenting to Imam Khomeini Hospital in Tehran. They were then randomly assigned to experimental and control groups (n=16 for each group). The experimental group received a cognitive-behavioral group therapy for eight sessions of two hours, but the control group did not receive any intervention. The research instruments were Sherer Self-efficacy Questionnaire and Short Form of Ware and Sherbourne Quality of Life Questionnaire (SF-36). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results showed that the experimental group and the control group had a significant difference in terms of self-efficacy and quality of life (P
    Conclusion
    The results of this study showed that cognitive-behavioral group therapy can affect the self-efficacy and quality of life in women with breast cancer.
    Keywords: Breast Cancer, Self, efficacy, Quality of Life, Cognitive, behavioral Group Therapy
  • Esmat Hashemi *, Shahpar Haghighat, Aseie Olfatbakhsh, Toktam Beheshtian, Fateme Sari, Akram Sajadian Pages 18-28
    Introduction
    The increasing use of percutaneous imaging guided core needle biopsy (CNB) has reduced the application of excisional biopsy for assessment of breast lesions. Most often, lesions are reported as benign and sometimes as precancerous. In these cases, it is possible that the lesion is upgraded to malignant after excisional biopsy. This study aimed to evaluate upgrading rate in these lesions and the related factors.
    Methods
    We conducted a retrospective study of medical records of patients who received CNB in the radiology department of Iranian Breast Cancer Research Center between March 2014 and March 2017, were reported as Atypical Ductal Hyperplasia (ADH), Sclerosing Adenosis (SA), Flat Epithelial Atypia (FEA) Papillary Lesion (PL).
    Results
    A total of 208 patients had a diagnosis of precancerous lesions and entered the study. The patients’ mean age was 44.6 years (range: 22–61 years). The highest upgrading rate was in papillary lesions (20.4%) and atypical ductal hyperplasia (25%) while this rate was zero in sclerosing adenosis and flat epithelial atypia lesions. Data analysis indicate the significant correlation of tumor size and age with upgrade rate (p= 0.001 and p= 0.038, respectively).
    Conclusion
    Our study showed that upgrading rate increases with increasing age and tumor size. This rate is much higher in PL and ADH as compared to SA and FEA. Therefore, it is recommended that the tumor be excised in older patients and larger tumors to prevent cancer. In order to achieve more accurate results, specific studies for each lesion are required.
    Keywords: Breast Cancer, Precancerous Lesions, Core Needle Biopsy
  • Shahrbanoo Keihanian, Mahsa Hossein Zadeh, Behroz Gholizadeh, Maryam Zakerihamidi * Pages 29-36
    Introduction
    Breast cancer is the most prevalent type of cancer among Iranian women as well as the most important cause of their death. Mastectomy can be associated with mood disorders such as depression. Given the significance of the issue, we addressed the prevalence of depression in patients with breast cancer undergoing mastectomy.
    Methods
    This cross-sectional study enrolled 100 patients with breast cancer undergoing mastectomy presenting to the oncology ward of Imam Sajjad Hospital in Ramsar and Tonekabon's Oncology Clinic in 2016. Convenience sampling technique was used. The data were collected using Beck Depression Inventory (BDI). Moreover, the data were analyzed in SPSS software version 24 using Chi-square, Fisher test and independent t-test. Furthermore, the significance level was set at less than 0.05.
    Results
    The stage of breast cancer was reported as I in 10 (%10), II in 41 (%41), III in 32 (%32), and IV in 17 (%17) cases. The mean score of depression was 12.24 ± 10.127 in the patients. Depression scores were 0-13 in 56 patients (%56), 14-19 in 20 patients (%20), 20-28 in 18 patients (%18), and 29-63 in 6 patients (%6). Depression scores had no significant relationship with the type of mastectomy (P=0.664), staging (P=0.623), age (P=0.109), marital status (P=0.416), occupation (P=0.192) and financial support (P=0.121).
    Conclusion
    Our results revealed that about %45 of patients with breast cancer undergoing mastectomy experienced some degree of depression.
    Keywords: Breast Cancer, Depression, Cross, sectional Studies, Mastectomy, Women
  • Zahra Dehghani, Mahgol Tavakoli *, Fariborz Mokarian Pages 37-46
    Introduction
    Breast cancer is the second most common cancer in the world. Chemotherapy as one of the treatments for this disease causes a wide range of symptoms and side effects. Therefore, the present study assessed the memory of patients with breast cancer before and after chemotherapy.
    Methods
    The statistical population of this comparative research included all women presenting to Sayyid al Shohada Hospital in Isfahan 2016. Forty people, selected through convenience sampling method, were examined before and after chemotherapy. They were assessed through the working memory subscale of Wechsler Intelligence Scale, Rey Visual Memory Test, Rey Auditory Memory Test and, Everyday Memory Test. As the data, distribution was non-normal, nonparametric Wilcoxon test is used instead of the t-dependent parametric test. For data analysis. Data were analyzed in SPSS 22.
    Results
    The results showed that the highest difference existed between before and after treatment in the mean and standard deviation of delayed visual memory before treatment (71.75 ± 76.7) and after treatment (85.66 ± 77.6), hearing impairment immediately before treatment (50.11 ± 85.11) and after treatment (63.53 ± 63.11) and delayed auditory memory before treatment (95.5 ± 57.5) and after treatment (87.52 ± 02.11). The results of Wilcoxon test showed a significant difference between the mean scores of visual and auditory memory before and after chemotherapy (P
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the defects in the memory of patients with breast cancer were due to chemotherapy. It is recommended that Psychological interventions be applied along with medical treatment for improving these problems.
    Keywords: Breast Cancer, Chemotherapy, Memory
  • Cyrus Ahmadi Toussi *, Hossein Ghayoumi-Zadeh, Javad Haddadnia Pages 47-57
    Introduction
    Breast cancer is the most common cancer in women. Accurate classification of breast cancer has a key role in medical diagnosis. Hence, researchers seek optimized methods to improve tumor diagnosis.
    Methods
    The current study presents bio-geographical based optimization neural network for classifying data as benign and malignant using principal component analysis in preprocessing stage and updating weights concurrently. The presented algorithm was assessed using the data from Wisconsin databank.
    Results
    Classification accuracy in a normal state, that is, without applying principal component analysis and an optimization algorithm, and applying only neural network at a ratio of %70 to %30 from training and testing set is %97.2. Accuracy reaches %98.5 after applying principal component analysis and decreasing features from nine to eight. Finally, using bio-geographical based optimization algorithm with a 10-fold cross validation, accuracy reaches %100, which is significantly more successful than other similar studies.
    Conclusion
    Applying this algorithm can optimize the performance of the neural network. The optimal performance of this method is revealed by comparing the proposed method with the non-optimized method and the approach which used only PCA and neural network method. The results suggest that the method presented in this paper had a high accuracy in classifying breast cancer data and can be used for its diagnosis.
    Keywords: Bio, geographical Based Optimization, Principal Component Analysis, Multi, layer Perceptron, Back Propagation Method
  • Tayebe Khosravi Olya, Reza Fallahchai * Pages 59-68
    Introduction
    Breast cancer is the most common type of cancer among women, which has adverse effects on marital life and reduces patient’s quality of life. Cancer is a dyadic stressor, therefore, it is necessary for couples to react to it. Hence, this research aimed to investigate the relationship between dyadic coping and marital quality in women with breast cancer.
    Methods
    This descriptive correlational study recruited a sample of 132 married women with breast cancer from the breast cancer clinics of Shiraz, who voluntarily participated in the study. The instruments used to collect the data included the Chinese Marital Quality Scale (Zhang, Xu, & Tsang, 2012), Dyadic Coping Inventory (Bodenmann, 2008), and demographic characteristics questionnaire.
    Results
    The results revealed a significant relationship between dyadic coping strategies and marital quality stress in married women with breast cancer (p
    Conclusion
    The results showed that dyadic coping strategies play an important role in marital quality of married women with breast cancer. Therefore, given the positive relationship between dyadic coping and marital quality, couples experience higher marital quality as they cooperate more to deal with the stress associated with cancer.
    Keywords: Marital Quality, Dyadic Coping, Breast Cancer