فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 83، پاییز 1396)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 83، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • رضا حاج منوچهری* صفحات 150-159
    زمینه و هدف
    بیماری دمانس در حال حاضر از شایع ترین بیماری های دوران پیری است. با توجه به افزایش امید به زندگی و سن افراد، شیوع این بیماری نیز افزایش پیداکرده است. استفاده از فناوری روز برای تشخیص سریع بیماری ها همواره مدنظر کارشناسان گروه پزشکی است. از سوی دیگر در تصویربرداری ساختاری اعم از CT اسکن و MRI، تغییراتی در بافت مغز ایجاد می شود که شناخت آن ها و توجه دقیق به آن ها به تشخیص بهتر کمک می کند. بدیهی است تلاش در راه شناخت دقیق تر این بیماری و علائم آن و شروع به هنگام درمان، می تواند در ارتقای سلامت اجتماع موثر باشد.
    روش بررسی
    با مراجعه به بانک های اطلاعاتی PUBMED، MEDLINE و دیگر مراجع معتبر، مقالات جدید مرتبط با عنوان مقاله جستجو و سپس بررسی شد. سپس اطلاعات لازم برداشته شد و ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    اگرچه تصویربرداری نقش اساسی در تشخیص دمانس ندارد، اما تغییرات متعددی در مغز بیماران مبتلا به دمانس ایجاد می شود که در تصویربرداری قابل شناسایی است. تعدادی از این ضایعات حتی پیش از ایجاد علائم بالینی ایجاد می شوند که شناسایی آن ها در تشخیص سریع تر بیماری کمک کننده است.
    کلیدواژگان: دمانس، CT اسکن، PUBMED، MRI
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا پرخیده، محمدرضا عبایی، کامران اکبرزاده، یاور راثی*، ساینا رفیع زاده صفحات 160-173
    زمینه و هدف
    حشره شناسی پزشکی قانونی شامل تعامل بندپایان (عمدتا حشرات) با فعالیت های قانونی است. حشرات بر روی بقایای انسانی تخم گذاری می کنند و به عنوان ماده غذایی و یا زیستگاه از آن استفاده می کنند. تکامل و توالی حشرات بر روی جسد می تواند در برآورد فاصله زمانی گذشته از مرگ، کمک شایانی در مباحث پزشکی قانونی کند. این مطالعه برای نخستین بار بر روی الگوهای توالی حشرات مهم قانونی بر روی لاشه حیوانی (جنین گوساله)، در مراحل مختلف تجزیه، طی فصول تابستان و پاییز سال 1394، در جنوب ایران (شهرستان کازرون)، برای به دست آوردن اطلاعات پایه ای انجام شد.
    روش بررسی
    در هر مطالعه یک لاشه جنین گوساله استفاده شد. ابتدا لاشه در محل انجام پژوهش ارزیابی شده و مراحل فساد تحت نظر گرفته شد. پنج مرحله از پوسیدگی متمایز گردید: مرحله تازه، بادکرده، پوسیدگی اولیه، پوسیدگی ثانویه و مرحله خشک شدگی. نمونه برداری از حشرات بالغ و نابالغ به صورت روزانه و بر اساس پروتکل هر فصل انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش، گونه های گوشت خوار، انگل و شکارچی که در پنج مرحله تجزیه لاشه در جنوب ایران (شهرستان کازرون) نقش داشتند را گزارش می دهد. تعداد گونه های شناسایی شده در مرحله اول نمونه برداری، 33 عدد بود که گونه Chrysomya albiceps از دوبالان خانواده کالیفریده، گونه غالب بوده است. تعداد گونه های شناسایی شده در مرحله دوم، 38 عدد بود، که گونه Chrysomya megacephala از دوبالان خانواده کالیفریده گونه غالب بوده است. توالی (ترتیب) کلنی در اجساد و در مناطق مختلف، در سطح خانواده، نسبتا ثابت است، اما جنس، گونه و کلنی بندپایان بسیار سازگار با محیط زیست و خاص هر منطقه جغرافیایی است.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که الگوهای توالی از گونه های حشرات در دوره های مختلف فصلی و حتی در سایت های مختلف، توالی های متفاوتی دارند. این نکات در تعیین PMI بسیار با اهمیت هستند و همچنین الگوهای توالی در سطح جنس و گونه، همراه با شاخص های محل که در آن جسد پیدا شده است، قابل پیش بینی هستند.
    کلیدواژگان: حشره شناسی قانونی، الگوهای توالی، کازرون، ایران
  • مهدی صابری*، سید مهدی مرعشی، الهام برجی، آرمیندخت احمدی، مهدی فروزش صفحات 174-189
    زمینه و هدف
    هدف این مطالعه بررسی ساختار و عملکرد بخش های منتخب روان پزشکی قانونی اروپا و مقایسه آن ها با بخش های روان پزشکی قانونی ایران بر مبنای پتانسیل و امکانات موجود در کشور است.
    روش بررسی
    ابتدا یک مطالعه کیفی به شیوه بیان تجربیات از روان پزشکان سازمان انجام و سپس ساختار بخش های روان پزشکی قانونی در کشورهای اروپایی مطالعه شد. این کار با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی، مقالات علمی و کتب مرتبط انجام و نحوه فعالیت آنان با مکاتبات انجام شده از طریق پست الکترونیک و تماس تلفنی بررسی گردید. فرم های پبت اطلاعات که شامل مواردی چون طیف خدمات ارائه شده، نحوه فعالیت ها و پتانسیل نیروی انسانی در سیستم روان پزشکی قانونی هر یک از کشورهای منتخب بود بر اساس این اطلاعات تکمیل شد.
    یافته ها
    نحوه بررسی بیماران، اقدامات درمانی و توان بخشی و مراقبت های پس از ترخیص در بیشتر کشورهای اروپایی مطالعه شده مشابه است. مشاهده رفتار و تعاملات اجتماعی بیمار، از مهم ترین ابزارهای تشخیصی به شمار می رود. تمرکز فعالیت های روان پزشکی قانونی در اروپا، بر موضوعات کیفری است: تشخیص میزان خطرناک بودن، درمان و توان بخشی مجرمان مبتلا به اختلالات روانی. امکانات تشخیصی جامع تر در روان پزشکی قانونی اروپا و وجود بیمارستان های حفاظت شده قضایی یا دپارتمان های ویژه در بیشتر کشورهای اروپایی اصلی ترین تفاوت های اساسی را با سیستم روان پزشکی قانونی ایران ایجاد می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    علیرغم وجود تفاوت هایی در نوع عملکرد سیستم روان پزشکی قانونی اروپایی، شباهت های بسیاری در شیوه معاینه و ارزیابی روانی بیماران، امکانات تشخیصی و درمانی و شیوه ارائه گزارش به دادگاه دیده می شوند. عملکرد سیستم ایرانی به سبب عواملی چون نبود امکانات بستری در بخش ویژه یا بیمارستان قضایی و ارتباط محدود با بیماران زندانی و دادگاه ها، در مقایسه با سیستم اروپایی کارایی کمتری دارد. برای بهبود شرایط، کشور ما باید اقداماتی از قبیل ایجاد بخش های ایمن در زندان ها و بیمارستان های روان پزشکی کشور، داشتن برنامه های درازمدت برای تاسیس بیمارستان ویژه، استفاده از ابزار متداول و استاندارد ارزیابی خطر و تاسیس درمانگاه های پیگیری و خانه های پرستاری برای مراقبت های پس از ترخیص بیماران انجام دهد.
    کلیدواژگان: روان پزشکی قانونی، امکانات تشخیصی، بیمارستان ایمن، اروپا، ایران
  • عباس آقابیگلویی*، زهرا موسوی، شیوا مهیزاده صفحات 190-196
    زمینه و هدف
    داروی دیگوکسین به وفور برای بیماران قلبی تجویز می شود و اوردوز اتفاقی بویژه در صورت بروز نارسایی کلیوی یا در نتیجه تداخلات داروی در این بیماران بصورت شایع رخ میدهد. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه سطح سرمی دیگوکسین با علائم مسمومیت، تعیین نقش فاکتورهای مداخله کننده مانند بیماری های زمینه ای، اختلالات الکترولیتی و متابولیک در رابطه با بروز مسمومیت و تعیین شیوع علائم قلبی و غیر قلبی مسمومیت مزمن با دیگوکسین در بیماران قلبی دریافت کننده دیگوکسین بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع موردی (Cross sectional) است که بر روی 531 بیمار مصرف کننده دیگوکسین که در بیمارستان بستری بوده اند، انجام گرفته است. اطلاعات بیمار، شامل علائم قلبی و غیر قلبی و یافته های آزمایشگاهی، به ویژه سطح سرمی دیگوگسین، از پرونده بالینی بیماران استخراج و آنالیز آماری شد.
    یافته ها
    شیوع مسمومیت با دیگوکسین در بیماران دریافت کننده این دارو تقریبا 10 درصد (531/52) بود. از مجموع 52 بیمار مسمومیت با دیگوکسین، پنجاه مورد (96%) مربوط به مسمومیت مزمن غیرعمدی در جریان مصرف دارو می شد و تنها دو مورد مریوط به مسمومیت حاد ناشی از اقدام به خودکشی می شد. 60% بیماران را زنان تشکیل می دادند و میانگین سنی بیماران 78 ± 11 سال بود. میانگین سطح سرمی دیگوکسین برای مردانng/mL 2.81 ± 0.13 و برای زنانng/mL 2.94 ± 0.07 بود. همچنین تفاوت معنی داری بین میانگین سطح سرمی افراد بالای 65 و کمتر از 65 سال وجود داشت (به ترتیب 3.28 ± 0.14 ng/mL و 2.66 ± 0.09 ng/mL). در 62% بیماران، آنزیم های عملکرد کلیوی افزایش یافته بود. تشدید بیماری کلیوی زمینه ای یا بروز نارسایی حاد کلیوی مهم ترین عامل مستعد کننده مسمومیت با دیگوکسین بود.
    بحث و نتیجه گیری
    سن بالا و بیماری زمینه ای کلیوی یا بروز نارسایی حاد کلیه از مهم ترین علل پیشگویی کننده در احتمال بروز مسمومیت در پی مصرف داروی دیگوگسین در بیماران تحت درمان با این دارو است. سن بالای 65 سال خطر مسمومیت را دو تا سه برابر افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، دیگوکسین، بیماران قلبی
  • شکوفه رمضانی*، مهدی فروزش، سجاد بشرپور، کامروز امینی، فاطمه صلاحی صفحات 197-205
    زمینه و اهداف
    قتل عمد پدیده اجتماعی خطرناکی است که می تواند امنیت جامعه و خانواده ها را تهدید کند. بررسی ریشه و عوامل تاثیرگذار بر آن می تواند در پیشگیری از شیوع این پدیده مخرب کمک کننده باشد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه کنترل هیجان و کارکردهای اجرایی در مجرمان قتل عمد و افراد غیرمجرم انجام گرفته است.
    روش بررسی
    روش این پژوهش، علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را همه مجرمان قتل عمد ساکن در زندان شهر یاسوج در سال 1395 تشکیل می دهند. 40 تن از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و نیز 40 تن از افراد عادی به روش همتاسازی در تحقیق شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مهار هیجانی و کارکردهای اجرایی استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمره های مهار هیجانی و کارکردهای اجرایی دو گروه مجرمان قتل عمد و افراد غیرمجرم وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    پژوهش پیش رو بیانگر آن است که مجرمان قتل عمد، در مقیاس های مهار هیجانی و کارکردهای اجرایی نمرات بالاتری نسبت به گروه گواه کسب کرده اند؛ بنابراین، ضروری است به بررسی این عوامل پرداخته شود تا با اطلاع در این خصوص، خانواده های مجرمان و همه ارگان های مرتبط با نگهداری و بازتوانی افراد مجرم بتوانند با آگاهی بیشتر و با استفاده از برنامه های آموزشی و درمان های روانی مرتبط (فردی، گروه درمانی، خانواده درمانی، و مشاوره اجتماعی)، به مجرمان برای بازیابی توانایی بازداری هیجانی، انعطاف پذیری شناختی، خودگردانی، مهار هیجانی و راهبردهای انطباقی یاری برسانند و همچنین برای پیش گیری از وقوع جرم در جامعه، آموزش های مرتبط بر کنترل جرم از سنین پایین تر در مدارس و مراکز آموزش ارائه شود.
    کلیدواژگان: کنترل هیجان، کارکردهای اجرایی، مجرمان قتل عمد، افراد غیرمجرم
  • مهدی فروزش، جواد میرهادی، سعید محمدی *، حسین جوادی وثیق، خاطره اسدی، مریم توسلی، مریم قهارپور گتابی صفحات 206-214
    زمینه و هدف
    پایان دادن به بارداری با کمک سقط درمانی، از دوران باستان با هدف اصلی حفظ زندگی مادر انجام می شده است. تعیین قوانین مربوط به سقط درمانی در هر جامعه با شناسایی عوامل اصلی موثر بر صدور مجوز سقط جنین، ضروری است. هدف اصلی این مطالعه، تعیین فراوانی علل صدور مجوز سقط درمانی توسط اداره کل پزشکی قانونی استان هرمزگان است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 281 زن باردار که از فروردین ماه سال 1395 تا پایان اسفندماه 1395 با درخواست صدور مجوز سقط درمانی به اداره کل پزشکی قانونی در استان هرمزگان مراجعه نموده اند، انجام شد (روش سرشماری). همه مدارک پزشکی مربوط به مادر و جنین کاملا بررسی شدند و در صورت نیاز، برای ارزیابی بالینی یا پاراکلینیکی بیشتر، به بیمارستان دانشگاهی ارجاع داده شدند. در خصوص صدور مجوز سقط درمانی، طبق قوانین موجود، با سه متخصص مربوطه مشورت شد.
    یافته ها
    مجوز سقط درمانی در 9/77٪ موارد صادر شد. شایع ترین بیماری در مادران که منجر به صدور مجوز سقط جنین شد، به ترتیب، بیماری های کلیوی، بیماری های قلبی و عروقی، سرطان سینه و فشارخون بالا بودند. همچنین ناهنجاری های جنینی اصلی و شایع سقط جنین، اختلالات سیستم اعصاب مرکزی (به ویژه آنانسفالی و میکروسفالی) و تالاسمی ماژور بودند. دلایل اصلی عدم صدور مجوز سقط درمانی شامل این موارد بوده است: سن حاملگی بالاتر از 19 هفته و یک روز (مراجعه دیرهنگام)، عدم پیگیری پرونده توسط مادران، عدم وجود اندیکاسیون مادری و جنینی برای صدور مجوز، عدم تایید معلولیت یا ناهنجاری جنین و عدم وجود خطر جانی برای مادر.
    بحث و نتیجه گیری
    بیش از دوسوم از درخواست های سقط درمانی در اداره کل پزشکی قانونی استان هرمزگان منجر به صدور مجوز گردیده است. علل مادری اصلی برای صدور مجوز سقط درمانی، بیماری های کلیوی، بیماری های قلبی، عروقی و سرطان سینه هستند، درحالی که شایع ترین اختلالات جنینی منجر به صدور مجوز سقط درمانی، اختلالات سیستم عصبی مرکزی مانند آنانسفالی است.
    کلیدواژگان: سقط درمانی، علل جنینی و علل مادری
  • حمیدرضا دانش پرور*، سید امیرحسین مهدوی صفحات 215-224
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین مشکلات حرفه ای پزشکان، مسئله نارضایتی و شکایت بیماران از آنان به مراجع قضایی و تبعات آن در زندگی شخصی و حرفه ای پزشکان است. خطاهای پزشکی ممکن است در هرجایی از نظام مراقبت بهداشتی اتفاق بیفتد. هدف از این مطالعه بررسی پرونده های قصور متخصصین جراحی اعصاب ارجاعی به اداره کمیسیون های پزشکی، قانونی تهران در یک دوره پنج ساله 1393– 1389 است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، همه پرونده های ارجاعی به اداره کمیسیون های پزشکی قانونی در پنج ساله منتهی به سال 1393، ازنظر متغیرهای دموگرافیک و اختصاصی بررسی شدند.
    یافته ها
    کل پرونده های شکایت از قصور پزشکی از ابتدای سال 1389 تا پایان سال 1393، برابر با 11370 پرونده است که تعداد 340 پرونده (3%) به قصور پزشکی رشته تخصصی جراحی اعصاب مربوط می شود. محدوده سنی شاکیان، 1 تا 92 سال بود. 217 مرد و 123 زن جنسیت شاکیان را تشکیل می دادند. جنسیت جراحان اعصاب در این بررسی، 338 نفر مرد در مقابل 2 نفر زن بود. بیشترین علت شکایت از جراحان اعصاب، درگذشت بیمار، متعاقب جراحی بوده است. 127 اقدام درمانی، در مراکز دانشگاهی، 62 اقدام درمانی در مراکز دولتی غیردانشگاهی و 151 اقدام درمانی در مراکز خصوصی انجام گرفته بوده است. از 340 مورد پرونده شکایت از جراحان اعصاب، 255 تن (75%) از جراحان اعصاب تبرئه شدند و در 85 مورد (25%) جراحان اعصاب محکوم شدند.
    نتیجه گیری
    میزان شکایات از متخصصین جراحی مغز و اعصاب طی سال های 1389- 1393 رو به افزایش است. بین فراوانی قصور و خطاهای جراحان اعصاب با جنسیت جراح اعصاب ارتباط وجود دارد و جراحان اعصاب مذکر به مراتب مرتکب قصور پزشکی بیشتری نسبت به بانوان جراح اعصاب شده اند که می تواند ناشی از وجود تعداد قابل توجه آقایان جراح اعصاب نسبت به بانوان این رشته و نیز مراجعه بیشتر بیماران به جراح اعصاب مرد در کشور باشد.
    کلیدواژگان: قصور پزشکی، جراحی اعصاب، شکایت بیمار
  • افروز احمدی، مریم اخگری، سعید غلامزاده، محمد زارع نژاد* صفحات 225-232
    زمینه و هدف
    امروزه نوشیدنی های تخمیری غیرالکلی (ماءالشعیر) و عرقیات گیاهی به صورت گسترده در ایران استفاده می شود؛ بنابراین بی خطری آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است. گزارش های متعددی مبنی بر وجود متانول و اتانول در نوشیدنی ها وجود دارد. در این زمینه و برای پاسخ دهی به پرسش های طرح شده از سوی مقامات قضایی مبنی بر تعیین کمی میزان الکل در این فرآورده ها، مطالعه حاضر طراحی شد. هدف از انجام مطالعه، تعیین غلظت متانول و اتانول در برندهای ماءالشعیر و عرقیات گیاهی موجود در بازار ایران است.
    روش بررسی
    پنج برند از انواع ماءالشعیر و پنج برند از عرقیات گیاهی انتخاب شدند. از هر برند 10 نمونه (درمجموع 100 نمونه) به صورت تصادفی خریداری شد. غلظت متانول و اتانول در تمامی نمونه ها به روش Headspace GC (کروماتوگرافی گازی مجهز به Headspace) و با استفاده از شناساگر یونش شعله (Flame ionization detector) آنالیز شدند. استونیتریل به عنوان استاندارد داخلی استفاده شد. نتایج با نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل آماری شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد غلظت متانول و اتانول در تمامی برندهای ماءالشعیر و عرقیات گیاهی، پایین تر از حد سمی بود. میانگین غلظت اتانول با میزان 0/59% حجمی/ حجمی در ده نمونه از یک برند ماءالشعیر نسبت به دیگر برندها به صورت معناداری بالاتر بود(0/05>p). در ده نمونه از یک برند عرقیات گیاهی، میانگین غلظت متانول با میزان 0/03% حجمی/حجمی به صورت معناداری بالاتر از دیگر برندها بود(0/05>p). غلظت اتانول در کلیه برندهای ماءالشعیر در محدوده 2/02-% حجمی/ حجمی گزارش شد. در عرقیات گیاهی، غلظت متانول و اتانول به ترتیب در محدوده 0/03-% حجمی/ حجمی و 0/09-% حجمی/ حجمی به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    غلظت متانول و اتانول در برندهای ماءالشعیر و عرقیات گیاهی در مقادیر غیر سمی بود. با توجه به اینکه وجود الکل ها در مقادیر بیش ازحد مجاز در محصولات غذایی تهدیدکننده سلامت مصرف کنندگان است، کنترل کیفی دوره ای محصولات گیاهی و ماءالشعیرهای غیرالکلی، برای حفظ سلامتی جامعه لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: عرقیات گیاهی، نوشیدنی های غیرالکلی، متانول، اتانول، کروماتوگرافی گازی مجهز به Headspace، سم شناسی تجزیه ای
|
  • Reza Hajmanouchehri * Pages 150-159
    Background
    Dementia is currently one of the most common diseases of old age. Due to increase of life expectancy and age, the prevalence of the disease had increased. The use of new technology in the early detection of diseases has always been considered by medical experts. On the other hand structural imaging (CT scan and MRI) show changes in brain that recognizing and paying attention to them helps to earlier and better diagnosis. It is obvious that trying to be more understanding of the disease and its symptoms and starting the treat as soon as possible can be effective in promoting community health.
    Methods
    With referring to databases PUBMED, MEDLINE and other authoritative, relevant articles and new articles were searched and then evaluated. Information collected and presented.
    Conclusion
    Although the role of imaging in the diagnosis of dementia is not fundamental, but many changes occur in brain of patients with dementia can be detected in imaging. Some of these lesions, are created even before clinical symptoms; their detection in early diagnosis of disease can be helpful.
    Keywords: Dementia, CT Scan, MRI, PUBMED
  • Zahra Parkhideh, Mohammad Reza Abai, Kamran Akbarzadeh, Yavar Rassi *, Sayena Rafizadeh Pages 160-173
    Background
    Forensic entomology involves the interaction of arthropods (mainly insects) with legal activity. Insects lay eggs on or in human remains, as well as utilize the corpse for food or habitat. Insect development and successional patterns can be an indication of the postmortem interval (PMI) when time of death is unknown. This is the first study on identification of the major taxa of forensic importance insects during two seasons (summer and fall) in southern Iran (city of Kazerun) in 2015.
    Methods
    One calf carcasses were used in each study. The carcass was placed in the site and stages of decomposition were monitored. Five stages of decomposition were diagnosed: Fresh stage, bloated stage, Primary decomposition, Secondary decomposition and Dry stage. Sampling of adult and immature insects were carried out on five stages of decay of carcasses based on the protocol of each season.
    Finding: Carnivorous, parasite and predator species were collected during the five stages of the decomposition of corpse. Altogether 33 species were identified in the summer and Chrysomiya albiceps was the dominant species. We have observed 38 species of insects with high frequency of Chrysomya megacephala in the fall. Our study showed, the sequence of arthropod colonization on cadavers remains fairly constant at the family level.
    Conclusion
    This study indicated that successional patterns of insect species in different seasonal periods and even at different sites have different sequences and these tips are important in determining PMI. Also successional patterns at the genus and species level are only predictable within the parameters of the location where a cadaver is found.
    Keywords: Forensic entomology, Succession patterns, Kazerun, Iran
  • Mehdi Saberi *, Mahdi Marashi, Elham Borji, Armindokht Ahmadi, Mehdi Forouzesh Pages 174-189
    Background
    The purpose of the study was to compare forensic psychiatric setting in Iran with European countries.
    Methods
    First a qualitative study (experience expression) was done, interviewing the forensic psychiatrics. Then to understand the sections of forensic psychiatry department, articles, scientific references and the relevant sites were reviewed. Their work was analyzed using emails and phone calls. Recording data forms that included different services, the way they worked and human resources’ potential in forensic psychiatric system in any of the chosen countries were filled accordingly.
    Findings: In most studied European countries, the examination method, treatment, rehabilitation and post discharge care are the same. Observing the patient’s behavior and social interactions is one of the most important diagnostic tools. In Europe, forensic psychiatric activities’ focus is on criminal matters: risk assessment, treatment and rehabilitation of criminal patients. The more executive diagnostic facilities of forensic psychiatry and secure mental hospitals with special deparments are important factors that make significant difference.
    Conclusion
    Despite the differences that exist in European departments of forensic psychiatry’s activities, similarities are observed in factors such as mental patients’ examination method, diagnostic and treatment facilities, preparing a psychiatric report for the court. The activity of Iranian’s system isn’t functional enough in comparison to European system, due to factors like lack of standardized and secure diagnostic facilities, and limited access to criminal patients and courts. To improve the system, our country should consider some actions such as: establishment of standardized sections in prisons and psychological hospitals, longterm program to establish special hospitals, using common and standard tools of risk assessment and establishment of follow up clinics and nursing (guardian) houses for post discharge care of criminal patients.
    Keywords: Forensic Psychiatry, Diagnostic Facilities, Secure Mental Hospital, Europe, Iran
  • Abbas Aghabiklooei *, Zahra Mousavi, Shiva Mahdizadeh Pages 190-196
    Background
    Due to prescribing high doses of digoxin for cardiac patients and the importance of its poisoning, this study aimed to survey the correlation between prevalence of digoxin serum level with poisoning symptoms, determining the role of interventional factors such as underlying diseases, electrolyte and metabolic disorders in association with the occurrence of poisoning, determination of the prevalence of cardiac and non-chronic signs of chronic poisoning with digoxin in cardiac patients who receive digoxin.
    Method
    This was a cross sectional study which was conducted on 531 hospitalized patients using. Patient information including cardiac and non-cardiac symptoms, and laboratory findings, especially digoxin serum levels, were extracted from clinical records and analyzed statistically.
    Findings: Poisoning prevalence with Digoxin in patients were 10% and 97.9% out of 52 patients with Digoxin poisoning, related to Chronic poisoning in patients treated with digoxin and only 2 cases were acute poisoning due to attempted suicide. 60% of patients were females and the mean age of patients was 78±11.3. The mean level of digoxin serum in male and female groups were 2.81±0.13 ng/ml and 2.94±0.07 ng/ml, respectively. There was a significant difference in the mean serum level of patients over 65 and under 65 years old (3.28 ± 0.14 ng/mL and 2.66 ± 0.09 ng/mL respectively). In 62% of patients, renal function enzymes were increased. Subacute renal disease or acute renal failure was the most important cause of digoxin poisoning.
    Conclusion
    The high age and subacute renal disease or acute renal failure are the most important factors in prediction of the occurrence probability of Digoxin poisoning in patients treated with this drug. Age over 65 years-old increases the risk of poisoning up to 2 or 3 times.
    Keywords: Poisoning, Digoxin, Cardiac patients
  • Shokoufeh Ramezani *, Mehdi Froozesh, Sajad Basharpour, Kamrouz Aminin, Fatemeh Salahi Pages 197-205
    Background
    First degree murder as a dangerous social phenomenon can threat the safety of society and families. Examination its origins and effective factors can be helpful to prevent the broad prevalence of this destructive phenomenon. Therefore, the present study aimed to compare the emotion control and executive functions between criminals and none-criminals.
    Method
    This was a casual-comparative study. The statistical population consists of all first degree murdered criminals habituating in Yasouj prison in 2015-2016. 40 persons among the prisoners, were selected by using available sampling method and 40 persons of normal people participated in the study based on normal matching method. In order to collect data, emotional inhibition and executive functions questionnaire were used. The collected data were analyzed by using multivariable variance analysis test.
    Findings: The results of multivariable variance analysis showed that there is a significant difference between the mean score of emotional inhibition and executive functions in people who committed first degree murder and none-criminals.
    Conclusion
    the present research showed that the criminals who committed first-degree murder acquired higher scores than control group in emotional inhibition and executive functions scales, therefore, it’s necessary to investigate these factors. Through knowing aforesaid factors, criminals’ families and all of related organizations which involved in maintenance and rehabilitation of criminals gain more knowledge and thereby can help criminals in restoring inhibitory ability, cognitive flexibility, self-sustaining, emotional inhibition and accommodative strategies by using educational programs and related mental treatments (individual therapy, group therapy, family therapy and social counseling). Also, in order to prevent committing crimes in society, it seems necessary to begin the related educations to control crime in early ages in schools and educational centers.
    Keywords: Emotion Control, Executive Functions, First Degree Murdered Criminals, None-Criminals
  • Mehdi Forouzesh, Javad Mirhadi, Saeed Mohammadi *, Hossain Javadi Vasigh, Khatere Asadi, Maryam Tavasoli, Maryam Ghaharpour Ghatabi Pages 206-214
    Background
    Termination of pregnancy aided by therapeutic abortion has been practiced since ancient times with the main goal of preserving mother’s life. Determining legislation relating to therapeutic abortion in each community along with identifying the main factors affecting the issuance of abortion permits is essential. This study aimed to determine main indications for licensing therapeutic abortion by forensic medicine organization in Hormozgan province.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted among 281 pregnant women who referred to forensic medicine organization in Hormozgan province, from April 2016 to March 2017 for licensing therapeutic abortion (enumeration method). All medical records related to mother or fetus were correctly reviewed and were referred to the university hospitals for further clinical or paraclinical assessments if required. Authenticity of licensing therapeutic abortion was consulted with three specialists.
    Findings: The license for therapeutic abortion was issued for 77.9%. The most common disorders in mothers requiring abortion were renal disorders, cardiovascular diseases, breast cancer, and hypertension. Also, the main neonatal disorders indicated for abortion were central nervous system disorders (especially anencephaly and microcephaly) and major thalassemia. The main reasons for the lack of licensing included high gestational age (over 19 weeks and 1 day), lack of follow by mothers, lack of patient's name at referral list, disapproval of deformities or malformations, and no likelihood for life-threatening.
    Conclusion
    More than two-third of requests for therapeutic abortion are licensed in forensic medicine organization in Hormozgan province. The main maternal causes for licensing therapeutic abortion are renal disorders, cardiovascular diseases and breast cancer while the most frequent fetal reasons for issuing abortion include central nervous system abnormalities such as anencephaly.
    Keywords: Therapeutic abortion, Neonatal cause, mother cause
  • Hamidreza Daneshparvar *, Amirhosein Mahdavi Pages 215-224
    Background
    One of the most important professional problems for doctors is the dissatisfaction and complaints of patients to the jurisdictions and the consequences in their personal and professional life. These medical errors may occur in different parts of the health care system. This study aimed to investigate failure cases of neurological surgeons referred to the Department of Forensic Medicine Commission in Tehran during a five-year period 2010-2014.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all cases which referred to Forensic Medicine Commission for five years ended in 2014, were evaluated for demographic and specific variables.
    Findings: The total number of complaints from medical failure from the beginning of 2010 to the end of 2014 is 11370, of which 340 cases (3%) were related to the failure of the medical specialty of neurosurgery. The range of ages was between 1 and 92 years old. Complainant consists of 217 males and 123 females. Neurosurgeons consist of 338 males and 2 females in this 5 year period. The most frequent cause of complaints was the death of the patient after surgery. 127 therapeutic interventions in University centers, 62 therapeutic interventions in governmental non-university centers and 151 therapeutic interventions in private centers were done. Out of 340 complaints cases of neurological surgeons, 255 cases (75%) of nerve surgeons were acquitted and 85 (25%) were condemned.
    Conclusion
    The total number of complaints from neurological surgeons during the years 2010-2014 is increasing. There is a correlation between the frequency of failures of neurogenic surgeons with the sex of the nerve surgeon, and male surgeons have more committed failure than female surgeons, which can be attributed to the presence of a significant number of male neurological surgeons for female in this field as well referring more patients to male neurosurgeons in the country.
    Keywords: Medical failure, Neurosurgery, patient complaints
  • Afrooz Ahmadi *, Maryam Akhghari, Saeed Gholamzadeh, Mohammad Zarenezhad Pages 225-232
    Background
    Non-alcoholic fermented beverages and herbal distillates are among the popular beverages in Iran. Therefore their safety is of great issue. Many reports indicate that these beverages are contaminated with ethanol and methanol. There are always questions about alcoholic content of beverages from jurisdiction authorities. The aim of the present study was to analyze some brands of herbal distillates and non-alcoholic fermented beverages available in Iran market to determine ethanol and methanol concentrations.
    Methods
    A total of five brands of non-alcoholic beverages and five brands of herbal distillates were selected. Ten samples from each brand (totally 100 samples) were randomly bought from market. Ethanol and methanol concentrations were determined using headspace gas chromatography equipped with flame ionization detector. Acetonitrile was applied as internal standard. Data were analyzed by SPSS software.
    Findings: Results of the present study showed that none of the herbal distillates or non-alcoholic beverages contained ethanol and methanol more than maximum allowable limits. However mean ethanol concentration (with ethanol content of 0.59% volume/volume=v/v) was significantly higher in ten samples of one brand of fermented non-alcoholic beverages in comparison to other brands (p
    Conclusion
    Ethanol and methanol concentrations were non-toxic in non-alcoholic fermented beverages and herbal distillates. Presence of ethanol and methanol in food stuff above accepted limit has life-threatening consequences so the quality control of herbal products and non-alcoholic beverages is needed for safety and it should be conducted periodically for public health guarantee.
    Keywords: Herbal distillates, non-alcoholic beverages, ethanol, methanol, headspace gas chromatography, analytical toxicology