فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 75 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 75 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر ترک زاده، مسلم امیری طیبی، قدرت الله محمدی* صفحات 5-30

    با توجه به نقش و اهمیت مدیریت جهادی در شرایط حساس کنونی و دهه پیشرفت و عدالت، تدوین الگوی مدیریت جهادی مبتنی بر بیانات مقام معظم رهبری به عنوان الگوی مدیریتی اسلامی- ایرانی پیشرفت، ضروری به نظر می رسد. در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل مضمون و تشکیل شبکه مضامین، تلاش شد جهت تدوین الگوی مدیریت جهادی (مضمون فراگیر)، به عنوان الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، پس از مطالعه و مبنا قرار دادن بیانات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) طی سال های 1369 تا 1393، و استناد به آیاتی از قرآن کریم و فرازهایی از نهج البلاغه در کنار بیانات ایشان، مفاهیم استخراجی در سه بعد ارزشی- نگرشی، رفتاری- عملکردی و ویژگی های مدیریتی (مضامین سازمان دهنده)، با 39 مضمون پایه ، بعدشناسی و تدوین گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که برخی از مهم ترین مولفه های الگوی مدیریتی اسلامی- ایرانی پیشرفت در بعد ارزشی- نگرشی شامل دوراندیشی، واقع گرایی، عدالت محوری، ولایت مداری، دین محوری، مردم مداری و توجه به آرمان های انقلاب اسلامی؛ در بعد رفتاری- عملکردی شامل توکل، تواضع و فروتنی، ساده زیستی، سعه صدر، اخلاص و تعظیم شعائر اسلامی؛ و در نهایت در بعد ویژگی های مدیریتی شامل استفاده از تمام ظرفیت ها، حرکت مبتنی بر علم و درایت، مشارکت گروهی، صبر و استقامت، استفاده از نیروهای متعهد و متخصص، برنامه ریزی، ارتباطات سازنده، قانون مداری، اولویت بندی و توانمندسازی کارکنان است.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فرهنگ جهادی، مقام معظم رهبری، تحلیل مضمون
  • عباس بابایی*، احمد باصری، مهدی ناظمی اردکانی، حجت الله مرادی صفحات 31-62

    هیات های مذهبی به عنوان یکی از ارکان اصلی قدرت نرم در نظام جمهوری اسلامی ایران دارای کارکرد اصلی که توسعه فرهنگ شیعی و عاشورایی است و کارکردهای فرعی شامل کارکرد فرهنگی، مذهبی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی و هنری است. این تحقیق با هدف ارائه راهبردهای تقویت کارکردهای هیات های مذهبی با رویکرد ارتقاء قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران فراهم شده است. به لحاظ روش شناسی از نوع مطالعات کاربردی و نمونه آماری تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر انتخاب گردید برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل از روش خبرگی استفاده گردید. ماتریس ارزیابی موقعیت هیات های (نمودار space) نشان دهنده وضعیت تهاجمی خفیف است و در پنج سال آینده این موقعیت به فعال شدید در خواهد آمد. نتایج تحقیق نشان داد که باید با تقویت محتوای عزاداری و آموزش مداحان، سخنرانان و دست اندرکاران هیات ها از فرصت ها و نقاط قوت موجود نهایت بهره برداری را به عمل آورده و با تبیین اهمیت موضوع از ایجاد انحرافات و کج روی ها و آسیب های موجود در هیات های مذهبی جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: کارکردگرایی، هیات های مذهبی، قدرت نرم، ماتریس سوات، راهبردهای تقویت
  • سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی*، محمد سعید ایوبی صفحات 63-88

    زیرساخت های ذهنی و روان شناختی کارآفرینان، زمینه ساز اقدامات موفق یا ناموفق آن ها در آینده ی کاری است که در این میان، دانشجویان به عنوان افراد دارای پتانسیل های بالقوه راه اندازی کسب و کار، نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر نگرش به کسب و کار در میان دانشجویان بسیجی تهیه شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی و نحوه گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است که برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته در میان دانشجویان بسیجی دانشگاه های تهران استفاده گردید. نتایج نشان می دهد طبق آزمون فرضیه ها؛ تاثیر تمامی 10 عامل در نگرش به کسب و کار تائید شد. برای تعیین مهمترین عوامل، رتبه بندی با روش تاپسیس گروهی فازی صورت گرفت که نتایج رتبه بندی نشان می دهد، حمایت سپاه پاسداران از فرهنگ کارآفرینی، سابقه مسئولیت داشتن در بسیج، توانمندی های فنی دانشجویان بسیجی، رشد و پرورش در خانواده کارآفرین و روابط اجتماعی خوب و تعامل با دیگران، 5 عامل مهم تر می باشند.

    کلیدواژگان: نگرش، کسب و کار، کارآفرینی، دانشجویان بسیجی، تاپسیس گروهی فازی
  • تیمور محمدی*، عباس شاکری، مهدی تقوی، مهدی احمدی صفحات 89-120
    از مهمترین ویژگی های ذکر شده برای اقتصاد مقاومتی، تاب آور بودن اقتصاد است. تاب اوری اقتصادی مفهوم نسبتا نوظهور در پژوهشهای اقتصادی است که جهت شاخص سازی و سنجش، نیاز به تبیین و تحلیل مفهومی دارد. این مقاله با استفاده از روش تحلیل مضمون به بررسی تعاریف و پژوهشهای داخلی و خارجی موجود پرداخته و در نهایت مفهوم تاب آوری اقتصادی و ابعاد و مولفه های آنرا احصا کرده است. بر این اساس تاب آوری اقتصادی را می توان «ظرفیت یا توانایی اقتصاد در حفظ عملکرد تخصیص بهینه منابع در مواجهه با نااطمینانی های اقتصادی» تعریف کرد. آمادگی و برنامه ریزی جهت مواجهه، مقاومت و مقابله در برابر اثرات منفی، بازیابی و بهبود از اثرات منفی و سازگاری(تطبیق) با شرایط جدید ابعاد تاب آوری اقتصادی می باشند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، نااطمینانی، تحلیل مضمون
  • مهدی قائمی اصل*، سید علی حسینی ابراهیم آباد، سید مهدی مصطفوی صفحات 121-145

    سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی توسط رهبر معظم انقلاب، با رویکردی جهادی و با هدف تامین رشد و بهبود شاخص های اقتصادی و دست یابی به اهداف سند چشم انداز بیست ساله ارائه شده است. نگاهی به بندهای 3، 4، 6، 10، 11، 13، 14، 15 و 19 سیاست های کلی اقتصادی مقاومتی در کنار ادراک دقیق واقعیت اقتصادی ایران که حاکی از افزایش معضلات اقتصادی نظیر تورم و رکود اقتصادی است، بر اهمیت و ضرورت بهره گیری ظرفیت ها و فرصت ها و هم چنین برنامه ریزی علمی و راهبردی در چارچوب سیاست های ابلاغی می افزاید. این فرضیه وجود دارد که تحریم های اقتصادی اثر معناداری بر روی هر دو شاخص تورم و بیکاری دارد. در این پژوهش با استفاده از روش علیت سیائو رابطه علیت تحریم های اقتصادی با رکود تورمی طی دوره 1375 تا 1393 در ایران مورد آزمون قرار گرفته است. به همین منظور از فلیتر میان گذر کریستیانو-فیتزگرالد[1] برای استخراج جزء سیکلی (نوسانی) درآمدهای نفتی به عنوان شاخص تحریم های اقتصادی و از مجموع نرخ های بیکاری و تورم به عنوان نماینده رکود تورمی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که یک رابطه علی معنادار از سوی نوسان درآمدهای نفتی با رکود تورمی در ایران وجود دارد. به عبارت دیگر، بروز نوسان درآمدهای نفتی (به عنوان نقطه اثر اصلی اعمال تحریم های اقتصادی)، باعث و مشدد رکود تورمی در ایران است. بنابراین تمرکز ویژه بر کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی به عنوان زمینه ساز اصلی تاثیرگذاری تحریم های اقتصادی و مهم ترین نقطه ضعف درونی اقتصاد ایران، می تواند به گونه ای موثر، مانع از تاثیرگذاری تحریم های اقتصادی و بروز رکود تورمی شود. [1] - Christiano-Fitzgerald

    کلیدواژگان: رکود تورمی، تحریم های اقتصادی، شاخص فلاکت، اقتصاد مقاومتی، علیت سیائو
  • علی اکبر حافظیه، یونس گلی*، مصطفی علمی مقدم صفحات 147-168

    اقتصاد ایران در سال های اخیر به دلیل بی ثباتی درآمد ارزی، رشد اقتصادی منفی را تجربه کرده است، در همین راستا یکی از سیاست های اصلی اقتصاد مقاومتی، ایجاد ثبات در درآمد ارزی و تنوع سازی صادرات بوده اند، مطالعه حاضر با استفاده از داده های اداره گمرک، مرکز آمار و بانک مرکزی برای دوره زمانی 1371 تا 1394 و با روش حداقل مربعات دو مرحله ای به بررسی عوامل موثر بر تنوع سازی صادرات با تاکید بر بندهای اقتصاد مقاومتی می پردازد، نتایج حاصل از برآورد الگو نشان می دهد که تلاطم بازار ارز، نسبت تسهیلات غیردولتی و تحریم باعث کاهش تنوع پذیری صادرات می شوند، اما سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تولید ناخالص داخلی منجر به افزایش تنوع پذیری صادرات می شوند. بنابراین برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی، کاهش تلاطم بازار ارز، هدایت و بیمه تسهیلات به بخش های دارای نوآوری، افزایش سرمایه گذاری مستقیم خارجی، افزایش کیفیت تحصیلات و ارتباط موثر دانشگاه و صنعت لازم و ضروری است

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تنوع سازی صادرات، ثبات درآمد ارزی، روش حداقل مربعات دو مرحله ای
  • محمدرضا مهرافشان*، احمد شعبانی صفحات 169-192

    در پژوهش حاضر میزان انطباق قراردادهای حوزه پتروشیمی با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بررسی شده است. به این ترتیب که پس از بیان مفاهیم در زمینه انتقال فناوری و اقتصاد مقاومتی، با استفاده از روش تحلیل محتوای عرفی به بررسی چند نمونه از قراردادهای پتروشیمی جهت بررسی میزان سازگاری این قراردادها با اصول اقتصاد مقاومتی پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد اگرچه به برخی از اصول اقتصاد مقاومتی در تدوین قراردادها در سطوح مختلف توجه شده است، با این حال بایستی به منظور انطباق بیشتر قراردادها با این اصول، به برخی الزامات توجه بیشتری نمود. بدین منظور باید حوزه هایی که تاثیرپذیری بیشتری از تحریم ها دارند، به دقت در قراردادها ملاحظه گردد. انتخاب طرف قرارداد به گونه ای باشد که علاوه بر توانایی گسترش فناوری، امکان ارتباط پایدار طرفین برقرار باشد و امکان بومی سازی و انتقال فناوری به داخل، از طریق توسعه ارتباطات خارجی  وجود داشته باشد. به منظور کاهش هزینه مذاکره و چانه زنی بهتر است از شرکتهایی که درهردو بخش بالادست و پایین دست پتروشیمی فعال هستند استفاده شود تا یکپارچگی انتقال فناوری در صنایع بالادستی و پایین دستی برقرار شده و تکمیل زنجیره ارزش شکل گیرد. بجهت پایداری مشارکت های فناورانه و کاهش آسیب پذیری و افزایش قدرت مقاومت، باید منافع طرف مقابل را نیز در قرارداد درگیر نمود که این امر از طریق سرمایه گذاری مشترک امکان پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، قراردادهای صنعت پتروشیمی، اقتصاد مقاومتی، روش تحلیل محتوا
|
  • Moslem Amiri Tayebi, Qodrat Allah Mohammadi Pages 5-30

    Considering the role and significance of jihadi management in the current sensitive situation, and decade of progress and justice, the development of a jihadi model based on the statements of the supreme leader as an Islamic-Iranian model of progress seems necessary. In the present study, attempts have been made to develop a pattern of jihadi management (comprehensive content) as an Islamic-Iranian model of progress. After studying and putting the statements of the Supreme Leader as the basis during the years 1990 to 2014, and referring to verses from the Holy Quran and excerpts from Nahj al-Balaghah, by applying the content analysis method and the formation of the content network along with his statements, the extractive concepts were developed in three dimensions of value-attitude, behavioral-functional, and management characteristics (organizing themes), with 39 basis themes. The findings of this study indicates that some of the most important components of the Islamic-Iranian model of development in terms of value-attitude dimension include foresight, realism, justice-orientedness, Velayat-madari4 ,religion-orientedness, people-orientedness and attention to ideals of the Islamic revolution. In the dimension of behavioral-functional aspects includes trust, humility and modesty, simplicity, happiness, sincerity and respect to the Islamic rituals, and ultimately in the dimension of directorial features includes the use of all capacities, the movement based on science and tact, group participation, patience and endurance, the use of dedicated and expert forces, planning, constructive communication, rule of law, prioritization, and empowering of employees.

    Keywords: Jihadi management, Jihadi culture, Content analysis
  • Abbas Babaei *, Ahmad Basery, Mehdi Nazemi Ardakani, HojatAllah Moradi Pages 31-62

    Religious missions as one of the main pillars of soft power in the Islamic Republic of Iran have a major function that is development of Shiite and Ashura culture. Their secondary functions include cultural, religious, political, social, economic, military and artistic functions. This research has conducted to provide strategies for strengthening the functions of religious missions with approach to the promotion of soft power of the Islamic Republic of Iran. In terms of methodology this research is of applied. The statistical sample of the research is selected through a targeted sampling method of 60 people. A questionnaire is used for collecting information and the method of expert is used for data analysis. The assessment matrix of the missions’ situation (the space chart) represents a slight aggressive situation, and this situation will be intensified in the next five years. The results of the research revealed that by strengthening the content of mourning and the training of Maddah’s, speakers and those involved in missions, the existing opportunities and strengths must be fully exploited, and by explaining the importance of the issue, formation of deviations, misbehaviors and injuries must be prevented in religious missions.

    Keywords: Functionalism, Religious missions, Soft power, SWAT matrix, Reinforcement strategies
  • Seyyed Amir Hossein Tayebi Abolhasani *, Mohammad Saeed Ayubi Pages 63-88

    The mental and psychological infrastructures of entrepreneurs underlie their successful or unsuccessful actions in the future of their work. But meanwhile students as individuals with potential business start-ups are no exception. This research aims to determine the factors affecting the attitude toward business among Basiji students. The research method is descriptive and data collection method is a survey method. A researcher-made questionnaire was utilized for collecting data among Basiji students in Tehran universities. The results indicate that according to the hypothesis test, the impact of all 10 factors on the attitude toward the business is confirmed. To determine the most significant factors, ranking was carried out using Fuzzy Group Topsis (FGTopsis) method. The results of the ranking indicate that the Revolutionary Guard’s supports from the culture of entrepreneurship, the history of responsibility in Basij, the technical capabilities of the Basiji students, the growth and development of the entrepreneur's family and good social relations and interaction with others are 5 more important factors.

    Keywords: Attitude, Business, Basiji students, Tehran, Fuzzy Group Tapsis (FGTapsis)
  • Teimor Mohammadi *, Abbas Shakeri, Mahdi Taghavi, Mahdi Ahmadi Pages 89-120
    The most significant characteristic mentioned for the resistance economy is the resilience of the economy. Economic Resilience is a relatively new concept in economic researches, which needs to be conceptualized and analyzed for indexing and measuring. By applying the content analysis method, this article examines the existing definitions and internal and external researches, and ultimately describes the concept of economic Resilience and its dimensions and components in detail. Accordingly, economic Resilience can be defined as "the capacity or ability of the economy to achieve the desired goals in confronting with existing system uncertainties." Preparation for confrontation, resistance to negative consequences, rapid recovery after shocks and compatibility to new conditions are dimensions of
    Keywords: Resilience, Economic resilience, resistance economy, Uncertainty, Thematic Analysis
  • Mehdi Ghaemi Asl*, Seyyed Ali Hosseini Ebrahim Abad, Seyyed Mahdi Mostafavi Pages 121-145

    The general policies of the resistance economy presented by the Supreme Leader with a jihadi approach to provide growth and improvement of economic indicators in order to achieve the goals of the 20-year vision document. A closer look at paragraphs 3, 4, 6, 10, 11, 13, 14, 15, and 19 of the general economic resistance policies along with the precise perception of the reality of Iranian economy, which suggests an increase in economic problems such as inflation and stagnation, emphasizes the importance and necessity of utilizing capacities and opportunities as well as scientific and strategic planning in the framework of announced policies. There is a hypothesis that economic sanctions have a significant impact on both inflation and unemployment. By applying the CIAO’s causality method, the causality relation of economic sanctions with inflationary stagnation during the period of 1996 to 2014 has been examined. For this reason, the Christiano-Fitzgerald filter (CF) for the extraction of cyclical component (fluctuating) of oil revenues has been used as an indicator of economic sanctions. The total rates of unemployment and inflation have been utilized as an indicator of inflationary stagnation. The results of the study reveal that there is a significant causal relationship between the fluctuating oil revenues and the inflationary recession in Iran. In other words, the fluctuation of oil revenues (as the main source of economic sanctions) triggers and intensifies a recession in Iran. Therefore, a special focus on decreasing the dependency on oil revenues as the main reason for the impact of economic sanctions and the most important weakness of the Iranian economy can effectively prevent the impact of economic sanctions and the occurrence of a recession.

    Keywords: Inflationary stagnation, Economic sanctions, Misery index, Resistance economy, CIAO's causality
  • Ali Akbar Hafezieh, Younes Goli *, Mostafa Alami Moghadam Pages 147-168

    Due to instability in foreign exchange earnings, the Iranian economy has encountered negative economic growth in recent years. For the above-mentioned reason, stability of foreign exchange earnings and diversification of exports has been one of the main policies of resistance economy. The present study uses data from the Customs House , Statistics Center and Central Bank for the period from 1992 to 2015, and applies two-stage least squares method to study the factors affecting export diversification with an emphasis on resistance economy. Results derived from model estimation show that the turmoil in the foreign exchange market, the ratio of non-governmental facilities and sanctions lead to reduction in export diversification, but foreign direct investment and GDP increase result in export diversification. Therefore, in order to achieve the goals of the resistance economy, reducing of the turmoil in the foreign exchange market, directing and providing of insurance coverage to innovative sectors, increasing of foreign direct investment, improving the quality of education and effective communication between universities and industry are essential and necessary.

    Keywords: Resistance economy, Export diversification, Stability of foreign exchange earnings, Two-stage least squares method
  • Mohammad Reza Mehrafshan *, Ahmad Shabani Pages 169-192

    In the present study, the conformity of petrochemical contracts with the general policies of resistance economy has been investigated. So, after stating concepts in the field of technology transfer and resistance economy by using a conventional content analysis method, several examples of petrochemical contracts were reviewed to determine the compatibility of these contracts with the principles of resistance economy. The results indicate that although some of the principles of resistance economy have been considered at different levels in the formation of contracts, but in order to conform more with these principles, more attention should be paid to certain requirements. For this purpose, areas in the contracts that are more affected by sanctions need to be carefully considered. Moreover, selecting the contract party must be in such a way that in addition to the ability of technology expansion, the stable relationship between the parties, domestication and transfer of technology into the country, through the development of external communications being possible. In order to reduce negotiation costs and bargaining chances, it is better to use companies that are active in both the upstream and downstream petrochemical sectors to ensure the integrity of technology transfer in upstream and downstream industries to form completion of the value chain. In order to ensure the sustainability of technological partnerships, reduce vulnerability and increase the strength of the resistance, the interests of the other party must also be involved in the contract which is possible through joint ventures.

    Keywords: Technology transfer, Petrochemical industry contracts, Resistance economy, Content analysis method