فهرست مطالب

حقوق تطبیقی (نامه مفید) - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1396)

نشریه حقوق تطبیقی (نامه مفید)
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نجادعلی الماسی، مهدی حسین زاده صفحه 3
    پدیدار شدن فرآیندهای تکنولوژی، مراودات حقوقی و روش های پرداختی را متاثر ساخته و منظر نوینی از ارتباطات را به روی بشر گشوده است. امکان صدور و انتقال سند تجاری الکترونیکی، تقاضا را برای استفاده از این اسناد گسترش داده و از طرفی چالش های جدیدی را درباره قانون حاکم بر این اسناد در محیط الکترونیکی برای قواعد حل تعارض حقوق بین الملل خصوصی ایجاد نموده است. در بسیاری از کشورها قوانین جدیدی همچون قوانین نمونه آنسیترال در پاسخ به پیدایش ارتباطات الکترونیکی تصویب و سعی نموده اند، با به کارگیری دو اصل برابری کاربری و بی طرفی رسانه ای بر این مشکل غلبه نمایند اما باز هم ممکن است، ایراداتی درباره قانون حاکم در فضای الکترونیکی ایجاد شود و برای رفع این چالش، گرایش جهانی به سمت پذیرش اصل حاکمیت اراده و در نهایت اعطای اختیار به طرفین برای تعیین حقوق فراملی بازرگانی به عنوان سیستم حقوقی حاکم بر تعهدات این اسناد است.
    کلیدواژگان: تعهدات اسناد تجاری الکترونیکی، اصل حاکمیت اراده، حقوق فراملی بازرگانی
  • لعیا جنیدی، نسترن غیاثوند قزوینی صفحه 25
    داوری به عنوان شیوه ای مسالمت آمیز برای حل وفصل اختلافات شناخته شده است که ریشه در توافق طرفین دارد و امروزه با توجه به مزایای بسیاری که رسیدگی داور نسبت به رسیدگی دادگاه های ملی دارد، روز به روز در حال گسترش است. با وجود این، موضوعاتی وجود دارد که از نظر سیستم های حقوقی قابل ارجاع به داوری نیستند یا قانونگذار شرایط خاصی برای ارجاع به داوری مقرر نموده است. بنابراین آزادی اراده طرفین در رجوع به داوری با محدودیت هایی روبروست. در این نوشتار داوری پذیری موضوعاتی که از نظر نظام حقوقی ایران قابل ارجاع به داوری نبوده یا وضعیت داوری پذیری آن ها روشن نیست، با نگاهی به مصادیق مشابه در سایر نظام های حقوقی و تاکید بر رویه قضایی محاکم ایران، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: داوری پذیری، نظم عمومی، مالکیت فکری، بورس، اصل یکصد و سی و نه قانون اساسی
  • سید محمد حسینی، امیر اعتمادی صفحه 49
    جرم مزاحمت از جرایمی است که ارتکاب آن موجبات آشفتگی خاطر و چه بسا شدید بزه دیده را فراهم می آورد، به گونه ای که در مواردی ممکن است، بزه دیده دچار نوعی حالت روانی گردد. ازاین رو می توان پذیرفت که این جرم در وهله نخست تمامیت روانی بزه دیده را هدف قرار می دهد. بر این اساس، در نظام کیفری انگلستان، هرگونه رفتار ایجادکننده مزاحمت علیه هر شخصی با لحاظ شرایطی می تواند منجر به تحقق جرم مزاحمت گردد، ضمن این که، جرم مزاحمت به طورکلی به دو نوع ساده و مشدد تقسیم می شود. بااین حال، بررسی نظام کیفری ایران نشان می دهد که قانونگذار ایرانی در زمینه جرم مزاحمت، بر ارتکاب آن علیه بزه دیدگان خاصی یا با استفاده از وسیله معینی، تمرکز کرده است. چنین رویکردی به نادیده گرفتن سایر رفتارهای ایجادکننده مزاحمت می انجامد و امکان مقابله موثر با جرم مزاحمت را فراهم نمی آورد. بنابراین مناسب آن است که قانونگذار ایرانی جرم مزاحمت را در مفهومی عام تر مورد پذیرش قرار دهد.
    کلیدواژگان: ایجاد مزاحمت، آشفتگی خاطر بزه دیده، تهاجم، تمامیت روانی
  • سید عبدالمطلب احمدزاده بزاز، محمد مهریار صفحه 73
    مسئولیت مدنی ناشی از مالکیت بر اشیا به عنوان یکی از اقسام مسئولیت ناشی از عمل غیر از آن جهت حائز اهمیت است که مواردی مانند مسئولیت ناشی از مالکیت بر بنا، اتومبیل و حیوان به عنوان پرخطرترین وسایل ایجاد مسئولیت مدنی از اقسام این نوع مسئولیت به حساب می آیند. در حقوق ایران مسئولیت مالک بنا و حیوان مبتنی بر ارتکاب تقصیری است که با کوتاهی در انجام وظیفه حفاظت و مراقبت، محقق می شود و زیان دیده ملزم به اثبات آن است، اما در حقوق مصر برای سهولت جبران خسارت زیان دیده، قانونگذار مالک اشیا را به طور مطلق مسئول جبران خسارات ناشی از مال خود دانسته است، مگر اینکه ثابت کند زیان به سبب قوه قاهره به وجود آمده است. تفاوت مبنای این دو رژیم حقوقی و مطالعه تطبیقی عوامل رفع مسئولیت مدنی در هرکدام مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، عوامل رفع مسئولیت مدنی، مالکیت بر اشیاء
  • احمد نصر اصفهانی، لیلا رئیسی صفحه 89
    برخورداری از محیط زیست سالم و به طور خاص بهره مندی از هوای پاک، یکی از دغدغه های مهم امروز و آینده بشر است. با گذری بر اسناد و معاهدات بین المللی دو رویکرد متفاوت نسبت به این موضوع را مشاهده می کنیم. در برخی از آن ها مثل منشور آفریقایی، این موضوع صراحتا به عنوان یک حق پذیرفته شده اما در برخی دیگر مثل میثاقین یا کنوانسیون اروپایی سخنی از آن به میان نیامده است. عملکرد مراجع بین المللی نیز در این خصوص دو مسیر متفاوت طی کرده است. در دسته ای از آنها، بهره مندی از هوای پاک مستقیما در قالب حق بهره مندی از محیط زیست سالم مورد بررسی قرار گرفته یا قابلیت بررسی دارد و در برخی دیگر این موضوع به عنوان چهره ای از یک یا چند حق بشری (نسل اولی یا دومی) ارزیابی شده است. در ادامه خواهیم دید که برخلاف تصور اولیه، عملکرد مراجع دسته دوم و به طور ویژه دیوان اروپایی حقوق بشر، بسیار موفقیت آمیز تر بوده است.
    کلیدواژگان: محیط زیست سالم، هوای پاک، نسل های سه گانه حقوق بشر، مراجع بین المللی، تفسیر پویا و تکاملی
  • محمد جواد نجفی، محمدهادی مفتح، محمدحسن موحدی ساوجی صفحه 107
    انتقاد، از لوازم آزادی بیان در حوزه های مختلف ازجمله در دو حوزه دین و سیاست قابل طرح است. به رسمیت شناختن منتقدان و پاسداشت حقوق آنان مهم ترین محکی است که به وسیله آن می توان پایبندی حکومتی را به حقوق انسانی شناسایی کرد. بر اساس آموزه های دینی، نقد حاکمان یا رفتار و باورهای ایشان، حق شهروندان و از جهتی دیگر تکلیف آنان به شمار می آید. این حق و تکلیف توسط افراد به صورت مستقل یا در قالب تشکل های مدنی و احزاب سیاسی یا در ساختار نهادهای سیاسی قابل اعمال است. این مقاله، ضمن بررسی مبانی دینی این حق، به مقایسه آن با حقوق بین الملل و قوانین مدون ایران پرداخته و ضمن اشاره به کاستی های اسناد بین المللی در این زمینه، به این پرسش پاسخ داده است که آیا برای انتقاد حد و مرزی شناخته شده است و در صورت ترسیم چنین مرزی، چنانچه منتقد از مرزهای انتقاد تجاوز نماید، از دیدگاه اسلام، حقوق بین الملل و حقوق داخلی، برخورد با وی چگونه تعریف شده است؟
    کلیدواژگان: حقوق منتقدان، قرآن، سنت معصومان، حقوق بین الملل، قوانین ایران
  • محمد مهدی مقدادی، نسرین نکوجوی صفحه 129
    هنگامی که دادگاه حکم مدنی صادر می کند ولی محکوم علیه داوطلبانه به اجرای آن تن در نمی دهد، اگر راهکارهای موثری در اجرای رای در پیش روی محکوم له برای الزام محکوم علیه به اجرای رای وجود نداشته باشد، رای دادگاه در عمل تبدیل به کاغذی بی ارزش می شود. از این رو وجود راهکارهای موثر برای اجرای مطلوب احکام و تامین عدالت ضروری است. راهکارهایی که ضمن توجه به ضمانت اجراهای خاص، باید از علوم موثر از جمله علم اقتصاد و ارتباطات بهره گیرد و با تجارب موفق نیز همراه گردد.
    بی گمان راهکارهای فعلی اجرای احکام مدنی در حقوق ایران ظرفیت لازم را برای ایجاد قدرت اجرایی و جلوگیری از فرار محکوم علیه مدنی از اجرای رای ندارند، بنابراین تحولاتی ضروری می نماید که از آن جمله ایجاد نظام قانونی شناسایی اموال محکوم علیه است. در کشور فرانسه با ایجاد این نظام، حکم مدنی به دلیل امکان اجرای سریع از محل اموال محکوم علیه و جلوگیری از مخفی نمودن اموال توسط وی ارزش قضایی خود را باز یافته است. بدین سان در این مقاله سعی شده است با مطالعه تطبیقی حقوق فرانسه و ایران، راهکارهای موثر اجرای احکام مدنی در هر دو سیستم حقوقی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: اجرای اجباری، اجرای داوطلبانه، اجرای جمعی، اجرای فردی، اجرای مستقیم، اجرای غیر مستقیم، توقیف، سلب حق مالکیت
  • علیرضا فصیحی زاده، اعظم حیدری صفحه 153
    ملکیت و حق از جمله مهمترین آثار اعمال و وقایع حقوقی است. نسبت و رابطه بین ملکیت و حق از مباحث مورد اختلاف فقها و حقوقدانان است. از طرف دیگر نظام های حقوقی نیز در این باره دیدگاه های متفاوتی دارند. تحلیل مفهوم و ماهیت ملکیت و حق می تواند از خلط بین این مفاهیم و آثار آن ها جلوگیری کند. در این مقاله، این پرسش مطرح شده است که ماهیت و اسباب حدوث، انتقال و زوال ملکیت و حق در حقوق ایران و فرانسه چیست؟ از نتایج تحقیق آن است که در حقوق ایران، ملکیت و حق، قسیم یکدیگرند و هیچ یک در ذیل دیگری قرار نمی گیرد. ملکیت، نوعی اضافه اعتباری بین مالک و مملوک است و وجود موضوع آن در عالم خارج لازم نیست. متعلق ملکیت می تواند عین (اعم از معین، کلی در معین و کلی فی الذمه) یا منفعت (اعم از منفعت شخص، حیوان و شیئ) باشد. حق، توانایی خاصی است که متعلق آن فعل است. این در حالی است که در حقوق فرانسه، ملکیت یکی از انواع حق است و حق رابطه حقوقی است که شخص به موجب آن بر مالی به صفت مالکیت یا ذی حق تسلط خواهد داشت. در حقوق ایران حدوث ملکیت به موجب اعمال حقوقی میسر است، اما حدوث حق به موجب واقعه حقوقی نیز صورت می گیرد و انتقال و زوال ملکیت و حق نیز به موجب اعمال و وقایع حقوقی واقع می گردد. در حقوق فرانسه حدوث، انتقال و زوال حق به موجب اعمال و وقایع حقوقی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: حق، عمل حقوقی، واقعه حقوقی
  • میرقاسم جعفرزاده، مرتضی اسدلو صفحه 173
    تلاش های بین المللی برای حمایت از حقوق مالکیت فکری با تصویب موافقتنامه جهان شمول تریپس حداکثر توان و ظرفیت خود را به نمایش گذاشت اما حتی با این همگرایی در سطح بین المللی نیز، اختلافات موجود بین کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه درخصوص سطح حمایت بین المللی از حقوق مالکیت فکری تقلیل پیدا نکرد. کشورهای درحال توسعه تصور می کردند، موافقتنامه تریپس آخرین گام نظام بین المللی در حمایت از حقوق مالکیت فکری خواهد بود. در حالی که کشورهای صنعتی تریپس را صرفا واجد استاندارهای حداقلی می دانستند. بدین ترتیب کشورهای صنعتی برای حمایت موثرتر از حقوق مالکیت فکری و اتخاذ استانداردهای حمایتی مدنظر خود، مبادرت به تغییر نظام حمایتی از موافقتنامه چندجانبه تریپس به معاهدات تجاری و سرمایه گذاری در سطح دوجانبه و منطقه ای نمودند. در حال حاضر وضعیت پیچیده ای در عرصه نرم سازی حقوق مالکیت فکری بین المللی شکل گرفته است. بررسی جهت گیری نظام بین المللی حقوق مالکیت فکری در دوران بعد از تریپس و نقد و بررسی مبانی این تحولات موضوع مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: موافقتنامه تریپس، معاهدات دوجانبه سرمایه گذاری، معاهدات منطقه ای، کشورهای توسعه یافته، کشورهای درحال توسعه
  • مهدی تلبا، علیرضا ابراهیمی صفحه 195
    اصل لزوم قراردادها یکی از اصول مهم در قراردادهاست که در همه نظام های حقوقی دنیا مورد پذیرش قرار گرفته است و به موجب آن دو طرف قرارداد ملزم به اجرای تعهدادت قراردادی خود هستند، با وجود این گاهی اوقات شرایطی پیش می آید که اجرای قرارداد را ناممکن می کند یا سبب ایجاد تغییرات اساسی در اوضاع و احوال قرارداد می گردد؛ به گونه ای که اجرای تعهدات قراردادی با دشواری زیادی همراه می شود. این حوادث را تحت عنوان معاذیر قانونی اجرای قرارداد مطالعه می کنند. از اصلی ترین نظریات معاذیر قانونی، دکترین عقیم شدن قرارداد در حقوق کامن لا، قاعده عسر و حرج در اسلام، فورس ماژور و هاردشیپ در اصول قراردادهای تجاری بین المللی(اصول یونیدروا) هستند. نظریات بیان شده، از این نظر با یکدیگر شباهت زیادی دارند که موضوع اصلی آنها، معافیت متعهد و انحلال قرارداد در مواقعی است که در نتیجه حادثه خارجی، اجرای قرارداد غیرممکن و یا به نحو چشمگیری دشوار می گردد. با توجه به شباهت های موجود بین این نظریات در این نوشتار تلاش می شود تا ضمن بررسی این نظریات، شباهت ها و تفاوت های آن ها نیز بیان شود.
    کلیدواژگان: عقیم شدن قرارداد، عسر و حرج، فورس ماژور، هاردشیپ
|
  • Nejad Ali Almasi, Mahdi Hosseinzadeh Page 3
    The appearances of technological processes have affected the legal transactions and payment methods and these processes open the novel perspectives of communications human beings. The possibility of issuance and the transfer of electronic negotiable instruments have expanded the demands for the usage of these instruments; on the other hand, in cyberspace have made new challenges to applicable law for these instruments to conflict rules of private international law. In many countries, new laws such as UNCITRAL model law codify in the response to the appearance of electronic communications and have tried to overcome this problem by applying two principles of the equality of use and media neutrality; but also, in cyberspace maybe made some objections for applicable law. For solving this problem, the global trend is toward the adoption of "Principle of Party Autonomy" and to give authorization to the parties for the determination of lex mercatoria finally as the legal system governing the obligations of these documents.
    Keywords: Obligations Electronic Negotiable Instruments, the Principle of Party Autonomy, Lex Mercatoria
  • Laya Joneidi, Nastaran Ghiyasvand Qazvini Page 25
    Arbitration is recognized as a peaceful way of resolving disputes (one of the alternative dispute resolution methods), which is based on the agreement signed by the parties. Whereas the arbitration procedure has many advantages compared with national courts, it is developing day by day. Nevertheless, there are some issues that are not referable to arbitration in terms of legal systems, or the legislator has made certain conditions for referral to arbitration. Therefore, the free will of the parties for the referral of a case to arbitration is limited by law. In this article, the issues of arbitration that are not subject to arbitration in Iran's legal system or their arbitrability are not clear, have been investigated by looking at similar subjects in other legal systems and emphasizing on the judicial precedent in Iran's courts.
    Keywords: Arbitrability, Public order, Intellectual property, Stock exchange, Article 139 of the Constitution
  • Sayyed Mohammad Hoseini, Amir Etemadi Page 49
    Harassment is an offence that its commission causes probably severe confusion of the victim, so that, in some cases, the victim may suffer some kind of psychical condition. Therefore, it can be plausible that this offence is primarily aimed the psychical integrity of the victim. Accordingly, in the English criminal system, any behaviour causing harassment against any person, with respect to some circumstances, can lead to occurring the offence of harassment, meanwhile, the offence of harassment is generally divided into two types: simple and aggravated. However, the study of the Iranian criminal system shows that the Iranian legislator has focused, in the context of the offence of harassment, on its committing against particular victims, or by using a specific tool. Such an approach would lead to neglecting other behaviours that cause harassment, and does not provide the possibility of effective fighting with the offence of harassment. Thus, it is appropriate that Iranian lawmaker accepts the offence of harassment in a more general sense.
    Keywords: Harassment, Confusion of the victim, Assault, the Person's Psychical Integrity
  • Abdolmotalleb Ahmadzadeh Bazzaz, Mohammad Mehryar Page 73
    Civil liability arising from property ownership as a kind of liability arising from other person’s action is of significance in that it includes the liability arising from ownership of buildings, automobiles and animals which are the most dangerous property causing civil liability. In Iranian law, the liability of building and animal owner arises from his fault for not taking care of them that need to be proved by suffering person. But in Egyptian law, for simplification of compensation, the owner is absolutely regarded as liable for the damage his property causes unless he can prove that the damage has been caused by a force majeure. In this research, the basic difference between these two legal systems as well as the causes excluding civil liability within them will be dealt with.
    Keywords: Civil Liability, Causes Excluding Civil Liability, Property Ownership
  • Ahmad Nasr Esfehani, Leila Reisi Page 89
    The enjoyment of a healthy environment and, in particular the enjoyment of the clean air is one of the most important concerns of human beings in today and future. By reviewing the documents and international treaties, we perceive two different approaches in this issue. In some of them, such as the African Charter, it has been expressly accepted under the title of a right, but in others, such as the European Convention or ICCPR & ICE, there is no mention of it. In this regard, the practice of international organizations has been in two different directions. According to one group of the international organizations, the enjoyment of the clean air has been studied directly in the form of the right to a healthy environment but based on the view of some others it has been assessed as one or more human rights (the first or second generations of human rights). In the following, we will see, contrary to the preliminary impression, the practice of international organizations of the second group, and particularly the European Court of Human Rights, has been much more successful.
    Keywords: Healthy Environment, Clean Air, the Triple Generations of Human Rights, International Organizations, Dynamic, Evolutionary Interpretation
  • Mohammad Javad Najafi, Mohammad Hadi Mofatteh, Mohammad Hassan Movahhed Savoji Page 107
    “Criticism” as a major manifestation of freedom of speech is a good criterion for the evaluation of the degree of democracy of political systems. In Islamic system which requires public consent at two stages of creation and continuation, “criticism of the rulers” or “criticism of their behaviours or opinions” is considered as the right or, somehow, the responsibility of the citizens. Such a right and responsibility which are understood from religious teachings may be exercised by the people independently or in the form of NGOs, civil society organizations, political parties or political organizations and the Islamic system is obliged to ensure the enjoyment and the fulfilment of the right by the citizens. In addition to examining the religious foundations of this right, this article focuses on comparing this right in international law and the Iranian law, then by considering the shortcomings of international documents in this area, it has answered the question that whether any limitation has been specified for criticism or not; and If the law has drawn a line for criticism, in case one exceeds the limits of criticism; according to Islam, international law and domestic law what is the related legal action in this matter?
    Keywords: Right of Criticism, Quran, Practice of the Infallible Imams, International Law, Islamic System
  • Mohammad Mahdi Meghdadi, Nasrin Nekujuy Page 129
    When a court issues a civil judgment, but the convicted does not execute it voluntarily, if there are no effective remedies available to winning party to bind a losing party over the execution of a sentence, the court's decision becomes in practice a worthless piece of paper, hence, effective strategies to enforce the laws and provide justice are essential. Therefore, in addition to paying attention to specific sanctions, these strategies should benefit from effective science, including economics and communications, and be accompanied by successful experiences.
    Undoubtedly, current solutions to the enforcement of civil sentences in Iran's law do not have the capacity to create executive power and prevent the convicted person from escaping from execution to satisfy the judgment. Therefore, it is necessary to make the necessary changes, including constituting a legal system for the identification of the convicted property. In France, with the establishment of this system, the civil code has found its judicial value due to the possibility of quick execution of the judgment out of the convicted person' properties and the prevention of the hiding of property by him. Thus, in this article, we have tried to study the effective strategies of the execution of civil judgments in both legal systems by a comparative study of French and Iranian law.
    Keywords: Compulsory Execution, Voluntary Execution, Collective Execution, Individual Execution, Direct Execution, Indirect Execution, Attachment, Dispossession
  • Alireza Fasihizadeh, Azam Heidari Page 153
    Ownership and right are among the most important legal effects of juridical acts and facts and different legal systems have different viewpoints on them. Relationship between the ownership and right is a disputable issue among lawyers and jurists. Analysis of the concept and nature of the ownership and right can help prevent mixing up these concepts and their legal effects. In this research, we have discussed the concept and causes of transfer and extinguishment of ownership and right in Iranian and French law. The results of this research show that in Iranian law, ownership and right are quite independently of one another and none of them is wholly covered by the other. Moreover, ownership is a contractual relationship between the owner and the owned object and its subject is not necessary to be in the outside world. Subject of the ownership can be a visible object (both specified and unspecified objects) or a type of benefit. Right is a special ability that its subject is an act. In French law, ownership is a type of right. Right is a legal relationship, through which the owner gains authority on the owned object as a proprietor or beneficiary. In Iranian law, the creation of ownership is possible through juridical acts, whereas the creation of right is possible through both juridical acts and facts. The transfer and extinguishment of the ownership and right are also done through juridical acts and facts. Similarly, in French law, all the creation, transfer and the extinguishment of right are done through both juridical acts and facts.
    Keywords: Ownership, Right, Juridical act, Juridical Fact
  • Mirghasem Jafarzadeh, Morteza Asadlou Page 173
    To protect intellectual property rights, the international efforts showed its maximum strength and capacity through ratifying the universal TRIPS Agreement. But even by this convergence at international level, struggles between developed and developing countries about intellectual property protection at international level did not decline. Developing countries believed that it would be the last pace of international intellectual property system. Developed countries, on the other hand, envisioned TRIPS only contains minimum-standards provisions. So, developed nations dissatisfied with the level of protection introduced by TRIPS and by the way, thought the multilateral regime has presented its utmost capacity by this agreement, shifted the current multilateral level to bilateral and regional agreements to transplant themselves intellectual property standards.
    Since then, lots of efforts have been made to harmonize intellectual property provisions in international stage. This multilateral approach to protect intellectual property rights began by Paris and Bern conventions and reached to its best by TRIPS agreement. Now, there is a complicated situation in international intellectual property norm-setting. What is going to happen after TRIPS agreement? Divergence or convergence? In this article, we try to answer this question by examining the origin of these changes and specify some significant results at the end.
    Keywords: TRIPS Agreement, Bilateral Investment Agreements, Regional Agreements, Developed Countries, Developing Countries.
  • Mahdi Telba, Alireza Ebrahimi Page 195
    The binding force of contract as one of the important principles of contract law is accepted in all legal systems of the world, whereby the two parties are obliged to implement their contractual commitments, However, sometimes circumstances arise that make it impossible to execute the contract or cause substantial changes in the conditions of the contract so that the performance of contractual obligations becomes difficult. These events are studied under the subject of the legal excuses of the implementation of the contract. Of the main theories of legal excuses, the doctrine of frustration of contract in common law, the rule of hardship in Islam, force majeure and hardship in the principles of international commercial contracts (UNIDROIT Principles) are at issue. The opinions expressed in this regard are very similar to each other from the point that the exemption of obligator from his commitment and the dissolution of the contract may be a result of an external event which makes the performance of the contract impossible or significantly difficult. Based on similarities between these theories in this article, this study attempts to examine the similarities and differences of these opinions.
    Keywords: Frustration of the Contract, Rule of Hardship, Force Majeure, Hardship